Mi-am permis să public un comentariu care e MULT mai valoros decât un articol. Sper ca autorul să nu se supere, dar am rămas impresionat, iar informațiile din el sunt mult prea valoroase pentru a se pierde într-un simplu comentariu.

Am stat foarte mult timp sa ma gindesc daca sa intervin sau nu….Sincer, cam la 40% dintre voi vad atitudinea pe care o vedeam frecvent in perioada 1995 – 2001. Aceea de a considera copii infectati cu HIV niste ciumati, ce merita izolati si tinuti cit mai departe de societate. E trist ca se intimpla asta in 2012, cind incomparabil, accesul la internet este mult mai larg.

Vorbesc despre perioada aceea pentru ca atunci, ca student si tinar medic, am lucrat la un spital de boli infectioase din Bucuresti, fix intr-o sectie pentru copii cu infectie HIV. Sectia avea adresabilitate si catre adulti, dar acestia veneau in numar mai mic si mai ales la camera de garda. Vedeam atit copii internati cit si in ambulator (adica stateau in familie si veneau la intervale regulate la consult). Unii dintre ei aveau chiar SIDA.

Pot spune chiar ca mi-au murit aproape in brate astfel de copii. Sa vezi cum se stinge un copil bolnav, mai ales un copil cu o astfel de boala, e ceva ce nu doresc nimanui. Si multi dintre ei, in afara de personalul medical si uneori o maicuta (catolica), nu aveau pe nimeni altcineva linga ei. Da, erau abandonati.
Ma bucura insa ca printre comentatori mai sunt si oameni cu capul pe umeri.

Deci hai sa ne intelegem:
HIV se transmite prin: – folosire de instrumentar medical (ace, bisturie, etc) contaminate, singe si produse din singe, administrate parenteral, adica prin perfuzie, intrauterin, peri si post natal – adica in timpul si dupa nastere, de la mama infectata la fat (copil). Aici dupa cum bine observa cineva mai sus, riscul datorita tratamentului a scazut foarte mult, iar in ceea ce priveste transmiterea imediat post natala, iar este o discutie foarte lunga.

Alte cai de transmitere – contact sexual neprotejat, vaginal sau anal (cu parere de rau, este demonstrat, riscul creste in cazul contactului anal neprotejat). Pe cei ce folosesc droguri cu administrare injectabila nu-i mai amintesc, pentru ca-i consider inclusi in categoria celor ce folosesc instrumentar medical contaminat (ace de seringa) contaminate – ei de obicei isi trec seringa cu drog de la unul la altul cind sunt in grupuri, si daca printre ei e unul infectat, atunci…

HIV NU se transmite prin: muscaturi de insecte (capuse, tintari), saliva, folosire in comun a paharelor, furculitelor, cutitelor de bucatarie, etc., sarut (chiar frantuzesc), tinut de mina, etc. Virusul se gaseste in saliva, dar este intr-o cantitate foarte mica, si inhibat de anumite substante din saliva. De asemenea, chiar daca accidental inghitim singe de la o persoana infectata, riscul de contaminare in lipsa unor ulcere sau alte leziuni ale mucoasei tractului digestiv este 0 (zero), pentru ca virusul nu rezista acidului clorhidric din sucul gastric secretat in stomac.

Chiar m-am bucurat ca cineva observa mai sus ca acest virus este extrem de sensibil in mediul extern, si poate fi distrus rapid. De aceea mai ales in comunitatiile unde se afla copii se impun a fi respectate cu strictete regulile elementare de igiena. Apa si sapunul sunt cle mai eficace mijloace de lupta antivirale, nu numai in cazul HIV, ci si a altor virusuri.

Ma lungesc si uit ce vroiam sa spun: cum bine sunea cineva mai sus (badabing parca – student la medicina?) exista boli ce se pot transimte mult mai usor, si pe termem mai scurt sau mai lung la fel sau chiar mai periculoase ce se pot transmite intre copii, chiar in prezenta unui copil infectat cu HIV.

M-a mai intristat ceva: nimeni nu si-a pus nicio clipa problema privind pericolul pe care il reprezinta copilul meu, sanatos, pentru cel infectat. HIV inseamna virusul imunodeficientei umane in traducere, adica, cei infectati au o imunitate mult mai scazuta decit restul “normalilor”. Altfel spus un copil sanatos poate fi purtator asimptomatic al unei boli, sau prin care el sa treaca facind o forma medie sau usoara, dar care pentru un copil cu HIV poate fi fatala.

Sa va dau un exemplu: pojarul. Sigur, este neplacut, inotit de febra, dar rata de mortalitate in rindul copiilor cu imunitate normala e destul de scazuta. La cei cu imunitate scazuta sau foarte scazuta (imunodeprimati) se poate complica de multe ori cu o infectie a plaminilor (pneumonie), cu un microb numit stafilococ, care poate fi fatala. Asa ca, in concluzie, copilul meu, sanatos, poate reprezenta un risc mult mai mare pentru copilul infectat decit reprezinta cel infectat pentru copilul meu.

Unii dintre voi spun ca nu ar lasa copii mici (4 – 5 ani) sa se joace cu un copil infectat de teama ca, vezi Doamne, s-ar juli, ar curge singe din nas, etc… Atita vreme cit pielea unui copil sanatos este integra, si atita timp cit contactul cu singele infectat nu este de lunga durata, riscul este 0. Cu alte cuvinte, prietenul tau s-a lovit, te-ai minjit cu singe (mie unul asta nu mi s-a intimplat nicio data, si am batut maidanele…), te duci imediat si te speli.

In afara de asta, domnii (si doamnele mele, nu neaparat in ordinea asta, nu vreau sa fiu acuzat de lipsa de politete) mei, cind un copil de 4-5 ani se loveste, si mai si singereaza, incepe sa plinga si fuge la mama, ca “a facut buba”. Nu sta el sa-si bage restul copiilor destele in sangele lui… Si nici ceilalti nu se reped sa faca asta. In schimb observ ca i-ar lasa sa se “joace” la virste ceva mai inaintate – 11,12,13 ani. Adica exact in perioada pubertatii, prin care am trecut cu totii, si stim exact despre ce e vorba. Perioada in care devenim extrem de constienti de sexualitatea noastra si suntem exrem de dornici sa ne-o exprimam.

Despre ce fel de “jocuri” vorbim atunci? In conditiile in care generatiile actuale se maturizeaza extrem de repede iar virsta la care se incepe viata sexuala scade din ce in ce mai mult? Cu alte cuvinte, daca la 4-5 ni nu te-ai infectat jucindu-te cu un bait sau fata infectat/a cu HIV, de la 11 ani incolo o vei face sigur, mai ales daca te simti atras/a de ea/el.

Ca sa inchei, nu doresc nimanui si nu este o fericire sa fii infectat cu HIV. Dar, spre deosebire de anii 80, chiar 90, exista tratament. Si este extrem de eficient. Nu vindeca boala, dar luat corect (este un tratament cronic, trebuie luat intreaga viata) – aici as spune ca si din timp – reduce mult inmultirea virusului in singe (replicarea in termeni de specialitate), de multe ori cantitatea acestuia in singe scazind sub limita aparatelor de detectie, iar acestea sunt din ce in ce mai sensibile. Putem vorbi chiar de o pseudo (as i-as spune eu) negativare. Iar cu cit cantitatea de virus din singe este mai mica, cu atit riscul de contaminare este mai redus.

De data asta chiar termin. Este un post lung, il cititi sau nu, treaba voastra, dar, ca unul care 7 ani am consultat, vazut si tratat copii dar si adulti cu infectie HIV, am simtit nevoia sa-mi spun parerea, dupa credinta mea, in cunostiinta de cauza.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Uau, 7 ani. Cred că nu aş rezista nici 2. Toată stima mea. Foarte fain comentariul, poate ceva oameni chiar îşi vor schimba părerea.

  2. Zilnic mor milioane de persoane datorită acestei boli.
    Ai dat sfaturi frumoase în articol, Felicitări !

  3. Foarte fain si foarte folositor!

  4. Un moment de reculegere pentru toti vinovatii si nevinovatii acestei boli.

    Addenda et corrigenda :
    ,,un plus de prevedere, date fiind precaritatea asistentei de specialitate… informate. Oricat de destept te-ai da, trebuie sa iti iei masuri de siguranta…” singur.

  5. M-am abținut eroic să comentez în articolul precedent. Pentru că am pe cineva drag care, prin natura meseriei, intră în contact și cu copii bolnavi de HIV/SIDA și pentru că mi-a povestit diverse cazuri. Sunt copii conștienți de faptul că poartă un stigmat de la o vârstă la care alții nu au nici o grijă. Copii care învață în primul rând cum să scadă riscul să-i infecteze pe cei din jur și apoi să se ferească ei de eventualele boli care ar putea să le afecteze sistemul imunitar. Copii care rămân cu ochii mari la tine atunci când le întinzi mâna sau îi iei în brațe știind că tu știi ce stigmat poartă.
    Dar deh, drobul de sare văd că-i prezent pe la români și ce-i mai nasol este că-i prezent și în cazul celor care se plâng că nu suntem civilizați. Dar mă bucur să văd și cititori informați. Ceilalți ar prefera probabil lagăre și creșe/grădinițe separate. Sau să moară toți undeva cât mai rapid și să nu le tulbure existența. Soluții din astea care nu-i forțează cumva să fie oameni.

  6. #12

    Nu stiu daca e troll nenea sau face misto. Ce inseamna contact “de lunga durata” cu sangele? Si de ce e in stare sa scrie un “articol” dar n-a auzit de â din a?

    • #13

      off topic: Chill, e corect si intr-un fel si in altul. Ma refer la “i”-urile de care te legi.
      on topic: esti imbecil

    • #14

      De lungă durată = mai mult de câteva secunde. Şi nu e articol, era un comentariu lăsat la articolul precedent.

    • #15

      Eu sper sa nu-ti aduci aminte cum sa respiri.

  7. #16

    Si ma mai deranjeaza ca nenea isi pune problema despre cum ar influenta copilul lui cel sanatos “mediul inconjurator”, despre cat de nociv i-ar putea fi unui seropozitiv. Ai nevoie de un pistol la tampla si un deget ager cand esti cel normal dar ti se pare ca o problema de genul asta e in curtea ta.

    • #17

      bai frate, nu te supara, dar esti absolut IDIOT si CRETIN!
      inainte de a comenta, tu citesti? ai citit articolul initial? ai citit articolul acesta, la care comentezi, in intregime? esti capabil sa intelegi ceea ce citesti?
      daca ai facut toate astea si logica ta pentru a comenta, e reprezentata de acest comentariu si cel anterior, atunci te rog sa ma scuzi…. esti irecuperabil!

    • @Sebastian > tu ai bube pe creier. NU-i asa ca te batea ma-ta cu facaletul cand veneai cu nota 9 de la scoala? Ce naiba aveti ma toti de faceti pe interesantii?

    • #19

      Autorul a subliniat cât de nociv poate fi un copil sănătos pentru unul seropozitiv pentru că multă lume nu se gândeşte şi la acest aspect. Noi refuzăm să ne lăsăm odraslele să se joace cu cineva infectat pentru că e maxim de periculos. Adevărul e că cel infectat riscă de multe ori mult mai mult decât cel sănătos.

    • #20

      Pai daca un copil sanatos este atat de nociv pentru un copil seropozitiv de ce puma mea vrei sa se mai joace impreuna?

      Daca ai un copil cu un sistem imunitar mai slab l-ai trimite intr-un focar de infectie?

    • #21

      @radu, poate ca te-ai stradui sa-i oferi o viata cat mai apropiata de normalitate. Care implica si socializare.
      Se pare ca noi nu suntem pregati/capabili sa traim normal, sa acceptam lucrurile asa cum sunt, respectand niste reguli elementare (de igiena, spre exemplu), respectandu-i pe cei din jur. Nu-i asa ca e imens drobul de sare?

    • #22

      Jos palaria, domnule doctor!
      Insa, cu noi, astia “sanatosii”… mai e mult pana departe. Ignoranta si ipocrizia ne definesc inca (avand acces la atata informatie!), din nefericire.

    • @Arhi – De ce lasi oameni ca Sebastian sa comenteze ?
      Media de inteligenta de pe blog a scazut la jumatate in momentul in care a postat comentarii.

  8. #24

    M-a lasat fara cuvinte ceea ce am citit! Mie unu, mi-a dat de gandit, in ceea ce mai priveste, si inca foarte adanc!

  9. #25

    “Frica pazeste bostana”…”Nici usturoi nu am mancat nici gura nu-mi miroase”…etc, etc…stiu cum se transmite HIV dar singura metoda GARANTATA sa nu te imbolnavesti este sa nu stai in preajma unui bolnav. Intrebare: el are rani sangerande in gura, eu la fel…el stranuta si nu pune mana la gura in timp ce eu casc(fara mana la gura) fata in fata cu el. Exista risc sau nu?

    • #26

      eu sincer nu as sta in preajma ta daca ai avea bube in gura chiar daca nu ai HIV. cine stie de la ce ai bubele alea si se ia si la mine.

    • #27

      Poti foarte bine sa iei hiv din spital sau de la dentist si nu e nevoie sa fie nici-un bolnav in preajma pentru ca asta sa se intample, cine stie, poate ai deja hiv si habar nu ai.

  10. #28

    Toti ar trebuie sa avem piele groasa de porc. E rezistenta si nu trece nimic prin ea.

  11. Sebastian hai sa mai gasim si niste greseli de punctuatie, vrei? Dupa ce ca omul are experienta de 7 ani, si in astia 7 ani nu a luat boala, dupa ce ca vine cu informatie si sfaturi pertinente, tu te legi de faptul nu scrie cu â din a… mda… Si daca nu te-ai prins problema “ti-ai lasa copilul de gradinita sa se joace cu unul care are HIV” e doar ipotetica. Chiar si pentru o banala raceala iti iei copilul acasa sa ai tu grija de el, sa vazi daca nu cumva face temperatura, sa-l ai sub ochi sa vezi daca a mancat, sa poata dormi in liniste daca vrea, pai daca e infectat cu HIV si nu a fost abandonat de familie atunci grija asta creste de zeci de ori. Tu repede te inflamezi ca sa-si traga un glont in cap dom’le cum adica are tupeul sa zica “nenea” ca al meu copil sanatos e un pericol pentru cel infectat cu HIV

  12. #30

    Se transmite si prin oral! Ia ce zice wiki:
    Sexual transmission occurs with the contact between sexual secretions of one person with the rectal, genital or oral mucous membranes of another. Unprotected sexual acts are riskier for the receptive partner than for the insertive partner, and the risk for transmitting HIV through unprotected anal intercourse is greater than the risk from vaginal intercourse or oral sex.

    However, oral sex is not entirely safe, as HIV can be transmitted through both insertive and receptive oral sex

  13. #31

    Cica exista un om care s-o vindecat de AIDS:
    In Berlin, Germany, a 42-year-old leukemia patient, Timothy Ray Brown (also referred to as the “Berlin Patient”),[208] infected with HIV for more than a decade was given an experimental transplant of bone marrow with cells that contained an unusual natural variant of the CCR5 cell-surface receptor. This CCR5-Δ32 variant has been shown to make some cells from people who are born with it resistant to infection with some strains of HIV. Almost two years after the transplant, and even after the patient reportedly stopped taking antiretroviral medications, HIV has not been detected in the patient’s blood.[209] As of December 2010, three years after the transplant, Brown was still free of any detectable HIV in his blood and was described, in a paper in the journal Blood, as “cured”.[

  14. Nu am ce comenta la ceea ce a spus omul pentru ca nu cunosc nici macar 1% despre acest virus din cate cunoaste el. Dar ma intreb alteva? De ce le este permis mamelor seropozitive sa aduca pe lume copii? Adica, sa presupunem ca nu se duce nimeni la un control benevol sa vada daca e infectat cu HIV. Dar, in momentul in care acea viitoare mamica se duce la doctor pentru prima data cand vede ca nu-i vine “perioada” si nenea doctorul ii confirma ca este insarcinata, de ce nu e oligatoriu un test HIV. Si spun asta pentru ca mi se pare culmea egoismului sa aduci pe lume un copil despre care stii ca va porni cu a doua sansa in viata DIN CAUZA TA.

    • #33

      Pentru ca DIN PACATE si imi asum ce zic, nu exista modalitate de a interzice unui om bolnav fizic sau psihic sa aduca copii pe lume. De asemenea, DIN PACATE nu este obligatoriu ca o femeie sa faca toate analizele cand a ramas insarcinata si tot din pacate o proportie imensa de femei/barbati/cupluri din lumea asta fac copii ca idiotii, fara sa ii planuiasca, fara sa faca TOATE analizele inainte, fara sa aiba grija la ce mananca/beau/iau inainte si in timpul conceptiei copilului. Asa am vazut in ultima luna 3 copii complet handicapati pentru ca mama avea toxoplasmoza sau streptococ si a transmis copilului… Asta e.

  15. Am colaborat foarte multi ani intr-o organizatie care are ca scop promovarea sexului protejat, acum lucrez intr-un sistem asemanator. Avem in echipa persoane seropozitive si credeti-ma ca de multe ori discriminarea vine si de la cei care stiu clar cum se transmite/cum nu se… Suntem oameni si suntem diferiti, actionam diferit.

  16. @Playactive E vorba de sex n-am vazut bebei sa faca schimb pasional de lichide.Trist e ca si la articolul asta apar atotcunoscatori.As vrea sa vad niste articole despre autism,deficienta de atentie,retardism.Sigur toti am fi experti.Suntem romani maestrii experti in toate domeniile si cunoscator al niciunuia.

  17. #36

    @ Arhi: autorul nu numai ca nu se supara, ci chiar iti multumeste.
    @ jailor: hai sa ne intelegem. Infectia cu HIV nu este o febra hemoragica (ebola este cel mai cunosut de astfel de boala), sa singerezi prin toate orificiile si mucoasele. HIV nu provoaca rani. E edevarat ca infectia cu HIV poate favoriza infectia cu alte virusuri care pot provoca aceste rani (de fapt sunt niste ulceratii – afte in termen popular). Dar aceste afte pot aparea la fel de bine si la oameni sanatosi. Ca sa va raspund la intrebare, respectiv daca doi oameni cu leziuni bucale (singerinde) se saruta, unul dintre ei fiind infectat, riscul de infectie exista teoretic, dar el este foarte mic. Spun teoretic, pentru ca aici este o problema de expunere (durata, contact). Daca el stranuta (fara mina la gura), iar dumneavoastra cascati (din nou, fara mina la gura), aveti toata sansa sa va contaminati, dar nu cu HIV. Puteti lua in schimb, tuberculoza, gripa, si o “larga gama” de viroze sezoniere, infectii ce se transmit pe calea aerului. HIV nu face parte dintre acestea, chiar daca cel infectat ar stranuta cu singe (ceea ce cit timp am lucrat in spital nu am vazut, si nu este citat din cite imi aduc aminte nici in literatura de specialitate).
    @Sebastian: este cumva vorba despre domnul Bargau? Am avut curiozitatea morbida, mai ales cind ati intervenit plin de tact in campania lansata pentru salvarea lui Bibi, sa intru pe blogul dumneavoastra. Am vrut sa comentez acolo, dar am zis ca nu are rost. De atunci m-am abtinut sa mai fac acest lucru. Ar fi fost pierdere de vreme, ca si raspunsul pe care vi-l dau acum. Va multumesc insa pentru atentia pe care o acordati gramaticii limbii romane.
    @all. va multumesc celor care ati comentat pozitiv sau negativ commenturile mele. Repet, la spitalul unde am lucrat vedeam-consultam-tratam atit copiii care erau rezidenti permanenti in sectie (cei mai multi din orfelinate sau abandonati in spital, cind parintii aflau ce boala are copilul), dar si pacienti in ambulator (copii aflati in familie ce veneau periodic la control si tratament). Cum s-au infectat acestia din urma, e obiectul unei discutii foarte lungi si dureroase…. Si acesti copii din familii mureau, iar parintii lor treceau prin aceleasi momente grele prin care am trece fiecare dintre noi in asemenea situatii. De aceea mi-am permis sa atrag atentia, poate am exagerat, asupra pericolului la care este expus intr-o comunitate un copil cu imunitatea scazuta in urma infectarii cu HIV. Am gresit sau nu, nu stiu. Asa ca am facut treaba asta din solidaritate de parinte daca vreti.
    Am exagerat evident in ceea ce priveste precocitatea virstei la care debuteaza viata sexuala, dar cred ca in momentul asta e un factor de luat in seama.
    Cit despre problemele legate de tastatura sau gramaticale: sunt un om impulsiv, care scriu de cele mai multe ori sup imperiul momentului. Spre rusinea mea, revizuiesc extrem de superficial ce am scris, asa ca daca vedeti eventuale mici scapari sau litere mincate, imi cer scuze.
    Iar m-am intins mai mult decit necesar…

  18. #37

    erata: sub imperiul momentului.

  19. #38

    Al doilea comentariu al meu de la 7. nu era de plasat acolo. Mno, scuze!

  20. #39

    @unporc: iar ma impingeti sa “trolle”-ez cu gratie. In cazul unei femei cu infectie HIV, lucrurile sunt destul de complicate.
    1.) se poate intimpla ca femeia sa nu stie ca este infectata. Ramine gravida si afla in luna mare ca este infectata. Nu stiu daca stii, dar dupa o anumita perioada de gestatie, avortul este interzis prin lege, cel putin in Romania.
    2.) femeia stie ca este infectata. Cu toate astea doreste sa aiba un copil. Aici apare insa alta problema. Si anume cum poate face treaba asta. Isi expune partenerul la riscul infectarii, sau apeleaza la metoda “in vitro”. 1.200
    De fapt, ce vreau sa spun este ca in cazul unei femei infectate care ramine gravida, riscul de transmitere la fat (copil) este cam de 40%. Deci sansele ca femeia respectiva sa dea nastere unui copil sanatos sunt statistic mai mari decit de a da nastere unui copil infectat.Din pacate nu am suficienti ani de experienta pentru a confirma statistica. Eu am vazut in clinica un caz fericit si unul sau 2, imi cer scuze daca nu mai imi aduc aminte exact) nefericite.
    Riscul de transmitere la copil scade mult daca mama ia tratament.

    • #40

      Ce cauta o femeie sa faca un copil fara sa isi faca ea si partenerul TOATE analizele inainte? Asta nu voi intelege niciodata in secolul 21 cand exista atatea mijloace contraceptive, care se pot folosi simultan scazand practic riscul unei sarcini la 0, si cand intreruperea este permisa.

  21. #41

    Arhi, după ce ai citit postul ăsta și ești oarecum mai informat (mă gândesc că ai cautat informații despre HIV/SIDA și în alte surse), ți-ai lăsa copilul să se joace cu unul infectat?

  22. #43

    Eu nu inteleg de ce lumea considera HIV-ul ca fiind o boala si de ce zic toti ca el ucide. Nu o sa mori in vecii vecilor daca esti bolnav de sida, pentru ca ceea ce intr-adevar ucide, e boala pe care o contactezi in timp ce ai sida. Singurul lucru pe care aceasta boala il face e ca-ti distruge sistemul imunitar. E foarte greu sa te imbolnavesti chiar daca te inteapa cineva cu un ac infectat cu acest virus, pentru ca el moare in cateva minute de la iesirea lui din organism. A fost dovedit ca poti trai si cateva decade bune, fiind infectat cu virusul HIV. In SUA, exista un boxeur pe numele lui Tommy Morrison, care a facut sex neprotejat cu o curva, dupa care s-a imbolnavit de sida. Dupa cativa ani, s-a vindecat miraculos. Acum aproximativ 5 ani, au descoperit niste cetateni din Africa, ce aveau niste gene rezistente la aceasta boala, pe care spuneau ca o vor cerceta, pentru a vedea cum pot sa o trateze. Probabil ca remediul exista deja, dar nimeni nu are interesul de a-l lansa pe piata, pentru ca asta ar diminua profitul pe care-l au companiile farmaceutice. Chiar stim care-i treaba cu aceasta boala, desi distinsul comentator are impresia ca suntem inapoiati si cu o mentalitate din ’95.

    • #44

      @Andrei, daca ai fi citit comentariile la articolul “A HIV sau a nu HIV – cum să nu lași viața să te doboare”, ai fi aflat ca, inca, nu suntem prea informati, cu toata avalansa de informatii la care avem acces.

    • #45

      @Andrei credeam ca oamenii au incetat sa mai creada in teoriile comspiratiei. Din pacate vad ca cel putin unul mai e… Stii engleza? Daca da citeste despre Tommy Morrison si cum nu a mai acceptat sa faca teste HIV zicand ca a facut el si sunt negative, apoi ca de fapt HIV nu exista ci e o inventie (deducem ca bietii oameni care s-au stins au murit de inima ea?!) cum spune ca se poate teleporta si ca extremitatile pot creste la loc, si cum in 2011 a aparut cu ceva ce seama cu un fel de cancer provocat de SIDA. cat despre partea cu “exista remediu dar nu vor sa il lanseze”, incerc sa trec peste imensa absurditate a afirmatiei si te intreb daca crezi ca vaccinand anti-HIV 7 miliarde de oameni cati suntem in lume plus cati se nasc in fiecare minut nu ar face mai mult profit?

    • #46

      conspiratiei*

  23. #47

    problema nu este numai de informare sau de drepturi, sau de speranta de viata si exceptii de la regula – ca exista oameni care traiesc bine mersi chiar daca au fost infectati cu hiv acu 20 de ani. toate lucrurile astea conteaza, fara indoiala, dar sunt ele definitorii? sunt ele deajuns pentru a lua o decizie? asta e o intrebare la care nu cred ca exista raspuns bun sau rau, fiecare face dupa cum il taie capul. eu nu mi-as lasa copilul nu pentru ca copilul bolnav merita sa fie izolat – nici vorba. eu m-as juca cu un copil bolnav fara discutie, fara nicio rezerva. dar inainte de a considera ce merita, ce drepturi are un copil bolnav, trebuie sa ma gindesc la copilul meu. este primul pe lista, iar parintii fac deseori lucruri mult mai stranii sau grave in baza acestei prioritati, decit asta cu jucatul. oricit de cinic este, datoria mea este intii fata de propriul meu copil si nu fata de drepturile sau meritele celui bolnav. asta e viata, un ghinion pe care nu il meriti te poate izola de societate fara ca cineva sa fie neaparat vinovat de chestia asta. pur si simplu se intimpla.

  24. Ar mai fi o adaugare, legata de isteria recurenta a intepaturilor cu ace ”infectate” (nu e vorba numai de incidentul recent, incident care stim cu totii cum s-a incheiat, ci de legenda urbana in sine).

    Din ce imi spunea un alt medic, virusul se poate lua foarte usor prin ace infectate daca ele sunt folosite imediat sau la scurt timp dupa persoana infectata. In cazul celor care iau droguri injectabile, acul trece ”din mana in mana”. Pe un ac infectat care nu este legat de nimic altceva, virusul nu poate supravietui foarte mult (vorbim de o durata de ordinul minutelor). Prin urmare, oamenii care se plimba cu ace si ”inteapa”, nu prea au sanse sa infecteze pe cineva cu HIV.

    Bine, asta nu inseamna ca alte virusuri precum hepatita C nu se pot transmite in modul asta.

  25. Observ ca la acest post au aparut mai multi curajosi decat la celalalt articol.
    Totusi nu am inteles preabine,daca acest articol a reusit sa mai convinga si pe altcineva sa-si lase copiii sa sa joace cu cei seropozitivi.
    De exemplu, tu arhi te-ai razgandit, sau macar inlocuiesti acel “nu” cu “poate”?

  26. Scuze..acu am vazut ca ai raspuns deja la intrebare…pls delete…

  27. #51

    Voi chiar credeti ca de atata timp,la cat sunt de avansati,fac tot felul de experimente TOT TIMPU,CLONEAZA,sunt in stare sa plece si pe soare in plm,chiar nu au gasit leac ptr HIV?
    E cred e ca cel mai controversat virus,multe vedete care il poarta sau l-au purtat,s-a facut atat caz,chiar de atatia zeci de ani nu s-a gasit nimic?
    Eu cred ca da,s-a gasit ceva,dar suntem prea mici ptr. a cerceta!
    Iar Arhi,postezi ditamai comentu de la om,intr-un fel ii acuzi(indirect facand asta) pe unii ca fac discriminari,si la intrebarea daca ti-ai lasa copilul sa se joace cu un altul purtator de HIV,raspunsul tau e NU,atunci ce fel de om esti?
    Iti place sa faci pe interesantu punand articole prin care oarecum sustii o cauza(daca ar fi asta) iar la urma o dai cu bata in balta?
    Bafta!

    • #52

      Ba au cam gasit atata timp cat deja sunt oameni care traiesc de 20 de ani cu virusul si acum 20 de ani faceau boala si mureau in cateva luni. Cate vedete/oameni cu bani/oameni obisnuiti au o simpla alopecie (carea parului care duce la chelie) si stii vreun leac? Nici macar unul care sa ajute cat de cat! Si crezi ca nu ar avea interes? Deci nu e chiar asa usor. Se fac cercetari si la multe boli chiar se descopera dar nu de azi pe maine.

    • #53

      A face trolling nu înseamnă a face pe interesantul. :p

  28. #54

    eu mi-am propus sa nu mai scriu pe aici, din cauza unui acces de lipsa de obraz a patronului blogului.
    insa mi-a ajuns sub nas subiectul si cred ca e mai util sa-mi incalc promisiunea, decat sa-l las pe domnul doctor sa propage o idee gresita.
    anume aceea ca HIV nu se ia in nici un caz prin sarut frantuzesc.
    in anumite conditii, cand exista sangerari gingivale, sau alte leziuni bucale minore, dar care favorizeaza schimbul sange, HIV se poate transmite.
    sursa:
    www.cdc.gov/hiv/resources/qa/transmission.htm

  29. #55

    @rabbit

    Ce trolling e asta ma rog?
    Hai sa fim subiectivi.

  30. Mersi Arhi

  31. #57

    @geany: CDC-ul este o autoritate in domeniu iar eu nu pot sa-mi permit sa contrazic ceea ce ei scriu acolo. Cu toate astea, nu pot sa nu observ ca mentin chiar si ei totusi o rezerva destul de mare in privinta transmiterii prin sex oral (sau sarut frantuzesc) a virusului HIV. De ce nu spun clar daca acest virus se transmite prin sex oral sau nu? Pentru ca e foarte greu sa fii 100% sigur ca acele contacte sexuale orale nu au fost insotite si decontacte sexuale de alt tip (vaginal sau anal). In plus, ei spun clar ca transmiterea poate fi posibila in prezenta unor leziuni singerinde. Dupa cum am mai spus, aici este o problema de expunere (cite contacte orale, ce durata, cantitate de singe sau alte fluide biologice).
    Dar, dat fiind ca a preveni (respectiv a face sex protejat, indiferent de tipul sau), este infinit mai eficient si mai convenabil (ca sa nu spun mai ieftin) decit sa tratezi, sunt de acord cu tine ca am gresit si ca in anumite conditii HIV se poate transmite si prin sex oral (imi mentin rezervele in ceea ce priveste sarutul frantuzesc).