Unul din lucrurile detestabile pe care le-a făcut micul hoț teleormănean este că i-a transformat pe toți românii în experți în legislație. Știu băieții la articole din constituție, CP și altele încât nu mai te poți învârti de atâția avocați și juriști peste noapte.

Ceea ce s-a întmplat și ieri, după adoptarea ordonanței care abrogă ordonanța. Toată lumea a descoperit și a preluat mesajul lui guran cu capcana, că suntem atrași nuștiu unde. Dar timpul m-a învățat să îmi iau informațiile nișate direct de la cei ce se pricep pe acea nișă. Sincer, deși îl detest pe omul Cristi Dănileț, am preferat să aud părerea MAXIM de autorizată a judecătorului Cristi Dănileț. Care zice așa:

Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerința impusă de CCR prin decizia 586/2016 în OUG apărut marți noaptea, dar azi nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG.
Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marți noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituționalitate.
Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională, cu privire la un singur articol și anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR.
Mai jos, OUG 13, acum dispărută și OUG 14, nou apărută
.

Eu, de aici și din comentariile sale de pe internet, înțeleg că în principiu e ok, indiferent de șopârla strecurată de specialiștii în manipulare din echipa lui dragnea, pentru că se judecă direct pe deciziile CC, nu pe articole deja declarate necunostituționale de CC.

Desigur, dacă vă veți uita în comentarii, veți găsi it-iști și șoferi de autobază care îl întreabă, demn, pe Dănileț, Cristi, ești sigur, pentru că, din ce știu eu, în constituție zice așa, iar constituția e sfântă, tati. Da, acesta e specialistul român în științe juridice, a dat search pe google, a găsit pagina cu constituția și gata, știe, cunoaște și verifică un fost judecător la CSM. Pentru că de ce nu.

Problema cu adevărat reală este că vechea ordonanță a fost transpusă în proiect de lege și depusă la guvern.

Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanta numarul 13, insa o serie de modificari la Codul Penal si de Procedura Penala au fost preluate din OUG si puse intr-un proiect de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. De pilda, in proiectul de lege s-ar fi preluat modificarea la regimul denuntului, care face aceasta institutie juridica practic inoperabila. Astfel, denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei.

Desigur, Grindeanu neagă că guvernul și-ar asuma acea depunere, pentru că, se știe, oricine poate intra în parlament, depune un proiect de lege și aia e, nu? Cum se strigă la noi în piață, I DONT BELIVIU.

Aici este, de fapt, marea problemă. În faptul că matrapazlâcarii de la pesede vor transforma asta într-un simulacru de dezbatere în parlament (remember legea cu 102 taxe) și o vor trimite în procedură de urgență președintelui, spre promulgare.

Și vor urma doar 2 pași. Președintele o trimite înapoi spre rediscutare, psd o rediscută în 20 de minute și o retrimite președintelui. Care va sesiza Curtea Constituțională. Care curte e formată din 5 judecători numiți de psd. Lucru care contează imens. Amintiți-vă de judecătorii lui băsescu de la CC. Orice lege, indiferent cât era de cretină, era trecută de Zegrean și compania cum trece psd legile prin parlament. Vrednic este și aia e.

Iar daca CC declară legea conformă cu constituția, președintele e obligat de constituție să o promulge. Dacă nu o face, intră în capcana lui Dragnea și este, pe bună dreptate, conform constituției, suspendat. După care legea va fi aprobată de Tăriceanu, cel ce va lua președinția pe perioada suspendării.

Mai departe, nici nu mai contează, oricum totul s-a terminat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

21 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Crezi ca dupa 500 000 de oameni in strada isi va asuma suspendarea Dragnea? Nu te contrazic, cantaresc doar daca tupeul si orgoliul lui sunt mai mari decat inteligenta….nu ca ar avea iohannis sustinerea celor 500 000 din strada dar acestia vor apara orice ataca dragnea..

    • #2

      ce crezi ca l-ar opri? mortii lui nu ies in strada, mortii lui ies la vot, la referendumul de destituire, unde e necesara prezenta a doar 30% din populatia cu drept de vot. bucata de prajitura, cum se zice pe cartoon, pentru cimitirele psd.
      iar daca presedintele va fi de la psd, chiar ca in romania va bate brusc vantul

    • #3

      Si totusi, nici data trecuta cu un basescu mult mai antipatic decat poate fi vreodata iohannis, nu le-a iesit. Si atunci votantii anti psd nu erau atat de montati impotriva psd, atunci era doar ideea ca nu se suspenda presedintele cand vrea hrebenciuc. Si nici nu era bula formata si consolidata atat de bine pe retele de social media. Daca mai tii minte manevra cu neprezentarea la vot au popularizat-o liderii PDL la TV, clasic. Acum o mobilizare antisuspendare nu numai ca ar uni o opozitie mult mai numeroasa impotriva PSD si mult mai ranchiunoasa si pissed off decat atunci, dar mobilizarea ar fi mult mult mai rapida…Nu stiu, poate incerc sa ma autoconving. As prefera sa nu ma gasesc in situatia de a afla care dintre noi are dreptate.

    • #4

      si eu as prefera. stiu destui oameni care, chiar si in aceste momente cumplite, sunt de parere ca iohannis a fost oricum mobilier pana acum, asa ca, daca e referendum, ei nu votează, sau voteaza impotriva sa. ceea ce ar fi trist, pentru ca dragnea…

    • #5

      Off topic rant: Stii cat m-am saturat? e 1 50 noaptea duminica si noi facem politica si dezbatem posibile scenarii de referendumuri si chichite de constitutionalitate. Vreau sa stau la o sticla de vin cu prietenii, colegii si neamurile, nu sa ne dam intalnire la carele tv din piata seara de seara. Vreau sa vad aici dezbateri aprinse despre silicoanele lui Luciu si parul Traistariu, sau invers…sincer mi-e dor de discutii frivole si cretinele intre prieteni…eu am terminat Litere nu Drept si ma chinui de o luna sa inteleg chichite avocatesti…am obosit, mi-a obosit creierul de la atatea informatii, ipoteze, frici…Stiu ca e strategia si interesul lor sa ni se ia si am destula inversunare cat sa ma abonez la Piata Victoriei inca mult timp de acum incolo, prea multa frustrare si umilinta sunt adunate…dar cateodata mi-e dor de vremurile alea simple in care imi permiteam sa zic ca mergand la vot am rezolvat cu responsabilitatile cetatenesti…mi-e dor de atunci cand mi-era lehamite de politica…totul era mai simplu si mai linistit…acum simt ca tot ce fac e personal impotriva mea, ma uit la ei, nesimtitul de Iordache, canalia de Dragnea, umflatul ala de Serban Nicolae si impotentul de Ciorbea, etern o sluga si imi vine sa urlu cand ma gandesc ca poate din cauza lor peste ceva ani si eu il voi vedea pe fi-miu pe Skype de Craciun si Paste asa cum fac parintii prietenilor mei cu ei…si ma apuca o ura…Sterge daca vrei commentul…e tarziu si maine e luni, just wanted to vent.

    • #6

      Eu nu consider ca iohanns a fost mobilier… doar nu s-a bagat in toate kkt-urile cum o facea basescu dar a fost mega pe faza cand a fost vorba de anticoruptie. Eu asta imi amintesc ca a promis omu…nu salarii, nu pensii…ci asigurarea luptei anticoruptiei. Si omul a livrat EXACT asta. I-a ginit pe ticalosi si l-a si prostit pe Grindi sa il primeasca in sedinta de guvern ca sa il ia nitel la pula.

  2. #7

    N-as vrea sa fiu in pielea vreunuia din judecatorii aia….sau oricum as deveni vegetarian

  3. #8

    Rezolvarea ar fi ca strada sa inceapa sa strige “modificarea consitutiei” – eliminarea conceptului de OUG cu putere de lege, drept de veto pe legi pentru presedinte, vot individual (nu pe liste de partid) etc. Sa strige nu in fata guvernului ci la parlament. Eventual 2-3 M, nu 500K.

    Da, stiu, vise …

  4. #10

    Da, sant convins ca va incerca altfel. A se vedea din putul gandirii dragniene, toar’su’ a fost la Romania TV:

    www.hotnews.ro/stiri-esential-21588187-liviu-dragnea-veni-studioul-romania-urmareste-declaratiile-live-text-hotnews.htm

    Puteti vedea in detaliu la nea Livache tot tacamul: dezinformari, manipulari, limbaj de lemn, cata ura (ok nu ura, pt un asemenea decorat de BOR – nedragoste) are pt Adormila etc. Si ce la curent e cu tot ce misca-raul-ramul din Guvern, Parlament.

    BTW Explicati-mi si mie: Ce pizda masii, doar e numai sef de partid, nu? Ce cauta el in toate maruntisurile juridice/legislative/guvernamentale? Si la conferinta aia de presa (Joi?): ce cauta idiotul acolo, linga GrindAnus? Du10 pizda matii la ‘sediu’, ca esti pe politic, nu pe executiv. Stiu, papusarul trebuia sa fie langa papusa, sa-i bage mana-n kr marionetei. Dar altii din sala puteau sa-i spuna: nea Liviu, ce-ar fi sa fumezi o tigara afara pana vorbim cu Guvernul?

  5. #11

    Acum na, știu că extrem de puerilă întrebarea pe care urmează s-o pun, dar totuși, chiar așa judecătorii ăia de la CCR pot să interpreteze absolut cum cred ei de cuviință constituția aia? Adică ei interpretează că vor ei așa sau au niște proceduri, chestii de urmat, precedente, pe care le folosesc ca să interpreteze constituția?

    • #12

      Divertis: La noi alegerile au fost corecte. Cum a venit rezultatul prin plic de la București, așa au ieșit.

  6. #13

    Pesedeul este convins de o chestie: oamenii au iesit in strada, s-au distrat si acum ca s-a facut si demonstratia cea mare toata lumea pleaca acasa. Iar ei pot sa isi vada de ce fac ei mai bine, sa fure. Practic singura opozitie reala a pesedeului e in strada.
    P.s. aseara am fost mandru de bucuresti dupa muuult timp. Sper sa continue sa faca asta.

  7. #14

    Eu nu pricep cum vine asta. cu asumarea raspunderii pe partea politica si de ce vazuta ca un bau-bau.

    Adica un politician (Guvernul) face o nefacuta in urma careia Statul pierde niste miliarde de euro, el isi asuma raspunderea (adica “ba, e vina mea fusei prost, data viitoare ascult si de altii”), lumea il injura iar ala se intoarce la ale lui. Dupa cum vad eu lucrurile, sa tot iti asumi raspunderea spargand bani pe experimente personale… Sau cum sta treaba? E vreo pedeapsa pentru asta?

    • #15

      nu. iti asumi raspundere. e ceva de gen E ok, e de la mine, my bad, chill, totul e ok acum.

    • #16

      Dacă guvernul are de trecut o lege mare, sau un pachet de legi, chestii stufoase, și nu au timp / răbdare să lase să treacă alea prin parlament, eventual să vină ăștia cu amendamente până iese un haos, atunci guvernul își asumă răspunderea. Asta înseamnă așa: dacă parlamentul e de acord, devine lege așa cum e, fără dezbateri, fără modificări. Dacă parlamentul nu e de acord, atunci trebuie să răstoarne guvernul prin moțiune de cenzură. Dacă moțiunea trece, guvernul pică cu legea lui cu tot. Dacă moțiunea pică, legea intră în vigoare și guvernul mai pregătește ceva. Cam așa.

      Deci dacă guvernul are o majoritate confortabilă în parlament, poate să treacă orice prin asumarea răspunderii.

  8. #17

    La astia tre sa stai cu ochii ca pe butelie: vezi ordonanta 9 din 25 ianuarie care suspenda articole din legea fiscala timp de un an care le da astfel liber la cheltuiala…pardon praduiala.

  9. #18

    Explica cineva pe facebook ( jurist) ca ordonanta este neconstitutionala in primul rand pentru ca e discriminatorie…
    Adica – pe scurt – da ok la ciordeala sub 200.000 RON daca e prin neglijenta in serviciu. Hotul de rand – care fura literalmente – de ce nu poate fi iertat daca fura sub 200.000 RON? Deci – discriminare 🙂 Si nu e gluma…

  10. #20

    Parerea mea de IT-ist este ca nu mai trebuie nici un fel de legiferare pe codurile penale si de procedura penala pana la referendum. Din cate am inteles, orice lege, ordin sau act normativ elaborat, emis sau dat de oricine in tara asta, inclusiv de Parlament, daca contravine rezultatului referendumului, este neconstitutional.

    Poate ma insel, insa tot frecusul din Parlament si pana la promulgarea legilor este bun pentru ca se castiga timp pentru validarea referendumului.

  11. #21

    Bah, chiar nu inteleg de ce, daca ai nostri ca bradul, alesi si votati la greu, nu pot da legi corecte sau neatacabile, nu le preiau de la alte tari europene cuvant cu cuvant, ca sa poata arata ca sunt de p’acolo? Nimeni ne le-ar putea ataca de nici o culoare. Bune-rele cum or fi….sunt legi europene. Ce-i costa sa faca asta, daca tot dorim sa-i mimam pe aia?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam