Sunt un consumator înrăit de carne. Atât de mult mi-a lipsit carnea în vremea copilăriei încât am ajuns să nu concep masa să fie masă dacă nu conține și ceva carne.

Dar mi s-a acrit puțin. Stăteam și mă uitam prin frigider, nimic nu îmi făcea cu ochiul, nici pui, nici ceafă, nici vită, nimic. Mai degrabă mi-aș fi făcut un sanviș cu somon și unt decât altceva.

Până la urmă am fost și am luat un premix de falafel și am făcut ce se vede.

Și falafelul ăsta așa de bun a fost încât mi-a trezit pofta de chestii mai spre vegetale, așa. Da, nu la modul absurdo-vegan, nu mă tâmpesc, în continuare privesc porcii, vitele și puii ca pe niște fripturi în devenire și mă lasă rece cum sunt tratate în abatoare, o să mănânc în continuare proteine, dar simt nevoia să mai sparg un pic monotonia clasicei ciorbe cu tăieței și friptură cu salată. Sau mai știu eu ce.

Sunt curios, voi ce mai faceți de mâncare pe acasă? Și mă interesează ce am zis, nu sarmale ca la mama acasă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

68 comentarii Adaugă comentariu

  1. Paste cu somon/ton și măsline.
    Lasagna cu somon și spanac.
    Chestii cu ciuperci…
    Dovlecei prăjiți/la grătar, înmuiați în oțet și usturoi sau cu sos tzatziki.
    Chestii cu cartofi…
    Ardei umpluți cu orez și legume…

    Și eu sunt cu carnea, cam astea mi-au venit în cap, pe moment.

  2. Cica pastele ar fi o provocare interesanta, daca ajungi sa iti placa sa le combini cu diverse, sa le gadili, etc. Eu personal sunt un geniu in bucatarie de as arde si ceaiul, dar vad prin grupul meu de amici pasiuni pentru paste, de asta zic.

  3. #3

    Carnivora fiind, ca si tine, iti dau cateva exemple din rarele mancaruri fara carne pe care le agreez:
    -ciuperci cu smantana
    -ciulama de ciuperci (merge si un pui prajit langa)
    -broccoli calit in unt cu usturoi ( cu o carne de vitel frageda)
    -mamaliga cu unt, branza si smantana (si carne/carnati in untura)
    -oua in tigaie :)))
    Nu mai zic nimic fiindca acum realizez ca lista mea de mancaruri fara carne este enorm de scurta. Tot timpul, daca am la indeamana, pun si ceva carne langa. Sa zica altii. 🙂

  4. #6

    Am uitat sa zic orice mancare turceasca de legume. Facuta la ei. Naiba stie cum se numesc si cum le gatesc, dar toate sunt bune. Acasa nu mananc vinete decat facute ca salata, exclus vinete la cuptor, prajite, pe gratar. La turcaleti mananc de rup legume si doar cand intreb ce naiba o fi asta din farfurie constat ca am mancat vanata. Sau dovlecel, alta leguma de care nu ma ating.
    Asa ca, daca vrei sa experimentezi ceva mancaruri fara carne, cauta retete turcesti.

  5. #7

    Buddha Bowl? Merge si cu pui (am facut unul minunat acum cateva zile), dar il prefer cu somon afumat sau vegan. Sunt mii de combinatii posibile, e fresh, are cel putin 4-5 feluri de legume si poate fi combinat cu orez, paste, cous cous.

  6. #8

    Dude, o salata de linte e incredibil de buna (bit.ly/2S5j93l)
    Reteta luata de la Dinescu (are ceva restaurant in Centrul Vechi – goo.gl/maps/cXTd4zoQ9xQ2).
    Neaparat cu otet balsamic si ulei de nuca.

    Tot in acelasi gen:
    – salata de fasole
    – salata de naut

    Tzatziki (iaurt grecesc de la olimpus, castraveti in otet – rasi si scursi bine, ierburi de provance sau de feta, ceva usturoi, coriandru boabe macinat, busuioc). Merge cu paine neagra cu seminte si eventual masline. Plus un vin/bere la final.

  7. #9

    Ceva universal: fritatta. Un fel de omleta glorioasa. La baza are ceapa, usturoi, ardei grasi, ardei iuti, cartofi, oua, branza uscata, dar se poate face aproape din orice leguma. James Martin sau Jamie Oliver aveau niste retete pe net.

    Daca ai rabdare, cauta retete de Ottolenghi. Iz oriental, 2 pagini de ingrediente, dar ies delicioase.

  8. Nu-i reteta dar burgeri de astia am luat de cateva ori si-mi plac. Facuti la cuptor. In tigaie in grasime orice e bun
    www.emag.ro/supermarket/burger-conopida-300g-edenia-48089/pd/D74G6FBBM/

  9. Sparanghel, broccoli, varza de bruxelles, cartofi dulci, toate la cuptor. Sare, piper, ulei cate un pic din fiecare, nu-i greu. Mai greu e sa iti dai seama cand sunt gata, sa nu le arzi. Mai pun si un pic de usturoi pentru aroma.

    • #12

      de ce te semnezi cu numele meu?

    • Scuze, nu imi dau seama cum s-a intamplat.

    • #14

      Dar ce? Nu mai exista alti “cetini” pe lumea asta? :))

    • varza de bruxel suge.
      toma ti-ai batut pula de sparanghel si brocolli
      brocoli are o reteta perfecta: fierbi in apa oparita 3 minute. Si atat.
      Sparanghelu merge si oparit in prealabil, dar oricum, tras in unt.

      la cuptor: cartofi dulci, cartofi, telina, sfecla rosie

    • #16

      animaloo, alea 4 la cuptor se pun toate odata sau le pui in ordinea numerelor dupe tricou? mai pui ceva pe ele? (ulei, condimente gen)

    • #17

      Animaloo, nu mi-am bătut nimic, eu sunt un băiat decent! Nu știu de unde și până unde!:))))))))))))

    • #18

      și ai mai uitat și o virgulă pe deasupra!:)))))))))

  10. #19

    La chestiile vegetariano-vegane conteaza mult condimentele. Poti sa transformi o supa/ciorba banala intr-o chestie “wow” aruncand generos cu condimente. Conteaza mai putin ce legume pui acolo. Pana si o banala portie de paste devine mai faina cand ii dai cu smoked paprika pe deasupra, niste ketchup bun, si eventual si 2-3 frunze de oregano/busuioc/mamadracului.

    Cauta pe unde poti condimente africane/asiatice/mexicane… chestii pentru fajita, sau niste garam masala, ras el hanout.. etc etc. Dupa care cauti pe ce mancare sa le pui 😉

  11. www.leblogpiquant.com/2011/09/supa-de-linte/

    Fata asta nu scrie doar bine. Are și rețete foarte bine puse la punct. Daca n ai facut supă de linte până acum, încearcă rețeta de mai sus. Tot la capitolul supe, mai e cea de ceapă a lui Hadean, de chimion sau de ce nu, o supă de salată. Ceva mai simplu si mai rapid de atât, nu există. Zer, pentru o supă de salată, găsești în piață.

    Pe de altă parte, la capitolul vegetale, am vazut mai sus ciulamaua de ciuperci, plusez cu tăieței cu varză. Calita + un pic de piper și niște tăieței lați cu ou…

    Paste. Paste cu ciuperci și gorgonzola, un pic de mozarella și niște gouda rasa deasupra. 190 de grade, 45-50 de minute. Mori incet. Vrei reteta, ti-o dau.

    Pui cu sos de mărar (carne, da’ e rapid de facut și gustos) cu niște cartofi copți.

    Aoleu…mii si mii de rețete …

    • #21

      l-am marcat!

    • #22

      Nu te sfii, dă rețeta!

    • Daca se apuca cineva de reteta de mai sus de supa de linte, intrebati si voi cate portii ies din ea, ca am facut cu 400 gr linte ca in reteta si mi-a iesit supa pt tot orasul. Plus ca a iesit un pic mai groasa ca si consistenta.

      Si apropo de Hadean, urmatoarea pe lista mea e supa crema de usturoi din retetele lui, pe asta uitasem sa o mentionez mai jos!

    • @Till:

      500 de grame de paste. Eu prefer tagliatelle, pe unde am mai vazut se lucra cu penne. Teoretic merge orice pastă. Fierte.
      Ciuperci. Fifty/fifty champignon cu pleurotus, champignon dacă ești purist. Sotate cu niște ceapă, în unt. Cam 1 kg de ciuperci. Scad la sotare, le duci catre sec, deci lasi sa scadă. Unt…vreo două lingurițe, o ceapă mai solidă, foc mic.
      Faci un sos de gorgonzola (rețeta pe net, din niște unt/gorgonzola/smântână – cantități acordate la paste si ciuperci. Eu lucrez cu gorgonzola din Lidl și pun tot pachetul, variantă dulce).
      Fleoshc în termorezistent, amestecate toate, după aia arunci niște mozarella razuita deasupra și apoi un puf de gouda, la fel, razuita (face crusta foarte fancy). 40-45 de minute la 190 de grade pusă tava la mijloc. Cand e rumenita frumos,o scoți.
      Se mănâncă mediu caldă, te prinzi tu când vezi ca daca e fierbinte e cam mult sos. Deh, poate ca fac eu prea mult sos…da’ nu deranjează pe nimeni 😀

      @Irina: eu când fac supa aia de linte se mănâncă in trei zile. Se diluează cu un stock sau cu niște apă daca e cazul. Când se incalzeste revine la forma lichida 😀

      Musai crutoane home-made, frecate cu un pic de usturoi.

  12. -saramura de stiuca – gustos, simplu de preparat
    – peste prajit (caras) 🙂 – lasati glumele acasa

  13. #26

    Clatite cu spanac umplute cu rosii si mozarella
    Quesadilla fara carne
    Quiche lorraine cu o frumoasa salata langa

    Astea le facem cand ni s-a acrit si noua de carne:)

  14. Cam orice reteta de pe cookinglight.com (au o serie de filtre destul de buna, iar retetele sunt usoare. Zilnic prezinta pe inastagram cate o reteta – pozele sunt pe cookinglight.com/instagram).
    Mai are retete usoare/rapide si cu si fara carne marthasetwart.com.

  15. #28

    se ia un brocoli, se taie in 2, in 3, cum vrei tu. o sa vezi un pic mai incolo cat de mare trebuie taiat.
    se face un “dressing” pentru el din ulei de masline, cateva capere in otet, niste branza cu mucegai ( gorgonzola e OK), rosii uscate (pomodori sechi) si sare.
    se taie marunt rosiile si se sfarama branza. se amesteca cu uleiul si caperele si sarea..
    se pune brocoliul in folie de aluminiu si se unge cu dressingul bine de tot. se inchide folia.
    eu il fac la gratar, 15 minute. poti sa il faci si la cuptor cred, eu nu am incercat inca.
    reteta este luata de pe la ceva chef, jamie sau ceva de genul, nu mai tin minte exact.
    pofta mare.

  16. #31

    Cartofi a la duchesse, varianta cu cascaval, gasesti reteta pe net. In serile in care nu vrem sa mancam carne si nici sa stam mult in bucatarie, o salata de fasole rosie boabe, cu porumb dulce si cu ceapa ne scoate din impas. E buna ca e satioasa si e sanatoasa. Cartofi gratinati cu brocoli si ceva cascaval ras deasupra.

  17. #32

    romanesti clasice:
    varza calita
    mancare de cartofi
    iahnie de fasole boabe
    fasole batuta
    supa de fasole
    supa de radacinoase
    ciorba de cartofi dreasa cu sfecla rosie rasa
    cartofi la cuptor
    cartofi taranesti
    ghiveci taranesc, calugaresc etc.

    balcanice:
    imambaialdi (vinete umplute)
    musaca
    mancare de bame
    combinatii de legume cu orez

    altele:
    ciorba falsa de radauti
    peste cu legume la cuptor
    ratatouille
    retete cu hrisca
    supe crema
    toate preparatele unde ciupercile inlocuiesc carnea
    placinta cu dovleac, mere, praz, branza

  18. Ba, da unu’ nu ati fi zis de cartofi prajiti cu branza rasa pe deasupra. Poate sa fie branza vegetala daca vrei sa fie vegetal pana la capat dar nu garantez gustul.

  19. #35

    DietDoctor.com, zona de low carb – vegetarian recipes. Am reinventat gatitul cu retetele de acolo

  20. #36

    Plănuiesc pt revelion o tartă cu somon: aluat de tartă (făină, juma’ de tonă de unt, ou, un strop de apă; nu-s acasă, că am pe undeva și o rețetă exactă, dar e plin netul), presarărat cu somon (neafumat, negătit în prealabil, tăiat bucățele nu exagerat de mici), și apoi turnat o combinație de 2-3 ouă cu 2-3 sute de grame smântână fermentată mai grasă (20%) (cât să-ti aproape umple concavitatea tăvii în care ai pus aluatul), sare, piper, mărar. Cuptor. 🙂
    Sau cu spanac și brânză/ciuperci/dovlecei Spanac tras un pic la tigaie și bucățele de brânză/ciuperci/dovlecei în loc de somon. 🙂
    Nu știu ce să-ți zic, nu prea gatesc exclusiv vegetal, dar încerc să am mereu ceva legume în farfurie lângă carne, cartofi, mazăre, fasole verde.

  21. #37

    Fetele astea gătesc grozav, au rețete de toate felurile, și tradiționale, de-ți divorțează ficatul (al meu bagă divorț doar când citesc “pastă de jumări” 🙂 ), dar și mai noi, mai ușoare sau din bucătăria internațională, mai muncite sau “arunci 3 chestii în castron și gata masa”.
    savoriurbane.com/category/vegetale-leguminoase/

  22. #39

    orice feluri de ciorbe
    cartofi acordeon (crestati si umpluti cu branza/cascaval)
    mazare/linte cu branza feta cubulete
    legume la tigaie in sos teriyaki
    orez alb simplu 😀 (love love love)

  23. #40

    Chili con carne dar fara carne. Daca vrei sa ai proteine poti sa iti pui tofu sfaramat si o sa iasa la textura la fel ca un chili con carne. Gust de tofu nu o sa aibe pt ca preia aroma din alte ingrediente.

    Alaturi de o portie de orez fiert (sunt pungile pre-pack de 125g) e masa completa 🙂

  24. #41

    dovlecei pane de la mega 😀 că mi-e lene să prăjesc
    broccoli cu dovleac de plăcintă și struguri roze la cuptor – iese o bunăciune de garnitură potrivită la pui, dar dovleacul ține de foame și fără carne (nu știu cum se numește, e rețetă franțuzească)
    salată de castraveți verzi cu alune și ghimbir – se poate consuma și caldă
    garnitură de țelină frunze cu morcovi și alune
    soufle de ciuperci cu morcovi, rădăcină de țelină și brînză (uneori mai pun și fasole verde)
    fasole verde cu usturoi (sau ghimbir ptr cine nu vrea să suporte damful de usturoi)
    alune iuți (sos cu ghimbir și chilli sau dulceață de ardei iute)
    eterna coleslaw caldă: varză sau conopidă cu mere și morcovi la cuptor sau tigaie, prefer cuptor
    chec aperitiv
    legume cu brânză
    soufle de spanac cu brânză
    preferata mea dintre toate: spanac cu roșii și ouă
    rădăcină de țelină cu roșii sub formă de supă, soufle, piure sau natur
    mâncare de mere cu gutui sau dovleac – asta poate fi făcută și piure, cred că cu cartofi iese mai bună dar țin la siluetă
    mămăligă vânătorească: cu ouă, șuncă, varză acră și telemea (dar asta e deja bombă calorică)
    bok choi cu usturoi la tigaie
    evident, orice legumă iese mai gusoasă dacă e fiartă în supă de vită sau folosești grăsime de gâscă
    supă de vișine sau mere
    supă de ceapă cu crutoane

  25. #42

    Doamna Gina are retete destule
    Pofta-buna.com

  26. #43

    La orice postare despre mancare apar intodeauna ilustri anonimi mari maestri bucatari care mai de care cu farafastacuri si ingredinete necunoscute pana acum cativa ani. Stimabililor lasati-o moarta ca boborul roaman nu stie d-astea. In cel mai rau caz o salata verde cu porumb si ceva ton prin ea sau pe langa ea, ori peste afumat cu ceapa alba si porumb. Atat. In rest varza in toate formele de agregare, proaspata (dar nu de aia de import ca e lemn de esenta tare) cu marar si o omletica langa ea, varza acra cu boia si ardei cu o slaninuta asortata si varza calita dar asta mai putin ca-si pierde toate propietatile oricata afumatura bagi in ea. Fasole cafaluita daca aveti ficatul in toate mintile. Ardei copti la borcan. Pepeni murati cu tochitura si mamaliga, si vin rosu rece. Mancaruri romanesti adevarte care fac matu gros nu ce ziceti voi.

    • #44

      absolut niciuna din mancarurile enumerate de tine nu e romaneasca. slanina vegetala e de soia?

    • #45

      Dacă omul a zis că a încercat falafel când n-a mai vrut carne, nu s-a întors la strămoșeștile varză, fasole, cartofi am încercat și noi să-i cântăm în strună.

    • #46

      foarte bine ati facut, ady. omul imi recomanda in loc de carne, slanina.

    • #47

      Stai bre ca recomand doua degete de slaninuta afumata nu doua palme tip tableta. Afumata nu de aia cruda la saramura. Dupa indelungi degustari m-am oprit la cea de Filsam Campina ca-i facuta exact cum trebuie iar la magazinul meu de proximitate imi opreste bucatile bune vezi imgur.com/a/18sGk6j. Ca de obicei distractiunea nu se opreste la doua degete e alta poveste. Ca de altfel si originea mancarurilor, romanesti care de fapt nu-s romanesti, normal ca nu-s si probabil nu am mai avut nimic original de la turtele de grau ale dacilor (da stiu nu exista porumb atunci) dar si alea seamanau cu tortilele mexicane. Alte mnacare fara carne? Laptic cu cereale sau covrigi calzi cu iaurt rece. Si on topic ceva interesant cat de cat, sa place la toata lumea: izismile.com/2018/12/17/food_myths_about_healthy_eating_ready_to_be_busted_23_pics.html

  27. #48

    Recomand sectiunea asta de pe cevabun.ro www.cevabun.ro/categorie/retete/mancaruri-fara-carne/
    Siteul are niste probleme care nu permit deschiderea retetelor intr-un tab nou si asta ma cam enerveaza, dar am incercat multe retete de aici si au iesit foarte bine.
    Sunt retete cu niveluri diferite de complexitate, unele au nevoie de ingrediente speciale pe care le gasesti mai greu (mie mi s-a parut prea complicat si am ramas doar la retetele cu ingrediente clasice).

  28. la mine acasa pestele e tot cu carne. La voi nu?

    • #51

      Nu, că după carne mi se face foame după cel puțin 4 ore (cam 5 de obicei), iar după aceeași cantitate de pește în 2 ore aș devasta frigiderul. 🙂

    • #52

      satietatea variaza de la pestele slab si alb la pestele gras si rosu!

  29. #53

    burger goo.gl/ScveuS conopida gen buffalo wings goo.gl/CCaGA7 Retetele sunt vegane dar pot fi adaptate. Burgerul e bun in schimb conopida e extraordinara.

  30. #54

    Fii atent aci
    – Ia niste dovlecei din aia lungi de vreo 20-25cm
    – spala-i si crapa-i pe lung
    – scobeste-i si curata-i ca pe niste barcute
    – in paralel pregateste o pasta de telemea razuita, amestecata cu oua, boia iute si ierburi (dupa plac)
    – umple barcutele cu pasta de telemea
    – pune la cuptor cam 25 minute, pana face branza crusta

    • #55

      bun bun

    • #56

      Poți să adaugi în maglavaisul de brânză și miezul de dovlecel pe care l-ai scobit din “bărcuțe”. Nu mă gândisem la boia, de obicei folosesc mărar la faza asta.

  31. #57

    Inca una simpla, descoperita de fiu-meu
    Pui de-o papara mare, in care pui fulgi de porumb si o intinzi pe tava la cuptor
    Tai felii de papara crocanta si le mananci cu mujdei.

  32. #58

    Si in cazul mereu s-ar aplica “nicio masa fara carne”!
    Dar am momente cand o dau doar pe vegetale (simt cum tipa organismul dupa niscai legume). Sau am situatii cand lucrez atat de mult si in weekend incat nu am timp de gatit (gen ciorba etc, ce ar tine doua-trei zile). Si sotul nu gateste nimic-nimic-nimic.

    Si aseara am aplicat: supa (efectiv am luat toate resturile de legume din pungile din congelator, le-am fiert, am condimentat, am pus diferite modele de paste micute; in mare parte au fost resturi de morcovi galbeni, dovlecel dulce, praz; delicioasa a iesit); iar felul doi – rondele de cartofi (fierti un pic intai); am asezat cartofii intr-un vas uns cu putin unt, sare, piper, cimbru, usturoi, un ou batut, deasupra un munte de cascaval ras, tinut la cuptor; idem, delicios.

    Alteori am un borcan cu fasole boabe prefiarta si incropesc rapid o fasole scazuta (in care pun o lingurita de bulion dulce).
    Sau fasole pastai, dupa ce le fierb putin – adaug otet si usturoi; le fac daca am un rest de mamaliga rece.
    Sau naut fiert pe care il maruntesc, il amestec cu alte ingrediente (in functie de ce gust am chef sa simt), modelez chiftele, le perpelesc putin. Combinatia ideala este cu salata din ceapa rosie tocata, amestecata cu ulei, sare, piper si lamaie (lamaia peste ceapa o face mai putin deranjanta la stomac, daca este mancata seara, in comparatie cu otetul).
    Paine prajita pe care o transform in bruschete de orice fel.
    Pilaf cu ciuperci (dar nu ciuperci din borcan, ci eventual de cele la kil sau uscate, pe care le rumenesc intai si apoi le pun in orez).
    Pilaf cu masline (si capata un gust demential daca tin cca 30 minute maslinele in lapte si apoi le pun sa fiarba in continuare cu orezul).

    Tocmai ce-am luat porcul de la ai mei si de-abia astept sa-l transform in piftii, sarmale, coaste, jumari si ce-o sa-mi mai treaca prin cap sa fac!
    Pofta buna!

  33. #60

    Aveți idee, când se consumă mai bine rețetele astea, înainte sau după masă?

  34. #62

    Cauta retete indiene monser, gen Aloo Gobi (bazata pe cartofi si conopida, de exemplu) sau Chana Dhal (un fel de tocanita bazata pe linte). Ma rog, universul mancarii indiene este atat de vast ca mi-ar lua paragrafe intregi sa detaliez toate retetele …

    Sincer din tot ce am incercat acum fara carne mancarea indiana e de departe cea mai tare si combinatiile de condimente sunt ireal de bune.
    Intr-adevar retele necesita destul de multe condimente dar se gasesc relativ usor (chiar si in Romania).

  35. #63

    Doar ce am fost prin India. Mancarea vegetariana de acolo a fost super misto. Deci se poate si fara mizerii fara gust.

  36. #64

    Mancare de praz cu masline (ca s-o dam pe regionalisme). in varianta fara carne, dupa 30 de minute nu iti mai aduci aminte daca ai mancat.

  37. #65

    După ce am avut probleme cu glicemia la recomandarea doctorului am început sa mănânc mai sănătos si mai regulat. Mi-a fost greu la început pentru ca pana atunci nu credeam ca ma pot satura dacă nu mănânc carne și mai ales cartofi.
    Mi-am făcut o lista de mâncăruri ușor de preparat chiar si de mine care eram afon in bucătărie:
    Orez cu dovlecei
    Varza călită
    Supă cu legume și tăieței
    Mâncărică cartofi
    Paprika cu ciuperci
    Legume la cuptor
    Vinetele lunguiețe a la Exarhu
    Tocana ardei
    Mazăre și rădăcinoase
    Clătite din cereale musli
    Clătite cu brânză si mărar

    Apropo de glicemie și diabet, recomand vlog-ul Ines Nerina, am aflat de la ea multe chestii interesante despre nutriție, sănătate și diabet. Plus documentarele despre nutriție de pe BBC Earth, foarte fain documentate si explicate.

    • #66

      Vinetele lu’ Exarhu! Nu suportam vinetele în altă formă în afară de salată cu maioneză. Mi se criza ficatul. (Nu mă întrebați cum suporta combinația cu maioneză că nu știu; nici nu mâncam un castron la o masă).
      Vinetele alea au mers unse.

  38. “Lasagna” vegetariana, si gluten free, pe deasupra – in loc de foile de lasagna, felii subtiri de dovlecel la gratar, in loc de sosul cu carne, un fel de ragu cu ciuperci. O tona de mozzarella deasupra apoi pusa la cuptor pana se topeste mozzarella.

    Brocoli facut la abur (nu retine multa apa si pastreaza mult gustul; in loc de brocoli se poate substitui foooooarte bine dovlecelul, nu neaparat la abur) cu sos de smantana cu usturoi.
    Daca merge si peste, atunci se arunca un file de somon, uns cu ulei de masline, pus pe pat de usturoi, stropit cu zeama de lamaie. Peste somon se mai pune un amestec din pesmet, ierburi aromate, sare.

    Daca merg si fructe de mare, shrimp fried rice. Sau spaghete de orez cu legume si creveti.

  39. #68

    Tarator. O galetusa de 1kg de iaurt 3,5%, o cana de apa, trei linguri de ulei de masline, 2-3 catei de usturoi tocati, 2/3 de castravete din ala lung dat pe razatoarea mare, o lingurita de sare, o mina de marar taiat marunt. Bagi la mixer2 minute si gata! Se serveste cit mai rece, cu piine. Poti adauga si menta sau nuci, dar eu nu recomand. Simplu e exceptional.