celule stem

Nevasta unui prieten moldovean naște zilele astea și, pe lângă dilema de a naște aici sau la locul natal, Brăila, mai are o dilemă.

Să recolteze celule stem sau nu?
Ca să nu vă influențez părerile, nu o să spun care a fost sfatul meu sau ce am făcut eu la nașterea copiilor mei.

Prin urmare, vi se pare utilă recoltarea asta sau nu și de ce?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

95 comentarii Adaugă comentariu

  1. prima dilema a cazut din primavara, cand am ales o clinica privata de aici. nu ca as avea ceva cu braila, dar as vrea totusi sa apuc sa-mi cresc copilul

    • #2

      eu am auzit ca au un sistem sanitar super

    • pai la ce scoruri se practica pe holuri, cred si eu

    • #4

      Al virgin caruia nu mai poti sa ii zici ca e virgin…

    • #5

      Sistemul sanitar din Braila? Never ever-ever. O spune un brailean al carui mama a lucrat in acel sistem zeci de ani de zile ca apoi sa-i cada prada atunci cand a avut nevoie. Pe scurt, este diavolul.

      Acum, legat de intrebare: Influenteaza intr-un mod negativ bunastarea copilului/mamei? E dureros? Costa extraordinar de mult? Banuiesc ca nu. Daca nu are ce sa strice, de ce nu?

    • #6

      2000E

    • #7

      Mda. Privind obiectiv, e o gramada de bani. Dar daca celulele respective chiar mi-ar putea ajuta sau chiar salva copilul intr-o eventualitate nefericita, ei bine, devine o suma infima. Oricum, e un subiect pe care-l voi urmari, si aici, si in alte locuri. Pentru cand va fi cazul.

  2. #8

    Parerile contra . Doar le expun:
    •Probabilitatea de a avea cu adevarat nevoie de acele celule in viitor este mica.
    •Celulele stem pot fi stocate numai pentru 10 ani. Nu se stie daca pot fi folosite dupa 10 ani.
    •Pentru anumite boli (de exemplu, bolile din nastere) sangele din cordonul ombilical ar putea sa nu fie folositor, pentru ca poarta aceleasi boli ca si copilul.
    •Cateodata celulele stem de la donatori pot fi mai eficace decat cele proprii in tratarea anumitor boli ale recipientilor.
    •Din cauza faptului ca se recolteaza o cantitate mica de celule stem, ele pot fi folosite numai pentru tratarea copiilor, fiind insuficiente pentru adulti.
    •Celulele stem nu sunt singura sursa de tratament. Cateodata maduva osoasa donata poate fi la fel de eficienta si poate fi folosita pentru tratarea oricarui membru al familiei.
    •Doctorii au o experienta limitata in ceea ce priveste transplantul de celule stem.
    •Unii oameni de stiinta cred ca un copil bolnav care este tratat cu propriile celule stem poate face aceeasi boala din nou. Nu exista totusi dovezi medicale care sa ateste acest lucru.
    •Unii oameni cred ca recoltarea celulelor stem este nenaturala si ca oamenii de stiinta nu ar trebui sa se joace in felul acesta cu viata. Altii sunt de parere ca cercetarea in domeniul celulelor stem va duce in viitor la clonarea umana.

    • #9

      ultimul paragraf puteai sa nu il scrii, ca e pentru tampiti

    • #10

      Nu vreau sa te dezamagesc, dar ai spus doar niste pareri.
      Realitatea ar putea sa te surprinda. 🙂

      Se pot depozita mai mult de 10 ani.
      In Romania s-au facut transplanturi de celule stem din sangele ombilical, la copii Romania.
      Maduva osoasa este principala optiune de transplant.
      Celulele stem de la donatori (daca te referi la sange ombilical) ar putea creea o tragedie, daca nu este vorba de un donator frate sau sora.
      Probabilitatea nu e chiar atata de mica. Rata de incidenta este de 1/3000 poate chiar mai mica.

    • #11

      “Unii oameni cred ca…” – ăsta-i argument?

    • #12

      In plus sunt problem cu transportul materialului biologic dintr-un stat in altul inclusiv in interiorul UE. Translpanturi cu anumite tipuri de celule stem se fac doar in clinici care s-au specializat din anumite state. Degeaba recoltezi tu un tip de celule stem de la copil in Romania daca transalpantul se poate face doar in Franta si iti ies peri albi ca sa transporti celulele alea in Franta legal. Asta mi-a spus cineva din sistem.

    • #13

      “•Probabilitatea de a avea cu adevarat nevoie de acele celule in viitor este mica.”

      Si daca totusi ai nevoie? Ce faci? Stiind ca aveai posibilitatile materiale si tehnice sa le recoltezi? Te dai cu capul de pereti? Te dai.

      Pe mine asta m-a convins.

    • #14

      “Unii oameni cred ca…”
      Am simtit ca ma uit la un episod din Top Gear, momentul in care este prezentat The Stig.

  3. #15

    Eu încerc să fac tot ce îmi stă în putere pentru copiii mei, așa că am recoltat de la amândoi. La Regina Maria. Țeapă sau nu, sper să nu fie nevoie niciodată de ele.

  4. Eu am facut recoltare pentru fi-miu.
    Tratamentul cu celule stem da rezultate bune in tratamentul leucemiei (de exemplu) asa ca de ce nu. Chiar daca momentan aplicabilitatea este limitata, stiinta progreseaza. Incet, dar sigur.

    In plus, este doar ~200 de lei / an stocarea.

    • #19

      Nu se poate trata leucemia cu propriile celule stem. Cu ale altcuiva care e compatibil, da.
      E o inselatorie comuna a unor banci de celule stem din romania.
      Cautati pe net, ca nu pot da linkuri acum.

  5. Daca le pastreaza in Romania s-ar putea sa te trezesti cu celule stem stricate cand ai nevoie de ele.

  6. #26

    Noi nu am recoltat. Poate ca era bine, nu zic nu, insa mi-a venit sa vomit la cat marketing am inghitit atunci. Plus suma de bani, care nu este chiar mica. Daca nasti la privat poate mai faci inca un efort financiar si recoltezi.

    • asta ma seaca. ca daca vrei sa te informezi, solutiile sunt extrem de limitate, toti incercand sa ti le vanda cu forta

    • #28

      E in cercetre procesul, e normal sa gasesti informatie putina si sa atraga si impostori. Mie mi se pare o suma rezonabila chiar si pentru un 1% sanse.

    • #29

      Intrebari ce ne-am pus inainte de nastere:
      – In sistemul public sau in privat?
      La privat era undeva la 1000 euro (daca nu existau complicatii si stai cat mai putin in spital). Vorbim de septembrie 2013. Am ales public.
      – Recoltam celule stem sau nu?
      Pret mare, aproape 2x fata de nasterea la privat, pentru recoltare. Bani anual pentru depozitare. Sansa mica de a avea nevoie de ele. Pretul foarte ridicat al folosirii lor. Si acest ultimul punct ne-a convins sa nu recoltam.

  7. Eu nu am ales să recoltez. Am născut la o clinică privată în Spania și culmea, pe toată durata sarcinii și cât am stat în maternitate nu a venit nimeni să îmi vândă vreun astfel de serviciu cum am înțeles că se face des prin clinicile private din RO. Motive au fost:
    1. din cate m-am documentat, încă nu există tehnologia necesară încât să se folosească celulele stem și să se facă minuni. De cazuri de leucemie tratată cu măduvă de la donatori am auzit, dar de leucemie tratată strict numai cu celule stem recoltate la naștere nu am auzit încă.
    2. prea multe clinici și centre recoltează celule stem și le depozitează dar în prea puține clinici se știe ce să se facă cu ele.
    Poate pe viitor folosirea celulelor stem o să fie ceva indinspensabil și comun, dar în prezent …

    • #31

      cat te-a costat nasterea?

    • #32

      Celulele stem nu sunt un panaceu universal, sunt o cale de ameliorare a bolii.
      NU reprezinta un tratament

    • #33

      am inteles, multu :*

    • #34

      Tehnologia evoluează intr-un ritm accelerat si exista deja rezultate ale unor intervenții.

      Personal, da, am recoltat la fiecare pui.
      Materialul e stocat in CEE, iar costurile anuale sunt nesemnificative.

    • #35

      Tocmai pentru ca pe viitor s-ar putea folosi mai bine, eu as recolta de acum. Sunt uimita cat de repede evolueaza medicina, probabil e ceva si cu aceste celule stem, daca nu intelegem cum se folosesc nu inseamna ca e o inselatorie. Daca as mai naste acum (am copil mare) si daca mi-as permite (este si asta o problema) as recolta aceste celule.

    • #36

      Din ce știu eu in Spania dacă ai abonament privat ( 50 euro luna ) nașterea e gratis. La fel si majoritatea operațiilor. La ei privat înseamnă spitale in toată regula, nu doar te consulta si te trimit la stat sa te operezi.

  8. #37

    Eu am ales sa da. Pe principiul ca nu am chef sa-mi smulg parul din cap daca sansa de 1% ar putea sa salveze viata copilului si eu am ales sa nu ii dau sansa asta.

  9. #38

    ce nu stie lumea este ca sunt foarte putine bolile care se trateaza cu propriile celule stem.
    deci nu, daca copilul face leucemie, propriile sale celule stem nu il vor ajuta.

    dar s-ar putea sa-l ajute cele ale lui fra-su/ sor-sa, daca sunt compatibili peste 50%.
    asa ca devine interesant mai ales daca ai cel putin 2 copii.

    e doar o politia de asigurare, cu sanse mici sa poate fi folosita, dar daca ai banii si vrei sa traiesti cu ideea ca ai facut tot ce se putea pt copilul tau, atunci o cumperi.

  10. #39

    Am lucrat in domeniu si va pot spune urmatoarele:
    1. In Romania ginecologii care recomanda produsele primesc comisioane de la firmele de recolare
    2. Au fost folosite grefele recoltate la transplanturi in Romania si chiar exista programe de cercetare in acest domeniu in Romania
    3. Nu cred ca este o abordare corect ca “este putin probabil sa am nevoie de ele”
    4. Conteaza foarte mult cantitatea de sange recoltata / se poate recolta si tesut chiar si placenta cu totul
    5. Transplantul fraternal este cel mai bun (se recomanda recoltarea la ambii copii pentru cresterea sanselor de compatibilitate)
    6. Atentie la firmele care recolteaza. Cereti sa va arate locul unde se depoziteaza. Multe dintre ele functioneaza in subsoluri, dar sunt si doua care au conditii bune

    Acum din punctul de vedere al parintilor care ajung sa aiba ghinionul sa aiba nevoie de ele. Cand ajungi in momentul acela si vezi ca este si un fir de ata de care te poti agatat, iti dai pumni in cap ca nu ai recoltat.

    Decizia apartine fiecaruia.

  11. #40

    Am lucrat in domeniu si va pot spune urmatoarele:
    1. In Romania ginecologii care recomanda produsele primesc comisioane de la firmele de recolare
    2. Au fost folosite grefele recoltate la transplanturi in Romania si chiar exista programe de cercetare in acest domeniu in Romania
    3. Nu cred ca este o abordare corect ca “este putin probabil sa am nevoie de ele”
    4. Conteaza foarte mult cantitatea de sange recoltata / se poate recolta si tesut chiar si placenta cu totul
    5. Transplantul fraternal este cel mai bun (se recomanda recoltarea la ambii copii pentru cresterea sanselor de compatibilitate)
    6. Atentie la firmele care recolteaza. Cereti sa va arate locul unde se depoziteaza. Multe dintre ele functioneaza in subsoluri, dar sunt si doua care au conditii bune

    Acum din punctul de vedere al parintilor care ajung sa aiba ghinionul sa aiba nevoie de ele. Cand ajungi in momentul acela si vezi ca este si un fir de ata de care te poti agatat, iti dai pumni in cap ca nu ai recoltat.

    Decizia apartine fiecaruia.

  12. #41

    Am recoltat și eu când mi s-a născut copilul. La o săptămână am primit mail că proba a fost compromisă/contaminată la recoltare, deci este inutilizabilă. Din cauza aceasta nu am plătit nimic, plata urma a fi făcută doar dacă recoltarea ar fi avut succes.

    • #42

      Se poate intampla din mai multe motive, dar in 90% din cazuri este din cauza doctorului care nu a facut recoltarea cum trebuie si nu a sterilizat bine.

  13. #43

    eu consider asta ca un fel de RCA, evident e bine sa nu ai nevoie de el niciodata. singura chestiunea negativa la recoltare este tariful. in rest nu influenteaza nici mama si nici bebelusul.
    cei cu care am recoltat noi (stemsure la fetita si cryosave la baiat) garanteaza mult peste 10 ani stocarea.
    in orice caz stocarea nu se face in romania, cred ca sunt putine firme care stocheaza aici, daca o fi vreuna.

    • #44

      Cea mai mare firma din Romania si prima de pe piata stocheaza in Romania. 🙂
      Bucuresti si Cluj.

    • #45

      Regina Maria are banca de celule stem in Romania. Am vizitat-o cand am semnat contractul cu ei.
      Sigur, nu e ca si cum eu as putea sa-mi dau seama daca ce mi-au aratat ei chiar sunt unitatile de stocare de celule stem, dar totusi nu cred ca ar minti in halul asta.

  14. #46

    Teapa. Acum cativa ani cand ne-a interesat noi nu exista nici un caz in lume care sa fi fost vindecat cu celule stem, sau macar ameliorat. In strainatate doctorii nu recomanda recoltarea de celule stem si practica recoltarii este extrem de redusa. Pe site-urile gen OMS si altele similare spuneau ca nu recomanda/ ca eficacitea nu a fost dovedita nicicum. Profesorul ginecolog cu care am nascut la o clinica privata, celebru si bun profesionist, a spus ca el pentru nepotii lui nu a recoltat. Eu cred ca este numai marketing in Romania, o tara unde prind astfel de tepe.
    In orice caz, daca se recolteaza si ar fi necesar un transplant, acesta costa in jur de 200 000 euro si este realizabil numai in strainatate. Adica pe langa costul de depozitare al celulelor stem, ar trebui platita si o asigurare medicala care este destul de scumpa si care se adauga costurilor.

    • #47

      exact. e in jur de 200000 euroi. si nu merita. nu e bun. dar stai ! poate sunt unii care au cu ce.

    • #48

      Nu e vorba ca nu merita, e vorba ca cei care iti recolteaza celulele nu iti spun si asta. Adica dai banii pe recoltare, dai banii pe stocare, si pe urma te trezesti in caz de ceva ca nu ai bani sa faci transplantul. Ar trebui sa fie transparenti cu aceste informatii de la inceput.
      In afara de asta, asa cum spuneam, s-au facut transplanturi cu 200000 euro, dar din pacate nu au avut succes. Nici macar unul.

    • #49

      Am inteles, Ileana! Esti zgarcita, nu lua copiilor tai si spune-ti singura, zilnic, ca “NICI MACAR UNU” ca sa nu te simti vinovata ca nu te-ai gandit la viitorul lor.

    • #50

      @ileana nu trebuie sa iti spuna “ei”. trebuie sa te informezi tu si sa ceri informatiile de genul asta. si banuiesc ca esti in stare sa argumentezi intr-un fel cu “Nici macar unul”. experienta ta nu este altceva decat experienta ta. mai jos vezi ca au scris unii altii cateva informatii interesante si utile.

  15. #51

    Am facut si noi pentru ca ne-am permis. Daca nu as fi avut bani, nu mi-as fi facut credit gen pentru a recolta. Spun asta pentru a nu le crea viitorilor parinti impresia ca daca nu au bani de celule stem + nastere la o clinica privata, sa stea sa astepte sa aiba bani pentru asta…
    In alta ordine de idei, am facut pentru ca un prieten a avut nevoie de ele pentru un tratament de leucemie facut in Austria. Ce nu a fost ok, faptul ca au fost putine si a trebuit sa le multiplice cumva. In cele din urma a cheltuit aprox. 100.000e, chiar daca a avut celulele dar a salvat copilul.
    Concluzia ar fi: daca iti permiti go for it! Daca nu iti permiti nu lasa asta sa fie un motiv pentru a nu face copil. Nu e acelasi lucru cu : nu am bani de pampersi.

  16. #52

    Este fix pula! Niste gasti de smecheri care nu au nimic mai bun de facut decat sa inventeze chestii ca sa ia banii la fraieri. Cred ca se pedaleaza prea intens pe culpabilizarea parintilor: adica tu nu ai face atat de mic efort pentru copiii tai, Lache?

    Ce se intampla daca locul unde se stocheaza specimenele este lovit de o serie de mini-dezastre – Fukushima style – astfel incat instalatiile sa nu mai functioneze suficient de mult ca sa compromita specimenele? Cine despagubeste pe cine si cu cat?

  17. #53

    Noi nu am recoltat de la Andrei (numai la asta nu ne-am gandit atunci), dar cu mintea de acum as fi facut acest lucru.
    Orice sansa in plus conteaza.

    • #54

      Poti sa dai banii la vrajitoare ori la nenea ala de taie sub limba. Acelasi efect.

    • #55

      Hellfire, esti pe langa. E ca si cum ai spune ca nu platesti asigurare de sanatate, ca poate vine cutremurul si spitalul privat de langa tine e daramat sau mori tu direct si nu mai poti profita de asigurare. Cu alte cuvinte, sustii o tampenie.

  18. #56

    Ca si cunoscator al unor chestii din interior din Cord Blood Center, care mi-au fost clienti la un moment dat, sfatul meu este sa spunem un NU hotarat risipei.. de bani

  19. Am recoltat pentru ca-i greu sa-i scoti unei femei marketingul din cap, insa-s degeaba.

  20. #59

    Fiecare decide pentru sine. E cumva cam ca la vaccinuri: cei care cred în eficiența lor vor găsi argumente pentru ele, și invers.
    Altfel, am întâlnit inclusiv varianta ”nu recoltez, mai bine fac un concediu de banii ăia”. Măreț, nu?

    • #60

      impresionant:))))

    • La vaccinuri doar pro sunt argumente. Invers sunt argumente doar pentru toante. Spun toante pentru ca in special femeile NU CRED in vaccinuri.

    • #62

      in special femeile care au nascut. se numeste sindromul proastei si apare dupa ce fată

    • #63

      @Cetin, o mica corectie, sindromul apare cand raman gravide, sau chiar mai devreme, cand incep sa planuiasca sa ramana gravide

  21. #64

    In Italia poti doar dona celulele stem, stocarea fiind interzisa. Medicii (cu care am discutat eu) recomandand taierea cordonului ombilical abia dupa ce inceteaza sa pulseze, ceea ce face prelevarea celulelor imposibila

  22. #65

    Pentru unu’ care nu plănuieşte, vreodată, să aibă plozi, de ce dracului e aşa de importantă alegerea asta?

    • #66

      Ba, mersi de informatie, toti dormim acum putin mai linistiti. Bravo, buna alegere.

    • #67

      @Jordan

      Nu mi-ai răspuns la întrebare.

  23. #68

    Nu am recoltat, acum 10 luni cand am nascut la clinica privata. Sfatul cel mai pertinent pe care l-am primit atunci pentru a lua decizia: sa recoltez doar daca am cazuri in familie de boli genetice sau care s-ar putea trata cu celule stem, sau daca in sarcina am avut vreo problema cu analizele. Si nu a fost cazul.

  24. #69

    Exista multe nuante, asa cum multi au spus deja mai sus. Punctul meu de vedere si de ce as recolta:
    – Situatia ‘dar daca as fi recoltat, poate ar fi fost o sansa’
    – Genetica avanseaza enorm. Cunosc un medic ginecolog care mi-a spus ca acum 5 ani era indiferent, in sensul ca daca ai 2000 de euro, fa-o, pe principiul ca nu e nici bine nu e nici rau. Sa nu ajungi in situatia ‘dar daca as fi avut celulele poate era o sansa’ . Acum parerea lui e ca merita intru totul. Medicina avanseaza enorm de repede, asa ca sincer nu ar fi deloc de mirare daca in X ani vom ajunge la clonare de organe de exemplu tocmai din aceste tipuri de celule. Sau probleme ortopedice rezolvate tot cu ajutorul acestor celule (evitarea protezarii, refacerea tesuturilor proprii).
    De asemenea, se vorbeste despre costul unei astfel de interventii. Bancile au inceput sa includa o asigurare in pretul initial sau anual. Cu alte cuvinte, lucreaza cu firme de asigurare care teoretic cel putin, iti vor acorda ajutor in limita unei anumite sume in caz ca la un moment dat va fi nevoie de ele.
    Problema pretului e relativa.
    La momentul actual cred ca decizia depinde de confortul parintilor. Psihic in primul rand si financiar in al doilea rand. Insa in caz de ‘Doamne fereste’, e foarte posibil sa iti dai cu pumnii in cap ca pentru contravaloarea a doua aifoane exista sansa sa pui capul pe perna linistit.

  25. #70

    Sunt asistenta medicala pe o sectie de boli hematologice.
    Am vazut tineri cu anemii aplastice severe pe care un transplant de celule stem ii putea salva si care nu au mai avut sansa asta deoarece nu s-a gasit un donator compatibil la timp.Este adevarat ca in functie de boala se poate face si un autotransplant, insa nu sunt multi cu sansa asta.
    Am intalnit cazuri in care o ruda de gradul I era compatibila 100% insa au refuzat sa doneze.
    Asadar dragi parinti, recoltati cu incredere…informativa cu privire la tehnica recol
    tarii in sine ( care nu e deloc greoaie) , la tehnica transplantarii (prin perfuzare) ,cantarinti in balanta avantajul de a ii putra oferi o sansa in plus in cazul unei boli ce ar necesita un transplant de celule stem si dezavantajul financiar de a plati pentru prelevare si pastrarea celulelor si luati decizia cea mai buna pentru viitorului copilului.

  26. #71

    Da, am recoltat atat din placenta cat si din cordon. Rezultatul dupa o saptamana de la analizarea produsului a fost de 98%. Sper sa nu fie cazul de folosit dar ma bucur ca am facut-o. Efectiv daca se va dovedi o pura inselatorie si nu voi putea folosi celulele stem la nimica vom vedea. Exista avocati, instante. Timp si bani sa ai 🙂

    Am recoltat sa aiba si fratele/sora lui cand va fi cazul, am recoltat pentru ca eu cred in stiinta si cred ca se va dezvoltat domeniul acesta si mai mult.

    Banii nu-s putini dar nici nu-s o avere imposibila. Vorba aia, e echivalentul a una-doua telefoane Apple. Daca iti permiti sa dai atata pe un telefon si te zgarcesti la dat pe celule stem ca cica e prea scump… No comment

  27. #72

    Am recoltat si de la cel mare si de la cel mic la momentul nasterii fiecăruia.Soata a spus ca e bine,gagica aia cu pliantele si cu contractul la ea spus ca este foarte bine,medicul entuziast si ala,unde nu ma pricep invariabil spun da.

  28. #74

    Noi am ales sa mergem la clinica privata in Timisoara intrucat am avut cateva exemple foarte urate din familie si prieteni care au ales sa nasca la stat Adica traume cu care au ramas si bebeii si parintii. Iar diferenta de cost este prea mica. Ma refer la spaga pe care o dai de la portar pina la doctori si altii in spital la stat Vs la privat semnat contract, cazat, nascut externat in cele mai decente conditii pentru mama si copil. Ca tatic aveam acces oricand pina la ora zece seara. Oricand as alege acelasi lucru.
    Nu am recoltat. Am fost si la un curs de puericultura. Au venit acolo si niste reprezentanti ai unei firme de recoltare/ depozitare celule stem. Greci amindoi. Au vorbit frumos, dar nu au putut raspunde la o serie de intrebari din public si nu au prea convins oamenii sa semneze cu ei.
    In schimb, am optat sa facem screening extins pentru boli congenitale la bebeu.

    • #75

      Despre care clinica privata este vorba?

    • #76

      La Prezident. Conditii foarte bune pentru cazare mama si copil. Doctorul cu care a nascut este cel care a supravegheat sarcina. Clinica are contract cu toti doctorii ginecologi din oras( sau aproape) dar poti cere tu cu cine sa nasti. In rest, chiar am fost impresionat de cat de frumos s-au purtat cu noi. A venit dr. neonato in fiecare zi sa povesteasca despre cum evolueaza bebe si ce sa facem. A venit dr.. psiho sa vada daca mami e bine dupa sarcina si tot felu de alte lucruri de genu.

  29. #77

    E foarte important sa recoltezi celule stem pentru copii asa o sa ai un argument sa la spui sa te criogenizeze dupa ce mori ca in 20-30 de ani medicina va evolua si o sa te invie… Se stie!!!

  30. Vorba poetului.. sunt un tată bătrânel..

    Nene, când a început nebunia cu celulele stem in România? Când la mine era underconstruction nici nu a fost vorba de asa ceva. De asta sunt chiar curios…

  31. #79

    Nu am copii. Dar as recolta. Îs o ignoranta într-ale medicinii. Ma gândesc însă că totul evoluează. Am citit de ce e bine sau nu. Dar e bine sa. Ca asa cum îmi plătesc asigurarea, asa cum îmi cumpăr țigări în fiecare zi, e mai bine sa. Preventiv. Ca nu se știe. Și doamne ferește sa fi avut nevoie de și tu sa nu fi avut de unde . De zgârcit poate. Sau ignorant.

  32. #80

    avand in vedere sarguinta cu care esti abordat in toate maternitatile din RO – TREBUIE sa te indoiesti!
    cunosc multe cazuri in care persoane avand o boala SIGUR incurabila au dat averi enorme unor “vindecatori” – si va spun sigur ca nu erau niste oameni needucati; insa iminenta mortii te face sa speri si-n musca care-ti cade-n ceai: OARE nu fi infectata cu f’un virus anti-bacterie…?
    multi sunt “inmarmuriti” de evolutia medicinii :O
    fratilor! care evolutie???!!! murim tot intervalul 65-75 de ani, de aceleasi boli: cancer (caruia NIMENI nu i-a dat o definitie si o descriere certa…; cand nu stiu ce sa-ti mai spuna – AI CANCER!!!), infarct, tuberculoza…
    apropo: stiti de care boala nu am mai auzit de pe vremea lu’ ceasca? de ulcer! era ulcer duodenal, ulcer pancreatic, ulcer perforat!

    transplantul celulelor stem va fi la indemana celor cu MUUULTI bani – ceilalti vor da, in continuare, anunturi la rebutTV sa cerseasca 100000 de euro…, pe scurt: vor muri IN PACE!

    PS: (OARECUM OFF-TOPIC) am construit o casa de 100000 de euro si-mi apare in prag (prag de casa la rosu) un comis-voiajor sa-mi vanda cosul lui de fum de 3000 de euro… SINGURUL lui argument era: boierule, la o asa casa te mai zgarcesti la un fleac de 3000 de euro? :O
    asa si cu viitoarea boala incurabila a fătului: te zgarcesti?
    (are cumva legatura cu I.Creanga si cu drobul lui de sare?)

    • #81

      Argumentul cu ‘vom muri IN PACE’ e ca cel cu bunicul care a fumat si a baut pana la 102 ani si a murit lovit de masina. Adica foarte subred. A spune in 2016 ca medicina nu a evoluat e de asemenea un argument slab. E drept, si acum 100 de ani existau vehicule cu 4 roti si puterea se masura tot in cai, chiar daca erau doar 1 sau 2 de cele mai multe ori. Iar un cos de fum si o casa sunt doar atat, un cos de fum si niscaiva pereti. La pereti si table chiar m-as zgarci, insa la lucruri legate de sanatate nu. Un cos de fum ales prost inseamna ca trebuie sa cumperi un cos de fum nou. O boala incurabila cu o potentiala sansa de vindecare pe care ai irosit-o inseamna ca nu vei mai fi tu insuti niciodata.

    • @Dux: “Un cos de fum ales prost inseamna ca trebuie sa cumperi un cos de fum nou.”
      Nu numai: poate sa insemne si sa cresti consumul de apa al cartierului in ziua cind iti ia foc casa, sau sa dublezi cantitatea lemnelor bagate in centrala ta de 3000 euro cu gazeificare.

    • gushpi, Cate prostii poti sa spui intr-un singur comentariu. Acu 60 de ani muream la 50-55.
      Cancerul nu e invizibil la aparate ca prostia. Din contra, il vezi la raza, la tomograf sau cu ochiul liber. Nu te pacaleste nimeni.
      De ulcer n-ai auzit tu, dar sunt mai multe cazuri ca inainte de 89. Diferenta e ca acum sunt pastile foarte eficiente si operatiile de ulcer sunt foarte rare.

  33. #84

    @Anca – ce ti-a spus acel doctor este o mare prostie. Probleme pot aparea si la copii nascuti prematur sau cu scor apgar mic. Sunt cazuri si de copii sanatosi care s-au imbolnavit, fara sa aiba in familie antecedente.

    @Anton – este urat sa arunci in pietre intr-o companie cu care ai colaborat. Cei despre care vorbesti sunt singurii din Romania care au studii de cercetare si au facut transplanturi in Romania.

    @Arhi – o postare buna din care sper sa intelegem doua lucruri: 1. Celulele Stem din cordonul ombilical au mijloc terapeutic si nu acela de a vindeca in totalitate. 2. Se fac foarte multe cercetari in acest domeniu si cred ca potentialul pe viitor este destul de mare

  34. #85

    daca iti permiti finanaciar fa-o. chiar cu ceva sacrificii merita. ori vei incerca sa faci totul pt copilul tau in situatii limita ori abordezi filozofia spartana ( scapi d ecopilul defect intr-un fel sau altul)
    am trecut printr–o situatie limita in care acele celule au ajutat zic eu. acum 11 ani in europa nu se prea stia despre aceste celule si singurii care oferau informatii si tratament erau din China. ( beikebiotech.com/ – doar ca si info).
    Daca poti sa iti permiti crede-ma o faci, nu iti poti imagina cata suferinta poate sa provoace un nenorocit de accident sau un ghinion de nesansa.
    sau poate esti genul de om care isi zice lasa ca fac altul si la asta ii dau drumul pe garla sau il arunc la rapa.
    Ce e deprimant ca lumea aceasta ” moderna ” cheltuie enorm pt razboaie si conflicte si un subiect care ar putea fi chiar de viitor e lasat cam deoparte. sau cel putin mai ferit de ochii lumii. (poate nu ar produce profit cat un conflict armat?)
    de vazut pe tema asta si filmul The broken circle breakdown (www.imdb.com/title/tt2024519/)

    • #86

      Detalii? Care a fost situatia limita si cum au ajutat celulele?

  35. #87

    Intre Braila si oriunde altundeva e mai bine sa nu aleaga maternitatea Br.
    Da, s-au renovat holurile, dar instrumentarul, medicii, asistentele si greata sunt aceleasi.

  36. Eu am ales sa da, sangele pastrat in 2 pachete diferite. Am platit in jur de 2500 lei + in fiecare an 300 lei timp de 10 ani daca nu ma insel (imi e lene sa caut contractul).

  37. #89

    Plm, incerc si eu sa comentez ceva aici, dar ma trezesc pe oliviasteer.ro. Wtb bug?

    • Dragut. Doamna Stir a scris despre Einstein. Din tot ce putea scrie despre el a ales doar faptul ca a fost vegetarian. De la omul care a revolutionat fizica si a schimbat perceptia oamenilor despre Univers a inteles doar ca manca salata. Astept si parerile lui Newton despre medicina si vaccinuri.

  38. Am avut banii, am zis: ce plm facem cu ei, inca 6 luni in State sau punem la rece niste mezeluri de placenta si matul buricului? Am decis sa bagam la congelator…
    Am platit cu banii jos si am primit un bonus de stocare de 2 ani (pina la 20 ani). Cred ca in Cehia. Si celulele mezenchimale (am zis bine?) recoltate si stocate gratis separat. Nu ma intebati cit a costat. Doar VISA stie…

  39. #92

    Ce garanții ai că firma respectivă chiar va stoca fizic acele celule ?
    La ce șmecherie si vrăjeală e în România nu m-ar mira să existe firme care arunca la gunoi tot ce au prelevat, sau au doar au un centru de stocare de fațadă, în caz că vine cineva în control. Nu e ca si cum Gigi Vasile poate verifica ca monstra recoltată este aceeași cu cea pe care firma respectivă susține că o stochează.
    E la fel ca părinții care nu sunt credincioși dar își botează copilul.

  40. #93

    Dintre toate mesajele de mai sus nimeni nu observa aberatia (cel putin asa mi se pare mie): iti cer minim 1000 de euro (cu tot cu depozitae x ani), dar nu pot asigura o persoana calificata sa faca recoltarea in siguranta… trebuie sa recolteze medicul ginecolog sau asitenta, dupa ce s-au chinuit sa aduca pe lume un copil, trebuie sa aiba grija sa recolteze si sa nu strice probele… Cineva mai sus a zis ca avrut sa recolteze, dar probele au fost cmpromise… daca o sa aiba o problema ce mai are de facut acel parinte ? Imi place mult argumentul cu medicina evolueaza :))) cum poate evolua repede cand ai nevoie de 5 ani minim sa scoti pe piata un medicament sau un tratament sigur ?

  41. #94

    In aceasta seara am aflat multe despre celulele stem. Folositor articolul.

    Am vazut in comentarii o multime de pareri insa exista o intrebare care ma macina: au existat cazuri care au dovedit utilitatea acestora?

  42. #95

    doi copii, n-am recoltat la niciunul. ni s-a parut o teapa.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.