Aproape nicăieri, de la semnele de circulaţie şi până la meniurile din restaurante, nu găseşti o iotă în româneşte. Rusă, germană şi engleză, astea sunt limbile folosite, deşi un turist din cinci este român. Vi se pare că e doar o chestie de orgoliu? Încercaţi atunci să cumpăraţi un medicament de la farmacie sau să explicaţi unui taximetrist o destinaţie oarecare. Sau negociaţi cu un poliţist şpaga ca să nu primiţi amendă pentru nepurtatul centurii de siguranţă.
Dar tu, frustrat autor de articole care te numeşti Cătălin Alistari, câte semne de circulaţie, meniuri în bulgăreşte şi farmacişti bulgari ai văzut în rromânia? Câţi operatori de 112 bulgari sunt în rromânia, că bulgaria are operatori rromâni?
Iar aia cu negociatul şpăgii cu poliţistul, deja devine imbecilitate, iar semnele de circulaţie cu litere latine sunt peste tot.
Nu ştiu cine şi cum îi angajează pe ăştia, dar în mod sigur unde, cândva, un şantier simte lipsa unui muncitor necalificat pe nume Alistari.
De aici
NOU
asa e cand pleci in tari straine si nu stii alta limba decat romana, te oftici ca scrie doar in engleza, germana si rusa…
NOU
Si daca or sa inceapa astia sa puna indicatoare in bulgareste vor sarii toti nationalistii cum ca s-ar pune de un nou tinut, “Tunutul Bulgaresc”?
NOU
“Tinutul Bulgaresc” , scuzele de rigoare.
NOU
Pentru typo-ul ala ai mai pus un comment si ti-ai cerut scuze, dar “vor sarii” nu ti-a sarit in ochi.
NOU
@Vlad, scuze bre si ms orium.
Scriu de la birou si nu-i asa usor cand pe aici nu prea se accepta internetul ci doar intranetul.
NOU
Eu pot sa il contrazic pe distinsul nostru ziarist de la Cacapital: este si meniuri in romana, basca si chelnerii de la ei o rup bine pe romaneste, este si semne de circulatie inteligibile pentru toti, mai putin poate pentru el, care este un dobitoc notoriu si nu stie sa le citeasca. Stau si ma intreb, oare cum dracu astia de la Cacapital ii angajeaza pe astia?
NOU
In statiunile lor – in special in cele apropiate geografic de noi – exista si meniuri in limba romana la restaurante, chelnerii se chinuie sa lege 2 cuvinte sau sa inteleaga ce spui.
NOU
eu mananc in Ungaria, la Tatabanyo, la un restaurant de autostrada unde se vorbeste romaneste si in Szeged nu este asa ceva sau poate nu stiu eu pentru ca e prea aproape de romania ..
NOU
Acum 2 weekenduri m-am cazat in Vama si am fost la plaja in Bulgaria. A fost mult mai bine decat ar fi fost in Romania. Cateva observatii ontopic cu subiectul:
1. Intrand in Bulgaria puteai sa cumperi vigneta cu RON, puteai schimba RON in Leva la un curs mai bun decat in vama romneasca si mult mai rapid.
2. Am ajuns la un restaurant specializat pe midii www.dalboka.com/Dalboka/RO/index.html in care 80% din clienti erau romani, meniurile erau in limba romana ti se raspundea in limba romana si se putea plati chiar in RON. Preturile foarte decente.
Imbecilitate Capitala
NOU
Unuplusnoua » uh dalboka… sper ca ai fost la restaurantul din drapta, cel cu crescatoria, ca ceilalti au scoici de la metro
NOU
Dap. Dreapta 🙂
NOU
Sa-i spuna cineva lu’ nenea asta cu Bulgaria e singura tara turistica unde 90% din restaurantele au si un meniu in romana. E singura tara unde te poti intelege cu un chelner in lb. romana. Si e singura tara de unde poti intra la farmacie si poti cere algocalmin si vei primi fie chiar algocalmin (fara reteta) sau un inlocuitor ieftin.
Oare acest ….domn nu intelge Balchik dar intelege Balcic?
NOU
S-o sculat ala de dimineata cu asa o mandrie nationala, cu gandul la salariu tot mai mic, si o zis ca o pune de-o ciorba consistenta daca arunca rahat expirat in concurenta.
Sa se duca la Piticu sa-l ia de ciuf ca ala a tot promovat bulgaria.
NOU
Idiot rau baiatul ala. Probabil i-au luat mintile pantalonii Udrei intrati in pasarica.
NOU
1. Bulgarii nu vin in Romania, ei stau la ei sau prefera destinatii, pe cand rromales merg in Bulgaria in vacante.
2. Am fost in Bulgaria anul trecut, am vrut sa dau de statiunea SunnyBeach, care bineinteles nu era nici unde semn cu asa ceva…. erau decat nume cu litere chirilice sau cel mult numele : St.Bryag. Pe gps nu poti sa scri literele chirilice deci devine un chin, iei harta si te gandesti… oare care-o fi? :). Asta asa vis-a-vis de semne… e prea stupid totul
3. Multi din bulgari stiu engleza, chiar si prin sate!
NOU
Gogutza, sa stii ca bulgarii nu-si numesc localitatile cu nume englezesti. St.Bryag inseamna Sunny Beach. Nici nemtii nu o stiu ca sunny beach si nici rusi. In Romania 1/5 turisti sunt nemti. Ai vazut pe litoral sau in zonele turistice vreun indicator in germana? De fapt, la noi in zonele turistice ai vazut vreun indicator?
Nu e vina lor ca noi o stim ca Sunny Beach. Agentiile de la noi au preluat numele sub care era promovat in materialele de limba engleza, la inceputurile relatiilor turistice dintre noi si bulgari.
NOU
Foarte interesant e ca exact aceeasi chestie am observat-o si eu prin toata Europa…pula indicatoare in romana, pula meniuri in romana… si sa mor daca am nimerit v-un chelner care sa rupa vo iota de romana…
NOU
Ba eu am intalnit un chelner la Viena care o rupeau bine de tot in romana. Facuse scoala generala in Ardeal. 😛
Si erau si niste inscrisuri in limba lui Eminescu pe acolo. Nu Spun care ca nu erau de bine.
NOU
Cand am fost acu vreo 4 ani in grecia am facut 2 popasuri la bulgari. In ambele locatii stiau limba romana si primeau chiar si lei daca nu aveai altceva .
On the other hand : la noi daca se duc 200.000 ( un numar exagerat cred ) de oameni pe litoralul lor / an avem impresia ca este imperios necesar sa stie romana la perfectie , sa fie meniu in romana, sa te simti dom`le ca acasa.
La fel si in turcia , ghida romanca s-a mirat ca o rupeam pe engleza cu un rep turc de acolo . Ea era obisnuita sa vorbeasca cu ei in engleza dupa care te cerea pe tine la telefon si iti explica in romana.
O alta chestie, romanu` cand iese afara el este constient ca turcu sau bulgaru sau grecu nu stie romana dar continua sa faca glume in romana si sa ii vorbeasca in romana . Multi au dureri de maini ulterior.
Ar trebui sa stim ca in turcia sosesc anual cam 10 mil de englezi , nemti si rusi ( date oficiale ) si romani doar 15.000 . De ce am avea pretentii ?
NOU
si in Quebec 50 de mii-quebec /250 de mii de imigranti.-canada
in romania se lasa cu pumni-in-gura tradition
si campii au rostul lor, nu?
NOU
Eu scriu ciar din Thassos, de unde trebuie sa plec maine inapoi in timp spre rromanika, iar concluziile sunt asa puse in ideea articolului din capital:
1. bulgaria are indicatoare si in gaura curului pt orice satuc parasit, nu ai cum sa te ratacesti cu gps-ul si nu in chirlice ci scrise cu litere latine, pe langa asta mai are centura sofiei facuta in maxim 2 ani parca, o buna parte autostrazi si statiuni dementiale (Nessebar, Sunny Beach, Bansko) – da stiu au fost facute de nemti si bulgarii nu au facut nimic, ideea e ca ei au, noi nu avem deci mergem la ei.
2. in bulgaria te intelegi in engleza, romana intr-o proportie decenta, mai ales in statiuni, iar cei de la hoteluri vorbesc bine engleza.
3. aici in Thassos, pe Golden Beach sunt restaurante cu meniuri in rromana, si din alea mari scrise afara cu creta, plus romani care lucreaa la terase.
4. am dat de un roman care are pensiune in Thassos, e din Pitesti, sta toata ziua si joaca volei pe plaja, are vreo 55 de ani si sincer il invidiez, defapt de vreo doua zile caut teren de cumprat pe aici pentru o viitoare pensiune 😀 (pt Arhi :))
NOU
Octavian » baga mare, facem asociatie
NOU
cautam, ne documentam si daca gasim ceva interesant facem plan de afaceri si il prezentam si domnului, chiar m-as vedea pe plaja aia peste vreo 5 ani la un Mithos rece, poate cine stie ii anexeaza si nemtii intre timp si devenim nemti si tot asa… 🙂
NOU
@chestie: Amice, tu când te duci într-o țară străină cauți o localitate care se numește Sunny Beach sau Golden Sands? Trebuie să fii într-o dungă. Dacă mergi pe litoralul nostru cauți Grandma și Fishing net?
NOU
fishing.. 🙂
NOU
nu poti sa ai pretentia ca cineva sa vorbeasca cu tine in romaneste, cand esti turist intr-o tara straina. dar evident te bucuri daca se intimpla. si cu siguranta ramai cu o impresie placuta, ceea ce te face sa te mai duci si altadata acolo si/sau sa recomanzi acel loc mai departe. despre asta este vorba in servicii (service providing). unii stiu sa o faca mai bine, altii nu. unii au mai mult succes, altii mai putin. e general valabil. nu are treaba cu poporul bulgar sau turc sau german. ci doar cu profesionalismul in domeniul turistic. si mai este ceva: atentia providerilor de servicii se directioneaza catre acei 80 % care aduc veniturile cele mai mari…
NOU
… si asta pentru ca nu poti multumi pe toata lumea….:-)
NOU
Articolul asta îmi aduce aminte de o faza pe care am pătit-o in România cu un “prieten” spaniol acum vreo 4-5 ani. Asta se arata revoltat de faptul ca ATM-urile aveau doar româna-engleză. I-am răspuns pe același ton “glumet” spunandu-i ca si eu sunt revoltat ca la ei n-au ATM meniu in româna. Intre timp, situația s-a schimbat. ATM lor au meniu in româna, ale noastre nu știu dacă au in spaniola. Ideea e alta, noi vrem sa ne vorbească in româna si thailandezii. Pana la urma, de ce n-ar face-o. Vorba aia, limba noastră e o comoara. 🙂
NOU
Nessebar. Meniuri în română, pesonalul de la hotel vorbea ceva română, la restaurantele din Nessebar-ul vechi mi s-a vorbit de două ori în română. Prea multe semne sau inscripţionări în română n-am văzut, de fapt nu am văzut deloc. A, să le mai spun stimaţilor domni de la Capital că peste tot puteam plăti în lei, dacă aveam chef, normal, nu la cursul oficial, dar nici la unul care să mă dezavantajeze flagrant.
Poate mai ies şi ei din ţară.
NOU
Mie mi se pare foarte normala pretentia din articol. Este cererea unui client care isi cheltuie banii acolo. Cine vrea sa-i ia banii, de ce nu ar vorbi pe limba clientului?
Daca la noi nu sunt in alta limba, inseamna ca nu vrem sa luam banii altora. Cine e prost, ala care scrie in alta limba sau ala care nu scrie?
Cine e prost, ala care pretinde cat mai mult pentru banii lui sau ala care tace din gura?
NOU
BladHaund » esti belea:)) de cate ori ai fost la bulgari?
NOU
@Arhi, care e relevanta? Tu nu-l critici pe acela ca nu a fost, tu il critici pentru ca pretinde ceva. Iar eu iti spun ca e normal sa pretinda, daca cheltuie bani acolo. Daca se mai si realizeaza este partea a doua, dar, repet, pretentia unui consumator de a primi cat mai mult pe banii sai e normala si perfect justificata.
NOU
BladHaund » eu il critic pentru ca e idiot, bulgaria e plina de semne in latina, meniurile la toate restaurantele la care am fost sunt si in romana, oamenii vorbesc romana. omul face si el un flame, pe sfarsit de sezon.
revenind, sunt curios cati ar pretinde rusilor sa le puna meniuri si semne de circulatie in romana, ca doar si acolo avem turisti. sau croatilor, ca e plina Pula de rromani. etc.
NOU
@Arhi, oricum articolul spune mai multe, care si acelea mi se par indreptatite. Ideea generala e ca romanii sunt considerati turisti de categoria a-II-a, in raport cu altii, asa cum explica si in articol. Nu dezbat cauzele, ci doar sunt de acord cu constatarea. Incheierea de acolo mi se pare foarte potrivita: “Una peste alta, noi obişnuim să râdem de ei, iar ei ne execută la buzunare fără să le facă deloc plăcere.“
NOU
Presupun ca tovarasul BladHaund ar dori ca de cei 50 de euro cheltuiti la bulgari sa poata sa o f**a si pe receptionera, ca deh, a dat 50 de euro pentru sejurul de o saptamana si daca nu i se satisfac TOATE poftele, nu se mai intoarce.
Iar cand vor incepe toti bulgarii sa vorbeasca romaneste nu mai mergem “ca deh, e ca la noi”.
Vezi ca la Mamaia toti vorbesc romaneste. Si poti plati chiar in lei. Iti spmune Arhi cat costa camera/noapte la Vega. Welcome to Carpatian Garden!
NOU
Cat de idiot poti sa fii, ca individ, incat sa gandesti despre tine ca ai platit prea putin si ti se cuvin servicii proaste ?! Cat de spalat de creier de comunisti sa fii, pana cand sa te trezesti si sa intelegi ca treaba ta de client este sa ceri cat mai mult, pentru ca treaba lui de patron este sa-ti ofere cat mai putin?! Cat de prost sa fii, pana cand sa iti asumi rolul pe care-l ai si nu rolul celuilalt?!
Indiferent de ce a scris la articol, ce n-as da sa am si eu clienti ca tine, care recunosc singuri ca-s prosti si ca li se cuvine cat mai putin, atat cat am eu chef sa le dau (plus o m#e de larevedere).
NOU
Nici nu am de gand sa ma leg de cuvantul “idiot”. Acesta nu denota altceva decat cei 7 ani de acasa si modul in care stiti sa purtati o discutie in contradictoriu.
Ceea ce am vrut eu sa subliniez este faptul ca foarte multi oameni se duc la 3 stele si au pretentii de 5 stele. Nu, nu este treaba clientului sa ceara cat mai mult. E treaba clientului sa se simta bine si sa fie constient de nivelul serviciilor pe care le-a platit. Restul ar trebui sa fie de bun simt atat pentru client, cat si pentru patron.
Iar cand domnia voastra (pentru ca vad ca termenul de “tovaras” va zgarie urechile de capitalist) o sa aveti un restaurant in care o sa invatati limbi straine pentru a va satisface clientul (inclusiv pe tigani in limba lor materna), jos palaria pentru stilul in care va veti desfasurati afacerile.
O seara buna!
NOU
cum zice si zero: io am fost in praga si pula meniuri in romana. ce sa mai zic de Balaton unde nici engleza nu stiau, iar un amarat de semn in romana nu aveau.
Ce belele am patit in suedia, in al comentariu, dar oricum, nici aia nu aveau nici un meniu in romana si dreaq de-am gasit vreun gigel sa stie si el un piculet de romana.
Ce prosti
NOU
iara vreun jurnalist care isi arata cat este de prost si nu stie numa romana si se plange ca scrie in BULGARIA pe bulgara pe semnele de circulatie,wtf? doara nu a scrie in romana cand esti in Bulgaria..aoleu,ce mai jurnalisti tampiti!
NOU
Imi place cum zice: “…ca să nu primiţi amendă pentru nepurtatul centurii de siguranţă.” Probabil face parte din categoria de taraneti care inchid centura pe la spatele scaunului sau folosesc pacalitoare din alea… stiti voi. Genul de taranete care nu are nevoie de centura, ca el se sprijina in volan la o adica…
Ce pretentii de cocoana, sa zica mersi ca scrie in caractere latine. Am fost in Ungaria, sa vezi ce vorbeam cu mainile si ne stricam toti de ras – si eu si ei.
Asta e probabil unu din aia care se straduie sa salveze Old Customs 😀
NOU
Si in Bulgaria poti lasa bacsis in lei :))
NOU
Amuzant este ca am lasat un comentariu si la articolul de pe capital.ro. Printre altele, dupa ce i-am aratat ca tot ce a scris e minciune (cu poze si linkuri) i-am dat un link catre codul deontologic al jurnalistului…..mesajul a disparut dupa 30 de minute.
Eu zic ca de la deontologie mi se trage. Pacat ca nu am avut inspiratia sa ii fac o poza.
NOU
Maria » e un flame, probabil platit
NOU
Ma tem ca autorul articolului n-a vazut in viata lui Bulgaria decât pe harta. Si nici povesti de la cei ce-au fost pe acolo n-a prea ascultat. Zici ca scrie la ziar? Hmm…
NOU
Am mancat in Bulgaria undeva inainte de Sofia cu vreo 150 km. Nu aveau meniu in romana sau in engleza dar surpriza….chelnerita vorbea romaneste…deci a fost ok
NOU
e renumita locatia aia inainte de autostrada, aolo opresc de obicei tiristii si autocarele cu romania. Acolo ne oprim si noi de fiecare data ca e mancare decenta, nu neaparat pentru limba rromana. 🙂
NOU
Am citit revista Capital de cind a aparut. Habar nu am in ce an a fost asta dar stiu ca m-am trezit pe birou cu primul numar gratuit. Apoi il cumparam pentru analizele economice si serioziatatea de care dadeau dovada. Acum insa a devenit o publicatie ordinara scrisa de niste amatori. Pacat.
NOU
Ba, al naibii romanul asta colonist. Suntem mare putere mondiala si nu am aflat intre timp? atat timp cat cunosti o limba ‘enternationala’ ar trebui sa te descurci. Daca nu, stai la Mamaia, ca acolo se vorbeste romaneste. Uite dom’le unde stateau organizatorii turismului bulgaresc.
NOU
Stiu si eu una tare cu ce au patit niste bulgari care au venit din spania in romania si operatoarea firmei din spania vorbea doar romaneste si le-a dat bilet pana in bucuresti in loc de calarasi. Cand au ajuns in bucuresti i-au dat jos si sa se descurce, adica sa ia un taxi pana la calarasi. Noroc ca i-am dus eu la gara.
NOU
In nordul Bulgariei sunt foarte mult bulgari care vorbesc romaneste, dar in sudul Romaniei nu vorbeste nimeni bulgareste.
NOU
Esti gras Cataline, bine ca nu esti urat ca limba bulgara(off topic), nota 10 ptr. Cristanx
NOU
cel putin in Romania, exista indicator rutier spre Varna. in schimb la ei nu exista indicator spre Constanta.
NOU
Şi în Turcia e la fel: rusă, germană, engleză. Se orientează şi ei dupa unde au turişti mai mulţi, însă ştiu de la prieteni care au fost în Bulgaria că tot găseai un operator român să te ajute (a cerut în română ceva la un bar şi la dus la cineva care ştia româneşte …). În Turcia la fel.