Mă enervează maxim procedurile de la aeroporturi, cu dezbrăcat, descălțat, descurelizat și scos laptopurile din rucsacuri. Eram, miercuri, cu copiii în aeroport, 10 tăvi pline de haine, geci, ghete, curele, rucsacuri și 4 laptopuri, scoase la vedere, puse cât mai sus, ca să vadă toți cei din jur ce ai de valoare la tine, cine știe ce pică.

Pe de altă parte, cât de departe par a fi vremurile în care unitatea principală de care puteai dispune era un PC greu de 15 kilograme, cu un monitor de 20 de kilograme, o tastatură mecanică apropiată de tastatura unei mașini de scris (pentru cei mai tineri, înainte de PC-uri și imprimante, oamenii scriau la instrumente numite mașini de scris, care aveau un fel de tastatură ca a mașinii Enigma și loveau cu niște ciocănele murdare de tuș într-o coală de hârtie) și un maus legat cu o sfoară de fundul calculatorului, maus care nu era laser, ci avea o bilă pe partea de jos.

Când mi-am luat primul laptop, acum o sută de ani, mi s-a părut magie. Aveam deja internet în casă, eram destul de puțini pe vremea aia. După aceea a apărut și un router și țin minte, într-o seară, cum țopăiam fericit prin casă și strigam la nevastă-mea Băi, uite ce a avansat tehnologia, mă uit pe laptop, wireless, la un film care este pe hard diskul aflat pe PC, în cealaltă cameră! Înțelegi??

Bine, nevasta nu a fost fully impressed, doar eu eram atât de entuziasmat, dar rămâne ideea.

Well, a trecut timpul, a trecut mult de tot. Acum avem cloud și nu ne putem imagina cum am putea trăi fără să existe conexiunea permanentă la internet a telefoanelor și a tabletelor. Iar eu mă enervez că trebuie să scot, la securitatea aeroportului, patru laptopuri.

The times, kids…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    mi-e dor de “enter”-ul de la masina de scris. maneta aia de trageai de ea si muta un rand mai jos si de la capat :)))

    • #2

      eu am invatat sa scriu la “calculator” scriind la masina de scris, in armata

    • #3

      eu am invatat la scoala la informatica. aveam niste HC facute la iasi sau cluj parca, de jucai mario si bomber pe el. aveam o profesoara de daca ma vedea ca scriu la calculator doar cu o mana ma plesnea peste mana ailalta :))))

    • Hc cu jocuri pe casete de magnetofon. Fuck ce chinuiti am fost la viata noastra, dura 5 min sa incarci un kkt de joc asta daca aveai noroc!

    • #5

      jucam castle of wolfenstein. uneori statea si 30 de minute sa se incarce. asta cand nu dadea eroare dup 29 de minute si o luam de la capat

    • #6

      cata suferinta!!! hai bah ca nu era asa rau. plus ca acum cand auzi sunetul poti sa recunosti exact ce incarca. nu poti sa confunzi sunetul de Saboteur cu ala de Commando. si sa nu uitam abilitatea nepamanteasca de a opri caseta fix cand trebuie.
      nu mai stiu daca Golden Axe era pe HC sau pc?

    • #7

      Da, am avut HC 91, cu unitate de disk externa :)) 10 jocuri pe o disketa, era veata 🙂

    • #8

      Mie mi-e dor de clinchetul ce se auzea cand dadeai pe maneta aia 🙂

      Pe de alta parte, pe primele tastaturi, Enterul se numea CR-LF.. las entuziastii sa caute ce inseamna. Cred ca mai am una pe acasa.

    • #9

      masina mea de scris facea intai line feedul (cu 2, 3 sau 4 dinti, in functie de setare, adica spatiere la 1, 1.5 sau 2 randuri) si abia apoi carriage return.
      ma intreb de ce pe tastaturi era invers?

  2. #10

    2007, noiembrie, primul an de facultate. Dell Inspiron 1520, 15.4″. L-am folosit pana in 2014. Inca il am, am schimbat display-ul cu totul, i-am mai pus niste rami, se misca ca bunicu-mio, se foloseste taica-miu de el. Se poate folosi si ca arma alba.

    • #11

      inspiron 1525 am avut si eu primul laptop. dinozaur, gama inspiron a fost pentru laptopuri ce au fost bontimes pentru bocancii generatiei noastre, indestructibila :)))

    • #12

      Ma batea un gand sa ii fac un upgrade la 4gb ram (maxim cat duce) si un SSD, poate il mai revergorez.

    • #13

      ce plm is aia “rami”?

  3. #14

    :)) Serifule, tu le explici cun arata o masina de scris din 90 prin comparatie cu alta din 43 :)). Care nu stie ce e aia masina de scris, n are nicio idee ce era si ce facea Enigma!

    • #15

      ma gandesc ca poate stiu si ei putina istorie:))

    • #16

      Eu am una acasa facuta chiar de Mercedes pe vremea razboiului, a recuperat-o bunica-miu de pe front de la un soldat german… ma gandesc ca in momentu cand face 100 de ani o sa valoreze ceva

    • #17

      Enigma? Maicăl Crețu? Sandra? :))

  4. #18

    I shit you not! Același an, același model, still in use by my parents! Cat de tare mi se pare asta!!!

  5. #19

    Poate sa pice o bata in cap dupa ce iesi din aeroport?

    • #20

      de la freezing rain

    • #21

      Gogule, verificările astea se fac la intrarea în aeroport, nu la ieșire. Iar dacă ai luat o bata în cap de la unul din același zbor, lista de suspecți e oarecum limitată, dacă mă înțelegi. Nu mai zic că nu apuci să ieși din aeroport (perimetru) dacă faci vreuna d-asta.

    • #22

      Gogule, se vede ca esti umblat cu avionul, respect, dar gandesti prea mult, take a break!

  6. #23

    primul laptop e-machines, 2007.
    Acum zace plin de praf.. il tin doar pt arhiva plina de poze si ceva filme.. in rest telefonul e baza… si ipad-ul.

  7. #24

    Din nemulțumire se naște progresul. Precis va inventa unul ceva ca să nu mai fie nevoie să scoți laptop-urile la aeroport. :))
    Azi-dimineața nevastă-mea și-a uitat telefonul acasă. Băi, m-am panicat! Cum vorbim, cum o anunț de ceva, pe ce să o sun până ajunge la muncă? Cum trăiau oamenii fără mobil și fără net? Copilul îl mai uiți pe undeva, dar cum să uiți telefonul? :)) Dependența asta e nesănătoasă.
    N-am laptop acasă. N-am avut niciodată. Sunt un tradiționalist. 🙂

    • #25

      am fost ieri pana la mall si am uitat telefonul acasa. m-am simtit ca dezbracat, tot timpul. nu mai zic dusul mainii la buzunar la fiecare 2 minute, maxim.

  8. #26

    2005. Hp pavilion.

    • #27

      toata veatza am avut ghinion cu produsele HP.

    • Nu esti singurul cu ghinion la HP. Am cumparat 2 laptopuri (la cativa ani distanta) care s-au stricat. Cu primul mi-am blestemat zilele pe la garantii iar pe al doilea l-am vandut asa stricat cum era doar ca sa scap de el Si mai am o celebra imprimanta wireless la care wireless-ul a mers fix 2 zile.

      Asa ca de cate ori aud HP zic NU instinctiv.

    • #29

      si driverele alea de 1.5gb…

    • … daca faceai prostia sa le instalezi toate (la W7 ma refer) iti lua 10% din puterea calculatorului.

    • #31

      #amin

  9. Inca nu mi-am cumparat primul laptop si probabil inca nu o sa-mi iau vreodata. E cumva ca ADSL, o tehnologie intermediara fara de care se poate trai. Am desktopul pt joaca acasa si in rest fac chestii pe telefon/tableta.

    • #33

      mi-ar fi imposibil sa scriu atat de pe tableta.

    • #34

      Laptopul nu mai e tehnologie intermediara de vreo 10 ani. Ca si ptuere de procesare,gasesti cate laptopuri vrei care se bat cot la cot cu aproape orice desktop.

    • Daca e vorba de putere de procesare si upgrayyedd-abilitate(wink-wink), tot la desktop e cel mai bun performanta/pret.

  10. #36

    Nu stiu despre voi, dar eu fac software (si zic asta ca sa intelegeti cerintele mele de la un laptop) si de cativa ani buni fac asta doar pe echipamentul meu. In ultimii 13 ani sunt la al 3-lea laptop (pe care il voi schimba probabil in urmatorii 2ani).

    Primul meu laptop a fost un Dell Inspiron, arma alba cum zicea cineva mai sus, si-a facut treaba cu mandrie, dar dupa 2ani l-am schimbat. Mai merge si in ziua de azi, dar nu prea mai tin balamalele la ecran. A fost primul si singurul meu laptop non-Apple. Din 2008 si pana acum sunt la al doilea MacBook Pro 15″ (primul l-am folosit 8ani si acum il tin de backup, pe cel actual il folosesc de 2ani).

    • #37

      adevarul e ca NICIODATA nu am mai intalnit un ecran la fel de misto ca ala de la iMac. banuiesc ca si la laptopuri e la fel

    • #38

      In sfarsit Domnule Cetin,in sfarsit! de cand asteptam sa spuneti asta!
      Am incercat sa fiu convertit de la macbook la laptopuri normale de zeci de ori pe baza specificatiilor, ba mai mult “calculatoristii” imi dadeau peste nas spunand ca exista laptopuri PC cu rezolutie 4k (mai mare decat retina). Amuteau toti cand puneau un 4k windows langa un Retina.

    • #39

      @Cetin – eu ca developer am nevoie de “real estate” cat mai mult – imi usureaza munca. Practic daca as avea un monitor cat mai mare, eu zic ca performantele mele ar creste (pierzand mai putin timp sa schimb intre aplicatii etc). Ideea e urmatoarea: cu primul MacBook Pro (care avea un ecran obisnuit) am folosit monitor extern in mare parte a timpului. Din 2016 de cand am versiunea Retina eu nu mi-am conectat laptopul la nici un monitor extern. De ce? Tocmai din cauza calitatii ecranului, asta fiind unul din factorii care m-a facut sa fac upgrade. Ecranul este impecabil si poate sa vina oricine sa-mi zica de 4K, 5K, 120K, nu conteaza. Calitatea ecranului Retina este I-M-P-E-C-A-B-I-L-A si din nou, spun asta dupa ce am lucrat 2ani de zile, 8-10 ore pe zi cu ochii in el.

      La un moment dat Apple vindea niste monitoare (LG parca) si ziceau ei ca se potrivesc cu Retina, dar chestia a fost oprita. Stiu ca un monitor din ala era in jur de €1000 si presupun ca m-as intelege cu el daca s-ar vedea identic. Eu am preferat sa-mi fac workflowul astfel incat sa nu am nevoie de un monitor extern si sa ma pot bucura de ecranul asta impecabil.

      Cine nu ma crede, va rog luati voi cel mai cel monitor si duceti-va cu incredere intr-un iStyle (ca Apple Store n-avem) si puneti-l langa un ecran Retina si veniti cu impresii, dar va spun eu de pe acum: n-au legatura.

  11. #40

    Primul laptop l-am avut la varsta de 8 ani in 1997, un epson cu procesor 80386 si windows 3.11.

    Estimez ca am fost in primii 100 detinatori de laptop din Brasov.

    Al2lea insa,l-am cumparat in 2005

    • #41

      Ma si intrebam daca sunt ultima fosila care mai misca. Nu mai tin minte marca dar sigur nu era ceva usor recognoscibil azi (IBM parca?). Era cumparat SH (probabil ca eram al treilea sau al patrulea proprietar), rula MS DOS si nu avea mouse pentru ca nu avea nevoie. Il luasem pentru ca aveam nevoie de un program de simulare de circuite electronice pentru proiectul de diploma. Asa puteam lucra acasa (adica la parinti) si nu trebuia sa raman la oras la faculta sa lucrez la PC-urile din laborator.
      Programul de simulare, PSpice nu avea interfata grafica in care sa desenezi circuitul, in genul asta:
      www.google.com/search?q=pspice&safe=active&client=ms-unknown&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiYqr6_7JDgAhUFyKQKHUZjDFsQ_AUoAXoECBAQAQ&cshid=1548691281731&biw=412&bih=652&dpr=2.63
      ca ar fi fost prea simplu. In schimb trebuia sa desenezi intai schema pe hartie, sa numerotezi toate nodurile din ea si sa scrii un mic programel de genul “intre nodul 5 si nodul 7 rezistenta R2 de 5kohmi.” Asta era o linie de program. Daca zapaceai numerotarea, simularea crapa. La circuite complicate iti rugai moartea.
      Daca te plangeai profului ca e mult de munca incepea sa iti explice ca in tineretile lui el scrisese un program care rezolva ecuatii diferentiale (pentru constructia unui pod) direct in limbaj masina pe cartele perforate. Si cand a terminat, operatorul a luat teancul de cartele si, in drum spre calculator, s-a impiedicat si le-a imprastiat pe jos si nu mai stiau care in ce ordine e.
      Pe vremuri calculatoristii erau barbati adevarati, nu hipsteri ca cei de azi.
      A, si cand ma plictiseam de PSpice jucam Tetris 3D si Prince of Persia. 2D, evident ca era primul. Aparuse deja si PoP 2 si intr-un an sau 2 avea sa apara si cel 3D dar nu il puteam juca decat pe desktop. Sa ai laptop pe vremea aia insemna sa faci compromisuri.

  12. Acum 7 ani; un samsung. E obosit nu zic, dar inca il am/folosesc.

  13. #43

    Acer Aspire 3610 in 2006 parca. Dupa fix un an, mi s-au rupt balamalele… Am plans de oftica deoarece muncisem mult pentru banii aia. Mi-am invatat lectia si prin 2009 mi-am luat un Sony Vaio care traieste si acum bine mersi (in afara de baterie binenteles).

  14. #44

    da pe ala de trece cu 3-4 laptopuri la aeroport nu-l intreaba ce face cu atatea ? eu cand am trecut cu 3 telefoane mereu dar mereu am fost intrebat de ce am 3 telefoane, la noi nu m-a intrebat nimeni niciodata dar la englezi, italieni, spanioli si elvetieni a trebuit sa dau explicatii de ce am 3 telefoane …..

    • #45

      pai de ce sa ma intrebe, daca suntem 4 persoane si fiecare are laptopul sau?

    • #46

      ok, aveam impresia ca la o singura persoana 4 laptopuri… la mine in elvetia a fost cel mai rau ,m-a pus sa le deblochez si s-au uitat la poze,m au intrebat unde am stat si ce am facut in zurich, m-au intrebat de ce am o cheie de masina la mine ( masina era la bucuresti in aeroport al parcarea long term ) , de ce am atatia bani la mine cash, tot felul de intrebari unele fara sens altele mai serioase. cred ca tot puneau intrebari asa asteptand sa ma balbai la o intrebare

    • #47

      @bebe: asta a fost inainte sau dupa ce s-au prins ca esti roman?
      Stiu caz de roman care a facut rezervare la hotel in CH prin booking si cand a ajuns acolo il astepta politia sa il ia la intrebari. Proprietarul pensiunii ii chemase.

  15. HP Pavilion zv50000. Avea ditamai boxele Altec Lansing și atârna greu în ghiozdan. N-am mai găsit laptop care să se audă atât de bine.

    Acum am trecut la Surface GO. Are 766 de grame și trebuie să verific dacă l-am pus în rucsac sau nu.
    thegadgetist.ro/review-surface-go-mai-mult-laptop-decat-tableta/

  16. #49

    2005 la al treilea salariu dupa absolvire (in decembrie) am si facut rata pt. un laptop, o multifunctionala si un sistem de sunet, full office stuff : Fujitsu – Siemens Amillo L 7350 – Celeron 1,2 gHZ, 512 Mb Ram, 40 Gb HDD, 256 Mb Placa Video, DVD RW, cu Windows XP Home licentiat. Costa 3200 lei, salariul meu era de 550 – 600 lei (deh…invatamant). Inca functioneaza bine pt un basic office si browsing, la fel si multifunctionala Lexmark sau sistemul de sunet.

  17. #50

    Singurul laptop cumpărat vreodată pentru mine este un ThinkPad W530 de la serviciul (vechiul laptop de serviciu, la sfârșitul anului trecut), pe care-l folosesc pe post de server acum.
    Nu a fost nevoie să cumpăr laptop pentru uz personal. De când sunt angajat am cam avut laptop de serviciu mereu 🙂

  18. Primu laptop pe care am lucrat a fost la omu care m-a băgat în calculatoare. Unchi-miu. Avea ceva pocnitoare cu trackball sau cum dracu ii zice. Jucam dune 2 penel
    Al doilea văzut a fost la un verișor. Acolo am învățat sa joc minesweeper.

    Primul cumpărat a fost târziu. 2009 cred. Un Lenovo pe care îl au ai mei acum. Dupa mi-am luat assusu (cam teapa) si inca unu doamnei. Care al doamnei e încă în România :l

  19. #52

    Prin 2008 sau 2009, cadou, un Acer. Îl folosesc și acum, am pe el contabilitatea unei firme care nu mai funcționează și an de an trebuie să-i fac declaratiile către ANAF. L-am folosit intens, muncă de birou, filme, tv online, facebook, Skype… Îl păstrez, mi-e drag.

  20. #53

    Dell Inspiron 1501, prin 2008. A fost si prima mea comanda online (la emag), deci factor WOW dublu.

  21. Un Packard Bell de 12″. luat în 2007, înainte de a începe facultatea.

  22. #55

    Primul laptop a fost in 2009, un Hp habar n-am de care, prietenul de atunci a gasit la cineva prin niste combinatii. A trecut prin multe, a cazut de multiple ori de pe pat/birou/banca (chiar in timpul unui examen) si tot a mai functionat dupa. Carcasa sparta, taste sarite pentru ca am vrut sa ii curat tastatura scotand toate tastele care pe urma n-au mai intrat inapoi. Momentan e la maica-mnea, inca functioneaza decent cu win 7.

  23. #56

    Primul laptop l-am cumparat in 2007 – Toshiba Satellite A210 – procesor AMD Turion 64 @ 2 GHz, 2 GB RAM, HDD 200 GB, video onboard ATI X1200, licenta Vista. Cost atunci: 2500 RON. Stiu ca am pus deoparte bani timp de 6 luni ca sa il pot cumpara. L-am folosit vreo 6-7 ani, din care 4 au fost facultatea. Si acuma il mai am impachetat in cutia originala cu toate cablurile si documentatia aferenta. Din pacate cred ca e ceva bulit la placa de baza, dadea ceva eroare ciudata la boot si nici unitatea optica nu mai merge. Dar HDD-ul si azi il folosesc ca storage secundar fara probleme.

  24. #57

    2007- Fujitsu Siemens cu AMD Turion, 1gb ram, 512 video dedicata de la NVidia si mizeria numita Vista (850 de euro…ultima data cand am dat atat de mult pe un laptop). A crapat la 2 saptamani dupa ce a iesit din garantie din motive de constructie cu probleme la racire. L-am reparat dupa vreo 4 ani (din pacate reballing-ul a fost facut ghiolbaneste), a mers inca un an, dupa care l-am inmormantat cu onoruri.

  25. #58

    Laptop doar recent MSI CR62 2M i7, 8 giga RAM cadoo de la fii-miu, dădea semne de oboseală desktopul și Vlad i-a lucrat unuia ceva electric în garaj și l-a plătit ăla pentru 5 ore de muncă cu nou-nouțul laptop – bineînțeles îl folosesc cu mouse și tastatură și monitor extern, un samsung 29 inch 4k…
    Dar smartphone de la primul, Nokia 9000 Communicator … Și PDA uri multe și ebook reader, PALM din 1996, windows mobile din 2003 etc…

  26. #59

    2006. Lucram la gecad și toți în jurul meu foloseau ThinkPad-uri. Așa că mi-am luat și eu un T60. De atunci doar pe seria asta am rămas deși calitatea a mai scăzut.

  27. #60

    Primul laptop a fost un Compaq Presario 700, cu AMD Duron. Scula cu 256MB RAM si vreo 20 GB HDD.

    Pentru cine nu stie, in 2001-2004 la intrarea in Romania te verificau vamesii si te puneau sa platesti taxa vamala daca intrai cu un laptop, taxa pe care ti-o returna daca ieseai, sau declarai la iesire laptopul ca avand taxa platita si nu mai aveai problema cu el data viitoare, adica iera importat. Taxa vamala plus TVA ajungea la vreo 60% din valoarea produsului, valoarea din chitanta/factura sau din tabelul vamii romane, unde un laptop costa cred ca vreo 2000 dolari. Atat de disperat era PDSR-ul de atunci, incat nu te lasa sa intri cu nimic in tara nevamuit. Ar fi vamuit si hainele de pe tine.

    Cumva am scapat de aceasta chestie, nu m-a verificat. Ei bine, l-am declarat la iesire, sa fiu sigur ca nu am probleme data viitoare. Am primit o hartie cu modelul, seria aparatului si data, stampila.

    Data viitoare cand am venit in ro aveam deja alt laptop. Pe cel vechi declarat il aveam inca, dar nu il luasem cu mine in ro. Falsificasem o eticheta cu seria vechiului laptop cu un simplu generator de etichete plasticate si o pusesem peste eticheta originala. Era identica cu originala, dar avea seria vechiului laptop. Si ce sa vezi, ma controleaza, le arat hartia de la vama din urma cu un an, modelul era tot Compaq Presario, totul era ok.

    La iesire am scos seria falsificata si am declarat si noul laptop cu seria originala. Acum aveam acte pentru ambele laptopuri ca fiind din ro. Asa am evitat sa platesc vreo cateva sute de dolari guvernului PSDR-ist din 2000-2004.

    In 2006 am fost plecat cu treaba prin Europa si la intoarcere am gasit o oferta foarte buna la un LCD JVC, 1000 euro la MediaMarkt, reducere de vreo 400 euro. M-am interesat cum mai e treaba cu vama si era tot asa, 60% taxa de lux, dar se admitea un produs de valoare mare sau maxim 5 de valoare mica pina in 1200 euro total, daca erau de utilizare personala, platind numai TVA de 24%, sau cat era atunci. In fine, in 2005 Romania semnase un protocol vamal pre-aderare la UE, valabil pentru 2006, care stipula chestia asta cu scutirea de taxa vamala a produselor pentru uz personal, dar era la latitudinea vamesului sa decida ce e de uz personal. M-am interesat cum e si la vama din Austria, iar acolo vamesul austriac a fost cat se poate de serios si docil, mi-a ascultat doleanta, trebuia sa fac nu stiu ce declaratie vamala, plm, o tampenie, cu factura originala ca s-o arat vamesilor romani sa pot intra fara taxa vamala. Omul a zis ca e ok, se poate, dar e o tevatura inutila pentru mine, ca vamesii romani nu vor tine cont de declaratia aia, stia ca mai intalnise speta. Mi-a zis asa: “mai bine dai si dumneata o atentie vamesului roman, ca stii ca nu e o problema sa ia, vezi cat dai, 20-30 euro trebuie sa fie ok, daca insista dai 50, dar nu mai mult”. Am ras, a ras si el, am renuntat sa mia fac prostia aia de hartie inutila.

    Ajung in aeroport si ma ia direct o vamesa, era rost de jumuleala. Le arat chitanta si factura austriaca, le spun de protocolul pre-aderare, am de platit TVA. Asa, sa nu uit, la iesire din Austria recuperasem TVA-ul de 20%. Si ma ia cu taxa vamala de lux plus tva, mda, cam 60%, deci echivalentul a 600 euro, ba nu, stai, 680 euro, ca mai era nu stiu ce 8%. Nu am reusit s-o conving ca am dreptate, daca vroiam sa ies atunci cu tv-ul trebuia sa decartez 680 euro. I-am spus tutei ca-i dau 100 euro sa ma lase in pace cu prostiile ei, ca mai mult de 240 euro cat era tva-ul nu platesc. Nu am reusit, tremura de frica cand am scos o bancnota de 100 euro proaspata. Am lasat tv-ul acolo, mi-a dat chitanta. Ar fi luat spaga, dar ii era frica, ca sunt sefii cu ochii pe ei. De fapt, problema era ca spaga era prea mica, ce sa imparti din 100 de euro si cui mai intai?
    Piesele de teatru Tigareta 1 si 2 era inca de actualitate, inca se mai dadeau ordonante de urgenta valabile 3 zile pentru scutirea de taxe vamale bine targetata.

    A doua zi am pornit cruciada. M-am dus la seful vamilor, nu mai stiu cine era, audienta, plm, pentru 1000 de euro luam si concediu neplatit. Nu am reusit din prima zi, a durat vreo cateva zile, cam o saptamana cred, aveau program de femei lauze, audiente numai martea intre orele 9 si 9.15, respectiv joia intre 16 si 16:15. Exagerez, oricum programul era extrem de scurt, era de fapt fictiv, nimeni nu ajungea in audienta la seful vamilor. Am ajuns totusi la seful vamilor, nu era el acolo, era atat de ocupat, va dati seama, era adjunctul, un pulica de 26 de ani, foarte important, baiatul cuiva, ce avea pe el un costum Armani de valoare doua tv-uri si o statie audio digitala. Asta m-a ascultat, a inteles care e treaba, i-am spus ca stiu exact ce prevede protocolul ala vamal, il aveam printat de o cunostinta vames, vreau doar sa fiu cetatean corect si sa platesc TVA-ul la un produs de folosinta personala.

    “Aha, deci stii de protocolul ala buclucas”, mi-a zis. “Sa stii ca esti printre putinii care stiu despre el, nu trebuia sa fie public, ca unii vor sa-si aduca masina, mobila, draci baltati, de aia nu e asa … public”. A semnat pe hartie, m-am dus in terminalul sosiri unde era tv-ul, cu tristete in glas si durere in suflet mi-a facut unul chitanta, ma uitam la el ca efectiv plangea interior, am platit fix tva-ul. “Aha, ai venit dupa tv-ul ala JVC, stiu, am fost informat, mai e unul tot asa, vrea scutire de taxa vamala. Nu puteti si voi sa platiti corect taxa vamala, ca toti oamenii”. Am oftat asa vinovat, am pus ochii in pamant. Dupa ce mi-am luat scula, m-am uitat in ochii lui si i-am zis lent si apasat: “Lasa domnule, nu te intrista, ca de la 1 ianuarie 2007 luati cu totii, voi vamesii, o MUIE de la UE, ca dispar taxele vamele pentru produse personale, nici macar tva nu mai platesc”. A plans si mai mult interior, cred ca urla de durere.

    Am cautat din priviri si am gasit-o pe vamesa aia speriata care nu a primit spaga de 100 euro. I-am zis si ei, aratandu-i chitanta: “uite femeie speriata de bombe, TVA am platit pentru chestia asta. Ai pierdut o spaga de 100 euro”.

    Dupa vreo cativa ani am vorbit cu un vames despre aderare si armonizarea relatiilor vamale cu UE. Pe scurt, omul mi-a zis:

    – a fost cea mai mare catastrofa pentru vamesi. Efectiv multi au murit interior, pentru ca viata lor nu mai avea sens, dadusera spagi sa ajunga vamesi si dintr-o data erau muritori de rand, functionari obligati prin lege sa completeze hartii, care nu mai aveau nici o putere asupra nici unui agent economic, cu atat mai putin asupra indivizilor ce vin cu un laptop in geanta.

    • #61

      Un prieten era vames pe Otopeni prin 97-98. Era un zeu! Cand ma duceam la ala-n casa baleam la toate electronicele lui.
      La un moment dat a venit o zi fatidica cand au plecat unii acasa mai devreme cu niste bani si-au venit niste barosani sa-si ceara dreptul. Au pus aia care mai ramasesera ban pe ban ce-aveau si n-au avut sa dea. I-au strans pe toti si au urlat la ei: “Ce? Unde va credeti ca sunteti? Pe plantatie la ma-ta?”. Dupa asta “s-a transferat” in vama la Giurgiu. Nici acolo n-a fost rau ca tirul de portocale avea vreo 3-4 ladite si pentru vamesi. Tirul cu banane, la fel. Nu mai trebuia omul sa-si faca cumparaturile, dar povestea cu regret ca nu mai era viata ca-nainte.

  28. Am luat un Benq in 2008 care ma tinea si acum daca nu il trantea fii-mea pe jos acum un an. L-am inlocuit cu un Asus sh care stange praf pe biroul ei.

  29. Primul laptop care l-am cumparat a fost un Compaq SLT/286, mare si greu , avea o valiza de 15kg (ma jucam pe el Prince of Persia si MotoGP)

    Oh, memories.

  30. #64

    cand m-am mutat cu cea ce urma sa devina sotie… inca il mai am, dar il folosesc cat sa nu zica ca trebuie aruncat ca nu-l folosesc :))

  31. #65

    prin 1996 – un IBM care a costat enorm
    prin 1998 un toshiba portege adus din state
    dupa 2000 mai multe compaq-uri,Hp Dell
    acum am un lenovo x1 yoga cu ecran Oled – pe care il consider laptopul suprem,nu am gasit altil mai bun momentan

  32. #66

    Primul laptop adevarat, cumparat in 2005, a fost un barebone Uniwill 223II0 – ecranul ala de 12in 1280×800 ramane inca in top 10 pentru mine.
    Primul “computer”, evident un HC85, conectat la un TV alb-negru Sport pe care-l modificasem sa accepte direct Composite-IN.
    Primul PC a fost un XT cu coprocesor 8087, 256kB RAM si un HDD de 10MB – de acolo nick-ul pe care-l folosesc si azi: “never (again) XT” 🙂

  33. Primul laptop pe care am pus mana a fost un Amstrad PPC. Interesanta masinarie. Nu stiu de unde a facut rost taica-miu de el, prin 95. Mai greu cu tehnologia in perioada aia la noi, pentru ca productia lui a inceput in ’88, deci era deja vechi. Era ditamai geamantanul si avea un ecran lcd de 7 inch monocrom. Nu avea hdd, avea 2 unitati de discheta, una de 5.25 si una de 3.5. De pe una butam DOS, si de pe cealalta ma jucam :). Primul laptop pe care l am cumparat a fost in 2007, in primul an de facultate, era ceva Asus cu procesor amd si 2 gb de RAM. M-a tinut vreo 2 ani, dupa care a murit placa de baza.

  34. #69

    Primul laptop mi l-am luat niciodata, inca nu detin un laptop al meu. Tentatia a existat de mai multe ori, dar niciodata nu m-a tentat atat de mult incat sa justific investitia. Intotdeauna am preferat ca de banii pe care i-as da pe un laptop sa investesc in upgrade-uri sau sa imi iau alt pc (pc master race).

  35. #70

    Primul laptop a fost un lenovo, luat in 2012, pe credit, la 6 luni dupa ce am inceput sa lucrez (student, job part-time, parinti fara bani). Am trecut atunci de la un pentium 4 prescott cu 512mb ram la i7 cu 6gb ram si gtx 570m, alea senzatii. Dupa un an jumate a urmat un Asus si in 2015 am trecut pe macbook pro. Inca am acelasi mbp si singurul motiv pentru care l-as schimba e ca fata de modelele noi e ditamai tancu’ (momentan la munca stau pe un 13″ din 2017 si e vis)

  36. #71

    @cetin:
    usor off topic
    in UK daca esti cetatean britanic (get beget) si vrei sa pleci in usa/europe te mai pun aia la aeroport sa te descalti si alte magarii?
    eu n-am mai vazut asa ceva decat la kogalniceanu

    on topic:
    2016 (pana atunci niciun laptop personal)
    ROG GL752VW, FHD, Intel® Core™ i7-6700HQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), 16GB DDR4, 1TB 7200 RPM + SSD Crucial MX300 275GB SATA-III M.2 2280
    Nu, nu l-am luat in rate/credit :))

  37. #72

    2008 un acer prăpădit de vreo 5 kile.

  38. Am avut primul laptop in liceu, prin clasa a 10-a, deci acu’ 10 ani aproape.

    Cat despre aeroport si scos chestii, era sa-mi dea lacrimile de fericire la Amsterdam cand mi-au zis aia super incantati ca nu tre sa scoatem nimic. Lasi totul unde e, tu intri intr-o cabina de sticla in care ridici mainile, nu te atinge nimeni, nu nimic.

    Bine, dup-aia am ajuns la Mumbai, unde au separat femeile de barbati la rand, si trebuia sa intri intr-un fel de cabina de proba cu un ofiter femeie care iti stampila boarding pass-ul de parca era doctor nazist, dupa ce te verifica bine cu un detector de metale. Asta dupa ce trebuia sa te bati cu o serie intreaga de oameni care nu pricep conceptul de stat la coada.

  39. #74

    Imi aduc aminte cu drag de copilarie, cand jucam Wolfstein pe un 286 si navigam pe MS Dos. Primul laptop pe la 24 de ani, virusat, de la Media Galaxy. Apoi am trecut pe Mac, and never got back

  40. #75

    Cumparat 3 laptopuri pt membrii familiei. Momentan nu detin nici unul pe persoana fizica ( cu exceptia celui primit de la munca) si nici nu planuiesc sa-mi iau in viitorul apropiat. Traiasca cutia de sub birou !
    Now bring up the hate!

  41. #76

    2007, un HP care merge si in ziua de azi (cu win xp). bine, acum 2 ani m-am vazut eu mesterul strica tot si i-am ars invertorul, asa ca nu ecranul functioneaza doar ca fara lumina. dar cu ecran extern pe vga e o rasnita de toata mandretea…

  42. #77

    Primul meu laptop a fost prin 2012. Țin minte că era un Packard Bell mare cu ecran din ăla de 17 inchi cu rezoluție 1440×900. Ce vremuri, ce vremuri. Știu, nu era top of the line pe atunci, dar na…

  43. #78

    Primul calculator CIP 2 la care incarcai “basic” de pe caseta. Dupa aia puteai sa incarci jocuri de pe alta caseta. Upgrade la Cobra (asta avea basic preinstalat.
    Upgrade ulterior la 286, 386, 486, Pentium 2 400MMX, Pentium 3, Laptop Mitsubishi, Dell inspiron, 2 editii succesive de Dell Latitude, Lenovo si HP ultraportabil. Damn, am bagat niste bani si niste ani in toate fierotaniile astea. Bun exercitiu de memorie.