În umila mea opinie, nu există un ministru mai prost decât Lia Mulguța Vasilescu. Este, fizic, imposibil, să înmagazinezi mai multă prostie într-o bibilică.
Să mă explic.

Doamna Mulguța vrea, nici mai mult, nici mai puțin, ca salariul minim la angajare să fie în funcție de vechime și studii. Adică dacă ai o vârstă, o experiență și ceva studii, angajatorul ar fi obligat să îți ofere un salariu mai mare decât minimul pe economie. Uh, ce chestie mișto, nu?

Doar că nu. Pentru că un angajator nu plătește doar salariul, ci mai plătește, overall, vreo 70% la stat, cheltuieli cu acel salariu. Acum, vă las să ghiciți pe cine va angaja patronul român, dacă ar fi să aleagă între un tip în prag de pensionare, cu vechime multă pe cartea de muncă și un puști care a terminat acum liceul și candidează pe același post. Ați ghicit, pensionarul se va duce acasă și va ronțăi șireturi, pentru că banii au valuare.

Mă uit prin jur, pe aici pe unde sunt. În afară de indienii care sunt angajați cu precădere în benzinării și sunt sictiriți și indiferenți, în majoritatea magazinelor, hypermarketurilor vezi angajați în vârstă, care, altfel, nu prea ar avea unde să se ducă, la vârsta respectivă. Recalificări la vârsta aia nu prea mai faci, tehnologia te-a depășit cu mult, șanse cam puțin.

Ei, iată, la românia nu se poate asta, nu o să angajeze nici dracu oameni în vârstă, la hypermarketuri când poți, pe bani mai puțini, să iei un tip de 20 de ani care are și mai multă rezistență și vigoare. Pentru că aia de la PSD este proastă și ea chiar crede că îi ajută pe pensionari.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    angajatorul va pune in anuntul de angajare valoarea salariului minim-minim si nu va mai fi nevoit sa introduca criterii de varsta, care pot fi considerate discriminatoare.

  2. Tu spui foarte bine, dar e irelevant pentru ca ei pnesionarii cred in ce spune proasta asta si cam asta e tot ce conteaza.

    • Bunica-mea nu ii suporta. Cel putin pe Olguta o uraste cu patos. De fapt imi dau seama ca bunicii mei nu au votat niciodata cu PSD. 🙂

  3. #4

    Valabil și pentru cei cu studii superioare. Si acum sunt probleme, ca nu îți găsești de munca pentru ca esti chipurile supracalificat pentru postul respectiv (nu apreciază nimeni ca vrei să muncești) , dar cu legea asta chiar se apropie sansele de zero, valabil și pentru cei cu vechime. Ura Psd!

  4. #5

    Calcule facute in noiembrie 2018, in caz ca citeste cineva asta in viitor. Sa vedem:

    1.500 RON (salariu net) inseamna 2.508 RON (brut) si 2.564 (complet).
    2.000 RON (net) inseamna 3.409 RON (brut) si 3.486 RON (complet).
    2.500 RON (net) inseamna 4.273 RON (brut) si 4.369 RON (complet).
    3.000 RON (net) inseamna 5.128 RON (brut) si 5.243 RON (complet).

  5. #6

    are eftimie un articol chiar misto despre subiectul asta – cu permisiunea lui Cetin:
    eftimie.net/de-ce-vrea-olguta-vasilescu-sa-introduca-mai-multa-discriminare-pe-piata-muncii/

    • O fi mai misto dar e gresit. Cazul 2 cel putin. Un exemplu gen Eftimie: Roxana care a terminat Calculatoare la Suceava asteapta vreo cativa ani sa o angajeze Microsoft sau Apple. Daca vede ca nu vin se duce la Peperoni SRL si se angajeaza ospatar. Salariul e ala minim pentru ca diploma de IT-izta nu e o cerinta la Peperoni. Diploma are importanta doar daca te angajezi pe specialitatea ta. Inginer fara diploma nu se poate, ospatar da. Chiar si la Mec.
      P.S. acu vreo 20j de ani stiam eu niste fete in anul 5 la calculatoare care nu puteau sa copie un fisier cu norton commander. Secretara scria pe fruntea lor, daca erau norocoase.
      Daca corect e sa copieze imi bag pla, nu-mi place cum suna

    • Mai tarziu am aflat ca in afara de secretare se puteau face profesoare de TIC/Info. Unele chiar sunt.

    • #9

      sau jurnalizde la In gura presei

    • Da, da :)) e cibernetician limbricul

    • #11

      @lebig one: stiau fetili ce stiau, cine mai foloseste nortonu’? 😉

    • #12

      mai bine ramanea #ingatuma-sii !

    • #13

      @kilroy: Norton nu dar exista Total Commander si clonele sale cu care copiezi tot cu F5 dintr-un panel in celalalt. Io-s de moda veche, e mai usor cu tastatura.

  6. #14

    Au specificat desteptii ca trebuie sa ii dai salariu mai mare doar daca are studii superioare in domeniul in care lucreaza; adica daca e inginer dar lucreaza pe post de casier, ia tot minim in varianta fara studii superioare. Ma apucase si pe mine durerea de cap, inca nu mi-a trecut, probabil vor mai urma si alte “minuni” legislativ-administrative pentru fraierii de antreprenori care vor (prostii) sa faca ceva in tara asta…

    • Ei bine, si acum vine intrebarea: nu mai bine scoti salariul minim si il faci ca un fel de salariu minim recomandat pe industrie?

    • #16

      Mie imi pare un biznis bun sa investesti intr’o facultate de casiere (si alte chestii conexe), o sa fie cerere mare de la anul! 😀

  7. #17

    Printre nenumaratele motive care m-au determinat sa plec definitiv din Romania anul acesta, a fost si urmatorul: in vara am incercat sa imi schimb locul de munca si la un interviu mi s-a spus ca sunt prea batran. Am 43 de ani (atunci inca nu ii implinisem) era vorba de munca de birou, nu de carat saci de ciment pe santier sau altceva care cerea efort fizic intens. Am studii superioare si oarecare experienta in domeniul pentru care aplicasem. Dar…eram prea batran..Insa chestia aia cu “orice sut in fund e un pas inainte” la mine s-a dovedit a fi reala si la propriu si la figurat. Acum muncesc in alta tara, pe bani mai multi. La astia nu a contat varsta ci faptul ca mai lucrasem in domeniu si le-am dovedit la interviu ca ma pricep la ceea ce au ei nevoie.

  8. #20

    Dar ajută foarte bine partidul: noi v-am mărit salariile dar capitaliștii ăștia nenorociți nu vor să vă angajeze! Votați cu noi și o să-i obligăm să vă angajeze!

    • #21

      Ha, ha, buna asta!

      In 20-20 vor trece asta in Programul de Guvernare, ala pe care il respecta 100%.

  9. #22

    Si uite asa angajatorii vor avea un motiv in plus sa nu angajeze persoane mai in varsta.

  10. #24

    Preambul, e doar o mica expunere cum ca dracul nu e chiar asa negru, sunt anti-psd, bla bla.

    E vorba de postul pe care faci angajarea. Daca postul, conform COR, e post de studii superioare atunci esti obligat sa angajezi om cu studii superioare. In rest, e ca si pana acum, acelasi salariu minim chiar daca cel angajat are studii superioare, dar postul e de studii medii sau mai jos.

    Omul ala care mai are cativa ani pana la pensionare (maxim 5) ii ofera sansa angajatorului sa primeasca de la stat 2250 lei timp de 1 an iar angajatorul e obligat sa il tina angajat numai 6 luni dupa acel prim an.

    La fel si pentru someri peste 45 de ani. La fel si pentru tineri NEET, proaspat absolventi, persoane cu handicap, etc.

    Teoretic numai plaja de varsta intre 26 si 45 de ani e dezavantajata, angajatorul neavand nici un beneficiu daca angajeaza din aceasta.

    Totusi, avand in vedere vechimea de 15 ani necesara pentru diferentierea pe salariu practic doar cei cu varsta peste 33 de ani si pana la 45 de ani sunt defavorizati angajatorul neavand nici un simulent.

    Tragand linie, eu cred ca in marea majoritate va fi ca si pana acum, posturi majoritar pe studii medii, avantajele oferite de stat pentru angajator sunt pe aceleasi grupe …

    Un avantaj pentru putinii care vor gasi un post pe studii superioare unde se incadreaza si un avantaj pentru cei care sunt angajati acum pe post cu studii superioare care vor primi un salariu mai mare.

    Dezavantaj major pentru cei cu varsta intre 33 si 45 de ani care nu sunt angajati in momentul de fata si au 15 ani vechime. Acestia sunt practic total exclusi din piata muncii, desi nu te obliga nimeni sa scrii in CV toate locurile de munca si nici nu prea are cum cineva sa iti ceara dovada vechimii.

    Per total … idealistic vorbind … e un mic plus desi sunt sigur ca se vor gasi “solutii” de catre angajatori pentru a ii da afara pe cei cu peste 15 ani vechime, de a afla vechimea la interviul de angajare … etc.

    • #25

      Fals, nu esti obligat sa angajezi cu studii superioare. Doar pozitiile de specialitate in care se solicita studii intr-un anumit domeniu necesita, gen medici, avocati, notari, ingineri de mediu, cadastru…etc.

  11. #26

    asta e primul pas, urmeaza:

    fiecare firma cu peste 10 angajati trebuie sa angajeze 2 oameni > 60 ani.

    sau:

    deducere 50% de la taxe pentru angajatii de peste 70 ani

  12. Salutare,

    Ce vrea de fapt Olguta e sa ne intoarcem la vechile hachite, unde diplomele multe de pe pereti valoreaza mai mult decat experienta, dorinta de a munci si alte valori. In realitate se va intampla asa in unele cazuri aia batrani cu multe diplome de care spui tu ca angajatorii nu vor vrea nici in ruptul capului sa-i angajeze vor accepta salariul pe care il va da patronul. Cei batrani si cei tineri fara diplome vor cauta sa fac scoli si sa obtina diplome doar de dragul salariului marit dupa ce s-au angajat. Iarasi va aparea coruptia in universitati ca deh omul munceste si nu are timp de studii. Si tot asa ne vom perpetua ca natie fara minte dar cu multe diplome, fara simt practic, fara valori pe care sa le pastram, fara specialisti de calitate. Olguta va promova si va perpetua in tara aceasta ce este si ea o diletanta ipocrita cu apucaturi de autoconservare a prostiei si mediocritatii.

  13. #28

    nu e vorba doar de prostie, incep sa cred ca e vorba de o chestie programata. probabil schema e sa faci schimbari la fiecare 3 luni, sa nu aiba timp sa fie implementate si eventual sa fie si chestii contestate pe la CCR. asa ca de urmarit sunt mai degraba schimbarile mici, punctuale, de unde ies chestiile profitabile.
    plus ca niste propuneri de genul asta sufera asa de multe modificari incat la final nu prea mai poti sa urmaresti ce a fost promulgat si ce s-a propus.

  14. #29

    Sunt de acord cu ideea ta de baza, dar un mic detaliu s-a modificat de anul acesta. Taxele au trecut de la angajator la angajat, deci cat scrie ca e brutul atata are angajatorul cheltuiala ( plus 2.5% taxa de solidaritate)

    • #30

      si se retin tot la sursa, adica e fix acelasi lucru, doar ca angajatul ia mai putini bani

    • ce vrea sa zica mc: aia 2350 (minimul) atata sunt. Nu mai sunt +70%.

  15. #32

    corect, tot la sursa dar sunt undeva la 45%

    • #33

      la salariul minim NET de 1162 de lei, eu, ca angajator,plătesc taxe de 748 de lei. deci aproape de 70%. faptul ca va lăsați păcăliți de vorbele olgutei, că nu e alba, e gri, e treaba voastra.

  16. #34

    nu, angajatorul imi da mie 1900 de lei din care statul imi retine 748, mai putin de 45 %. ca mai sunt si ceva deduceri. angajatorul plateste 2,5% taxa de solidaritate

    • #35

      cum ziceam, e problema ta ca iei in serios ce iti spune psdul

    • #36

      Ok. 70% sa fie atunci.

    • #37

      70% este, cand raportezi la ce conteaza, salariul net. eu platesc banii aia lunar, asa ca poti sa imi explici tu lecția Lia olguta vasilescu pentru votanti retardati de cate ori vrei tu, realitatea este ca la un salariu net de 1152 lei platesti, ca angajator, 748 lei la stat. semantica psd nu ma intereseaza

    • #38

      Hai bre dorele ca-ti explic eu.
      Sa presupunem ca tu ai 1900 lei salariul minim iar statul retine 748, adica ceva de genul 40%. da?.
      Eh, eu ca sa-ti dau tie 1162 in mana trebuie sa mai dau la stat 748 adica inca 77%.
      Ambele calcule sunt reale, insa doar unul dintre ele iti spune cate ceva despre munca le negru. Ghici tu care.

    • #39

      Hai bre ca am inteles din prima cum sta treaba cu calculele. Cat despre munca la negru, de ce ma pui sa ghicesc, nu mai bine imi explici tu, asa ca la un prost.

  17. #40

    eu de când repet că rromânia e țară de retardați mintali, oligrofeni și analfabeți
    și ăștia au adus la putere pe cei ca ei, începând cu animalu și golanu de băsescu & curvele de la pdl și terminând cu curvaru de dragnea & psd
    cui nu’i convine se revoltă sau pleacă
    adică mai bine pleacă și’i lasă dracu pe proști

    • #41

      ca pe vremea lui ilici curgea laptele si mierea, cu 100 de dolari salariul mediu!

    • #42

      @daddy salariu mediu de 100 de dolari si companiile de stat facute cadou antreprenorilor potenti

  18. #43

    Treaba e simpla:
    – Cei mai varstnici vor pune iar botul ca PeSeDe-leul tine cu ei si ca ii ajuta sa castige mai mult, vor vota pt ei.
    Iar cand se vor lovi de realitate, si multi nu ii vor mai angaja pt ca nu mai prezinte nici o rentabilitate, isi vor lua si mumu!

  19. Daca ai studii superioare si ceva vechime si iti cauti loc de munca cu minimul pe economie e cam grav.

    • #45

      Exact. Chiar şi fără vechime, 2300 brut cu studii superioare este ca şi cum ai făcut şcoală degeaba.

  20. #46

    Proasta rau, dar ce buuuna…

  21. #47

    Eşti optimist. Crezi că vor mai fi oameni sub 50 de ani în românia în câţiva ani, la ritmul de plecare de 200,00 pe an…

  22. #48

    Nimeni n-a remarcat ce piesa futabila era Mulguta acum multi ani, iar tribunul nebunul se bucura de ea pe vremea aia… Cred ca de asta e atata de inversunata sa dea muie, la cata a luat…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam