Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanta numarul 13, insa o serie de modificari la Codul Penal si de Procedura Penala au fost preluate din OUG si puse intr-un proiect de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. De pilda, in proiectul de lege s-ar fi preluat modificarea la regimul denuntului, care face aceasta institutie juridica practic inoperabila. Astfel, denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei.

Conditia de producere a unui prejudiciu de cel putin 200 de mii de lei pentru ca abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune a fost elminiata din proiectul de lege, insa au ramas pedeapsa scazuta de la 7 ani de 3 ani la abuz in serviciu, ceea ce determina reducerea termenului de prescriptie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibila arestarea preventiva in caz de abuz in serviciu chiar daca prejudiciul comis este foarte mare.

Un alt detaliu de ordin tehnic, dar care l-ar puta ajuta pe Liviu Dragnea in proces si pe toti cei acuzati de abuz in serviciu (Alina Bica) este mentirea in proiectul de lege a unor conditii mai grele pentru dovedirea infractiunii, favorabile infractorilor. Astfel, se pastreaza in definirea abuzului in serviciu prevederea ca fapta sa fie savarsita “cu stiinta” (care inseamna intentie calificata prin scop) sau ca “dispozitie expres prevazuta in lege” (care adauga la decizia CCR).

NE VEDEM ÎN PIAȚĂ!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    nu a inteles nimic

  2. #3

    asta cu intentia mi se pare la prima vedere de bun simt. daca primarul comunei a achizitionat calendare la 2 lei bucata de la cooperativa fara sa stie ca la ABC-ul de pe ulita Ascunsa din satul vecin erau la 1 leu si 90 de bani?
    imi scapa ceva? adica de ce nu ar fi OK?

    • #4

      Poate faptul ca este foarte greu sa dovedesti intentia in momentul in care primarul face pe prostul tot procesul (o baga pe aia cu “Nu stiu!”). Dar primarul poate sa cumpere calendare prin licitatie publica, si atunci alege cea mai mica oferta, nu?

    • #5

      ….cu conditia ca la acea licitatie sa nu fie caiet de sarcini dedicat 🙂

    • #6

      intrebarea era pur teoretica, banuiesc ca nu se organizeaza licitatie publica pentru 5 baxuri de hartie igienica si 20 de sapunuri. sau pentru cateva topuri de coli de scris.

    • #7

      @eddy, nu, dar se organizeaza licitatie pt aprovizionarea primariei timp de 1 an (sau mai multi) cu 5 baxuri de hartie igienica, 10 sapunuri, 7 sticle de domestos pe luna. Vorbim de institutie in care lucreaza minim 15 oameni (in cea mai amarata comuna). Cine crezi ca sta lunar sa calculeze ce consumabile sunt necesare?! Se face o medie (sau o alta metoda de stabilire a unuinecesar lunar) si un contract de furnizare periodica.

    • #8

      E treaba primarului sa se informeze de unde poate cumpara la raportul calitate-pret maxim.

  3. Dar eu nu credeam ca s-a terminat…

  4. #10

    off topic… digi a inceput sa manance cacat. imaginile arata multime ca vineri seara dar afiseaza 20.000…

    • #11

      Si pe b1 40000
      La a3 60000
      Realitatea zice 100000
      Taraf TV: fără număr!

  5. #12

    Muie PSD, dar sunt 2 erori in textul de mai sus,

    “Astfel, denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei.”—–> e vorba de institutia denuntului din codul de procedura penala.

    Art. 290

    Denunţul

    (1)Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.

    (2) Denunţul se poate face numai personal, dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) şi (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.

    Ce spune el in articol se refera la cauza de nepedepsire a denuntatorului, in cazul infractiunii de dare de mita, institutie de care nu s au atins nici anterior.

    Infracţiuni de corupţie
    Art. 290
    Darea de mită
    (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

    (3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

    De acord in rest si muie dragneo.

    Astfel, se pastreaza in definirea abuzului in serviciu prevederea ca fapta sa fie savarsita “cu stiinta” (care inseamna intentie calificata prin scop)—> cu stiinta inseamna cu intentie. intentie calificata inseamna ca trebuie sa existe un scop.

    • #13

      Cu alte cuvinte ai denuntul ca act de sesizare, care conform proiectului trebuie depus in termen de 6 luni de la data COMITERII faptei, cand logic era sa o faci de la data luarii la cunostinta despre savarsirea faptei.(denunt cu privire la orice fapta)

      De cealalta parte ai alineatul de la infractiunea de dare de mita, care stabileste ca denuntatorul scapa de raspunderea penala.(de asta nu s au atins)

    • #14

      Au reusit kktii astia sa ne faca pe toti experti in toate maruntisurile juridice. Nu este roman sa nu stie de ordonante, paragrafe, alineate, de Constitutie nici nu mai vorbim.

    • #15

      Sunt jurist.

  6. #16

    Muie, muie lor
    Muie guvernantilor!

    dragnea ..culmea jegului pesedist de 27 de ani.

  7. #17

    Nivelul de porcism și de aroganta la televiziunile mizerabile este de neimaginat ! Incredibil !

  8. 24 ore lege martiala. 6 gloante oarbe, 6 de razboi. Ma ofer voluntar in plutonul de executie. La nevoie trag eu toate cele 12 focuri. Pe rind. De cite ori e nevoie. Pro bono.

  9. #20

    trebuie sa boicotam firmele care platesc publicitate la romaniatv…m-am uitat 3 minute la ora 23 si nu-mi venea sa cred ce aud…prezentatorii si aneta stan: scum of the earth

  10. #21

    m-am uitat inca vreo 5 minute si cred ca mi-au murit cativa neuroni…Marius Nita si Cristina Herea oribile fiinte

    • #22

      Eu cred ca e bun asa, tampitii au efect invers cu chestiile astea: ii enerveaza pe oamenii normali, le da motiv.

  11. #23

    Asa fomist sa manance tot cacatul impus de acele televiziuni…partasi la distrugerea societatii.
    Aveti coaie, spuneti adevarul in direct. Ce pierzi?jobul? Gasesti altul.