În general, îmi place de profesoara Cristina Tunegaru. Face parte din noua generație de educatori care vor să schimbe ceva și chiar fac asta, prin propriul exemplu. Și exemplul ei e bun, face multe lucruri bune și are și audiența publică prin care le poate disemina.

Desigur, în timp, a făcut și multe greșeli, cea mai celebră fiind cea cu victimizarea titulaturii, ea fiind profesor suplinitor și știind exact care e legea, dar greșelile astea se pot ierta, pentru că este și foarte tânără, e greu să te abții de la a te folosi de celebritatea câștigată.

Acum, Cristina Tunegaru emite o inepție.

Ce spune ea este idiotic și dictatorial. Știați că în statele unite ale visurilor de libertate au cenzurat operele lui Mark Twain, pentru că aveau în ele cuvântul nigger?

Vârful criminal al cenzurii este atunci când te apuci să dai foc operelor literare pentru că încep să contravină bolnavelor percepte morale trecătoare ale societății. A făcut-o Torquemada, a făcut-o Robespierre și vrea să o facă Cristina Tunegaru.

În a cărei minte, orice operă literară trebuie să aibă un final moralizator sănătos, în care binele câștigă, femeia este virtuoasă și complet bună iar societatea este împinsă înainte de valul moralizator de bine ce naște din acea operă.

Grupul de lucru de pe arhiblog.ro îi recomandă domnișoarei Tunegaru operele lui Platonov, Pasternak, SOljenițân sau Gorki, dacă dorește să împrăștie curățenia morală printre fragedele vlăstare ce le păstorește. Am citit una, cred că de Platonov, unde până și semințele de grâu au încolțit mai voios, datorită iubirii tovărășești a tovarășului Sașa pentru femeia sa, Aleona. Nu mai zic de portarul naționalei rusiei, care a învățat să apere și a câștigat mondialul, descărcând pepeni la cooperativa komsomol.

Sau poate relua operele neprețuite ale tovarășului Nicolae Ceaușescu.
După care să se uite dracului la filmul Equillibrium, să își dea seama unde duce demența și prostia dusă la extrem.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Oricum, asta a plecat din invatamant dar Pomohaci are dreptul sa predea religia

    • #2

      pai de ce sa plece? e profesoara titulara, a luat titularizarea cu 10. faptul ca a zis o tampenie nu e echivalent cu a fute un copil in cur

    • Nu poate preda pomohaci nimic nu va mai istetizati

    • #4

      Am impresia ca povestea cu plecatul din invatamant a fost ca au adus pe alta pe pile in locul ei si ca s-au pisat pe nota ei de la titularizare. Parca pusese o postare ca o fortasera sa plece, daca-mi aduc bine aminte.

    • #5

      nu. era suplinitoare si a făcut circ ca au adus titulara, cum e legea, pe locul ei

    • #6

      O sa caut prin feed-ul ei sa ma asigur ca nu mananc rahat. E adevarat ca nu am mai urmarit firul povestii dupa acea postare

    • #7

      Fiindcă ea era așa de aprigă și îndârjită, Lipan socotea numaidecât că a venit vremea să-i scoată unii din demonii care o stăpâneau.

    • #9

      @mihaela: Pomohaci ala o fi citit Biblia dar n-a aprofundat cum trebuie. Pai in Biblie Lot fuge de la ghei si isi f*te fetele minore care sunt de acord cu asta. Pomohaci a incurcat rau de tot borcanele. I-ar trebui putin domiciliu obligatoriu in Vaslui, unde oamenii sunt mai credinciosi si respecta Biblia la litera.

  2. #10

    Atunci de ce ai dat like la postare? :))

    • #11

      ca sa ma abonez la ea si sa o urmaresc

    • #12

      Ai buton de Get Notifications pt fiecare postare

    • #13

      Bah da sariti repede ca rata la muci parca ati descoperit gaura din covrig. Un mic Sherlock, parca ati descoperit voi o crima.

      Procedez fix la fel cand vreau sa revin la o postare: dau like la o postare sau pun un comentariu (preferabil in legatura cu postarea, nu “following”) pentru ca mai tarziu te duci la Acticity log, vezi la ce ai dat like si iti zice postul si revii. Get notification pe langa ca functioneaza ca o pula care moare la intrare, adica nu se stie daca primesti, nu te poti baza si merge prost la persoane si mult mai prost la pagini, la get notification nu te mai notifica nimic daca respectiva postare nu mai primeste un comentariu (dar repet, daca te norifica, te notifica o singura data dupa cateva zile). De asta oamenii dau like sau comenteaza cu “Following”. Pt ca notificarea la comment e mai buna decat cea de la get notification si ca sa poata reveni din Activity log. Plus ca daca x e o persosoana cunoscuta cu mii de aprecieri, e foarte greu sa cauti prin zecile de notificari (de tip diferit) primite de genul”gigel a dat like, costel a comentat la postul tau si vasile ti-a raspuns la un comment sau poza”. Astfel de notificari nu apar in Activity log si e mai simplu sa filtrezi mizeriile.

  3. Eu n-am vazut nimic de interzis ceva în postarea aia. Sau mi-a scăpat mie? Altfel, da trebuie revizuită programa operelor “de citit”. Baltagul se pretează la altă vârstă cu altă experiență… literară, să-i zicem. Nici cenzură, dar nici obligație pe anumite lecturi. Eventual la alegere dintr-o paletă mai largă cu un numitor comun, dacă umărești ceva cu programa, deși mă îndoiesc!

    • #15

      Acum depinde cum o interpreteaza profesoara la clasa. Nu-mi inchipui ca ea preda “Baltagul” la clasa 2-3. Undeva trebuie sa vina si maturizarea copiilor.
      Asa nu mai prezentam nici poezia “Zdreanta” pentru ca stapanul binevoieste sa dea un ou fiebinte unui catel si ne sare in cap protectia animalelor pentru rele tratamente.
      Bai ma lasi!

    • #16

      “Baltagul” și alte chestii ar trebui poate scoase din programă dar nu pt faptul că Lipan o bătea pe Vitoria și d-aici tineretul masculin al țării învață că nevasta trebuie bătută, iar cel feminin că “dacă nu te bate nu te iubește”. Rar am citit/auzit inepție mai mare.

    • #17

      @haivas ..nici obligație pe anumite lecturi Nu te supara:-Ai auzit de “curricula scolara” si de “autorii canonici” ?Acestea sunt cele doua lucruri esentiale care ghideaza toate scolile din lume din orice tara civilizata.Amin!

  4. #18

    Operele respective reprezintă radiografia societății românești de la data la care au fost scrise. Mult succes în a găsi modelul actual de femeie de secol 21 în scrierile secolului 19. 😀

    • #19

      Hai si tu acum, trebuie si ea sa-si consolideze cumva faima nou-dobandita.

  5. #20

    – Bă nepoate, știi când să futu lumea asta de tot?
    – ?!
    – Când făcurăț voi din datină, lege și din obicei prilej dă sfială.

  6. #21

    Nu vrea sa le dea foc, doar sa nu mai fie predate unor minti in formare. Si acum am un nod in gat cand imi aduc aminte de povestirea “Niculita minciuna” sau Niculaita sau ceva in genul, in care un copil cu imaginatie prea bogata se spanzura, citita pe la 14 ani ca lectura obligatorie. N-am castigat nimic in afara de sila pentru literatura romaneasca tipica, deprimanta si violenta, citind mizeria aia.

  7. Parca și văd “Arhipelagul gulag” reeditat de domnișoara. Ar suna ceva de genul: când ne duceau precum lalelele spre locul de joaca din Siberia, iar acolo ne luau niste oameni de bine care ne gâdilau până le spuneam vorbele frumoase pe care ei voiau să le audă!

  8. #26

    Doamne, cat de superficial mi se pare tratata problema!
    Exact aici intervine rolul, slujba profesorului. O opera de arta este intrinseca, ea este asa cum este, dar fiecare intelege prin prisma proprie si personala. Elevii au nevoie ghidare in a intelege ce-i cu violenta aia, de ce Sadoveanu a scris asta si nu altceva, de ce Vitoria a luat-o de nebuna prin lume. Profesorul, prin definitia jobului sau, trebuie sa acorde si sa explice opera de arta in raport vremurile.
    Este scris in fisa postului sau, el trebuie sa interpreteze arta catre elevi, el ii ghideaza cum trebuie s-o inteleaga, el trebuie s-o explice.
    Am ajuns sa citim o carte ca pe rebus? Intelegem doar cuvintele si gata? Din violenta nu se poate invata nimic? Pai sa stergem 70% din istorie, ca e prea dura.
    Atat de tare ma revolta ce se intampla cu invatamantul in zilele noastre, orice tuta ajunge sa-i invete pe altii, orice tuta are o parere, dar nu poate sa vada dincolo de primele doua pagini, cu atat mai putin sa mai explice cartea si altora.
    Pfiu, ce m-am ‘nervat! Si profesoru ce naiba mai face la ora? Doar sta? Ca ma gandesc ca elevii aia de clasa a 8a pot citi si singuri!

  9. #27

    asta e problema cu femeile astea, ca nu inteleg cand e cazul sa spui STOP si sa nu mai debitezi prostii. E clar ca fiecare femeie dinasta care se vrea de “cariera” are problema asta cu “De ce nu ma intelege societatea?”. Pai societatea e formata din oameni care nu au de ce sa te intelega de cele mai multe ori, din simplul motiv ca nu le pasa de tine si idieile tale, poate chiar rad de tine … au voie sa faca asta, chiar daca n-au dreptate. O nota de 10 la titularizare nu inseamna nimic… examenul in sine e fara sens. Poti lua 10 si sa nu te bage nici-un elev din clasa in seama, poti lua 5 si sa te iubeasca elevii, sa vina la scoala de dragul tau… PS: Am luat 9.70 la titularizare la mate, nu m-am simtit special… m-am titularizat la dracul in praznic si mi-am dat demisia dupa… puteam merge si eu pe la televiziuni sa-mi plang de mila… dar tine de persoana.

    • #28

      Sa nu ma intelegeti gresit, chiar cred ca Sadoveanu e plictisitul literaturii romanesti… e si plictisit si plictisitor.

    • #29

      Fratii Jderi e una din cartile mele preferate

    • #30

      Fratii Jderi e cumva seria aia de episoade de pe Animal Planet cu familia aia de nevastuici sau suricate sau ce erau?

    • #31

      Huo! Sadoveanu si Fanus Neagu au fost singurii romani capabili sa descrie un petic din natura. Si Calinescu priceput, dar mai orientat pe obiecte.

    • #32

      Este inca? Adica o mai recitesi, asa, periodic? Sau doar a fost candva, in copilarie sau adolescenta? Ca la mine cam asa a fost, si am citit-o de cateva ori, la fel cum am citit “Cei trei muschetari”. Dar de la un moment dat, mi-am dat seama ca i-a trecut vremea; nu mai imi spunea nimic si mi se parea imposibil de recitit.

  10. #33

    Operele romanesti ar trebui stranse toate undeva si arse, ne-ar fi mai bine pe viitor. Sau daca nu macar pe cele ale lui sadoveanu, preda si miorita.
    La fel as face si cu filmele romanesti.

    • #34

      Miorita Roman?

    • #35

      Ce ai bre cu Miorita?
      E o balada foarte faina, are ritm cuvintele compun o melodie. Imi revoca poeziile lui Eminescu.
      Unii bazaie ca baciul moldovan s-ar lasa omorat ca o oaie proasta. De nicaieri nu rezulta lucrul asta.
      Omul isi pregateste “testamentul” in caz ca o mierleste, atata tot.

      E prima balada pe care am invatat-o, bunicul saracu’ Dumnezau sa-l odihneasca ne-o spunea seara, picurata printre povestirile din razboi.

    • #36

      Unii nu stie nici macar ca e autoare…ce lume…

    • #37

      super_fotbal…..De ce nu te arzi tu pe tine;ar scapa lumea de un Legionar;unul mai putin.

  11. #38

    Ooh, apă la moara indignării mele!
    Am făcut primara pe la mijlocul anilor ’80. Amintiți-vă ce era în programa școlară atunci: ”Puiul” lui Brătescu-Voinești, la care toți copiii din clasă își înghițeau lacrimile pe furiș, ”Stejarul din Borzești”, cu feciorașul ăla amărât care se juca în copac, până au venit turcii și l-au săgetat, ”De ce m-ai prins în pumnul tău, copil frumos/Tu nu știi oare, că și eu-s mic/Și că mă doare? De ce mă strângi așa de rău?”, poveștile horror ale lui Creangă (”Capra cu trei iezi” are decapitări, imolări, tortură psihologică, ”Soacra cu trei nurori” are un scenariu demn de Guantanamo Bay, cu izbit de pereți și împuns limba cu acul, ”Prâslea”, povestea mea preferată, nu prea pricepeam cu vine treaba cu mâncatul din coapsă, nu citisem încă ”Negustorul din Veneția”), poveștile clasice ale fraților Grimm, cu care-și speriau ăia copiii în sec. XVIII (degete tăiate, dans până la moarte, eviscerat lupi), primul volum din ”Cireșarii”, deși mi-s dragi toate, duhnește de propagandă comunistă, cu ăia doi partizani descriși drept dușmani ai poporului, criminali și potențiali violatori și ucigași de copii…Mă mir cum a supraviețuit generația mea cât de cât cu astfel de povești de nani-nani.
    După mine,atare texte nu au ce căuta în programa pentru primară, și sper că măcar acum ea e mai prietenoasă cu spaimele copiilor mici.
    Cât despre textele menționate, nu ai cum să predai ”Mai am un singur dor” la clasa a VII-a și să rămână adolescenții cu ceva valoros. Cum să relaționeze la o poezie care exaltă dorul de moarte, când la 14 ani nu vrei decât să iei viața de coarne? Cum să ridici în slăvi virtuțile pasivității mioritice?
    Eu n-am avut dificultăți cu ”Ion”, ”Răscoala”, ”Baltagul”, ”Frații Jderi” (am cetit toată cărămida, mi-a și plăcut), pentru că lumea nu era atât de schimbată atunci și romanele lui Rebreanu aveau loc în zona mea, le înțelegeam universul. Dar copiii și tinerii de liceu trebuie să treacă mult mai multe vămi pentru a face cu adevărat imersiunea într-o lume în care Ion o folosește pe amărâta de Ana ca receptacul de spermă, o bate metodic și apoi îl doare-n dos când ea se sinucide, după bătăi încasate și de la el, și de la taică-su, în care Petre Petre, pe lângă răscoală, mai are vreme și de-un viol, în care e normal ca Mădălina să devină Madeleine, din țărăncuță iubită de feciorul sărac și deștept mare doamnă de oraș, vândută de mă-sa în numele unor principii de care ideologii naziști ar fi fost mândri și sugrumată de degeneratul de soț, în care Vitoria…etc.
    Nu-i ușor să predai așa ceva, nu-i ușor să-i faci să înțeleagă raportul delicat și mereu oscilant între realitatea operei literare și cea a lumii acelei vremi, dar merită.

  12. #40

    Știi care e problema noastră a romanilor ? Ca ne așteptam ca alții sa fie perfecți si când greșesc ne batem joc de ei, pana la urma toți suntem oameni, mai greșim, mai avem idei stupide.
    Asa s-a întâmplat cu Cioloș, Nicușor Dan sau USR, am ras de ei când au greșit si acum ne întrebam de ce nu avem politicieni in care sa avem încredere, pai dacă toți care intra in politica sunt înjurați pe internet mai ceva ca o troaca de laturi.

    • #41

      bun, si ce recomanzi? sa ramanem inerti la tampenii? am scris ca imi place de ea, in general. problema VOASTRA, a celor de pe internet, este ca nu intelegeti decat alb si negru. daca iti place de Ciolos, e perfect pana la capat, trebuie sa accepti orice prostie, chiar daca vezi ca e prostie, ca sa nu se demoralizeze. dupa care se transforma in PSD, ca pula mea, nu i-a zis nimeni ca greseste.

  13. Pai stai ma, ce-are Gorki? Ca doar n-a scris numa de cat de misto e stalinismul

  14. #44

    Si Ehrenburg. Ilia Ehrenburg. Asta glorifica minuta adolescentului sovietic care a lucrat la colhoz ca sa doneze doua rublisoare pentru ca un stahanovist indirjit sa faca la strung obuzul cu care internationalistii spulberau matele reactionarilor franchisti.

    Ilfsi Petrov is prea misto sa-i stricam pe gaste.

  15. Clar ar trebui interzis si Baltasgul si altele de acelasi fel. Oamenii aia, oroare! mananca oi, plm. Si nu se epileaza, n-a scris nicaieri ca dupa ce a dus oile pe munte si-a facut careva o salata de avocado. Dezgustator…

  16. #46

    Nu se poate Solzhenitsyn ca nu i-a agreeat pe evrei.

  17. In Ramayana sau ceva nu stiu ce intelept recomanda sa iti dai nevasta ca sa scapi tu, daca e nevoie. Cartea a fost scrisa acum vreo 3000-4000 de ani. Ar trebui sa stearga chestia asta?

    Parerea mea e ca sa lase totul acolo, si eventual sa comenteze ei “vedeti ca acum nu se mai face asa”.

    Ar fi in sfarsit ceva util si in comentariile alea!

  18. #48

    Iar m-am pierdut in cuvinte. Din nou societatea romaneasca mi-a aratat in ce cacat se afla. Nu e de mirare ca dragnea si-a cumparat judet, om destept n-a vrut sa stea printre toti prostii.

  19. Par ignorant dacă zic că Rusia nu a câștigat niciodată campionatul mondial?

  20. #51

    Cand ma uit la angelica faptura, la ochisorii ei de caprioara reavana, imi vin multe ganduri. Sa citesc ce i-a debitat mintea este ultimul dintre ele.

  21. #52

    Off-topic: mi se pare mie sau fata ei este un fel de versiune feminina a Twitch emote-ului Kappa?

  22. #53

    Nu am înțeles care e problema cu Soljenițîn? De ce l-ai recomandat? Nu glumesc când întreb asta. 🙂

  23. #54

    Ca profesor de istorie, trebuie să le predau/explic elevilor de gimnaziu multe evenimente sângeroase, trebuie să le vorbesc despre conflicte dure, despre inegalitate socială, despre cele două războaie mondiale, despre Holocaust, despre regimurile comuniste și oribilele lor consecințe, despre cenzură și torturi, despre cinism și imoralitate, despre clase sociale abrutizate și copii obligați să muncească la vârsta de opt ani și multe altele. Înțeleg, pe de altă parte, că toate acestea sunt o bagatelă în raport cu bătăia pe care o primea fictivul personaj literar, Vitoria Lipan.

  24. #55

    Daca faci lectura comentariilor de mai sus fiecare le judeca dupa varsta…..,capacitate…..,,…….sperante!!!!
    Dpv.profesoara are dreptate cand cere studierea acestor opere in clase mai mari.

    • #56

      Pa este la clase mai mari. Mi se pare ca a 5-a sau a 6-a…….tu cumva ai studiat-o in clasa 1? Pe fisa prostului…ma scuzati!…fisa postului d-nei profesoare scrie ca ea trebuie sa invete copiii sa interpreteze genul asta de lectura

    • #57

      @mihaela: Ultima oara cand am auzit eu de el, Baltagul se studia in liceu, in clasa a XI-a. In acelasi an cu Ion, care si-a batut nevasta pana a impins-o la sinucidere.

    • #58

      am avut examen din baltagul la capacitate

    • #59

      alex…ai cam bisat ani de elementara…daca intelegi ce vreau sa spun.

    • #60

      @mihaela: daca e sa o dam pe jigniri sa zic si eu ca te-ai cam oprit cu educatia in scoala elementara si de aia n-ai auzit de Baltagul facut in liceu? N-ar fi frumos, nu crezi?

      Eu is din vremea manualelor unice si – atentie – trimestrelor si in clasa V-a am studiat opere in care tinerii comunisti luptau contra fascismului si imperialismului. Imi aduceam aminte de Baltagul daca era.

      M-am uitat rapid pe net si cica Baltagul se mai cere la bacalaureat:

      liceunet.ro/bacalaureat/romana/programa

      Baltagul de Mihail Sadoveanu: roman tradițional și obiectiv (comentariu, rezumat, momentele subiectului, tema și viziunea despre lume, particularități de construcție ale unui personaj, relația dintre două personaje, perspectiva narativă, caracterizarea Vitoriei Lipan, fișă de lectură)

      Deci, aparent nu trebuie sa repeti elementara ca sa faci Baltagul mai tarziu in viata.

  25. #61

    In opinia mea, in liceu viitoaree cadre didactice ar trebui sa studieze la literatura universala “The Moon Is a Harsh MIstress” de Rober Heinlein. Apare in ea, la un moment dat un personaj feminin cu o lista de lucruri care pe ea o enervau si le voia interzise prin lege.

  26. #62

    Haideti sa le bagam in programa un Bell-ami