criminal

Procurorii au declansat urmarirea penala in acest caz pentru omor deosebit de grav. Pentru ei este evident ca George Dumitru a intrat intentionat cu masina in celalalt autoturism. Dupa administrarea probelor, anchetatorii vor fi obligati sa decida clasarea cauzei pentru ca suspectul principal e mort. Asta nu impiedica, binenteles, familiile victimelor sa ceara despagubiri in instanta.

Banii ar urma sa fie platiti de familia lui George, pentru ca victimele nu vor fi despagubite de firma care i-a asigurat masina. Asta pentru ca tanarul nu a produs un accident rutier, ci o crima. Ca atare, daca masina a fost folosita ca arma, asigurarea auto obligatorie nu functioneaza. Este una dintre situatiile exceptate de la plata daunelor de catre asigurato

Acum ați înțeles de ce au existat toate cercetările polițiștilor și conta foarte mult încadrarea faptei? Pentru că vorbim de sume cu multe zerouri, în monedă europeană. Ca idee, instanța i-a acordat unei fete care și-a pierdut mâna într-un accident rutier, despăgubiri de 1 milion de euro. Bine, era vorba de CNADR, dar totuși, cam astea sunt sumele.

Iar aici vorbim de 5 oameni uciși.
Practic, nimeni nu va plăti nimic, nici măcar financiar.

Un epilog trist și urât.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sa ma scuzi, serif, insa e prea serios ca sa nu merite offtopicul:

    CDC confirms first Ebola case diagnosed in US

    Erau doar 20% sanse sa se intample in septembrie. Am comentat si la postul cu zombie.

    Intre timp, sa ne aducem cu totii aminte cine e ministrul sanatatii in Romania: Nicolae Banicioiu!

    Noapte buna.

    • #2

      Sezi calm, are si Ebola demnitatea ei! Pai cand o da cu nasu’ de Vaslui sau Rosiori, nu face cale-ntoarsa?

    • #3

      Tocmai de asta mi-e frica, in unele zone din tara conditiile de trai sunt asemanatoare cu cele din Africa, deci Ebola s-ar putea sa se simta ca acasa.

    • #4

      Asta este partea cu adevarat tragica a saraciei din alte colturi ale lumii. Cred ca in absolut orice tara marea majoritate a oamenilor care aud de saracia si de problemele interne din unele tari africane gandesc la modul “bine ca e acolo la ei” si gata cu gandurile negre la adresa problemelor lor. Doar la noi in Romania am auzit o gramada de cunoscuti spunand de-a lungul timpului “da-i ma in plm de aici, ce imi pasa mie de X tara ca e vai de mortii ei?”.

      Revenind la situatia actuala, faptul ca acolo e saracie si ca sistemul medical e sub orice critica, poate oricand (poate chiar si acum), sa duca la exterminarea unui procent semnificativ al populatiei de pe intreaga planeta. In clipa de fata fara ajutorul extern le este practic imposibil sa limiteze raspandirea epidemiilor, iar daca ajutorul vine prea tarziu sansele ca totul sa degenereze intr-o mica apocalipsa cresc considerabil.

      Poate ca ar trebui sa acordam cu totii mai multa atentie tarilor din lumea a 3-a si macar o data pe an sa facem o mica donatie pentru organizatiile non-profit care incearca sa le aduca sistemul sanitar in randul lumii. Nu de alta, dar poate ca azi citim despre Ebola si ne gandim “bine ca e acolo la ei”, iar peste 7-8 luni vom vedea cum oamenii din jurul nostru incep sa cada rapusi de boala si incepem sa ne izolam in case.

    • #5

      @titi: exista medicamentul perfect pentru ebola, trebuie doar produs in cantitati suficiente si distribuit populatiei. se numeste flame thrower.

    • #6

      ca de obicei, un dulce:)))

    • #7

      @titi
      Ai mare dreptate.

      Însă, dreptatea ta are şi o particularizare proprie. Da, e normal ca noi cei mai înstăriţi şi mai dezvoltaţi economic, social şi politic să le acordăm ajutor celor în nevoie. În orice fel putem. E scris în codul nostru genetic, al Oamenilor. Cu “O” majusculă.

      Particularizarea despre care vorbeam mai sus poate fi sumarizată prin definirea discrepanţei între bogaţi şi săraci. Şi nu mă refer la marea masă a populaţiei care, în măsura posibilităţilor, trăieşte la limita unei decenţe (auto)impuse, de cele mai multe ori la limita inferior acceptată. Ci de discrepanţa critică între cei reprezintă sub 2% din populaţia globului, minoritate ce concentrează în “mâinile” ei peste 80% din bogăţiile planetare (procentele sunt rotunjite serios) şi respectiv, populaţia lumii denumite, poate impropriu, “a doua” sau “a treia”. Adică majoritatea celor “civilizaţi” prin dominaţie, de orice natură ar fi ea, în cele mai multe din cazurile istorice despre care am învăţat prin şcoli.

      Părerea mea e că nu putem face o trecere (la rece) între “a ajuta” şi “a dona”, fără “a ne implica” să construim/ facem un front comun vis-a-vis de acest prag. Oricât ai dona şi ai ajuta diverse ONG în referinţă, “primăvara nu se face” până când nu conştientizăm că toţi suntem pe acelaşi vapor şi avem aceeaşi destinaţie, până când nu conştientizăm că ce se întâmplă “acolo” e un rezultat şi al lucrurilor ce se întâmăplă “aici”. Sigur că există un baraj natural impus de ecositemul planetar, dar nu putem intui cât va ţine acest echilibru (vezi şi apariţia şi propagarea unor boli crunte, cum este HIV/SIDA, ale cărei rădăcini se pare că tot în ţările lumii “a treia” şi-a avut originea).

      Nu fac apologia unor orânduiri socio-politice care şi-au dezvăluit în timp incapacitatea şi limitările, însă, tare mult mi-ar plăcea să văd cum unele idei din serialele SF pot prinde viaţă. Şi exemple sunt multe în literatura respectivă, precum şi în ecranizările făcute de-a lungul timpului.

      Oare ce efort ar trebui depus ca o asemena dreptate să devine din vis o realitate?

      PS. Sunt un visător, ştiu, dar oare nu din vise s-a a apărut întotdeauna germenul progresului? Sau aşa cred doar eu, caz în care îmi fac aici mea-culpa.

    • #8

      nea_zapada cand o sa dea cu nasu’ de mama ta o sa-i vina greata

    • #9

      @Gpoint: ne da patriotismu’ local afar’ din casa? 🙂

    • Va inselati. Nu ebola va infecta Vasluiul, ci Vaslui va infecta ebola.

    • #11

      @titi balamuc
      Romania este o tara din lumea a III-a.

  2. #12

    Pai noi am inteles, dar zoso era ala care nu intelegea si se tot caca pe el cu faze de genul: “de ce se cheltuiesc bani pe constatarea alcolemiei?”.

    • #13

      Pentru ca pentru zoso tara e de cacat. Daca nu ii lua lui ala alcoolemia “politia nu isi face datoria, zice legea ca i-o iei”, daca i-a luat-o “se consuma banii tari ca politia i-a luat alcoolemia cand nu e cazul”.

    • #14

      v-as fi recunoscator daca nu ati dezbate problemele de la vali aici. multumesc

    • #15

      Am inteles.

      Acolo e cenzura :))

    • #16

      Ok, iti respectam dorinta. 🙂

  3. #17

    Aaaawwwww….ce draaaguuut….ce bine ca justiția e oarba si se va face dreptate! Pereat mundus!

    • #18

      Adică ce dreptate doriți cand vinovatul e decedat si el?

  4. #19

    Sunt curios: în legislația românească există noțiunea de crimă-suicid, ca la americani? Nu de alta, dar cică lucrurile stau puţin diferit acolo, începând de la psihologia făptașului.

    Apoi, așa cum i s-a explicat și lui Petcu atunci când se indigna că de ce cercetează polițiștii cazul în loc să închidă din start dosarul, în toate țările în care funcționează instituția poliției există niște proceduri de lucru. Un dosar nu se instrumentează după cum își dau cu părerea babele de pe șanţ sau internauţii. Încadrarea faptei precede concluzia cu RCA-ul, nu se pronunță întâi asiguratorul și apoi anchetatorul (fascinant cum brusc românii se arată interesați de RCA, poate unii chiar speră să își rupă gâtul în vreun accident ca să primească despăgubiri).

  5. #20

    Sunt curios: în legislația românească există noțiunea de crimă-suicid, ca la americani? Nu de alta, dar cică lucrurile stau puţin diferit acolo, începând de la psihologia făptașului.

    Apoi, așa cum i s-a explicat și lui VP* atunci când se indigna că de ce cercetează polițiștii cazul în loc să închidă din start dosarul, în toate țările în care funcționează instituția poliției există niște proceduri de lucru. Un dosar nu se instrumentează după cum își dau cu părerea babele de pe șanţ sau internauţii. Încadrarea faptei precede concluzia cu RCA-ul, nu se pronunță întâi asiguratorul și apoi anchetatorul (fascinant cum brusc românii se arată interesați de RCA, poate unii chiar speră să își rupă gâtul în vreun accident ca să primească despăgubiri).

    *nume prescurtat pentru a testa filtrul de pe blogul ăsta. Poate într-un final apare și primul comentariu, în care era numele întreg.

    • #21

      Ok, deci numele de familie al bloggerului VP pică în moderare. Gata șefu, am reținut. 😀

  6. #22

    Si daca Bmw-ul avea casco?

    • #23

      Daca avea Casco, asiguratorul va plati despagubirile ( masina + ce era prevazut in polita refreritor la situatia in cauza) si se va indrepta ulterior asupra faptuitorului sau mostenitorilor acestuia ( adica parintii).

      Idiotul a omorat 5 oameni, le-a distrus familille si , ca sa fie treaba ok, si-a bagat si parintii in kkt. Doar pentru ca era el un neinteles …

  7. #24

    Papagalul care a vrut sa isi impresioneze fosta iubita intrand cu masina in niste nevinovati la varsta lui fragede si mintea si mai frageda putin probabil sa fi avut cine-stie-ce-avere, asa ca rudele lui nu prea au ce mosteni, ca sa plateasca despagubiri.

    Si in afara de eventuala lui mostenire (daca o accepta, bineinteles, pentru ca o pot refuza) n-au nicio alta obligatie.

    • #25

      este vorba de mostenitori legali – din cate stiu nu prea ai cum sa fugi de asta refuzand. Nu e ca si cum te-a lasat pe tine mostenitor prin testament si tu refuzi…
      Poate gresesc – dar eu asa stiu…

    • #26

      sigur poti refuza o mostenire, daca nu o doresti. nimeni nu te poate obliga. si mi se pare deplasat sa tragem la raspundere niste oameni batrani si fara nici o vina doar pentru ca au avut un fiu retardat. idiotul era major si vaccinat, raspunde singur de actiunile sale

    • #27

      @geretus dpdv legal o mostenire se poate accepta sau refuza.

      Mai exact, ca sa primesti o mostenire *trebuie sa spui tu* ca o vrei, altfel, by default, nu te deranjeaza nimeni ca sa primesti mostenirea. Se numeste “declarea intentiei la succesiune” sau cam asa ceva. Te duci la notar si ii zici “coaie, m-as baga si eu la ce-a mai ramas de pe urma lu’ ala mortu’, inscrie-ma si pe mine in concurs”.

      O mostenire nu e ca si cum ai gasi intr-o dimineata pe presh la usa o gentuta cu ceva bani, un badge de intrare in garajul corporatiei, 2 camasi, un ceas de mana cu cadranul spart, un fragment de volan si o poza cu iubita care l-a parasit pe defunct cu cateva zile inainte de Marea Trecere .

  8. #28

    “Daca masina a fost folosita ca arma”… Doar ca masina n-a fost folosita ca arma. E acelasi caz daca ai pune in locul sinucigasului pe unu mort de beat. Siucigasul era in delir cand a actionat. A calcat pedala la fund si nu i-a mai pasat. La fel ca un betiv.

  9. #29

    sincer mi se pare ok sa puna familia la plata. daca imbecilului nu ii pasa de viata a 5 oameni necunoscuti si nevinovati, poate de viata lu’ masa ii pasa si ia niste furadan, ca asa se procedeaza la vaci si boi.

    • #30

      Corect? Ai si tu frati/surori?

    • #31

      da, si ce-i cu asta?

    • #32

      pai tie ti s-ar parea normal sa plateasca fratele tau pentru ca tu esti bou?

    • #33

      Nu Arhi, daca e el in cazul asta nu i se pare normal; doar daca sunt altii.

    • #34

      Să plătească părinții.
      Discutăm despre educație, totuși.

    • #35

      ba da, mi se pare normal sa platesc daca vazand cat de cretin si instabil e fratimiu nu l-am dus la psihiatru sa se caute sau cel putin sa incerc sa il calmez.

      singura exceptie de la chestia asta sunt rudele si prietenii care locuiesc la o distanta suficient de mare incat sa nu fie la curent cu imbecilitatea cotidiana a retardului.

      responsabilitatea sociala nu se termina la pragul casei.

  10. #36

    Astia care bateți câmpii cu moștenirile sunteți serioși? adică ziceți voi ca părinții individului poartă culpabilitate legală pt fapta comisă de copilul lor major! hahaha! Puneți mâna pe o carte de drept penal! Pe de alta parte, nasol ca companiile de asigurare scapă basma curată! Totuși, polițe existau pe ambele părți! Nici acolo nu-mi vine sa cred ca asigurarea celui care a comis fapta nu trebuie sa plătească paguba materială si cheltuieli de înmormântare!

    • #37

      Hai sa fim mai atenti si sa nu facem pe desteptii gratuit, oamenii nu au vorbit de transferul responsabilitatii penale, au vb de cel civil. Nu stiu cum ti-a trecut tie prin cap ca cineva poate vorbi de transferul responsabilitatii penale si cum ar putea asta avea legatura cu mostenirea.

    • #38

      @ George civil sau penal nu e vina parintilor, nu stiu ce e greu de inteles? dupa cum spunea toata lumea era un om linistit, fara probleme, cam profilul sinucigasului de rand/criminalului in serie/ pedofilului, parintii si-au cam facut treaba, pe oamenii astia nu ii poti depista inainte.
      Daca era minor era responsabilitatea parintilor, dar el era o persoana resbonsabila, contribuabila etc. El era singurul vinovat.
      La legi ar trebui lucrat, asta e clar, in primul rand 18 ani consider ca e prea putin pentru o astfel de responsabilitate, mai ales ca multi puletisunt fani need for speed si alte joace de genul, la fel cum la 18 ani nu prea le ai nici cu politica si votezi ampulea.

    • #39

      @theRaducu Omul a vorbit de responsabilitate penala pe care nimeni nu a dezbatut-o, a dezbatut-o pe cea civila care se poate transfera in cazul unei mosteniri. Hai ca nu e greu de inteles, e datoria noastra sa intelegem sistemul juridic in care traim.

    • #40

      Daca făptașul ar avea proprietăți in numele său atunci urmașii victimelor pot da in judecată pentru daune moralesi probabil ar câștiga! Insa in nici un caz nu pot cere despăgubiri materiale care ar proveni din alte surse, de ex proprietăți ale familiei celui decedat!

  11. #41

    off: pana la urma tacanitul asta ce conducea? un Logan? cu 180 km/h?

  12. #44

    Hai ca o dam in balarii deja… Asa cum RCA-ul nu te dezpagubeste pagubitii tai daca te urci beat sau fumat la volan, daca te duci cu Debica de vara pe drumuri inzapezite in Ianuarie, de data asta chiar mi se pare normal sa nu despagubeasca o crima, un accident provocat cu maxima intentie.
    Casco va despagubi victimelor doar masina (putin spus) avariata. Pentru vietile lor efectiv, doar daca aveau bifata aceasta optiune pe polita (foarte putini o au), eventual asigurare de viata, dar in rest chiar nu au treaba firmele de asigurare auto cu nebunia javrei aleia.

    • #45

      Cristian, legal zici bine dar introducerea asigurarilor obligatorii au aparut din nevoia de a nu lasa pe nimeni cu buza umflata ca si in cazul de fata. Nu e normal, asigurarile obligatorii trebuie sa cuprinda si astfel de situatii si sa creasca pretul lor, cel putin mie asa mi s-ar parea corect. La ce bun sa stiu ca in cazul in care ma loveste un nebun sigur o sa-mi plateasca niste fiare, dar daca voi ramane invalid toata viata ma descurc pentru ca ne costa prea mult.

    • #46

      Poate asa companiile de asigurari ar face putin lobby in vederea controlului mai strict al conducatorilor auto prin reevaluari periodice.

  13. Cu/despre moștenitori. În Belgia dacă intri la nevoi, de exemplu, Serviciul social se îndreaptă spre părinții tăi și/sau spre copii de la care recuperează banii, le impune plata pensiei, despăgubirii etc..

    • #48

      sigur, dar nu după moarte. pentru ca ar fi absurd. oricum, nici nu sunt sigur ca exista in romania ceva numit servicii sociale:)))

    • #49

      @Arbait: intreb acum pentru ca nu stiu cum e si mi se pare un pic aiurea ce se intampla in Belgia. Mostenitor nu te numesti doar daca vrei tu? Adica nu e vazuta ca o calitate pe care o poti refuza?

      Eu de exemplu daca tata m-a abandonat la 2 ani, legal sunt mostenitorul lui. Dar de ce sa ma caute pe mine aia de la care a luat tata bani? Ce vina am eu?

  14. nici nu ştiu ce să spun. la noi, presupun că şi altundeva, societăţile de asigurare sunt aşa cum sunt. pe de altă parte mă uit la cazul de care a scris şi arhi aici, cel de la iaşi cu gravida şi copilul mort. de vină sunt managerul şi directorul spitalului, ei au fost sancţionaţi. adică fix oamenii care nu erau noaptea în spital , pe medicul de gardă comisia cu pricina caută să-l acopere din spirit de turmă. dacă azi e un medic, tot medic sunt şi eu şi se creează un precedent-cu toate că l-a durut undeva de un pacient sosit pe garda lui, cu alte cuvinte, mortul e de vină, în cazul de faţă chiar mortul e de vină. cum spunea arhi, un epilog trist şi urât.

  15. #51

    “Este una dintre situatiile exceptate de la plata daunelor de catre asigurator”
    Mie m-i se pare ca toate situatiile sunt exceptate de la plata daunelor de catre asigurator, serios, firmele de asigurare au o gramada de exceptii in contract, tot timpul se trag pe cur si nu vor sa plateasca. E si asta o afacere si trebuie sa fie profitabila. Iar noi fraierii platim in continuare 🙂

    • #52

      In cazul acesta trebuie umblat la Legislația care permite companiilor de asigurări aceste excepții! Scrieți-i lui Tariceanu sau lui Zgonea!:))

    • #53

      @Vlad
      Pot sa-ti explic in multe cuvinte unde gresesti, dar rezum asa: Asiguratorul asigura asiguratul ca in caz de accident, asiguratul nu va fi tinut sa plateasca celui prejudiciat(victimei), despagubiri materiale/morale, intr-un anumit cuantum.
      Cuvantul cheie este “accident”.Daca faci ceva cu intentie, dpdv legal nu poate fi numit “accident” si prin urmare, este normal ca asiguratorul sa nu fie tinut sa despagubeasca victima propriului asigurat.

      De esenta operatiunii de asigurare este caracterul aleatoriu, iar acest caracter trebuie sa se mentina pe toata perioada contractuala.

    • #54

      Mama, ce vrajeala! Exista niste cursuri unde invatati asta, nu? Pentru victima, caracterul este aleatoriu. Iar asigurarea obligatorie este facuta in beneficiul victimelor. Ca de aia e obligatorie, ca sa asigure tertii de niste evenimente care pentru respectivii terti sunt in mod automat aleatorii si impredictibile.

    • #55

      @Vlad
      Nu lucrez in asigurar.

      1)Nu contestam ca asigurarea este facuta in beneficiul tertilor.Reciteste cu mai multa atentie : ” Asiguratorul asigura asiguratul ca in caz de accident, asiguratul nu va fi tinut sa plateasca celui prejudiciat(victimei), despagubiri materiale/morale, intr-un anumit cuantum.”

      2)Caracterul aleatoriu se refera la faptul ca Asiguratul isi asuma Riscul de a trebui sa acopere paguba facuta de Asigurat, iar nu Certitudinea ivirii respectivei situatii. Cand se savarseste o coliziune intentionat, e ca si cum asiguratul s-ar fi obligat sa il asigure pe client, pentru o suma inferioara, contra unui prejudiciu superior.

  16. #56

    @vlad corect, asa este. De asta mor cand ii aud pe aia care care bat campiile netului cum ca ar trebui ca asigurarile sa se scumpeasca pentru ca sa poata sa despagubeasca mai bine, saracele companiile de asigurari, sau ca societatea X e mai buna decat Y. Mai buna in ce, in gasit scuze pentru a nu plati?

    RCA-ul trebuie cumparat intotdeauna de la cei mai ieftini, ca te obliga legea sa il ai si gata. 🙂 Casco e alta poveste.

  17. #57

    Bai masina era defecta. Avea un tacanit la volan.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.