M-am uitat aseară la contor și mi-a sărit arcul. Am consumat, în ultima lună, 909 metri cubi de gaz. Așa că, aș fi curios, fiind practic prima oară când plătesc gazul în noua locație, cât costă un metru cub de gaz, ca să știu la ce factură să mă aștept?

Nu de alta, dar să știu care rinichi îl pregătesc pentru recoltare. Deși, având pietre la amândoi, îndoielnic să găsesc mușterii…

Voi cât plătiți gazzul?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

99 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    vreo 800 lei 🙂 – 900 mc

    • #2

      tampul de mai jos zice 1300. cine are dreptate?

    • #3

      eu am consumat cam 450 m3 pe ianuarie – 720 RON factura…
      Nu platesti metrul cub – platesti energia ( Mwh). Metrul cub se transforma in Mwh inmultindul cu un coeficient ( scrie pe factura) care chipurile determina cantitatea de energie pe care il are un metru cub de gaz. Jmenul e ca ei baga ce coeficient vor ei, nu exista nici-un mijloc de verificare ( ANR sau alt organ nu are posibilitatea sa verifice) si in consecinta iarna de cam ard baietii…
      Eu am platit in dec cam 450 RON si in ianurie 720 RON. Temperatura nu a fost sensibil diferita… Dar gazul a fost prost ( se vede flacara) ceea ce inseamna ca se consuma volum mai mare ca sa obtii aceeasi caldura …. Niste nesimtiti ( toti sunt la fel) . Am facut reclamatie – degeaba…
      Asteapta-te cam in jur de 1400 RON …

    • #4

      @geretus
      Putere calorifica superioară – Cantitatea de căldură care se eliberează prin arderea completă în aer a unei cantităţi specificate de gaz, astfel încât presiunea la care reacţia are loc rămâne constantă şi toţi produşii de ardere sunt aduşi la aceeaşi temperatură specificată ca şi reactanţii, toţi aceşti produşi fiind în stare gazoasă, cu excepţia apei formate prin combustie, care este condensată la starea lichidă.
      PCS-ul este o valoare emisa zilnic de catre TransGaz (www.transgaz.ro/puteri_calorifice_sm.php) pe diferite zone si evident difera de la o regiune la alta, in functie de calitatea gazului. La final se face o medie rezultand un PCS zilnic lunar care se inmulteste cu consumul tau in metri cubi rezultand MWh.
      Cu cat gazul este mai bun, avand o combustie superioara, o capacitate de incalznire mai mare deci, cu atat acel PCS este mai mare si invers. Treaba asta se intampla mai ales iarna cand importurile de gaz (gazul rusesc e net superior celui din Romania) sunt mai mari si de aici si facturile mai piperate.

    • #5

      metrul cub de gaz la ora asta costa 1,57 ron

    • #6

      Ai plătit pt amenzi 1700 în ultim lună, acum nu-ţi permiţi să mai dai şi la gaz tot 1700?:)))))) Gizăs, viaţa de alister e scump rău!:))))))))

    • #7

      eu am zis ca am primit amenzile, nu si ca am de gand sa le platesc vreodata

    • #8

      Vlad, te pricepi nene, nu zic, dar sa stii matale ca avem cel mai pur gaz metan din lume. Are peste 90% puritate, dar nu-l exploatam. Il tinem acolo pentru vremurile cand s-or termina resursele prin alte parti. In comparatie cu al nostru, cel de la rusi are undeva la 60-65% parca

    • #9

      @Vlad – eu ziceam ca nu exista mijloc de verificare… Romgaz sau cine publica coeficientul lu’ pestele prajit nu poate fi verificat.
      Eu am facut reclamatie la ANRE cred ca in prima sau a 2-a luna de cand au schimbat sistemul tocmai pentru ca factura a crescut aiurea ( fara explicatie logica). Am scris negru pe alb cum ca acest coeficient nu este in fapt ceea ce pretind ei ca este si prin urmare una scrie pe factura si alta circula prin conducte. Am primit raspuns ( sunt obligati s-o faca) in care imi explicatu ce inseamna acest coeficient, fix cum ai descris tu mai sus ( sper ca nu lucrezi p-acolo ). Cu alte cuvinte eu intreb de mere si ei imi raspund ca-i soare afara. Am inteles atunci ca ma lupt cu morile de vant.
      Problema principala este ca acest coeficient nu poate fi verificat de o terta parte care sa-l certifice sau nu. Si nu-i ok.

    • #10

      @geretus: Transgazul afiseaza pe site-ul lor oficial acest PCS zilnic.
      Este informatie publica si poate fi verificata oricand de oricine. Exista anexe pe ani, baza de data poate fi accesata destul de lejer. Nu vad unde este problema. Poti foarte bine sa-ti iei PCS-ul de pe site in fiecare zi la sfarsit faci o medie aritmetica si aia e. Deci poate PCS-ul poate fi verificat fara probleme; avand probele la mana ii poti actiona in justitie 🙂 Dar inainte de asta mai uita-te si pe la stiri cand anunta noi scumpiri la gaze.
      P.S. Eu din pacate nu lucrez la ANRE, as fi avut un salariu de 5 ori mai mare.

    • #11

      @mary jane :
      esti simpatica, gazul vine in amestec; nu ai 100% gaz metan in conducta. Metan ai undeva la minim 70%, apoi urmeaza etan undeva la maxim 10%, propan max 3,5%, butan max 1,5%, pentan max 0.5%, hexan 0,1%, heptan max 0,05%, octan si alte hidrocarburi superioare 0,05%, azot max 10%, dioxid de carbon max 8%, oxigen max 0.02%, hidrogen suflurat max 6,8%, etilmercaptan min 8%.
      Super pur gazul romanesc :))

    • #12

      @Vlad – nu reusesc sa ma fac inteles se pare..

      PCS-ul este o valoarea determinata de un aparat/laborator etc. Faptul ca-l afiseaza Transgazul nu ma incalzeste cu nimic atata timp cat nu exista posibilitatea de a controla daca acel PCS corespunde cu realitatea sau nu. Aceasta posibilitate nu exista. Adica Tranzgazul spune de ex ca PCS e 10.8 luna asta si noi trebuie sa-i credem. A fost si un scandal la vremea respectiva fix din acest motiv – nu stiu sa se fi schimbat ceva intre timp…

    • #13

      @geretus: da, asa este, trebuie sa-l crezi pe cuvant 🙂 nu prea ai cum sa aflii adevarul decat daca lucrezi acolo. Eu am vrut sa scot in evidenta faptul ca operatorul/furnizorul tau de gaze naturale n-are nici un control asupra PCS-ului si deci nu poate face nici un “jmen” din punctul asta de vedere.

    • #14

      ah si ca idee, PCS-ul mediu pe luna ianuarie in Constanta este 0,010935 (MWh/m3), in Bucuresti sau in alta parte este tot pe-acolo. Are intotdeauna o valoarea subunitara.

    • #15

      misto explicatiile tale. chiar mi-au lamurit unele chestii destul de nebuloase

    • #16

      @arhi: ma bucur. Uite inca un mic secret: in orasele de provincie, citirea contoarelor se face “pe firul apei” (expresie tembela) adica spre exemplu de la 1 ian la 2-3 februarie sau cand ajunge cititorul de la operatorul local. Lucru care se intampla din cauza faptului ca-s zeci de mii de abonati si prea putini cititori. Asta inseamna ca tu platesti consumul pe ceva mai mult de o luna. Normal citirea trebuie facuta la data de 1 a fiecarei luni. Din diferenta indexurilor rezulta consumul in metri cubi. In Bucuresti, chiar la Gaz Sud, am auzit ca se practica altfel: vine un gingirel cu un aparat gen PDA si scaneaza simultan toate contoarele inteligente (care costa zdravan) de pe o strada intreaga fix pe 1 ale lunii, in cateva minute rezolva un cartier.

    • #17

      si eu tot la Gaz Sud am contract ( apropo cica e piata libera… cum pot sa schimb furnizorul la gaz? )PDA-ul ala jmeker este de fapt un aparat foto. Gigel face poza la contor – 🙂
      Asta pentru ca in trecut Gigel suferind probabil de diverse afectiuni oculare le incurca rau de tot …

    • #18

      si inca ceva – la Gaz Sud ai posibilitatea sa-ti fac cont la ei pe site si sa-ti declari singur valoarea contoar-ului. Sigur, banuiesc ca o data la 2-3 luni trimite pe cineva sa verifice si in teren…

    • #19

      @geretus : vezi c-am lasat mai jos un link de la ANRE mai jos cu tot cu explicatii. Dar in general nimeni nu-si bate capul cu un consumator tip b1 (e un link si cu ce inseamna b1, b2 , b3 etc). Poate tu o sa ai noroc 🙂 Cat despre aparatul foto najpa. Eu sper sa nu stea lucrurile chiar asa. Iti spun sigur ca la consumatori mari – de la b3 in sus – se monteaza contoare inteligente iar consumurile sunt monitorizate prin sistem SCADA, zi de zi, ora de ora.

  2. #20

    In jur de 1300 lei.
    O bagatela pt un blogger de succes.

  3. #22

    E cam 1,3 lei, acu poate depinde si de furnizor.

  4. #24

    la un consum de 1261 mc, factura este 1.161 lei. diferente pot aparea de la tipul de abonament, cred.

  5. #25

    Pretul este fara TVA. Depinde si de judet dar in general e de aproximativ 1,3 lei.

  6. #26

    Gazul metan se masoara in metri cubi si se plateste in kWh (idiotenie, dar asa e legea). 909 mc inseamna cam 9500kwh, adica 9.5 mWh. Pretul pentru consumul asta este de 112.14 lei/mWh fara acciza si TVA => 112.14*9.5*24%=1321 lei + ceva maruntis acciza. Cred ca ajungi pe la 1400 ron in total.

  7. #27

    pe luna ianuarie am avut consum 330 mc si am platit 355 lei deci o sa ai pe factura ~ 800 lei

    • #28

      nu la preturile din Ro… Ia vezi ce-ai platit mai exact…

    • #29

      este factura cu regularizare perioada 26.11 – 24.01 consum 380 Mc.

      @Arhi: GDF suez nu masoara (doar) pe baza la cati metri cubi consumi ci masoara puterea calorica superioara in combinatie cu metri cubi consumati . formula de calcul este asta : Energia (kWh) = Volumul de gaze (m3)x Puterea Calorică Superioară (PCS).

      Explicatia data de furnizorii de Gaze naturale este ca gazele provin din mai multe surse si astfel pot fi de o calitate mai buna sau mai proasta, problema este ca tu nu ai cum sa masori puterea calorica superioara ea se masoara la plecarea gazelor de la furnizor.

    • #30

      da, ei cumpara la mc si vand l energie, cum as vinde eu lemne cu pret diferit, functie d ecum cred eu ca o sa arda

    • #31

      @arhi & bogdan: nu cumpara nimeni doar la metru cub, va asigur 😉

  8. #32

    Fara suparare dar articolul asta e doar asa sa ai noutate pe blog? Nu cred ca este foarte greu sa intri pe site-ul furnizorului de energie (gazele tot energie sunt) sa vezi cat costa.

    • #33

      Fără suparare, dar e blogul lui și scrie chiar ce vrea el acolo. Și eu chiar am găsit utila discuția și comment urile, ok?

    • #34

      Faci prenumele de ras,invatatoare mica ce esti

    • #35

      Scuze Dan, nu mai fac. Dar dacă eram adminul ii dădeam foc la ip în fața tuturor cititorilor cu riscul de a mai consuma un m cub de gaz

  9. 909 MC x 10,469 kWh = 9516,32 kWh
    Inmultesti tu cu 0,11235 lei pe kWh? 🙂
    E fara TVA, deci Andrei are dreptate, un pic peste 1300 lei te costa.

  10. #38

    Uite contorul meu, luna trecuta, la Timisoara

    Cantităţi (citiri contor)
    12.12.2013 – 14.01.2014
    Index vechi: 9174
    Index nou: 9339
    Consum [mc]: 165
    Echivalent energetic [kWh]: 10,581

    de plata: 240 lei (include TVA)

  11. #39

    Si tu stai in chiloti in casa? Plateste! Si mie mi-a venit caldura pe tevi-140 de lei pentru ca ”cica m-am incalzit de la ele” Furt pe fata; asta e-platesc si merg mai departe!

  12. #40

    depinde ce furnizor ai. gasesti aici o lista cu aproape toti:
    despretot.info/2014/01/pret-gaze-2014-pret-metru-cub-gaz-2014/

  13. #41

    Gazul 50 de lei. Avantajul de a sta la bloc. Nu, n-am contor la gaz. Ala mai lipseste!

    • #42

      tu nu ai platit nimic, a platit maica-ta

    • #43

      BOOYA!

    • #44

      Cheltuielile se impart la 3 pentru ca suntem 3 persoane in casa. Ai uitat ca am venit(pensie)? As vrea eu sa plateasca maica-mea. Esti mai batran decat mine si memoria iti joaca feste. Te inteleg!

    • #45

      gazul se plateste la comun(la bloc) cum dracu ai tu 50 de lei? Pe mine chiar nu ma intereseaza cat se platesc utilitatile la comun, nu e ceva ce pot controla sa pot reduce din suma de plata.

    • #46

      PleyActive s-a adaptat perfect la economia de piata. A iesit direct pensionar :))

    • #47

      unde la bloc vine factura de gaz separat? si 50.

    • #48

      fara contor, normal

  14. #49

    Ultima mea factura de gaz:
    127 mc =>Total lei: 183

    Dupa regula de 3 simpla rezulta cam 1300 lei.

  15. #50

    de ce se lauda toata lumea cu factura la gaze?

  16. #52

    ce volum incalzesti cu aceasta cantitate si care e “habit-ul” incalzirii, non-stop toate incaperile, noaptea + partial ziua etc ?

    • #53

      Toata ziua/noaptea. suprafata de 180 mp, p+et

    • #54

      la centrala bosch pe gazeificare de 26 kW, cu lemne sau bricheti (lemne ca-s mai ieftine totusi), la o suprafata de 151 mp, p+e, non-stop, costa aproximativ 400 lei, chiar sub 400 lei. e totusi o diferenta. mentionez ca am cumparat lemnele la 100 lei mc si le-am taiat eu.

    • #55

      @arhi: maistre pe scuza-ma tu stai la conac. O factura de 1000 – 1300 de lei e chiar decenta pentru cat ai tu acolo. Sunt oameni care pe 3 camere in cta platesc 1200 incalzirea la radet. No joke.

    • #56

      3 camere la 75 mp.

    • #57

      75 mp in total 😀

    • #58

      si eu tot 180 mp am ( p+et) si am consumat 400 si ceva de mc in ianuarie.
      Depinde foarte mult de izolatia casei de modalitatea de functionare a centralei ( cu termostat sau fara) de temperatura pe care vrei s-o ai in casa etc. Eu am crono termostat si in timpul zilei e setata temperatura la 17 grade. Seara de la 17:30 la 22 grade pana dimineata la 8 ( cand se duce iar in 17 grade). Deci jumate din zi cred ca porneste centrala de 2-3 ori max. Fara termostat centrala merge in continuu…

    • #59

      eu am 25-26 constant. asa imi place mie, sa imi fie cald.

    • #60

      Poate ai pierderi de caldura prin podea in principal si-ti da impresia de frig. Altfel la 25-26 de grade noi ne-am sufoca…

  17. #61

    Io platesc la 8 mc cam 18 lei. Socoate tu. 909/08*18= cam 2400 leusteni. Sa fie primit. Ps: ce faci tu acasa, sauna sau striptease ?

  18. #62

    Şi câte grade ai de obicei în casă?

    • #63

      25-26

    • #64

      Cam mult zic eu. La ap 2 camere, undeva la pana in 70 mp nu depasesc 22 °C. Bine, nu stau in chiloti dar e decent.
      Factura e undeva la 400-500 Ron/luna. Poate m-am obisnuit eu asa, dar mai mult nu imi permit nici sa vreau.

    • #65

      Adevarul e ca si eu lucrez de acasa si mi-e rece si mie cand scade tenmperatura sub 24 de grade. Cand lucrezi acasa, esti imbracat lejer, in pijamale etc., nu esti incaltat, si cand stai la birou ti se face frig rapid. Eu am o centrala pe lemne, gazul nu a fost o optiune in zona, si consum cam de 1500-1600 de lei pe sezon rece.

    • #66

      26 de grade e S U F O C A N T! Mama Mia….

    • Si eu tot 25-26 am in permanenta in apartament… si nu e sufocant :)))

    • 25 de grade e excelent! 3 ani am stat la 18-20, nu m-am obisnuit. Slava Domnului ca am revenit la 23-25.

  19. #69

    www.constructforum.ro/images/buildings/foto12.jpg
    I-am dat mailul tau, te va contacta si iti va explica detaliat ce,cum si ce

  20. #70

    Nasol e ca pretului gazului in romania este printre cele mai mici din U.E. si va mai creste, se va tripla de fapt pana in 2020.
    Vestea buna este ca din 2007 piata gazelor naturale este liberalizata in sensul ca iti poti alege furnizorul. Sa zicem ca esti din Iasi si vrei gaz de la Bucuresti. Sau esti din Arad si vrei gaz de la Constanta.

    Mai multe detalii despre furnizori aici : www.anre.ro/activitati2.php?id=461
    Alegei furnizare la tip activitate.

    Daca esti cu facturile la zi, poti lua legatura cu oricare alt furnizor din tara si ala se va ocupa de tot. In caz ca-ti faci griji pentru operatorul local, ala va incasa doar banii pe serviciul de distributie (pe care o va plati tot noul furnizor dar evident ca si din banii tai:)). Asa ca idee, dintr-o factura de gaze cam 90% inseamna furnizarea si restul distributia.

    • #71

      Da, si energia electrica e liberalizata si ai dreptul sa iti pui ce furnizor vrei tu. Right

    • #72

      Arhi, sa stii ca Vlad are dreptate cu pretul gazelor.
      In scurt timp, va fi mai rentabila incalzirea total pe electric, nu cum facem acum ca ne mai ajutam cu un aer conditionat , calorifer, etc.

    • #73

      Eu lucrez in domeniu arhi 🙂

      Anul trecut ne-au plecat nu mai putin de 9 clienti.
      Cei mai multi si-au ales furnizori din Bucuresti.

      Treaba e alta, nu prea se leaga cineva la cap cu tine daca nu esti un client cu un consum serios, minim B3.

      Mc/An MWh/An
      B1 < 2.400 12.400.001 > 116.277,79

    • #74

      Lolici, mai mult de 200 de lei pe luna nu am fizic cum sa consum…

    • #75

      am incercat sa scriu in comment dar nu mi-a iesit.
      uite tipurile de consumatori in functie de consum, de la b1 la b6
      www.distrigazsud-retele.ro/corporate/serviciile-noastre/consumul-de-gaze-naturale/

    • #76

      lasa ala ca nu mi-a iesit bine la paste :))
      uita-te pe tabelul de la distrigaz, categoriile de consumatori sunt aceleasi peste tot.
      Oricum un B3 inseamna sa ai o factura lunara medie undeva la minim 900-1000 de lei pe luna.

  21. 3 camere, 22 de grade – ~500 lei / luna in decembrie si ianuarie.

  22. depinde de unde-l iei. ala de la rusi e mai scump.
    (da, stiu ca se pune laolalta cu asta de la noi si apoi se trimite pe coloana, desteptilor, era o gluma).

  23. #80

    La consumul ala, problema e la pierderea de caldura, adica izolatia nu e suficienta, probabil mansarda/pod.
    Simpatici baietii care se plang ca le e facturata energie, nu metru cub, de parca Romania n-ar fi fost ultima tara din UE care a trecut pe sistemul asta.

  24. #81

    760 mc de gaz consumati=586.81 factura

    la 900 de mc cred ca in jur de 700 de ron.

  25. #82

    @arhi, daca te-ai uitat aseara la contor, consumul tau “pe ultima luna” va fi impartit in doua facturi (ianuarie si februarie; cea din ianuarie in mod normal a fost emisa deja si include o parte din consumul de 909 mc, mai exact partea aferenta intervalului 16-31 ianuarie)
    nu am vazut vreo estimare de cost prin comentarii care sa tina seama de acest fapt, prin urmare fac un pronostic: nu ai de ce sa te astepti la o factura de 1200-1300 lei

    in cazul meu , de la 600 lei in decembrie pentru un consum de 407 mc, am sarit la 800 in ianuarie pentru un consum de 530 mc (ilfov, furnizor gaz sud, gaz de 10,715 kWh/mc la 113,03 lei/MWh in decembrie, respectiv 10,619 kWh/mc la 114,08 lei/MWh in ianuarie)

  26. #86

    mai mult decat decent! la mine sunt 800 lei la 110 mp 🙁 sa izolam podul, deci…

  27. #87

    1307,62 lei ai de plata. Ai sauna pe gaze acasa?

  28. 1.3 Lei.
    Eu la casa mea de 295mp am consumat in ianuarie 555metru cubi. Tu cum ai reusit sa consumi 900 ? 🙂

  29. #91

    Mutat de 2 luni intr-un sat la 20 km de Bucuresti.
    Casa nou construita (au inceput in iulie si au terminat-o la cheie in 20 noiembrie).
    Consum Decembrie : 315 mcubi x 1.4 lei/mc = 441 lei total (am intrebat si atat costa mc la furnizorul din zona respectiva).
    Consum Ianuarie : 355 mcubi x 1.4 lei/mc =497 lei total .
    Sunt curios pe februarie….pana ieri am consumat 130 mcubi.

  30. #92

    Am omis sa mentionez : casa p+1 , 4 camere , 75 mp pe nivel + pivnita 20 mp la subsol + pod depozitare.
    Am termostat de ambient si am setat temperatura la 19 grade intre 08 si 17.00 (cat lipsim de acasa) si 21 grade restul timpului…

  31. #93

    ba voi sunteti nebuni ce 700 ce 1200 :)) speriati omul degeaba un 500 maxim sa zic..

  32. Arhi, gazele și curentul sunt cele mai scumpe. Cauta solutii alternative.(de ex. poti ridica temperatura apei din instalatie cu tuburi vidate, solar, puse pe casă. Tb sa te implici mai mult decat la bloc. Incalzește casa pe intervale orare, pune-ți termostate, ia-ti o centrala pe lemne, incearca una pe curent daca ai curent trifazic – la asta poti jongla mai usor pe intervalele orare la care pretul curentului e mai mic. Cauta soluții, calculeaza, vezi daca merită!

    • #95

      da, jonglez, fac, caut, iar la final, cand trag linie, imi recuperez banii jonglati in 125 de ani

    • Floare la ureche. Oare cat va fi gazul peste 125 de ani? Ia și asta în calcul. Pretul lui crește și o să tot crească, de scazut, nici o șansă.

  33. #97

    io la 856 de metri cubi am de plata 927 de lei cu tva

  34. Cu 25-26 grade in casa sa nu te mai miri ca faci gripa si de doua ori pe iarna… Think about it!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.