În piaţă la Delfinul sunt de fapt 2 pieţe. Piaţa bişniţarilor, plină de oameni ai muncii care vând căpşuni de spania, caise de turcia şi piersici marocane şi aşa-zisa piaţă a ţăranilor, unde stau aşa-zişii ţărani, de fapt indieni de pantelimon, care cumpără marfa de la ţărani cu japca, după care o vând în piaţă.

Mie îmi plac căpşunile foarte mult, aşa că îmi cumpăr zilnic. Şi na, patriot fiind, am tot zis să îmi cumpăr căpşuni rromâneşti, că alea spaniole sunt fără gust, plus că aşa susţin industria rromânească de profil.

În ultimele 2 săptămâni am luat de 4 ori căpşuni de la ţărani. Un lot avea melci prin el şi l-am aruncat, de scârbă. Altul, la care scria maaaaaaaare CĂPȘUNI RROMÂNEȘTI FFFFF DULCI, erau acre de îţi săreau ochii din cap. Ultimele luate erau fleoşcăite şi pline de mucegai. Desigur, ascunse la fundul grămezii, deasupra fiind căpşunile mari şi roşii.

Concluzia? Mă @#$% pe industria rromânească de profil.
Prefer oricând o căpşună spaniolă, mare şi frumoasă şi de multe ori chiar gustoasă, decât mizeriile cu care ies pe interval ţeparii de la noi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. Arhi, conteaza si de unde cumperi. In Obor sunt zeci de tarani si dublu de tigani care vand la diferite preturi aceste capsuni insa cele mai bune le gasesc la aprozarul de la coltul blocului. Chiar daca sunt mai scumpe cu 1 – 2 lei, sunt mult mai gustoase si aratoase.

  2. Mai, imi pare rau, nu stiu ce bombe iradiate vand romanii prin piete sub numele de capsuni de spania, dar sa stii ca aici la sursa ele sunt foarte bune, cu mult mai dulci decat faimoasele capsuni romanesti. De fapt, fructe si legume mai cu gust decat aici n-am mai mancat decat cand eram mica si stateam la mamaia la tara. Trist dar adevarat!

  3. #3

    @Moldoveanca : dar tu crezi ca astia aduc ceva de calitate ? Ce-i mai ieftin baga pe piata.
    @Arhi : s-au facut la mine in curte la tara , aseara am facut o spuma de capsuni ( multe capsuni frecate cu mixeru si bagat spuma la frigider ) s-a facut si o bruma de fragutze , saptamana viitoare se fac toate .vrei ?
    De pe piata luam din sudului si mereu au fost foarte bune doar ca a doua zi mucegaiau :)))

  4. Moldoveanca are dreptate, in Italia si Portugalia am mancat super-fructe, nu kkturile care ajung la noi pe piata. Despre capsunile romanesti- la noi in piata 1 Mai am 2 tanti-comerciantele de la care cumpar, si care-mi zic: “Ia d-astea, ca sunt romanesti si gustoase.” “Ia mandarine, ca-s mai dulci ca portocalele.” etc Si nu mint niciodata. Cumpar de la ele de 10 ani. Cum ti-a mai scris cineva, in pata tre’ sa dezvolti o relatie cu vanzatoru’, sa te stii/ saluti cu el. Iti place sau nu, asta-ti asigura SATISFACTIE GARANTATA! :-)))

  5. Buna asta cu capsunile. Mama a dat 150 lei pe trei fire de capsuni de pus in pamant care fac capsuni cat pumnul, multe si gustoase. Deocamdata cea mai mare-i cat o nuca si sunt cu toatele vreo 10. Apai, de banii aia faceam o gramada de dulceata, da’ nu erau din curtea mea. 🙁

  6. Da’ cat costau melcii aia nu ne zici, sa punem de-un infarct mic?

    Una peste alta oricum nu stii ce legume/fructe nimeresti, ori ca-s romanesti “fara surprize” -cum scria la niste cirese- ori ca-s grecesti, marocane sau pakistaneze. Eu ultima teapa in piata mi-am luat-o cu niste pastarnac, era mai bun sa fac scanduri din el decat sa-l pun la ciorba.

  7. #7

    si gustoase si fara gust? cum vine asta? 🙂

  8. capsunile spaniole au trei mari calitati. Prima sta in aportul de fosfor radioactiv, a doua in modificarea genetica prin metode de inginerie, iar a treia tine de prezervare. Intr-un kg de capsuni fata melci sau mormoloci dar cu gust de corrida stau niste casute din tabelul de Mendeelev. Plumbul, staniul, osmiul si oxidul de sulf la care se adauga o lista de agenti patogeni anaerobi de provenienta iberica. Efectele pe termen scurt sunt placerea si gustul deosebit, iar pe termen lung o exceptionala agonie in carcinomul de intestin gros. In situatia nefericita cand sunt asezonate cu zahar mai adaugam dupa gust niste amoniac. De Gustibus Maximus !

  9. …si ca o completare pentru fanii McDonalds. Un hamburger are perioada de consum de 45 de secunde !. Orice intentie de a trece fara cronometru peste acest timp se pedepseste cu grave probleme digestive. Enjoy

  10. …ca sa va mai ajut un pic in legatura cu meniul zilnic… Unul dintre cei mai mari producatori de glutamat de sodiu este compania Dr.Oetker. Prin achizitia brandului Inedit ( producator de produse din soia) a intentionat sa-si spele imaginea la nivel european. Cand produsele Inedit au fost duse la un laborator german de cercetare a calitatii, cei de acolo au constatat cu stupoare ca reactivii pentru analize sunt mai impuri decat produsele cu pricina. Ca o completare, aceste exceptionale produse ajunse pe mana celor de la Oetker vor avea parte de o noua reteta cel mai probabil in perioada urmatoare. Grabiti-va sa le prindeti pe cele adevarate. Imaginea lor actuala este facuta de un ,,laborator de creatie,, care a avut grija sa arate ca niste ambalaje de detergenti…

  11. In Iasi in toate pietele sunt pline de capsuni de Satu Mare si chiar la un moment dat prietena mea gasise capsuni mai ieftine la un anume “vanzator” si incepea sa se adune lumea la el…si cand a vazut ca le da mai ieftin a luat cartonul cu pretul si a crescut pretul spunand: “Doar eu nu sunt mai fraier ca ceilalti”.

    Dar capsunile erau bune.

  12. Moldoveanca corect degeaba ne plangem noi ca aia din afara nu au gust etc
    Am fost in Spania italia franta austria turcia peste tot mancare f buna si gustoasa la noi nu stiu cum ajung dar is numa ciurucuri deh sa faca “taranu” profit sa isi ia BMWu Toareg sa moara dusmanii de invidie ….

    Asta e rromania nici nu ma mai stresez

    Oricum aici ajung toate produsele naspa si is mai scumpe ca in afara …

  13. #13

    @Moldoveanca sunt sigur ca in Spania sunt foarte gustoase capsunile, dar cele care ajung in Romania sunt culese “verzi” (altfel nu ar rezista pe durata transportului).

  14. #14

    dan pavel, eu ar trebui sa te cred pe cuvant?

  15. Pai si cumparant capsuni de spania ajuti economia romaneasca. Cine altcineva are grija de el si le culege, nu tot romanii?! Deci un procent din banii tai se intorc in tara! Ca pleaca apoi la producatorii de frigidere si televizoare (3D mai nou) e altceva! 🙂

  16. #16

    pavel esti bine? nu-s 100% eci capsunile spaniole da nici chiar asa, cunosc oameni care au sere , lucreaza, fac practica(ingineri agricoli) toti papa capsuni si alte produse linistiti sau vin americanii noaptea si baga plutoniu in ele?

    • #17

      ne omoara teoria asta a conspiratiei. doar mamaliga rromaneasca e buna, friptura frantuzeasca e otrava

  17. @ Monica draga nu ma refeream la cei cu sere si alte solarii intinse prin batatura. Banuiesc ca laboratorul in care faci testele acestor produse nu este acelasi cu care verifici gustul rujului… Sa fim seriosi. Nici barbatii nu mai sunt Bio in tara asta. Ce sa mai spunem de femei..:)

    • #19

      dan, in continuare te intreb, vrei sa te cred pe cuvant? pentru ca in afara de ironiile la adresa monicai, nu ai prezentat nici o sursa care sa dovedeasca asta, doar ne zici tu, ca stii sigur.

  18. @arhi am sa te documentez. Cu ce sa incep? cu Monica sau cu capsunile…

  19. am mancat ceva capsuni anul asta dar nu stiu provenienta, le`am primit. in general nu stau sa tot studiez ce mananc si nu`mi plac oamenii paranoici care fac teoria mancarii cum ca totul e otravitor si ne omoara incet dar sigur. sunt o groaza de chestii care au potentialul sa ma omoare, mancarea nu e printre ele.

  20. #23

    dan asa, si unde scrie de capsuni, mai exact? ca in referintele de mac nu e nimic, iar in primul e vorba de efectul glutamatului de sodiu. unde scrie despre toxicitatea capsunilor spaniole, care dau carcinom la intestinul gros?

  21. #24

    da nici eu nu ma refeream la oameni care au 30 mp de sere ci la oameni care fac asta la nivel industrial care au patentat unele tipuri de legume etc.. Cauta pe net “marea de plastic” din Almeria. Modificarile genetice sunt cele normale incruciseaza ce e mai bun, in nici un caz nu baga gene animale iar cu produsi radioactivi nu se lucreaza…nu-ti dai seama ca ar muri pe capete cei care stau 8 ore pe acolo?

  22. #25

    Inteleg. Patit cu cirese.

  23. #26

    ok eu nu mai insist dar toti oamenii ,de conditie modesta sau excelenta, mananca din acelasi loc, nu au sectii eco separate pt fructe si legume. Cauta despre “marea de plastic” din Almeria sa vezi despre ce e vb. Eu refuz sa cred ca se cauta nimicirea poporului spaniol prin alimentatie. Mai mult de atat detinatorii de sere sunt priviti f ok ah si faza cu “lista de agenti patogeni anaerobi de provenienta iberica” e suprarealista.

  24. @Monica
    perioada de injumatatire a uraniului este de 10 mii de ani. In mod cert nu faceam referire la plantarea unor seminte radioactive, dar ceea ce-ti spun este cat se poate de real. Ameliorarea culturilor pentru cresterea valorica a produselor agricole nu mai este pentru nimeni un secret. Ca un argument, cum iti explici ca produsele Bio sunt de 4-5 ori mai scumpe? Sa fie oare pentru ca tu ai dreptate?

  25. #29

    Produsele bio sunt de 4-5 ori mai scumpe pentru ca sunt multi fraieri care inca musca la fraza: legume/fructe crescute doar cu baliga, cu 0 pesticide sunt sanatoase, tot ce e modificat genetic ca sa dea mai mult sau sa fie rezistent la seceta e cancerigen si radioactiv.

  26. Dupa cum ai norocul, asta se aplica si la piata. Intr-adevar, cea mai buna solutei e, in cazul in care esti un obisnuit al pietei, sa-ti faci cateva cunostinte printre vanzatori, si asa esti cat de cat protejat de tepe/

  27. #31

    deci Fuck the World sau For the Win ?

  28. #33

    Incepe cu Facerea

  29. @Smeq
    Prefer sa na numar printre cei pe care ii consideri fraieri… Am si o propunere pentru asta: sa zicem ca intr-o zi ai alege sa alegi intre o capsuna romaneasca si una spaniola. Vei spune ce cea spaniola este de preferat pentru ca-i mai ieftina. Nimic mai fals. Cumpar-o tu si lasa-mi mie sansa sa dau melcii la o parte din cele facute in tara ta. Sa nu mergem amandoi cu analizele la laborator pentru ca aportul de plumb din sangele tau nobil va fi cam de sase ori peste limita normala. Daca vrei de doar trei ori, prefera-le pe cele turcesti. Sunt mana cereasca pe langa acele ,,Bonita” iberice.

  30. ia serveşte matale, Nea Arhi, neşte căpşuni adevărate d-aici 😀

    cine vrea, poate produce şi căpşuni buni, problema e cu paraziţii-intermediari-ţigani din pieţe…

  31. #36

    eu iti recomand Piata Mini, e aproape si ieftina
    De 2 saptamani cumpar capsuni de la un cuplu,tarani sau ce-or fi, cu 5 lei si respectiv 3.5 lei, capsuni romanesti.
    Sunt din alea mici, de te chinui sa le cureti; in schimb, sunt extrem de dulci si lasa cea mai multa zeama pe care a vazut-o neam de neamu’ tau.
    Ma pis pe capsunile spaniole, care rontaie in dinti si cu care poti acri ciorba

  32. #37

    rectific, Piata Minis

  33. #38

    www.physorg.com/news137324269.html
    “No evidence to support organic is best”
    Si asta e o sursa mai credibila decat speculatiile ilogico-bullshitiene ale lui dan pavel 🙂

  34. >Arhi
    >FTW
    oh wow :))

  35. las că am făcut-o şi eu cu pepenii de m-am cufurit o săptămînă. tot ca să-l susţin pe şăran dar care pe semne a dat şi el de “tehnologii înalte şi deştepte” pentru creşterea roadei la metru patrat. m-am mulţumit pe măsură.

  36. @smeq cu poti considera cum vrei ceea ce ti-am scris, dar daca o faci, fa-o cumva mai grupat si sa ai multa hartie igienica la tine. De obicei incepe pe blog si se termina in fundul gradinii…zapacitule:)

  37. @smeq se pare ca esti singurul care face tare pe aici. Nu stiu cu ce te hranesti, dar da-ne si noua reteta.

  38. la tine saptamana are 2 zile ? in ultimele 2 saptamani ai cumparat de 4 ori, in fiecare zi cum zici tu !

  39. Asta cu fructele si legumele romanesti e un mit. Prima tura de rosii de solar din an este “fortata” sa creasca mai repede de catre toti producatorii de legume, asa zisii tarani. Matca e o comuna in Galati unde sunt multi legumicultori si de unde maica-mea ia in fiecare an legume sa-si faca suc de rosii si conserve. Incercati sa nu mai muscati tot timpul la produsele romanesti ca si “taranii” nostri sunt disperati sa aiba productivitate mare tocmai pentru ca nu pot vinde la nivel de hipermarket si sa-si acopere munca.
    Si da, peste tot unde m-am plimbat, au fructe si legume cu gust. Cred ca in Ro ajung toate mizeriile. Fratele meu e de 6 luni in Turcia cu bursa si imi povesteste ca legume ca la ei n-a mancat nici acasa, asa de faine sunt.
    Ca o paranteza, cumparati banane mici, sunt varianta originala de la Mama Natura . Cele mari sunt un soi creat artificial pentru productivitate mai mare.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.