Nu am avut o copilărie fericită. Ou contraire, aș putea zice. Probabil aș putea număra pe degetele de la o mână clipele în care m-am simțit cu adevărat fericit, iar acelea au fost exclusiv când eram plecat la bunici, niciodată acasă.

Din cauza asta și, probabil pentru că nu exista internetul, am ales să îmi creez lumea mea iluzorie în cărți. Mă gândeam odată că, dacă ar fi fost internet pe vremea mea, aș fi fost pierdut complet pentru societate, nu m-ar mai fi scos nimeni din calculatoare.

Da, cărțile au fost, probabil, salvarea mea, mental vorbind, reușind să mă facă să uit rapid unde sunt și să mă poarte în alte lumi, printre alți oameni, locuri în care oamenii își spun unul altuia că se iubesc, în care copiii sunt fericiți și, cel mai mult, în care oamenii pleacă spre stele.

Poate o să râdeți, dar pe mine m-au făcut să mă lipesc de SF cărțile lui Mironov și ale lui CTP, împreună cu nuvelele lui Vladimir Colin, cărți care mi-au deschis ochii de copil direct într-o lume cu stele, cu rachete și aventuri. Și dacă mi-a plăcut atât de mult, am căutat și am devorat tot ce era SF prin bibliotecile tuturor. Și asta fac în continuare, când mă duc în vizită, primul lucru pe care îl caut la oameni este biblioteca și ce au prin ea. Sau cînd e vreun tîrg de carte cu reduceri, cumpăr tot ce prind, facem selecția mai încolo.

Foto

Ce voiam să spun, de fapt. Până la Eftimie, nu mai citisem de mult un scriitor român de SF. Nu au școală și nu au umilință, cuvintele lor sunt doar hiperbole eclectice, aruncă adjective și atribute cum arunc eu boabe câinelui și, în primul rând, se simt perfecți și orice feedback e o critică, orice părere este neavizată, dacă nu ai scris minim câteva romane și, în general, cititorii sunt niște păduchi care ar trebui să zică mersi că primesc voie să citească marile lor opere.

L-am citit pe Eftimie, mi-a plăcut și am decis că e cazul să mai dau o șansă SF-ului românesc, dar doar cu recomandare.
AȘa că, la recomandarea lui Crivăț, mi-am făcut precomandă la Epoca Inocenței, a lui Adrian Mihălțianu. Știam de la Crivăț că este foarte bună, că i-a plăcut, că l-a lăsat paf și am încredere în ce zice, pentru că avem gusturi oarecum apropiate. În plus, îmi place omul Mihălțianu și ce scrie în viața de zi cu zi, un motiv în plus.

Și nu am regretat. Nu o să vă povestesc nimic din ea, pentru că, în general cei ce citesc SF, sunt ca mine, își fac din carte o lume imaginară și colorată, în care eroii au trăsături proprii, iar acțiunile sunt aproape la fel de reale ca în lumea de afară, nu au nevoie de imaginile din capul meu.

O să zic doar că mi-a plăcut că a folosit expresia lui Răzvan, cea cu Te-am dronat.

Luați-o acum, cât e caldă. Costă 22 de lei la Nemira și merită fiecare bănuț

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Desi nu citesc autorii romani de SF pentru ca in general nu imi plac si nu imi provoaca nici o emotie, am sa cumpar cartea macar ca un gest de sustinere pentru munca depusa.

    • #2

      Eftimie a scris o carte?!

  2. #3

    Asta e o recomandare, nu o cronnica 🙂

  3. #4

    Nu erai la dieta?

  4. Bre, e off-topic, dar trebuie sa povestesc asta, cand am considerat ca sunt prea batran si le-am vazut pe toate, am vazut intruchiparea bancurilor cu culmea nesimtirii:

    Verde la semafor, intersectia Stefan cel Mare cu Vasile Lascar. Tramvaiul da sa plece din refugiu. Un Golf cu numar de Dambovita face stanga (e interzis la stanga dar asta e alta poveste) peste linia de tramvai si opreste in intersectie blocand tramvaiul. Tramvaiul claxoneaza in draci (sau ce face el cu soneria aia), nesimtitul nimic. Se deschide usa din spate la Golf si coboarca tacticos o domnisoara. Domnisoara, ii face semn vatmanitei sa deschida usa. Usa se deschide. Credeam ca urmeaza un catfight deci m-am oprit pentru spectacol. De unde? Domnisoara pur si simplu DOREA SA URCE IN TRAMVAI, il ratase. Domnisoara se urca, Golful revine pe directia de mers. Pam-pam.

    • #11

      mi se pare normal, in mizeria asta de oras, de ce nu ai bloca tramvaiul pentru ca ai treaba?

  5. Astea-s pozele alea facute de “paparazzi” in devenire? Pomeneai tu mai demult de ele… Acum ca le vad mi se par cam prea bune pentru cineva care a pozat pe ascuns, cred ca de fapt e un paparazzi platit de tine sa te urmareasca peste tot :P.

    …revenind: cartea lui Eftimie nu m-a dat pe spate (e o idee misto dar scrisul e stangaci), dar uite, o sa citesc si pe baiatul asta.

  6. Asta e, unii traiesc intr-o lume science fiction altii doar citesc despre ea :)) . hm!
    :)) .

    • #14

      tim, din fericire, sa stii ca exista tratament medicamentos pentru ce ai tu. trebuie sa iti faci curaj si sa cauti ajutor

    • @arhi

      nu ai dreptate, nu exista.

    • Man, @Cetin… stiu ce zici… dar nu crezi ca undeva, adevarul exista si trebuie doar timp sa izbucneasca la cap, sa izvorasca spre suprafata?
      Si din cate stiu, ce stiu e ca e de bine… dar nu pot sa vorbesti fara dovezi, este? Poate la timpul potrivit astia care le au :)) le vor scoate la liman si spre lumina… dar ce sunt eu si ce am simtit ori trait nu mi le poate lua nimeni si nu sunt halucinatii… vorbesc foarte serios… fara gluma si fara caterinca… Dovezile sunt dar sunt pazite… atat pot spune… 😀 … din pacate… dar se pot intampla si minuni in anii ce vin… si sa transpire spre presa anumite informatii care deja circula in cercurile militare si ale inteligentiei romanesi si nu numai… nu mai zic nimic! Momentan…

    • #17

      Tim, inteleg ce spui si nu esti singur. Majoritatea comentatorilor de aici sunt blocati in tiparele gandirii de dinaintea ascensiunii planetare in dimensiunea a 5a din 2012, iar Cetin poate inca nu este pregatit sa faca fata emotional acestei noi dimensiuni datorita “pregatirii” sale religioase daunatoare din copilarie. Dar, Tim, nu te ingrijora pentru ca va veni vremea cand se va ridica valul si ii vom putea primi si pe EI alaturi de NOI. Mai ales acum in aceste vremuri tulburi EI au nevoie de NOI mai mult ca oricand. Frate Tim….continua sa raspandesti adevarul in jurul tau si nu te descuraja!

    • #18

      @cetin: in sfarsit, ti-ai gasit curajul sa i-o spui… Problema e ca, pentru a functiona, tratamentul ala trebuie sa-l iei. Zilnic. Fara alcool si alte alea. Ori din cite observam, e luat mai asa, din doi in doi, cand isi aduce aminte.

    • @Paul, nu stiu la ce te referi…

    • #20

      Tim – vai cat de…….esti! Lasam punctele pentru tot ce va vine sa spuneti! Tim sa nu mergi la specialist ca-l defectezi si pe ala

    • #21

      apropo de SF-uri… Tim nu te apuci de scris o carte? hm?

    • @ Shady, tot ce e posibil :))… hm, am avut tentative dar :))… nu stiu…

  7. mno, bine, ma, ii dau o sansa.

  8. #24

    Moaaa’, câta tancul portocaliu.

  9. #26

    Citita de mult. Adica cu mult inainte ca Eftimie sa scoata cartea. Personal mi-a placut desi sunt putin dezamagit ca nu a lansat si partea a doua. (din ce stiu, ca am renuntat sa mai urmaresc).
    O recomand pentru ca SF si autor de-al nostru si ca nu e tocmai rea. Dimpotriva.

  10. #27

    Format electronic nu exista de cumparat?

  11. #29

    Posibil offtopic
    Caut de cativa ani buni cateva carti SF,citite in copilarie.Ariel si Omul-amfibie,scrise de Alexandr Beleaev.
    Caut si intre in toate anticariatle posibile.Dac stieneva unde le gasesc,sau le are de vanzare,rog un indiciu ceva.
    Ajutati un cititor!
    Scuze daca am comentat pe langa subiect,dar chiar vreau catile astea.

  12. “se simt perfecți și orice feedback e o critică, orice părere este neavizată, dacă nu ai scris minim câteva romane și, în general, cititorii sunt niște păduchi care ar trebui să zică mersi că primesc voie să citească marile lor opere.”

    Nu cred aşa ceva. Cei mai mulţi scriitori români sunt conştienţi că, privind activitatea asta în ansamblu, ei sunt nimeni şi scriu nimic. Într-o piaţă de carte în care ajungi pe raftul Bestsellers cu câteva sute de exemplare vândute într-o lună, nu ai cum să te iei în serios. Mă uit zilnic la cititorii din metrou – toţi scot autori străini traduşi în română. În afară de 4-5 autori români semnaţi şi promovaţi de Humanitas, restul sunt necunoscuţi publicului consumator de carte. În condiţiile astea, cum să îşi considere propriile cărţi “mari opere”? :)) Sau poate trolează.

    • #32

      sa itiexplice Arbeit, ca el participa la kkturile astea ale autorilor de sf romani

  13. #33

    Marea problema a scriturilor sf romanesti mi se pare ca e formata dintr-o lipsa acuta de documentare colata de cele mai multe ori pe o lipsa de cultura generala “clasica”. De cele mai multe ori scriiturile reusite din vest imprumuta din mitologie si combina curente religioase obscure cu practici comune reusind sa existe la limita dintre “nou” si empatizarea cititorului cu niste concepte binecunoscute dar repovestite in alt sistem de referinta. Si asta necesita o puternica munca de documentare care in majoritatea scriiturilor romanesti lipseste cu desavarsire.

  14. #34

    Mi-am comandat-o de pe libris. Azi e ziua lor si e 16.49 lei
    www.libris.ro/AfiseazaProdus.jsp?pr_id=1164919

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam