Stiti ca sunt oameni care preaslavesc binele ce ne-a fost facut de comunism in romania?
Iar eu, o sa scriu, foarte putin de cum am vazut lucrurile, prin ochii unui copil.

Ma trezeam dimineata la ora 3, ca sa ma duc sa stau la coada la lapte. Aveam doi frati mici, care aveau nevoie de lapte. Mama pleca la coada la ulei. Ne desparteam pe drum, ca laptaria era in fata scolii si magazinul in directie opusa. Pe la vreo 5 dimineata venea si tovarasa care vindea lapte. Intai isi servea cunostintele, punea deoparte niste sticle si pentru diferiti tovarasi de bine, si abia apoi catadicsea sa se intoarca si spre pleava de la coada. Oamenii erau salbateci. Nu de putine ori am ramas fara lapte, pentru ca se calcau in picioare la coada, iar in general cel care pierdea era copilul dintre ei. DACA APUCAM SI IAURT, ERA ZI DE SARBATOARE.

Mama ajungea mai tarziu acasa. Coada la ulei era uriasa. Trebuia sa cumperi si creveti, sau hartie igienica, odata cu uleiul, dar macar aveam ulei. Era el de rapita, dar era mancabil.

Si se facea ora 7 si plecam la scoala. Pe la 12 scapam, veneam acasa, si incepeam sa cutreieram magazinele din oras. In doi, eu cu mama, pentru ca se dadeau doua portii de salam, daca erai doi. Singurele care erau la liber erau adidasii si calculatoarele, adica picioare si capete de porc. Salamul era salam de vara, plin de zgarciuri, oase, grasime si resturi de carne. Dar era singurul care se gasea. Daca aveam noroc sa gasim si niste tacamuri, eram facuti.

Cateodata se raspandea vestea. LA AMZEI SE ASTEAPTA CARNE. Si ne urcam repede in 135, si fugeam in piata Amzei, la coada la carne. Cele mai lungi cozi din lume erau acolo. Sute de oameni se calcau in picioare, se impingeau si spargeau vitrine, sperand sa prinda un kilogram de grasime cu putina carne. Nu prindeai intotdeauna. Iesea tovarasul macelar afara, numara, si decreta : pana aici ajunge, restul plecati acasa. Cel nominalizat ca fiind ultimul tremura de fericire, pentru ca pusese mana pe el tovarasul macelar. Cei din spate normal ca nu plecau, sperand ca poate ramane inca ceva, si tovarasul s-a inselat.
Tovarasul nu se insela niciodata.

Inainte de paste, trebuia sa gasim oua. Doamne, ce cozi se formau in spate la alimentara de cartier, unde se vindeau ouale. Oamenii se inghesuiau sus pe o rampa de beton, incercand sa ajunga la un ghiseu metalic, unde le dadea cartonul de oua, mai intregi sau mai sparte, depinde cum te privea tovarasa vanzatoare. Coborarea se facea pe o rampa de beton, foarte abrupta si lunecoasa. Am vazut oameni plangand, pentru ca dupa ce au stat la coada 4-5 ore, sa ajunga la oua, la iesire alunecasera pe rampa, si au cazut, spargand ouale. Si nu mai aveau dreptul sa mai cumpere, pentru ca tovara i-a vazut cazand, si nu e vina ei ca sunt prosti.

Portocale se aduceau iarna. La fel si bananele sau vestita ciocolata chinezeasca, cu ambalaj de staniol. La astea degeaba stateai la coada. Se vindeau numai pe sub mana, la preturi exorbitante. Desigur, trebuia sa te intelegi bine cu tovarasa vanzatoare, ca sa ai dreptul de a cumpara ciocolata sau portocale la suprapret.

Observati, viata atunci se invartea in jurul omniprezentei nevoi de a face rost de mancare. Toata lumea avea „frigiderele pline”, si oamenii au si acum obsesia asta.
De restul vietii, in afara de partea in care cautam mancare, nici nu merita sa mentionez. Era o taraiala de azi pe maine, in care telurile se limitau la a ajunge sa depui 5000 pe un CEC de masina, sau sa ceri de la partid o casa mai mare.

Era bine pe vremea tovarasului, nimeni nu murea de foame si eram toti egali….

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

124 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    avea toata lumea servici, se dadea case la tineri, era disciplina

    1
    • #2

      Da, serviciu de ceai. Unele gospodine chiar si mai multe.

    • #3

      Cu disciplina se ocupau militia si secu…

    • #4

      ai uitat de scoala. scoala ca atunci nu se mai face din pacate.
      nu existau infractiuni.
      copiii se jucau doar afara nu ca acum

    • #5

      Dacă ar mai fi continuat vremurile alea bune, acum toți corporatiștii ăia care le laudă ar fi dat cu târnăcopul la Canal, culegeau porumbul, erau scoși din “producție” ca să presteze munci pentru care nu au nicio calificare… Oh, wait, asta ultima deja o practică atunci când comentează pe net…

    • #6

      Si se dadea la oamenii muncii in orice imprejurare vacante la munte si la mare!

    • #7

      @Ionuț, te-ai trezit vorbind maică?

  2. #8

    Boss, nu stiu daca oamenii chiar proslaveau copilaria in comunism sau pur si simplu erau nostalgici ca nu mai sunt copii. Eu imi aduc aminte cu nostalgie de copilarie, de gasca de prieteni, de locurile unde am crescut, dar urasc cu frenezie timpurile cand toate astea se intamplau.

    • #9

      Cred ca ai rezumat perfect cum sta treaba. Ma bucur ca unii au ramas SI cu amintiri frumoase, ca au gasit lucruri si persoane care le-au facut viata mai interesanta si ca-si amintesc cu drag de ele. Mi se pare normal sa cauti ceva bun, oricat de mic, pe care sa te concentrezi, altfel iti pierzi mintile. Dar momentele alea nu au fost frumoase gratie situatiei politice de la vremea respectiva, chiar dimpotriva.

      PS, sa nu fac alt comentariu: Teoretic, nu-mi displac ideile tip “da-le, sa aiba toti”, dar cu ce pret? Plus ca lucrurile nu stateau chiar asa, erau si pe vremea aia coruptie, nepotism, dat in gat, etc. Nu erau toti egali, indiferent de ce utopie promitea propaganda.

    • #10

      Nu deschizi tv ul. Nu citesti ziarul, macar pe net? Grupuri de fb ceva? Iti garantez ca sunt unii care daca maine s-ar reinstaura comunismul si ar fi absolviti pentru crima contra celor care nu vor imediat ar sari sa-ti dea in cap, no joke, inca ma gandesc ce aproape am fost de comunism cand cu dragnea si unor chiar le suradea ideea

  3. #11

    Iese unui de la coada de la ouă cu 3 cartoane în brațe – așa bulan mai rar…
    Când sa treacă strada, se împiedică de linia de tramvai, și face ouălele chisăliță. La vederea unei astfel de tragedii, bietul om face un AVC și pică lat, cu spume la gură.

    Se oprește circulația, lume adunată că la urs, în fine, apare sectoristul.
    – Cheamă toarșe Salvarea, haide, dă prin stație.
    – Alo, Salvarea, recepție!
    – Salvarea, recepție!
    – Trimiteți un echipaj la adresa X. Avem un cetățean care s-a împiedicat, și-a zdrobit ouăle și nu mai mișcă. Este țeapăn. Recepție!
    – Ouăle zdrobite, țeapăn… Și organul?
    – Da, organul la telefon!

    • #12

      Pentru mine anii comuniști au fost frumoși.
      Viata la țară, nu am dus lipsă de nimic, aveam orice ne dorea inima, mai putin dulciuri și jucării că alea erau pe bani și ai mei au decis la un moment că trebuie să economiseasca pentru a cumpara o casa.
      Anii de după revoluție au fost in schimb mai grei, cu casă dar fara bani de haine, fără aparatură electronică, fara orice nu putea fi produs in gospodarie.
      Sărac in liceu , în facultate, plecat in viata de la zero.
      Sarac și acuma.

  4. #13

    Noi aveam noroc pe de o parte ca traiam la tara. Deci nu era frig in casa si aveam apa calda cata doream, pt ca gazul nu se lua. Mai aveam si gradina, animale, vie. Pe de alta parte, nu era absolut nimic de cumparat la magazinul satesc. Totul era pe cartela, paine, ulei, zahar, orez, si cantitatile erau ridicole. 250 ml de ulei pe luna pe persoana, ceva de genul asta. O paine jumate o data la trei zile, pt o familie de sase persoane. Puteam, intr-aadevar, produce un pic de mancare in gospodarie, dar putina – terenul agricol era la colectiv, nu puteam cultiva decat gradina de langa casa.

    Daca voiai sa cresti un porc, era obligatoriu sa cresti 2 si unul sa-l dai la colectiv. Aproape nimeni nu mai tinea vaci, ca era foarte strict cu vacile – un om din sat a facut puscarie pt ca a taiat un vitel, nu era voie. Laptele trebuia si ala sa-l predai la stat pe bani de nimic. Deci nu aveam cum trai doar din ce produceam, si mancare nu aveam de unde cumpara, ca nu erau magazine in preajma.

    Mergeam in expeditii la cumparaturi in orasele un pic mai bine aprovizionate de prin Transilvania, gen Targu Mures sau Sibiu. Efectiv o data pe luna, cam asa, ne urcam toti in tren, parinti, copii, mergeam 3-4 ore cu trenul pana intr-un oras mai mare, si acolo alergam ca bezmeticii de pe la alimetare si stateam la cozi sa cumparam ceva, orice, ce se vindea. De multe ori pe cand ajungeam la rand nici nu ne vindeau, ca nu aveam buletin de orasul respectiv….

    • #14

      Ai avut noroc de gaz “la tara”. 99% din cei ce traiau la tara se incalzeau cu lemne sau isi incalzeau apa pe soba. Tot cu lemne. Banuiesc ca locuiai prin Ardeal si sigur nu la tara. Printr o comuna de la marginea vreunui oras unde era “tras” deja gazul. E complet diferit de adevaratul sat romanesc. Care by the way , dainuie si azi.

    • #15

      @Mishu – da, eram la tara, si nu eram aproape de niciun oras major (cam 60 de km de Cluj, idem de Tg Mures si Alba Iulia). Dar satele de prin zona noastra erau conectate la reteaua de gaze de prin anii 50.

  5. #16

    Sora-mea l-a cunoscut pe cumnatu-meu la coada la o alimentara din alt cartier, unde auzise tata ca o sa vina bere.Io m-am nascut datorita decretului de interzicere a avorturilor. Mama a venit la Timisoara, unde l-a cunoscut pe tata fiindca acolo a primit repartitie. Nasoale vremuri, insa mai mult ca sigur ca noi nu am fi existat in varianta actuala daca nu era regimul comunist. Da, bosorogii nascuti inainte de 1948 pot spune ca viata lor a luat alta turnura datorita comunizarii. Insa noi, ca ne place sau nu, sintem produsul acelei societati, nu ne-am fi nascut daca parintii nostri nu se cunosteau la un bal al filaturii nr 14 sau la parada de 23 august.

    1
    • #17

      cateodata, ma scuzi ca iti spun, ai niste comentarii extrem de imbecile.

    • #18

      Așa spunea și răposatul tata: nu ajungeam eu doctor dacă nu erau comuniștii să mă ajute. Uita în schimb că răposatul taică-su era Maior în Armata Regală, rănit în Rusia și decorat, apoi flegmat de comuniști afara din Armată. Uita că bunicii lui erau cei mai bogați “chiaburi” din zonă. Nu ajungea doctor, ajungea negustor de cereale, latifundiar sau avocat.

      Dar tata, așa doctor cum era, avea un sindrom Stockholm de toată splendoarea. A avut șansa să plece și să rămână în Germania prin late ’70s, cu job asigurat, și n-a marșat.

      Să vă mai zic și de mama, tot doctoriță provenită din proletariat, care azi se vaietă de artrită, noi trăind într-o țară în care canabioidele sunt la liber, și ea zice: nu-mi da tu mie droguri! Adică omenirea s-a tratat cu canabis mii de ani fără probleme, noi alegem diclofenac, că este făcut de farmaciști…

    • #19

      da, e minunat! dacă în mizeria vremurilor alea s-au întâmplat cu mult noroc și unele foarte puține lucruri pozitive, înseamnă că rămânem veșnic îndatorați comunismului!
      realizezi că a fost doar soarta să se cunoască la coadă sora ta cu cumnată-tu, sau mama ta să fie relocată unde l-a cunoscut pe tatăl tău, sau că din noroc ai tăi au decis să te crească în loc să se chinuie mama ta să găsească pe cineva dispus să facă un avort prin vreo cadă!
      Nu sistemul a gândit măsurile alea idioate pt asta!
      Chiar mă îndoiesc că Ceaușescu s-a gândit: bă, hai să punem oamenii să stea la cozi, uite, așa socializează, se cuplează, crește septelul, alea alea!:)))))))))))))))))

    • #20

      Am dreptul sa spun ca am avut o copilarie frumoasa? Nasol de tine ca aveai doi frati mai mici si ca te batea maica-ta. Eu nu am sechele, asa ca vad partea plina a paharului.

      1
    • #21

      ai dreptul sa spui ce vrei, legatura dintre postare si ce aberatii zici tu e zero. eu zic ca muream de foame, tu Da, dar sora mea s a futut atunci si iata cum am ajuns eu. las o n plm, cat de senil sa fii?

    • #22

      Lasa-l in pace, asa-s instalatorii.

      Pe vremea lor erau la mare respect, iar acum cand sunt pielea de pe scrot, au devenit tristi si frustrati.

    • mulțumim partidului pentru facilitarea actului sexual

    • #24

      @hellfire: ma mir ca, avand o asemea familie cu origine “nesanatoasa”, tatal tau a reusit sa faca medicina…
      Mircea, esti un pic mai mare decat mine. Eu mai sus nu am spus ca nu am avut o copilarie frumoasa, dar asta a fost mai degraba in pofida timpurilor, nu datorita lor. Cat despre ideea ca multi dintre noi nu s-ar fi nascut daca nu ar fi existat comunismul…. Poate. Dar aici e mult de discutat.

    • #25

      @Boss: “las o n plm, cat de senil sa fii?” aceste cuvinte ne doare si pe altii, sa stii…

    • #26

      ne doare pe toti peste 45

    • #27

      @mircea: sper sa nu mai treaca nimeni prin acea perioada. si eu m-am nascut atunci si mama era sa moara. Avusese o extrauterina si a ramas gravida cu mine. au vrut sa ma dea afara dar nu s-a putut. Nu am acuzat-o de treaba asta…nu i-a fost usor…au lasat-o necusuta ca cica lasa ca poate sa mai aiba si alti copii, drept pentru care a ramas cu ruptura de perineu…baga google daca nu stii ce inseamna si vezi ce urmari sunt pe mai tarziu daca nu apuci sa faci operatia. Cateva prietene au murit si au ramas copiii fara mame…din motive de mai sus. Nu imi place ca sunt produsul acelei societati pentru ca am ramas fara tata din pricina acelui sistem. Tata care a plecat de acasa la job unde a murit si ni l-au adus la cimitir fara sa stim ca e el acolo si sa avem voie sa-l vedem….lasa-ne cu cateva procente de populatie care au scapat ca prin urechile acului sau care voiau sa traiasca in orbire. Am stat la cozi jumatate din timpul meu de joaca si invatatura. Aveam 11 grade in camera iarna si aveam chibrite si lumanari in buzunar sa ajung la etajele superioare pe scari. Exercitii pentru defilari de 1 Mai si 23 August., invatat de poezii patriotice si mortii ma-sii. Nu mai povestesc ca mi se face organic rau….

    • #28

      Bunicul a murit de cancer în ’52, le-a răpit comuniștilor placerea să-l omoare la Canal.

      Tata a început facultatea prin ’62, când deja dăduseră drumul la deținuții politici. Era copil sărac, orfan de tată, aveau și comuniștii incompetenții lor, nu a mai stat nimeni să facă blockchain mining cu un pulică flămând.

      1
  6. #29

    Într-adevăr, așa era de crunt în orașele mari. În orășelele de provincie, era un pic mai lejer cu păpica, mai ales în Sudul agricol unde toată lumea creștea mai o găină, mai o rață, un purceluș, mai punea o roșie în fața blocului – nu mai existau ronduri de trandafiri demult… Era mai totul pe cartelă, cum pula mea, pâinea să fie pe cartelă, când locuiai în Grânarul României?! Nu puteai trăi doar cu ce era pe cartelă, dar cum ziceam mai sus, oamenii creșteau lucruri. Evident, nu se trăia ca în paradis.

    Apoi acele tăieri de curent – în fiecare zi, și mai ales iarna – lipsa căldurii și a apei calde, lipsa buteliilor – în orășelul meu s-a băgat gaz metan pentru populime de-abia după 2000, deși industrial se folosea din șaișopt.

    Interesant cum influența acelor vremuri a pătruns în limbaj: ochii pe ea ca pe butelie, plăsuța PPC (poate pică ceva), uite-o coadă – hai și noi!, dați câte una să ajungă la toată lumea, PCR – pile/cunoștințe/relații, adidași și calculatoare – de care pomeneai…

    1
    • #30

      Mă mămică, unde pzm să pui grâu în fața blocului cât să faci o chiflă.
      Am copilărit în sudul agricol și am stat la cozi la pâine cu cartela în mână de mi s-a acrit.
      Da, poate vreo 5-6 găini și vreun porc, sau niște roșii și ceapă în grădină.
      Cred că aveam vreo 15 ani, se terminase deja comunismul de câțiva ani, când am reușit să înțeleg de ce unii dintre prietenii familiei care stăteau la casă aveau fie cotețe pt găini, porc, fie grădină de legume, dar niciodată amândouă, deși tataie avea și d-aia și d-aia.În zonă, în oraș locul de casă are 500 mp. Tataie avea 2 locuri de casă și doar o singură casă nu prea mare pe tot locul.

  7. #31

    Eu sunt curios cum de s-au stricat lucrurile atât de tare într-un timp atât de scurt.
    În clipul de mai jos zice că era numa’ lapte și miere în 64. Aveau și mașină de făcut valuri.
    Ce i-au făcut coreeni lu’ Nea Nicu?
    www.youtube.com/watch?v=zfviSFAwUPE&feature=youtu.be&ab_channel=BritishPath%C3%A9

    1
    • #32

      simplu. tovarasul a decis ca trebuie sa platim datoria externa si sa fim independenti de fortele reactionare occidentale

    • #33

      Mai prost este că datoria se făcuse pe mașina de făcut valuri din ’68, care la data cumpărării era model ’52. La fel, combinatele metalurgice, petrochimice sau chimice.

      Cumpăram tehnologie obsolete pe bani grei, o aveam pe coana Leana șefa R&Dului și pe bișnițarul de Pacepa șef la spionajul industrial.

      Chiar nu aveam cum să ajungem bine!

    • #34

      Economist mare dom”le întâiul om al țării!
      A învățat el din cizmăria lu” tac-su că nu-i bine să ia flecuri pe datorie, că poate se învață chiaburii să-și ia încălțăminte mai bună și nu mai are cu ce să plătească flecurile forțelor reacționare occidentale, deci mai bine și le face singur!
      Așa a apărut industria supradezvoltată și funcțională a țării!

    • #35

      @Silviu-dupa cum zice si Arhi, Ceausescu era un taran cu idei staliniste care nu intelegea ce inseamna un imprumut. A imprumutat niste miliarde de dolari pentru a creste productia industriala. Cand a realizat ca imprumutul ala are si dobanda, Ceausescu a bagat poporul in sec XIX, ca sa plateasca inapoi imprumut +dobanda, sa scapam de imperialisti. Industrializarea nu s-a realizat pentru ca se incerca dezvoltarea prin forte proprii si cateva furtisaguri de tehnologie din Vest. Tehnologia romaneasca si-a oprit avantul la inceputul celui de-al doilea razboi mondial si a repornit prin anii ’60 cu un hiatus enorm.
      Pentru Ceausescu benchmarkul industrial era productia de otel, ca la sfarsitul sec XIX.

    • #36

      Asta e ca aia…datoria globală e de $20 de trilioane de dolari…dar către cine?

    • #37

      ahahahahahahaha

    • #38

      Prin ’71 asa nea nixon a decretat ca aurul e de rahat si noul dzeu e dolarul tiparit de SUA.

      Cum comunismul era gandit mai de naivi asa, bazat pe ideea producem ->vindem/facem troc si traim toti egal (fara sa urmarim profitul), si nu pe matrapazlacuri financiare in care imprumuti un dolar si ai genearat inca 3 din aer, tot ce a insemnat CAER a inceput sa se duca pe sfanta lupa.

      Nea Nicu, cu inteligenta lui nativa de taran roman consangvinizat zeci de generatii la rand, fix atunci s-a decis si ca e cazul sa plateasca datoria externa (chit ca datoria aia urma sa nu mai aiba vreo mare valoare, pentru ca dolarii acum se tipareau precum hartia igenica). Deci noi am luat-o pe lupa la vale 2x.

      Fast forward ’87-’88, mihail vede cum imperiul se prabuseste sub propria greutate si inabilitate de a se adapta la new order si renunta la orgoliu (fi-i-ar numele in veci laudat, ca daca era altul, probabil ca acum ne alimentam laptopurile direct din solul radioactiv).

      Nelu si cu Leana fac pneumonie de la gloantele reci. Mult la est, stapanii poporul galben inteleg ca “commie not cool anymore” si se transforma in stapani de sclavi (forma de organizare f. populara p-acolo inainte de nenea mao).
      Muscalii revin la oligrahia cu care erau obisnuiti inca din secolul 18, iar “tovarasii” mai raman doar in coreea de nord si cuba.
      Romanii (si estul europei in general) revin la ceea ce i-a consacrat de secole: mai o smecherie, mai un ciubuc, bine-rau ne descrucam noi cumva intre astia marii.

      Asta a fost copii istoria comunismului.

    • #39

      Cel mai crunt e ca cacata aia de datorie se platise de ceva timp si noi faceam si mai tare foame. Ca daca o vazut ca merge, de ce nu? In rest numai urari de “bine” nostalgicilor comunisti, in plm

    • #40

      @Manole: Mersi, Manole, pentru această scurtă dare de seamă despre „poporul galben”. Te rog să nu zici nimic, mi-e teamă că dacă deschizi gura o să-ți cadă din ea o joncă de puli asortate din Anhui, să zicem, că ăia sunt mai țărănuși, se bagă la orice.

      Maithun, 四方云动,剑在手, 问天下谁是英雄

      youtu.be/yMarJZKFyh4

    • #41

      Ceausescu întelegea f bine ce e un împrumut si ce valoare are în politica externa. A ales sa îl ramburseze ca sa aiba acces la alte împrumuturi ca altfel nu ne mai dadeau bani fmi si ceilalti pe piata internationala. Dupa ce l-a rambursat, fiindca începea goana de materii prime, a vrut sa ne pozitioneze strategic si sa faca el o banca de împrumutat tari în curs de dezvoltare din africa, ca sa-i oblige pe aia sa ne dea materii prime ieftin. Dar n-am mai avut timp, si banii erau în realitate mult mai putini decât pe hârtie, fiindca tineti minte cum se raporta totul ca e lux si productie uriasa de orice.

    • #42

      auzi ba, ia mai du te tu in pula.mea de comunist împuțit, mars de blogul meu

  8. #43

    Eu am avut o copilarie foarte frumoasa, naiva si linistita, asa cum sunt copilariile in general.

    Am stat la multe cozi, impreuna cu bunicul (ai mei faceau naveta la serviciu, si ziua stateam cu bunicii) dar nu constientizam/realizam iadul din exterior, poate si pentru ca cei mari faceau o treaba excelenta in a ne izola.

    Nu aveam cine stie ce conditii in apartamentul cu 2 camere de la etajul 2, cartofii prajiti erau mancarea de baza dar era apa calda tot timpul, la fel si curent (aveam o mare centrala termoelectrica langa oras).

    Portocalele si bananele apareau doar iarna, si bunicii le lasau la copt pe ziare pe dulap.

    Intr-un an, tata a facut rost de Revelion de o naveta de Pepsi. A fost prima si ultima data cand am baut Pepsi in timpul comunismului.

    In rest ma jucam mult cu ceilalti copii “de la bloc”, citeam si mai mult si in general nu-mi pasa de nimeni si de nimic.

    As repeta experienta copilariei ? 100% da.

    A fost copilaria mea frumoasa datorita comunismului ? 100% nu.

    • #44

      Coada la butelii si cate doua saptamani, se faceau liste care se strigau la 12 ziua si la 24, nu erai acolo te stergeau. Iarna aducea fiecare codas lemne ca sa nu intepenim. (Vorbim de bucuresti, :)))) deh ).

      Bataie la scoala cat cuprinde, nu conta sex ul, nu se faceau discriminari.

      Ps: aia cu decretu a fost de cacat, in contextul in care au murit o gramada de femei, au venit pe lume o gramada de copii nedoriti…plm, aruncati un ochi in polonia, 75% din statele americane…brr.

  9. #45

    Târgu Mureș

    Țin minte că la lapte si alte lactate aveam abonament. Lăsai sticlele goale la ușă si venea strămoșul lui food panda si le schimba cu sticle pline.
    La cozi stăteam la citirice, ulei, unt (ultimele două pe cartele). Cozi uriașe nu am prins niciodată.
    Carne se gasea… adică nu îmi amintesc să nu fi avut. Se mergea vara la gratare, la padure, destul de des.
    In rest, teme facute la bec de dacie, spalat cu apa rece…

    • #46

      Cred ca Targu Mures era printre singurele orase decent aprovizionate din tara.

    • #47

      Plus ca pe vremea aia te serveau cu paine si daca cereai in rus…asta romana.

    • În ce carte ai citit asta? Că cozile erau la fel cam în toată țara…

  10. #49

    sa nu uitam ca toate cozile si sacrificiile astea se datoreaza faptului ca geniul Carpatilor si consilierii sai doxa in economie au hotarat ca trebuie sa plateasca rapid toata datoria externa a Romaniei, in timp ce vecinii stateau chill, si asta a insemnat mari sacrificii pentru ca aproape totul mergea la export, iar acelasi geniu a hotarat si sa se axeze pe industria grea, care s-a dovedit si ineficienta si depasita tehnologic, in loc sa planifice si o industrie a bunurilor de consum mai de doamne-ajuta.

    in anii ’70 s-a trait relativ ok in Romania, doar dupa ce “marele conducator” a mai facut niste vizite prin Coreea si a inceput sa i se urce la cap si sa dea si un pic in paranoie, a frecat toata tara, de a ajuns sa fie impuscat ca un caine.

    • #50

      Legenda cu traitul bine prin anii 60-70 e pt ca se imprumutase cu gramada de bani, nu pt ca economia centralizata+socialista mergea.

    • #51

      Nu stiu cauzele pentru care s-a trait bine, dar din ce mai povestesc ai mei, a fost o perioada buna incepand cu sfarsitul anilor ’60 si cam toti anii ’70. Ceausescu, mai ales la inceput, era oarecum progresist fara de ce a fost Dej. Atunci s-au mai scos niste detinuti politici din inchisoare, s-a mai relaxat cenzura, au mai aparut treburi din vest pe la tv sau in magazine, plus ca si efectele economice ale razboiului s-au diminuat, asa ca s-au crescut salariile si a fost o perioada mai libertina (tot cu comunism si securitate, dar mai libertina comparativ cu anii ’80). In plus, prin anii ’70 s-a facut si o actualizare tehnologica, care a fost pozitiva chiar daca am cumparat tehnologie care incepea sa fie depasita in vest (cum e modelul ala de Renault pentru Dacie si ala de Citroen pentru Oltcit). Din cauza masurilor de austeritate si de export din anii ’80, noi am ramas cu tehnologia de atunci si in anii ’90, ceea ce, impreuna cu coruptia si inflatia galopanta, ne-au cam futut aproape toata industria pe care o aveam.

  11. #52

    Pentru cei din orasele mari a fost crunt-era efectiv chestie de supravietuire.

    Am fost norocos sa copilaresc in Buftea, cu o pereche de bunici cu ograda mare in acelasi oras si cealalta ceilalti bunici in Crevedia. Mama lucra la Fabrica de Vata si Tifon si asta era un plus pentru ca vata si tifonul erau produse de mare valoare, se facea troc cu pui de la avicola.

    Pentru nostalgicii acelei perioade am numai dispret, iar daca se va incerca vreodata revenirea la comunism voi fi printre primii care pun mana pe arma, nu pe pancarte.

    Nu voi uita niciodata cozile la paine, la ulei, la zahar. Cand ne-am apucat de rugby eu si fratele meu eram deja experimentati in gramezi. Frigul teribil, cazile pline cu apa statuta-sa te speli, sa tragi apa la wc, bezna completa cand trebuia sa iti faci temele la lumina lumanarii, frica de militieni si orice forma de autoritate.

    • #53

      Va fi o problema asta cu pusul mainii pe arma, avand in vedere ca nu stiu cat la suta dintre romani cred ca atunci se traia mai bine.

      Adica ai fi in ceva minoritate, la fel ca aia de la USR care aveau/au impresia ca motivele principale pentru care e de cacat in Romania sunt coruptia si PSD, cand in realitate PSD a castigat alegerile si pe majoritatea romanilor ii doare in pix de coruptie, dorindu-si doar venituri mai mari care sa ii ajute sa treaca de la o luna la alta.

  12. #54

    Inca mi-aduc aminte de imaginea sinistra cu taiatul gainilor in spatele blocului, cum se zbateau cu gatul taiat de colo-colo. Pentru un plod de 5-6 ani cat aveam eu, era o imagine de cosmar, cu trezit noaptea plangand etc.
    Dar asta insemna ca eram foarte norocosi: urma sa mancam carne. Evident ca nu se intampla prea des, dar era bucurie mare atunci cand.
    Si-mi mai aduc aminte de vecinul care, exact la coada la gainile astea, a murit calcat la propriu in picioare. La inmormantare i se vedeau pe fatza urmele de talpi de incaltaminte, de la cum fusese calcat. Lumea innebunea de foame si nu mai tinea cont de nimic.
    Astora nostalgici nu le-as spune decat sa crape de foame cum se crapa pe atunci. Din nostalgie, ashea.
    PS: cei mai dragi imi sunt aia care ridica din umeri: nu stiu, dom’le, eu am avut, ai mei s-au descurcat, ce e vina mea ca ai tai nu?

    • #55

      Nu pentru toți. Mamaie nu mă lăsa să tai găini, căci aia e treaba de bărbat. Mi-am ascuțit cuțitul până pe la 10 ani, cred că găina aia nici nu a simțit când s-a întâlnit cu soarta.

      Nici când am dat prima umedă, ori nici când am intrat la facultate, nu am fost mai fericit ca atunci la 10 ani,când îmi spălam cuțitul de sânge.

      Da, știu. Psihopat

  13. #56

    Lupta aia pentru supravietuire a futut psihic doua-trei generatii. Frica constanta ca nu ai ce le da copiilor de mancare, nici macar paine goala, te distruge. Nimeni nu a trait in comunism, doar am supravietuit.

    • #57

      Pentru mine anii comuniști au fost frumoși.
      Viata la țară, nu am dus lipsă de nimic, aveam orice ne dorea inima, mai putin dulciuri și jucării că alea erau pe bani și ai mei au decis la un moment că trebuie să economiseasca pentru a cumpara o casa.
      Anii de după revoluție au fost in schimb mai grei, cu casă dar fara bani de haine, fără aparatură electronică, fara orice nu putea fi produs in gospodarie.
      Sărac in liceu , în facultate, plecat in viata de la zero.
      Sarac și acuma.

    • #58

      Da, superba viata la tara unde trebuia sa imparti cele doua oua si kilu de lapte cu tovarasii.

  14. #59

    Singurul lucru bun pe care mi-l amintesc din comunism este brifcorul…

  15. #60

    Serghei Mizil, Jenică Maurer și Mădălin Voicu spun că mâncați rahat și că era foarte bine pe vremea lu’ Ceaușescu.
    In altă ordine de idei, cine e de vina că a cazut vita și a spart oulili ? Era mai bine pe vremuri, oamenii era educați, se purtau la costum, tunși frumos, nu ca malagambiștii ăștia din ziua de azi.
    Plus că partidul te școlea gratis, îți dădea loc de muncă și apartament in care sa stai, butelie, televizor, ghivetă cu apa calda din perete, încuraja sexul neprotejat. Pe vremea lu’ Ceau’ s-au construit baraje, platforme industriale, tot ce era mai de preț și a dărâmat oții ăștia după ce l-au împușcat mișelește in opșnoua.
    Nu vrem bani nu vrem valuta, vrem Petrică sa ne gută!
    Da’ chiar, Petre Roman cum dădea în gât pe vremuri ?

    1
  16. Era mai bine din punctul de vedere al sigurantei, imi aduc aminte ca la tara nu inchideam niciodata usa la casa iar in cluj jucam fotbal toata ziua pe strada in fata casei fara sa risti sa te spulbere vreo proasta care incurca pedalele sau vreun bizon care vrea sa-si etaleze caii, lumea era in general mai putin stresata chiar daca erau lipsuri mari – mancarea se gasea greu si se dadea pe cartela, in apartamente temeperatura era la 18-19 grade si curentul se lua cam in fiecare seara.

    Si mancarea era mult mai de calitate, niciodata nu voi mai manca paine aburinda cu unt, carnati, carne in untura sau jumari de la tara ca pe vremea lui ceausescu. Pepsi avea gust de pepsi si se gasea la mare, acum e posirca si pepsi si coca-cola gust cat de cat asemenator cu cel de atunci are doar in vest, am baut la cateva ore diferenta cola in germania si in cehia, nici nu se compara gustul iar in Romania acum e aceiasi posirca ca-n cehia.

    In rest pt adulti viata era grea, pt copii in general cred ca era o viata mai frumoasa si pe.mine ma chemau parintii la coada ca sa poata lua mai multe kg de portocale sau banane insa nu o vedeam ca o corvoada iar joaca era sanatoasa – miscare afara in aer liber fata de stat toata ziua cu nasul in telefon sau tableta.

    • #62

      Hmmm….
      – La tara nu se inchidea usa… De ce, in opinia ta? Era lumea mai onesta in vremea aceea? Toti aveau de toate si nu le trebuia sa “imprumute ” de la vecini? Erau militienii eficienti de le stiau hotii de frica?
      Sau pur si simplu in sat se cunosteau pina la ultimul suflet si stiau ca toti posedau aceeasi saracie lucie? Pentru ca daca aveai chestii prea luxoase pentru standardul timpului, erai luat la intrebari…. Ce zici, s-ar putea face si acum in asa fel incit sa fie toti la acelasi nivel? Ai grija ce raspunzi, pentru ca toti la nivel de milionari nu se poate, dar ramine valabila alternativa opusa…

      – In oras nu riscai sa fii spulberat pe strada de proaste cu masini … De ce? Conduceau soferii/itele mai atent, cu respect fata de codul rutier, in timp ce azi nimeni nu il mai invata? Sau adevarul gol e ca erau mult mai putine masini , ca nu exista a doua/treia masina in familie, datorita grijii partidului? Ai vota azi un partid care sa limiteze numarul de masini in circulatie?

      – Mincarea de calitate??? Da, cartofii stropiti de bunicul cu DDT cresteau gustosi, rosiile erau parfumate, porcul era ingrasat cu ce raminea de la masa… Cirnatii, carnea in untura si jumarile de care iti amintesti cu drag erau rezultatul priceperii celui care le prepara, cu ani de experienta… Te impiedica cineva sa te perfectionezi? N-o fi ca intre timp s-au schimbat rasele si soiurile? Salamurile si conservele nu aveau date de expirare, dar erau mincabile…

      -Coca-cola are gusturi diferite in functie de ambalaj. Ai observat diferenta de pret la litru?

      – Pentru adulti viata era grea. Exact! Pe tine te chemau din cind in cind la coada si evident ca nu vedeai nimic rau.
      Aici se vorbeste de responsabilizare copii de scoala primara “tu esti cel mai mare, raspunzi de fratii tai!” Intrebarea e : tu ai face asta cu copiii tai? Pentru ca mai devreme sau mai tirziu, daca erai un simplu om din popor, trebuia sa faci asta: sa iei copilul de la joaca sau lectii, pentru a contribui la supravietuirea familiei. Copiii de la sat mergeau la cimp, cei de la oras la cozi sau supravegherea fratilor mai mici.
      Lumea era mai putin stresata??? Ori ai tai te-au protejat mai bine, ori s-au “descurcat” mai mult decit majoritatea.
      Si in toate astea nu puteau injura in gura mare cauza reala a lipsurilor. As vrea sa vad cum ati rezista azi sa nu criticati totul, stiind ca va pot ramine orfani copiii….

      1
    • 1.Nu se inchideau usile pt ca oamenii se cunosteau intre ei insa si pt ca nu apareau certati cu legea doarece militia printre multele bube politice macar pe partea asta isi facea mult mai bine treaba decat politia de acum.
      2. Cu siguranta erau mai putine masini insa ajungem din nou la faptul ca militia isi facea treaba si nimeni nu-si permitea comportamente de bizoni, pe vremea aia nu omorai oameni in accidente si erai lasat liber.
      3. nu stiu cu ce erau stropiti cartofii insa rosii cu gustul celor de atunci nu mai gasesti acum, cherry, inima de bivol si alte soiuri sunt niste gunoaie de marketing fata de rosiile de atunci. Si da au disparut multe soiuri romanesti de calitate si nu ma refer doar la rosii, capsunile, ciresele, caisele, piersicile… de acum sunt niste gunoaie sinistre iar telemeau sau branza erau facute din lapte si gust ca al svaiter-ului din ala cu gauri mari nu mai gasesti acum nici macar la cele mai scumpe branzeturi frantuzesti.
      4. Nu e mare diferenta intre cola sau pepsi la sticla/doza fata de pet de 2 l care e un fel de tec ceva mai rasarit din anii 90. In vest cola la 2 l e mult mai buna decat cola la sticla/doza de la noi.
      5. Da, era grea viata pt adulti in schimb articolul e despre copilaria de pe vremea lui ceausescu, personal imi aduc aminte de zilele intregi de batut mingea pe maidane, de mers la.pescuit si pe toate coclaurile la tara mult mai des decat de stat la cozi …prefer oricand copilaria de atunci decat tablete, telefoane si mcdonalds.

      Evident ca lipsa libertatii e ceva de neacceptat insa asta nu inseamna ca nu au fost si lucruri pozitive sau ca acum totul e doar lapte si miere pt ca avem libertate.

    • #64

      @Constantin

      1. Nu stiu zau ce sa zic. Poate depinde de oras, in Constangeles, anul domini 1987 a intrat un nea cais in casa peste mine si bunica-mea. Cauta bautura. Mamaia l-a legat frumusel cu o sarma, tataia l-a dus in suturi la sectie. A doua zi dupa-amiaza se saluta cu tataia in piata. Nu as putea sa zic ca erau un model de eficienta militienii. Erau buni la speriat oameni cinstiti, cu infractorii cred ca erau la fel de tovarasi ca si acum.

      2. Erau incomparabil mai putine masini si mai putina motorina. Cat puteai sa dai intr-o Dacie sau un Olcit ca daca nu iti pocnea o bujie oricum se dezasambla tabla aia pe tine.

      3. Aici nu e atat meritul comunismului cat marele “merit” al imbecililor din marele jaf post “revolutie” care au distrus tot ce a insemnat cercetare in agronomie, de la centre de cercetare la sere, totul a fost vandut la bucata de alde Becali si Voiculescu. Soiurile s-au pierdut, pa si pusi, romanasi care cand Iliescu zambeste soarele straluceste acum sa haleste niste plastic in loc de rosii ca asa meritam.

      4. Nu ma bag. Daca nu e American Cola, cel mai mare sacrilegiu al civilizatiei post-industriale, are bule si e cu multe chimicale negre e bun, nu discriminez. Posibil sa fie cum zici tu. Eu Coca Cola din state nu pot ingurgita, am impresia ca inghit doar gaz cu juma de sac de zahar.

      5. Problema cred ca sta in extreme. Noi stateam toata ziua pe maidan. Awesome pentru interactiunea sociala, aptitudini sociale, organism, miscare. Zero cunostinte tehnice. Am pus mana prima oara pe un calculator la 18 ani. Mi-era frica sa apas pe taste sa nu il stric (stiam eu ca daca apesi Ctrl, F12 si nu mai stiu ce vraja “formatezi” calculatorul. Nici nu intelegeam ce e aia formatare dar banuiam ca e costisitor. Astia mici de acum sunt expusi la enorm de mult mai multa tehnica si cunostinte decat noi iar efectul este ca abilitatea lor de a invata chestii noi este muuult mai mare. Acu…mno e treaba ta ca parinte daca invata doar counterstrike sau si alte chestii folositoare. Tot in functie de parinte poate sa fie in acelasi timp si as la tableta si la miutza. Tot ce iti trebuie este sa ai disponibilitatea sa investesti timp si energie in asta. Dar ai posibilitatea. Noi nu am avut optiunea de a le bifa pe amandoua.

      E ceva ce regret, nu as da timpul inapoi pentru asta si nici nu cred ca merita sacrificiul de a trai in comunism pentru asta, dar recunosc ca regret. Lipsa diferentelor stridente dintre copii. Toata clasa avea cam aceleasi toale, aceleasi rechizite, no bullying tampit pe teme de cum aratai si ce aveai. Pentru ca eram toti in acelasi rahat. Nu, nu cred ca comunismul are vreun merit, eram ca niste puscariasi cu aceeasi uniforma, insa bullyingul de acum pe teme de “ce adidasi de sarac ai tu ma” mi se pare o tristete maxima. Atat.

    • #65

      Stii ce e interesant? Că tu preferi copilăria de atunci cu mintea de acum. Dacă ti s-ar fi pus in fața tabletă, telefon sau mc donald versus minge pe maidan, nu stiu zău ce ai fi ales…. In gașca mea, după ani de alergătură si aventuri cu biciclete, cînd a aparut prima caseta cu jocuri pe calculator, ne puneam rabdarea la încercare pina se încărca, pentru a apăsa de citeva ori pe taste…

      In fond, fiecare dintre noi e copilul timpului in care traieste, cu modele, tehnologia, cultura si educatia specifice. In sensul că mi se pare normală o comparatie în orizontal, cu colegii de generatie crescuti in medii diferite .
      De ce tu, adult, simti nevoia sa afirmi superioritatea propriei copilării fața de plozii de azi? N-ai altceva mai bun cu care sa te mîndresti? N-ar fi culmea sa vină bunica-miu acum sa spună ca el a avut copilăria cea mai fericită, pentru că era toata ziua pe dealuri sau în pădure, respirînd aer curat, fără urme de poluare , jucîndu-se cu pui de animale sălbatice sau inotind în lac? Nici macar la școala nu a fost obligat sa meargă, adică n-a avut stresul asta…Iti dai seama că pe vremea aia se mînca total biologic?
      Am vizitat odată un muzeu al jucăriilor. Unele erau foarte urîte pentru standardele noastre. Si totusi au facut fericirea unor copii.
      Eu nu pot compara copilăria mea cu cea a juniorului. Ma tot întreaba “mama, dar tu jucai asta sau cealalta?” iar eu trebuie sa ii raspund că pe vremea mea nu erau videojocuri.
      Pe vremea noastră nu aveam altceva. Punct. Am rămas cu amintiri frumoase? Asta e un raspuns strict subiectiv.
      Se poate scrie un articol intreg cu tema “copiii de azi ar trebui obligati sa joace jocurile de acum 30-40 de ani? E just să fie lăsați să dezvolte alte skill-uri?”
      Ce e sigur, e că fiecare generatie spera sa ofere ceva mai bun copiilor care vor veni. Iar fiecare moș care va repeta “eh, pe vremea mea…” va fi privit cu compatimire si neîncredere de catre ciutani…

  17. #66

    Eu sunt produs al inceputului de ani 80, cam atunci cand shit hit ze fan, produs neintentionat, crescut cu mai multa dragoste decat meritam probabil. Putine amintiri acumulate in anii aia dinainte de “revolutie”, dar ce tin minte ca ieri:

    -frigul ingrozitor din camera cand ma trezeam dimineata sa plec la gradinita/scoala. Pe cale de consecinta, sticlele cu apa fierbinte puse de mama la picioare sa ma incalzesc la culcare, hainele de scoala care ma asteptau pe resoul ala sub forma de semineu.

    -primul gref adus de mama acasa si mancat seara la lumina unei lampi de gaz, curatat in doua farfurii si cu zahar pe deasupra, impartit intre mine si sora-mea. Ceva la momentul ala s-a tatuat in creierul meu…si acum cand vad gref nu ma pot abtine sa nu cumpar. Il mananc la fel. Minus lampa de gaz.

    -dezumanizarea oamenilor. Eram clasa a 1-a, am facut greseala sa merg sa imi salut invatatoarea la coada la vata la farmacie. Zeci de tovarase, femei in toata firea, erau sa ma linseze de frica ca un copil de 7 ani li se baga in fata si pierd pachetul ala de vata. Tin minte jena din ochii invatatoarei pusa in situatia sa faca zid in fata mea, eu plangand si strigand ca nu voiam decat sa o salut pe doamna…

    Bineinteles ca avem si amintiri placute din perioada aia, si copiii care au crescut in timpul razboiului au niste amintiri placute, aia e copilaria…dar comunismul nu are nici un merit, a fost doar cusca in care am copilarit, daca pentru unii a fost cat de cat fericita viata noastra atunci este de cele mai multe ori meritul parintilor care s-au zbatut sa ne fie noua cat mai usor.

    Am iesit din comunism niste abrutizati infometati, au trecut 30 de ani si generatii intregi inca mai gandesc cu sistemul digestiv…capul plecat sabia nu-l taie, nu face valuri, nu deranja, te descurci cumva, nu iesi din rand, cineva sa ne deie.

    • #67

      Mama mi-a zis recent :” cum sa stai 2 ani in concediu de crestere copil? Sa te intorci la munca ,sa nu se supere seful tau” sau ” i-ai zis sefului ca esti gravida? Aoleo…ce-a zis? Nu s-a suparat?” sau ” cum sa iti iei concediu cand vrei tu ? Seful tau ce zice ?”.
      Totul se invarte fix la capul plecat in fata sefului …sa nu deranjez , sa nu imi cer drepturile, frateee…au trecut atatia ani …nu poti sa mi-o bagi mereu pe aia cu ” pe vremea mea am muncit la fabrica pana in ziua cand mi s-a rupt apa si mi-a zis sefa de sectie ca ar fi bine sa ma duc la spital ca a venit momentul “

  18. #68

    Eu aveam toti 4 bunicii la tara pe vremea aia si ne alimentau aproape saptamanal cu oua, branza, carne etc.
    Ai mei mai faceau comenzi de mancare prin telefon la “casa de comenzi” cum se numea atunci.

    La cozi de foarte putine ori imi amintesc sa fi stat.

    • #69

      @vasi- Casa de Comenzi servea numai pe cei situati in pantheonul de zei locali si neumuritorii aparatului central de partid. Teoretic putea sa sune oricine la Casa de Comenzi, in realitate insa… pulimea se descurca in mod de supravietuire.

    • #70

      Bai, ce boierela: noi nici telefon nu aveam, ca si la instalarea de telefon se cerea sa fii membru de partid !
      ce imi aduc aminte eu (ca m’au marcat profund):
      – ai mei lucrau in schimburi eram des seara singur acasa… Pai frate, iarna, la munte se face seara pe la 16 si stateams ingur in bezan profunda pina ma culcam… era bezna in tot orasul, mai vedeai cate o luminare palpaind ici si colo, la vreun geam..
      – baie noaptea, la ora 12 cand venea mama de la lucru, de adormeam in cada (da si apa aia era o data la 2-3 saptamani)
      – cozi toata noaptea la carne : astea imi placeau, era aventura, ca mergeam cate mai multi baieti si stateam la cioace: ce nu impl placea era cand efectiv incepea sa se dea carne si te omora lumea in picioare
      – cozi la butelli cate 3-7 zile la rand – ne schimbam la PECO pe rand intre noi, ca mergem pe rand care la scoala, care la lucru: in plus PECO era la 4km de casa…
      – cozi la benzina cu saptamanile (nu aveam masina, dar vedeam cozile lungi de masini, pe care din cand in cand le main impingea un pic cate unul, sa mai avanseze :de aia aveam loc de fotbal la boc, ca masinile erau practic parcate permanent la PECO 🙂
      – cozi la lapte: aici amintiri placute, ca ma intalneam cu un prof de mate la pensie care ma provoca cu probleme de logica.
      Daca a fost copilaria placuta? Da, bineinteles, toti in jurul meu faceau la fel, n’aveam alt sistem de referinta, deci asta era copilaria noastra… Cred ca pentru mama a fost mult mai greu, sa incropeasca mereu cate ceva de mancare cu ce era…

      Iar asta cu casa de comenzi sa i-o spui lu’ Maria-Toaneta !

  19. #71

    Bai nene eu ma urasc pe mine insumi ca dupa 30 de ani inca n-am scapat de obiceiurile sinistre. Ma bombane nevasta ca am imbatranit, dar nu, sunt kkturi de obiceiuri de care nu scap. Am sub chiuveta in bucatarie, punga cu pungi – checked. Frigiderul si congelatorul tot timpul pline, inclusiv cu chestii cumparate la inceputul pandemiei – checked. Mananc tot din farfurie indiferent ca e mult putin, si ce ramane de la altii pun la frigider pentru a doua zi – checked. Haine nepurtate de ani stau in dulap, asteptand ziua mareata in care ma vor incape din nou. Ciocolata de la Pastele trecut este inca in camara, uneori mai fac o razie si arunc expirate. Cumpar cate doua butelci de lapte o data (8 litri) sa fie, doua paini sa fie, suc de 3 feluri sa fie, desi noi adultii nu consumam nici lapte, nici paine, nici suc. Parca sunt cu capul…

    • #72

      amin. tocmai am aruncat njste carne de care stiam de cand am luat o ca se va strica, pentru ca nu o sa o gătesc mai devreme de azi. dar am luat o, SA FIE

    • #73

      Cat adevar in acest SA FIE.. parca ni s-a tatuat pe scoarta cerebrala. O facem inconstient. Cand merg cu parintii la cumparaturi le vad instinctul ala primar- sa luam sa fie, sa avem pentru copii-nu conteaza ca suntem insurati, la casele noastre. Calculele de dupa-ne ajunge atatea saptamani, o sa facem asta si asta. Conserve, provizii, gata de asediu, de nenorociri. Si asta dupa 30 de ani de la caderea comunismului.
      42 de ani de comunism=cancer. Cea mai sinistra epoca a acestei natiuni. Evul Mediu si epoca fanariota par pistoale cu apa in comparatie cu societatea multilateral dezvoltata. Pentru ca atunci nu s-a incercat eradicarea umanitatii ca in comunism.

    • #74

      Teoretic are sens ca din cauza comunismului faceti asa, dar la fel de posibil este sa fie pur si simplu o trasatura de caracter, ca sunt o galagie de oameni care nu au trait astfel de vremuri si tot asa se comporta. Si sa dati vina pe comunism ca o “scuza”, tocmai fiindca are sens.

    • #75

      Asa faceti si cu prezervativele?

    • #76

      @Vladone – dap, fix la fel, cel putin eu. Le comand engros, sa fie. Am auzit/vazut destule de la mamele noastre ca sa ne ramana intiparit in creier cat de crunt e sa nu ai acces la contraceptie. Cine stie cand or ajunge niste nebuni la guvernare care or sa interzica contraceptia si avorturile.

    • #77

      @nm.bradu – Pai e trasatura de caracter ca asta se formeaza, in special in anii copilariei. Dar nu poti sa spui ca saracia din comunism nu e factor dominant, pentru ca de exemplu ca si trasatura de caracter nu pastrez kkturi de nici un fel, ne place sa avem casa aerisita si fara multa mobila, fara bibelouri inutile, fara carti altele decat cele pe care le recitim o data la cativa ani, fara jucarii de cand avea copilul 2 ani, fara costumul de ginerica sau pernele de la bunica samd

    • #78

      @Deea
      Asa fac eu, doar ca imi cumpar 5-6 cutii, ca mi-e lene sa merg lunar la farmacie, dupa anticonceptionale. Problema e ca uit sa refac stocul si luna asta am luat pauza fortat, ca am uitat sa cumpar pastilele, am fost ocupata si am realizat abia 3 zile mai tarziu :)))

      Mai greu cu intezisul contraceptiei in zilele noastre, acu’ platesti cu bitcoin, le iei de pe piata neagra, lol :)))
      Lasand gluma la o parte, nu m-am gandit sa comand mai mult, dar oricum, mai mult de 2 ani nu rezista, chiar daca ar veni vreo lege de genul (Desi, contraceptia in sine, e ultima problema, daca se ajunge la astfel de vremuri).

      @Ensi, eu fac ce faci tu si sunt nascuta in ’92. O fac pentru ca imi pasa de banii mei, eu si o felie de pizza o iau la pachet, daca ramane la restaurant. Sau orice resturi. Detest sa arunc mancare, mi se pare risipa si nesimtire. Si ma simt foarte prost cand ajung sa arunc, desi, culmea, in copilaria mea se arunca mancare in draci.

      Si iau multe feluri de suc, ca ma plictisesc, imi place sa alternez :)))

    • #79

      Am uitat sa mentionez ca mi-am mai corectat din probleme, ca si eu cumparam mult, sa fie, ca asa vazusem acasa. Dar acasa eram multi si se manca diferit fata de ce mancam noi, asa ca acum imi e usor sa nu mai iau chestii inutile.
      Fac lista de acasa, fac retrospectiva la ce mananc in ultima vreme, ma gandesc la ce gatim saptamana urmatoare si realizez ce tre’ sa trec pe lista. Asa arunc si mai putina mancare si nici nu mai am frigiderul burdusit, silueta imi multumeste si e totul ok :))

  20. #80

    Nu stiu cum sunt altii… dar eu am avut o copilarie extrem de frumoasa. Tata era ceva viceprim-secretar in judetul nostru de munte. Mama era directoare de scoala, tot cu functie in partid. Fiind judet plin de turisti, aveam nelipsitul “shop” la doua hoteluri, de unde ai mei cumparau frecvent. Casa frumoasa, numar “mic” la masina, ma rog… micile placeri. 🙂
    Sunt nascut in 74, iar in 87 am mers pt prima oara in Franta si Belgia, de ne uitam ca prostii la tot ce aveau aia pe acolo. Dar a fost frumos. In 89 toamna am fost in US, de unde ai mei au hotarat sa nu ne mai intoarcem.

    • #81

      Bruh, are you sure your family remained because they wanted and not because that was the order they received?
      Nu de alta, da’ ăl’ bătrân al meu, desi era șmecherainen prin armată si a umblat prin toată Europa, in ’88 si-a luat deny la o conferință in Berlin (partea vestica), pentru ca tovarășii au zis ca ar putea rămâne acolo – desi eu mi-am trăit copilăria in Germania, iar acum eram cu aia bătrână intr-un apartament de căcat in Berceni.

    • #82

      @Ionica- voi erati zeii, specialii. Tot uit ca existau si astia, cateva mii de romani fericiti cu constiinta impacata ca pactizeaza cu dracu’, ca ei propasesc tara pe cele mai inalte culmi.

    • #83

      e greu sa ii spui LUI ca ei erau zeii. el era un copil, nu avea de unde sa stie nimic de genul asta.

    • #84

      @Panzer Division – nu cred ca eram “zei”. Aveam mai putine lucruri si privilegii decat multi copii de primari, prefecti, deputati, etc. din ziua de azi.
      Ai mei au ajutat o groaza de oameni sa obtina o viza pt. Iugoslavia, de unde plecai sigur in Vest. Daca era vorba de facut rost de mancare, cafea sau alte chestii “exotice”, ai mei au ajutat intotdeuna. Da, tata a fost un comunist convins, pana cand a murit! Nu s-a dezis niciodata de asta.

      @neXt – motivul “fugii” noastre a fost simplu: sora-mea (nascuta in 83) are un diabet care necesita insulina de cand avea 4 ani. Mama s-a gandit (bine) ca ar beneficia de un ajutor mai bun in US decat in Romania socialista. Tata a regretat toata viata ca a plecat. Considera ca si-a tradat tara si cauza comunista. Asta e, alte vremuri. Eu sunt fericit ca mi-am petrecut viata de adult in Vest, dar nu regret nici anii copilariei.

    • #85

      @Panzer
      Lumea isi povesteste copilaria. Tu ce pareri aveai cand erai copil? Aia e, printre noi exista si copii de… sus pusi, care acum au 40j de ani. Mie imi place sa aud povesti din toate partile, si de la aia care vin din familii privilegiate (chit ca au fost turnatori, securisti, medici, profesori, membri de partid, etc), si de la aia care s-au chinuit la limita supravietuirii.
      Asa vezi mai bine realitatea si cat de adanca era prapastia intre oameni, chit ca locuiau usa in usa si ce insemna de fapt comunismul.

      La fel ca iubitii crestini, ei se dau drept buni si iubitori de aproape, dar au o placere sadica sa iti explice cum o sa te bata pe tine dumnezeu, mai ca isi dau drumul cand iti explica cum o sa arzi in smoala, in cazan la dracu.

  21. #86

    “DACA APUCAM SI IAURT, ERA ZI DE SARBATOARE”

    Daaaaaaaa !!!!!!!!!

    ibb.co/dM4btkv

    .. cu o linguriţă de zahăr tos … un deliciu !

    • #87

      AU! Poza aia frățică… mi s-a ridicat păru’ pe ceafa!

      Cum să le explic eu puradeilor mei (care nici nu prea știu romanește) despre ce e vorba în poza aia, ha?

    • #88

      ce mizerabil erau gogoloasele alea de aracet

  22. #89

    Venea mașina cu ‘ceva’, lăsam fotbalul și ne agățam de ea dacă puteam, dacă nu… fugeam cât puteam de repede în spate la Alimentara. Nu știam ce aduce, dar era bine să ai ceva șanse să ‘prinzi’, orice o fi fost. Nope, nu ne fura nimeni mingea, rămânea în mijlocul aleii, toți erau la coadă.

    Bunicii stăteau cu zilele la coadă la ’30 decembrie’, asta era pe Bd. Timișoara, la doi pași de liceul PTTR. Stăteau acolo, în spatele blocului, cu zilele și nopțile. Apoi suna telefonul. “Hai că au băgat”. Mama sau tata fugeau repede, de obiecei despre carne era vorba și ne doream și noi să mai mâncăm așa ceva. Carne de aia mișto, cinci capete și 11 gheare, dinozauri dacici, pu** mea.

    Și atâtea altele.

    Mno, cine-l regretă pe Ceaușescu nu pricep de ce nu se duce după el…

  23. #90

    Multe amintiri in 21 ani de viata sub inteleapta conducere a “celui mai iubit fiu al popoului” (asa-i spuneam in familie):
    Pa pozitiv, asea:
    – BemBem (cu sifon), Brifcor, Pufarine, Cip, Pelikanol, guma Elit si azima luate de la pravalia evreului batran vav de Biserica Sf Vineri (Cal Calarasi/Dudesti, maidanu’ copilariei mele), cioco Rom si Bucegi (chinezariile, banutz si lingou, prea rare ca sa conteze), Vin Pelinas la 1L cu apa Borsec, Carpati de Sf Gh, Stolichnaya, savarinele, trenuletele pe 12mm de la Hanul.lui Manuc, mai tarziu aeromodelele de plastic RDGiste tinute (cu un buchet de flori) de tanti Sanda de la raionul.jucarii @ Bucur Obor, emisiunea muzicala Top 100 de la Europa Libera, Studio X la TV BG, lolek & bolek, dr baltazar, serialele kojak si mannix sambata seara, gala desenului animat duminica la Album, joaca in mijlocul strazii si desigilarea unui reviste Piff (cu surpriza), mirosul de Dacie noua, prima sedinta de trageri si intratul prin spate la cantina cadrelor in armata, prima permisie pt cate eu mi-am scris biletul de voie si colegul sergent mi l-a semnat (restul de vreo 30 ‘permisii’ n-au mai avut aceeasi savoare incarcata de andrenalina), revelioanele cu dem radulescu, amza pelea, toma caragiu la tv, boneyM, abba si bee-gees la casetofonul Sanyo, bunicii, revolutia unde mi-am luat, extrem de partial, revansa.

    Nasoale:
    – Quick cola, Glucoza, tigari Golf, Bucuresti, asteptarea si ownershipul de Dacia 1300, cuplajul la telefon, 2 ore de kkt zilnic la TV si.viata satului in weekend, statul inghetat bocna la coada la gaz lampant la benzinarie, saptamanal din Nov in Mar cu caruciorul cu butoi de 100 (curatat & aprins soba de petrol zilnic, vezi teroarea contemporana ref copii-chibrituri-siputinpetrol), statul la coada la diverse in ajun de sarbatori, moartea unei cunostinte dupa un chiuretaj ratat, camioanele cu morti in fata la Mina Minovici in ’77, programul PTAP, participarea la ‘primirile populare’ organizate pt Kim ir Sen, Ceausescu, Ouzo, frigul din casa dupa mutarea la bloc, gandul ca nu voi vedea niciodata America (sau vreo alta tara din Vest), sapunurile Lux, Fa din dulap, sub lenjerie, pe care nu le foloseam niciodata, colegii de liceu care mai mureau (1-2/an) cazand din 161/261 care mergeau aproape intotdeauna pline cu elevi pe scara, militia care nu intelegea de ce o bancnota 100 drahma nu e ‘detinere de valuta’, sectie, parintii tunsi, yada, yada, marsurile de 8km cu masca gaze si costum chimic si muncile agricole in armata, prostia si miserupismul oficiale, securistii cu look STAS plantati din 50 in 50m prin nordul orasului la diverse ore ale zilei, griul, mizeria, intunericul, neputinta (parte din ele sunt inca aici, pt unii dintre noi).

  24. #91

    Noi înveleam salamul de vară în hârtie și-l agățam după frigider. Se usca, zgârciurile săreau din salam și salamul uscat era destul de mâncabil.

  25. #92

    Bifez si eu – cozi, lipsa lumina, lipsa caldura, alea-alea, Bucuresti “downtown” ca sa zic asa.
    Daca in anii ’80 traiam “sfarsitul” comunismului, adica anii aia cei mai de kkt cand socialismul s-a dus in exterma mizerabila a comunismului si paranoiei unui taran needucat, acum traim fix echivalentul acelor ani doar ca suntem martorii celor mai de kkt extreme si derapaje ale capitalismului. Condusi fiind tot de niste cocleti prosti si needucati. Ce, ne iluzionam ca in capitalism nu avem extreme si nu gasim nimic nimic de kkt?
    Asa ca eu zic sa stam chill – generatia noastra de 45 ani acum (+/- 5 ani) a trait mizeria comunismului dar nu a trait, nu traieste si nu va trai NICIODATA povestea aia frumoasa a capitalismului, aia pentru care niste naivi au fost dispusi sa moara in ’89.

  26. #93

    Cred ca sunt undeva pe la 15 % imbecili care regreta acele vremuri…fara remuscari i-as ucide.

    • #94

      eu i-as si chinui pe indelete inainte!

    • #95

      Nu numai, vezi comentariul lui „Ionică” beizadeaua.

    • #96

      Lol, delusional, ai face o pula tu (cu glasul lui Vadim).

      m.hotnews.ro/stire/7631938

      “Aproape doua treimi dintre romani cred ca oamenii traiau mai bine inainte de 1989

      41% spun ca, daca Nicolae Ceausescu ar putea candida la presedintie in acest moment, l-ar vota”

      m.hotnews.ro/stire/8113632

      “Comunismul a fost ” o idee buna, dar prost aplicata “, cel putin asa considera 44% dintre romani”

      “Un procent de 83% dintre respondenti au declarat ca NU au avut , personal sau in cazul cuiva din familie, de suferit de pe urma regimului comunist .”

      “Cei mai multi dintre ei considera ca venirea la putere a regimului comunist a fost un lucru pozitiv, comunismul a reprezentat o idee buna, iar problema dosarelor si a lustratiei nu au sprijin majoritar.”

  27. #97

    anii 80. intr-o dimineata cand ne pregateam sa iesim la joaca strabunica-mea imi zice : “du-te si te roaga sa vina tac-tu diseara acasa”. wtf ? imi zic ca s-a ticnit si ma duc la joaca, nu ma omoram eu nici atunci cu biserica.
    Peste citiva ani am aflat care fusese faza : Bunicul avea o vaca care a nascut 2 vitei. Declarase numai unul la stat, pe al doilea l-a crescut pe sustache. S-a dus tata la el si l-au taiat intr-o noapte. Numai ca un vecin a vazut ceva si l-a turnat pe al batran. L-au luat baietii de la militie si l-au batut crunt, pana a spus cu cine l-a taiat si ce a facut.
    In ziua in cu pricina era procesul, erau judecati pt asta. Au scapat fara puscarie dar au platit ceva amenda la greu plus valoarea vitelului, ca doar il furasera de la stat.

    • Vițelul se rezolva cu măr. După ce l tăiai, îi băgai un măr pe gât și chemai veterinarul. Făcea ăla hârtiile și treaba era legală, rămâneai cu carcasa, eventual dădeai o pulpă la veterinar.

  28. #99

    Eu vad lucrurile mai putin critic,si mai nuantat:
    -oamenii nu regreta neaparat comunismul,anormalitatea,ci faptul xa statul comunist,cu relele si partile lui bune,era in felul sau,un stat functional,stabil si predictibil in tampenia lui
    -perioada anilor 60-80 a insemnat ameliorarea nivelului de trai pentru multi romani,acces la educatie,sanatate,concedii(comparativ cu perioadele anterioare)
    -pe plan personal,am investit mult timp,sa inteleg,cum a fost posibila instaurarea comunismului,lasand la o parte tancurile sovietice:pur si simplu multi romani au vrut altceva,dupa esecul partidelor istorice,al dictaturilor carliste,antonesciene-pur si simplu romania inainte de comunism era un stat corupt si semifunctional,similar cu vremurile actuale.iar comunsimul,in ticalosia si idiotenia lui,a corectat anumite probleme prezente inaintea sa.
    -si eu am avut copilarie in comunism,ff fericita din anumite puncte de vedere,cu neimpliniri,frustari si lipsuri,cu noroc ca traiam la Brasov si nu stiu eu unde….nu prea stateam la cozi….pana la urma a fost o etapa,iau ce a fost bun si imi aduc aminte cu placere,nu uit si nu iert ce a fost rau si nedrept,pentru a condamna anomaliile

    • #100

      fix de vointa populara a depins instaurarea comunismului in romania!
      atata aderenta avea comunismul, incat rusii au fost nevoiti sa recruteze multa pleava umana, motiv pentru care am avut parte de cel mai primitiv regim din blocul sovietic.

    • #101

      Adica in orasul Stalin. Tata are in certificatul de nastere trecut orasul Stalin.

  29. #102

    Daca nu aveai părinti retardat copilăria era frumoasa.
    Noi nu prea am avut de nici unele, de când ne-au confiscat pământul și animalele am rămas cheli, doar niște pasări și porc, câteodată spărgeam pâinea cu securea ca o păstram.
    Singura invidie era pe cei care aveau electricitate, la lumina lămpii toată copilăria am făcut-o dar nu mi-a fost urat niciodată.
    Pana in clasa a 4-a am citit cat n-au citit alții in 40 ani, pana și biblia o citisem din scoarță in scoarță ca nu mai avea maica-mea sa-mi dea altceva.
    La țară e de muncă, săpat. prăsit. cules, mâncare la pasări și animale dar de joaca găseai orice oricând.
    Cand nu aveam de citit verile le făceam in pădure, la pescuit sau hai hui, desprindeam de pe copaci liane și făceam leagăne,, am văzut animale și pasări pe care nu le-am mai văzut ca adult.
    Cand ma gândesc la copilărie imaginea cu râul din pădure, copacii și animalele e singura care îmi vine, și e frumoasa, as vrea sa mai vad odată dar nu mai e nimic acolo, au îndiguit, apa a secat și au defrișat aproape tot.

  30. #103

    Eu nu am prins foarte multe din comunism, din fericire, dar ai mei s-au asigurat sa mi povesteasca cu lux de amanunte despre perioada aia imputita.
    Desi nu am trait la oras si ai mei au muncit impreuna la ferme Gostat. Fiind la sat, am avut animale, nu putem spune ca am suferit de foame sau sa ducem lipsa carnii sau a oualor sau a altor chestii ce se puteau cultiva pe langa casa, dar evident, nu erau multe altele, printre care, cea mai importanta, libertatea. Si curentul electric. Taica-miu si acum ii injura pe comunistii aia morti si sper sa crape in chinuri si cei care inca mai traiesc. Ce sa zic, ii impartasesc viziunea si nu e din cauza ca mi-a insuflat-o el 100%, ci si din ce am reusit sa mai citesc despre comunism.
    In concluzie: sa crape toti comunistii, sa crape si extrema dreapta zic! Sa dea Dumnezeu sa nu mai avem de-a face cu asemenea gunoaie niciodata!

  31. #104

    daca mi-ar fi stat in putere, as fi deratizat tara de activisti de partid si de securisti.
    daca mi-ar sta in putere, as expulza toti apologetii comunismului.

  32. #105

    Oamenii erau de rahat si rai. Marea parte. Daca nu erai familie apropiata, nu te puteai increde in nimeni. Scarbele alea de la magazine erau niste mizerabile.
    Proasta aia de la cofetaria de unde cumparam din an in pasti o savarina cu bezea avea o scarba pe ea de numa numa.
    Am plans la propriu cand la doua zile dupa revolutie m-am dus la magazin si am putut sa cumpar oua. La 11 ani in plm. Eram nedumerit cum de tanti aia inca avea chestii pe stoc. Ma rog, dupa alte doua zile a fost mai interesant. Dar atunci am simtit ce e libertatea.
    Despre cozi, portocale, paine si alte rahaturi nu mai vorbesc. Acolo oamenii isi dadeau arama pe fata. De asta nici in ziua de azi nu suport spagarii si aia care se baga in fata.

    • #106

      Buna observatie!
      Cred ca una din lectiile pe care vremurile alea le-au ‘ars’ definitiv in memoria afectiva a noastra, copiii de atunci, este sa te feresti de ceilalti. In general de adulti, dar si de alti copii, mai ales la varsta apropiata de adolescenta.
      Fereste-te de vecini, de profii de la scoala, de colegii de munca, de necunoscuti! Ai grija cu cine vorbesti, ce spui, cum o spui, mai vezi-ti de treaba!
      Da, oamenii erau de rahat si falsi. Inafara familiei. Mostly.
      Asa am si ajuns ca natiunea sa fie in fapt un miriad de familii, fiecare setata pe survival mode, cu interese divergente, comportament protector pt membrii sai si pasiv agresiv inafara, fata de membrii altor familii.

  33. #107

    Comentul meu a disparut???!!!

  34. #108

    Nu voi mânca niciodată portocale fără să văd cu gândul pe tata cum intra pe ușă cu cele 2 pungi de primite drept cadou de Crăciun de la CFR. Lipsuri nu pot spune că am simțit ptr că aveam bunici la sat, dar eternul alergat la alimentară ca să întreb: “Nu vă supărați, ce primiți aici?” iară nu-l uit.
    Îngrozitoare vremuri.

    • #109

      Bun articol. Copil in anii 80, îmi amintesc câtă bătaie am luat că punga de zahar era ușor găurită și eu nu am observat că am pierdut pe drum o parte.

      Mergeam la centrul de butelii. Acolo nu se știa când vine camionul cu butelii. Făceam coada ziua și nu venea. Apoi noaptea rămâneau unii de pază, fiecare ne puneam cate o piatră marcată cu creta și dimineața reveneai. Veneau toți din Chiajna acolo la centrul de butelii, deci era crunt. Când venea mașina cu butelii, era omor. Jumate le dădeau la un clan de țigani (Borcea-ul zonei), la proștii de la coada ce mai rămânea. A fost fun, mi se părea normalitatea.

      O altă amintire este cum stătea lumea ciorchine pe scările din autobuze, tramvaie. Un prieten de familie a căzut așa de pe scară din tramvaiul 41 și a rămas cu o gaură in craniu, efectiv are o parte moale undeva sub tâmplă.

  35. #110

    Norocosule sau bătrânule sau bucureșteanule sau ceva!
    În copilăria mea, 5-6 ani mai târziu ca să iei hârtie igienică stăteai la coadă separat, nu ți-o îndesa nimeni în sacoșă lângă uleiul de rapiță, “tacâmuri” sau “adidași”.

    • #111

      Dar mai tii minte consistenta acelei hartii gri sobolan sau chiar maro, cu aschii de lemn prin ea, pe langa care ziarul era adevarat cocolino?

    • #112

      da. scoateam aşchiile din ea cu unghiile. înainte de folosire. 🙂

  36. #113

    Traiasca Partidul… asta nu o uit indiferent cine e la guvernare! Mai cant Soimii Patriei cand ii vad pe cei mici in preajma. Si cand am chef si leg cravata o bag si pe aia cu pionierii. Sechele.. gen Coco Jombo!
    Aveam catre 10 ani in 89. Un bunic fost nomenclaturist, era cu trebuie facut.. el zicea despre cei din 90: astia isi fac pentru ei. Nu intra intrei ei, ca e bai mare. Avea dreptate.
    Eu am stat si stau intr-un oras idiot de provincie in care Coca Cola la 0,33 a intrat in ’94. Asa ca..
    Istoricii oralisti sustin (pe buna dreptate) ca omul tine minte numai lucrurile bune (cand e fericit). Pe langa o mulineta DAM si pescuitul vara in vacante, asta era fericirea mea, Iliesciana. O cola si ceva pipe furate de la tata.
    Cea ceausita: vacanta la mare (pepsi si degetul in bere si spuma), bucuria lucrurilor marunte : o mitraliera facuta cu 4 cuie, indienii si cowboy de plastic, jocurile de rol.. discutiile intre noi despre ingerii negrii.
    Am avut vreo 8 ani la Terminator 1. 2 zile am facut pe mine. Gumele rotunde din Ungaria.. o bicicleta ruseasca cu camere pline. Un tv Sport la care am vazut in ’87 ceva film cu Stefan cel Mare . Minunea din ’88 s-a numit Elcrom. Furtul vinului din butoiul bunicului si tigarile de la tata: sa fim cowboy, bem visichi! Pescuitul/braconajul cu plasa pe ceva canal.
    Amintiri grele, de fapt faine, prin bravare: dus de director la tovarasa sa ma tund, auzisem eu de ceva cu metal si ica.. am fentat frizerul 2 luni, dar perciunii au ramas la director. Batut cu pulanul la 8 ani de Secu, fara sa vreau am citit pe un perete JOS CEAUSESCU! Asta e alta poveste. Eram fericiti cu catalogul OTTO. Negativ mi-a ramas frigul de acasa si de la scoala, din gari…
    A! DA! ROCK FM Cehoslovacia! Program tv din Cehoslovacia cu EUROVISION..
    OH! sigur! Paine cu unt de casa si ridichi rosii!

  37. #114

    Daca ati stii ce nostalgii au americanii dupa vremurile din anii 40-60′, pe vremea lui Roosevelt, Truman, Eisenhover, Kennedy , Johnson si Nixon. 😛

    Ca mancarea era mai buna, ca copilaria era frumoasa, ca se facea scoala, ca trimiteam oameni pe Luna, ca industria otelului si industria auto erau nr. 1 pe plan mondial, ca se construiau autostrazi, zgarie-nori , fabrici si baraje, ca un barbat mecanic auto era capabil sa-si intretina toata familia, nevasta, si inca 10 copii, si isi permitea o casa mare de lemn si masini de marca italiana sau germana, si isi permiteau sa mearga in vacanta pe la Marele Canion, Cascada Niagara, desertul din Arizona, la plaja prin California, ca pana si cacatul era mai delicios…..asta in timp ce trupele si aviatia americana maturau Vietnamul de Nord cu NAPALM si cu mai multe bombe decat in tot WW2.

    Parca si in timpu razboiului, Roosevelt a aplicat masura cu cartela similar cu ce a facut Ceausescu.

    • #115

      Roosevelt a aplicat-o pe timp de război, tovarășii tăi patibulari au făcut asta pe timp de pace cu mult decât a durat războiul pentru ei.

    • #116

      1. Comunistii nu sunt tovarasii mei. Detest comunismul si ma bucur ca m-am nascut dupa revolutie.

      2. Eu faceam misto putin de nostalgici. Nostalgicii care spun ca pana si cacatul era mai delicios pe vremuri. Peste tot vei gasi, in orice tara.
      America din anii 1924-1972 a avut si ea o forma oarecare de comunism, dar careia i se spunea CONSERVATORISM comunitar. Si a existat cat a trait nenea J. Edgar Hoover, directorul FBI, care era conducatorul de facto al Statelor Unite. Ca si in Romania ceausista, americanii erau mandri ca multumita guvernului federal si autoritatilor locale, isi luau case ieftine in suburbii, aveau locuri de munca de la care ieseau la pensie, masina, isi permiteau sa creasca o familie cu 5-10 copii.
      Nu aspirau toti la egalitarism, ci la o viata decenta.
      Treburile s-au cam imputit acolo in privinta stilului de viata dupa 1973 dupa criza petrolului, retragerea rusinoasa din Vietnam, liberalizarea corporatista, consumerism in masa si mai ales dupa epoca Reagan.
      De aia americanii sunt mai nostalgici dupa vremea cand erau Herbert, Roosevelt, Truman, Ike , Kennedy si LBJ presedinti, decat vor fi dupa Nixon, Reagan, Clinton, Bush sau Obama. Trump a fost votat tocmai din nostalgie si datorita discursului ce promitea America mareata ca la 1900-1950, insa s-a dovedit o TEAPA FATALA.

  38. #117

    Apropo de comunism si cum am iesit din perioada aia vai de steaua noastra, si acum mai rad de o faza. Prin anii 2000, un manager, o englezoaica/nemtoaica la 60 de ani imi spune in timpul conversatiei ceva despre criza economica mondiala de la inceputul anilor 90. Eu clipeam asa si numaram in gand crizele economice stiute dar nu…criza economica din anii 90 nu imi spunea nimic, era aproape sa ii spun, hmmm, la noi nu prea a fost criza si apoi m-a lovit: waaaaait a second, noi eram sub nivelul crizei economice pe vremea aia, oleac cam greu sa simti criza mondiala cand tu esti inca la nivelul uuuuu, look, avem paine azi. Avantaje si dezavantaje…cand esti deja pe fundul mlastinii daca scade oleac nivelul apei tu nu simti ca oricum nu ai iesit inca din noroi.

  39. #118

    V-ați gândit că în 89 unul din trei români turna la securitate? Mie mi se pare incredibil. Cel mai bun răspuns la frumusețea vremurilor de atunci,

    • #119

      Cifra aia e groaznic exagerată. Nu e deloc adevărat.

      Erau vreo 300,000 de colaboratori parcă la o populație de 22 milioane.

      Calculează tu procentul.

  40. #120

    Ca sa mai comentez si eu … pe un subiect la care as zice ca ma incadrez: nascut in ’76, deci practic copilaria petrecuta in cea mai neagra perioada comunista 82-89.
    Defilari, frig in case, intuneric, fara apa calda curenta, cozi, haine rupte si cusute, artex-ul bun doar pe iarba sa nu se juleasca…in fine..un amalgam de amintiri cele mai multe neplacute. Desigur, copii fiind, raul politic trecea in plan secundar, noi scoateam ce puteam mai bine din timpurile alea negre, dar asta nu e meritul comunismului, e meritul copilariei.
    Probabilsi copii din ziua de azi, peste 35 ani vor zice ceva de genu: faina copilarie am avut, bagam cate un Dota (minecraft, … insert any game here) in timpul orelor online…era ceva pandemie… super tare…

    • #121

      Copii mileniari din mediul urban nascuti dupa 1990 n-au trecut prin dificultati. NU POTI SA SPUI ASA CEVA.
      Singurele lor traume e ca nu le-a cumparat tati si mami Iphone 12 sau PlayStation 5, sau ca nu le-au dat bani sa se duca in Ibiza . Ca in rest au avut de toate pentru strictul necesar la standardele europene. Adolescentii de azi isi permit blugi si o geaca de piele la 60 lei , pe vremea lui Ceausescu trebuia sa fii baiat de securisti sau membri de partid sa poti cumpara o camasa de firma straina pe sub mana.
      Copiii si adolescentii din Romania de azi de dupa 2010 isi permit chestii care isi permiteau copiii si adolescentii americani in anii 1980-2000”.

      Pandemia asta paleste total in raport cu foamea ceausista. Ca macar pot sa stea in casa sa se joace jocuri video si sa se duca la Mega Image , la un fast-food sau shaormerie sa manance cat poftesc. Pai Shaorma nici in imaginatia noastra nu exista in anii 80′.

      E adevarat ca nu trebuie sa-i ignoram pe copiii din satele pesediste de prin Vaslui, Olt si Teleorman care stau si acum la lumina lumanarilor si n-au apa calda si caldura, si au WC-uri in fundul curtii la scoli. Si mai sunt multi copii orfani, fie cei cu parinti problema care mananca bataie si sunt scosi la cersit sau la produs, dar sunt o minoritate neglijabila pentru statul roman si pentru statistici.

      Dar per total, copiii o duc mult mai bine decat o duceau in anii comunismului.

      Ce poate fi mai rau decat comunismul? Un razboi nuclear sau o furtuna solara care sa ne lase fara curent la nivel global. Astea dezastre adevarate, nu pandemia asta overrated.

  41. #122

    Nu am citit toate comentariile, dar… Cand am vazut filmul World War Z (www.imdb.com/title/tt0816711/) si zombalaii aia alergau dupa orice sursa de zgomot/sunet, mi-am adus instant aminte de puhoiu de oameni care alerga cand vedeau masina de paine intrand in cartier.

  42. #123

    Eeee, inseamna ca eratz boeri! Capitala, ce mai… La noi, hartia igienica era lux.

    • #124

      doar cand aduceau. in rest, Informatia mototolita bine. cate cancere s au făcut pe vremea aia din cauza cernelii tipografice…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam