Erau anii 80. Fiind băiet, străzi cutreieram și mă opream ades, lângă cișmea, unde apa curgea încetișor. Acum nu mai curge, că apa e pe bani, nu mai e moka, pentru orice sărac. Nici țâșnitorile din parc nu mai curg, decât dacă e maxim de cald afară și atunci apa e seacă, extrem de caldă și neapetisantă.

Pe vremea aia, nu prea aveam oferte variate de jocuri, în afară de cele ce le inventam noi. Pe lângă clasicele de-a v-ați ascunselea, rațele și vânătorii, lapte gros, șotron, elastic, portofele cu surprize, mai încercam să facem și alte chestii, că te plictiseai.

Așa, noi, băieții, aveam spade de alun, cu gardă de la capacele de borcane de bulion, de ne băteau mamele ca pe isuși, pentru că ele păstrau capacele pentru pus murături și alte. Luptam ca dartanieni, pardaieni, atoși, portoși și aramiși, nume care azi nu prea spun nimic nimănui, că nu sunt obligatorii la școală, ce citește majoritatea tineretului. Tot timpul aveam mâinile vinete de la spadele de alun ale celorlalți, plus înțepături diverse pe corp.

Fetele aveau gimnastică. Era vremea olimpiadelor de la los angeles și Seoul, unde gimnastica rupea. Toate fetițele erau Gabriela Szabo sau Daniela Silivas, mai erau unele care voiau să fie Camelia Voinea sau Lavinia Agache. Bătătorul de covoare din spatele blocului era locul de desfășurare a zilnicelor olimpiade și campionate mondiale, urmate de căzături și vânătăi cât cuprinde.

Trotuarul de lângă avea desenată o bârnă, iar restul de stradă era ocupată de un covor de sol, frumos desenat cu creta. Să ne înțelegem, pe vremea aia aglomerat era să treacă 2 mașini pe strada noastră, nu una.

Multe tumbe a văzut strada copilăriei mele, multe căzături fix în nas, cap și alte chestii destul de vitale, căzături de sus de pe bara de bătur covoare, alunecări din fugă, tumbe ratate și căzute pe spate, dar întotdeauna urmate de o ridicare demnă și o prezentare ca de final de exercițiu la gimnastică.

Mi-am adus aminte de asta după ce am văzut scandalul ULUITOR, NEMAIPOMENIT cu fetița de la gimnastică, fetiță care, doamne, a făcut tumba punând capul pe beton, nu pe o pernuță catifelată, umplută cu puf de gâscă de Lorena.

Serios, oamenii, în penibilitatea lor de a căuta scandal, uită de fapt ce este cu adevărat revoltător.

Cu adevărat revoltător este că, în 2017 2018, se organizează programe artistice dedicate țaței Viorica, numită prim ministru datorită faptului că au cunoscut-o intern organelelui Dragnea, alături de Bombonica și alte teleormănence cu nume inteligent, din blocul de renume mondial unde le caza mustață. Revoltător este că antrenoarea copiilor, probabil plătită de părinți, s-a apucat să transforme copiii în măscăricii personali ai PSD-ului. Revoltător este că inspectorul școlar, plătit din bani publici, declară:

Copilul meu a participat, nu anul acesta, pentru că a fost ușor răcit, ci anul trecut, fiind clasă pregătitoare, și acum 2 ani, fiind grupa mare de grădiniță. Copilul meu a participat și eu m-am simțit tare mândru. Am avut onoarea ca primul ministru să asiste la paradă.

Asta e revoltător, nu faptul că o fetiță a făcut o tumbă pe care, altfel, o face, probabil de câteva ori pe zi, cu de la sine putere.

În continuare asistăm la operațiunea Să ne transformă copiii în garoafe.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. Sa le fie rusine, organizare proasta. N-au spus ei o poezie…nu se face asa ceva .

    • #2

      …din.aia.cu.conducatorul iubit, cârmaci, etc…

  2. #3

    Sarup mana doamna ministru!

  3. #4

    Panselute, albastrele, trandafiri si brebenei,
    Draga Tanti Viorica, pula-n bot la toti sa iei,
    Si la cocoseii mei!

    CUCURIGUUUUU

    Totusi, in materie de unde-si mai parcheaza mustata tarambetele de Dragnea, ai cam vrea si tu sa opintesti vartosu pe-acolo…

  4. #7

    ai inceput nostalgic si ai terminat prost. Aparent, festivalul respectiv se tine cu sau fara ministrii de vreo 15 ani.. aparent spun, nu am verificat sursa doar spusele primarului.
    ca fac fetite tumbe in cap.. aparent… mama respectivei fetite spune ca, era o saltea dar un parinte a uitat o ,. tumba respectiva a fost pregatita cu 2 3 luni inainte sa se stie ca dobitoaca aia analfabeta apare la festival.

    Invat din ce in ce mai mult.. si, .. aparent, .. o sa ti vina si stie timpul stand la vreo cateva mii de kilometrii de centrul prostiei, ca numai pot vedea lucrurile doar dintr un anumit unghi ca asa sunt si celelalte oi, incet incet parca numai tin partea ursului si ma dau si cu tantarul.. in speta am fost oripilat in primele 24 de ore.. pana mi a venit mintea la cap m am informat din 6 surse si adevarul e ca, .. cu proasta aia de ministru sau fara, festivalul tot se tinea… copila tot se rostogolea.. si mintea mea tot proasta ramanea….. …

  5. #9

    Fix asa ma gandeam si eu, mnezeii masii de comunisti! Doar ca aparent aia de acolo fac plimbarea asta in fiecare an, cu copilasi, cu floricele. Banuiesc ca exista tot timpul un invitat din asta mai special, doar ca il mai schimba de la an la an. Oricum, parca s-a dat timpul inapoi instant. Iar aia cu pupatul mainii, cu mosulica, e mega trista.

    • #10

      Fac pe dracu. Simfonia lalelelor ajunsese o “perioada de timp” in care centrul era acaparat de tarabe (3/4 conduse de persoane de o anume etnie) ce vindeau flori si cam atat. E drept ca nu am mai calcat pe acolo de 3-5 ani dar nu are nicio legatura cu ce se intampla inainte. Eu nu-mi aduc aminte de nicio parada, care alegorice s.a.

    • #11

      nu stiu de cati ani e cu parada, dar sigur nu asta a fost prima.

  6. #12

    Ai uitat de parinti.
    Care nu au nimic de zis.

    • #13

      “…SINT MINDRI…” , nu ai citit? Ca unul care a facut tumbe la spectacolul omagial din ’85, imi vine sa vomit…

  7. #14

    mi-ar placea ca ”romanii mandri” sa fie si ceva mai demni.

  8. #15

    Bai, nu stiu cata revolta trezeste acest film in astia mai tinerii, dar mie mi-a trezit niste amintiri neplacute de cand scoala mea (3) alaturi de scoala 11 erau condamnate pentru simplul fapt ca se aflau in drumul tovarasului. Si ne tineau ore in frig s afMa duc sa borasc.

  9. #17

    Legat de subiectul asta si de faptul ca se dau copii peste cap pe beton , daca ma uit atent la primele secunde din filmulet cand lumea striga “Alex,Alex” se vad niste patratele pe jos. Alea sunt ca sa atenueze socurile, le gasesti si prin parcuri sau sali de sport . Asa ca nu se dadeau peste cap pe beton .

    • #18

      Alea sunt dalele de beton puse in centrul pitestiului si din cauza carora ne alergau politistii comunitari cand treceam cu rolele sau skateboard-ul. “Spargeti dalele!!!!!!”

      Ia si cu link: goo.gl/maps/wehaF3YiMky

    • #19

      ok, ai dreptate .

  10. #20

    Gabi Szabo a aparut mai tarziu si se ocupa cu alergatul, aia cu gimnastica era Ecaterina Szabo, daca bine-mi amintesc. Cat despre jocurile copilariei: am locuit intr-unul dintre primele blocuri construite intr-un cartier nou, asa ca in jurul nostru a fost ani de zile un etern santier. Puteam zilnic sa ne rupem gatul pe-acolo, dar n-avea nimeni treaba. Printre sporturile extreme: urcatul in cabina macaralei, pac-pac pe schele (unii se lansau de la un etaj la altul tinandu-se de galeata cu care se ridica smoala topita pe acoperis; galeata aia era prinsa cu o funie de un scripete care putea ceda oricand); alergam pe betoane cu fier-betoanele iesind ca un buchet la fiecare colt de placa; unii mai sareau de la etaj in mormanul de nisip din fata blocului. La fotbal aveam bare infipte in pamant is fixate cu ciment de pe santier; tot santierul era o sursa inepuizabila de tuburi pt. lansat cornete, dar si de rulmenti pt. taraboantele cu care ne dadeam pe strada. De tasnitori nu aveam nevoie, la fiecare bloc care se construia era si un robinet pe santier. Imi aduc aminte cum, intr-o iarna, am dat drumul la apa de la un robinet din asta sa curga in groapa sapata pt. fundatia unui bloc, groapa care a devenit cel mai tare patinoar. La defilari si “daciade” ne mai duceau si pe noi, sau mai bine zis ne pregateau tot anul scolar, dupa care ne interziceau sa plecam din oras in vacanta de vara, ca sa putem fi prezenti la defilare in 23 august (de aia tot plecam). Daca stau sa ma gandesc, parca revenim incet-incet la acele vremuri.

  11. #21

    Băi, şi noi, în copilărie, eram toată ziua pe garduri şi prin copaci, cădeam cu bicicleta la greu, de ne lăsam o groază de cărniţă pe asfalt, dar niciodată nu ne-a trecut prin cap să facem tumbe pe beton, fiindcă nu eram idioţi şi ştiam că ne putem buşi capul sau spinarea. Trist e că oligofrenia unei profesoare a învins instinctul de conservare al copilului.

    • #22

      Adevarat , pamantul era mai ok decat betonul 🙂 Totusi daca au pregatit tumba aia in avans, de ce naiba nu au avut si un kkt de salteluta izopren la ei ca nu e o avere.

    • #23

      Pe la noi asfaltul si betonul erau solubile. Abia dupa 5 decenii a ajuns ala bun si pe strada casei parintesti. Dar vai de gioalele noadtre cind ne apucam de “poarca”,fie ea normala sau lunga… Sau saritul corzii din furtunul de 1 țol folosit la udatul gradinii…

  12. #24

    side note.. suntem in 2018 🙁

  13. #25

    Totusi, sa te dai peste cap avand coc facut… cam dificil!

  14. #26

    Dar nu a fost dedicate tatzei. A fost o manifestatie ca in multe alte parti cu 100 de ani de la Unire. Si hia sa fim seriosi, din clip e dampulea rau. Astia mici nici nu stiu ce e pasul de defilare. 😀

    • #27

      da, cu siguranta nu. dancila s-a gandit ea dimineata sa treaca pe acolo. ba, sunteti naivi de crapa betonul sub voi, nici daca vi sse da peste ochi cu informatia voi nu o vedeti. unul nu ar cauta cum era festivalul pizdii inainte, toti zic a, dar cum, festivalul se tinea si inainte. da, doar ca era un cacat de piata de flori

    • boss…sa avem pardon. Nu este un cacat de “piata de flori”. Simfonia lalelelor e mandria orasului…

    • #29

      depinde de magnitudine

    • magnitudinea cui? Simfonia incepe de prin 78 si mereu a fost prilej de ceremonii si cacaturi. Doar pentru ca anu asta a aparut bubulina de PM acolo nu inseama ca e doar un “targ de flori”.

    • #31

      @animaloo: mandria orasului nu e simfonia lalelelor. Mandria orasului consta in:
      – piticu e din pitesti
      – fantana muzicala a la bellagio hotel
      – acelasi primar ciorditor votat zeci de ani
      – cel mai scump transport public din RO (la momentul la care am parasit eu orasul, in 2008, un abonament pe o singura linie costa 50 lei parca) – transport public condus in parteneriat cu o firma la care avea actiuni primarul gen
      – afise electorale cat cladirea teatrului Davila – acelasi teatru care sta sa cada
      – vreo 8 (imi vin mie imi minte acum) hipermarket-uri la un oras de 168k de oameni
      – concerte publice saptamanale cu formatii precum Hi-Q, Suie Paparude s.a. (nojoke, canta Hi-Q o data la 2 saptamani sau ceva de genul)
      – distrugerea centrului de juniori al FC Arges (care, intre noi fie vorba, a dat unii din cei mai buni fotbalisti romani)
      – inchiderea Arpechimului
      – …

      Pitestiul este poate cel mai PSD-ist oras din RO, la ani lumina distanta de Teleorman dpdv al imbarligaturilor politice.

    • lasa problemele. Simfonia lalelelor e acolo de mult. Eu, cel putin, am prins-o toata viata.
      Altfel nu mai stiu si nici nu imi mai pasa nimic de Pitesti. In ultimi 10 ani am trecut de 10 ori, cred. Ai mei stau deja in afara lui, asa ca nu prea mai aveam treaba cu el. Maxim pana la un supermaket sa cumparam bere.

    • #33

      Ca pitestean iti spun ca nu cunosc pe nimeni care sa fie mandru de rahatul ala de simfonie. Acum douaj’ de ani lumea se minuna pentru ca acolo era singurul loc in care mai vedeau si alte plante de apartament in afara de ficus.

    • #34

      *fost pitestean

  15. #35

    suntem cu mult inainte de ’89…

  16. #36

    stați liniștiți
    conform sondajelor, proștii n’o să mai voteze psd
    îs nemulțumiți că le’a pus MUIE DRAGNEA pe curvele ălea expirate la conducere
    mai mult de 30% nu obțin
    plus că vasilica analfabeta funcțional, ca și celelalte expirate, o să fie remaniată sigur

  17. #37

    Videoul asta rezuma cam tot ce urasc la romania. Oameni prosti, o multime de batranei turbati care plang dorul unor vremuri urate care ne-au schilodit pe cateva generatii cel putin dar care evident n-au curajul sa schimbe nimic in bine, o multime de tineri care isi risca viitorul doar pentru ca s-au nascut si traiesc in romanistan

  18. #38

    Apropo de atoși și portoși, când mai ies cu grupuri în care media de vârstă este 40, îmi dau seama că se citea mai mult și mai atent cu vreo 10 ani înaintea generației mele. La ultimul grătar, de exemplu, nu am știut că râul peste care trece Charon se numește Styx. Nu mai țin minte cum a ajuns discuția aici, dar a ajuns și m-am simțit foarte neinformat 🙁
    Noroc că vine generația celor de 20 care n-au auzit nici măcar de Charon.

  19. #39

    Stai liniștit că se citea mult și degeaba. Cultură generală gârlă, cultură civică, economică și politică…din părți. Rezultatele se văd în întâmplări memorabile ca cea pe care o discutăm acum. Aș fi fericit ca ăștia de 20 de ani să citească ceva de genul “cum să votezi responsabil. For dummies” și atât.

  20. #40

    cine e Lorena?

  21. #41

    Ai uitat de 9pietre?
    Gimnastica cu cazut in cap era la ordinea zilei. Mai nasol cand am cazut dintr-un foisor in cap pe beton. Vreo 2 m.
    Acu se cade in cap online.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.