Am tot mers în zilele astea pe drumurile patriei, în special la Moldova, în Brăila și un lucru comun, în toate satele prin care am trecut, au fost căpșunile la margine de drum, vândute de țigănci cu mâini bătătorite de muncă.

Băi, oamenilor, căpșunile încă nu sunt ieșite. A fost o vreme friguroasă, nimic nu s-a copt. Ce vedeți la acești țărani muncitori la margine de drum sunt luate engros de la importatori. Nu sunt din grădina proprie. Așa că, atunci când dați ochii peste cap, cu faze de alea gen Fructele românești sunt fructe românești, să știți că tot SPania, Guatemala, Gadalupe și alte județe de astea tip Dăbuleni sunt furnizorii.

Așa cum nu ar trebui să cumpărați nimic de pe marginea drumului, pentru că, indiferent de cât de mult credeți în buna credință a acelei băbuțe minunate, tot toarnă îngrășmânt cu sacul. Și în lapte, și în ouă și în toate chestiile alea la care juisați voi că sunt Naturale, de la țărani.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Apropo de asta poate ne poate lamuri cineva: absolut de fiecare data cand cumpar rosii sau ardei din hypermarketuri cand le spal simt ca au fost date legumele cu un fel de ceara.Stie cineva ce solutie este?

    • #2

      In mod curent pentru a preveni deshidratarea, fructele si legumele pe perioada depozitarii se trateaza cu ceara comestibila (nu iese in evidenta, dar la spalare se simte pe maini).
      Ceara se poate elimina prin spalare in apa calda in care s-a adaugat putin otet.
      Atentie. Fructele lucioase strident pot contine ceara pe baza de petrol si nu se recomanda consumul lor.

    • #3

      Si merele, perele si citricele sunt cerate.
      Tehnica e veche, de vreo 100 de ani, si se folosesc emulsii de ceruri naturale (carnauba, extras de trestie de zahar etc) sau emulsii de parafina.
      Rolul ei e de a reduce deshidratarea, pastrand fructul/leguma proaspata mai mult timp. Deasemenea reduce posibilitatea de contaminare intre fructe, in caz ca una dintre ele putrezeste sau mucegaieste.
      Oricum multe fructe si legume au in mod natural pe coaja un strat propriu de ceara sau rasina, care e mai subtire dar are acelasi rol.

    • Etilenă.

    • #5

      Cu etilena se dau rosiile ca sa se coaca pe perioda transportului, alea bune din supermarket.

  2. #6

    Din dorinta de a ieși printre primii pe piață și implicit de a câștiga mai mult legumele sunt chimizate cu doze peste maxim si chiar cu substanțe interzise la noi ( Ethrel aplicat la roșii).
    Il doare pe producătorul român in cot ca iti da tie stomacul peste cap,banul sa iasa.

  3. #7

    Ai ferma de cirese, te pregatesti si vezi ca lumea cheltuie banii pe capsuni?

    • #8

      “A merge la furat de cirese este echivalentul unei spargeri la o banca”, citita ieri 🙂

    • #9

      @infektus: conform citatului tau rezulta ca eu am spart zeci de banci cand eram copil.

  4. #10

    Au fost culese de romani, da !?

  5. #11

    Am ciresi in curte dar pana se coc vine inflatia !

  6. #12

    Gresit, capsunele tinute la folie au ieșit, si in cantități de vândut en-gross, cel putin la noi in zona olteniei.

    • #13

      La voi e zona desertica, nu se pune. Fara sa fiu rautacios, dar ma gandesc ca exista o diferenta dintre “alea la folie” si alea crescute oarecum natural. Ca asa s-ar putea face si la noi rosii de alea ca in Olanda, care n-au vazut nici pamant si nici lumina de la soare si am putea sa le vindem ca fiind romanesti, dar nu asta e idea.

  7. #14

    Stii ca exista locuri in care se practica cultura protejata, gen sere, solarii and shit.
    Am un unchi la tara care are aproximativ 500 mp de capsuni in sera. Sa ii spun ca alea pe care le am cules acum o saptamana de la el sunt importate de fapt din spania?

  8. #16

    Imi explica vecinul de peste drum , care vinde cu mult spor in drum rosii si alte cele din solarele proprii si personale, le stropesti cu Topsin si apoi mai dai si cu Deciss si le mai pui si o mana de nitrat si apoi cresc la un kg rosia.
    Pai si dupa ce le stropesti cat le lasi inainte sa le vinzi/mananci ca au si substantele alea perioada de remanenta?
    Aaaa nu e problema, sunt ok zice el.
    Ok poate pentru tine ca le vinzi dar pentru aia care le mananca?

    In aceiasi ordine de idei, edificator mi s-a parut un comentariu de pe un forum destul de stufos despre cresterea rosiilor care il descria pe un mare mester care avea 20000 de m patrati de solarii si mai avea si unul mic de 50 de m unde crestea rosii pentru familia lui.

    Mai bine le iei din supermarket. Odata la 8 ani , cand I se pune pata lu’ Dragnea, le controleaza autoritatile vrednice ale statului.

    • Se pare ca o salata de mititei cu mustar e cea mai sanatoasa varianta de sezon

    • #18

      Pai da, pentru ca se stie ca daca dai cu insecticid si cu fungicid ca sa nu imbolnaveasca plantele se produc niste mutatii genetice care iti fac fructele de 1 kg. Specialisti de internet, care n au vazut in viata lor cum arata o leguma in afara de televizor si la piata.

  9. #19

    Eu am un solar de vreo 300 mp cu capsuni. De la timpul rece din ultima perioada, abia acum incep sa se coaca. Sunt cateva “romanesti” coapte, pe piata, insa sunt un pic fortate cu ingrasaminte si incalzire artificiala.

  10. Fix asa e si cu pepenii de daduleni in iulie. Piețele pline de ei, iar în Dăbuleni nu sunt copți.
    .

  11. #21

    La Timisoara avem palmieri, in satele de pe langa avem plantatii de banane, ananas si nuca de cocos. Si lapte de camila. Si in Germania am vazut vaci mov care fac ciocolata Milka

  12. #22

    am innebunit la poza cu dumbo.

    in rest, stai linistit, si in capitala europeana in care o ard acu vin astia in piata in fiecare sambata cu “taranii” lor cu prajituri, sucuri naturale, vinuri, chestii… si banane, mere, pere si lucruri de genu in martie. no one bats an eyelid, jur.

  13. #24

    Sunteti idioti va arat capsuni IN CAMP.care incep sa se coaca darmite cele de solar,eu mananc capsuni de la mine din solar de o luna.

  14. #25

    Mama mea suge pula pentru căpșuni

  15. #26

    mama mea suge pula pentru capsuni

  16. #27

    Am luat și eu vreo 2kile, că erau în drum. Am zis să fac o poftă. Pofta mi-am făcut-o, dar n-am simțit nici măcar aromă de căpșuni. (căpșune?)

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.