Are idee careva cât costă EXACT să constitui o firmă? Fără chestii gen “dai 100 euro unui tip care iti face actele” și altele.
Cât mă costă să fac o firmă, plătind în mod legal, eu, toate taxele și comisioanele?
PS: Nu uitați să mergeți să votați rețeta de Lasagna a nevestei. Am nevoie de vinul ăla!!
NOU
Sa nu zici ca vrei sa iti faci firma 🙂
am dat si un vot merita
NOU
nu vreau sa imi fac firma, e pentru un prieten:D
NOU
Hmmm; asta e un subiect reusit. Cred ca o sa ma intereseze si pe mine. Poate chiar in viitorul apropiat.
NOU
e un subiect interesant:)
NOU
In iasi la o firma ce se ocupa cu inregistrari de firme te duci cu o copie de buletin si copie d ela contractul de acasa ( unde vrei sa fie sediul ) + 1000 RON si in 3-4 zile ai actele de SRL.
NOU
cam 2000 RON cu 3 domenii de activitate active
NOU
off shore?
NOU
Pe mine acum un an si ceva m-a costat 900 ron, hai 1000 ron cu stampile cu tot (din care 200 ron capital social pe care ii poti scoate la final daca vrei). Acum cred ca e ceva mai mult, dar nu cred ca e mare diferenta. Oricum, ii poti recupera pe toti la prima incasare 🙂
NOU
in iasi tot 1000 RON e si mai nou poti trece foarte multe domenii de activitate fara sa platesti 1 leu in plus.
NOU
1000 ron, p-aici. Mai bine apeleaza la o firma specializata, merita tot timpul economisit, cozi, acte, copii de acte, reveniri la ghiseu, drumuri de ramai fara pingele.
Si asta ca sa economisesti 2 milioane…
Bafta
NOU
Numai asa iti poti nenorocii nervi capului, legal in romania ! Nu asa se fac banii. Experienta proprie! Sistemul nu ajuta firmele mici, sustine granzii, mama lui de sistem ratat.
NOU
1000 ron in Bucuresti. Eu am dat 1350 ron, incluzand acea suta de euro. Firma mi-a iesit in 3 zile de cand i-am dat fetei toate actele necesare. Anul asta in martie.
NOU
Pentru ca am avut ceva de lucru cu actele pentru firma, iti pot spune ca te costa undeva in jurul a 1100 RON. Majoritatea actelor le faci la Registrul Comertului, plus inca vreo 2-3 locatii. Ideea este ca dureaza putin pana stai cu actele la coada.
NOU
Ceri voturi? Hai că iţi dau şi eu unul, să nu zici că nam obraz 🙂
NOU
Daca esti student, cam 4oo lei, inclunzand capitalul social, daca nu cam 1000 lei. Dar daca vrei sa fie profi, mai tre sa scoti ceva banuti, cat pentru un jurist.
NOU
1200 RON, cu tot cu onorariul avocatului, dar mai depinde si de cate obiecte de activitate vor fi incluse in actul constitutiv.
NOU
fa-ti pfa (persoana fizica autorizata) cu norma de venit. platesti impozit dupa venit fix oricat castigi (max 30.000 de euro pe an)
NOU
@ce vor femeile
daca-si face pfa, esti limitat in activitati, mai multe hartoage ca la un SRL, iar daca vrei sa ai mai mult de un angajat, nu prea se poate. Plus de asta la PFA se tin zeci de evidente inutile.
NOU
Nu se merita PFA, daca tot e sa faci ceva mergi pe drumul firmei
NOU
1000-1500 ron …dar mai bine dai inca 7 mil la o firma sa se ocupe de tot (asta daca vrei in Constanta) , la cat e de alergat si de semnat si cozi si etc
NOU
1000 ron, si-a facut o cunostinta acum cateva luni in Cta.
NOU
@BIMBI
Numai 1000 RON o firma? pai numai formalitatile la Registrul Comertului costa 700 RON si nu cred ca un avocat ( in bucuresti) percepe onorariul 300 RON.
NOU
Uitati cine este Petrisor Socol: un pui de securist scolit de Dan Voiculescu
www.scoalavoiculescu.ro/
si el: www.informatiile.blogspot.com
NOU
Bimbi se refera la constanta. Bucuresti e mai cu motz iti dai seama ca e mai scump
NOU
in constanta ajungi doar cu actele de constituire la aprox 1300 RON. dar asta inseamna doar ca ai personalitate juridica. Atat. Urmeaza in functie de domeniul firmei alese , obtinerea de autorizatii , care mai costa si alea ceva nu atat prin ele, ci prin conditiile puse pentru a le lua. Ar fi bine sa iei in calcul si astea. daca mi-ar fi zis si mie cineva cand m-am apucat…ce bine era.
NOU
Interesant subiect, sper sa nu se supere Arhi pe mine, dar am si eu o intrebare. Si dupa ce iti faci firma, trebuie sa platesti lunar la stat?indiferent daca ai profit sau nu? Ce banii mai trebuie dati dupa ce este gata firma?Merci..
NOU
am votat-o :). pentru ca asa face si mama Lasagna. Chestia e, ca cei din Romania…nu prea stiu reteta, sau nu se baga,,sa incerce chestii noi.
NOU
Mell: sunt mai multe feluri de taxe si impozite. Daca tu sa zicem ai firma si nu ai profit, nu platesti impozitul pe profit. In schimb daca la firma respectiva , fara profit ai angajati platesti la stat d te ustura. Pt un salariu trecut pe contract de 600,din care la anagajat ajung de fapt 450, tu mai platesti in plus inca 250 ron.
Pe langa toate astea sunt o gramada de alte taxe si impozite care trebuiesc platite.
Exista o situatie insa in care platesti impozit si daca nu ai profit. Aceea in care alegi la inceput sa platesti 2% din venit, in loc de 16% din profit. Atunci platesti 2% din rulaj …sper sa u ma insel…..indiferent dc esti sau nu pe plus.
NOU
Pe mine m-a costat 1200 RON in martie anul acesta, in banii acestia intrand capitalul social de 200 RON, 3 stampile si onorariul unei firme specializate in acest fel de intermedieri. Onorariul lor a fost de 300 RON, dar afirm cu tarie ca a meritat (am un prieten care a vrut sa isi faca singur firma, “din principiu” nedorind sa apeleze la un intermediar, insa la final i-a parut rau; mult timp si nervi pierduti aiurea – zicea el). Mie actele mi le-au scos in 3 zile, amicul reusind sa rezolve in aproape 2 saptamani.
NOU
merci pentru raspuns Mihai. Poi daca asa sta treaba atunci este nasol rau de tot, ce sistem de…
Poi si cu ce ne ajuta statul asta? Pe noi, tinerii? Ca numai nu ne incurajeaza sa ne facem firme, trist! In maniera asta din start ti.a dat in cap… Vai si amar.. si afara o fii la fel? Cunoasteti persoane care au firme pe afara? Germania, Franta, Ungaria? Oare la fel au politica in legatura cu firmele?
NOU
Eu mi-am facut firma pe vremea cand eram student si m-au costat actele de la Registrul Comertului (timbre, taxe, etc.) aproape 3 milioane – reducerea de student era tot pe la vreo 4 milioane (total 7 milioane), mai platesti 2 mil capitalul social la o banca (mie mi-au ramas banii respectivi in cont pentru diversele comisioane ale lor), te mai costa stampila/stampilele (daca se ocupa o contabila de acte trebuie sa ai 2 stampile, una din ele insemnata), si acte (bon de comanda, registru de control, si alte acte… nu conteaza daca le folosesti sau nu dar trebuie sa le ai … ca deh traim unde traim) … in total te costa 10 mil infiintarea… apoi intretinerea firmei… trebuie depuse acte lunar… am o contabila care ne ia un tarif micut zic eu…….. In ceea ce priveste firma care te ajuta … e doar pt basinosi sau lenesi…noi am scapat cu actele si tot in 2 zile(scapam intr-o singura zi dar dupa fiecare act semnat mai beam un suc/cafea/bere :))) … so it’s pretty easy … e mai greu sa o inchizi din cate stiu … inca imi merge asa ca nu as stii sa iti dau detalii si despre asta 🙂
Cheers
NOU
vreo 12 milioane m-a ajuns, anul trecut in martie.
NOU
@ mell si mihai .. intr-adevar statul ia totul de pe tine .. fluture avea un calcul interesant facut la el pe blog … DAAAAAAAR intotdeauna exista portite… angajezi cu part time, bagi in concediu fara plata, mai sunt modalitati de a evita comisionul de smecher (taxele catre stat) … daca stii ca o sa lucrezi pe firma se merita sa ai personalitate juridica, daca o ai doar pt un one time sau doar ca sa zici ca esti patron mai bine stai acasa si dormi.
NOU
@alex… merci pentru informatii… Si… ce anume inseamna sa ai personalitate juridica 😀 Detalii, detalii te rugam
NOU
EXACT 730 RON, plus 200 capitalul social.
NOU
2 milioane capital social, pe care ii recuperezi. in afara de asta, cam 600 de lei noi. intra pe site-ul registrului comertului si totul devine simplu…
NOU
sa nu uit: nu angaja nici o firma. actele le faci la registrul comertului, si e simplu, cu tipa/tipul de la ghiseu, in functie de ce vrei sa dezvolti. stampilele? cauta cel mai ieftin executant!
NOU
post final: mi-am pus tot ce se putea pune pe firma, nu am avut consultanti, iar tipa care ma servit (in bacau) nu a vrut mai mult de o parola la o tigara si un pahar de apa rece de la dozatorul de pe holul institutiei. autorizari pentru alte “minuni” ulterioare infiintarii le iei fara avocati. gasesti exemple pe net sau la prieteni. spor in ramura! :)))
NOU
cam 700 ron fara sa fii student fara cineva sa iti ia onorariu … ( am facut eu si suntem 2 asociati)…
dar am facut cu un avocat intr-un fel ruda care mi-a luat 200 onorariu pt drumuri cu masina si astea … si scapi de unele batai de cap…
NOU
Habar n-am de firma, dar stiu c-am incercat sa accesez link-ul pentru a vota reteta si mi-a dat cu virgula :S .
NOU
Vreo 9 milioane cu tot cu capital social. Dupa toate actele si alte prostii am umblat eu. Vreo 2 zile de umblat si cam 1 saptamana de asteptat in total.
Aaa… si am mai dat vreo 1,5 mil pe contractul de comodat.
Cat despre domenii de activitate… era undeva intre 20-40 RON sa pui din alaa principal si secundare puneai cate vroia muschiuletu tau.
NOU
Daca esti student si esti si integralist.. iti iei o adeverinta d-aia ca vrei sa-ti faci o firma si nu trebuie sa platesti decat taxele alea micute: 300-400 lei. In caz contrar… in jur de 1200-1300 lei cu tot cu capital social daca ai de gand sa umbli peste tot tu si cam 2000 lei daca vrei sa angajezi o firma sa-ti rezolve ei toate treburile.
NOU
Da, Arhi. Interesant, cam asta am vrut sa spun. 🙂
NOU
Mell : in afara politicile referitoare la firme in general si la tinerii antreprenori sunt mai lejere. Citisem pe net, ca din punct de vedere al taxelor si impozitelor platite de persoanele juridice, Romania e pe locul 1 in Europa cu aprox 96 de taxe si imp. Diferenta de locul 2, Cehia , este fantastica, in Cehia sunt doar 46. alt exemplu, in Romania , dosarul de firma , de constituire este gros. Certificat de inreg , hotarare judecatoreasca, certificat constatator… certificat cu RO, etc ….. In norvegia , aceeasi firma, acelasi domeniu, are 2 foi la dosar.
Alex : ai dreptate , sunt o gramada de portite sa le zicem asa. Insa e mai complicat. Vorbesc iar de autorizatie si de conditiile puse de stat pentru a obtine autorizatia. Si oricum , si cu portite si cu evitari elegante dar legale, statul oricum ia o gramada .
Iar la noi , cam nimeni nu se gandeste cand deschide o firma de fapt ce inseamna. Ca de fapt trebuie sa previzionezi cheltuielile pe cel putin 6 luni, luand in calcul si posibila dezvoltare, si nu poti porni la drum cu 1000 ron. Actele ce iti ies de banii astia nu inseamna firma. E doar inceputul. Apoi vine grosul. Si o data intrat in hora ….tre sa joci. Discutia e ampla si lunga si complicata pe tema asta.
NOU
Mihai, poti sa ne vorbesti si despre acest ‘gros’? macar asa in mare, cat sa ne facem o idee, sau sa scrii tu un articol pe aceasta tema cand o sa ai timp
NOU
o sa incerc sa schitez un articol . Scris pe limba romaneasca nu limba de lemn ….
NOU
ar fi o idee minunata, iar daca ai dau un link aici catre articol ar fi si mai minunata:)
NOU
SEAN multumesc, singurul ai fost:))
NOU
Am incropit un mic articol, care cred ca va isca mai multe intrebari decat raspunsuri. tot ce va rog , este sa nu aruncati cu rosii …. nu sunt specialist, sunt doar un om care s-a lovit de lucrurile astea ( si inca il doare dupa lovitura) …
P.S …cred , doar cred ca am votat , nu sunt sigur. Trebuia sa apas pe semnul verde de sub lasagna ?
NOU
@Mihai: baga si tu link-ul cu survey-ul cu birocratia / red tape-ul din Ro.
Nu stiu cu Ro. aici in Canada, ON m-a costat inregistrarea unui sole proprietorship $35 in ’95. Asta a insemnat completarea unui formular si un search in baza de date ca sa fie siguri ca nu mai exista of firma cu acelasi nume. Acum se poate face si prin Internet cu o carte de credit.
Incorporarea costa nitel mai mult (cam $1000 printr-un avocat sau paralegal, mai putin daca faci singur toate) si e mai bine s-o faci prin cineva specializat. Incorporarea creaza o persoana juridica, diferita de tine. Asta e important – daca greseste corporatia, corporatia plateste, nu tu personal, si plateste numai din ce are ea la baza, nu si din buzunarul tau. Poti sa-ti faci si business insurance.
Majoritatea oamenilor care fac incorporare o fac prin avocat sau paralegal – ideea este ca vrei ca toate actele sa fie in regula ca sa beneficiezi de protectia legala si sa poti actiona din umbra persoanei juridice, altfel ce rost are s-o faci?!? Daca vrei sa salvezi bani si nu te intereseaza protectia legala, te bagi in sole proprietorship.
Deschiderea unui cont de business la banca nu costa nimic. Depozitele nu costa, dar cand scrii cecuri, etc., exista un mic comision. Daca insa mentii o balanta minima ($2-5000, depinde de banca) nu platesti comision.
O corporatie trebuie sa file income tax anual. Rata de taxare a corporatiei este de obicei mai mica decat cea a individului. Exista o gramada de oameni care considera ca o corporatie nu ar trebui sa plateasca deloc taxe, intrucat venitul creat de o corporatie este taxat dublu: o data in corporate income tax, si a doua oara cand este pasat actionarilor, acestia platind si ei income tax.
NOU
@Mell. Personalitate juridica inseamna ca ai firma 🙂 esti considerat persoana juridica = amenzi de circulatie mai mari(daca ai masina pe firma), taxe mai mari, controale.. bataie de joc din partea alora pe care ii sponsorizezi la propriu pt ca nu ai nici un beneficiu/reducere/inlesnire de orice.
@Alex. Corect firma trebuie sa aiba acoperite cheltuielile pe macar 6 luni. e o discutie fffff lunga 🙂
NOU
Zamolxis : Linkul cu surveyul cu birocratia ? eu sunt mai atehnic asa , deci tre sa imi zici pe etape …. de abia am invatat sa fac un link in articolele mele …intelegi ?
Si da , e o discutie lunga , aia cu acoperitul cheltuielilor. Se numeste plan de afaceri. Dar din ala real, facut la sange, facut pt tine si nu pt banca. Facut sa iti foloseasca si scris in cuvinte cat mai simple.
KISS – keep it short and simple ….sau …. Keep it simple, Stupid 😀
NOU
Ziceai mai devreme ca Citisem pe net, ca din punct de vedere al taxelor si impozitelor platite de persoanele juridice, Romania e pe locul 1 in Europa cu aprox 96 de taxe…. Link-ul ala l-as vrea. Te referi cumva la asta?
NOU
Nu . Nu este vorba de linkul pe care l-ai dat . Si asta este interesant, insa nu este. Este vorba de un articol care trata numarul de taxe pe care o persoana juridica le plateste in diferite tari ale UE. Sincer sa fiu nu imi aduc aminte unde anume l-am citit, insa m-a frapat diferenta de taxe, de la 96 la 46 , altfel probabil nu retineam. Daca reusesc sa im aduc aminte iti dau linkul. Oricum trebuie sa fie ori pe zf.ro , ori capital , ori wall-street.
NOU
cu totul , cu infintarea firmei si tot tot , 700-720 ron
NOU
firma costa nu doar la registrul comertului, cec si avocat, costa si pe multe alte paliere. povestea asta mi-a trezit atatea amintiri si revolte, incat am scris un post aici: elucubratie.wordpress.com/2008/08/29/cat-costa-sa-iti-faci-o-firma/
NOU
Ba voi v-auziti? Sa faci o firma e nici mai mult nici mai putin de 650 RON cu 4 domenii de activitate (4 sunt cele gratuite, daca vrei mai multe dai cu $).
NOU
Daca firma nu inregistreaza profit, ce taxe si impozite platesc? Cam cat ma ajunge?
NOU
m-am trezit si eu………cam tarziu ce-i drept! Despre domeniile de activitate nu s-a discutat! Ne poate spune cineva cateva lucruri!
NOU
De exemplu eu stau cu chirie,am seanse sa deschid o firma?
NOU
va rog sa mi raspunde-ti ….multumesc!
NOU
Alina, ai avea mari “seanse” sa inveti si limba romana daca te-ai duce pe la scoala.
Iar pentru a-ti “raspund-e” la intrebare, da, ai “seanse” sa iti deschizi o firma chiar daca stai cu chirie.