De vreun an se tot vorbește de introducerea coplatei în sistemul sanitar, ca metodă de descurajare a rromânilor ipohondri, care una doua fug la medic pentru orice. Se vorbea de o limită de 600 lei anual, sumă peste care nu ar mai trebui să plătești nimic, având în vedere că plătești deja 12% asigurari de sănătate.

Bravo, a intrat coplata. În sistem procentual. Practic, conform noii legi, poti plăti anual cam un salariu drept coplata.

Întrebarea mea e, de ce pizda mă-sii se plătește procentual? Dacă am salariu de 5000 de euro, de ce trebuie să plătesc, pentru aceleași servicii jalnice, o sumă de 10 de ori mai mare decât cel ce are 500 euro? Este același serviciu, e ca și cum m-aș duce la piață și în loc de 4 lei, aș plăti 40 de lei pe o pâine, pentru că am salariu mai mare.

rromânia, țara unde s-a inventat mizeria…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. daca ai un salariu de 5000 de euro, iti permiti un pachet de servicii medicale private…

    • #2

      dragoshy » iar legatura este?

    • Dacă ai salariu legal, o parte (procentual vorbind) se duce la CASS. Indiferent dacă ai sau nu asigurare privată.

    • #4

      Habar nu ai cit costa serviciile medicale private. o zi de spitalizare e ~1000$ fara sa includa tratamentele medicale. O nastere 15000$ si asa mai departe. Cu 5000 de euro nu platesti nici macar o operatia de apendicita. Sa nu mai spun de un bypass.

      Vrei exemplu de tara cu sistem de asigurari medicale private? uita-te la USA si iti trec cheful de vorbit aiurea.

    • #5

      @mihai: Zi zău că o naştere e 15.000$ la privaţi în România. Aşa, ca exemplu: www.athenahospital.ro/pdfs/pachete.nastere.gen.pdf. Iar Goagăl găseşte mai multe exemple, nu mă apuc eu să le înşir aici. Inform much before blabbing?
      În rest, eu aş fi de acord să cotizez mai mult, dacă mi-ar garanta cineva servicii medicale adecvate. Majoritatea intervenţiilor standard să fie asigurate din plata CAS, iar dacă vrei ceva mai special, plăteşti (dar nu x% din salar, cu o sumă fixă, adică exact atât cât costă intervenţia respectivă). Ar trebui diferenţiat CAS-ul de coplată

    • #6

      @mihai go fuck a deer or something. Ai google la dispozitie. Nu mai pune botul la ce barfeste vecina de la 2.

  2. #7

    Daca am salariu de 100.000 euro sau de 1.000.000 euro, e dreptul meu sa aleg unde sa platesc serviciile medicale. Asigurarile de sanatate insa sunt obligatorii, nu optionale. Deci luna de luna statul baga mana in buzunarul meu si pur si simplu imi fura o suma de bani.

    Uite inca un exemplu, pe langa cel cu painea: RCA sa nu se mai plateasca in functie de tipul masinii (adica de boala pe care o ai), ci in functie de cat salariu castigi, caci iti permiti.

  3. Nu-i ca la piaţă, că acolo cumperi de la privaţi. E ca la impozit, unde dacă ai “casa cea mai mare şi maşina cea mai tare”, plăteşti mai mult decât ăla cu Loganul care stă la bloc.

    De fapt, coplata e o impozitare indirectă.

    • #9

      Acru » exemplu tau e incorect. acolo AM casa cea mai mare. la sanatate am acelasi pat murdar de sange ca si cel ce plateste de 10 ori mai putin

    • Păi şi aici ai (ipotetic) salariul cel mai mare. Primeşti aceleaşi servicii ca şi cele finanţate din impozitele tale. Deşi ai “casa cea mai mare”, tot poliţistul ăla comunitar îţi bate la uşă, tot pe acelaşi drum circuli ca şi românul cu Loganul, iar becul de pe strada ta se aprinde tot la aceeaşi oră. Deşi ai plătit mai mult.

    • #11

      Acru » impozitul pe casa nu are legatura cu drumul si nici cu politistul comunitar. pentru alea platesti niste impozite separate, la primarie. masina, la fel, confrotul se plateste, dca vrei sa fii un ninja. e trist ca exista oameni care considera justificat asa ceva. banuiesc ca pentru tine 1000 de lei sunt bani buni si ceausescu a facut mult bine tarii, nu?

    • Impozitul pe casă e taxă locală. Străzile (drumurile din oraş) sunt în administrarea autorităţilor locale. O legătura mai directă nu se poate.

      Ceauşescu, în schimb, chiar nu are nicio legătură cu ce discutam noi.

    • Privatizarea sistemului de sanatate ar fi cea mai buna solutie, teoretic. Dar asta aduce in discutie moralitatea acestui lucru pentru cei care au platit CAS o viata intreaga si acum la pensie, cand teoretic au nevoie cel mai mult de acest sistem, sa se vada fara nici un fel de suport.
      Privatizarea sistemului de sanatate si mutarea pe asigurari 3rd party de sanatate e o solutie buna, dar greu de implementat in structura actuala, daca nu chiar imposibil.

    • #14

      Acru, tu esti prost, sau te faci? Eu stau in palat, tu stai in cutie de carton => e perfect normal ca eu sa platesc mai mult.
      DAR: eu stau in patul de spital in care ai stat si tu ieri, mi se pune acelasi stativ de perfuzii, ma trateaza exact acelasi doctor/anestezist/asistent, atunci de ce eu sa platesc mai mult decat tine??

    • #15

      @Vlad & Arhi. DPDV Logic, cred Acru are dreptate.
      Din taxe si impozite locale (casa & masina) se finanteaza (teoretic) asfaltarea drumurilor si parcarile din localitatea de domiciliu, precum si politia locala.

      Daca Gigel are gipan si plateste 10 lei impozit pe masina, iar eu am Lgan si platesc 5 lei impozit, nu beneficiem amandoi de aceleasi strazi sparte si aceleasi parcari inexistente desi platim sume diferite?.

      Daca Gigel are vila de douaj’ de camere si plateste 10lei impozit, iar eu garsoniera si platesc 1 leu impozit, politia locala nu ne ignora/ajuta in mod egal?.

      E, acum hai sa inlocuim gipanul, loganul, vila si garsoniera cu salariul, iar parcarile drumurile si politia locala cu serviciile medicale. Rezulta ca indiferent de valoarea coplatii, beneficiem de aceleasi servicii de cacat. Nu sunt de acord cu asta, da’ omu’ chiar cred ca are logica in ceeea ce spune. Zic si io…

    • #16

      Sarpele » pai nu zici bine.
      1. din casa si masina nu se finanteaza ce spui tu, exista niste destinatii clare si specifice.
      2. impozitul meu se diferentiaza de al tau pentru ca eu am 3000cm3 si tu ai 800. drept urmare, consum mai mult, ocup mai mult loc pe sosea, prezint un pericol mai mare. deci sunt taxat.
      3. daca am vila si tu garsoniera, eu ocup mai mult teren, poluez mai mult, cer mai multe servicii. de aceea sunt taxat.

      acum inlocuieste toate alea cu spitalele.

    • #17

      arhi, si in alte tari e la fel. in Irlanda se calculeaza in trepte cam asa: www.moneyguideireland.com/universal-social-charge.html
      pe linga asta mai paltesti si alta taxa numita PRSI de 7% plus income tax de 21% sau 40% in functie de venit. adica ce e peste €32600 e 40%.

    • #18

      aiurea » in alte tari, deci in irlanda. irlanda are cel mai de cacat sistem sanitar din europa, mult inferior romaniei

    • #19

      pai asta am si vrut sa subliniez. nu mai ziceti ca numai in Romania e asa si asa. si in alte parti e. chiar mai naspa. de ex in norvegia nu platesti asigurare de sanatate privata ca aici sau altele. taxele pe venit sunt mai mari ca aici si se spune ca sanatatea e gratis. insa daca ai o problema sunt liste de asteptare de ani de zile. ani in care poti sa faci complicatii sau sa mori. bineinteles ca daca ai bani te poti duce la o clinica privata si iti rezolvi repede. sistemul sanitar dupa parerea mea e naspa in multe parti. asa ca Romania nu e o exceptie. nu vreau sa zic aici ca e bine ce face guvernul Boc. insa nu imi place fraza numai in Romania e asa bla bla pentru ca nu e adevarata.

    • Eu cred ca Acru nu s-a exprimat corect, e la fel ca la impozitul pe venit, varianta PSD – cu cat castigi mai mult, platesti impozit mai mult, procentual vorbind. Mie mi se pare incorect, pentru ca teoretic daca tu castigi mai mult inseamna ca muncesti mai mult, insa logica probabil ca e una socialista, de la cei bogati iei mai mult ca sa dai la cei saraci, sa fie bine la tot poporul.

    • Şarpele (7) a înţeles exact ce vreau să spun. N-am scris nicăieri că e bine sau rău, am explicat mecanismul impozitării. Impozitul nu e o pedeapsă pentru ceva anume, ci o sursă de finanţare a unor servicii (teoretic) egale pentru toţi.

      Bine, că unii privesc taxele ca pe blesteme, e altă poveste.

    • #22

      Acru » nu, tu nu intelegi exact despre ce se vorbeste. eu deja sustin acele servicii egale pentru toti cand platesc CAS pentru 2-3000E. coplata ar fi trebuit sa vina ca o completare la serviciile alea sustinute tot de mine. o completare contracost, nu procentuala. aceeasi explicatie si pentru tina, care nu intelege, ca si tine, ca acea coplata NU E UN IMPOZIT, e o plata suplimentara a serviciilor primite.

    • @Arhi (14), deci banii din coplată ajung direct la medicul care consultă şi la respectiva unitate medicală, fără a trece pe la stat? Dacă e aşa, atunci analogia cu impozitele nu funcţionează.

    • #24

      Acru » asa era in propunerea initiala. intre timp, un domn de bine a considerat ca nu trebuie sa ajunga la spitalele care fac asta, ci tot la bugetul de stat, desi nu e considerat impozit. citez `asa a simtit sufletul lui ca e bine`. deci merge. bine, aia de la ministerul sanatatii au zis deja ca e o tampenie si vor elabora norme de utilizare neprocentuale. dar plm, ce se intampla, mai vedem

    • #25

      ca o completare, imi place maxim cand pot avea o contradictie cu cineva, fara ca dupa 2 comentarii sa primesc inevitabilu maa-ta e curva, esti prost eu am dreptate.

    • @Arhi (17) Atunci o să mai risc să comentez şi altădata 🙂

    • #27

      Acru » oki 🙂

  4. Cine-i harnic si munceste… ori ii prost, ori nu gandeste.

    Daca te zbati sa ai un salariu mai mare/decent, platesti statului mai mult.

  5. #29

    asa incurajeaza frauda. nu-mi vine sa cred ce hal de masuri iau astia. este exact o lista cu tot ce nu ar trebui facut.

  6. Indiferent de salariu vei plati aceeasi suma pentru un serviciu medical, respectiv 50% din suma decontata de Casa de Asigurari. Suma totata a acestor coplati variaza in functie de salariu, astfel ca un individ cu salariu mic va plati primele (sa zicem) 10 vizite la medicul de familie, iar unul cu salariul dublu va plati primele 20 de vizite.

  7. @Arhi, te mai mira inca guvernantii tarii?Pe mine nu, astia se tampesc pe zi ce trece

  8. Cetin, pe acelasi principiu ‘sanatos’ pentru care unii considera ca, daca ai venituri de peste x lei pe luna, ar trebui sa platesti un procent SI MAI MARE, pentru ca esti ‘chiabur’. Chiar daca 10% din banii tai is sensibil mai mult decat 10% dintr-un salariu minim pe economie. Suntem ‘capitalisti’ numai cand dorim, daca vecinul are masina mai buna, dintr-o data ne gandim sa-l aducem la sapa de lemn, sa fim egali, ca pe vremea ‘luminata’.

    • #33

      Nu intelegi nimic din ce inseamna impozit procentual.

    • #34

      Io zic ca intelege. 10 la suta din lebenita e mai mult decat 10 la suta din pruna. De ce mi-ar conveni sa imi iei 30% din lebeninta? Ca tu la prunu ala probabil nici apa nu i-ai pus vara pe seceta. Da io o trebuit sa incoltesc semintele, sa platez alea, sa le ud, sa le sap, sa le pazesc. Tu doar astepti sa iti pice pruna.
      De aia nu e corect.

    • Mihai, ce nu inteleg?

      Castig 1000 de lei pe luna? 20% din 1000 de lei este 200. Da?
      CAstig 4000 de lei pe luna? 20% din 4000 de lei este 800. De acord?

      Deci unul plateste 200 de lei. altul 800. In general penru aceleasi servicii de rahat (sau lipsa lor, ca de obicei dai tot din buzunar)

      Pentru unii ar fi logic sa platesti si mai mult, ca doar esti chiabur. Hai sa fie 40%, ca tot suntem tari pe banul altuia. Deci 200 comparat cu 1600. Unul ‘bogat’ sa plateasca taxe mai mult DECAT SALARIUL unuia mai slab financiar, doar pentru ca stie sa faca bani.

      Dar este corect, ca doar am invatat asta in 50 de ani de comunism. TOTI EGALI, ce mama dracului 😀

  9. Mi-e putin neclar:vreau-nu vreau, eu tre’ sa platesc aceasta co-plata, chiar daca nu folosesc servicii medicale intr-un an?!
    “Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate initial nu trebuia sa depaseasca 600 lei /an, dar intre timp a aparut o noua reglementare care spune ca trebuie sa fie 14% din venitul anual al asiguratului, sustin reprezentantii CMR. Acesta a precizat ca sumele care vor trebui platite pentru servicii medicale se vor stabili prin Contractul-cadru iar asigurarea va intra in functiune dupa achitarea coplatii de catre fiecare pacient.” (Cronica Romana de azi)

  10. motivul real este ca fiind an electoral, nu pot sa nu mearga pe acelasi “trend” ca pnlul si psdul. Adica populist.

    coplata, pe de alta parte, ii bine venita. Din pacate, asta va insemna ca la urgenta or sa mearga toti cei care au dureri de cot

  11. #38

    si uite asa se incurajeaza munca “la negru” 🙂
    dar mesterii aia de la fe.me.i chiar nu vad ce cretinatati le bese mintea astora ? chiar cred ca o sa vina mai multi bani la “buget” ?

  12. #39

    Eu nu inteleg de ce e nevoie de coplata din moment ce platesc la sanatate un procent destul de mare si mai plateste si angajatorul extra pt. sanatate. Cand am avut conjunctivita nu aveau in spital niste banale picaturi ce costau 3 lei flaconul. Jenant.
    E prostie sa pui coplata procentual. Hainuinic, legiuitorii oricum se trateaza in lumea civilizata, nu ii afecteaza legea.

  13. @Trespasser: co-plata este pentru ca statul a promis prea multe servicii medicale fata de banii colectati din contributii sociale de sanatate (asta e versiunea oficiala). De fapt, mai toata lumea din Sanatate fura cat poate, pe unde poate. Si atunci statul (genial ca o cizma), a ajuns la concluzia ca pe langa ce se fura, cineva trebuie sa si plateasca pe bune. Si ghici cine plateste in tara asta…

  14. Păi este simplu: o măsură genială de strâns bani la buget, făcând firmele să dea din nou banii de salar la negru, trecând pe hârtie salariul minim (lucru de acum în interesul viitorului pacient), strângându-se astfel mai puțini bani la buget. Lucru cu cap gândit de un funcționar public mai bâtă…

  15. #42

    Eu nu inteleg chestia asta. Pur si simplu este o imbecilitate fara seaman. Sistemul sanitar este sustinut din banii mei, right? Deci eu ma co-platesc pe mine insami? De cate ori considera haiducii lui Boc ca ar tb. sa platesc un serviciu pe are nu-l primesc niciodata?

    Aia care spun ca e la fel cu plata pentru o masina mai mare sau o casa in loc de bloc sunt cel putin la fel de cazuti in cap.

    1. o masina mai mare inseamna ca ai ceva in plus (viteza, etc.) Inseamna poluare mai mare, etc. -> adica platest in plus pentru servicii suplimentare
    2. o casa mai mare inseamna chestii in plus: nu ai vecini care sa te inunde, ai o amprenta la sol mai mare, etc. Adica ai ceva in plus.

    Acest sistem de co-plata inseamn ca platesti o suma maricica pentru nici un serviciu in plus. Si asta in conditiile in care cand ajungi in spital trebuie sa iti cumperi tot tu medicamente, etc. Adica mai pune frate mana odata si plateste ca iti permiti…si uite de asta imi caut eu casa la Ruse si ma interesez ce trebuie sa fac sa devin cetatean bulgar ca sa pot renunta la cacatul asta de cetatenie romana care inseamna exclusiv dezavantaje!

  16. #43

    nu ar fi mai bine sa nu mai ofere servicii medicale gratuite celor care nu au muncit (legal) o zi in viata lor? vad ca nasc tigancile si betivele ca iepuroaicele prin spitale pe banii mei si eu n-am stat o zi in viata mea internat, si totusi dau o caruta de bani impozit la sanatate.

    • #44

      Sau in spital numai daca sunt urgente. Daca nu, platesc. Mai au alternativa de a da 30 de lei la Casa si sunt asigurati pe o luna, chiar daca nu au platit ever…

  17. cred ca e momentul sa gasim modalitati de a plati cat mai putin impozit (si alte taxe), exact atat cat consideram noi ca este rezonabil

    daca statul considera o gramada de ineptii ca fiind rezonabile, atunci si eu voi gasi metode prin care sa platesc taxe cat voi considera eu ca este rezonabil

    selavi 🙂

  18. O mare jupuiala cu acte…asta este aceasta lege! Eu am ajuns joi noaptea la urgenta…nu aveau nici seringi…branula..etc. Medicamentele cumparate, pana nu bagi la buzunare..m-au lasat in salon in criza de inima…puteam sa dau coltul oricand…Pentru ce platim? ce platim? si mai vor? alti bani, spaga , spaga…E o mare magarie generata de acesti “conducatori” care dau legi de jupuiala…De ce sa dai mai mult daca , castigi mai mult? nu suntem egali in fata legii? daca ai mai multe activitati trebuie sa dai C.A.S.pentru fiecare din activitati. Ei ne dau servicii diferentiate medicale in functie de cotizare? NU! Sa le fie rusine.Mai au sa ne puna cu c…l in sus ca asa vrea fmi sau uniunea euro sa ne pe toti ca asa a hotarat guvernul…

  19. #48

    Decat sa mai dau bani statului, nu mai bine merg frumos la privat si daca tot platesc macar sa fiu tratat cum trebuie?

  20. Stii ce raspuns primesti la intrebarea ta? Din solidaritate!
    Mie imi sar sigurantele cand aud asemenea texte. Sunt solidar cu cine vreau eu, cand vreau eu si in ce procent vreau eu. Cand esti tratat in sistemul sanitar romanesc cam ca o meduza… adica se uita prin tine pana sari cu banu… iti vine a dracu de bine sa fi solidar cu toate lumea.
    Acum cateva zile/saptamani a fost comentata stirea cu tipa care a facut al 6-lea copil pe care il lasa in grija statului ca si pe primii 5. Nu-i asa ca-ti vine sa fi solidar cu ea? Sau sa te solidarizezi cu toti sprijinitorii de usi de birt satesc/orasenesc care isi fac pulbere ficatul si dupa stau prin spitale – ca “sufera” saracii.
    Sau sa te solidarizezi cu toti cei care traiesc din “alocatia lu’ ala micu’ ” sau…sau exemple sunt atat de multe, dar simt ca ma umplu de nervi si e mai bine sa-mi canalizez energia sa fac ceva bani (din care sa-mi pletesc evident toate contributiile la statul rroman….mi se umple sufletul de bucurie… NOT.
    Cei 5 bani ai mei pe acest subiect.

  21. Problema nu e ca dau mai multi bani din salariu + coplata. Dar nici macar nu beneficiez de acelasi tratament. Tot sarantocii, betivi, drogatii sau tiganii sunt primii tratati la urgente, ca aia sunt acolo mereu. Apoi, medicul se uita cu sictir la tine, ce naiba poti sa ai la varsta de 25 de ani. Bagi niste pastile, o injectie si gata (“lasa ca nu ai nimic!”). Daca nu ai probleme serioase nu esti bagat in seama la un spital (sunt rare exceptiile), si eu ma duc acolo din precautie (ca asa e normal) nu in ultima clipa cand deja e urgenta. Noroc ca am si asigurare privata si acolo ma pot duce de placere, stiu ca meria si ultimul banut platit de firma. Dar mi-e groaza cand observ diferenta dintre cele doua sisteme. Practic, vad cum o parte din salariul meu dispare la stat si cand am nevoie de ceva primesc un sut in fund. Ba mai mult, trebuie sa si platesc pentru el. Cam asa vad eu coplata.

    • #51

      Gresit. Din precautie mergi la POLICLINICA, la spital mergi abia daca esti urgenta, adica in ultimul moment! Sau, evident, daca te operezi de ceva. Asta e greseala majoritatii romanilor, se inghesuie pt toate cacaturile la camera de garda sau in spitale si se intreaba de ce asteapta ore si sunt serviciile cum sunt. Pentru ca tu cu gripa si febra 40 esti nimic fata de ala strivit de camion si de aici sictirul. Ia sa vii cu o ruptura de splina sa vezi cum te iau in serios. Aia din spitale or fi ei cei mai buni (si asta pt ca au multa experienta) dar sunt suprasolicitati iar in Bucuresti e si mai nasol ca-ti vine si toata provincia pe cap. Nu te mai duce la spital din precautie, ca de aia avem policlinici. P.s: e super laudabil ca mergi din timp, nu ma intelege gresit.

  22. Eu cred că altfel stă treaba. Serviciul pentru care merge și bogatul și sărăntocul costă x (MULT mai mult decât vă cere cineva). Din suma asta fiecare plătește cât poate (gen procentul respectiv). Dacă tu plătești de zece ori mai mult, tot nu acoperi costul total al serviciului medical pe care îl primești.

    În cazul în care nu e așa (adică pentru un vaccin un sărăntoc dă 10 lei, iar un bogătan 100 lei, ceea ce e nenatural), ești liber să te duci la privat unde plătești INTEGRAL serviciul.

    Discuțiile că serviciul e taxat ca și cum ar fi de calitatea I, dar e de căcat e alt subiect.

    • #53

      Flo » da, si de aceea exista cas-ul care e OBLIGATORIU. coplata ar fi trebuit sa fie fixa, in functie de ce servicii vrei sa beneficiezi.

    • Nu sunt în temă cu CAS-ul și alte alea, doar mi-am dat cu părerea.
      Cât se plătește CAS? Cât vine coplata la o consultație pentru săraci, dar pentru bogați? Dacă sumele sunt teribil de discrepante, este într-adevăr o problemă. Dar repet, cu totul însumat nu cred că plătește nimeni mai mult decât face serviciul.

  23. #55

    ok, dar atunci de ce nu facem ca la aisg auto. dupa x ani de plata CAS in care nu ai beneficiat de nici o reparatie / interventie sa ti se reduca proportional CAs si coplata. adica ori e japca ori e democratie, da-o-n pisda ma-tii Bocule de ardelean borat…

  24. #56

    Eu sunt mai pragmatica si ma gandesc la altceva: cum ma-sa o sa se aplice coplata? De unde o sa stie medicul cat am platit pana acum si daca ma mai poate incasa sau nu?
    Daca acum sunt trimisa la serviciu sa aduc adeverinta cu numarul de zile de concediu medical di 11 luni (ca onor CNAS nu e in stare sa gestioneze si sa ofere informatia asta medicilor), ce o sa imi ceara mie medicul la fiecare consultatie, investigatie medicala, etc? Adeverinta de salariu si dovada fiecarei plati efectuate in anul in curs, eventual un calculator de buzunar care sa socoteasca totalul? O sa fie jale. O sa ne fie lehamite sa mergem la medic. Si nu avem ce sa le facem, va trebui in continuare sa jucam cum ne canta ei. Iar ei (si aici ma refer la cei de la CNAS) sunt niste birocrati dobitoci dovediti.

  25. E o mare tampenie! Fratilor, nu se mai poate: trebuie sa ne punem umar langa umar si sa aruncam dracului tampitii astia peste bord! Ce asteptam, sa faca asta opozitia? Ii doare fix in cur de noi toti si pe astia, au locuri caldute in parlament si prefera sa latre la cei de la putere de pe ecranele televizoarelor decat sai apere in mod real pe cei pe care zic ca-i reprezinta.

  26. #58

    Se presupune in teorie ca cel bogat mananca mai sanatos decat cel sarac deci va ajunge de mai putine ori la medic si nu va simti la buzunar dar in practica ma indoiesc ca toti bogatanii mananca fructe si legume in fiecare zi!

  27. #59

    Abordarea de tip “platesc mai mult cei care castiga mai mult”, inclusiv in sistemul de sanatate dar si in cazul altor taxe mai are un sens pe care multa lume il ignora: in general “banul la ban trage”, in general bogatii vor deveni si mai bogati si saracii si mai saraci daca nu sunt sustinuti de cei bogati – sistem de educatie, sanatate etc; Ce interes au bogatii sa ii sustina pe saraci? pai atata vreme cat traim in societate asa se cumpara o liniste sufleteasca (gen nu vad efectiv oameni saraci murind pe strada din diverse motive – nu sunt traumatizat) dar si o oarecare siguranta ca un tata/ mama somer disperat ca nu are asigurare medicala pt mai stiu eu ce boala exotica a copilului (vezi sist sanatate in america) nu iese in strada si ne omoara pe toti
    sigur puteti spune ca asa cel sarac nu va fi niciodata motivat sa iasa din saracie dar nu cred ca viata la limita saraciei e o alegere constienta , mai degraba e esecul societatii de a integra individul intr-ul loc potrivit cu capacitatile lui. Exista destule cazuri de oameni care au plecat de f de jos si au ajuns f departe, dar sunt in general indivizi exceptionali, nu te poti astepta ca toata lumea sa aiba asemenea calitati, in general oamenii isi depasesc mai greu conditia si rar fara ajutor din afara

  28. #60

    Citesc si ma surprinde obtuzitatea multora. Vreti servicii medicale de calitate asa cum sint in occident? Atunic trebuie sa intelegeti ca acele servicii sint de calitate pentru ca statul plateste o caruta de bani pe ele. Iar sistem privat de asigurari medicale sint bune doar pentru maruntisuri dar nu pentru tratamente de durata sau complicatii medicale.
    Rromanica nu are bani de asa ceva si are doua alternative:fie mareste impozitele (care sint relativ mici fata de alte tari) fie se imprumuta pina cind se rupe oistea asa cum s-a intimpla in Grecia iar acum in Italia.

    Acum daca trebuie sa creasca impozitele, un impozit de 200 de lei e usor de suportat de cel cu 5000 lei pe puna fata de cel ce are doar 1000. Daca vrei sa colectezi aceeasi suma de bani de la toata populatia, cei saraci se va razvrati si ajungi fie la tulburari sociale fie la acte de violenta unde victimele vor fi din populatia bogata. Asa ca in loc sa colectezi de la fiecare 200, colectezi 100 de la cel sarac si 300 de la cel mai bogat. Astfel guvernul poate finanta proiectele si are si liniste sociala.

    Pentru ca multi se vaita ca in rromania se platesc multe taxe va dau citeva exemple din ce taxe/cheltuieli ce se platesc in Montreal: Impozit pe casa anual de ~1% din valoarea de piata a casei. Taxe scolare de 0.5% Le platesti indifernt daca ai copil la scoala sau nu. in caz de neplata taxelor, primarie are dreptul sa execute proprietaru pentru recuperarea sumelor datorate. Impozit pe venit de ~35%. Asigurari medicale care acopera 90% din medicamente si tratamente medicale minore + investigatii, 120$/luna. Noroc ca statul acopera restul ca altfel am ajunge undeva la 1500-2000$/luna. La asta se adauga un TVA de 14%.

    In exemplul initial era vorba de un venit de 5000 euro vs cel de 500 euro. Banuiesc ca e vorba de venit lunar. Acuma nu stiu cit e venitul lunar mediu in rromania dar am impresia ca undeva sub cei 500 euro. In Canada la un venit lunar de 10 ori mai mare decit media pe economie, platesti un impozit de ~60%. Bani care desigur finanteaza si proiecte ce vor fi folosite si de cei fara bani si lumea nu se plinge.

    La ora actuala ca vreti sau nu, rromanica e in deficit si are nevoie mereu de imprumuturi pentru a functiona. Problema e ca la un moment dat va veni scadenta si banii vor trebui rambursati. Intrebarea e foarte simpla: din ce vreti ca rromania sa ramburseze toate imprumuturile daca nu vreti sa platiti impozite mai mari?

    • #61

      mihai » respira adanc, ca noi platim deja CAS. aici vorbim de coplata, nu de un impozit. adica daca ma duc si fac o operatie, costa 3000E, eu dau 1500 si statul 1500, ca de aia platesc CAS de 20 de ani. doar ca intre timp, initiatorul legii s-a gandit ca ar fi bine sa platesc cu un procent din venit, nu cu suma fixa. COPLATA NU E IMPOZIT. nu iti mai bate gura degeaba, respira aer inghetat in montreal putin, sa te racoresti

    • #62

      Ca e coplata ca e impozit tot dracul ala e: sanatatea are nevoie de mai multi bani pentru a oferi servicii medicale de calitate.
      Din lipsa banilor la buget guvernantii sint fortati sa inventeze tot felul de metode artificiale de crestere a veniturilor: coplata, taxa de autostrada, taxa de pod, taxa de bariera, taxa de mai stiu eu ce.
      Linisteste-te, atita timp cit statul nu modifica sistemul de impozitare pentru a stringe mai mult, vor tot aparea taxe si coplati.

    • #63

      E chiar cald in Montreal pentru perioada asta. Ieri a plouat iar minimele noaptea sint peste 0 Celsius de o saptamina.

    • #64

      mihai » nush de ce am impresia ca acolo ninge non stop

    • #65

      @mihai
      Ai uitat sa ne mentionezi si care sunt deductibilitatile tale ca persoana fizica…

    • #66

      Valentin,
      Am ajuns la acel procent dupa ce toate deductibilitatile au fost calculate.

    • Mihai, iar esti pe alta planeta. TI-am explicat mai sus cum sta CU PROCENTELE. Ca SRL in 2009 am platit 80% statului. Aici nu intra banii pentru contabila, pe care sunt fortata s-o platesc. Hai lasa teoriile cu impozitele, ca am fost si noi pe afara si stim cum sta treaba.

      Aici problema este ca platesti TOT MAI MULT si nu ai nimic. Am facut o singura operatie la ochi acum 12 ani. Am platit MITA tampitei de doctorite si a facut si un rahat. Am mai avut o criza de rinichi si doctorul m-a chemat la consultul de dupa eliminarea pietrei la el la cabinet. In rest platesc de ani buni impozite. Daca merg la spital, scot bani pentru TOT. sau merg la clinica privata, unde platesc serviciile la pret de ‘occident’, desi platesc ASIGURARE OBLIGATORIE LA STAT. Sa-ti mai povestim despre Justiei, Politie si altele? Sau drumuri?

      E o diferenta intre SUA, Canada si alte tari cu apa calda si romania, unde doar primesti vesti de genul ‘plateste mai mult’ si ti se ofera un mare rahat 😉

    • #68

      Ai fost pe afara ca turist si nu ca om care traieste, munceste, plateste impozite si e foarte mare diferenta .
      Servicii medicale la preturi occidentale si calitate occidentala? asa ceva nu exista in rromanica.
      Citeva exemple de preturi occidentale: implanturi dentare 5-6000$/dinte, proteza pentru copil tot pe acolo, tratament cancer ~1200$/luna corectarea vederii cu laser 3000-5000$ si asa mai departe. Nu stiu daca 10% din populatia rromaniei are mijloacele financiare sa plateasca asemene preturi care sint ridicate chiar si pentru canadieni. Pretul materialelor nu are cum sa fie mai scazut in romania decit alta tara occidentala, exceptie fiind calitate mai redusa.
      Asta despre preturi.
      Calitate: Sint destui care s-au dus in rromanica sa-si faca tratamente dentare, implanturi permanente si mai stiu eu ce si dupa 3-4 luni au fost nevoiti sa le refaca in Canada. Asta chiar daca dentistul roman era profesor la universitatea de stomatologie. Infectii, plombe ce cad, chiar daca erau permanente si asa mai departe.
      Poate intrebi prietenii americani cit ii costa asigurarea medicala si ce acopera asta pentru a avea o imagine exacta a ce inseamna sistem medical privat.

    • #69

      mihai » da clar, in romania numai doctori de cacat, noroc ca se pot repara in canada de catre geniile alea. fii ma serios, ca bati campii de ma doare capul. mai ales cand e vorba de dentisti. de ce aveti voi preturile alea? pai in primul rand pentru ca sunteti fraieri si le considerati normale. in romania asigurare dentara practic nu se face. oamenii platesc pret de cabinet particular. ca sa vezi faza, cu aceleasi materiale care la voi sunt de 60 de ori mai scumpe. iar aia cu lucrarile proaste…nici macar nu are sens sa comentez, atat de mare tampenie e

    • #70

      Arhi eu vorbesc din ce am trait tu din ce vorbesti?
      Daca doctorii din rromanica sint atit de buni de ce politicienii si oamenii cu bani din ro prefera medicii straini in locul celor din romania? De ce tratamente la Viena si nu Bucuresti? Dentisti bun? Nu uita ca rromania e tara dintilor stricati.
      Preturile materialelor: Asa cum Iphone in rromania cost la fel de mult ca si in orice tara occidentala (poate chiar mai scump) materialele dentare costa la fel de mult.

    • #71

      mihai » ai decis tu ca e tara dintilo stricati, de aia se face turism stomatologic aici. pentru informatia ta, materialele stomatologice sunt standard, acum pune-ti tu intrebareA de ce platesti de 100 de ori mai scump decat in romania.

    • #72

      Au zis multi, chiar foarte multi. Dar e mai bine sa nu mai continui pe aceasta tema.

  29. #73

    Wah Arhi….ci plm se intampla?!?!? Adica in loc loc sa se mareasca bugetul la sanatate…mai da omu bani din buzunar daca are nevoie de medicina alopata?!?1 Nutritie+medicina alternativa=sanatate

    • #74

      madalin » multi au simtit gust de lopata de la atata medicina alopata

  30. #75

    :)))) Da da da

  31. Nenorocirea mare este ca daca iau fisele fiscale din ultimii 10 ani , din cotizatiile mele la OPSNAJUL mama-sii lui, s-ar fi modernizat macar o rezerva, un salon, o scula medicala etc.
    Pt fiu-meu care are 4 ani nu am luat niciodata gratuite de la stat ca am zis ca sunt altii mai amarati care au nevoie si nu-mi pica mie plombele daca imi cumpar eu medicamentele.
    De cate ori s-a imbolnavit, am fost la privati ca nu puteam sa-l internez cu inca 1 copil in pat cum se intampla la stat.
    Parintii mei, desi au gratuitati pt anumite medicamente generice, le cumpar eu la pret intreg medicamentele originale.

    Deci dupa ce ca tot eu am fost prostul romaniei in ultimii 10 ani, acu daca oi avea nevoie de servicii medicale de urgenta (nu se stie niciodata) sa fiu obligat sa fac 50/50 cu spitalul? Basca spaga la asistente si doctori ca de alea tot nu scapam…

    PLM chiar suntem descultii-europei :)))

  32. Pai as zice ca sistemul procentual de coplata nu face altceva decat sa incarajeze oamenii (si patroni, si angajati) sa bage la negru. Putini bani declarati in contract, grosul in plic.
    De pierdut pierde statul si profesionistul, pentru ca multinationalele nu prea pot apela la astfel de practici, ca ele trebuie sa faca si raportari pe IFRS-uri la HQ, iar unele vor lua in serios mutarea biznisului mai spre est.

  33. #78

    trebuie sa platesi mai mult daca ai salariu mai mare pt ai acoperii pe cei care sint scutiti de plata. din ce zicea la tembelizor vreo 8 milioane de romanasi sint scuti de plata. din ce am invatat in scoala genelara , imi aduc aminte ca sinte vreo 22 de milioane. deci cam jumatate platesc de le iese pe nas, restul NU. ca doar este democratie :):)

  34. asta cu sistemul sanitar e celmai mare rau din romania. daca ar fi la nivelul celor mai avansate tari din vest dar si sa se ocupe cum trebuie de orice cetatean roman, oricat de sarac ar fi, as fi in stare sa zic ca viata in romania e perfecta, cu toate celelalte rele care mai sunt. care ar trebui si ele rezolvate, dar,zic, as fi in stare sa nu ma mai plang de nimic.

  35. #81

    in Austria ai o asigurare la stat primesti un card cu cip (gen Carte de Credit) care o folosesti la fiecare doctor la care te duci. Orice consultatie sau ceva de genul nu se plateste, la sfarsitul anului primesti chiar si o factura cu totalul care l-ai consumat la doctor si cu toate astea tu platesti lunar asigurarea medicala. (nici in cazul operatilor si asa mai departe nu trebuie sa platesti)

  36. #82

    Eu zic ca problema e in bugetul asta consolidat in care intra tot si apoi se imparte dupa cum vor. Daca ar fi conturi separate cred ca ar iesi la iveala niste lucruri.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.