brexit

E plin internetul de păreri de-ale alor noștri despre cum ar trebui să voteze englezii, cum se vede din UE chestia asta, ce ar trebui să facă ai noștri etc.

Eu aș fi foarte curios care e atmosfera acolo, în Anglia, printre românii noștri. Și știu că, cu siguranță, sunt printre comentatorii de aici câțiva care locuiesc și muncesc acolo. Cum vă afectează această votare? Cum vă privesc britsii?

Părerea autorului:

Putin tânjește hulpav după o europă slabă, farâmată în state micuțe, ușor de speriat, ușor de șantajat economic sau militar, ușor de acaparat economic cu gaze sau petrol. Ultimii 50 de ani de prosperitate și pace în europa se datorează tocmai uniunii europene, care a reprezentat o forță în fața tendințelor expansioniste continue rusești. Dacă credeți că vreodată rușii se vor opri din dorința de a se întinde cât mai mult și mai departe, sunteți naivi.

Da, UE are multe hibe, e un mamut birocratic. Desigur, printre milioanele de legi sunt și rahaturi idioate, gen alea cu morcovii și castraveții drepți și doar de anumite dimensiuni. Dar, una peste alta, faptul că acum nu vorbim rusește se datorează UE. Faptul că PSD nu a reușit, ÎNCĂ, să transforme românia într-un mare kibutz mafiot, tot UE se datorează.

Desigur, ieșirea Marii Britanii din UE va avea un impact masiv și va da un semnal cretin pentru toate celelalte state, care au și ele conducători slabi, ca toată această generație de politicieni, cea mai slabă din ultimul secol. Nu, nu actualii conducători vor ieșirea din UE. Ei știu că statul respectiv, în afara uniunii economice și politice, nu mai reprezintă nimic. Hollande știe că franța nu va mai avea piață de desfacere în statele sărace, cum e românia. Merkel știe că vânzările de auto vor cădea substanțial, în clipa în care se vor plăti taxe pentru a le aduce în alte țări. Mark Rutte știe că o să mai vândă lalele doar pinguinilor din Marea Nordului, dacă România va impune taxe pe florile importate. And so on.

Ieșirea o vor fripturiștii extremiști, flămânzi și avizi de putere, plătiți bine pe filiera rusească. Cei ce vor O FRANȚĂ PUTERNICĂ, O ANGLIE PUTERNICĂ, etc. De fapt, o franță și o anglie care nu vor mai reprezenta nimic.

După care va reîncepe înarmarea…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Au manevrat englejii referendumul scoțienilor si nu-l rezolva și pe ăsta? Nu uitați un singur lucru. Minte mai pusă pe hoții decât a ăstora nu cred că există

  2. #3

    UE se va dezintegra mai devreme sau mai tarziu. Nu trebuie sa aduc argumente , este evident.

    • #4

      Hai nea gigi, pentru astia care suntem mai slabi de minte, lumineaza-ne si pe noi, ca eu nu prea vad de ce s-ar dezmembra UE.

    • #5

      Sau va face in finaul finalukui ceea ce trebuie pentru a deveni cu adevarat SUE. Vom.vedea…

    • #6

      Și eu sunt prost, este evident, totuși, oricât de evident ar fi, niciodată nu există scuze să nu argumentezi ceea ce spui!
      Eu unul nu cred că își doresc brexit- ul nici oamenii politici de acolo. În ultima vreme premierul a făcut campanie pt votul împotrivă, iar din ce am înțeles, chiar și daca se votează brexit-ul la referendum se pune în aplicare peste 2 ani și asta DACĂ OBȚINE APROBAREA PARLAMENTULUI!
      Deci, mie unul mi se pare că și-au luat englezii niste msuri fe siguranță, nu se aruncă ei chiar așa în gura lupului

    • #7

      gigi are dreptate si e evident – in aprox. 5 miliarde de ani soarele va exploda si se duce pe sfarla planeta, odata cu UE. clar nu trebuie explicat

    • #8

      Si noi ne vom dezintegra eventual, nu trebuie sa aduc argumente, este evident.

    • Mai târziu când? Că dacă e peste 3.000 de ani, când toți o să locuim pe altă planetă ar putea fi irelevant.

    • #10

      nea gigi zi-mi si mie mai exact, ca sa nu ma prinda neumblat prin Europa si sa-mi ceara astia viza! evident, daca ai chef si timp!

    • #11

      Deja e BREXIT. Urmeaza Olanda acum….

  3. #12

    M-am mutat in Anglia si lucrez cu englezi si spre surprinderea mea, nu am avut parte de discriminare pana acum. Ar trebui sa adaug totusi ca e foarte posibil sa conteze si faptul ca 60% dintre cei cu care lucrez sunt polonezi. Iar compania e multinationala.

    Referitor la referendum, iara, spre surprinderea mea, toti cei pe care ii cunosc si cu care lucrez vor vota ca UK sa ramana in UE. Iar asta doar pentru ca inteleg implicatiile unui vot negativ. Sau incertitudinea unui vot negativ.

    Sentimentul general e ca stiu ca momentan Rusia castiga indiferent de vot. Si nu le convine ca rusii castiga ceva indiferent de situatie. Va fi un vot extrem de strans. Asta e cert.

  4. #13

    Sunt de acord cu cele de mai sus, Cetine.
    Însă mai am o adăugire, dacă mi-este permisă…

    Acest moment are de fapt încă o faţă, un revers al medaliei, pe care cred că majoritatea celor ce chibiţează de pe margine nu îl intuiesc. Şi anume aspectul că sistemul UE trebuie reformat. Din rădăcini. Trebuie să devină ceea ce a fost destinat să fie.

    La ora actuală UE a devenit o struţo-cămilă, sufocată de propriile dejecţii şi de propria impotenţă. Cu mici excepţii. Mecanismele de conducere, “mijloacele de muncă” trebuie să fie egale şi nu numai acceptate, ci şi impuse. Dacă se doreşte ca UE să supravieţuiască. Ceea ce în acest moment mi se pare un orizont mult prea îndepărtat. De fapt – ca să folosesc o expresie la modă la noi – luminiţa de la capătul tunelului tinde să se stingă.

    Prea multe idioţenii detzbătute, de prea mulţi interesaţi direct în a-şi menţine hegemonia. Prea multă subjugare şi control economico-financiar – şi acest “segment” deja cu mai mult de un picior în groapă – inechitatea între cei de la vârf şi cei de la baza sistemului pe care s-a construit şi cică funcţionează UE. Este o foarte mare diferenţă între proiectul iniţial al UE şi carta de drept şi ceea ce a ajuns acum totul.

    De aceea cred că Brexit este de fapt semnalul de alarmă al începutului declinului sistemului actual. Poate că ar trebui reformat, poate că ar trebui echilibrat, poate că ar trebui regândit, exploatat coerent. Nu ştiu, nu sunt politician, însă – de bun simţ – asta cred că simte oricine mai are un dram de neuron funcţional în lumea aceasta nebună şi în perpetuă goană după interese meschjne localizate doar pentru unii. De lumea care nu mai vede pădurea de copacii – mai bine zis de lăstărişul – în care s-a blocat.

    Părerea mea…

    • #14

      Haha, Ue e de vina pt subjugare si control economico-financiar? Ue mai controleaza cat de cat pe aia care si-ar face de cap in/cu fiecare tara in parte. Fara ar fi catastrofa.
      Oricum, sunt 100% sigur ca daca s-ar vota pt brexit, ue ar propune alt deal si uk ar ramane (eventual in urma inca unui referendum:)) sau iesirea ar insemna pastrarea atator legaturi si tratate existente, incat n-ar mai merita iesirea. Din nou, pt schimbarea a 2-3 lucruri, decat sa iasa mai repede o sa obtina un deal separat cu ue(sau, mai stii, reforma aspectelor respective pt toate statele)

    • #15

      Hypher – nu uita ca, atunci cand s-a format, UE era – aproape – o uniune vamala formata din state care aveau aproximativ aceeasi putere financiara. Cand au aderat Spania, Grecia etc, s-a pus problema unei conditionari de PIB, dar toata lumea a fost optimista ca, in ritmul dezvoltarii economiilor respective, nu e nevoie.

      Logica ne spune ca n-ai cum sa ai un sistem echilibrat daca din el fac parte componente – tari – extrem de dezechilibrate. Anglia n-are cum sa asigure ajutor social tuturor celor care vor sa mearga acolo, in conditiile in care Romania, Ungaria, Bulgaria, Polonia, sunt mult in urma. Daca noi am fi undeva pe la nivelul Angliei sau macar am avea o crestere care sa ne dea sperante ca ajungem candva acolo, n-ar mai pleca atatia si n-ar mai fi presiunea atat de mare.

      Dupa mine fie ajungem la SUE – Statele Unite Europene – fie se ramane in formula actuala, dar cu doua tipuri de state – statele performante, care vor avea si drepturi pe masura, si paesanii, care vor avea drepturi mai putine.

    • #16

      @ m
      Ai înţeles de la început despre ce vorbeam. Nu este nevoie să răsucim vorbele din context…
      Mai ales că până la urmă susţii acelaşi aspect.

      @ jordan
      Exact asta ziceam… La început vs. acum. Ţinând cont de absolut toate celelalte aspecte implicate, inclusiv aderarea ulterioară a altor ţări la acest pact.

      Ideea cu SUE nu e chiar nouă. Însă presupune mult mai multă independenţă locală a fiecărei participante la acordul de “unificare”.

    • #17

      @Hypher – nu e noua, adevarat, nu pretind nici fata de mine ca-s atat de destept :), dar SUE ar presupune, paradoxal, atat mai multa dependenta cat si mai multa independenta. Conducerea unor chestii precum armata ar fi centralizata, politica externa ar fi complet centralizata etc, dar ar exista o oarecare autonomie locala in lucrurile de importanta secundara.

    • #18

      @ Jordan
      Corect, întru-totul de acord.
      Şi dacă am lăsat impresia unei anumite stări de “molcomie a gândului” în anumite referinţe, mea maxima culpa. Nu aceasta era intenţia.
      Practic, doaream doar să punctez că o organizare de tuip SUE fie că ar fi calată pe modelul altor state unite, fie pe baze noi ar presupune ca administraţia locală să îşi adapteze elementele comune de interes cu cele ale grupului (armata, politică, organizare a structurilor funcţionale ale statului, dreptul la libera circulaţie, la accesul la piaţa muncii şi desfacerii, învăţământ, servicii sociale etc.) însă ar permite mai multă libertate în ceea ce priveşte anumite elemente de tip mai – să zicem – “naţionale” – mda, nu găsesc termneul politically corect – cum ar fi autonomie, dreptul la liberul consimţământ, organizarea şi planificarea economică etc.
      Zic şi eu.

    • #19

      Trebuie cel mult reformata ue (desi, aia ma-sii, merge destul de bine si asa, sunt unii prea rasfatati pt ca nu mai stiu ce inseamna raul adevarat). Fara, ne ia dracu. Pe bune, suntem chiar nebuni aici in europa, ganditi-va ce belele am reusit sa provocam, in special noua insine, de-a lungul timpului. Pe langa progres in toate domeniile, of course. Deci chiar ar fi all bets off fara ue. Ganditi-va putin ce potential de nebunie avem.

  5. #20

    Am încredere in decizia britanicilor
    E cel mai puțin arogant ,tolerant si inteligent din adunătură numita UE

    • #21

      De-aia e 50-50, pentru ca o mare majoritate nu sunt idioti.

    • #22

      Sper ca glumesti. Pe bune …

    • #23

      Adica-s mai rai ca ăia din Ferentari?
      Explica-te

  6. #24

    1. referendumul nu obliga la nimic.
    2. chiar daca castiga cei ce vor sa iasa, dureaza 2 ani iesirea din ue. + inca cativa ani pana se hotarasc sa iasa (cat se scarpina-n cur, cat se hotarasc ce sa negocieze, etc).
    3. daca iese uk din ue o sa vrea si scotia si irlanda sa iasa din uk. n-o sa le convina.
    4. oricare ar fi rezultatul, eu iese sifonata. o sa fie schimbari.
    5. eu mai are de trait cu sau fara uk.

    • #25

      Meh, la cata geografie mai stiu eu, UK (adica United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) este formata din Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Asa ca daca, prin absurd, ar iesi marea Britanie din UE, ar iesi si Scotia imediat, fie ca vrea sau nu.

    • #26

      semeketh spune ca scotia ar cere afara din UK, ca sa intre in UE

    • #27

      mda, asa e, scuze.
      E clar ca imi mai trebuie o pereche de ochelari :).

    • #28

      Cei care vor independenta Scotiei au iesit in grup sa-si indemne sustinatorii sa voteze pentru ramanerea Marii Britanii in UE. Motiv – este singura cale care poate garanta ca Scotia isi va castiga independenta…

  7. Din tabăra celor care vor se plece e prietenul romanilor din Anglia, Farage, clovnul de Boris Johnson și Michael Grove, genul de copil care s-a stricat când s-a înhăitat cu golanii. Presa care susține plecarea sunt tabloidele în mare parte și se pare ca Robert Murdoch doar vrea să-și bata p**** : The Sun e leave, The Times e remain.

    Motivele celor de la leave au fost demontate sistematic dar ultimul slogan înainte de vot a fost același fals “plătim 350 de milioane la Eu pe zi” și “We want “are” country back! ”

    Motivele celor de remain e ca s-ar putea sa ii buseasca o recesiune faina. Dar stați liniștiți în caz de recesiune, Boris Johnson (leave) își va oferi scuzele sincere.

    Concluzia personala e ca nu am văzut britanicii niciodată atât de divizați. Cei care o sa fie cei mai afectați, viitoarea generație (16-18) nu pot sa voteze, asa ca soarta a mâinile “patriotilor” care s-au saturat de emigranți dar trăiesc în Spania, a monsnegilor care sunt terorizați de orice știre panicardă și populația orașelor unde emigrația e practic inexistenta.

    Totul e o incertitudine și de o parte și de alta.

    Ps: Ca idee când Boris Johnson și anunțat ca va fi alături de campania Leave lira s-a dus în cap în aceasi zi. Presupun ca ne așteaptă un Black Friday la FTSE 100

    • #30

      Făraș ăla trebuia să participe aseară la o emisiune, probabil ultima, cu caracter electoral. S-a retras pe motive care țin de familie.

  8. #31

    Expertiza mea este fix in domeniul de care vor avea ei nevoie pentru urmatorii 10 ani. Amuzant, dar daca pana acum nu am luat in calcul o mutare, in cazul unui Brexit voi trece pe ceai.

  9. #34

    Cheddar era buna acum
    La cît de deșteaptă e sigur ar vota pentru ieșire,ca s-alunge britanicii negro-arabetii afara

    • #35

      E ocupata, probează niște pantofiori.

    • #36

      Hai, dom’ sef, baga plusurile alea din nou, ca uite-i pe baietii astia!

    • #37

      A comentat la articolul ala cu Stirile zilei la domnul din Brasov

  10. #38

    Eu cred ca UE are cateva probleme rezolvabile:
    1. Se pune accentul pe extindere in defavoarea consolidarii. Asta inseamna ca se inchid ochii la nerespectarea conditiilor financiare impuse tarilor, in speranta ca se rezolva problema de la sine. Daca te asiguri ca membrii sunt cat mai apropiati economic, sau impui masuri care sa ii apropie economic, problema cu migratia e pe jumatate rezolvata. Asta daca iei masurile alea in serios.
    Pe de alta parte, nu e vorba doar de reguli ci si de mentalitate. UK a fost imperiu. Mai au cateva generatii pana sa coboare orgoliul din straturile rarefiate ale atmosferei, pana la un nivel la care pot colabora cu rasele inferioare.
    2. Se comunica prost. UE are net avantaje la nivelul populatiei, clar si fara nici un fel de dubiu. Nici una din tarile membre, de una singura, nu poate concura cu US sau China iar restul statelor din BRICS vin repede din urma. Pur si simplu nu exista populatia necesara. Dar oamenii stiu doar ca tara lor e furata de imigranti, chiar daca cifrele nu reflecta asta. Iar partile bune nu sunt vizibile imediat.

    Birocratia e o problema, dar destul de greu rezolvabila. Iar realitatea este ca, pentru ca treaba asta sa functioneze, fiecare tara trebuie sa cedeze mai multa autonomie decat pana acum.

    • #39

      Du-te dom’le cu BRICS-ul d-acilea
      Singurul competitor economic e US si e nasol sa ai 10-15 ani in urma lui
      Ca noi avem 50 de ani in urma UE e altceva

    • #40

      Ba Gigi tu ai mai deschis o publicatie economica in ultimii 5 ani?

      De unde vin din urma BRICS? 3 din ele se intorc vertiginos spre tari bananiere si 2 au incetinit nesperat de repede “avantul economic”

      Cum zice americanu, ” put your money where your mouth is”, baga bani in Brazilia sau Rusia, nu pierde sansa asta. Ca in Africa de Sud nici daca vrei nu poti investi fara asociatul negru. Succes!

    • #41

      Da bai am gresit, era vorba de China. Desi nu cred ca India o sa o duca mai rau in viitor. Si omisesem Japonia.
      In orice caz, sunt altii mai mari. Vrei sa stai la masa cu ei, tre sa te faci si tu mare.

  11. #42

    cameron a propus treaba cu iesirea mai mult pt a strange de oo UE pentru niste concesii privind piata muncii din uk. faptul ca treaba a devenit ditamai bolovanul care alearga la vale si pare aproape de neoprit arata fix modul cum este reprezentat mecanismul de acum al UE. adica o birocratie care prin mecanismele ei se autojustifica. nu are legatura cu ce trebuia sa fie. modelul federal din sua zic ca este mai apropiat de ce vrem noi pe plaiurile ueului. toata lumea stie asta doar ca kktul ala birocratic este foarte greu de modificat sau simplificat acum. asa ca singura varianta e sa il culci si sa refaci de la zero (sau aproape zero). partea cea mai prosta este ca intr-adevar rusnacii sunt echipati si incolonati la usa. cea mai mica dovada ca ue sangereaza si o sa inceapa sa dea cu bocancii in usa.
    www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Campanie+de+recrutare+a+cetatenilor+moldoveni+in+armata+rusa+Rea

  12. #44

    Pazea, genul asta de articole atrag pe cheddar cu strap-on-ul sa explice de ce romanii maro la cur nu ar trebui sa isi dea cu parerea despre ce fac oamenii dezvoltati.

    Cam ca Stephen in Django

    • #45

      Chiar mi-e dor de ea si da inepțiile ei

    • #46

      A propos de cheddar si epoca victoriana, am vazut o dezbatere la “telly” unde cei care voiau afara din UE sustineau ca asa (in afara UE) vor fi la fel de puternici ca in sec. XIX. Problema lor e de fapt de educatie, in special de cum invata istoria. Oamenii aia nu traiesc in prezent ci intr-un fel de trecut care nici ala nu a fost 100% real.

    • #47

      cheddar si-a dat masura judecatii la bricoleour

  13. #48

    Lucrez cu si pentru birocratii astia in fiecare zi, fara sa fiu parte din ei. Sunt prima care recunoaste ca e o birocratie halucinanta, ca cele mai banale decizii trebuie dezbatute DE TOATA LUMEA because politics. Exista oameni in birourile din orasu’ asta ametit (Bruxelles ma belle) care cred ca un cuvant usooor diferit e o decizie profund politica si trebuie atent cantarita. Am schimbat odata 10 mailuri pentru alegerea unui icon in Powerpoint. DAR odata ce se ajunge la o decizie, e aproape intotdeauna cea optima, si asta conteaza in situatii mai serioase decat o prezentare.

    Ce-am zis mai sus nici nu are de-a face cu faptul ca Europa e o gluma pe harta lumii si pe masura ce tarile cu adevarat mari si relevante (India, China, etc) castiga puteri vom fi tot mai irelevanti. De-abia suntem oarecum relevanti in forma monstrului asta cu 28 de capete, dar extremistii care viseaza la gloria din vremuri coloniale nu vad mai departe de nas.

    • #49

      Si asa trebuie sa fie. E de 1000 de ori mai bine sa dezbati cel mai marunt aspect, chiar daca dureaza mai mult, decat sa vina un nene si sa scoata o decizie din cur. Cu exceptia situatiilor de criza, bineinteles. Problema e ca oamenii prefera varianta cu nenea, ca altfel nu pot sa mi-i explic pe Bush, Putin si Trump.

  14. #50

    Sunt cativa fripuristi flamanzi si in comentariile de aici 🙂

  15. #51

    Pe la noi astia mai ciobani si mai din nord se vorbeste pe la colturi ca nu iese nici dracu din ue, asta nu-i decat o treaba de incordatul muschilor pentru obtinerea unor avantaje in negocierea unor chestii (cum ar fi cotele de imigranti). Deh, politica asta a devenit ca santalu’ de portocale – numai aromele artificiale te mai duc cu gandul la democratie.

  16. #52

    Iti zic eu de ce nu o sa castige tabara “Brexit”. Pentru ca aia nu ofera nici o alternativa. Majoritatea englezilor sunt constienti de problemele EU si de faptul ca nu-i ajuta foarte mult, dar nu li se ofera o alternativa. Pentru ca raspunsul lui Farage la “what’s gonna happen when we leave the EU?” a fost “I don’t know”. Astia care sustin iesirea sunt un fel PRU sau PPDD de la noi. Zero solutii.

    • #54

      trebuia sa pui o banderola neagra ca a murit mecanicu

  17. #55

    Sunt in Anglia de 3 ani (ii fac fix de azi intr-o luna). Am inceput aventura la o firma de constructii romaneasca, am continuat intr-un azil de batran si acum lucrez pentru Sainsbury (al doilea cel mai mare lant de hypermarketuri din UK) (zice-se ca lordul Sainsbury ar fi dotat circa 2,3 milioane de lire pentru campania care sustine ramanerea). Am lucrat cu oameni de toate natiile ( ca sa-ti faci o idee la un moment dat pe un schimb eram 7 oameni din 6 tari de pe 4 continente), iar la actualul job am mai mult colegi englezi. Niciodata nu am avut probleme de discriminare. Londra e un oras multi-cultural si foarte frumos.

    Revenind la Brexit. Daca ar fi sa votez azi nu stiu sincer ce as alege. Cred ca ambele tabere au argumente solide. Daca ar fi sa gandesc din punct de vedere al interesului personal mi-ar fi mai comod sa ramana (se scot taxele de roaming de la anul, scap probabil de niste drumuri la ambasada(probabil ar aparea nevoia vizei daca s-ar vota iesirea). Daca e sa gandesc in perpsectiva mai larga decizia devine mult mai complicata, cu atat mai mult cu cat urmaresc stirile de acasa si uneori ma trezesc injurand in romaneste (prietena mea care e englezoaica se uita mai ciudat la mine). Incerc sa nu-i spun de ce ma enervez, incerc sa-mi tin frustrarile legate de aberatiile care se intampla zi de zi in tara doar pentru mine. Dar cateodata e greu, e foarte greu. Cu atat mai mult cu cat vezi ca altii pot. Nu ridic in slavi civilizatia engleza, au si ei problemele lor, dar institutiile publice functioneaza foarte bine aici, opinia publica ia atitudine in fata derapajelor cand ele apar. Un punct special pentru sistemul de sanatate care e gratis si foarte foarte bun. Asadar, stiind cum se cheltuiesc banii europeni acasa, stiind in general ce se intampla in Romania as fi tentat sa votez pentru iesire. Sper (dar sunt realist) si nu cred ca reusim sa recuperam prea curand decalajul.

  18. #58

    Oare Regina cum ar fi votat?
    Sau si ea urmareste cu “atentie si un pic de ingrijorare situatia”?

  19. #59

    Comisia UE a revenit asupra deciziei referitoare la legumele si fructele inestetice prin 2009, deci nu mai exista acele stadarde. Ca dovada, mai multe tari au creat politici publice care sa incite cumparatorul la cumpararea fructelor si legumelor „urate”, pentru a descuraja risipa. 🙂

    • #60

      stim, era doar un exemplu de lege cretina

  20. #61

    Sunt de peste 6 ani in Uk. La actualul loc de munca, o firma mica – toti colegii englezi – discriminarea nu exista aici, toti sunt foarte ok, toti vor in EU. Clar ca exista si cei care discrimineaza, dar aceia sunt marea majoritate care voteaza pentru Brexit – in special cei care au benefits si nici nu ii duce capul prea mult. Cam cum e in Ro cu cei care voteaza pentru PSD.
    Daca as putea vota as vota clar pentru ramanerea in EU. Am ascultat parerile ambelor tabere. Cei pentru Brexit au o singura nebunie: emigrantii. Desi in ultimele zile au recunoscut ca numarul emigrantilor daca ar fi in afara EU ar scadea de la 300.000/an cat e acum la 250.000/an.
    De partea cealalta, cei care vor sa ramana in EU au multe argumente. 9 din 10 economisti spun ca o sa fie rau in afara uniunii. Toate organismele internationale, foarte multe tari din EU, ultimiii 5 prim ministri britanici, Obama – absolut toti zic sa ramana un EU.
    Cine e pentru Brexit? Boris Johnson – fostul primar al Londrei, care tinteste cu aceasta ocazie postul de prim ministru si Nigel Farage – liderul UKIP.
    Sa ne aducem aminte ca Nigel Farage facea spume cand ni s-au dat drepturi de a lucra in UK si spunea mereu ca exista posibilitatea ca UK sa aiba 29 de milioane de emigranti romani si bulgari – adica populatia celor 2 tari la un loc. Atat de cretin este, adica sa zica ca doua tari vor emigra in totalitate in UK.
    Cred ca si daca ar fi avut dreptate cei din tabara Brexit, nu as putea vota alaturi de un cretin ca Nigel Farage. Cam atat din sudul Marii Britanii, unde sunt 17 grade si aseara a plouat torential…british summer 🙂

  21. #62

    Ne bagam prea mult in seama cu asta.

  22. #63

    Cetin ar merita un bax(t) de bere pentru articol.Orice pas gresit sau destramare,in final, a UE(pentru ca mai sunt lideri politici cu XYZexit in gura) in favoarea Moscovei.Daca ne intoarcem la politica “fiecare pentru el” din anii ’30,combinata eventual cu o victorie a lui tramp in US si cu crizele cauzate de imigratie(cea actuala si cele ce vor mai veni),vom schimba repejor fragurile de CS pe ceva mai tare.Si fara respawn.
    Logica ar spune ca tabara brexitosilor ar trebui sa si-o fure binisor.Dar,am uneori sentimentul ca lumii i s-a urat cu binele.Asa ca,de plictis,sau din hipsterism politic e in stare sa o dea-n gard.In definitiv,generatia celor care au avut probleme mai serioase decat ce tip de Iphone sa-si ia(gen-un razboi mondial,foamete,represiune la sange) s-a cam dus la cele vesnice.Sper ca cea actuala sa nu afle pe propria piele ca,nu doar tot ce zboara nu se mananca,dar daca nu dobori ce zboara s-ar putea sa te manance pe tine.

  23. #64

    1. Eu pun ramasag ca nu iese indiferent de ce vor vota capcaunii lor socialisti de dreapata.

    2. Am cativa prieteni britanici si desi is nistr oameni retinuti in a-si expruma opiniile politice, de data is suporteri inflacarati ai ramanerii in eu.

  24. #65

    Hai să scăpăm o pită peste Anglia.
    Dacă pleacă ăștia, nu o să mai aibă țiganii o sursă sigură și destul de consistentă de bani.

    • #66

      Eu tin minte ca primele reportaje cu tigani romani in Anglia le-am vazut prin ’98. Si pe atunci Romania nu era nici in UE nici in NATO si nu incepuse macar negocierile de aderare. Brexit-ul inseamna ca pentru un turist roman va fi mai greu sa poata vizita UK si sa isi cheltuie banii acolo pentru ca de-acum incolo va trebui sa demonstreze ca nu e un potential imigrant iar procedura va fi mult mai greoaie. Tiganii o sa calatoreasca iar clandestin in containere sau, mai usor, o sa treaca ilegal granita Irlanda/UK.

  25. #67

    Ca peste tot votul politic este unul irational. Aleg intr-un fel ca asta cred. Argumentele rationale sunt irelevante.
    Facts. UK este cea mai putin rasista tara din Europa. Nu exista alb sau negru insa aici lumea e toleranta.
    Englezii sunt _excesiv_ de politicosi si non-conflituali
    De exemplu, stand la coada la la Turnul Eiffel, in toata babilonia unde toti se bagau in fata, sau macar incercau asta, puteam sa disting englezii, chiar si pe aceia care erau de origine indiana.
    Din perspectiva asta, engezii sunt cutural apropiati de tarine nordice si destul de diferiti de Europa continentala.
    Nu inseana ca dupa ce trec canalul dau de salbatici francezi sau germani pusi pe cearta dar prefera sa traiasca in ritmul lor. Iar cand e vorba de Romania sau Turcia si-ar dori sa fie selectivi cu cine au de-a face. Asta alimenteaza isteria cu imigrantii.

    Englezii sunt in acelasi timp foarte mandri de ei. Ei sunt convinsi ca sunt superiori si ca fac lucrurile mai bine decat oricine altcneva. Si de multe ori mandria lor este justificata.
    O mare parte cred sincer ei sunt superiori (nu genetic ci pur si simplu social) si ca ei pot sa acumuleze mai departe bogatia intregii lumi. Au argumentul istoric ca acum mai putin o suta de erau centrul unui imperiu peste mai mult de jumatate din lume.
    Cred ca asta ar trebui sa exlice de ce voteaza asa de multi pt Brexit.
    Nu conteaza ca angajatorul ( de exemplu BT) le-a spus ca in EU e mai bine (de unde ar trebui sa inteleaga in in afara EU jobul lor e la risc) ei “stiu” ca o sa apara un alt angajatori si mai “british” unde o sa lucreze si o sa fie si mai productivi pentru ca o sa faca niste “deal”-uri ce ceilalti Telekom mult mai profitabile pentru ei.

  26. #68

    “Nu contează cine și ce votează, contează cine numără voturile” – Stalin

    • #69

      Daca nu scriai lozinca asta, nu te simteai bine, asa-i? Stalinistule.

      Doi la mana, nu cacatul ala mustacios a inventat lozinca aia.

  27. #70

    Sunt in Anglia de 3 ani, pe langa Birmingham. Lucrez in dezvoltare de jocuri. Am destui colegi imigranti din UE ca si mine – programatori, marketeri, QA, matematicieni, web designeri – cu care glumeam cum ne pregatim bagajele pentru maine dimineata. Colegii britanici sunt interesati de subiect si dezbat mult in ultimul timp prin bucatarie sau la o tigara. Majoritatea au capul pe umeri si opinii motivate inteligent.
    Din pacate s-a intetit rau propaganda in ultimul timp. Am facut greseala zilele trecute sa citesc niste articole prin presa de aici, cel mai mult ma intristeaza instinctul asta de turma al multor comentatori de Internet sa scuipe venin catre noi toti, care am avut tupeul sa manjim nobila identitate a Angliei cu sangele nostru bastard. De-abia astept sa se termine ziua de azi, sa imi vad in continuare de ale mele, sa muncesc, sa platesc taxe, sa consum si sa le platesc altora ajutoarele sociale. Ca orice alt cetatean responsabil. E aiurea sa fii aici zi de zi si dintr-o data, cu toata propaganda din ultimele luni, sa vezi numai scarba celor cu gura mare, care voteaza pentru o decizie majora din cele mai gresite motive; zilele trecute pe FB am dat de unul lobbyist de Brexit, motivat de faptul ca nu-si sufera vecinul polonez.
    Toti prietenii mei inclusiv partenerul meu au votat azi. Din motivele potrivite. Sa ii vezi pe mai toti din lista cum posteaza pe FB, isi dau tag in drum spre vot, isi expun parerile (oricare ar fi ele) in mod civilizat si ii invita si pe altii sa faca la fel. Nu ma intereseaza ce au votat, ma bucur doar ca sunt inca destui oameni decenti cu gura mare, ma bucur mult zilele astea, dupa gustul amar din ultimele luni. Revin maine cu impresii la cald.

  28. #71

    @Pigus Regenesis: Te oftici, este?

    • #72

      Cauta in dex ce inseamna “ofticat”, caine.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.