Am un carnet de CEC-uri vechi de acum 30 de ani, cu câteva zeci de mii pe el.
Dacă mă duc să îmi iau banii de la CEC, câți bani mai iau? Care e valoarea echivalentă în ziua de azi? Știu că acum vreo 5 ani îmi dădeau echivalentul în lei vechi.
Dacă acum moneda națională e RON, cum i-aș lua?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    moneda nationala este leul

  2. #2

    darius, stiu ca e greu, inspira, mai citeste odata si sesizeaza diferentele

  3. #3

    Nu o sa-ti dea nimic, o sa-ti spuna ca banii de pe cec s-au cheltuit pentru intretinere sau ceva de genul, deci numai este valabil, poti merge la orice post de cec 🙂

    • #4

      buna treaba, deci cu banii cu care imi puteam cumpara practic un apartament, am platit comision de intretinere?:)))

  4. poti sa-ti iei….carnetu’ cu pricina la palme ca nu te-a anuntat mai devreme ca are bani pe el. Hai tati gaseste si tu alt subiect de post….chiar ne iei la misto ?

  5. #6

    in mod normal cand s-a facut denominarea au fost prelucrate toate conturile, inclusiv cel asociat carnetului tau de cec.

    daca aveai 30000 ROL inseamna ca acum ai 3 RON + dobanda evident 🙂

  6. #7

    nu cred ca mai exista banii tai. mai mult probabil ca iti vor cere ei bani 🙂

  7. am urmat sfatul dat lui darius (ca aveam ac lucru de spus) si ghici ce? tot leul e moneda nationala a rromaniei 😛
    No offense, inainte de 2oo5 (parca) ceva costa 10 000 LEI (nu ROL), acel ceva sa ziceam ca azi costa 1 LEU (nu RON) Mereu leul a fost moneda nationala a rromaniei, inainte spuneai ca nush ce produs a costat x ROL?
    astept sa fiu luat la misto, si injurat, daca se cere, insa chiar vreau sa stiu care “este” diferentele, insesizabile pt mine sau pt darius.

    • #9

      smiley, vezi undeva in text folosit ron, in afara de formularea de la final, care vrea sa sublinieze ca acum avem leu greu?

  8. Nu-ti mai dau nimic, am fost eu cu ale bunica-mii si 0 am primit…..O sa te enervezi plimbandu-te pe la ghisee

  9. tocmai formularea de la final m-a nelamurit, arhi.
    “Dacă acum moneda națională e RON” Asta m-a facut sa cred ca tu consideri ca RONul e moneda nationala. Ce ti-e si cu sublinierile astea, esti prea subtil, dom’le, zi-ne mai pe fata :))

    • #12

      da, probabil formularea e ambigua. am vrut sa fac diferenta intre ROL si RON. inainte cand m-am dus, imi dadeau banii in rol. acum mi-i denomineaza:))) e bine

  10. Ia-ti pe tine un tricou d’ala albastru si du-te la prima Agentie CEC cu carnetul ala. Macar sa stie si aia de la ghiseu ce-i dai, fara sa poti fi acuzat direct.

  11. #14

    RON e noul cod international al monedei leu.Moneda nationala a fost, estel si va ramane leul asa pana vom adera la moneda euro.E ca si cum ai zice ca moneda nationala a Bulgariei este BGN,nu leva bulgareasca

  12. #15

    daca a fost intentionat,my bad domnule arhi

  13. I-ai lua… in mână! .D

  14. #19

    nu primesti nimic, oricat ai avea pe el .Uite-te bine trebuie sa fie mentionat undeva “Valabil pana in xxxx”.De obicei e pe 5/7 ani

  15. erikk, carnetul de cecuri o fi valabil numai pana la o anumita data (nu stiu daca chiar scrie pe el cat e valabil pentru ca a trecut destul timp de cand am tinut unul in mana). Dar asta nu inseamna ca dupa ce expira carnetul de cecuri ti se inchide si contul, iar banca iti ia banii. Gandeste-te cum e in cazul cardurilor. Un card e valabil 2-3 ani, dar contul asociat nu se inchide chiar daca expira cardul.

  16. #21

    Mda 🙂 Cum s-a zis mai sus :

    1. ori ti-au luat aia banii din cont pentru comision de administrare
    2. cum a zis si Sabotor, carnetul expira / contul ramane 😀

    P.S. Eu datorita comisionului de administrare am avut la un moment dat suma din cont -3 lei

  17. Zeci de mii de lei vechi, acum 30 de ani? Pai aia erau bani frumosi, nu? parca era vreo 60.000 o Dacia, daca nu ma insel. 😀 Si cum naiba sunt pe numele tau? Hmmm… N-ai 50 de ani, wtf!? 😀

  18. #23

    Eu m-am dus anu trecut cu un carnet cu o mie si ceva pe el….si mi-au dat nimic, foarte probabil vei primi si tu acelasi lucru pe motivul trecerii timpului si a nu stiu ce comision…dar poti incerca 😛

  19. #24

    m-am descurcat de mic:)))

  20. #25

    completare…s-a intamplat ceva in momentul devalorizarii bruste de la inveputu 90lor, asta am inteles de la acea persoana cand am intrebat.

  21. “- Aaaa, dvs. sunteti! Ce bine c-ati venit. Va cautam de mult.Aveti restante la taxa de administrare cont. Cu tot cu dobanzi ne datorati 400 de lei! Cuuum? Ceee?? Ce nu intelegeti?!? Pai ia socotiti 2 lei/lunar, timp de 30 de ani plus dobanzile si penalizarile aferente!”

  22. s-au evaporat nene !

  23. #28

    oricum,pe nisipu asta iti luai…2-3 palme dupa ceafa ca iti ceri banii.

  24. cred ca ti`i da intr`o muie mare:))
    nu vreau sa sune urat..dar cre ca asta o sa`ti dea:))

  25. Tariceanu incepuse sa despagubeasca pentru toate astea, nu stiu daca s-au mai pastrat ca acum e grele cu bugetu.

  26. #32

    chiar sa revii cu continuarea,sunt curios ce iti spun.

  27. Am și eu vreo două-trei, din clasa a 8-a, a9-a. Am ceva bani pe ele. Eu știu că devin nule dacă nu le valorifici în 2-3 ani.
    Dar dacă rezolvi ceva, dă-mi un bobârcan.

  28. #34

    @ Arhi, te vor scoate dator. Stapanesc subiectul, dar nu-ti pot spune din ce motive.
    Asadar:
    1. Perioada de inflatie galopanta din 93-96 ti-a mancat o mare parte din bani. Dobanzile au fost mici, iar inflatia s-a dus si la 200%. Practic, ce cumparai cu 10 mii in 93 nu mai puteai cumpara in 96.
    2. A aparut denominarea, iar CEC a aplicat formula brutal, in avantajul lor, fara o echivalare/raportare la valuta. Asadar, cei (sa spunem) 10 mii de lei din ’89 (care insemnau X dolari) au ajuns, cu dobanzi, la (sa spunem) 12 mii de lei in ’93 (care insemnau Y dolari). Precizez ca sumele sunt doar pentru a ilustra mecanismul si nu au corespondent, pentru ca mi-e lene sa caut documentatia. Dupa introducerea RON, cele 12 mii de lei au devenit 1,2 lei. Asadar, cele 3-4 salarii din ’89-’90 au fost transformate de CEC in bani de o paine. DIn acesti bani, CEC si-a tras comisioanele pentru administrarea contului. Deci, tu ai depus in ’89 bani pentru un sfert de Dacie si, in 2010, trebuie sa le mai platesti circa 100 de lei (1 milion) pentru ca ti-au topit banii.
    E limpede?

    • #35

      da, am mai cautat si eu si am vazut ca nu sunt singurul. banca de incredere my ass:))

  29. Ii multumesc lu’ blackman pentru explicatie, acum inteleg si eu sloganul ala cu “Hai ca se poate”.

  30. am citit primele 20 de comenuri, si am observat, ca mai mult va certati, decat sa rezolvati ceva…dar lasand asta, am aflat ca am si io un carnet cec din’91, de cand aveam 1 an… si pe el, am acm 15.300lei(din acele timpuri)… dar, spre deosebire de arhi, io gandesc in viitor… de ce sa-i scot acm 🙂 , cand ii mai pot tine inca 40 de ani (asta evident, daca nu mor de la tigari :)) pana la prima pensie, si-mi pot deschide si io, ca tataie ala de la playboy, o revista cu continut erotic… acm f*t, ce prind… la 30 de ani f*t nevasta, dar de ce sa n-am ce f*te si la 60 de ani… 😉 am dreptate? ;):))

  31. muia nu este nimic urat, depinde de care parte a pulii te afli:D

  32. #39

    am primit si eu un raspuns cu RON si LEi.
    Se pare ca pana la urma ambele variante sunt ok. Asa cu zici dolari si/sau USD si este acelasi lucru, la fel poti spune lei sau ron.
    LEU/LEI este numele monedei nationale, iar RON este abrevierea aceleiasi monede nationale aflata in folosire. a disparut ROL pentru ca a fost denominat. deci a zice 10 lei sau 10 RON este cumva echivalent.

  33. ai mai multe variante:
    1.iti iei banii in RON si te imbogatesti

    2.iti iei banii in ROL si atunci poti sa’ti iei maxim niste ciunga, un pachet de tigari, 4 paini, sau picuri niste benzina la masina

    3.nu iei nimic, pt ca banii eu fost folositi pt intretinerea contului

    4.mai dai tu niste bani la cec pt deoarece costurile de mentenanta au depasit banii pe care tu ii ai/aveai pe cec.

    multa bafta oricum

  34. ai mai multe variante:
    1.iti iei banii in RON si te imbogatesti

    2.iti iei banii in ROL si atunci poti sa’ti iei maxim niste ciunga, un pachet de tigari, 4 paini, sau picuri niste benzina la masina

    3.nu iei nimic, pt ca banii eu fost folositi pt intretinerea contului

    4.mai dai tu niste bani la cec pt deoarece costurile de mentenanta au depasit banii pe care tu ii ai/aveai pe cec.

    multa bafta oricum

  35. Am si eu un teanc de cecuri d-alea p-acasa. Cred ca iau mai multi bani pe ele la maculatura decat la banca.

  36. #43

    1. Daca n-ai luat banii cand suma ar fi contat, DE CE iti mai pui acum problema asta?
    Daca mai astepti, pe cand va fi s-o mariti pe “a’ mica”, probabil ca libretul vbei lua oarece pe el, caci va avea valoare documentara, de “curiozitate” (nu mai tii minte cum se cumparau prin ’90-’91 carnetele de partid si de UTC?)
    2. Ma mir ca junii de pe-aici nu stiu ca parintii pot descide cont pe numele odraslelor (si asta putea fi facut si “atunci”).
    3. Nu-i nimic in neregula cu muia in sine, dar pe de o parte are dreptate cipoc (40) (depinde intr-adevar la care capat te situezi tu), iar pe de alta parte – mai depinde si CINE anume iti este “partener” (ca doar nu-mi imaginez ca ai fi atat de flexibil – mai ales la corpolenta ta – ca sa fii TOT TU la ambele capete (asa cum pot fi un caine sau o pisica). 😀

  37. #45

    Am avut si eu inainte de 89 facut de bunici un carnet de CEC cu 5000 de lei din acela cu castig de Dacie 1300 cum era atunci ! Chestia e ca suma respectiva erau vreo 5 salari inainte de 89 dar erau depusi sa ii pot scoate doar la varsta de 18 ani . Ma rog a venit si varsta respectiva dar la vreo cativa ani dupa revolutie cand am zis sa ii scot ca doar o fi crescut dobanda ! Da dobanda a crescut in jur de 9000 aveam cu totul din care miau retinut comisionul si am ramas in mana cu vreo 7000 de lei ! Ce bucurie !!! Am intrat cu la cofetarie am cumparat un suc si o prajitura si asa sa dus o economie de 18 ani !