Mă uitam în seara asta la un cerșetor din parcarea de la Kaufland.
Un om normal, cu o privire șuie, cu singura diferență dintre el și noi că el era foarte, dar foarte murdar.

Oare când abandonează un astfel de om lupta?
Pentru că nu toți se nasc cerșetori, în casele milei statului sau în staule de ciori. Sunt oameni care au fost ca noi, ca mine, ca tine, după care s-a întâmplat un declic și gata, au renunțat la lupta de zi cu zi de a-și păstra umanitatea, de a trăi conform aparențelor și de a se conforma regulilor din juru-le.

I-am dat 5 lei. A înșfăcat hârtia și a plecat mai departe, fără să spună nimic.
Știu, acum cerșetor, mâine infractor.

Lăsați-mă să am și eu slăbiciunile mele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    cand isi da seama ca nu e nici o diferenta intre una si alta;
    doar iti umpli timpul

  2. #3

    Când om avea timp, pe la un six pack de Platin, o să-ti povestesc eu de cerșetori și lupta asta a umanității.

  3. #6

    M-as lua de exemplu:
    am cunoscut oameni de slaba calitate
    terminat facultate si am acceptat job-uri fara contract
    acum sunt in limbo iar prietena care si-asa nu ma suporta s-a hotarat sa nu ma mai suporte deloc
    daca moare si maica-mea dupa paste (are o operatie programata)
    ne vedem cu drag la Kaufland in parcare ! sa nu uiti sa-mi dai 5 lei.

    • #7

      De obicei se da 1 leu.

    • #8

      Ai putea sa iei aceste experiente/evenimente ca pe provocari si sa le depasesti, nu ca pe piedici si sa te dai batut.

  4. #9

    La cum se duce toata lumea de rapa, ma mir ca inca mai sunt atat de multi oameni normali …

  5. #10

    Normal ca nu a zis nimic. Cum zicea si Balzac, “adevarata saracie nu iese pe strada”. Astia-s profesionisti datorita tupeului, ce sa mai “multumesc” cand omu’ are impresia ca i se cuvine, doar depunde o ‘munca’ jucand ‘rolul’ ala, nu?!

  6. #11

    De obicei am dat bani cersetorilor, uneori cand mi-ai cerut, uneori fara sa imi ceara. Am considerat ca atata timp cat cer inseamna ca au nevoie, nu o fac de placere si pe un om il ajuti atunci cand are nevoie. Povestile alea cu “la munca” si “puturos” mi se par doar idei goale, viata nu e corecta si unii cad. De ce au ajuns asa nu e treaba mea, daca ii pot ajuta o faca, daca nu.. nu, insa nu e chiar corect sa ii judecam. Mi se pare trist ca vezi sloganul “la munca nu la intins mana!” fluturat de oameni de 30+ de ani care stau cu parintii si se multumesc cu un job mediocru, insa isi permit sa ii judece/critice pe altii.

    • #12

      “la munca nu la intins mana!”
      ferme exista la orice margine de oras care angajeaza pe oricine se tine de treaba. firmele de salubrizare la fel. unii cer de lene nu de nevoie si nu stau sa triez care cum. unii de ce aduna sticle si nu cer, ca nu au nevoie?
      salutul romanilor in franta e in sangele natiei de milogi pt. ca nu toti sunt capabili de sacrificii si aleg calea usoara..intinsul mainii. sa tot existe oameni buni ca voi.

    • #13

      @loorfy – probabil are si el o mandrie in viata, ca a plecat de la parinti la 30- de ani, si nu se poate abtine.

    • #14

      @ loorfy – ca sa nu cred ca nu stii ce vorbesti, imi poti spune orasul din care esti, sa sun la firmele de salubritate sa ii intreb daca pot angaja un om de 50 de cu 8 clase te rog? Sau cel putin daca au un loc de munca disponibil in urmatoarele saptamani pentru un necalificat fara domiciliu stabil ca sta la un prieten in oras dupa ce si-a pierdut casa. Eu nu spun ca nu ai dreptate, insa as vrea sa verific asta.

    • #15

      @zicatorul: cel mai probabil nu, firmele de salubrizare angajeaza doar tineri cu studii superioare si experienta de minim 3 ani.

    • #16

      @ubercool – nu studii superioare insa imi este greu sa cred ca firmele de salubrizare au deficit de personal in mod uzual si ca angajeaza fara spaga. De regula in Romania dupa un 45 de ani esti mort profesional, nu te mai angajeaza nimeni indiferent de experienta. Acum niste ani buni stiam un tip in Ct angajat la firma de salubrizare si stiam ca se intra doar pe baza de spaga. Insa e f posibil sa ma insel.

  7. #17

    Vizavi de blocul unde stau se afla o intersectie: unde zi de zi stau doi tigani de varsta 15-16 ani, poate si mai mari si cersesc. I-am urmarit de cateva ori de la geam si am observat ca nu exista minut sa nu le dea cineva bani; am observat ca majoritatea le dadea bancnote, rar monede. Si stau cate 4-6 ore in intersectia respectiva. I-am vazut si ieri, probabil o sa-i vad si azi. Daca facem un calcul simplu: 1 leu pe minut x 60 minute este 60 de lei pe ora. Inmultit cu 6 ore zilnic rezulta 360 de lei zilnic. Daca inmultim cu 30 de zile rezulta 10800 ron. Asta e un calcul minim! Probabil fac si mai mult. Si nu-i vad ologi sau ceva. Ar putea sa munceasca foarte bine, dar cersetoria e mai usoara. Cel mai sigur sunt trimisi de parinti iar banii merg exclusiv la parintii lor pentru bautura si tigari. Si eu dadeam bani la cine imi cerea cate 50 de bani, 1 leu cat aveam, asta pana am facut un calcul si am vazut ca respectii castiga mai mult decat mine intr-o luna. Intrebarea e: de ce sa dau bani unuia mai bogat decat mine? Si vad ca lumea da in continuare: e atat de oarba sau nu si-au facut asemenea calcule niciodata?! Atata timp cat lumea va continua sa dea bani acestor cersetori, aceasta boala a societatii nu se va eradica niciodata!

  8. #18

    Nu mai dau bani cersetorilor, oricat mi s-ar rupe sufletul cand ii vad. Motivul? Soacra-mea ia pensie 280 de lei dupa 30 de ani de servici. Un cersetor face atati bani intr-o zi sau doua. Merita ei banii mei mai mult decat soacra-mea? No way.

  9. #19

    Cersetorii in general nu abandoneaza lupta ci aleg calea usoara. Sunt destul de putine cazuri dramatice pe strazi. Din nefericire a aparut in Bucuresti un “job” care absoarbe f multi “neadaptati” din astia…pazitul masinii in parcare. Ambele categorii sunt la marginea societatii si traiesc mai bine ca multi oameni care muncesc pentru ca nu avem cultura…si le dam bani.

  10. #20

    Sunt ceva mai multe nuante in realitate decat dai de inteles in articol. Sa o luam pas cu pas, cu exemple:

    1. La Tiganii (stiu, sunt rasist, idiot, o am mica, get over it..) care cersesc nu dau bani nici sa ma tai cu lama. Aia sigur au ce manca si fac din cersit o afacere. Stiu caz din surse sigure cand vre-o 5 puradei din astia care stau la cersit au fost luati de parinti cu Q7.

    2. La mine in oras sunt 3-4 asa zisi cersetori (ca de fapt nu cer nimic) pe care cam toata lumea ii stie. Sunt 2 babute si 2 mosnegi trecuti bine de 70 de ani care ori incearca sa vand 2-3 flori ori stau pur si simplu cu capul in pamant. Alora le dau din toata inima ceva. O persoana la 70 si ceva de ani, care abia mai merge sigur nu sta la cersit daca are ce pune pe masa.

    • #21

      Daca tii neaparat ca opinia ta sa conteze, inveti sa scrii corect.
      Cata vreme tu trantesti un “vre-o” manelist care nu are nici o logica gramaticala, nu te astepta ca cineva sa-ti ia parerea de buna, interesanta etc. O ai mica si atat… si sus, si jos.

    • #22

      Miaie, tata, du-te si te da cu creierii de bordura!

    • #23

      Mihăiță, dă-ți două palme și stai jos.

    • #24

      Mihai, vezi ca se pare ca nu esti apreciat daca scrii corect. S-a intors lumea cu fundul in sus, asta este, consoleaza-te cu ideea. Da si tu Goagal dupe “vre-o” trai-tza-r famelia vezi ce zice aia.

  11. #25

    Eu in general ma feresc sa judec oamenii. Daca vreau dau, daca nu nu. Cred ca undeva in intunericul mintii noastre dam la cersetori dintr-un fel de egoism. Dam in speranta unei reechilibrari a balantei, ca atunci cand ne va fi rau sa fim si noi la randul nostru ajutati. Asta la noi, ca la protestanti nici nu se pune problema. La ei cersetorii sunt un fel de pacatosi.

    • #26

      nope..
      Datul la cersetori – si la caini vagabonzi – se face din slabiciune. (“Lăsați-mă să am și eu slăbiciunile mele” – e scris cu subiect si predicat…)
      Este un surogat pentru sentimentul de utiliate:
      “Un alt om – sau animal – e la ananghie. Pot sa-l ajut. I-am dat un banut; deci nu mai este problema mea! Sau macar e mai e la fel de mult probelam mea. Sunt multumit. M-am facut cuiva util”

  12. #27

    A, si mi-a placut Filantropica, dar nu cred ca lucrurile sunt chiar atat de clare. Nu e numai alb si negru, sunt o groaza de nuante de gri.

  13. #28

    buna intrebarea, greu raspunsul … vad ca sunt tot felul de tehnici sa-ti linistesti piticii de pe creier care zumzaie incontinuu, probabil astia si-au linistit piticii de tot, deci s-ar putea sa fie mai fericiti decat noi …
    eu nu prea dau la cersetori bani, le cumpar, eventual, ceva de mancare … drumul meu la serviciu trece prin piata deci zilnic, dus-intors vad “oficialii” pietei si stiu ce fac cu banii : ii dau pe vicii – ori eu nu am bani suficienti pentru viciile mele asa ca … 😀

  14. #29

    Nu stiu cand se petrece declicul. M-am intrebat si eu de multe ori cat de mult trebuie să gresesti si sa te ingropi in datorii, ce să ti se intample ca sa nu mai suporti si sa te duci pe strazi de nebun. Nu am ajuns la niciun raspuns.

    • #30

      Cand ai un prieten pentru care bagi si mana in foc ca-i cinstit, girezi pentru un imprumut de-al lui iar el pleaca ca magarul in ceata si nu-si mai plateste datoria. Vine banca si-ti pune sechestru pe casa si ramai pe drumuri ca neica nimeni.
      Cutremurul din 77: un prieten de-al lui taica-miu venea de la tara, si-a dus sotia si doi copilasi in aparatament si s-a intors la masina sa ia restul de lucruri. A inceput cutremurul si el aprivit cum in cateva secunde blocul in care locuia s-a prabusit. A trait 10 ani prin cimitirul unde si-a ingropat familia.
      Sunt doar doua exemple….vrei sa-ti mai dau?
      De la ce consideri tu normalitate si pana la gradul ala in care nu-ti mai pasa nici macar de cum arati e doar un fir de par. Granita e aproape. Iti trebuie doar acel click si ajungi in partea cealalta.

  15. #31

    Cum era aia? “Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste de mancare!”. Oare ce vreau sa spun cu asta? Ah, da, “povestea” nu trebuie in mod obligatoriu spusa pe gura, trebuie sugerata, trebuie sa lasi imaginatia celui care te vede sa decida, si in functie de asta va fi mai darnic, sau dinpotriva….
    Intereseza pe cineva sa stie cum m-am lecuit eu de a da bani cersetorilor? Nu?!??? Ei, eu tot o sa va spun.
    Intr-o vara plecam din Constanta, si pe vremea aia eram student sarac, calatoream cu trenul, de acasa spre gara. Urma sa ajung la Bucuresti. In statie m-am intilnit cu o vecina/foarte buna prietena, care avea acelasi drum, si ne-am urcat amandoi in troleul ce urma sa ne duca la gara. In troleu, linga noi, un “tanar” de o culoare relativ incerta, partial si din cauza jegului adunat, sprijinea cutia electromotorului (asta e poveste de cel putin 10 ani, cine a calatorit pe “vremuri” cu troleul stie despre ce vorbesc). Tipul avea doua maini, doua picioare, statea drept ca oricare dintre noi. La un moment dat se aseaza pe podeaua troleului, incepe sa-si bage un picior sub el in cracul pantalonului, si in nici trei minute, din om normal, a devenit un “biet olog”, care pe loc a si inceput sa cerseasca. Ca toata lumea l-a vazut, si nimeni nu i-a dat nimic, asta e altceva. Poate “tinarul” a vrut doar sa ne dea o “lectie de viata”…. Cine stie…

  16. #32

    Unii cerșetori din România câștigă între 25 și 50 de milioane pe lună. Dați bani în continuare la cerșetori. Cineva trebuie să câștige de pe urma fraierilor.

  17. #33

    Pana la urma trebuie sa incepi sa faci diferenta intre cel care a facut din cersetorie un job si cel care chiar nu mai are si nu mai poate. Nu am mai dat bani la cersetori pana nu am vazut unul in Gara de Nord care dupa ce a cersit aratatndu-si piciorul lipsa la vedere cu pantalonii soiosi din dotare (astia cred ca au si costumieri speciali sau depozite cu circuit inchis de haine ponosite si soioase),cand sa se porneasca trenul a coborat pe ambele picioare si a inceput sa topaie in fata geamurilor unde erau oamenii care tocmai ii dadusera bani.
    Dar intr-o zi stand la coada la paine o batranica a venit la mine cu 2 lei si m-a rugat sa-i iau o paine si daca pot sa pun eu banii pana la 3 lei (nu mai stiu cat era painea acu 10 ani)ca ea nu mai are bani pentru ca a cumparat 4 oua si s-au scumpit si….of Doamne!. I-am dat banii inapoi si cand am ajuns in fata i-am luat doua paini si un cozonac. Ea a zis ca nu-i nevoie ca nu mananca mult si e pacat ca se strica si sa-i iau a doua paine inapoi. I-am zis sa o tina la rece sau sa o faca pesmet. Se uita la cozonac precum un copil la jucaria preferata. Nu a vrut sa primeasca si bani. Mi-a multumit si a plecat! Oamenii astia merita sa fie ajutati. Unii au de sarbatori macar 4 oua si un cozonac pe masa.

  18. #34

    Romanu tot roman.Nu mai scapam de mentalitatea asta….Chiar nu isi pune nimeni intrebarea cum a ajuns sa castige un cersetor dublu decat un om care lucreaza 8-9-10-11 ore pe zi?

    • #35

      Iti trebuie arta si la cersit…..stii tu treaba aia cu mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana.

  19. #36

    Mare imi va fi mirarea daca pana in 2030 hai…maxim…nu vomajunge toti astia din maxim middle-class, cersetori… Romania nu suna a bine !

  20. #38

    da’ de ce se contrazice cersitul cu ”umanitatea”? ce, e mai uman sa muncesti ca furnica?

    • #39

      Probabil arhi a vrut sa spuna “demnitate”…

      Dar ai dreptate, nu e neaparat mai demn sa lucri ca boul la un patron cu 2 clase care te considera un sclav. Peste 50 % dintre romani sunt in situatia asta !

      Asa ca, stiind acest lucru…v-as intreba : WHO”S THE BEGGER NOW ?!