15 septembrie 1982, școala generală 126 din București. Prima zi de școală. În clasă mirosea a vopsea, la baie încă se zugrăvea. Nu se terminaseră renovările în școală și na, normal, ce era mai important, renovarea sau școala?

15 septembrie 1984. Școala generală 87 din București.Prima zi de școală. Exact la fel, renovarea nu se terminase și clasele erau în aer.

13 septembrie 2012. Toate școlile din rromânia sunt în renovare, după ce ministresa învățăturii a descoperit apa caldă.

De zeci de ani, în fiecare an, școlile se renovează. În general, pe banii părinților. În absolut fiecare an, începutul de an școlar prinde școlile cu renovarea neterminată.

Să îmi explice și mie cineva, e cumva rocket science, NU ÎN FIECARE AN ȘCOALA ÎNCEPE PE 15 SEPTEMBRIE? Cum naibii poți să fii suprins, an de an, de începutul de an școlar, cu renovarea în dinți? Cum?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. Asta se intampla si in mediul universitar, nu doar in preuniversitar – in toti anii cat am dat pe la UAIC Iasi (am nimerit fix in perioada cand faceau averi pe carca studentilor la plata) am nimerit reparatii (si ma refer la chestii de amploare) absolut de fiecare data cand incepea primul semestru.
    De fiecare data imi dau seama cat de “buni” manageri/gospodari (zi-le cum vrei) sunt dragii nostrii profesori. Apoi realizez ca astia ne invata pe noi cum e cu managementul in viata. De orice fel.
    Ori daca tu n-ai habar sa-ti organizezi propria curte cum trebuie, cum poti emite pretentia ca ii poti invata pe altii? Si apoi te miri rezultate.

    Dar poate vad eu ipocrizie acolo unde altii vad “calitate a procesului de educatie”. Poate sunt doar prea rau.

    • #2

      @cristi
      pai cred ca la toate Universitatile se stie ca o mare parte din bani vin din taxa achitata de studenti. Cand despre lucrarile in timpul anului, ce e mai frumos decat sunetul bormasinii in timpul unui curs/seminar.

      Cat despre faza cu inceperea anului scolar, renovarea si surprinderea autoritatilor, a devenit ceva normal in Romania. Si de ninsori sunt surprinsi desi se pot da prognoze meteo destul de bune si au mai mult de jumatate de an sa se pregateasca, iar lista ar putea continua…

  2. Facem pariu ca si iarna aceasta ii va lua prin surpindere pe primarii, ministrii si restul celor din administratia publica ?

    • Daniel » nu prea, ca s-au inventat contractele de deszapezire cu suma fixa. ninge, nu ninge, primaria plateste obligatoriu. iar parandaratul e mare

    • @arhi: Pai primaria plateste, asta nu inseamna ca firmele alea isi vor face si treaba 🙂

    • Sa vezi ce frumos e cand primaria plateste si firma nu gaseste sa inchirieze utilaje… ca deh… ei n-au. Si strazile se deszapezesc cu privati care cer 200 ron sa-ti ia zapada de la poarta.

  3. Românul e precum un nou născut. Doar că în fiecare an se naște din nou 🙂

  4. Fiecare parinte stie cum se folosesc banii in scoli si gradinite.
    La o gradinita din Satu Mare, unde functia de director se lasa obligatoriu mostenire de la mama la fica, ni s-a cerut sa punem ceva bani daca dorim sa schimbam usile de la baie. Cand am intrat in amanunte si i-am spus ca poate avem prieteni si o sa fie schimbate mai ieftin, mi-a spus ca lucrarea este data deja. Deci directoarea a angajat firma inainte sa vada banii nostri.
    Cam asa se imntampla peste tot, banii se baga in stg si dr, iar cand vin parintii, trebuie sa scoata bani din buzunar daca nu vor sa stea copii lor in mizerie.
    Cu sesizari nu se rezolva nimica. Daca au ajuns sa-si lase mostenire functiile de la mama la fica …

  5. #13

    In 87 am invatat eu :))

  6. De ce la metrou la Victoriei se lucreaza la scarile rulante pe la 9.30 dimineata in loc de candva intre 23 si 5 cand nu e nimeni? De ce la sosea se lucreaza in Septembrie in loc de in Iulie sau August cand tot orasul plecat in vacanta?
    Pentru ca in Romania organizarea, planificarea sunt de rahat.

  7. La mine la liceu intotdeauna au fost gata renovarile inainte de inceperea scolii. Oh, wait: am fost la un liceu industrial de constructii si in practica de vara puneam noi faianta si zugraveam scoala….

  8. Dar de ce sa reparam in vacanta?? Daca reparam la inceput putem cere bani sa finalizam lucrarile, nu??

  9. Renovate sau nu, la ce ne trebuie scoli ?

    “… … …
    De ce să tragi ca la galeră,
    Să-nveţi atâtea fără rost,
    De vrei să-ţi faci o carieră,
    Ajunge numai să fii…PROST.

    În lumea asta cu de toate,
    Unde se-nvaţă contra cost,
    Păcat că nici o facultate
    Nu dă şi diploma de….PROST.

    Avem impozite cu carul,
    Dar înotăm în sărăcie
    Şi ce buget ar avea statul
    Dintr-un impozit pe… PROSTIE.

    Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
    Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti !
    O, Doamne, de ne-ar creşte grâul
    Cum cresc recoltele de …PROŞTI.

    Şi-n lumea asta răsturnată,
    Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi,
    Savanţii noştri mor de foame
    şi numai PROŞTII sunt deştepţi.”

  10. #20

    bai nene, exact la asta ma gindeam si eu acum vreo 3zile. arhi, nu uita, te rog, sa iti pui reminder, cind se ia vacanta de vara la anu, sa bagi un post exact in ziua aia de vineri gen Aloo, apelam si noi la proverbul iarna carutza si vara sanie??? Atunci, exact cind se ia vacanta, trebuie luata la poola ministra, sa vedem ce mai are de zis,

  11. #21

    Damn, si eu am inceput scoala in ’82. Iar luni e prima zi de scoala a lu fiu-miu (al doilea). Ce trece vremea…

  12. E la fel ca atunci cand vine prima ninsoare!! An de an sunt luati prin suprindere.

  13. Pana la urma zugravi sunt trecuti prin cele mai multe scoli.

    • #30

      Foarte tare asta!!!!! Si pina la urma, ca si de cizmari, nu e bine sa-i iei niciodata peste picior. Pentru ca nu stii niciodata unde pot ajunge….

  14. E ca la autostrazile din tara , tot timpul se lucreaza si se repara ! E ca o gaura neagra, o gaura unde dispar banii , plus multe alte golanii gen “fondul clasei “

  15. #32

    Sunt 3 mari motive:
    1.renovarea se face de echipe de muncitori care nu muncesc cum trebuie decat daca ii supravegheaza directorul scolii si asta inseamna ca 1 luna cat directorul e in concediu nu lucreaza nimeni.
    2.daca se tin examene de BAC(licee) nu se poate repara decat intre sesiunea de vara si cea de toamna si daca atunci e directorul in concediu-vezi punctul 1
    3.vin banii prin august si pana atunci nu misca nimeni un vreasc

  16. #33

    Treaba e ca se lucreaza cu incetinitorul in vacanta pt ca cei responsabili (director, inspector, decan blabla) sunt in concediu/plecati/nu au chef sa mearga pe santier etc. Aia lucreaza doar cu maistrul si eventual sunt verificati prin telefon si cand se intoarce lumea pe la 20-25-30 august totul e inca in faza de inceput. Si da-i in ultimele 2-3 saptamani…

  17. @arhi… te gandesti din ce in ce mai bine la viitorul kinderilor tai? te apuca amocul?

  18. #36

    …… Eu imi aduc aminte ca mama mergea sa ajute la spalatul treburilor pe acolo, de fapt si eu cand am mai crescut …Eu la copilul meu am fost doar cu portofelul. Si mai am o nedumerire – ce fel de banci se fac acum de nu tin decat maxim 4 ani ? Noi aveam banci din eternitate pentru eternitate

    • #37

      Nu “ce fel de banci”, ci “ce fel de copii”!
      Tu aveai curaj sa te urci cu bocancii pe banci, sa te despoi in ritmul unei manele ametitoare ce se aude din aifonul colegului de clasa?
      In ’86 am intrat in clasa I si tin minte perfect ca abia in clasa a VIII-a spre sfarsit am avut curaj sa ma urc cu fundul pe banca, stand la povesti in pauza.
      Stim cu totii ce-i acum in scoli, filmuletele de pe youtube sunt difuzate in jurnale de mare audienta!
      Plus ca mobilierul pfl e casant, e facut rapid…
      Banii din reparatii intra in conturile scolilor cu infinite intarzieri si de obicei la 1 septembrie, cand incepe un alt an scolar, ca sa nu-si bage directorii degetu’-n smantana mai devreme.
      Madam Andronescu a declarat ca amana inceputul anului scolar pentru ca unitatile nu sunt pregatite. De ce le-a mai dat o saptamana, in loc sa le aloce bani? Unde sunt banii aia multi promisi daca eu duc la gradinita fiului meu 3 suluri de hartie igienica, 3 sapunuri lichide, 3 pachete de servetele, o suta de pahare de unica folosinta….?
      Se prevad bani pentru calculatoare vechi, pentru reteaua de internet prin cablu (am un pentium 2000 in clasa pregatitoare la care voi preda, ca acu’ cica tre’ sa ne aliniem cu invatamantul la realitatea zilelor noastre).
      Am 24 de copii inscrisi in clasa, dar 21 de bancute. Cei 3 de la coada catalogului vor sta in picioare 4 ore? N-am catedra (bine, la clasa asta pregatitoare cred ca era oricum inutila), covorul pentru activitati e o traversa din alt cabinet al scolii, materiale didactice nu-s, desi au fost trambitate.
      De ce ne prinde nepregatiti? Pentru ca nimeni nu mai vrea sa munceasca gratis! Muncitorii din scoli au si ei copii care incep clasa I, a VIII-a sau gradinita. De ce ar munci pe perioada de vara, daca banii vin abia in septembrie- octombrie?
      Cine ar munci 3 luni de vara, urmand ca in celelalte luni de toamna sa-si primeasca esalonat banii? Adica ce, din iunie pana in august nu-s facturi de platit, nu-s copiii de hranit?
      ah, inca una “din interior”: directorii si adjunctii au fost in activitate toata vara, fara concediu. La 15 august sau cel tarziu 1 septembrie au fost inlocuiti din functie, ca s-a schimbat partidu’ si acum si-i aduc pe-ai lor: inspectori, directori, metodisti, profi… Eu am dat examen de titularizare si am sustinut o inspectie ca sa iau clasa pregatitoare, dar am colege care au fost chemate la sedinta publica din prima saptamana a lui septembrie ca sa completeze locurile pe care nu le vrea nimeni- la clasele pregatitoare.
      Stiu caz real in care o coleg a fost sunata de o inspectoare sa renunte la postul titularizabil anul acesta, ca sa-si ia o clasa pregatitoare cu viabilitate un an (ea nu mai era in functie, dar nimeni nu stia si oricum, nu te pui cu un fost inspector).
      Totul e inca pe pile, directorii abuzeaza de functii si oralul prestat inca-ti face rost de un salariu, de gradatii si alte distinctii remunerate.
      Suntem inca in evul mediu si nu vrem sa ne smulgem din hazna, de teama ca nu vom fi competitivi sau de teama ca suntem prosti!

  19. #38

    De la scoala generala pana la facultate, toate s-au renovat dupa ce le-am parasit eu. Iar liceul l-am terminat, s-a renovat, apoi l-au inchis, ceea ce mi se pare o cretinitate tipic romaneasca. Cum sa investesti bani multi in ceva, dupa care sa-ti bagi picioarele in acel ceva?

  20. 15 Septembrie 2090: Mutantii n-au mai iesit la vanatoare de patru zile. Am putea renova vechea scoala, dar atunci lunetistii n-ar mai putea sa o apere. Vom incepe scoala oricum, desi avem numai 5 elevi, dintre care unul pare infestat deja…

  21. #40

    Canada 2012, scoala generala intr-un cartie dintre cele rasarite ale Montrealului, reparatiilescoala se repara cu avint tocmai cind au inceput clasele. Se pun geauri noi, izolatie noua pe exterior etc.