Cine a fost internat în spital în românia știe că, cel puțin asistentele, au o mare durere în cur de pacienți. Pacientul nu are voie să fumeze, asistentele fumează în cabinetul lor sau pe holuri, pacientul e operat și doarme, asistenta și infiermiera intră ca vaca într-un salon de 10 inși, la 5.30 dimineața, trezind pe toți, pentru că trebuie să se spele pe jos sau altceva. And so on.

Dacă tot am vorbit despre cât de bine este în spitalele românești de arși, să admirăm.

Cât timp ideile îmi sunt încă limpezi, despre un spital din București:
Pacienții cu arsuri grave, cu răni deschise sunt internați în secția de terapie intensivă. Intru la vizită, în secție. Din holul cu scari de mozaic turnat trec printr-o ușă șubredă de aluminiu cu arcul defect. Se intră pe rând, câte cinci minute. In sas îmi pun halat, bonetă, mască, botoși, îmi spăl mâinile cu gel antimicrobian. Mă mai spăl o data, mi-e teamă de orice microb aș putea transporta. Ușile saloanelor sunt deschise. Intru, o asistentă mă roagă să nu ating nici marginea patului.

Păstrez pentru mine detaliile vizitei.
Apoi ies. Îmi las halatul și boneta în acelasi hol, arunc masca și botoșii. Apăs pe butonul yalei electromagnetice și ies pe ușa cu arcul stricat. Aceeași ușa. Urmăresc din hol cum asistentele și brancardierii intră și ies pe aceeași ușă. Se duc la lift, la oficiul de curățenie, pe scări și se intorc. Pun mâinile pe butoanele liftului, apoi pe cele de la intercom, apoi pe mânerul ușii și intră în secție și apoi în saloane.

Unde este filtrul steril prin care trebuie să intre toată lumea? Unde este instalația de sterilizare cu raze gamma? Unde este ușa cu sens unic pe care după ce ieși nu mai poți intra?
A doua zi urmează transferul. Este scoasă pe brancardă din salonul încălzit la 28 grade în holul spitalului, la 16 grade. Repet – în stare critică. Durează un pic logistica din hol. Îl intreb pe ambulanțier dacă mașina este încălzită. Este încălzită, dar toate ușile sunt deschise (firesc, în timpul transferului). Afară sunt 8 grade. Mă rog să închidă o dată ușile alea și să pornească. Se aprind sirenele și pleacă spre aeroport.

Unde este sasul încălzit pentru transfer?
Cum îți permiți în condițiile astea să plantezi panseluțe și să ai granit pe trotuare, când spitalul este o provocare de supraviețuire?
Și nu uita – faptul că nu am trecut pe-acolo nici eu, nici tu, este o chestiune de noroc.

Tudor Ciocănescu

Ca o completare.
Când l-am avut pe tatăl meu la Balotești, operat pe inimă, ca să intru la reanimare a trebuit să pun vestuță, botoși și să mă spăl pe mâini de la un recipient din perete, plin cu dezinfectant.
În același timp, asistentele și infirmierele voiajau bine mersi pe aceleași uși pe care intram eu, durându-le FIX în cur de problema asta. Pentur că se știe că doar pacienții aduc microbi, personalul medical nu are nicio problemă cu asta.

Așa, pentru că ați tot vorbit despre condițiile septice și ce bine e în spitalele românești.

Dumbo-HQ

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Lasa-ti-o baltă. O fi sistemu romanesc cu defectele lui, dar aici nu-i cazu. Puteai sa-i pui p-ăia si-n septicu septicelor. Cand ai caile aeriene arse, plamanii praf, inhalezi mai rau ca la Auschwitz, nu se mai punea problema de septic.

    • #2

      Arsurile favorizeaza aparitia infectiilor ca urmare a distrugerii barierei tegumentare si din cauza inducerii unei imunosupresii sistemice. Complicatiile infectioase aparute in urma arsurilor severe, reprezinta cauza principala de mortalitate in randul pacientilor arsi. Se estimeaza ca la nivel global cateva sute de mii de pacienti arsi decedeaza anual din cauza complicatiilor infectioase.

      Pe limba ta, septic face diferenta intre viata si moarte, in foarte multe cazuri.

    • #3

      Nu, nu septicu e problema, papusa. Citeste și ce a scris Lucifer mai Jos.

      Uita-te in raportu medical, cei care au murit pana acum n-au murit din cauza ,,complicatiilor infectioase”, ci pentru ca le-au cedat rinichii, plamanii, inima sunt distrusi pe interior, datorita pielii arse, pielea nefiind altceva decat reflectia exterioara a organelor. Plus cai aeriene distruse. Tu nu intelegei ca de cand i-a adus in spital, mentinuti artificial in viata? Ma refer mai ales la cei in stare critica. Arafat, pe care il injurati atat, pt ca e palestinian, Arafat a azis inca din seara tragediei acolo pe loc, a azis ca numarul mortilor se va dubla , poate chiar tripla. Deci nu mai aberati. Pune mai bine mana pe o carte de biologie, chimie. Si lasati jocurile politice si reactiile feminine isterice.

      Aia mor pentru ca au plamanii distrusi in primu rand, iar caile aeriene arse nu se pot regenera. Cedeaza inima. Stop cardiac. Simplu. Pentru cine a invatat cat de cat carte. Nu ca acuma. Pai acuma 3 facultati echivaleaza cu liceul de pe vremea lu tata. Asta e nivelul de invatamant azi. Toate gloabele au diplome, da nu stiu pe ce lume traiesc

    • #4

      Am trait sa o vad si pe asta: momentu acela cand A. Freigedank este serios si Iulia abereaza fara gratie (ca de obicei). 🙁

    • #5

      De fapt cedeaza pentru ca exista un mecanism de compensare in organism care intra in overdrive incercand sa refaca si tesuturile si sa compenseze si pierderea de lichide. Asta nu schimba faptul ca pericolul de infectii e mare si ca e un factor care ameninta evolutia celor internati.. Si ca sa iti explic ca vorbesti balarii, din rapoarte, cei mai multi au murit intoxicati. Azi ai incurcat antipsihoticele cu psihotropele ?

    • #6

      P.s. sunt destule “gloabe cu diplome” care stiu ca se scrie lasati-o nu “lasa-ti-o”.

    • #7

      cei mai multi au murit intoxicati”

      Nu, intoxicarea e CAUZA. EFECTUL E CE AM ZIS EU- Inima, plamani, rinichi, cai respiratorii distruse. Astea sunt efectul. sunt EFECTUL. Întelegi, păpușă? Relația cauză- efect. Ia vezi, poate poți să procesezi treaba asta cu căpșorul tău

    • #8

      Nu conteaza gramatica. Gramatica e ca si moda. Se schimba. Cum se scria pe vremea lu Coresi si cum se scrie acum. Si Eminescu mai facea greseli. Scrierea e relativa, se modifica, e doar un instrument. Ideea e ce transmiti. Ideea e logica, ratiunea. Astea conteaza. Din pacate, astea lipsesc femeilor . Ele nu prea au capicitatea de a trasnmite nimic, d-aia nici n-a existat vreodata o mare femeie in vreun domeniu-muzica pictura literatura etc. Numai de mana a doua. Nu se compara cu barbatii. Așa ca nu mai face pe desteapta

      A, si nu m-am referit la tine cand am spus gloabe cu diplome, dar dacă te-ai simtit asta e. Nu m-am referit la tine, ci in general. Tu doar faci desteapta

    • #9

      Un pic de offtopic:

      Iulia, am observat ca de foarte multe ori, cum apare o mica parere care fie usor diferita de cea a lui Cetin, sari la gatul comentatorului ori luandu-l peste picior, ori un pic de ironie/sarcasm, un pic de agresivitate care demonstreaza ca nu esti stapana pe ce zici si risti sa nici nu ti se citeasca comentariul sa inteleaga lumea daca ai dreptate sau nu. Nu ma intelege gresit, parerea ta poate fi corecta, poate n-ar fi rau sa lucrezi putin la modul in care o prezinti, mai putin agresiv, nu copia stilul lui George. Nu inseamna ca ar trebui sa te cenzurezi, sa nu-ti zici parerea, sa nu comentezi, doar ca nu te va mai lua nimeni in seama daca vei continua asa.

    • #10

      Make love not war!

    • #11

      Freige, tu te-ai apucat de citit, ma?

    • #12

      Nu mai sariti toti la gatul Iuliei, inclusiv A. Freigedank a fost rautacios si ironic in ultimul comentariu, asta poate poate obtine o reactie care sa-i mangaie orgoliul de manipulator mic ce e :))) , dar Vladimir n-a vazut.
      Ma rog, argumentele au fost pertinente, dar si Iulia s-a informat si are partial dreptate.
      Nu mai fiti toti asa obraznici cu Iulia, sunteti mult mai multi barbati pe arhiblog decat femei, ar trebui sa ne protejati, ostililor. 😀

    • #13

      Nu, Freige isi mai ia din cand in cand pastilele inainte sa posteze, asa, de control si pentru derutarea adversarului. Vad ca functioneaza.

    • #14

      Sa il faci pe Eminescu agramat, ca sa te scoti tu, asta inseamna sa fii mafiot :))
      Gramatica nu e relativa, e un tipar sefule in care trebuie te incadrezi.
      Sunt si femei care au fost crema in domeniile respective: Frida Kahlo – pictura, in literatura si muzica ai o tona de exemple mai ales in ultimii 100 de ani.

    • #15

      Ca sa ne lamurim – atat pierderea barierei tegumentare si leziunile interne sunt o problema cat si infectiile.

      Care problema e mai mare? Infectia.

      De ce? Pentru ca leziunile interne si pierderile lichidiene si electrolitice se pot compensa prin aport extern – deci cel putin in teorie n-ar trebui sa moara din cauza lor.

      Care e problema cu infectia atunci? Infectia omoara nu neaparat prin faptul ca duce la disfunctia unui organ (desi se poate) ci mai degraba prin faptul ca survine asupra unui organism aflat deja intr-o stare de hiperreactivitate inflamatorie( stiti voi, procesul ala de reactivitate impotriva agresiunii externe de orice natura al organismului).
      Organismul unui ars este deja intr-o stare de raspuns inflamator sever peste care o infectie poate sa declanseze usor o septicemie – care foarte frecvent se poate complica cu un soc septic.
      Socul septic este o particularitate rea de soc pentru ca spre deosebire de socul hipovolemic ( in care doar il umpli la loc pe om de lichid) aici problema nu e lipsa de lichid ci vasodilatatia masiva pe care uneori nu o poti contracara ( desi se pot incerca diferiti vasopresori – sansele nu sunt in favoarea pacientului).

      Deci da – tehnic Friegedank are dreptate insuficientele multiorganice de care decedeaza pacientul cel mai adesea deriva din starea de soc – soc preponderent septic la cei care nu au murit in ore.

      Ca fapt divers – caile aeriene spre exemplu ca stare nu sunt atat de relevante pe cat ai crede – mai ales cele superioare ( care ard primele) intrucat pacientii sunt intubati.

      Si as prefera daca am renunta la “pielea este expresia exterioara a organelor” – desi un organ crucial pentru supravietuire replica respectiva este nu tocmai corecta sau legata de vreo realitate.

    • #16

      Eminescu chiar mai facea greseli gramaticale. Studiaza mai bine.

      In privinta femeilor. STai cuminte, ca femeile sunt inferioare barbatilor in toate punctele. Nu exitsa comparatie. Ia zi-mi un o femeie compozitor care se poate compara cu un barbat? Nici nu prea exista. Pictor? Frida Kahlo. Ce dracu mă, ma faci sa rad. Zi-mi so femeie care se poate compara cu Rafael, Michelangelo, Rembrandt, Van Gogh, Picasso, Velasquez, Vermeer sau alti mari pictori. Ce dracu mă, ma faci sa si rad. LA fel, poeti, scriitori. Se poate compara vreo muiere vreodata cu Shakespeare, Goethe, Tolstoi, Dostoievski, Hugo, Balzac. Filosofi, la fel zi-mi o muiere comparabila cu filosofii mari incepand de la grecii antici pana Kant. Ce naiba, mă, te faci de rîs. Nu exista, niciun domeniu, ce vrei tu, nu exista femei mai bune decat barbatii. E clara treaba.

    • #17

      Ca fapt divers – caile aeriene spre exemplu ca stare nu sunt atat de relevante pe cat ai crede – mai ales cele superioare ( care ard primele) intrucat pacientii sunt intubati.”

      Păi, da, frate, sunt intubati. Si după ce-i dezintubezi ce sunt? Nu sunt cam ingerasi? Daca au caile distruse?

    • #18

      Nu e vorba doar de aia. E vorba de toti… poate unii cu arsuri mai putin grave, pentru care o infectie face diferenta intre viata si moarte. Boule.

    • #19

      Nu ii dezintubezi – pot sta asa mult si bine – caile aeriene au timp sa se refaca – si chiar daca leziunile cailor superioare nu s-ar reface ( de dragul teoriei) oamenii pot sa traiasca si cu traheostoma definitiva.

      Ea arata asa si omul respira prin ea.
      www.aic.cuhk.edu.hk/web8/Hi%20res/Shiley%20tracheostomy%20in%20situ.jpg

      Am vaga impresie ca tu trolezi desi eu incerc sa te educ.

    • #20

      pai tu compari cu artisti din perioade in care femeile nu beneficiau de egalitate in dezvoltare intelectuala. Nu are rost. Ai mai multe sanse sa gasesti din 100 de barbati mai multi ambitiosi decat din 100 de femei, e adevarat, dar asta nu inseamna ca in ultimii 100 de ani femeile nu au contribuit.

    • #21

      pai tu compari cu artisti din perioade in care femeile nu beneficiau de egalitate in dezvoltare intelectuala. ”

      Ce epoci, mai nene, din toate timpurile. Si-acuma din ultima 100 de ani iti dau exemple, de barbati mai mari si mai buni decat femeile in orice domeniu cultural stiintific. Deși, pentru mine ultima 100 de ani e absolut decadenta, tocmai pt ca li s-au dat drepturi femeilor, barbatii au devenit efeminati, si nu se mai creeaza nimic autentic, genial, ci doar mizerii.

      egalitate in dezvoltare intelectuala. ” Hahaha. Dezvoltare a ce? Ca femeile n-au ce sa dezvolte.

      Da, hai, uite s-o iau si pe ,,logica” ta, sa-ti arat ca te inseli. S-au emancipat, au libertate femeile de circa 100 ani cum zici tu. Bun. Ce-au creat ele în ăștia 100 de ani comparabil cu ăia pe care i-am pomenit eu? NIMIC. Q.E:D

    • #22

      Femeile sunt făcute pt a face copii, sunt facute de natura pentru alte chestiuni. Au creierul inferior, e studiat stiintific, creierul unei femei e inferior.

    • #23

      Margaret Wilcox a inventat incalzitorul de masina. Daca tot a avut loc un incendiu trebuie sa ne amintim ca iesirea de incendiu a cladirilor moderne a fost inventata de Anna Connelly. Maria Beasely a inventat pluta gomflabila de salvare pt nave. Maria Telkes o fiziciana impreuna cu o arhitecta Eleanor Raymond au creat prima casa incalzita doar de la energie solara. Letitia Geer: siringa moderna, inainte siringile nu se puteau utiliza cu 2 maini. Florence Parpart: frigiderul modern electric. Ada Lovelace a creat primul algoritm pentru calculatoare, asta o face primul programator din istorie. Shirley Jackson a facut cercetari importante care au dus la inventarea fibrelor optice, faxului portabil, si alte tehnologii moderne. Joshephine Cochrane: masina de spalat vase. Hedy Lamarr a inventat tehnologia de transmisii fara fir, a pus bazele dezvoltarii tehnologiei wi-fi si gps. Alice Parker – incalzirea centrala. Stephanie Kvolek – a inventat vestele de kevlar. Grace Murray Hopper a inventat primul software pt computer, cuvantul bug care descrie o anomalie in programe practic ea l-a folosit prima data.
      Nestiind toate astea te face doar ignorant, mai studiaza.

    • Vesta de salvare gonflabila? Masina de spalat vase? :)))))))))))))) incalzitoru de masina? :)))))))))))))

      Frate, eu vorbeam de marea arta cultura stiinta, nu șușanele. eu vorbeam de Kant, Shakespeare MIchelangelo, Picasso, Van Gogh MOzart si tu ma iei cu vase de spălat? :)) Nu-ti i raspund ca n-are sens, dmauci discutia in grosier, vulgar. Daca m-ai luat cu masina de spalat vase, imi pare rau, dar trebuie să ma retrag, nu e de nivelu meu aceasta discutie.

      Nikola Tesla, Wernher von Braun, Werner Heisenberg, Max PLanck, Henri Poincare, Lamarck, Descartes, Darwin, Newton, Galilei, Pascal, Traian Vuia,Thomas Edison, MIchael Faraday,Alexander Graham Bell, Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, James Watt, Rudolf Diesel, John BRowning, John Dalton, Wilhelm Conrad Rontgen, Niels Bohr. Și multi mulți alții pe care nu-i mai înșir aici.

      Ia vezi, informeaza-te cine au fost aștia, si după aia mai vorbim.

      De fapt, prin ,,exemplele” pe care le-ai dat, tu nu faci decât sa confirmi ceea ce eu susțin. Mulțumesc.

      PS: A, si îi poti da si click pe numele meu . Nu, de data aceasta nu e o manea, e chiar ceva educativ, poate mai inveti si tu ceva.

  2. #25

    personalul medical trebuie sa aiba grija sa nu fie chiar total curat ca se instaleaza piocenicul, deci tot la binele pacientilor se gandesc /*

    • #26

      Ce inseamna piocenic? Nu gasesc nimic relevant pe Google.

    • #27

      pioceanic e corect. e un bacil care se dezvolta in curatenie (spitale, piscine cu clor). Are rata de mortalitate pe la 30%

  3. Din cate stiam, de asistente nu se prind microbii … doar banii.

    • #29

      Așa o fi, dar, și în UK la NHS “asistentele intra ca vacile peste pacienți “

  4. #30

    Eu am fost internat în vara la spitalul Fundeni (care arata jalnic de altfel) si cât timp a fost nevoie s-a respectat protocolul pentru asigurarea condițiilor aseptice. Am stat singur în salon de patru paturi, absolut toată lumea intra echipata și se spălau pe mâini cu o spuma când intrau în salon. Și în fiecare zi venea o tanti de la sanepid sa verifice și sa mă întrebe dacă se respecta protocolul.

    • #31

      Adica aveau un fel de audit de la Sanepid si ai avut bulan sa pici pe el.

    • #32

      Tot ce e posibil. Sper sa nu mai ajung vreodată pe acolo sa verific.

  5. #33

    Am fost internat intr-un spital de Stat din Iasi acum cativa ani, dupa care am jurat ca voi incerca sa fac destui bani incat sa-mi permit sa merg numai la privat, daca voi mai fi vreodata nevoit sa ma internet.

    Aveam un rahat de infectie cam la capatul coloanei vertebrale, care cerea obligator operatie. Nu aveam idee cam prin ce jeg si umilinta trebuie sa treci pentru asa ceva. In primul rand, vine asistenta in salon de 10 paturi, ma pune sa tin capu-n perna cu fundul in sus si “tine si tu de buci” cat ma radea cu o lama la fund. Buuun. Asta in timp ce o parte din pacienti se uitau jenati si politicosi pe tavan, vreo doi zambeau la mine cu compasiune, ca si ei trecusera prin aceeasi chestie cu cateva zile inainte.

    Daca vreodata cineva are retineri, e pudic si nu stie cum sa rezolve, ii recomand sa mearga in spital romanesc de Stat.

    Are loc operatia, ma duce brancardierul in pat si ma trezesc ca il vad dupa aia numai la usa salonului, zambindu-mi si facand tot timpul semn ca vrea si el niste bani.

    Bonus: baile erau un jeg absolut groaznic, ziceai ca se filmase Silent Hill acolo. Rahat, voma, sange cam peste tot. Asistentele, in loc sa-si faca treaba, se apucau sa injure cand auzeau ca mai vine cate un control de la Sanepid. The End.

    • #34

      Tovaras de-al meu, 34 ani.Impresii ca ejaculare precoce.Din cabinet in cabinet, crezand ca cineva chiar are timp de el.Ajunge la urolog, intr-un final cu analizele.Asistenta se uita la el, se uita la analize, se uita din nou la el si exclama:”Aoleu, dar la varsta asta incepeti sa va plangeti?”.

  6. sunt sigur ca maruta cand i-a dat lu copilu ala biletu si a pozat langa el, isi curatase aparatu foto

  7. #36

    true, stiu o situatie cu bolnav operat de cancer colon (la un spital din Bucuresti);
    – operatie reusita, pacient ok, pe pat la spital, dupa doua zile omul se vaieta ca il doare tare UN PICIOR!
    – ignoranta totala a spitalului, familia insista de zeci de ori sa-i faca analize…nu i-au facut nimic..
    – dupa 4 zile situatie si mai grava, spitalul refuza in continuare analize suplimentare
    – familia insista, dupa 6 sau 7 zile i se fac analize omului=infectie cu “ceva” auriu 🙁
    – tratament degeaba… au cedat rinichii si pacientul a murit la 10 sau 11 zile dupa operatie din cauza infectiei..

    alta cu spitale romanesti:
    – alt pacient, cu cancer la stomac, sub tratament, relativ stabil dar cu pronostic de viata nu mai mare de 1 an, sufera o operatie la inima (pentru a-i pune niste stent-uri), cu materiale platite de familie deoarece in spital nu se gaseste nimic
    – aproape 1an mai tarziu pacientul face un rmn si surpriza.. nu are nici un stent pus 🙁
    familia insista ca trebuie sa aiba, doar le-au platit cu zeci de mii de lei.. nu are!
    are operatie facuta, dar nu si stenturi: probabil niste “medici” au decis ca oricum moare in curand de cancer, asa ca de ce sa le mai puna, chiar daca au foat platite!
    -partea buna, au trecut cam 2 ani de atunci si pacientul e in viata, destul de bine ca sanatate
    si tot fara stenturi 🙂

  8. Nea Nicu era cu septicu. Juca mereu cu sinistra, cu Ilici, cu Bobu … *

  9. #38

    Am pe cineva, o ruda care lucreaza la spitalul Fundeni. Mi-a zis ca maine il vor transfera pe unul de la spitalu Elias , la Spitalul Fundeni, la CC Iliescu ca sa-l opereze. Ghici unde? La INIMA. Mai este inca unul la CC Iliescu tot așa , mi-a zis, l-au operat aseara. Nu sunt arsi gravi ca restul, dar iata datorita INTOXICATIEI ce se intampla. Au problema grave cardiace. Voi nu va dati seama ce au inhalat aia acolo, ce iad a fost acolo.

    Mi-a zis ca de azi i-au pregatit o rezerva speciala, nu stiu ce. In rezerva aia intra o singura persoana care il supravegheaza pe pacient permanet.

    O sa va spun ce mai aflu. Va tin la curent. Deci pana acum la CC Iliescu e unu pe care l-au operat aseara la inima, nu stiu de unde l-a adus dar voi afla,probabil de la Arsi. Si maine mai vine unu de la Elias. Tot asa va fi operat cu inima. Mi-a spus ca nu au arsuri mari, grave, pe suprafete mari niciunul, la acesti doi inși e vorba mai mult de fumul inhalat. Sa speram ca vor fi bine.

  10. #39

    www.mediafax.ro/social/starea-victimelor-de-la-colectiv-mai-sunt-76-de-raniti-in-spitale-24-in-stare-critica-si-grava-30-de-pacienti-in-spitale-din-afara-tarii-14879236

    ,,În momentul acesta s-a făcut o evaluare extrem de exactă şi cred că unii dintre ei vor putea fi transferaţi în zilele care urmează, pentru că acum, în acest moment, sunt foarte grav. Au rămas cei mai gravi, care au problemele pulmonare, instabilitatea respiratorie, verntilatorie, cei care nu îşi fac schimburile gazoase bine şi este un risc pentru oricine să îi transporte”,

    Ati inteles, da? Pt cei dintre voi care cred ca transportatul asta de colo colo, e așa ca si cum ai trasnporta un sac cu cartofi.

    ,,Ea a mai precizat că unii pacienţi de la Floreasca ar putea fi transferaţi în Germania şi Franţa, arătând totodată că nici în aceste ţări nu sunt multe locuri pentru arşi.

    “Se colaborează cu o echipă de francezi şi vor decide unde anume. Vom decide indicaţia de transfer împreună, dar unde anume stabilesc ei, pentru că nici în aceste ţări locurile de arşi nu sunt la dispoziţie. În fiecare ţară sunt locuri puţine de arşi şi le utilizează cu mare înţelepciune, au o economie specială în a atribui paturile”, a spus Grintescu.

  11. #40

    zilele astea s-a tot discutat de eficienta spitalelor din .ro.
    Am o fosta colega de liceu al carui baietel de 2 ani si ceva a fost diagnosticat cu o tumora foarte rara la creier. A trecut prin 2 operatii pana acum si acum e pe chimio. Diagnosticul i-a fost pus in Romania cand erau in vacanta, ei locuind in UK. Pana la urma au decis ca e mai ok sa mearga in UK, ceea ce mi se pare normal, ei fiind asigurati acolo.
    Faza e ca desi exista nu stiu ce terapie cu protoni, nu li -a dat acces la ea pentru ca cineva a hotarat ca sansele nu merita costurile sau asa ceva de la asigurarea medicala de acolo.
    Ce poate fi in inima unui parinte cand stie ca exista o terapie chiar si cu sanse mici, dar cineva face un calcul si considera ca viata puiului tau nu merita potentialele costuri.
    Cat de cinic…Ma rog, vroiam sa zic ca oriunde, din pacate, actul medical are considerente financiare, desi diferite.
    Acum incearca sa stranga 70 000 GBP pentru tratamentul respectiv…din pacate suntem toti cifre pentru guverne

    Pagina lui Alex aici, sa nu credeti ca am inventat si in plus poate poate ajuta cineva cu ceva, ca o clasa de liceu de colegi de acum 15 ani nu pot prea multe din pacate, oricat si-ar dori,
    www.facebook.com/Alexander-Vinson-ATRT-Fighter-126783607668010/?fref=nf

  12. #44

    Aveam pe unu la pârnaie, ii daduse foc lu nevasta-sa. 25 de ani omor calificat. Bagase deja 14 ani, mai are doi ani pana la eliberare conditionata. Ii daduse foc lu nevasta-sa cu care avea 5 copii. Si culmea, 2 dintre copii, 2 baieti il cautau la parnaie. Ceilalti 3 nu vorbeau cu el, il repudiasera, i-au vandut tot, mai ales una dintre fete i-a vandut tot

    I-a dat foc lu nevasta-sa manca-ti-as. Motivul? Nu că l-a prins ca il insela, dar era bețivă din ce mi-a povestit, o aduna de prin șanturi. Si intr-o zi i-a furat niste bani multi, ăsta nervos(bine tre sa ai si gena de criminal sa faci asa ceva oribil)- a aruncat cu diluant d-ala inflamabil pe ea , si i-a dat foc cu chibritu. N-a murit pe loc, dupa 30 de zile la spital. Tot asa, datorita arsurilor mari.

    I a dat lu ăsta 25 de ani pt omor calificat. Mai are 2 ani si iese. Bine, omu e batran e terminat, are 60 de ani, cand i-a dat foc avea 40 si ceva. Ca sa vedeti și voi

    • #45

      eu nu inteleg ce cautai tu la parnaie; ai zis ca ai terenuri care valoreaza milioane.
      ai trisat la poker? :))

  13. #46

    Ideea era ca asistentele si medicii fumeaza in incinta spitalului,in apropierea pacientilor si nu in spatiile special destinate.

  14. Cu studiile si halatul vine si imunitatea, microbii sunt selectivi, microbul e prost sa infecteze un doctor? Vorba aia, microbul stie ca are viata scurta pe doctor sau asistenta.

  15. #51

    Ce conditii septice, eu am avut neplacerea sa imi vizitez bunica la spital, n-am fost de foarte mult timp intr-un spital, auzeam numai de bine despre cel cu pricina.. “Spitalul Nou” din Targu Mures, cand am intrat pe hol am avut impresia ca e o gara de metrou… repet, acesta e un spital de top printre ele.

  16. #52

    2 luni am de la operatie. Spitalul Sf. Ioan Suceava, sectia chirurgie. 3/4 din saloane dotate cum trebuie, paturi noi (electrice, cu telecomanda, gen a2zmedsupplies.com/images/electric-hb.jpg , sf nu alta, spuneai c-am nimerit prin Noua Zeelanda ceva), instalatii de oxigen, buton de alarma. Restul de saloane – cu paturi vechi si jegoase.
    Nu asistentele mi-au deranjat sederea in spital, cele mai multe stiau ce fac. Pe mine infirmierele m-au omorat. Alea incepeau curatenia de dimineata la ora 5, cu izbituri de galeti, draci si acelasi mop muiat intr-o apa in care probabil uneori scapau si niste clor. Apoi la vizita de dimineata tot infirmierele treceau prin saloane si “faceau ordine”. Pe un vecin de salon l-au invelit cu forta, ca sa se vada frumos patul 😀 Curatenia de noapte se termina pe la 12, cam in acelasi timp cu tura de injectii prestate de asistente. Baile erau sub orice critica, acolo am invatat cred vreo 2-3 pozitii noi de a-mi face nevoile.
    Dar ce m-a omorat definitiv a fost dezinvoltura cu care treceau cu galeti (foste cutii de var) descoperite, pline de sange/urina/puroi (goleau pungile de colectare – nu va mai zic de mirosuri) FIX PE LANGA caruciorul cu mancare, unde mai tot timpul pe tava de jos era paine sau o oala, descoperita fireste.
    Prima experienta cu durata mai mare de o zi in sistemul de sanatate. Acum stiu de ce si pe fetita si pe sotie am insistat sa le duc la privat. Banuiam ce e la cel de stat 😐

  17. #53

    Daniel Ciobanu, cu arsuri de 45% si plamanii arsi a fost tinut la Spitalul de Arsi intr-un salon fara usa. FARA USA. In fata salonului statea un paznic care oprea lumea sa intre la el si care era racit si tusea tot timpul.

    In primele zile MEDICII NU AU INFORMAT FAMILIA CA NU AU CAPACITATEA SA-I PANSEZE SPATELE ARS. Citez “sa i se vindece mainile ca nu-l putem intoarce”. Cand s-a aflat de aceasta situatie familia a inebunit si printr-un prieten a venit Becali si a donat 70.000 EUR sa-l trimita de urgenta in Israel.

    Evident a fost prea tarziu. Ieri am fost la slujba. Azi a fost inmormintarea.

  18. #54

    Cred ca cineva i-a furat contul lui Freigedank si il trolleaza.

  19. #55

    Eu dau la pariu cu oricine de aici, ca daca merge cu mine intr-un spital sa ne internam 1 saptamana, unu din noi sigur pleaca cu ceva.

    Am fost FORTAT sa dau spaga in spital ca sa nu ma interneze (am fost doar ca sa fac niste analize decontate) cand la usa erau batrani ce se rugau de un pat in spital!

    Nu m-ar fi deranjat internarea daca nu ma baga intr-un salon cu 7 persoane care mai de care cu tot felu de boli! Eu mergand pentru niste analize care de altfel costau zeci de milioane.

    Asta ca sa nu mai vorbim ca mi-au incurcat analizele si ei nu si-au dat seama (ceva de tiroida), m-am prezentat a 2-a zi cu mostra ce trebuia adusa si mi s-a zis: pai ce aduceti aici ca avem deja analizele…? :)) Plecand de aici sansele ca si restul analizelor sa fi fost muci sunt de 50%.
    Te duci te verifica esti ok si pe drum mori!

  20. #56

    N-as vrea sa ma erijez in avocatul diavolului, da’ zic ca n-ar trebui sa credem ca sistemul nostru de sanatate e cel mai de jos posibil. Asta nu-nseamna ca nu trebuie sa ne dorim evolutie, da’ sa nu dramatizam chiar atat, iar cand evaluam sa-ncercam sa ne punem corect in contextul socio-economico-istoric in care ne aflam.
    Uscaturi am vazut chiar si la case mai mari, case de-alea de se tin cu nasu’ pe sus de nu le ajungi nici cu mama prajinilor. Par exemple, spitalul TENON: tenon.aphp.fr/.
    S-a operat nefasta la ei. Urgenta. “Decat” 4 ore petrecute in sala de asteptare de la Camera de Garda Urgente ca sa-i vina randul. In conditiilie in care a fost nevoie de operatie in aceeasi seara. Un triaj exemplar, cu alte cuvinte. Gresia pe jos, nespalata de pe vremea lu’ Pazvante Kioru. Salon cu panze de paianjeni pe la colturi, de ziceai ca-l asteptau pe Claudiu Niculescu sa vina sa-i mute de-acolo. Paturi cu rugina la vedere, fir electric neizolat, cu bec atarnand in mijlocul tavanului. Precizez ca nu-s vreun cusurgiu notoriu, am un nivel de toleranta destul de ridicat.
    Alta: doctor la urgenta care nu mi-a vazut o fractura de pomete pe care un doctor legist a vazut-o instantaneu, cu ochiul liber, a doua zi. Altul, de la alt spital celebru(Pitié Salpetrière), a considerat ca nu e nevoie de operatie la aceeasi fractura si ca “mergeti acasa, isi revine sensibilitatea in maxim 15 zile”, de-am ramas cu nervul suborbital circa mort si-ngropat.
    Doctor la azil de batrani care n-auzise in viata lui ca metoclopramidul de poate face si intravenos si-a sarit pe Vidal ca sa dea o geana.
    Ca o ciudatenie, toate sunt din sistemul de stat. Am avut si 2 experiente la privat, cu alte doua operatii: una eu, si una nevasta. Totul la superlativ.
    Si-nca una, asa, orientativ, despre un sistem de sanatate dintre cele de care dorim noi sa avem. O statistica cu o medie a intervalului de timp in care poti obtine o programare la anumite specialitati medicale in Franta. www.lexpress.fr/actualite/societe/sante/infographie-medecins-specialistes-quel-delai-pour-obtenir-un-rendez-vous_1623174.html

  21. Nu vreau sa generalizez, dar sa-i f in gura pe toti medicii pe la care am trecut in viata mea. Inclusiv pe cei veterinari.
    Nici n-am sa va citesc replicile. Punct.

  22. #58

    UItati nuntă aici, la jîdanii ultra ortodocși. Îi pune basca pe față :))))))))))))))))))))))

    scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12241172_921633474611465_1316323937746914701_n.jpg?oh=21024c0552cce11de6825558591dbf2e&oe=56F9359F

  23. în viața mea de 36 de ani am avut doar de patru ori nevoie de un medic și de fiecare dată a fost failed.

    1. tatăl meu acuza dureri mari abdominale
    prima zi: luați ciocolax, sunteți constipat
    a doua zi: mai luați asta, este un fel de ciocolax mai puternic
    a treia zi: hmmm, veniți mâine pe nemâncate, pentru investigații
    a patra zi: să vă fac o clismă, aveți abdomenul tare, sunteți tare constipat se pare. așteptați. după 10 min, “hei, omul ăla a leșinat, să-i luăm sânge din deget. fuck! are peritonită, leucocitele sunt incredibil de mari, să vină salvarea, dar n-avem salvare, să-l ducă cineva cu mașina personală la Ploiești. noroc că era însoțit de cineva care cunoștea pe cineva cu mașină.
    la Ploiești: cred ca mațul este spart de cel puțin cinci zile, zice chirurgul. noroc ca are 2m si 130km, sper să supraviețuiască. bărbieriți-l pe burtă, îl desfacem, vin imediat în sală”.
    Așadar, a fost despicat, scos mațele, legat (nu cusut) în cinci locuri cu un fel de ață de covrigi și trimis acasă așa, după 12 zile, cu mesajul “nu știm dacă va supraviețui”, dar a supraviețuit. Aveam 15 ani atunci, acum aș fi murit cu ei de gât.

    2. soția acuză o înțepătură în abdomen. “parcă m-a înțepat ceva”, hai la spital să vedem. era însărcinată.
    – trebuie să vă internăm pentru investigații, spuse un medic, scanând-o doar ochiometric, fără să pună mâna pe ea.
    – ok, zic eu. vezi că fug acasă să-ți aduc schimburi și periuța de dinți.
    pe drum mă oprește un echipaj de poliție. eram pe șoseaua Fundeni și aveam 72km/h. îi rog să îmi scrie repede amenda, le explic tremurând, le arăt pijamalele soției să fiu credibil. și toate analizele din trecut pe care le luasem cu mine. râdeau ca proștii și m-au ținut acolo 50′. ajuns la spital, soția tremura cu o branulă în mână și îmi zicea “mor, mi-au băgat asta în venă, fără să mă consulte, fără să mă pună măcar la un ecograf, doar m-au palpat. nu mă durea nimic. nu știu ce e în perfuzie, dar simt că-mi crapă inima….” și brusc, își trage perfuzia din venă. aproape că leșinase. chem medicii. vine o asistentă
    – vai dragă, de ce ai făcut asta!!!
    în următoarele 30′ pierde sarcina, hemoragie puternică. am cerut explicații, dar nimeni nu m-a băgat în seamă. nici nu știu ce s-a întâmplat atunci, dacă aia era procedura. n-am mai insistat, eram prea supărați, dar apoi am realizat că trebuia să merg până în pânzele albe…

    3. copil de 3 ani diagnosticat cu diabet de tip 1
    – dar nu se poate, dragă, hai să mărim doza de insulină.
    după alte două ore:
    – vai, dragă, are doză de adult deja, tot pe glicemie 500 stă, hai să mai dăm de rotiță
    după 20 de ore, când copilul era palid și sfârșit, vin mai mulți medici
    – ce se întâmplă?!?!
    – vedeți că firul de la pompa de insulină este scoasă din aparat, zice o femeie de serviciu
    așadar, micuțul, după ce că a ajuns acolo cu glicemie până la cer, a stat 20h pe glucoză în venă, firul de insulină fiind introdus în venă, dar ieșit pe undeva pe traseu…

    4. mi se umflă o buză, brusc. eram cu fața cât casa. mă duc la particular
    – domnule, nu vreau să vă sperii, dar îmi place să fiu direct, nu arată bine, pare a fi cancer de buză
    mi s-au înmuiat picioarele, caut pe net, fuck, semăna, aveam toate simptomele parcă. ajung la o farmacie, terminat. un farmacist în vârstă mă întreabă ce am.
    – cancer, zic, la buză.
    – ia să văd, zice. de când îl aveți? vă doare?
    – de acum trei zile, îi răspund. mor de durere.
    – hai domnule, dumneata crezi că un cancer izbucnește așa violent?
    seară, în fața oglinzii, strâng din buze și din cur și îmi storc cancerul. un pumn de sebum a ieșit. a doua zi, la prânz, nu mai aveam nimic. m-am dus la medicul pulii și i-am arătat că m-am vindecat. mi-am aprins o țigare. tocmai mă lăsasem de trei zile.

  24. Update despre pacientul ars de la CC Iliescu , Fundeni, de la sursa mea chiar din interior d-acolo. Azi noapte l-a u adus de la Elias si tot azi noatpe l a operat. Eu v-am spus de ieri, abia azi a aparut stirea in presa.

    Are arsuri doar 25%, deci din pct astad e vedere nu e asa grav ca restu, mi-a zis persoana mea de contact ca l-a vazut , desi e izolat in rezerva, nu intra chiar oricine. E pe fata, pe picioare, dar repet doar 25%. Insa, e problema pe interior cu plamanii cu respiratu, cu inima in ultima instanta. D-asta l-a si adus aici la CC ILiescu sa-l opereze. Cica ar fi mai bine decat restu, insa deocamdata nu se poate da un verdict sigur, repet are doar 25% suprafata arsa, dar problema e cu plamanii caile respiratorii. Va tin la curent. Are 41 de ani, e barbat. Si stiu si numele dar nu-l dau aici că nu e frumos. Incepe cu litera G. Nu e pe nicaieri in presa informatiile pe care vi le-am dat eu acum, in caz ca apare sa vedeti ca am dreptate, nu va mint

    PS. V-am mai zis de unul ieri, a fost o greseala a persoanei care m-a informat. Ala venit inaintea astuia de la Elias, nu avea legatura cu tragedia de la Colectiv, era intr-adevar de la Spitalul de Arsi, dar n-avea legatura cu ăstia de la Colectiv. Deci e un singur pacient de la Colectiv acum la Fundeni, asta venit de la Elias. Va tin la curent

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam