Continuăm saga BRD cu un alt articol scris de această dată de comentatorul culaie.

Salut,
Asa cum am scris in comentariul meu, la articolul scris de Horia Vasiliu, iti scriu o intamplare neplacuta avuta cu BRD.
—————————————-
Nevasta mea a lucrat la BRD timp de 16 ani, incepand cu 1990, de pe vremea cand aceasta se numea Banca de Investitii. In 2005 am luat un credit ipotecar, cu o facilitate constand in avans mai mic cu 10%, deoarece sotia era salariatul bancii.

In 2006, din motive legate de programul de lucru infect (uneori 14-16 ore), nevasta-mea a hotarat sa plece la o alta banca. Reactia sefilor a fost destul de agresiva si i-au refuzat incheierea raporturilor prin “acordul partilor”. Simultan, o individa de la sucursala grupului, m-a sunat sa-mi puna in vedere ca daca sotia pleaca din banca, trebuie sa platesc diferenta de 10% la avansul creditului.

Nervos, am apelat la evaluatorul bancii care m-a sfatuit sa facem o reevaluare a apartamentului (care crescuse ca valoare in 2006) si sa le solicit si eu diferenta la credit pe care nu mi-o acordasera in 2005. In acel moment toate problemele s-au rezolvat: am reusit sa mutam creditul la alta banca, iar sotia a plecat linistita la noul sau post.

In 2010, verificand CRB-ul clientilor (restantierii la credite), constata cu stupoare ca numele ei aparea lista datornicilor, pentru un comision neplatit in valoare de 23 lei, aferent unui card BRD cu overdraft. Interdictie de 4 ani de a lua credite! Merge la BRD, verifica extrasul de cont si nu gaseste cu nimic.

Dupa o zi, idiotii gasesc ca a figurat cu un card de salariat la BRD (!!!!), la 4 ani dupa ce plecase, lichidase contul si inchisese cardul. Cineva folosise datele ei, ramase in banca si ii emisese un card de salariat (WTF?), care a expirat dupa doi ani, iar banca i-a calculat un comision de neutilizare.

Cearta, drumuri la banca, care e zevzecul care a comis beleaua! Am facut si un memoriu catre “ăi mari”, pentru rezolvarea urgenta a situatiei si scoaterea din CRB. Promisiuni, tanguieli despre “cineva” care va ramane fara serviciu, bla, bla.
Desi aveam bani pe alt cont, banca nu a luat acei 23 lei din el si a preferat sa ne dea de lucru. Cica nu aveau norma de acoperire a comisioanelor din alte conturi.

Dupa 10 zile, m-a sunat directorul comercial al sucursalei, care imi propune urmatoarele: sa plateasca el din buzunar acei 23 lei si sa ne scoata din Biroul de Credite, in schimb, sa renuntam la pretentia de al gasi pe vinovat, implicit la o eventuala plangere penala. Cu chiu, cu vai, dupa stergerea CRB-ului si stingerea pretentilor, am acceptat sa fac plangere.

PS: In 2007 a aparut o lege care prevedea ca salariul minim al absolventilor de facultate sa fie 1000 lei si nu 600 lei. Timp de cateva luni, vorbesc gurile rele, unele banci au recrutat ofiteri de credite carora le punea conditia eliminatorie: sa nu fie absolventi de invatamant superior!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. Şi eu am vrut să îmi fac cont la această bancă. Dar m-am lămurit

  2. de curiozitate doar: ai primit vreo reactie din partea BRD dupa precedentul articol?

  3. Astfel de situatii se pot gasi la orice banca, la orice entiate d’asta gigant pentru simplul motiv de proasta factura a oamenilor din care este alcatuita. Eu de ex. am avut experiente placute cu BRD, poate si datorita oamenilor cu care am colaborat acolo.

  4. #4
    NOU

    Nu sunt singurii la faza cu cardurile.

  5. #5
    NOU

    “m-a sunat directorul comercial al sucursalei, care imi propune urmatoarele: sa plateasca el din buzunar acei 23 lei si sa ne scoata din Biroul de Credite, in schimb, sa renuntam la pretentia de al gasi pe vinovat, implicit la o eventuala plangere penala” Nu poate fi adevarat , directorul de sucursala nu are competenta de a altera Biroul de Credite si nu are acces la sistemele din centrala , deci nu putea comite el greseala ci dept. de administrare si monitorizare carduri/credite. Nu se pune problema de plangere penala nu exista un prejudiciu pe care banca sa nu il poate stinge pe care amiabila . “In 2007 a aparut o lege care prevedea ..” nu e adevarat , nici o banca nu a procedat asa . Restul afirmatiilor sunt credibile . Arhi poti sa confirmi ca sunt din sistem 🙂

    • #6
      NOU

      ionut » confirm

    • @Ionut: lucrurile s-au petrecut asa cum ai citit. Nu o sa insist.
      Mai putin cu treba cu ce spuneau angajarile de absolventi de liceu…dar la cat de incompetenti sunt indivizii tineri de la BRD, inclin sa cred ca asa a fost.

    • @ionut: Citind mai atent, trebuie sa te corectez. Daca ramaneam cu interdictia de a accesa credite, cazul devenea penal, am consultat avocatul. Nu-ti zic pe ce temei. Oricum n-avea nimeni chef de umblat prin tribunale.

    • #9
      NOU

      Cazul putea fi penal datorita unui eventual uz de fals.

    • @Costi: corect. Mai este si accesare frauduloasa a datelor cu caracter personal. Acum cativa ani, niste indivizi luau credite cu datele personale furate din banci.
      La fel si aici: o dobitoaca (am aflat ca era femeie) a utilizat in mod fraudulos datele sotiei si a achizitionat in numele ei, fara acordul ei, un produs bancar de tip credit (overdraft). Nesolicitat.
      S-a trecut in zona penala, indiferent cati gica-contra comenteaza pe aici.

  6. #11
    NOU

    Eu am avut intr-o vreme un depozit la BCR. Un prieten care lucra la alta banca mi-a intermediat crearea unui depozit la acea banca cu o dobanda mult mai buna. In acel moment am mers la BCR si am cerut lichidarea depozitului (cu comisionul aferent) si inchiderea conturilor. Am depus banii la cealalta banca si mi-am vazut linistit de treaba.

    Intr-o zi maik-mea mi-a povestit cazul unei colege de serviciu care, pentru 10 lei restanta, a intrat in evidentele CRB. M-a intrebat daca sunt sigur ca nu mai datorii catre BCR. Evident ca eram sigur. Norocul face sa am nevoie intr-o zi sa fac o plata prin transfer bancar. Si cum BCR era la 50 m de casa, hai la ei. Platesc tot si intreb intr-o doara daca mai am vreo datorie catre ei sau vreun cont uitat deschis, pentru ca e purtator de comision. Verifica tanti de la ghiseu si stupoare. Apaream cu datorie de 9 lei. Comsion de cont. Am platit! Am facut putin scandal.. “nu e vina mea”, vechea placa. I-am zis sa verifice si sa rasverifice ca nu mai am nimic in baza lor de date si mi-a aratat monitorul “gol”.

    Asa ca mare atentie! Nu te pui cu hotii!

    • #12
      NOU

      Cred ca mai corect ar fi “Nu te pui cu prostii”. Asa sunt unii de pe la banci. Sau fac pe prostii. Parerea mea.

  7. Probabil e vorba de un cont ce nu a fost inchis atunci cand si-a dat demisia. Cardul daca nu este ridicat in 90 de zile se anuleaza automat din sistem. E o greseala nedorita (ca a ramas contul deschis), adica nu a fost provocata cu buna stiinta de cineva din interiorul bancii. Si cam toate bancile au astfel de probleme …

    • @Danyzus: cand a plecat, prin acordul partilor s-a facut o lichidare care a inclus si inchiderea cardului care a impus inchiderea cardului si contului. Acestea au fost reactivate in 2007, la un an dupa plecare.
      In plus, in 2005, ca sa luam credit mare am renuntat amandoi la overdraft. Acel overdraft a reaparut dupa un an, in mod misterios.
      Iti zic eu, a fost incompetenta crasa,

  8. Zi-mi si mie cum aflii sigur daca esti in ochiul CRB. E suficient sa mergi la banca sa intrebi?

    • #16
      NOU

      vectorialpx » faci cerere la birouldecredit.ro

    • @Arhi: am uitat sa-ti multumesc, man. Multumesc frumos!
      Tura viitoare va voi arata cateva “smecherii” utilizate de banci, pentru a realiza targetul la carduri. E valabil pentru toate.

  9. #18
    NOU

    Cu BRD-ul e durere mare, a mers nevasta-mea de vreo 4 ori la o sucursala dupa ce a depus cererea de inchidere cont pentru a obtine hartia care sa ii confirme acel fapt banal – ca i s-a inchis efectiv contul de salariu de acolo. Nu le am cu teoria conspiratiei dar de ce trebuie sa pui oamenii pe drumuri pentru asa ceva?

  10. Pentru PS-ul ala, treaba cu salariul minim pt absolventii de facultate e urmatoarea: daca postul pe care lucrezi nu cere facultate absolvita, poti sa ai tu 10 facultati, tot salariul minim pe economie il iei daca asa ai convenit cu patronul. Chestia asta se manevreaza foarte usor apoi cu codurile de profesie care se gasesc in Codul Muncii. Sunt destul de sigur ca “ofiter de credite” nu necesita facultate absolvita (asta in Codul muncii, nu practic… asa cum nici “Receptioner” la hotel de 5 stele nu necesita facultate absolvita in CM desi legal e obligatoriu ca receptionerii sa vorbeasca fluent 2 limbi straine, altfel hotelul nu are voie sa aiba 5 stele)

    • Postul de ofiter de credit necesita facultate. Consulta Nomenclatorul de meserii si ai sa te convingi. Tot acolo se precizeaza cerintele minime fiecarui post.

    • #21
      NOU

      Toate bancile ii angajeaza ca “342907 agent servicii client” care necesita studii medii, nu superioare.

  11. Când a venit vorba să-mi fac un cont de care să mă folosesc în mod curent, am vrut să aleg BRD, mai ales pentru că am avut senzaţia că sunt cei mai prezenţi în oraş, prin bancomate şi sedii. Mi s-a sugerat să nu mă pună dracul să fac asta. Nu ştiu dacă am ales cel mai bine dar, citind ce scrie mai sus, constat că nu am ales cel mai greşit.

  12. #23
    NOU

    Nu BRD lucra cu hotii aia ordinari de Euroline? Daca mai retin corect….

  13. #24
    NOU

    Incep si eu cu BRD: vis-a-vis de unde locuiesc este o agentie BRD! Nu exista luna in care alarma de la banca sa nu inceapa sa sune timp de 5 minute de cel putin 4-5 ori si la ore tarzii! Ma uit pe geam-vin agentii de la firma de securitate verifica, nici o efractie de fiecare data! Pai bai oamenilor nu stiti sa verificati alarma aia sa nu mai sune aiurea sau reglati sensibilitatea sa nu mai sune la orice tantar zboara prin unitate!

    • #25
      NOU

      Ce simpatic! La mine e Transilvania. Suna 6 nopti din 7, reclamatie, promisiuni. Fix lupa! Bine ca nu tine foarte mult…2-3 minute/noapte.

    • #26
      NOU

      BRD-ul ala e cumva prin Berceni?

    • #27
      NOU

      Daca va zic motivul principal pentru care suna alarmele nu o sa ma credeti…
      SOBOLANI…… stiu asta dintr-o agentie banc post, si nu era singura cu astfel de probleme.

    • #28
      NOU

      @Liviu: E in Arad!

  14. #29
    NOU

    @arhi
    verificarea se face sigur cu formularul de pe site BNR la Directia Stabilitate Financiara .
    daca vrei link pt formular : www.bnr.ro/Centrala-Riscurilor-Bancare-%28CRB%29–2107.aspx
    Nu mi s-a intamplat mie, dar stiu cine a avut probleme la un credit pentru un apartament cu un card pe care primise bursa de student.
    In 7 ani se adunasera cam 50 de lei din comisioane.

  15. #31
    NOU

    “In schimb, sa renuntam la pretentia de al gasi pe vinovat ” – deci tu vroiai sa gasesti vinovatul sau sa rezolvi cu biroul de credite ?

    De curiozitate si off-topic: Care au fost salariile sotiei tale in 1990 si in 2005 raportat la salariile medii pe economie la acea vreme ? Macar sa stim pentru ce baga 14-16 ore/zi .

    @PlayActive esti off-topic. Ce zici tu se intampla si la un mini market din spatele blocului meu.

    • Si una si alta. Vinovatul ar trebui sa plateasca, in orice situatie.
      Legat de salariile din banci, toata lume astie ca erau mari. Asta nu inseamna ca trebuie sa te lasi si violat pentru ca primesti salariu mare. 😛

  16. #33
    NOU

    @culaie
    Legat de PS. Nu e chiar așa. Nu a apărut nicio lege. Legea era din 2003 și se numea Codul Muncii. Conform acestuia angajatorii aveau obligația de a respecta contractul colectiv de muncă la nivel național. Acest contract a existat pentru perioada 2007-2010 și prevedea așa numiții indici de ierarhizare, prin care o persoană ce se angaja pe un post pentru care nivelul de pregătire solicita studii superioare avea indice 2. Asta înseamnă că nu putea avea salariu de încadrare decât de 2 x salariul minim pe economie. Dacă salariul minim pe economie era 500 lei, o astfel de persoană avea 1000 lei.
    Însă, pentru că mulți au înțeles că simplul fapt că aveau studii superioare nu însemna că trebuia să li se aplice acel indice. Condiția era așa: postul ocupat să necesite studii superioare și cel ce-l ocupa să le și aibă. Pentru că dacă un absolvent de ASE, se angaja casier într-o bancă, chiar dacă avea studii economice, pentru acel post nu erau necesare și angajatorul nu era obligat să-i dea dublu.
    În rest, da BRD e banca pe care nu o recomand nimănui. Nu pot să uit momentul în care au sunat-o pe nevastă-mea spunându-i că i s-a emis un card, asta în condițiile în care nu avea cont la BRD. Și cu tot circul, la două zile sună unul de la Fan Curier să spună că a adus cardul. Am refuzat și la telefonul celor de la BRD ulterior refuzului le-am dat de toate și cărniță și alte bunătăți. Abia ulterior am aflat că achiziționând o DACIA Logan cei de la DACIA au dat celor de la BRD datele personale a clienților DACIA.
    Iar eu știu din experiență că toate firmele cu care am colaborat și au avut relații cu BRD, au renunțat la credite și conturi după foarte puțin timp.

    • Cunosc Legea 53/2003, inclusiv cea modificata in acest an.
      Coeficientul de majorare initial era de 1.72, dar nu asta era important. CCM national a fost publicat in Monitorul Oficial si a devenit act normativ. Prin 2007, salariul minim la studiile superioare a fost 1000 lei.
      Legat de emiterea cardurilor si expedierea prin curier, confirm! Cumnatului meu i-a fost aruncat gardul peste gard, curierul avea instructiuni sa forteze nota. Cardul BRD-Dacia a fost emis de BRD-Finance si se dorea un instrument de fidelizare la service. Numai ca lista service-urilor nu era publica. 🙂

  17. #35
    NOU

    draga arhi,

    concursul este “Recomanda BRD …” si nu “Spurca BRD…”

    www.brd.ro/&files/regulament_recomandare_credite.pdf

    glumesc doar

  18. Cea mai interesanta experienta cu o banca a fost cu BCR, sediul central dintr-un mare oras. Ma duc eu frumos sa lichidez ce aveam la ei, sa fie totul frumos, mai exact un card vechi. Merg la ofiter, imi spune ca am de plata 2.30 lei si sa merg la casierie, unde tipa se uita in sistem si imi spune ca am 1.70 lei. Ii explic ca ala de sus mi-a spus 2.30, ea nu ca e 1.70, il suna pe ala de la carduri insa nu ajung la un consens, aveau sume diferite pe ecrane, desi teoretic foloseau aceeasi baza de date. Culmea e ca nu puteam plati mai mult sau mai putin, pentru ca nu puteam inchide contul decat daca era pe zero. Am platit ce vedea casiera si sper sa fie bine, nu am mai verificat, parca vad ca sunt pe lista neagra, insa zau nu aveam rabdare sa fac hartii, sa vin in alta zi sa vada ei care e suma corecta.

    • #37
      NOU

      trebuia sa platesti suma mai mare. daca e pe minus (banca iti datoreaza bani) nu ai cum sa ajungi in BC, doar primesti extrase, extrase pe care pe ei ii costa vreo 5 lei pe luna. Cand primesti primul extras pe minus, suni si ceri anularea sumei, spui ca renunti la datoria bancii catre tine si ajungi la 0. De aia 60 de bani, sa-si ia lumanari si pastile

  19. #38
    NOU

    Site-ul celor care ridica masini din sectorul 1 a fost hackerit cfrtransauto.ro .

  20. #40
    NOU

    Subscriu si eu la experienta negativa cu BRD, dar si BCR. 2 banci care nu stiu sa evolueze odata cu trecerea timpului, 2 banci comuniste. Am renuntat la cardul, respectiv contul de la BRD, chiar daca in acel moment ala era cel mai avantajos card pe care il aveau, cel pentru student.

    Sa spun ca am avut nevoie sa aplic pentru un credit de valoare mica? Era un credit special pentru studenti. Am pregatit toate actele ma duc la banca si le verificam. Totul OK. Din cauza ca unul din parinti trebuia sa gireze, a trebuit sa ma deplasez in orasul natal, nici o problema, perfect logic. A doua dupa ce am verificat toate actele la o sucursala din Iasi, ajung la Galati la banca: nu e bine, s-au schimbat conditiile complet. Sa zic ce panarama a iesit? Asa ca, BRD multa m…abtin

  21. #41
    NOU

    @culaie: toate bancile fac mizerii , intentionat sau nu . Adevarat este si faptul ca nu se grabesc deloc sa repare greseala in care este clientul dezavantajat / prejudiciat . Din doua motive : majoritatea angajatilor sunt slabi pregatiti profesional si prefera sa incerce sa bage sub pres sau sa stea la tercerea timpului sperand sa rezolva altii pentru ca pur si simplu nu stiu ce trebuie facut sau le e frica se recunoasca ca au gresit ori varainta a doua pur si simplu nu le pasa. Stiu ce vorbesc , am lucrat la Banc****t , Ga***ti , Romex***a , Mill*****m

    • @ionut: cam asta am spus si eu in poveste. Chiar am folosit termenul de “zevzec”. Ma stept ca situatia sa se repete, cand vor restaura bazele de date din backup-uri mai vechi de 2006. 😛

    • #43
      NOU

      Si eu am avut acelasi sentiment. Eram la BCR, a fost o eroare la ei in sistem ( mi-au eliberat un card gata blocat “din greseala”) si se agitau pe acolo cu texte de genul “v-am blocat si contul, asteptati 30 de zile”. Eu eram, o sa-mi lichidez contul, asa ceva nu se poate. Stres, sunat pe la altii “Ce sa fac daca” , mi-au rezolvat problema. Am fost uimita ca nu aveau nici un protocol, nu stiau ce sa faca

  22. #44
    NOU

    Plm, am si eu un cont la ei. Ma obliga astia de la facultate sa am, ca altfel ma pisam pe ei. In septembrie aveam -8 lei pe card si, prin octombrie, imi intra 250 lei in cont. Cand sa scot banii, ce crezi? Mai aveam 160 lei. Restul? COMISIOANE, frate ! asa mi-a zis tipa de la ghiseu, foarte nervoasa ca am tupeu sa intreb de banii aia. Zici ca intrau direct in buzunarul ei.

    La fel si cu secretara de la facultate. Mereu, cand o sun sa intreb de bani, imi raspunde in doi peri si imi inchide tel in nas. Daca o sun pentru orice altceva, nici o problema…

    • #45
      NOU

      Ubercool » nimeni nu te poate obliga sa iti faci cont la o banca anume.

    • #46
      NOU

      He, he Arhi, unde te crezi, in America? Electronica si Automatica Bucuresti nu virau acum 2 ani bani de burse si discount-uri de la abonamente RATB decat in conturi BRD, BCR , Unicredid si ING. Nu te obliga nimeni sa-ti faci cont, dar daca vrei niste bani , aia e.

    • #47
      NOU

      anya » nu trebuie decat sa le faci reclamatie

  23. #48
    NOU

    True, dar nu se poate zice ca ai luat diploma aia daca n-ai invatat sa-ti alegi bataliile. Si crede-ma, asta nu era una dintre ele. Oricum, am vazut ca acum pot sa trec pe site-ul de “evidentiere” si un iban de la “altele”. ( Ceea ce anul trecut , si acum 2 ani nu s-a putut) so, aparent cineva s-a agitat.

  24. #49
    NOU

    Acesti camatari mi-au perceput un comision de 100 euro care au facut o plata de 270 RON catre finante.