consumerism

Tot mai mulți oameni se declară dezgustați de Crăciun și afirmă că preferă să nu îl mai facă, pentru că e un eveniment care a devenit prea consumerist, lucru care îi dezgustă.

Dragii mei, am o veste pentru voi.
Dacă vi se pare căCrăciunul e consumerist, înseamnă că voi sunteți consumeriști, nu altcineva.

Crăciunul, ca sărbătoare, este despre familie, despre căldură sufletească, despre mulțumirile aduse celor care au fost lângă tine și lângă care ai fost și tu. Este despre copii, despre iarnă, despre farmecul și surpriza cadourilor. Mai simplu spus, este despre fericirea celor de lângă tine.

Ce se petrece afară, ce se petrece cu alți oameni, ce fac alți oameni, e complet irelevant în contextul în care tu ar trebui să fii interesant de ce se petrece cu tine și cu cei dragi ție.

Dacă nu poți vedea asta, dacă nu poți simți asta, înseamnă că tu ești consumeristul din ecuație.

Sau poate doar un hipster leșinat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

77 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ăștia sunt cei ce își aduc aminte cu nostalgie de vremea când stăteau la cozi pentru portocale.

  2. #5

    Craciunul e o chestiune crestina, aia cu cei dragi e o meta-interpretare. Nu mai conteaza, bine ca exista si momentul asta. Se inventa, de nu.

    • #6

      nasterea domnului e chestie crestina, craciunul e chiar paganism

    • #7

      de acord, s-au contopit, fiind chestii diferite. in prezent le luam ca atare.
      treaba cu cei dragi continui sa cred ca e moderna, o adaptare

    • #8

      bineinteles ca e o adaptare. eu sunt ateu, aleg sa le ofer sarbatoarea copiilor mei

    • #9

      deci pe aceiasi unda, dar am ucis niste biti 🙂

    • #10

      well…:))

    • #11

      mea culpa la gramatica

    • #12

      esti ateu o pula,, dar asta e alta poveste

    • #13

      ai dreptate, ma ascund, de fapt sunt un credincios fervent, care braveaza

    • #14

      cand iti hranesti copiii cu iluzii sa-i faci mai fericiti, actul in sine e unul religios. pe undeva pe acolo gasim si esenta religiei, care nu e prost intentionata, ci ingrozitor de prost administrata

    • #15

      @Dropia Daaa, sunt exact la fel. De fapt daca nu-i explici copilului inca de la varsta de 2 ani ca s-a nascut in urma unui act de iubire si ca la un moment dat el va muri si cam asta a fost viata lui esti un fanatic religios. Cam asa.

  3. #16

    Craciunul si in general sarbatorile sunt cum ti le faci tu.

  4. #17

    Tinand cont ca aceste zile sunt doar cateva pe an, zile unde majoritatea celor din familie au cateva zile libere, toti avem ocazia sa revenim acasa, eu sunt printre cei care se bucura enorm. Avem timp pentru restul anului sa ne plangem, macar acum la sfarsitul lui sa fim fericiti ca avem ocazia sa scriem aici, ca avem ocazia sa ne plangem si la anu’.

    • #18

      Exact. Mie Crăciunul mi s-a părut întotdeauna un moment în care îți închei socotelile cu anul care tocmai a trecut. Nu faci asta de Revelion, că ăla trece fără să îl simți și de multe ori mai și muncești, eventual. Dar pauza pe care o ai de Crăciun e, de cele mai multe ori, un moment de introspecție, voită sau nevoită. Uneori dă cu plus, alteori e cu virgulă… important e să nu semnezi condica celor care decid să-și încheie socotelile cu viața în perioada asta….

    • #19

      @Laura – mulțumesc pentru încurajare!

  5. #20

    Frumos scris!
    Cu permisiunea ta aș adaugă:
    – nu imi pasă ce cadouri ai primit!
    – nu imi pasă ca ai pe masă de detoate!
    – nu imi pasă de vila de la munte unde ai petrecut Crăciunul!

    Daca te bucură, bucura-te și sa fii sănătos!

    DAR!
    A devenit aiurea grav să știe lumea (a se citi sa moară de ciudă dușmanii) că ai primit cadouri inutile dsr scumpe, că ai luat colebil după ce ai mâncat fără logică intr-un loc pe care l-ai plătit la suprapreț!
    Crăciunul e Crăciun!

  6. #21

    Va propun sa ignorati partea comerciala sau religioasa a Craciunului si sa faceti pur si simplu un gest frumos catre o familie defavorizata, un orfelinat sau un azil de batrani. Nu cred in Dumnezeul ilustrat de oricare religie, in schimb cred in puterea noastra de a face viata altora mai buna. Sarbatori Fericite va urez la toti

    • #22

      Hai sa facem un gest frumos oricand in timpul anului, nu numai de sarbatori….

    • #23

      Sa inteleg ca familiile sunt defavorizate numai de Craciun ?
      Asta cu familii defavorizata ma cam lasa rece. Actionez la foarte putine persoane care isi pun obrazul cand scot cate un articol de ajutor, in rest am vazut cum majoritatea pe timpul verii isi beau alocatia la bar, iar daca ii chemi la munca … “io fara 50 de lei, mancare si tigari nu-ti ies din casa”.

  7. #24

    Nice try, but still bullshit. Dragi oameni, dragi prieteni, in aceasta sarbatoare nu e vorba despre noi!doar despre El!!scriu asta pentru ca citesc tot felul de definitii a ce inseamna Craciunul si in toate e vorba despre noi, despre familie, despre cadouri!si cel mai trist lucru e ca scriu cei care sunt convinsa ca nu asta au invatat de la parinti, biserica… Glorie Mielului.

    • #25

      Trăiască Moș Crăciun! Că despre el este vorba.

    • #26

      Eu halesc miel cu sorici. Acum nu stiu la ce te referi tu, dar da. Glorie sa fie. Cu putin caltabos sau mai mult daca ai bani de colebil.

  8. De Craciun sarbatorim taierea porcului!
    Orice baba dusa la biserica stie asta.
    Deci Craciunul este despre mancare.
    Hai Kristos a’nviat !

    • E despre mâncare, băutură, colinde, băutură, familie, băutură, nașterea Domnului, băutură și nu în ultimul rând despre băutură.
      Cel puțin așa reiese din statisticile multianuale de la urgențe.

  9. #29

    mai e si comunist pe deasupra ! sa vina ceausescu inapoi sa-l repare, ti-ai dacu cu niemtii vostri popandai!

    ch :))

  10. #30

    Exact acelasi lucru l-am zis si eu la articolul cu brazi naturali vs artificiali. Ce ironie :))

  11. #31

    Craciunul e despre porci taiati, carnati gatiti in sange, sorici, sarmale… ce stiti voi.

  12. #32

    Este consumerist, in ultimii ani, fara vreun motiv anume, am cea mai seaca stare in jurul sarbatorilor de pasti sau craciun, cu preponderenta ultima. In timp ce pentru voi ies la iveala doar partile bune, eu ma gandesc foarte mult la partile rele, la oamenii care raman cu simple dorinte materiale neindeplinite, in timp ce altii isi permit orice si se etaleaza, la oameni care nu au familie, sau care au, insa nu au posibilitatile de a petrece sarbatoarea precum ceilalti, sau la oameni carora nu are cine sa le faca o simpla urare ” Craciun Fericit ! ” . Stiu, este un punct pesimist de vedere si recunosc asta, dar doar pentru ca eu, voi, aveti motive de bucurie de Craciun, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa se simta asa. Sarbatorile induc gresit fericirea programata si obligatorie, iar asta mai mult ii intristeaza pe majoritatea oamenilor. Hai sa incercam sa ii intelegem si pe cei care nu ranjesc fasolea non stop in aceste zile, sau care deodata isi iau un vocabular de idioti exprimandu-se cu tot felul de figuri gretoase de stil, doar pentru ca asa e traditia.

    * comentariu scris pe fuga, mii de scuze pentru greselile gramaticale *

  13. #33

    Pentru mine Craciunul mai inseamna si sa apreciez ceea ce am, nu ce nu am sau vreau sa am. Sa ma bucur si sa fiu multumit de lucrurile pe care le am deja, in loc sa-mi doresc si altceva

  14. Temperatura de afară este datorată căldurii din sufletele oamenilor care sunt mai buni de Crăciun. De mâine se răcește vremea iar de poimâine va ninge.

    • La naiba, au fost 16 grade!
      Dacă ornam bradul cu mărțișoare și consideram cadourile ca de 8 martie, scăpam de probleme până prin 2016

  15. “Crăciunul, ca sărbătoare, este despre familie, despre căldură sufletească, despre mulțumirile aduse celor care au fost lângă tine și lângă care ai fost și tu”

    Așa l-am creat noi, consumeriștii (consumerii). De fapt, este nașterea lui iisus. Care și aia cică a fost mutată de biserică de pe 6 ianuarie pe 25 decembrie, ca să se suprapună c-o sărbătoare păgână.

    De la bradul împodobit din 1600 până la nebunia de acum e cale lungă…

    • #37

      confunzi nasterea domnului cu craciunul, care sunt 2 chestii total diferite

    • Mi se pare o gravă deviere de la tradiția ultimilor ani și de la manualul de bune practici din corporația Intact faptul că, deși Cristos s-a astăzi într-o iesle, într-un grajd, fără asistență medicală, fără certificat de naștere, fără atribuire de cnp, fără nimic, Dana Grecu nu a cerut demiterea președintelui Iohannis.

    • #39

      Mă scuzați, cum adică sunt două chestii diferite? Crăciunul nu comemorează (începând cu secolele III-IV) nașterea lui Hristos?

    • #40

      google exista si pentru tine, sa stii.

    • #41

      Google n-o să-mi răspundă de ce crezi *tu* că sunt diferite; pe mine mă interesa părerea ta.

    • #42

      Spun si eu din ce-am auzit o data in autobuz, discutie intre 2 studenti la teologie: in biblie nu e mentionata exact data nasterii lui Iisus. Si s-au calculit, s-au calculot, si a rezultat ca s-ar fi nascut de fapt vara, cel tarziu la inceputul toamnei.

      E adevarat? Ca daca da, tot sistemul de valori mi se clatina. Mai ales dupa ce l-am auzit azi pe Peemen afurisind decizia CCR de a face religia optionala. Mi se clatina, va spun!

    • @ Eugen

      25 decembrie
      Conform Evangheliei după Luca, Isus s-a născut probabil vara,[54][55] în orice caz între martie și noiembrie.[56]

      Ideea că Isus s-ar fi născut pe 25 decembrie a fost scornită în secolul al IV-lea sub domnia lui Constantin cel Mare de biserica occidentală pentru a înlocui o sărbătoare păgână celebrată pe acea dată.[57]

      wikipedia. Bine, nu-i biblia, care ne spune că fix pe 25 decembrie s-a născut.
      Și uite așa, biserica a calcat cu buna stiinta cu bocancul in scrierile lasate de unul dintre cei 12 apostoli.

      Choice of December 25 date
      One theory to explain the choice of 25 December for the celebration of the birth of Jesus is that the purpose was to Christianize the pagan festival in Rome of the Dies Natalis Solis Invicti means “the birthday of the Unconquered Sun”…

      Deci paganii sarbatoreau soarele p-acolo cu gagici despuiate si sacrificii de animale, a venit biserica si-a zis ca nu-i bine, hai sa-i crestinam. si ce sarbatoare mare aveti voi? a, aia cu soarele? pe cat e? 25 decembrie? soarele mamii voastre, lasa ca bagam nasterea lui Iisus.

      uite asa, dupa moarea Lui, totul s-a denaturat, mergand pe pricipiul “scopul scuza mijloacele”.

  16. #44

    Craciunul este despre Home Alone pe ProTV. Punct.

    • #45

      Home Alone m-a traumatizat ca si copil.

    • #46

      care e trauma? persista?

    • #47

      m-ai facut sa ma gandesc la prietenii rupti in bataie in copilarie de catre parinti, la cateva pedepse primite personal la scoala, umilitoare. mi-am adus aminte pana si de naomi, care a fost abuzat sexual in orfelinat si a devenit ceea ce este. iar tu numesti vizionarea unui film traumatizanta. home alone. really?

    • #48

      Si pe mine m-a traumatizat. Eu n-am avut niciodata in casa atatea resurse pentru a inventa capcane; am ramas marcat din cauza asta.

    • #49

      Aia e o argumentare de rahat. Doar pentru ca altii au suferit traume mai grave nu inseamna ca traumele cuiva sunt mai putin autentice. E ca si cum ai spune ca cineva nu e chiar asa de fericit cum crede pentru ca undeva in lume sigur e cel putin o persoana care o duce mai bine.

    • #50

      @zaharel: poti fi traumatizat si de o duda ce pica din copac, inteleg si accept, doar ca problema se muta pe alt plan.

    • #51

      Pe ce plan dropia?

  17. #52

    AdicăCraciunul nu e despre piftie și caltaboș? Vrei să spui că până acum am trăit într-o minciună? Dacă îmi spui și ca Mos Gerilă nu există promit ca iau un xanax și ma bag la somn 🙂

  18. #54

    Eu cred ca mulți sunt ipocriți. Ați uitat, oare, bucuria copilăriei când găseai sub brad un cadou, după o noapte întreagă de așteptări deșarte? Ați uitat emoția împodobirii bradului?
    Pt mine, bucuria din ochii copilului meu la vederea unui moș, întruchipat de taica-miu este neprețuita. Ok, mulți n-aveti copii, însă ați putea sa meditați la emoțiile voastre din trecut. La dracu, nu suntem de piatra.

  19. #55

    Arhi, caldura sufleteasca am sa dau pe tot parcursul anului, si o si accept de la oricine, faza cu consumerismul nu are legatura cu craciunul in opinia mea, aratati-mi ce sarbatoare nu e comercializata? consumerismul e o boala moderna, poti sa faci un craciun pe cinste si fara bani multi, mai ales daca il faci in familie. In concluzie doar ipocritii isi amintesc de oameni de sarbatorile importante, asadar nu fiti boi sa le urati Craciun fericit celor cu care nu ai schimbat o vorba in anul curent.

  20. #57

    Happy Festivus Everyone !!!!!

  21. #58

    Craciun fericit!atata zic

  22. #59

    “Decat” statistica despre marketing si obiceiuri de consum:

    1,3 mld tone de mancare aruncata anual, la nivel mondial
    Europa contribuie cu 90 mil tone la aceasta cantitate
    Romania
    5 mil tone/an. Adica 13.698,63 tone/zi
    Consumul mediu al unui roman este de 2,3 kg mancare/zi
    5.955.652,17 romani ar putea fi hraniti cu mancarea aruncata numai la noi

    Stau si ma-ntreb care e procentul din zilele astea!?

    • #60

      Ar trebui sa te intrebi cata mancare ai aruncat tu in ultima saptamana…dupa sa vii cu statistici..

    • #61

      Cred ca e mai degraba o statistica ce se refera la cat se arunca din supermarketuri din motiv de termen expirat de garantie si alte asemenea. Risipa e mai putin importanta ca un proces sau un faliment.
      Nu sta nimeni sa numere cat Zaki-Yaki-Parizaki Ifantis au dat tu la gunoi c-a facut viermi.

    • #62

      lucruri absolut normale, pentru ca unde se arunca mancarea evident ca este din belsug, doar romanul consuma 2 kg pe zi? eu zic ca oricine are in jur de 80 de kg consuma ceva.

  23. #63

    “Consumeriste” au cam devenit toate sarbatorile, indiferent daca au baza religioasa, politica, ezoterica sau ce-or avea.
    Colegele mele erau foarte surprinse cand le raspundeam ca nu am fost niciodata fani cadouri mari si inutile, care doar ar umple degeaba casa, cand ele povesteau ce mari gadget-uri si vacante in Tenerife isi cumpara ele cu iubitii sau familiile lor la fiecare ocaziuta. (Nu zic sa nu faci din astea niciodata, doar sa nu te mire ca nu toata lumea le considera standarde.) Completare: persoanele astea se plang la minim 2 zile ca n-au bani, nu stiu in ce masura asta are legatura cu “cadoaiele” lor.
    Mie cel mai urat mi se pare ca sarbatorile (mai ales Craciunul si Pastele) au devenit sarbatori culinare. Daca vreau sarmale sau salata boeuf, pot bine mersi sa le mananc si in August.
    Inteleg sa faci/cumperi un preparat-doua “specific” sau “traditional”, care iti amintesc de copilarie, dar nu cred ca e nevoie sa le ai chiar pe toate pe masa in aceeasi zi.
    Cel mai frumos moment de sarbatori a fost acum cativa ani, cand intr-o seara de vacanta, am ramas fara curent. Taica-meu a adus un radio cu baterii pe masa din bucatarie, mama a aprins o lumanarica si am ascultat colinde. As repeta faza in fiecare an, daca as putea sa ajung la intrerupatorul de sigurante.

  24. #66

    +1!

  25. #68

    un unchi al meu imi zicea de fiecare data de craciun un banc… cica Craciunul si Pastele sunt sarbatori inventate de evrei… pe sistemul, macar de 2 ori pe an sa face curat in casa. Se pare ca in zilele de azi ideea e aceeasi…. multi numai atunci fac de curat, iar majoritatea doar atunci mananca pana crapa.

    • #69

      sa faca sau se face… 😀

    • #70

      Nu stiu daca am vazut sau auzit in viata mea un evreu la sapa,agricultura,constructii,fabrica,amenajari interioare, sa fie profesor sau inscris in organizatii nonprofit,voluntariat crucea rosie etc. Defapt stiu o evreica pe jumatate ce lucreaza ca Director la o companie si din ce am auzit genu de persoane cu afaceri sa iti i a pielea de pe tine.Acuma nu stiu poate is doar vorbe

    • #71

      @vladimir: e clar, pana acum ai trait sub pamant!

    • #72

      @vladimir: tipul ala, ariel… e unul 🙂

  26. #vladimir: ai dreptate, dreptate, dreptate. Nu, nu sunt doar vorbe

  27. #74

    Lozinca aia era buna prin anii 90. Acum nu le pasa de ce face vecinul nici cit negru sub unghie. Totul se rezuma la Hello, How are you?, Nice weather si cam atit. Oamenilor nu le mai pasa de cei de linga ei.

    • #75

      Stupid is not illegal

    • #76

      Eu in princiupiu sunt cam fericit cu treaba asta. Nici nu-mi doresc sa le pese. Nu vreau sa-mi planga nimeni de mila cand am problema si nici nu am nevoie sa ma urasca pentru fericirea mea. Doar trebuie sa ne ajutam reciproc atunci cand avem nevoie unul de celalalt cand cerem explicit. Iar oamenii astia exista, sunt peste tot in lume, e suficient sa incerci sa opresti un om pe strada sa-i ceri un ajutor real fara sa pari cersetor sau ong care cere bani pentru cauze (nu ca ar fi rau ce fac ei dar realizezi ca e imposibil sa donezi fiecarui ong pe care il intalnesti in cale), sunt sigur ca gasesti oameni dispusi sa ajute cum la fel vei gasi si contrariul, insa asta a fost la fel mereu.

  28. Anul asta am facut pomeni pentru tata, m+a durut in cur de cadouri si a fost altfel. A contat saracimea, darul catre nicaieri.
    Apoi am mancat in familie.
    Cred ca abia acum a fost Craciun.