A mai trecut timpul, mi s-a mai cristalizat drumul spre plecarea din haznaua asta numită rromânia. Bine, prin cristalizare s-a lămurit treaba că nu m-aș duce să locuiesc în grecia nici dacă aș fi plătit pentru a o face.

Întrebarea este, pentru cei mulți care citesc acest blog și sunt plecați.
Cum faci să îți muți reședința într-o țară UE? Adică pur și simplu să îți închiriezi o casă și să nu te intereseze altceva, având în vedere că eu nu mă duc să mă angajez la plivit căpșuni sau alte joburi de perspectivă, cu care se laudă diverși jurnaliști de succes. ADICĂ NU MĂ ANGAJEZ NICĂIERI. Și am specificat cu litere mari bolduite, pentru că deja au început ideile care conțin cuvântul job.

PS: Știu că toți cunoașteți în domeniu, ați auzit voi, dar aș vrea să aflu idei de la oameni care chiar sunt acolo. Adică în UE. Nu la Caracal, Craiova, Dolj, Canada sau Australia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

174 comentarii Adaugă comentariu

  1. Depinde de tara. In Belgia se rezolva cu vreo doua vizite la primarie. Dar e foarte posibil sa iti ceara contract de munca si altelele de genul.
    Stiu, nu iti spun nimic specific, insa sora-mea asa a facut.

  2. Daca ai job in Anglia, ai drept de cont bancar, cu care esti verificat, dupa care ai drept de inchiriere si asta e. Esti rezident
    Sau.
    Esti plin de bani, nu-ti trebuie job, reusesti sa-si faci cont bancar, dupa care estei verificat si iti poti inchiria casa.

  3. #7

    In Austria trebuie sa mergi la Magistrat (administratia locala) in maxim 3 zile dupa ce te-ai mutat ca sa te inregistrezi. Iar daca stai mai mult de 3 luni trebuie sa mergi in maxim 4 luni dupa ce te-ai inregistrat la Magistrat ca sa te inregistrezi la un fel de departament de imigratie. Aici trebuie sa faci dovada ca ai asigurare de sanatate si venituri suficiente ca sa te intretii (pe tine si familia ta, daca se muta si ei si vrei sa ii inregistrezi si pe ei). Probabil ca cel mai simplu in cazul tau ar fi sa iti faci un PFA, pe care sa iti poti face si asigurarea de sanatate. Poti aduce ca dovada a capacitatii de a te intretine si depozite bancare. Si musai ai nevoie de un cont curent intr-o banca de aici, altfel e ca si cum n-ai exista.

  4. #8

    In Austria trebuie sa te inregistrezi la birourile locale la max 4 zile de la stabilirea aici. Depui o cerere, semnata de proprietarul locuintei unde ai domiciliul, si primesti o dovada de inregistrarea care se numeste Meldezettel. Aceasta este dovada domiciliului la acea adresa. Daca ai o casa de vacanta, poti sa te inregistrezi si acolo cu domiciliu secundar.
    Apoi, daca se doreste sederea in Austria pe o perioada mai lunga de 3 luni se solicita un certificat de sedere pe termen lung numit Anmeldebescheinigung (trebuie sa indeplinesti niste conditii pentru a putea primi acest certificat, si anume sa ai venituri si sa ai asigurare medicala) iar acesta expira doar la parasirea cu intentie a teritoriului Austriei pentru o perioada mai lunga.

    • #9

      Ce fel de “asigurare medicala”? Gen aia de calatorie?

    • #10

      Cel putin un card european de asigurat. Alternativa e e-card – ul respectiv asigurarea medicala austriaca.

  5. În Irlanda problema e închirierea unei case (apartament, garsonieră etc). Cei mai mulți proprietari cer referințe, fie de la proprietarii de la care ai închiriat înainte, sau de la muncă, sau poate extrase de cont, dacă ai bani se te susții. Depinde exclusiv de cel care îți închiriază, unii pot cere doar un depozit (plata pe o extra lună deobicei). După ce ai închiriat, e ca și cum ți-ai schimbat adresa, prin faptul că facturile la utilități (gaz, curent) le treci pe numele tău. Facturile sunt unica dovadă a adresei de reședință, acceptată aici.

    • #12

      ai uitat sa mentionezi PPS care iti trebuie sa iti deschizi un cont bancar.
      Arhi, nici macar nu trebuie sa inchiriezi tu ci doar sa ai dovada ca stai la o anumita adresa. de ex un amic poate sa iti dea o declaratie ca stai la adresa unde sta el si tu cu declaratia aia te duci si faci cerere de PPS. cu numarul de PPS si declaratia de duci la oricare banca si iti deschizi cont. cea mai flexibila banca si care nu iti pune prea multe intrebari e AiB. Cu cont de banca si dovada de adresa poti pune utilitatile pe numele tau precum ESB sau Bord Gais pentru ca alea si contul in banca sunt dovezile tale de resedinta. Te poti inregistra si la Garda insa nu e o obligatie si aici nu exista evidenta populatiei nu trebuie sa anunti pe nimeni ca te muti in afara de banca. Acum ca romanii au drept de munca aici copilul tau are dreptul la alocatie care e 140 euro pe luna.

  6. Arhi, se poate foarte usor.
    In Germania, trebuie doar sa te inregistrezi cu domiciliul si sa fi luat in evidenta populatiei. Asigurarea medicala si dovada de venit (se poate si depozite bancare) sint insa obligatorii.
    In detaliu pot aparea insa si diverse bariere birocratice, in special cand vrei sa dai copilul la o gradinita…

    • #14

      hary » poate fi o destinatie, mai ales ca nevasta vorbeste limba lui șopănhauer

    • #15

      Şi Nea Giovanni Becali a ,,lucrat” în tinereţe în Germania. La ciordeală şi la mardeală :)))))))))

      Mai bine mai strângi bani şi-ţi iei o insulă privată , boss:

      www.vladi-private-islands.de/en/home/

    • In germania te duci si te inregistrezi la primarie si la finante ca esti “freelancer”, iti estimezi un venit anual in functie de care platesti taxe, te inscrii la asigurare de sanatate si cam aia e. Venitul intre 8 si 50 de mii de oiro costa 14%. Sub 8 mii e gratis, peste 50 de mii incepe sa creasca.
      A, si eu mi-am luat si contabil, teoretic as putea sa imi fac singura actele, practic abia pot intretine o conversatie in nemteste.

      Daca te intereseaza mai multe, site-ul asta e bun: consilierjuridicgermanoroman.com/

    • Eu unul de abia astept sa ma retrag in vre-o 10 ani de la arabi, pe undeva prin Berlin.
      @ARHI – Bafta la mutatul din hazna, vorba aia romaneasca, cine ramane ultimul sa plateasca factura la lumina.

    • #18

      exvpa » astia, arabii, au vreun ziar cu anunturi?

    • au si ziare cu anunturi. Dubizzle.com sau gnads.com
      Chiar ma gendeam, de ce vrei UE? P’aci este destul de usor sa obtii rezidenta de freelancer (mai exact se cumpara), nu sunt taxe, nu platesti pentru nimic mai mult decat ai nevoie, stilul de viata e extrem de relaxat, soare 360 de zile pe an, mancare buna si servicii incredibile.

    • #20

      exvpa » as fi chiar foarte interesat

    • #21

      Mai sunt şi alte locuri pe planetă, în afară de UE. Ai rută directă Bucureşti – Dubai. Mai bine în Thailanda, dacă tot eşti freelancer.

    • #22

      Exvpa cum e cu camioanele care cara cacat in Dubai?

    • #23

      mihai007 » pentru???

    • #24

      @hary
      Nu stiu cum a fost la tine, dar mi-am schimbat de doua ori resedinta in Munchen si nu mi-a trebuit nici un act. Am fost la Kreisverwaltungsreferat mi-am declarat adresa ( fara act doveditor ) si asta a fost. Problema se pune cu gasirea unui apartament. Pentru Munchen e ceva mai dificil ( cost mare >700 euro 2 camere ) plus faptul ca platesti la agentie undeva la 1400 de euro si 2/3 luni garantie ( 1400 de euro ). Daca tragi linie , numai pentru apartament trebuie sa dai 3500 din start ( precizez ca in alte orase poti gasi mai ieftin ).
      PS: dar de ce te bate gandul sa pleci daca tot Basescu nu mai este dictatorul de la carma ?

    • @Mihai007 – Nu stiu prin ce parte a dubaiului ai stat, dar in ultima vreme au reusit si ei sa faca canalizare. Cel putin in cartierele noi. Macar ei nu trag apa dupa, il proceseaza sa mai scoata una alta din el, “neshte” gaz, ceva ingrasaminte 😀

    • #26

      @ Arhi:
      Uite aici explicatia:
      Faimoasele constructii nu au sistem de canalizare asa ca o armata de camioane ~600 sint umplute zilnic cu rahat care e transportat catre statiile de epurare.
      www.boreme.com/posting.php?id=31361

    • #27

      mihai007 » dafuq…

    • #28

      Am cam intarziat la petrecere…
      1) Asigurarea medicala – specific pentru Germania: te poti asigura in sistem public sau privat. Public – acopera toata familia (copii + sotia, daca nu lucreaza), costa pana in 700 de euro pe luna (15.5% din venitul brut, mai precis). Daca esti freelancer, platesti totul din buzunar; daca esti angajat, angajatorul plateste aproximativ jumatate (7.4%, daca imi aduc bine aminte). Privat – costa mai putin (e.g. jumatate fata de public), dar acopera o singura persoana (adica fiecare membru al familiei trebuie sa aiba asigurare proprie), are acoperire mai buna (chestiile in discutie sunt, in genere, partea dentara si oculara, plus anumite servicii intra-spitalicesti – e.g. camera de doua paturi sau privata daca esti internat etc). Ca sa te asiguri la privat, trebuie sa ai un venit peste o anumita limita (in jur de 53000 euro brut anual, daca nu gresesc).
      2) Asigurare medicala – general valabila: nu te baza pe cardul european de sanatate (ala eliberat din Romania). Ala e bun doar pentru urgente, din ce stiu eu – deci, daca Doamne fereste patesti ceva mai grav, aia (oricare ar fi ei) o sa te trimita inapoi in Romania sa te descurci.
      3) Inregistrare la evidenta populatiei – piece of cake. Practic, e o declaratie pe proprie raspundere – dar trebuie sa ai numele pe cutia postala, pentru ca o groaza de chestii se desfasoara prin posta, nu la ghisee.
      Mai citesc mai jos si mai revin.

    • #29

      In legatura cu camioanele cu cacat din Dubai: ce s-ar intampla daca ar ataca americanii din greseala un convoi din ala? Dar zic, asa cu violenta maxima cu scopul de a “anihila” total dusmanul? 🙂 Cam cat le-ar lua pe urma sa faca sa dispara mirosul?

  7. #30

    Aţi observat că de la o vreme, există un obicei CRETIN de a aplauda la înmormântări? Numai la noi se practică sau şi în alte ţări?

    ON TOPIC: Boss, de ce nu te oferi voluntar pentru proiectul olandezilor – ,,Mars One? :)))))))

  8. #31

    Olanda: te înscrii la primărie (gemeente). În urma înscrierii primești BSN (CNP-ul lor). BSN-ul este precondiție pentru cont bancar, asigurare de sănătate (care este obligatorie) etc.

    Pentru locuit mai mult de trei luni trebuie să ai un scop al șederii (muncă, studii, freelancing, parteneriat etc) sau să te declari inactiv economic (complicat; îți trebuie venit stabil și foarte puține surse de venit se califică). Asta în teorie, pentru că în practică autoritățile olandeze nu prea se încurcă să vâneze români decât dacă cer ajutor de la stat (dovedind astfel că nu se descurcă singuri).

    • #32

      Uitasem: pentru înscriere la primărie îți trebuie dovadă că locuiești în raza ei (contract de închiriere, de exemplu)

    • #33

      Iar pentru contract de inchiriere, iti trebuie contract de munca. Nu e asa usor… Majoritatea proprietarilor sau agentiilor cer o dovada a venitului si asta se face de obicei prin contract de munca.

    • #34

      Laur » pai si daca ii dau un extras de cont cu 10 000E in el? sau 20 000? ala nu e venit?

    • #35

      @Laur: corect.

    • #36

      Arhi, nu stiu ce sa-ti zic. E posibil sa gasesti si fara asta, insa ar trebui sa te asiguri ca individul nu subinchiriaza ca astfel nu te mai poti inregistra la primarie. Majoritatea agentiilor insa vor sa se asigure ca ai venit lunar constant. Unele chiar cer ca venitul lunar sa fie de 3x cat chiria.

      Iar chiria asta e scumpa. In Amsterdam gasesti cu greu ceva sub 1000E, in Haga 7-800 minim.

    • #37

      Eu sunt în proces de mutare din Haga în Amsterdam. Condiția pusă de agenția imobiliară (Vesteda) a fost ca venitul meu brut lunar să fie de 4,5 ori mai mare decât chiria. Vezi vesteda punct com → Particuliere verhuur → Bereken maximale huur. Și nu sunt singurii…

    • #38

      @arhi: 20000 EUR intr-un cont numesti tu venit?
      poate vrei sa spui ca le arati un statement bancar cu inca 2 zerouri la suma, sau ceva documente care sa demonstreze ca lunar iti intra in cont niste mii de euro. ala este venit.
      in plus, din clipa in care ai declarat ca nu vrei sa te angajezi, 99.99% din functionarii de care te vei freca, vor intelege de fapt ca nu vrei sa muncesti, si asta e ciudat, caci nici bogat nu pari a fi – dupa standardele lor.
      mai este o chestie: din cauza ca nu te angajezi, ei nu au cum sa te taxeze, si asta iarasi este ceva suspicios.

      nu-i mai simplu sa gasesti o slujba acolo unde intentionezi sa te muti? in felul asta te rezolvi cu actele, iar cand te-ai aranjat, ii pupi dulce…

    • #39

      aurache » not a bad ideea

    • #40

      Nu-ti trebuie contract de munca in Olanda pentru inchiriere. E suficient extras de cont cu minim 20.000 euro si o garantie (o suma pusa in escrow) pentru apartament.

    • #41

      @aurache: obținutul unui job în Olanda nu e chiar așa „zis și făcut”. Ai nevoie de permis de muncă și ăla e al naibii de greu de obținut (angajatorul trebuie să demonstreze că nu poate găsi pe cineva cu calitățile tale în Olanda sau în restul UE).

    • #42

      Red » oricum eu nu m-as muta niciodata in olanda, finlanda, danemarca, suedia sau norvegia.

    • @arhi extras de cont cu câteva mii de euro nu-ți servește la nimic. 10.000 sau 20.000 de euro sunt bani mulți doar după standardele românești; în UK asta e echivalentul unui salariu de manager senior pe o lună. Și cred că și prin Germania e la fel.

      Cât despre idei de mutat, nu ți-aș recomanda Franța, mai ales dacă ai probleme cu naționalismul; prieteni de-ai mei de pe acolo sunt cam ofticați din cauza asta.
      E un moment cam nasol de mutat acum pentru că e criză și, ca peste tot în europe, tensiunile sociale sunt fantastice.

  9. Zi-mi ca alegi Polonia, te rog.

    • #45

      Ciprian, de ce crezi ca Polonia e o tara de (ne)ales?

    • Pentru ca-i o tara nordica (placute de arhi), o tara normala, unde totul e la locul lui, nu sunt nereguli, cel putin nu foarte multe, lumea e civilizata, iar ca infrastructura e foarte ok. Si pentru ca am avut ocazia sa vizitez Polonia mai mult decat am vizitat Romania in acelasi interval de timp

      Uite, daca nu, propun Austria. Prima tara europeana din punctul meu de vedere. Eu acolo m-as muta.

  10. In Spania te duci la primarie cu contractul de inchiriere. Dupa care astepti cateva luni pana-ti vine o chestie care se cheama “Tarjeta de Residencia”. Dupa asta ai un numar cu care te poti identifica in bazele lor de date, deoarece cnp-ul si seria de buletin romaneasca nu are nici o treaba la ei. Nici nu-ti pot scoate data nasterii din buletin.

    • Ce sa caute in Spania? Nu vezi ca se da cu nemtii si tarile nordice, aia care se descurca si-n criza.

    • #49

      Dupa inchirierea unei case te duci cu ¨empadronamient¨-ul (documentul care atesta ca detii un domiciliu stabil) si c.i sau pasaport la policia nacional si in cateva ore obtii tarjeta de residencia.Te declari autonom si iti platesti singur seguridad social (cca 170 e lunar).

  11. #50

    Voila de vezi cazul tau pt Franta: vosdroits.service-public.fr/particuliers/F12017.xhtml
    Cum sunt la job, nu prea am timp de tradus. Ideea e ca trebuie sa ai Carte Vitale(asigurarea obligatorie de la Casa de asigurari) si sa demonstrezi cu conturi bancare ca ai resurse suficiente ca sa te descurci ca “inactiv”). Atitudinea autoritatilor poate diferi de la un judet la altul(departement) in momentul cand iti faci actele.
    Daca ai dat cu translate si nu stii cat e valoarea RSA, afla ca e in functie de nr de membri ai familiei(in speta pt 2 adulti c-un copil, 854,88 € lunar.
    In principiu, cu un cont de vreo 10.000 de euro nu-ti vor refuza sederea.
    problema e ca nu vei putea IN VECI sa inchiriezi prin agentie imobiliara casa, pt ca aia cer si pe ma-sa si pe tat-su, contract de munca cu durata nedeterminata dar in care salariul net sa fie de minim 3 orim mai mare decat chiria, 2 luni banii inainte, o garantie, plus o luna taxa agentiei. Poti inchiria, in schimb, direct de la particulari(dar tot cu garantie de 2-3 luni, en gros, cu totul).
    O alta varianta e sa-ti faci PFA(auto-entrepreneur) si obtii permis de sejur non-salarié(PFA sau firma, cum vrei).
    Informatii si pe: www.efranta.ro/ sau www.filiera.fr/

    • #51

      nea_zapada » nu imi place franta si francezii, in general.

    • Da zii bre, odata: Germania, Danemarca, Suedia?

    • #53

      Iti dai seama cati francezi a cunoscut Arhi sa nu ii placa francezii in general…macar vreo 3-400 ca isi faca o parere.

    • #54

      @yasser – din cati francezi am cunoscut doar unul este ok (si am cunoscut ceva avand in vedere ca am lucrat cu ei). Restul sunt niste imputiti, aroganti si se cred stapanii lumii. Le doresc sa mi-o suga fara s-o ude.

    • Chiar daca nu iti place Franta si/sau francezii, cateva completari la ceea ce spuse nea_zapada mai sus: poti ca sa ai ingrijiri medicale complet gratuite (AME = Aide medicale d’etat daca stai un timp pe teritoriul francez, indiferent cum; nevasta-mea lucreaza in farmacie si vede numerosi conationali romani de o anumita culoare ce vin cu asta si-si iau te miri ce medicamente de inima, colesterol etc. care in Romania costa o avere).
      Daca stii pe cineva in Franta care ar putea garanta pentru tine, poti obtine o carte de sedere invitat (dar cu care nu ai voie sa muncesti) (probabil incompatibila cu PFA).
      Oricum problema esentiala ramane locuinta, dat fiind drepturile chiriasilor (care nu pot fi expulzati intre octombrie si martie chiar daca nu-si platesc chiria), deci chiar si un particular poate sa-ti ceara chiria in avans. Pe de alta parte, daca ajungi sa ai resedinta aici, poti cere de la CAF (Caisses d’Allocations Familiale) ajutor pentru plata chiriei.

  12. In Olanda iti trebuie un contract de inchiriere, cu care te duci la primarie si primesti un BSN (echivalentul a CNP-ului de la noi, fara ala nu poti sa faci nimic legal in Olanda, like deschis cont in banca sau alte chestii), dupa care faci o vizita la IND (imigratie) si platesti asigurare medicala (~100EUR/luna). That’s about it.

    • #57

      Nu trebuie sa faca vizita la IND, nu are nevoie de permis de munca. Iar asigurarea de sanatate nu tine de IND, e retrasa automat din cont lunar. Minimul e cam 80e am impresia. Se vorbeste mai sus de asta…

  13. #58

    In Irlanda, ca sa poti sa inchiriezi o casa iti trebuie un PPS (CNP-ul lor), pe care il obtii daca ai un loc de munca, sau daca te inregistrezi ca un fel de PFA. De obicei se plateste o garantie de 1 luna la agentie/proprietar si atat. Nu se plateste nici un comision. Sunt cam reticenti in a da PPS-ul unor persoane care nu lucreaza/nu platesc impozit in Irlanda, dar se poate daca ai motive bine intemeiate. Eu sunt in Irlanda de 3 luni si lucrez cu contract de munca. Daca mai ai intrebari, poti sa imi scrii un mail si ma interesez unde nu stiu sa iti raspund.
    Adi

    • #59

      Arhi , cu permisiunea lui Adrian, imi poti trimite si mie mail-ul lui ? As vrea sa il intreb si eu una alta de irlanda, eu acolo sunt pregatit sa plec :)))) Multumesc

    • Am stat și eu o perioadă acolo. Feel free să-mi scrii 😛

  14. #61

    Io m-aş muta în India sau în Grecia.

  15. #62

    am cel mai bun prieten plecat in Italia si pot sa-ti spun ca nu prea usor cu statul acolo. Ca sa iti poti inchiria ceva trebuie sa ai bani deoarece contractele se fac pe minim 6 luni si cam platesti in avans. Ca sa ai bani in principiu trebuie sa muncesti si sa ai contract pe o perioada nedeterminata ca sa iti poti lua viza de rezident altfel te fac aia pachet dupa 3 luni si esti pa. Dar plecasem de la ideea ca nu vrei job acolo doar casa de inchiriat; sa zicem ca esti mare shtab aici si te duci sa-ti iei vila in Sardinia, la scurta vreme vine un organ al statului italian la usa ta, se cheama guardia di finanza si te ia la intrebari de unde ai banii si tre sa ai acte si 7000 de asigurari ca i-ai dobandit corect altfel te ia mama draq 🙂

    • #63

      iar locuinte gasesti… au si aia tot felul de agentii imobiliare ca si noi 😉

  16. #64

    Elvetia nu, numai UE? Te-as putea adopta :p

    • #65

      lucid dreamer » cunosteam, demult, o familie cu vreo 3 copii. el, pastor elvetian, ea romanca. ea nu avea dreptul la cetatenie, desi erau casatoriti de nu stiu cati ani. adoptatul nu suna rau, sunt copil cuminte, nu vreau decat chestii bazale

    • #66

      @Arhi ai grija cu adoptatul ca dupa aia poate te trimite la furat 🙂

    • #67

      @arhi
      S-au mai schimbat lucrurile 🙂 Eu aplic in toamna pentru pasaportul elvetian( tre’ sa fii de ca. 5 ani in Elvetia si de 3 sau 4 casatorit(a) cu cetatean elvetian).
      Pentru mai multe informatii, forumul casa-romanilor.ch.

    • #68

      victoria » dau divort si gasesc un cetatean elvetian sa ma marit :))

    • #69

      @Victoria: esti casatorita cu un elvetian? eu sunt de 4 ani in Elvetia, dar studenta, deci cred ca mai trebuie sa astept niste ani sa am sanse la cetatenie.

    • #70

      @arhi
      sau ca o fana a arhiblogului ce sunt, astept sa iau cetatenia, divortez, ma marit cu tine, iei cetatenia si tot asa :D. bine, si varianta ta cu cetatean elvetian merge, numai ca vezi ca umbla mitul cum ca fac nebunii cu ciorapii in picioare. 😀
      pe de alta parte, daca vii in elvetia( adoptat, maritat, optiuni sunt destule :p), mai slabut cu subiectele de blog. adica o sa scrii o vreme cat de intepate sunt doamnele mai in etate de pe aici, o sa te enervezi ca vin toti nemtii si au pretentia sa vorbeasca hoch deutsch bastinasii(daca vii in partea nemteasca), te mai oftici si ca vorbesc vreo nspe mii de dialecte imposibile, mai scrii si ca a avut trenul 2 minute intarziere si cam gata cu subiectele.
      @Graethel
      Stii cum e, acum vreo 5 ani s-a plictisit elvetianul de sot al meu asa de tare, ca si-a luat beleaua( adica moi) pe cap. Lasand gluma la o parte, sunt de 4 ani in Elvetia si se pare ca e doar o formalitate sa iei pasaportul cand sotul sau sotia are pasaport elvetian. La o cautare rapida pe forumul pe care l-am mentionat mai sus, reiese ca fara a te casatori e nevoie de 12 ani( mein Gott!!!) dintre care ultimii 5 domiciliu neschimbat ca sa poti sa aplici pentru cetatenie. Oribil de mult.
      Poate de asta fac elvetienii spume atunci cand vad casatorii intre cate o elvetianca mai … cum sa zic eu asta politicos… mai frumoasa pe interior si cate un adonis de prin tunesia sau niger samd. 😛
      P.S. unde studiezi in Elvetia?

    • #71

      ne leaga aia…:)))

    • #72

      @Victoria: Tot de 12 ani auzisem si eu. Dar nu e bai, nu ma grabesc sa iau cetatenii, sper sa obtin permisul C cat mai curand, dar si aia e greu pentru Romania si Bulgaria nu au inca 100% statut de tari EU. Studiez in Zürich.

  17. #73

    Cehia ti-ar surade?
    DIn cate stiu acorda rezidenta destul de usor si fara batai de cap. Si daca ti se face dor de rromanica nu e in celalalt capar de lume. Plus ca esti cam in centrul Europei si poti vizita multe orase sau atractii turistice.

    • #74

      Capat nu capar!

    • #75

      Irina » ba chiar am un prieten in cehia, la Brno

    • #76

      N-ar fi rau…am putea bea o bere impreuna 😀

    • #77

      Acum am aflat ca aici trebuie sa ai un scop pt care te muti, reintregirea familiei (nu stiu exact la ce se refera) sau un job. Dar cu jobul nu ar fi o problema, iti gasesti usor, iti trebuie pana rezolvi cu actele si dupa (atata timp cat iti platesti asigurarea de sanatate si cea pt masina) nu te ma intreaba nimeni ce cauti pe acolo.

    • Te astept in Brno 🙂 pe facebook e un grup Romani in Cehia cat si un grup international Couchsurfers in Brno. Daca vrei in Cehia poti cere acolo mai multe informatii.

    • #79

      Mihai » inseamna ca il stii pe rares katmai?:)

    • nu, nu il stiu, cel putin nu inca 🙂

    • #81

      Mihai » 512kbps.com

    • In Brno e frumos. Lumea e linistita, berea e buna, cocalarii sunt aproape inexistenti, trafic lejer (in medie aud cam un claxon pe an), probleme mari cu chiria nu ai (aici romanii nu au faima celor din franta sau italia), chiriile nu sunt mai mici decat in vest.
      Si e si cam in centrul europei, daca vrei sa vizitezi ceva, e totul aproape.
      Parti aiurea: limba (pentru unul ce n-a studiat rusa la scoala) si faptul ca nu se prea vorbeste engleza.

    • #83

      Cehia este OK ca loc de trait, DAR sunt cateva chestii importante de stiut.
      1) Uita orice limba straina sau orice gand ca ai putea-o folosi acolo in relatia cu autoritatile. Este ceha sau nimic (cu derogare daca vorbesti slovaca).
      2) Rezidenta nu se acorda “usor”, dimpotriva. Ca sa primesti hartia de rezidenta (permis temporar sau permanent), trebuie sa prezinti contract de inchiriere (nu mai vechi de 6 luni), semnatura autentificata la notariat a proprietarului, extras de cadastru (ca sa demonstrezi ca e apartamentul lui), asigurare medicala ceheasca (cele internationale nu sunt acceptate). Partea buna este ca nu se verifica daca ai sau nu respectiva hartie, nu te haituieste nimeni – dar ai nevoie de ea, de exemplu, ca sa deschizi un cont bancar sau sa inmatriculezi o masina.
      3) Costul vietii este relativ scazut, mai ales daca nu stai in cele doua-trei orase mari (Praga, Brno, partial Ostrava). In situatia ta, nedepinzind in mod direct de un loc fizic de munca, ai avantajul ca te poti aseza unde vrei – implicit, chiriile sunt semnificativ mai mici. Recomandare personala – zona Mikulov, e o comuna la granita cu Austria (vreo 90 km pana la Viena, 50 km pana in Brno, 100 pana in Bratislava).
      4) Venitul mediu net lunar la nivel national e undeva la 600 de euro, mai mare in orasele semnificative (Brno – 800, Praga – 1000+). Carciumile sunt ieftine, chestiile de timp liber in general asemenea (adica sunt un bun de larg consum, nu unul de lux).
      5) Cota unica de impozitare de 15%.
      6) Integrarea e practic imposibila fara sa inveti limba, daca nu locuiesti in Praga – acolo e doar dificila. Problema cu limba este ca e a treia ca dificultate din Europa (dupa finlandeza si maghiara) si perfect inutila oriunde in afara Cehiei / Slovaciei (ba chiar s-ar putea sa intalnesti generatii mai noi de slovaci care nu inteleg ceha – diferenta intre ele este cam ca intre romana si “moldoveneasca”).
      Per total, Cehia e o destinatie de stat, dar nu de stabilit acolo pe veci daca nu esti dispus sa inveti limba.

    • #84

      Eu am propus Cehia tocmai din motivele de mai sus. Nu ai cine stie ce dificultati insurmontabile sa te muti, costul vietii de zi cu zi e decent, daca iti vezi de viata ta nu te intreaba nimeni de sanatate.
      Limba este intr-adevar foarte dificila, dar asta este…
      Sunt destul de multi romani in Cehia ( care sunt cetateni romani de nationalitate ceha ), deci de musai gasesti pe cineva sa se plimbe cu tine pe la autoritati.
      Si am impresia ca Arhi inca spera mai intr-o imbunatatire a situatiei si la pensie i-ar surade sa se intoarca in ro.
      Gresesc?

  18. #85

    Cu 10-20 k euro bani pusi deoparte o sa iti fie greu sa faci legal toate formele in cazul in care te ambitionezi sa declari ca tu nu vrei sa muncesti acolo. Si ca tot intrebai tu mai sus: 10-20k euro nu sunt venit, ci sunt o suma pusa la ciorap. Poate ai castigat la loto sau ai strans-o in 20 de ani, n-are de unde sa stie statul strain ca tu chiar ai un venit stabil ca sa iti permita sa stai aici sau doar ai bani pusi la ciorap pentru 6-12 luni.

  19. #86

    Intrebarea mea este urmatoarea: Vrei sa muti si chestia pe persoana fizica/firma (ca sa arati ca esti self employed) in tara respectiva si sa platesti taxe acolo, sau vrei doar sa locuiesti acolo platind taxe in .ro?

    • #87

      PhutreGuy » eu am offshre, platesc impozite statului american:P

    • #88

      Am pus o intrebare pe un forum al guvernului care sunt conditiile ca un cetatean UE sa poate sa se mute in Slovacia.
      Presupun ca te intereseaza si serviciile medicale, deci iti va trebui o asigurare de sanatate pe care tre sa o platesti lunar. Altfel nu te baga nimeni in seama la splitale sau clinici private sau poti sa obtii un card de sanatate european din .ro cu o valabilitate destul de mare sa nu faci drumuri regulate in .ro sa-l re-innoiesti.
      Astept rasupunsul pe forumul guvernului si-ti spun mai multe probabil pe saptamana viitoare.

    • #89

      Legea (cel putin in Germania, dar cred ca e la nivel european) zice ca domiciliul fiscal este acolo unde realizezi fizic veniturile. Carevasazica, daca tu locuiesti in Germania si faci, sa zicem, freelance web programming pentru un site din US, domiciliul tau fiscal este tot in Germania. Pe cale de consecinta, daca incerci sa ii fraieresti si sa nu platesti impozite in Germania, ci in US, la un moment dat, te vor prinde si vei plati cu varf si indesat.
      Nu stiu cum/daca te vor urmari in alte parti, sistemul nemtesc este bine pus la punct si il poti evita pana la un punct, dar la un moment dat te vor prinde.

    • #90

      adi » exista un acord caruia ii zice evitarea dublei impuneri, adica daca firma ta, din america, deja plateste impozit in america, nu mai plateste si in germania. la fel si cu salariile

    • #91

      Imi permiti sa nu fiu de acord?
      www.irs.gov/pub/irs-trty/germany.pdf
      ARTICLE 14
      Independent Personal Services
      1. Income derived by an individual who is a resident of a Contracting State from the performance of personal services in an independent capacity shall be taxable only in that State, unless such services are performed in the other Contracting State and the income is attributable to a fixed base regularly available to the individual in that other State for the purpose of performing his activities.
      2. The term “personal services in an independent capacity” includes but is not limited to independent scientific, literary, artistic, educational, or teaching, activities as well as the independent activities of physicians, lawyers, engineers, economists, architects, dentists, and accountants.

      Rezidenta este definita in acelasi document, Art. 4.
      Carevasazica, fara sa fiu avocat, as zice ca daca tu ai rezidenta in Germania (in sensul art. 4 din documentul sus-mentionat) si realizezi venituri de tipul respectiv in US, atunci veniturile tale sunt taxabile in Germania, cu exceptia cazului in care poti demonstra ca ai o “baza fixa” in US, de la care lucrezi in mod regulat.

    • #92

      adi » eu, vorbind cu mai multi avocati, iti spun ca daca deja to-a fost impozitat venitul in alta tara, nu ti se va mai impozita inca o data. codfiscal.realitatea.net/evitarea-dublei-impuneri-internationale/ e destul de usor sa gugalesti problema

    • #93

      De acord cu matale ca un venit nu este (nu ar trebui) impozitat de doua ori.

      Ce remarcam eu este _unde_ ti se impoziteaza acest venit in cazul particular Germania – SUA, in conformitate cu acordu’ ala de care ziceam. Acord care, pentru un non-specialist ca mine, zice ca nu e la alegerea contribuabilului locul unde plateste impozitul, ci locul se determina pe baza resedintei fizice. Daca vrei cu adevarat o parere autorizata, consulta un avocat german – sau american. 🙂

    • #94

      adi » linkul tau nu e acordul, ci legea. situatiile exceptionale, precum dubla impunere, sunt discutate in probabilul tratat de evitare a dublei impuneri. oricum, dpdv internet, prezenta fizica e extrem de discutabila

    • #95

      Oh boy, esti incorigibil.

      Ce zice linkul ala al meu, fix in titlu (cu scuzele de rigoare pentru caps)?
      CONVENTION BETWEEN THE UNITED STATES OF AMERICA AND THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY FOR THE AVOIDANCE OF DOUBLE TAXATION AND THE PREVENTION OF FISCAL EVASION WITH RESPECT TO TAXES ON INCOME AND CAPITAL AND TO CERTAIN OTHER TAXES.

      Cat despre “lucruri lucrate pe Internet”, eu as specula si as zice ca fix acolo se aplica art. 14 – productiile literar-artistice. Carevasazica, daca tu “produci” intr-un spatiu virtual, esti taxat acolo unde se afla corpu’ tau fizic (macar 183 de zile pe an).
      In final, e problema ta unde platesti taxele, eu ti-am dat un sfat cel mai bun sfat posibil privitor la Germania – vorbeste cu un avocat sau un consultant fiscal _neamt_ (sau macar familiar cu legislatia germana).

    • #96

      adi » nu vazusrm titlul, nu trebuie sa te inflamezi, e doar o discutie ipotetica

  20. #97

    Toate tarile din EU au reglementari pentru freelancer-i.
    Daca poti sa faci dovada unui venit minim anual (minim in UE pentru aceasta categorie am impresia ca e undeva in zona 24k Euro) – de obicei cu o traducere a declaratiei anuale de venit – poti solicita drept de resedinta.
    Evident ca trebuie sa ai si un contract de chirie pentru un spatiu si sa poti face dovada calificarii profesionale intr-un domeniu recunoscut (profesie recunoscuta ca fiind libera / liberala).

  21. #98

    vezi si tu cum fac samsarii de masini, pestii de curvete si cersetorii. toti au rezidenta prin UE 🙂

  22. #99

    UE – Irlanda, experienta proprie: Nu-ti trebuie PPS(CNP) ca sa inchiriezi casa, dar iti trebuie la restul chestiilor, gen sanatate si parca si pentru cont in banca. De fapt inchirierea casei trebuie sa fie primul pas, fara adresa aici nu poti obtine nici PPS nici cont la banca.
    Ai grija doar ca viata e mai scumpa aici, nu atat la haine si mancare – astea parca sunt chiar mai ieftine, dar restul sunt mai scumpe (taxe, servicii).

    • #100

      same shit here Arhi, te rog mult 🙂 daca poti sa ma ajuti cu mailul lui.

  23. #101

    Alege orice altceva numai nu austria.

  24. Eu locuiesc in Germania cu acte în regulă. Nu este niciun stres. Am drept de muncă,locuinţă,cont bancar şi figurez ca locuitor al Munchenului. Cu actele este mai usor dacă ai pe cineva din familie aici.

    • Am uitat,şi asigurare medicală.Deci tot tacâmul

    • #107

      Albert » si pat de țâțe, nu am uitat:)))))))

    • @arhi le ador :)))))

    • #109

      Albert » cu torentele cum e acolo? poti descarca relaxat sau stai cu frica-n san?

    • Descarc de pe torenţi româneşti. Nu prea le au nemţii cu pirateria. Cumpară lumea jocuri,filme şi software la greu din magazin.

    • #111

      deci nu ti se monitorizeaza traficul p2p?

    • Sincer nu ştiu. Nu am avut probleme. Folosesc UTorrent.

    • ai drac rromani! :)) iete cum vorbeste ei de furaciuni! :))

    • #114

      @Arhi: Am un prieten care s-a stabilit in Germania in urma cu vreo 8 ani si desi cumpara foarte multe chestii digitale, ia de pe torrent tot felul de chestii si inca nu au venit politistii la el acasa. Nemtii nu prea se lupta cu pirateria, pentru ca majoritatea cumpara totul in original pentru ca-si permit asta. Tin minte ca a fost o emisiune pe RTL unde au prins un “pirat” dinasta, care a luat cateva mii de melodii de pe internet si a fost amendat cu o suma destul de mica pentru Germania.

    • #115

      Sfatu’ meu – lasati-va de torente, in special de trackere publice, daca stati in Germania. Exista o lege care permite unei terte parti (ex. o casa de avocatura) sa se constituie parte civila in beneficiul cuiva (ex. Sony Pictures). Carevasazica, respectiva casa de avocatura te prinde uploadind ceva (pur si simplu, downloadeaza o parte din fisierul respectiv de la IP-ul tau), obtin mandat ca sa primeasca datele tale de la ISP, dupa care iti vor servi o scrisoare prin care iti vor cere despagubiri. Despagubiri care incep de pe la vreo 800 de euro pentru o melodie. Se poate negocia cu ei, dar nu se poate scapa, o data ce te-au pus pe lista. Daca nu platesti, vei ajunge la judecata si vei plati si despagubirile, si cheltuielile.
      Nu e foarte moral, e o metoda perfect legala de jupuire, dar uploadingul de fisiere asupra carora nu detii drepturile de autor e ilegal – ceea ce bate “imoralul”.

    • #116

      Cand va aud cu astea…Ba! Folositi dracului un proxy vpn pentru torrenti si gata! uite unul bestial, broadband, serios si adevarat: Astrill!

  25. #117

    Eu stau in Belgia, si e destul de simplu, adica nu iti trebuie contract de munca sau ce zicea cineva mai sus. Pur si simplu trebuie sa demonstrezi ca ai asigurare de sanatate(e suficient cardul european de sanatate) si o adresa (chestie pe care o demonstrezi cu contractul de inchiriere, cumparare, etc.) Esti cetatean european si ai drepturi, asa ca daca iti permiti poti sa tai toata ziua frunza la caini, doar sa ii anunti si pe ei in trei luni dupa ce ajungi.

  26. Eu m-am mutat in Danemarca. Ca sa stai aici iti trebuie job (sau trebuie sa fii student). Am asigurare medicala, asigurare de job, de bunuri, masina, carduri bancare. Mi-am schimbat permisul de conducere din ro in dk si am primit unul valabil 50 de ani. Am asigurare europeana de sanatate pentru cazuri de urgenta ( card pe care nu l-am primit in romania pe motiv ca nu eram angajat). Beneficiez de aceleasi kkturi ca danezu’. Ca sa primesc resedinta trebuie sa stau aici 5 ani neintrerupt.

    • #119

      Cristian Gidinceanu » care sunt costurile?

    • Uitasei sa spun ca educatia e gratuita pentru copii, mai mult primesti si alocatie. Copii nascuti aici sunt danezi :).

    • #121

      Copii nascuti aici sunt danezi 🙂

      Desigur. Cu banala condiție ca cel puțin unul din părinți să fie cetățean danez. Vezi “Danish nationality law” pe Wikipedia.

    • #122

      @Red
      What about the citizenship law.

  27. Costurile mele momentan sunt. 5800 kr chiria ap cu 3 camere. 1000kr serviciile gen internet, telefoane, sala, etc. Apa si caldura sunt incluse in chirie. Odata la 3 luni 1200 kr curentul. Odata la 3 luni 3600kr asigurarea de job. Odata la 6 luni 2000 kr, taxa de drum. 2000kr pe an asigurarea de bunuri. 9500 asigurarea la masina. Intretinerea ajunge undeva la 5-6000 kr pe luna dar aici depinde de fiecare.
    Sunt cheltuieli destul de mari. Partea buna e ca in februarie se recalculeaza anul ce a trecut si primesti bani inapoi de peste tot, inclusiv de la impozitele pe salariu.
    1euro – 7 kr

  28. #129

    Daca vrei in China….
    Viza turistica, si o prelungesti din 6 in 6 luni, fara stres.
    Costa cam 1500 USD pe 6 luni, cu firma intermediara cu tot.
    Trebuie sa ai viza valabila, te inregistrezi la Politie si aia e…
    A, si odata la 6 luni tre’ sa iesi din tara. Daca mergi la o cafa in HongKong se numeste ca ai iesit si ai intrat… Si din Shenezen, raiul electronicelor, e o plimbarica cu trenul pana la HK.
    Daca te “angajeaza” un chinez sau te inscrii la vreo scoala, iei viza pe 2 ani.
    Daca te intereseaza, pot sa iti dau si alte detalii… :))
    Nu e locul ideal de mutat cu familia… da’ noa, poti stii gusturile omului? :))

    • #130

      make » sincer, nu as muri de dragul comunistilor, dar detalii de acolo sunt intotdeauna interesante

  29. Cum au spus si altii, depide de tara. Dar in principiu, odata ce ai inchiriat un apartament (cu contract, evident) poti sa te duci la primarie/politie pentru a obtine rezidenta – temporara la inceput, mai dupa cativa ani de sedere neintrerupta poti obtine permanenta in unele tari (depinde de legislatia tarii).
    Numai ca trebuie sa ai mare grija: in unele tari (sau un unele orase din unele tari) proprietarul iti cere ceva scrisoare de recomandare, ori cum tu esti la prima chirie in tara aia si fara un job “normal”, n-ai de unde sa-i dai. Mai aude ca esti si din Romania si…

    Dar in principiu e simplu. Inchiriezi un apt/casa si apoi mergi la politie sa ceri rezidenta. Si gata.

  30. #132

    @arhi – sa stii ca din multe puncte de vedere, e mai comunism in Romania decat la comunisti 🙂
    E alta lume, nu neaparat mai bine sau mai nasol decat in Romania, pur si simplu altceva.
    Daca treci de primele luni, nu e chiar nasol, ba chiar am prieten care nu mai vrea sa auda de Romania. Sunt orase cosmopolite, cu multi straini care si-au format propriile comunitati, ai de toate ca si in Europa – cluburi, haine, restaurante, locuinte confortabile… orice.
    Ce ai in plus fata de Romania sau chiar Europa – cel putin deocamdata – este sansa de a face bani. Multi. Inca sunt o gramada de oportunitati, intr-o dinamica fantastica. Cat o mai tzine… Intre timp, privim cu atentie spre Bangladesh, Cambodgia….

  31. #133

    @arhi: Ziceai mai sus de torrent in Germania. Depinde ce downloadezi, fratele meu a patit-o pentru un album. Exista firme special puse sa faca asta (probabil de unele case de discuri) si fie cazi la intelegere cu ei (platesti o anumita suma si dai acord ca nu mai downloadezi), fie intri in proces.

  32. #134

    Ştiţi de unde vine denumirea TELEORMAN? De la ,,Deliorman” care înseamnă în tătară ,, pădurea nebună”. Aşa spune Zaharia Stancu în romanul ,,Pădurea Nebună”. Scria bine Zaharia Stancu, chiar dacă a fost cam porc comunist. În romanul ăsta descrie viaţa şi obiceiurile tătarilor de la ţară, din zona aia. Ştiaţi asta cu Teleorman? Nu ştiaţi, fraierilor. :))

  33. #135

    Du-te bă nene, dacă tot ne baţi la cap unde, du-te în Coreea de Nord, că liberalizează acum, dă drumul la distracţie Kim Jong al doilea. :)))))

  34. #136

    In Olanda te duci la primarie cu proprietaul casei unde stai (asta daca nu cumva e a ta casa) completezi un formular (10min maxim, ceva date personale , adresa, si motivul pentru care esti acolo) si in 6 sapt iti vine acasa un plic cu niste foi prin care te anunta ca ai fost inreg la prmarie si ti se aloca un nr personal . Cu nr ala ai la dispozitie 2 luni sa-ti faci asigurare si gata. cam asta e

  35. @Arhi: delecteaza-te aici :www.rakftz.com cu procedurile de obtinere de viza freelancer prin UAE. Cred ca, costurile totale de obtinere a unei vize pe 3 ani pt tine si familie, s-ar ridica pe la 3500 Eur. Dupa ce te-ai vazut cu viza in pasaport, sky is the limit. Pretul unui apartament de 2 camere in dubai, ca sa inchiriezi, pentru un an, variaza intre 5000 Eur si 15.000 Eur. Costurile de trai pentru o familie care obisnuieste sa gateasca acasa se ridica cam asa: Utilitati: 200 Eur, Internet+TV – 100 Eur, mancare – 300 Eur. Costuri totale de trai pentru o familie, in conditii decente : 1500 – 2000 Eur. Costul Benzinei = Cost Apa plata la 1.5 L. Plus ca fac astia niste shaorme :))

    • #138

      Scump la UAE. Mai ieftin la KSA. Plm, mă gândeam să caut ceva pe acolo dar m-ai pus pe gânduri… Freedom comes at a price, eh?

    • sa traiesti in KSA trebuie sa indeplinesti 2 conditii:
      1. Sa fi total IDIOT
      2. Sa nu iti placa viata de nici un fel

      UAE este de departe singura optiune din zona, cel putin, inca mai au petrol destul, si nivelul salarial pentru “ALBI” este destul de ridicat.

    • #140

      Lasă, boss, tu să fii sănătos. Salaam.

    • @Sandu Johnes: Imi cer scuze daca te-am jignit, nu asta a fost intentia mea. Am vrut doar sa expun faptul ca in KSA nu prea exista viata. Stiu ca se poate trai bine merci in compound, dar nu prea vad in asta o viata. Faptul ca tu faci un sacrificiu sa lucrezi in KSA este de laudat, dar sincer, dupa ce am vazut in trecere Riyadh-ul si Jeddah, nu cred ca as putea sa petrec mai mult de o sapt la sauditi.

  36. #142

    E cazul sa ne caram?

  37. Eu stau in Finlanda de vreo 2 luni de zile, daca vrei sa stai aici poti sta bine merci pana la 3 luni, apoi trebuie sa mergi la politie si sa declari unde stai in rest nu te intreaba nimeni de sanatate. Daca trebuie sa primesti ceva prin posta, gen factura de la stiu eu ce abonament, atunci trebuie sa mergi si la posta sa iti declari resedinta.
    Partea proasta in Finlada este ca desi noi romanii putem ajunge aici cu CI daca ai ceva de facut la banca iti trebuie neaparat pasaport(am fost la cateva banci diferite si la toti aceeasi absurditate),

    • #146

      Buna, sunt din Republica Moldova si as vrea sa stiu si eu mai multe detalii despre Finlanda cum sar putea de ajuns si dca se merita sa muncesti acolo.

  38. #147

    Du-te in Germania. Parerea mea…

  39. #148

    Sincer chiar daca nu stau in Europa vreau sa spun opini mea in povestea asta a plecatului din romania.
    In primul rind inteleg ca tu vrei sa te bazezi pe veniturile din romania pentru a te muta in alta tara. Acum sincer sa fiu, in orice tara europeana cheltuielile unei familii sint mai ridicate decit in romania asa ca ajungi in situatia ca nu iti vor ajunge banii. Adica daca 2000Euro pe luna in romania sint bani seriosi in alte tari poate sint undeva aproape de minim.
    In acelasi timp, contactele cu romania se vor raci ori daca vrei sa le mentii la fel vei cheltui destul de mult pe drumuri intre cele doua tari.

  40. Si eu care vroiam sa ma intorc in Romania….

  41. Uitasem sa mentionez. Unii proprietari nu inchiriaza locuinte decat daca le aduci adeverinta de salariat, sau o adeverinta de venit, din care sa reiasa ca tu iti permiti sa-ti platesti chiria.

  42. #153

    Bă, ăti înnebunit bă toţi cu mutarile astea, cu emigrările, să dea dracu. Şi când te gândeşti că Kant n-a ieşit niciodată din Konisberg…

  43. #155

    „Dragostea de limbă este singura formă acceptabilă de patriotism, singurul tip de patriotism eminamente spiritual”

    Schopenhauer

    • #156

      D-aia şi Camus a spus: ,, Patria mea este limba franceză!”

  44. #157

    Nu-i mai pupaţi atât în cur pe germani. :))

    „În perspectiva morţii mele, doresc să fac această confesiune: dispreţuiesc naţiunea germană datorită prostiei sale nesfîrşite şi roşesc la gîndul că îi aparţin“. (Arthur Schopenhauer)

  45. moromete nu am nimic cu tine dar numai prostii debitezi

  46. #159

    In Italia e mai simplu, un document romanesc valid (pasaport carte de identitate) adresa unde stai (la inceput poate fi adresa unui prieten, familie .. etc.) locul unde lucrezi s-au datele firmei care te angajeaza (in cazul tau trebuie sa dovedesti ca ai o activitate autonoma) uite un pdf cu informatiile complete www.aboliamoli.eu/guida_iscrizione_anagrafica_cittadini_ue_%202011.pdf

    File-ul este in italiana dar cred ca gasesti pe cineva sa-ti traduca.

  47. #160

    Foarte bune idei ti-au dat anteriori insa,nu inteleg de ce,daca nu vrei sa mai traiesti in Romania,nu te duci in Harghita/Covasna,pe acolo.

  48. #161

    Hai ca-ti zic si eu cum e in Scotia ca sunt student aici. Deci, ca si costuri am asa: £700 / luna chirie – apartament inchiriat, 2 dormitoare si sufragerie; £180 / 3 luni – facturi, adica gaze si electricitate; £22 / luna internet si telefon fix; £15 / luna – telefonul mobil; Mai arunc intre £200 – £250 / luna pe mancare. Tu, fiindca esti adult ai mai avea de platit urmatoarele: £1500 / an taxa de consiliu (un fel de impozit, apa, canal, gunoi, toate intr-o singura taxa – studentii sunt scutiti) si £146 / an – taxa BBC pentru TV (englezii sunt si nesimtiti, cei care stau in UK stiu de ce 😀 )

    Chestii misto: sistemul de sanatate e gratuit; scolile sunt impartite in doua: publice si private (prietenii de aici spun ca cele private sunt mai bune, dar nici cele publice nu-s rele); universitatea e platita de stat (valabil doar pentru studentii din UE si EEA ); la master trebuie sa faci imprumut ca-n Anglia (i-au fortat englezii sa bage legea asta incepand cu anul universitar 2012-2013); lumea e de treaba si inca n-avem reputatia pe care o avem in Paris.

    Chestii nasoale: astepti destul de mult pentru permis de munca (nu conteaza ca aplici pentru Yellow Card sau Blue Card), pentru ca e eliberat de englezi la Londra sau Coventry – dracu’ mai stie exact; vremea se imparte doua: “sa-mi bag -completeaza cu ce vrei- ploua” sau “sa-mi bag -completezi cu din nou cu ce vrei- bate rau vantul”; in orice caz temperatura n-o ia razna chiar atat de rau nici iarna, nici vara (in nici un caz minimele/maximele din Romania); nu poti sa cumperi bere dupa ora 10 seara din supermarket / magazin de colt – doar daca te duci intr-un club sau bar; daca o sa vizitezi Glasgow-ul vreodata evita (ca barbat) sa te imbraci in verde sau in albastru;

    Altele / preturi aruncate la intamplare:
    paine – intre £0.60 – £1.20;
    lapte (2l) – intre £1.50 – £2.30;
    oua (15) – £2.70;
    cola (2l) – £1.89;
    bere (6 pack) – £5-£6;
    mancat in oras – de la £5.50 pana la cat vrei tu;
    o cafea – £1.50 – £2.70 (daca esti fan Starbucks la 0.4l);

    Inca o chestie: nu m-a pus nimeni sa dau cu subsemnatul pe nicaieri (la vreo primarie sau politie), si am votat de 2 ori in alegerile lor locale ca si rezident. Pe scurt, din momentul in care inchiriezi o proprietate aici, esti considerat rezident.

    • #162

      Dar permisul de munca, chiar si dupa master facut in Edinborough vine greu de tot ( mai mult de 6-8 luni) . Oare de ce?

    • #163

      Ar fi fost recomandat sa-ti faci actele in timpul studiilor. Cat despre permisul propriu-zis de munca, e adevarat vine destul de greu daca-ti trimiti actele la ei. Mai repede te duci tu la Coventry personal sau iti rogi angajatorul sa spuna ca are nevoie de tine si atunci aia de la UK Border Agency se misca mai repede.

      Referitor la perspective, sunt nasoale (valabil pentru toata Marea Britanie). Adica in teorie de la 1 Ianuarie 2013 atat noi cat si bulgarii trebuia sa primim acces total pe piata muncii (am depasit pragul ala de 5 ani impus de UE). Practic, am inteles ca acest lucru s-a amanat pana la 1 ianuarie 2014.

    • #164

      Radu » se va amana la infinit

    • #165

      @Arhi: Probabil ca ai dreptate. Cert este ca sunt 10 state care vor sa mentina restrictia pana in 2014, lucru care e usor deranjant atata timp cat s-a vorbit de 2013 din 2007 pana acum. Si mai deranjant este ca stirea asta a trecut aproape nebagata in seama si e relativ recenta (nu cred ca are o luna de zile). Probabil lumea a fost ocupata. Cearta pe ciolan de la Bucuresti si Jocurile Olimpice de la Londra au tinut capul de afis in ultima perioada. Dar pe de alta parte vine toamna. Preturile or sa o ia razna, cursul valutar e deja dus pe pluta. Iarasi vin aia de la UE si ne zic sa ne luam gandul de la Schengen. Atunci sa vezi distractie. Aaa.. inca ceva, care iarasi scapa nebagat in seama de majoritatea lumii: Ultimul mare combinat chimic al statului, Oltchim Ramnicu Valcea e pe cale sa se privatizeze (probabil tomana asta).

      P.s: Scuze daca am depasit contextul discutiei.

  49. #166

    Tangential cu subiectul, mi-ar placea sa spui de ce vrei sa te cari. Un post pe subiectul asta ar fi f. interesant…
    Mai ales ca banuiesc ca ai votat DA la referendum. Hm?

    • #167

      Ii e frica sa nu care cumva sa ramana Crin presedinte… :))

  50. #168

    Arhi, daca nu vrei sa te angajezi nicaieri, presupun ca blogul va produce carne, lapte, branza, oua. In mare parte, blogul tau e despre Rromania , ” din tara unde nici apocalipsa nu vine ” . O sa fie ciudat cand vei scrie despre rromani si Rromania din postura de locatar munchenez.

  51. #169

    Intreba de la oameni care sint plecati cu familia si nu singuri la studii/munca. E o mare diferenta la cheltuieli.

  52. Am citit cu atentie sfaturile/dumele antevorbitorilor si lipsesc destul de multe informatii, importante chiar.
    Locuiesc cu sotia si baiatul meu in Flandra de 3 ani si jumate, am rezidenta permanenta si astept cetatenia.
    Am citit legislatia lor la greu in asa fel de ii pun si pe unii functionari in incurcatura.
    Din pricini lesne de inteles si cu scuzele de rigoare nu intru in amanunte aici. Daca te intereseaza ce si cum da-mi un semn pe emailul din semnatura.
    AAA, inainte de a alege Flandra am calatorit si incercat, la rind, pentru citeva saptamini bune Austria, Germania, Anglia, Tara Galilor, Irlanda, asta pentru a putea lua o hotarire documentata. Plus ca am rude de gradul I peste Ocean…

  53. #171

    Breh, Arhi! Tu vrei sa pleci si sa-i lasi pe oamenii astia onesti de la banci cu ochii-n soare? (Auzita de mine pe bune la un roman care, atunci cand a auzit ca prietenul sau contempleaza plecatul, prima lui ingrijorare a fost ca ramane el singurul prost care sa plateasca dobanzi de camata in Romania!)

  54. #172

    dar de ce nu grecia? iei apartamente in centrul atenei si cu 50.000 de euro, marea e tot acolo, oamenii la fel de amabili, treaba cu statul lor nu prea ai

    si e atena, nu halkidikiul invadat de romani, sarbi, bulgari

    • #173

      ela » mi se pare exagerat de aglomerat. pe de alta parte, grecii si impozitele…sunt fix pe sufletul meu

  55. #174

    Eu ti-as recomanda Danemarca. In opinia mea, mi se pare o tara foarte civilizata, curata, si solida din punct de vedere economic, dar si din punct de vedere politic, avand monarhie constitutionala. Nu am ajuns acolo, nu am fost niciodata, sunt si eu in situatia de a dori sa plec din tara asta mizerabila.

    Daca vrei sa inveti daneza, ai un curs gratuit timp de trei ani (nemuritorul12.wordpress.com/2010/01/29/un-pas-important-limba-daneza-ghid-de-integrare-pt-cei-veniti-in-dk/).

    Recomand blogul asta : nemuritorul12.wordpress.com/ (acum l-am gasit si eu)

    Sper ca ti-am fost de folos.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.