ghiozdane-grele

Citesc tot mai des pe internet despre cât de chinuiți sunt copiii din clasele mici, care au ghiozdanele grele de câteva kilograme, din cauza multor manuale și chestii și că cineva trebuie să ia măsuri.

Bă, părinților! Voi trebuie să luați măsuri, ÎN PRIMUL RÂND! Considerați că ghiozdanele copiilor sunt prea grele? NU LE MAI DAȚI TOATE CĂCATURILE ÎN ELE! Da, știu, cărți manuale etc. NU LE MAI DAȚI! Iar dacă învățătoare întreabă de ce, îi explicați că e decizia voastră de părinte, legată de sănătatea copilului. Să găsească EA altă soluție, pentru că nu îmi tratează ea copilul de cifoză sau alte rahaturi.

DUPĂ asta puteți să faceți scandal pe temă, pe internet sau în viața reală. Nu întâi îl lăsați la schilodit și vă plângeți pe facebook despre cât de nasol este. Dacă ești părinte, ai niște responsabilități.

ASUMĂȚI-LE!

Foto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

118 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Stiu ca de obicei scrii corect si ca majoritatea comentatorilor de pe acest blog apreciaza corectitudinea in scriere. De aceea imi permit sa iti atrag atentia ca verbul “a asuma” ia forma “asuma-ti” la persoana a doua singular imperativ cand il folosesti cu forma neaccentuata a pronumelui personal. Si apoi ai “le” deci ai “ASUMA-TI-LE!”

    • #3

      Ugh. Zi-i că a uitat o cratimă și gata, de ce să ne căcăm în sus. #mioaraavramanapauker

    • #4

      Plm, a ramas cratima in abecedarul lasat acasa, ce atata drama?

    • #5

      haiosi ca o bormasina

    • #6

      “Cutezatorii”, cca 1986: “Legenda lui Spusu-mi-s-a” 🙂

    • #7

      Poti sa iei de aici o cratima: Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop

    • #8

      Invidia e mare ca voi nare valoare.

    • Asta sigur e prof de romana si nu a scris niciodata un articol in graba pe blog sau internet.

    • #10

      Am gasit o capra in trandafiri / am gasit-o capra in trandafiri…dap liniuta aia face diferenta.

    • #11

      @Cetin, ghiozdanul ca ghiozdanul, dar ce spectacole pentru copii se dau…
      observator.ro/invatamant-elevii-colegiului-pedagogic-invata-sa-fie-toleranti-cu-refugiatii-399934.html
      Nu știu, sunt și eu curios, o fi mai mișto ca la ora de religie?

    • #12

      sunt stupefiat de faptul ca dupa atata timp pe internet, inca se gasesc corectori de ocazie. si mai stupefiat ca dupa ce ma citiți de atatia ani, aveti impresia ca vreunul din voi imi poate da lectii de gramatica. unul nu ar fi zis Vezi ba ca ai uitat o cratima, din neatentie. noooo, sa iti explicam cum e cu verbul si pronumele etc. sictir ba de aici, nu evoluati deloc, zici ca azi ati descoperit internetul sau situl asta. am lasat acest comentariu ca experiment, sa vad ce se intampla. s-a intamplat inclusiv un deshtept care e de parere ca am sa ii dau o bere celui ce m-a corectat. practic, acesta a fost ultimul comentariu cu corecturi gramaticale de pe acest site. m-am lamurit suficient.

    • #13

      După punct se incepe cu majusculă, bă!

    • #14

      @Arhi:
      Boss, vezi ca ai inceput toate frazele cu litera mica in comentariu.

  2. #15

    Partea nasoala e ca copilul trebuie sa o “infrunte” la scoala pe invatatoare. Gen, ridicat in picioare si intrebat in fata clasei: “Gigel, de ce nu ai cartea?” … asta daca nu e condimentata intrebarea cu ceva mistouri.

    • #16

      “Copii, Gigel nu are carte fiindca parintii lui il iubesc foarte mult si nu vor sa faca cifoza. Ci-fo-za adica cocosat”
      I-ai ghiozdanul si pune asta in spatele unui copil.
      Ele chiar exista.

    • #17

      IA-I ghiozdanul

    • #19

      Alex, esti pe val :))

    • #20

      In liceu, intr-un trimestru aveam la romana 7 in teza si doi de 2. Imi iesea 4,50 – era pe vremea cu 50-50%. M-a prins cucoana si mi-a mai pus un 1. Era la sfarsitul anului, ea s-a imbolnavit si mie imi trebuia un 3 sa-mi iasa media.

    • #21

      si ce faci? inca astepti sa se faca bine?

    • #22

      Mi-am bagat pul-an romana si m-am facut inginer. Da invat in continuare de pe net. De profesori nu ducem lipsa.

    • #23

      Sa repetam ce-am invatat azi: ia-i, ia-ti, ia-mi, ia-mi-o, luati-mi-o

    • big0ne, plm, si io am avut 1 in teza la romana intr-a 11 (nu intru in detalii despre fituica uitata intre paginile tezei…) de-a trebuit sa invat 90 strofe de “cobori in jos luceafar blind” ca sa-mi iasa media…

    • #25

      Eu nici macar n-am copiat. M-a prins in clasa, m-a intrebat ceva si i-am servit un raspuns de a ramas paralizata 5 secunde. Dupa, a inceput sa rada si mi-a pus 1. In mod normal imi punea 2 dar s-a prins ca-mi iesea media si cu 15 de 2.

    • #26

      @big0ne – bag sama ca ai gresit profesoara. Corect se zice ‘iai, ioi, aiai, ioioioi’… mai studiaza!

    • #27

      Pe o profesoara de genul asta imi dadeam totata silinta sa n-o dezamagesc. Cu siguranta imi faceam toate temele acasa, atat la ea cat si la mine.

    • #28

      Am patit-o ea prin clasa a IV-a. Mi-o mancase cainele. Si tot asta i-am zis cateva zile la rand pana mi-am cumparat din nou culegerea de matematica. Ea credea ca o sfidez si nu vreau sa o aduc la scoala, eu chiar nu mai aveam cartea, ca era rupta in bucati

  3. #29

    E un ying-yang asta pentru saracii care fac foamea din cauza parintilor alcoolici: ca sa balanseze durerea burtii goale, durerea e contractata cu durerea spatelui & a sira spinarii deformate (cu timpul). In asa fel, creierul nu stie cu precizie ce-l doare mai tare, doar ca-l doare, si scopul e sa uite de foame.

    Pentru restul, e argumentul ala prostesc de “ii aliniaza spatele” sau “nu-l face cocosat”.

    • #30

      Este „yin” (阴), nu „ying”. Dacă nu știi, de ce te bagi? #王八蛋

  4. #31

    Ma faci sa rad.
    Asta al meu a venit cu nota 4 marti pentru ca nu a luat cartea de nu-stiu-ce materie. Unde are carte, caiet, caiet special si culegere.

    • #32

      reclamatie la director, scandal la inspectorat, continuare la fel

    • #33

      Sunt filmări cu învățătoare care au bătut copiii, prin Cluj a fost un circ pe care îl ştiu de la prima mână. Numa’ la Buddha nu ai ajuns părinții ăia. S-a întâmplat fix nimic. Şi nenumărate alte cazuri care de care mai grave.
      Şi tu crezi că îi pasă cuiva de reclamațiile tale la inspectorat?! E ok, eşti abia la clasa 0.
      Şi până la urmă ce să facă învățătoarea? Poate cel mult să fie înțelegătoare şi să-ți accepte copilul fărā manuale şi să nu îl penalizeze. Când toți vor deschide manualele şi vor citi lecția sau ce fac ei acolo, nu o să mai fie distractiv când al tău nu va avea. Nu participă azi la citit, nu participă mâine. Deja nu mai e distractiv spiritul activ de frondă.

    • #34

      da, lasa, sa stam ca vacile, sa treaca. nu e fronda, imi protejez copilul. simplu.

    • #35

      Reclamatie pe ce motiv? Avem ora de matematica si, conform programei, trebuie sa facem exercitiile astea. Tu de ce nu ti-ai adus cartea de exercitii? Ca nu a vrut mama….Mi se pare o idiotenie sa nu ii dai copilului cartile necesare. Ce faci atunci, nu ii mai dai nimic. Sa se duca fara nimic la scoala….

    • #36

      Bagi niste bani intr-un mini copiator/mini functionala si in fiecare week-end ii copiezi copilului cateva pagini din fiecare manual sa aiba pe toata saptamana. Cara 10-15 foi in total, nu 5 manuale/culegeri. Pe vremea mea (maica) nu erau d-astea, dar acum cica sunt unele chestii d-astea semi-profesionale destul de ok la pret.

    • @Anatati

      “Si cand ursul deschise us, iepurasul ii zise:
      – Ursule, stii ceva? Imi bag picioarele in tigaia ta.
      Si pleca.”

      Sa iti zic si restul bancului sau il stii?

    • #38

      @anatati, sa vina fiica-mea acasa si sa-mi spuna ca a batut-o nush ce profesor la scoala iti garantez ca o ingroapa pe persoana respectiva cu sicriul inchis. fara inspectorat, fara facebook, fara martori…

    • #39

      @Mihai
      ai mei merg la scoala in alta tara si au ghiozdanele goale, vin acasa numai cu cate o hartie care indica ce sa faca pentru tema de acasa plus diverse scrisori cu informatii de la scoala pentru noi.
      .nici nu au manuale individuale pentru fiecare materie, au carti pe care le studiaza numai la scoala, in fine, sistemul e mult prea diferit si functioneaza.
      restul acaretelor raman la scoala in dulapul personal al fiecaruia. ca niste cutii postale mai mari. ce naiba o fi atat de greu sa implementeze si in Ro sistemul asta?
      eu de ex am avut scolioza vindecata cu fizioterapie de cat am carat in scoala, cate generatii mai trebuie sacrificate pana se (auto)seziseaza capetele patrate?

    • #40

      @semeketh, da. Ce voiam să subliniez e că inspectoratul e absolut inutil. Corb la corb nu-şi scoate ochii.

      @mac gregor, nu ştiu continuarea. Dar e ok, mă consider ironizată cu anticipație 🙂 Nu de alta, dar poate nu-l înțeleg :)))))))

      @Cetin, nu ziceam să lăsăm ca vacile să treacă. Dar să nu-i dai manualele când ei lucrează din manuale îi faci rău în primul rând ei. Şi asta nu ca să ne conformăm, ci pentru că ea efectiv pierde ceea ce colegii ei fac. În rest, da, fuck the system. Complet de acord. Dar cum, Doamne, iartă-mă că am ajuns în clasa a 4-a şi numa’ la nebuni n-am ajuns încă.

  5. #42

    Ar trebui să ai un loc unde să ți se poată scrie chestii care să nu apară la comentarii, că nu vreau să vadă toată lumea că eu sunt mârlanul ăla care-ți spune că liniuță ți liniuță le.

    • #43

      E doar un caz de lapsus calami. Cred că putem trece liniștiți mai departe.

    • #44

      Lasă să vadă tot poporul. Mai învață și alții.

  6. #45

    Amin!!!

  7. #46

    Bine, ca scolarii din Bucuresti nu prea au problema asta. Se stie ca masina a fost inventata pentru dus copii la scoala.mai ales in bucuresti, unde criminalitatea este galopanta si riscul sa mearga singuri 1000-1500 de metri sau sa ia autobuzul este mult prea mare

  8. #47

    *Asumă-ţi-le.

    Scuze, n-am putut să mă abţin.

  9. #50

    Multumesc parintilor pentru ca m-au facut sa am spate puternic! Pacat ca nu au avut nimic pentru fata.

  10. #51

    Eu l-am trimis prietene pe cel mare care este in clasa întâia,cu mana in pl.El are 23 de kile si ghiozdanu 5,5.Daca stiam il faceam hamal.

  11. #56

    Eram deja la gimnaziu cand imi verifica tata ghiozdanul. “Asta ce e?” “manualul de x” “acasa” si tot asa. Ramaneau caietele si poate vreun manual/vreo culegere. Uneori caram eu servieta lui (era prof la aceeasi scoala) si el pe a mea. Bine, pt mine a fost cam tarziu, ma “laud” cu scolioza operata la 14 ani.
    Cetin zice bine. Prea bine.

  12. #57

    Al meu desi nu are multe lucruri de scoala de bagat asta pentru ca li se dau doar foi de pe care lucreaza si el le baga in niste dosare (4), isi umpe singur rucsacul cu diverse: animale, lego, un joc cu niste bucati de metale pe care le prinde una de alta sa-si faca camioane pentru carat animalele, cuie, suruburi, chei pentru suruburi, pene, frunze….cred ca a fost ceva strangator in alta viata! Cateodata ma gandesc ca ar fi bine sa-i cantaresc toate nimicurile de le doreste dupa el!

  13. #59

    Mamam mea, cand era invatatoare, inchidea cartile/caietele speciale/culegerile/etc intr-un dulap mare, si le dadea acasa doar pe cele de care aveau neaparata nevoie la teme. Bine, e un pic de bataie de cap si timp pierdut, dar asta doar pana devine rutina .

  14. Cartile ar trebui sa fie digitalizate, doar acasa vei rasfoi versiunea “hard copy”
    Caietele + pix / stilou ar trebui inlocuite cu tablete cu stilus.
    Trebuie sa imbratisam tehnologia, si daca o asociem cu procesul de invatamant nu o mai facem sa para atat de distractiva.

    • #61

      Folosim tablete, smartphones, internet mobil, cumparam online, facem online banking, rezervam cazare online dar pentru educatia copiilor folosim carti si ii trimitem sa scrie lectia dupa dictare.
      Si discrepanta asta doar pentru a proteja o masa de votanti (profesorii), rezultand niste standarde cu cateva decenii invechite.

    • #62

      Zilele trecute am intrebat un cadru didactic daca doreste sa-i arat cum poate face singur niste treburi pe calculator. A refuzat pentru ca asa vrea ovarul ei. E mai usor sa iti faca altul treaba. Da’ cand e vorba de aratat cartoane, moama, specializare peste specializare in IT&C.

    • #63

      Plus ca am auzit de la un fost doctor ca acum in Romania toti copiii au tableta!

  15. #64

    Daca as cumpara eu cartile pentru copil, le-as taia pe sectiuni (10-20 de pagini legate). Daca a terminat un set, trec la altul. De ce ar trebui sa care 100-150 de pagini pentru tot anul? Iar pentru caiete, daca s-ar putea lucra pe foi care pe urma pot fi legate intr-un caiet ar fi si mai bine.

  16. Ei poftim! Și cînd a zis Ponta să se treacă totul pe tabletă, a sărit lumea de cur în sus. N-avem deloc respect pentru oamenii vizionari…

    • #66

      ahahahahaha da da

    • #67

      Bine, așa și Mutu a cerut să se treacă pe tablete.

    • #68

      Da, o fi Ponta idiot si mincinos, dar la asta a avut mare dreptate (totusi nu e ‘vizionar’, mai degraba vb aia englezeasca – si un ceas stricat are dreptate de 2 ori pe zi).
      Banii aruncati pe manuale etc in ciclul primar acopera pretul unei tablete, probabil doua.

    • #69

      Si daca se strica tableta, ce faci? O trimiti in garantie la firma de apartament care castiga licitatia? In timpul asta de pe ce invata copiii?

    • #70

      @big0ne: Ai o tableta-2 de rezerva / scoala.

  17. #71

    Stiu ca este un subiect enervant, dar sa ceri invatatoarei sa gaseasca solutii pentru aceasta problema este ca si cand tipi la casiera din supermaket pentru ca este doar o casa deschisa si coada este infinta.

    • #72

      pe pariu ca daca tipa 50 la casiera si-i mai dau s-o flegma…s-ar putea ca a doua oara sa-i spuna sefului ei sa mai bage pe cineva la casa…ca ea nu mai suporta singura ?!

      stiu ca este o explicatie idioata..dar nici exemplul nu e cel corect: casiera aia nu iti scoate de pe banda o sticla de ulei ca sa mearga treaba mai repede si ca asa au si ceilalti. daca nu-ti place timpul asteptat iti poti gasi in alta parte …cu scoala nu e asa: toate cele din sistemul de stat sunt la fel si asta si pentru ca si pe cei din sistem si pe cei care trec prin scoala i-a durut in pix si nu s-au gandit de nici un fel la modernizarea lui. pe unii ca leafa e putina si oricum merge…pe unii ca oricum trec doar cativa ani din viata pe acolo

      dar…la sfarsit…parca totusi e naspa sa-ti vezi copilul stramb (si fizic si ‘telectual) si sa zici doar… CSF, n-ai CSF

  18. #73

    Baws… prima mea nota la liceu a fost la Limba si literatura romana in a 2-a saptamana de scoala. 4 (PATRU). Pentru ca am refuzat sa imi cumpar biblie si sa vin cu ea la scoala o saptamana cat vorbea profesorul despre Icoana lui Arghezi.

    La finele anului acea nota a fost incercuita, semnata si stampilata (aka anulata).

  19. #74

    Exista ghiozdan cu troler.

    • #75

      Si care e pozitia corpului atunci cand tragi cacatul ala dupa tine?!

  20. Cartea sa o tina copiii la scoala intr un dulap cu incuietoare iar acasa sa invete dupa copii ‘xerox’ .
    Sau, ghiozdan cu roti. Alte solutii care sa inpace si capra si varza nu vad.

    • #77

      Din discutia de mai sus, what part of “tabletă” you didn’t understand?

    • #78

      Un majordom negru ar fi mișto.

    • #79

      … sa nu fie nevoie sa invete acasa. Macar in ciclul primar. Dar asta e alta discutie deja.

    • N-a zis nimeni?! NIMENI?!
      OK: „impace”!
      =)))

  21. #81

    Clasa 0. Luat copil 2 x ghiozdan, 1 cu prințese, unul cu (bineînțeles) Frozen. (Notă: aceleași imprimeuri, nu știu dacă și aceeași calitate, le-am văzut pe ghiozdane în Carrefour la 100 lei unul. Eu am fost mai sărac, am luat 2 la preț de 1 (6 euro) de pe SD). Ajuns școală, învățătoarea spus ‘Ghiozdanul este pentru penar și pentru game… cutiuța cu sandviș, borș sau ce-i puneți să mănânce în pauza mare. Caietele, cărțile, blocurile de desen și alte asemenea stau frumos pe bancă (le-am mai văzut și băgate în bancă); copilul le ia a doua zi de unde și le-a pus’. Plecat mulțumiți, pupat toți piața endependenți.

    Dar când văd câte un puști cu rucsac de zici că-i la emisiunea aia, Preppers, de pe National Geographic, mă gândesc că poate l-a trimis tat-su în misiune, să stea 3 zile în păduricea de lângă școală. Niște bear grilși în miniatură…

    • #82

      :)) Pai asa e in clasa 0 peste tot. Povestea se schimba din clasa 1, unde la CLR (comunicare in limba romana) avem: manual, caiet (tiparit), caiet tip 1, culegere, manual auxiliar (!!!), la MEM (matematica si explorarea mediului), la fel, apoi Dezvoltare personala, engleza si religie, alte manuale. Ma uit cu mila la copilul meu cum cară atata maculatura si cum ii oboseste mana de la scris teme, pagini intregi din culegeri (Clasa 1!!!). E incredibil cata materie li se bagă fortat, scriu dupa dictare, chiar daca nu au invatat grupurile de litere, fac ecuatii cu o necunoscuta etc. In ritmul asta, in semestrul urmator bag mana in foc ca invata inmultirea si fractiile… Apropos, dupa tot ce v-am povestit, am ajuns la concluzia ca parintii trebuie sa fie pregatiti psihic pentru teme!

  22. #83

    Sunt invatator la clasa a 3-a and here’s my two cents: pe manuale nu se poate scrie, nu se poate desena – nu e voie pentru ca se transmit mai departe. Sunt doar suport fizic pentru informatii si ilustratii. Orice exercitiu trebuie lucrat pe un caiet (mate, dictando etc.). Pe langa asta, singurul aspect care conteaza la alcatuirea lor este pretul. De aici si numarul mic de pagini, numarul total insuficient de exercitii; intra in scena auxiliarul, care e mult mai generos ca numar si diversitate a exercitiilor. Atat caietul, cat si auxiliarul sunt necesare zi de zi, iar daca am macar 1 manual la 1 banca, e ok. Asadar unele lucruri pot fi scoase din ghiozdan, altele nu.

    • #84

      si daca lectia de zi ai avea-o printata pe niste foi, te-ar incurca?

    • #85

      Lectia de zi contine de multe ori referinte la culorile ilustratiilor , pe de o parte, iar pe de alta nu te limitezi la lectia de zi. Uneori mergi la capitole anterioare pentru a reactualiza cunostinte.

    • #86

      Iata o idee: ce-ar fi daca nu le-ati mai da teme acasa??? O sa le ratam sansa de a deveni genii???

    • cleos, nu se poate ca toti anii de scoala sa fie fara teme. nu se poate invata totul intr-o ora in clasa, mai ales la cati copii sunt in clasele din scolile noastre.

      materia e atat de complicata, pana si in clasele 1-4, incat sunt convinsa ca majoritatea copiilor nu ar mai trece de clasa a 5a, cand ajung sa li se puna note. cati copii crezi ca se prind foarte repede, din clasa si nu uita pana la teste cum se rezolva minunatele probleme cu segmente? cum crezi ca invata copiii sa citeasca si sa scrie, daca nu prin citit suplimentar si scris dupa dictare? in clasa poate unuia ii vine randul sa citeasca ceva o data la 2 zile, o propozitie.

      iar din clasa a 5a se complica si mai multe materii. dupa ce ar vedea rezultatele, probabil ar incepe sa apara parintii la scoala, revoltati ca nu au teme copiii.

    • #88

      Ai vreun argument serios impotriva temelor? Nu ma refer aici la teme kilometrice si istovitoare.

    • #89

      Scuze, era pentru cleos intrebarea.

    • #90

      Pai, cel putin la clasa fiica-mii, temele sunt kilometrice, din culegeri (clasa 1!!!), pagini de citit, poezii de invatat (doh! doar suntem in Romania…). Deci, da, am ceva impotriva temelor! Mai ales ca majoritatea copiilor nu poate face tema zilnica fara parinti.

    • #91

      Apropos de teme, in clasa a v-a am avut o tema kilometrica la ordinea operatiilor. Nu greu, mult, am lucrat aproape tot week-end-ul. In clasa a viii-a subiectul a fost reluat la recapitularea pt exemen, fara sa fi fost ingnorat totusi in restul anilor de scoala.
      Ce exercitiu am busit eu la examenul de admitere la liceu? Ce imi amintesc si azi sa rezolv corect chiar si beata ranga, nedormita de doua zile sau abia trezita din somn? 🙂

  23. #92

    La scoala facusem un pact cu colegul de banca si o saptamana aduceam eu cartea de mate si el pe cea de romana, apoi invers. Si uite asa caram jumatate din manuale.

    • #93

      De ce schimbati la o saptamana? Nu putea sa aduca unul tot timpul cartea de romana si celalalt de matematica?

    • #94

      Cea de romana era considerabil mai grea. Lucrurile se imparteau frateste:)

  24. #95

    Pe vremea noastra erau ghiozdane din vinilin care cantareau singure 1-2 kg. Puneam in ele 3-4 manuale zilnic, in general cu coperta cartonata, caietele aferente, penar de lemn cu numaratoare, samd. Nu am suferit de probleme cu spatele si nu stiu vreun caz…
    Desigur asta nu inseamna ca nu ai o opinie valida, da, copilul poate suferi la un moment dat… Dar trebuie sa pui in balanta riscul de cifoza si riscul de probleme de alta natura, poate chiar psihice… De ce? Pentru ca pe invatatoare, profesoara, director, inspector, ministru samd are sa ii doara momentan si superficial in zona pelvica despre cifoza in asteptare, parintele ofuscat va fi trimis la dracu, dupa care orice probleme ulterioare cu scoala ii vor fi tratate cu sictir… Gen “Ita măăă, iar vine ala ci cifoza sa se plângă…” Nu in ultimul rand copilul va resimti aversiune, va lua note mici (cineva mai sus spune ca fiu-su a luat 4 pt ca a uitat acasa cartea/caietul), din care pot decurge frustrari, complexe de inferioritate, poate chiar depresii, pot aparea caterincile colegilor, samd…. Asa ca opinia mea e ca e un cacat atat de mic incat nu merita sa-i vaci vant spre ventilator..

    • #96

      Chestia asta cu pe vremea mea i un mit si un cacat. Suntem o natie de bolnavi, analfabeti, fara simt civic, hoti etc…Deci mai usor cu pianul pe scari.

    • #97

      Presupun ca vremea ta corespunde intr-o oarecare masura cu vremea mea. Eu m-am ales cu scolioza. In luna si jumatate cat am stat eu in spital au mai fost operate doua fete si un baiat. Una din fete avea o scolioza dubla care mai intai a fost ameliorata printr-un aparat dubios care presupunea gips in jurul soldurilor si niste tije care se lungeau cu surub legate de o chestie fixata pe cap. Fata aia a stat asa luni (multe) de zile.
      Faptul ca nu ai auzit nu inseamna ca nu au existat. In spitalul ala joia era zi de operat scolioze, cifoze, lordoze. Erau pe banda. Si nu era singurul spital.

    • #98

      @alexcd, nici o grija, va veni timpul cand vei spune si tu “pe vremea mea”…impresia mea este ca esti mult prea tanar pentru a fi asa sigur ca lucrurile care se intamplau in anii 80 sunt doar un mit… Cat despre felul de popor caruia ii apartinem, recunosc, nu da civilizatia pe dinafara din noi, nu avem cultura in sange, nu excelam la cinste, dar nu suntem nici cum sustii tu. Dar ce sa facem, e mult mai simplu sa te lasi prada frustrarii decat sa te zbati sa faci ceva…

    • #99

      @Ady-p, nu am spus ca nu au existat… Doar ca nu am vazut sau auzit…
      Apoi… esti sigur ca scoliozele alea din spital erau toate provocate de ghiozdane? Ma gandesc ca daca era asa “epidemie” de scolioza si cifoza s-ar fi luat masuri, mai ales in vremurile alea… Probabil ca daca erau de la ghiozdane, erau provocate de alea care se purtau pe umar…

    • #100

      Giovanni, asa e…..statul avea grija…..si dadea si case si locuri de munca la toata lumea si a facut si metrou si Ceausescu avea un laser la Magurele cu care topea tancurile rusesti.

    • #101

      batranii erau respectati…

    • #102

      Mai mult decat respectati…..aveau intotdeauna dreptate si stiau ce e bine….tineretul asta din ziua de azi a futut tara ca nu mai dau locul in autobuz……..daca s-ar duce si ei mai mult la biserica ce bine ne-ar fi la toti…plm, poate creste totusi punctul de pensie din toamna

    • #103

      @Giovani, moda ghiozdanelor purtate pe un singur umar avea sa inceapa peste 1-2 ani dupa ce m-am operat eu. Sunt suficient de batrana incat sa fi fost chiar si pionier.
      Cauzele scoliozei sunt complexe. Mai sunt de vina si pozitia proasta in banca/birou (pe vremea mea erau aceleasi banci si pt pispireii de clasa intai si pt cei de a opta, care aproape aveau inaltimea lor de adulti; sa nu mai zic de scolile cu clase I-XII), si in plus cati dintre noi (astia 30+ sa zicem) aveam acasa birouri si scaune conform inaltimii noastre (unii nu aveau nici birouri, eu aveam o masa oarecare si un scaun oarecare si am fost intotdeauna scunda), deficienta de calciu (am prins vremuri cand laptele, ouale, branza erau pe cartela si stateai la cozi imense pt ele), care in cazul fetelor era agravata de pubertate (statistic bolile astea afecteaza mai multe fete decat baieti), dar si pozitia defectuoasa in purtatea ghiozdanului sau un ghiozdan prea greu in perioada de crestere.
      Din ce imi amintesc eu totusi in clasele primare caram doua manuale si nu existau culegeri de niciun fel (abia in clasa a patra am avut o culegere la matematica, dar nu o luam la scoala). De asemenea nu existau caiete speciale pt alte materii in afara de matematica si romana. Sincer, imi amintesc de caiete speciale doar in clasa intai, dar nu mai stiu daca erau folosite in paralel si se carau concomitent cu cele “normale”- tip I sau II. Iar caietele “normale”, cele tip I, II erau mai subtiri decat cele simple dictando.
      Ca persoana patita am urmarit fenomenul, in fiecare an ortopezii avertizeaza asupra pericolului unui ghiozdan prea greu/purtat incorect si a unui birou neraportat corect la inaltimea copilului.

    • #104

      Ok. M-am exprimat gresit. Ce vreau sa spun este ca sintagma “pe vremea mea se facea cutare si nimeni nu o murit” este prea des folosita. Din pacate, din punctul meu de vedere in societatea actuala nu prea exceleaza niciun (nici un) domeniu astfel incat sa il putem da ca exemplu pozitiv. Sunt sute de mii sau milioane de diabetici de exemplu care au fost invatati “ia cu pita si cu cartofi sa te saturi”, peste tot in domeniul in care profezez fiecare vrea sa fenteze legea, sau sa ciupeasca de ici pe colo pentru ca asa au fost invati de catre parinti “ca pe vremea lor”; sunt sute de mii de oameni care nu stiu ce i ala simt civic si daca prostu de vecin defriseaza toata rapa din spatele casei, unul nu se duce sa i zica “cwae calmeaza-te” sau sa anunte autoritatiile , ca deh la fel se facea si pe vremea lu ceasca. Vai viata ce era si prin ocoalele silvice de pe atunci. Ideea i, ca actualmente foarte multe chestii le acceptam din oficiu. Sper sa ma fi facut cat de cat inteles

  25. #105

    cel mai simplu si elegant ar fi sa aiba dulapior fiecare in care sa tina manualele. Asta ptr scolile din mileniu’ 2. ptr restul s-au inventat fisierele electronice, xerox-ul (in 92 aveam copiator in scoala).
    Daca privatii pot, fara buget de la stat(https://youtu.be/FCSluc3CpWE) de ce naiba la stat nu se poate?
    Si my 2 cents: temele ptr acasa sunt cea mai mare prostie ever

    • #106

      Temele pentru acasa care nu sunt corectate in niciun fel si pentru care copilul nu primeste feedback de la invatator sunt, in parte, inutile.

  26. #107

    (1) Dar niste rucsaci de-astia mai ergonomici nu se gasesc? Ma gandesc la o versiune ca la aia de merg pe munte, cu ceva suport solid pentru spinare si cu niste bretele/centura care sa se incruciseze peste piept, ca sa distribuie greutatea mai eficient.

    (2) Faci scandal la inspectorat, minister, etc… Bun, hai sa zicem ca se face o ancheta pe bune si pana la urma se solutioneaza ceva. Dar asta dureaza…
    In tot timpul asta, ce faci, suspenzi copilul de la scoala? Caci daca il lasi sa vina in continuare, o invatatoare mai dracoasa ii poate transforma viata in iad, fara sa-i dea un bobarnac, si chiar fara sa-l atinga la nota. Copiii sunt usor de manipulat – poate nu ai tai, dar nu toti copiii din clasa sunt ai tai – si o minte inclinata spre razbunare ii poate usor polariza impotriva copilului tau.

    Nu-i rupi copilului spinarea, ii schilodesti sufletul.

  27. #108

    Copii mei (cel mare clasa a 4-a si cea mica clasa a 2-a )nu au nici un manual. Singurul lucru care il cara in ghiozdan este o agenda care o primesc de la scoala in prima zi.
    Deocamdata nu primesc teme acasa. Probabil din clasa a 5-a o sa primeasca si ” Homework” (locuim in Canada)
    Toata informatia o primesc pe “schoolzone”. Acolo invatatoarea posteaza tot ce este nevoie.
    Au chiar site-ul clasei unde expune toate proiectele lor din timpul anului. Cand apare ceva informatie noua primesc un email si-mi spune la ce sectiune sa ma uit.
    Singurul lucru care il primesc zi de zi si vin acasa este o carte care trebuie citita si returnata a doua zi.
    Mentionez ca ei sunt la o scoala de stat (Public school).
    Chiar si pentru citit nu ar fi nevoie sa vina acasa cu cartea aia pentru ca au primit un site ( exemplu: Razkids )care se poate descarca si pe orice tableta. Chestia faina cu Razkids e ca dupa ce citesc cartea au de completat si un test (quiz) cu zece interbari. La fiecare carte citita primeste un anumit punctaj. Invatatoarea are acces la contul fiecarui copil si la sfarsit de semestru foloseste puncatujul ala pentru nota finala. In clasa fiecare copil are acces la un notebook care trebuie sa si-l puna singur la incarcat la sfarsitul orei.
    Ar fi multe exemple bune despre scolile din alte parti si care ar pute-a fi implementate si in sistemul romanesc de invatamant.

    • #109

      Are you for real??? Serios, pacat de sistemul ala asa misto, modul in care scrii e inca o dovada ca al nostru e varza…

  28. #110

    Fii-mea e clasa 1 la o școală de cartier prin Titan, în spate la potcoava mai exact. Plăcut surprins de cum arată școala și de faptul ca au în clasa vestiar/dulăpior pentru fiecare copil. Nu aduce acasă decât caietul de teme, orice altceva rămâne la dulăpior, are grija doamna învățătoare de chestia asta. Câteodată e mai greu pachețelul de mâncare și sticla de apă, decât caietele din ghiozdan. Până acum, nota 10 pentru școala respectiva.

  29. #111

    Compromis simplu
    – discuții la ședința initiala
    – manuale scanate pe tableta
    – caiet “mecanic” cu urechi colorate pentru organizare

    • #112

      nu saraciile alea de manuale sunt grele ci auxiliarele. daca manualele ar fi facute cum trebuie nu ar mai fi nevoie de serpasi pentru mers la scoala.
      terminati cu prostiile alea cu tableta

    • #113

      Bre, și auxiliare pot fi scanate.
      Totul e sa găsești înțelegere la învățătoare, sa lase copilul sa scrie pe altceva decât pe caiet special.

    • #114

      degeaba le scanezi ca trebuie sa scrie pe ele. asa e la clasele mici.

      + as vrea sa vad 30 de copii cu tablete care mai au chef de scoala.

      ++ de ochii copiilor nu ne pasa deloc? numai de spate?

  30. #115

    Modifică în plm cratima aia că mă zgârie pe creier!

  31. E o prostie colosală să care cărțile alea mereu. Ar trebui făcute broșuri cu lecții sau dulapuri în care să își lase manualele. În plus, sistemul de predare e de rahat, de ce în timpul orelor trebuie să scrie după dictare ceea ce oricum e deja în carte? Nu zic de prichindei. E o aiureală.

  32. #118

    Da-i in pla cu sistemul lor. Copilul meu va trebui doar sa nu ramana repetent si sa intre la liceu si facultate. In rest, sa invete cat vrea si la ce vrea.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam