Trecând peste faptul că îi provoacă icter lui Dragnea, unul din motive este că oamenii vin aici cu un alt mindset și cu un alt gen de a privi oamenii și munca.
Ieri, eram la Decathlon Pallady, ca să îmi refac stocul de ciorapi low, pentru a putea să îi spun în continuare lui Baxt că e gay fără să se lege de ciorapii mei negri de tataie și am întrebat ceva o angajată.
Și, spre surprinderea mea, era o domnișoară care nu auzea. Încerc să nu dau denumirile clasice, folosite în vorbirea uzuală, pentru că toate sunt folosite drept jigniri în limba română. Handicapat, mut, autist (asta vine de la guvern) toate sunt folosite pentru a jigni oameni.
Revenind, pur și simplu am rămas surprins. În țara unde ți-e jenă să ieși în căruț dacă nu îți picioare, pentru că te întreabă lumea de ce ieși din casă și nu mori acolo, ascuns, să nu te vadă și să își strice imaginea de spartani perfecți, există angajatori care nu se uită la challangerulile tale fizice, ci doar la ce plus valoare poți aduce organizației. Bravo, Decathlon, m-am simțit fericit și chiar m-am înțeles perfect cu ea, e irelevant modul în care am făcut-o. Și chiar mi-a fost de ajutor.
Și e bine. E foarte bine. V-am povestit că, la nemți, e plin de persoane în vârstă care sunt casieri sau fac munci de magazin. Am văzut și la noi așa ceva, au început să apară. La Carrefour văzusem o doamnă casieră fără o mână, care se descurca absolut ok, mai bine decât anumite doamne cu 2 mâini de la Cora Pantelimon.
E bine, lucrurile încep să se schimbe. Poate, în timp, vor începe să se schimbe și în mentalul colectiv, iar oamenii aceștia nu vor mai fi priviți doar ca niște handicapați pe care îi accepți, de milă sau de silă, ci niște membri ai societății, egali cu toți ceilalți. Desigur, mai e mult până departe și nu cred că generațiile care se nasc acum vor prinde așa ceva. Dar speranța moare ultima.
Între timp, după cum se vede în poză, nu mai e mult și e gata Ikea de pe Pallady. Speranțele vostre de a scăpa de drumul ignobil până la mother of huciu în Băneasa încep să își vadă realizarea.
Ce nu înțeleg este ce se întâmplă cu Dedemanul de la Republica, magazin care era gata anul trecut pe la începutul lui decembrie și, de atunci, nu se mai întâmplă nimic, a intrat în hibernare.
NOU
Am trecut acolo zilele trecute. Nici paznicii nu știu nimic. cică totul e gata înăuntru, mai au “mici retușuri”. De juma de an așa…
NOU
Tipic. S-au încurcat la pasul 2845 din manual și nu le mai ies șuruburile la numărătoare.
NOU
La fel e si cu Dedeman Pantelimon. Abia astept sa se deschida si sa ii bage in faliment pe aia de la Bricodepot (la care nu gasesti niciodata fix ce ai nevoie). Dar din pacate de mai bine de jumatate de an magazinul este gata, dar nu se deschide 🙁
NOU
La fel si Dedeman de pe Dudesti*
NOU
Cam asta se intampla cand nu vrei sa dai spagi in stanga si in dreapta ca sa se miste lucrurile. La fel a fost si in cazul intrarii din DN la Dedeman Baneasa. Intrarea au deschis-o la aproape 1 an de la deschiderea magazinului.
NOU
De fapt angajează pt ca ii obliga legea “Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele juridice publice (cu excepţia instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională), care au cel puţin 50 de angajaţi, obligate prin lege să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi, vor trebui să organizeze concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap.
• Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, cu cel puţin 50 de angajaţi şi care nu angajează persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4%, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap”
Pana anul trecut erau cateva șmecherii pe care le foloseau angajatorii: plăteau 50% direct la stat sau cumparau produse facute de pers defavorizate. Era o întreagă afacere pusă pe picioare de diferite organizații 😉
NOU
Pare a fi obligație, dar cunosc foarte multe firme care și acum preferă să plăteasca salariul ce l-ar fi dat persoanelor cu dizabilități angajate decat „să se lege la cap”. Patru salarii minime pe economie la 100 de salariați, nu înseamnă prea mult pentru multe firme. Deci, cei care totuși angajează, n-o fac chiar din obligație.
NOU
are dreptate @pancu
firmele îi angajează pe cei cu handicap pentru că au niște beneficii și de anu’ ăsta primesc și 500€ dacă angajează handicapați și alte stimulente
NOU
Si asa se restituie egalitatea. Ce bataie de joc.
NOU
Am inteles ca Dedemanul ala ar fi fost construit pe o zona cu probleme (ceva conducte care trec pe sub magazin, parca) si acum se fac “reparatii” pe dedesubt. Nu stiu cat e de adevarat, doar am auzit si eu, dar la cat de competenti sunt astia care dau autorizatii, nu m-as mira sa fie asa.
NOU
Atat de retardati nu ii cred, scuze, adica faceau reparatii cel putin inainte de a construi, nu dupa.
NOU
Ia ciorapi merinos. Ii poti purta o saptamana
NOU
Sau pana se lipesc de tavan…
NOU
Sau se sparg, dupa ce ii lasi putin sa se usuce.
NOU
Dedemanul de la republica e tinta unei “neintelegeri” cu terenul.
NOU
Ar avea probleme cu obținerea unor autorizații ldin cauza drumului drumul de acces. Dedeman
NOU
A venit ăla de la care au închiriat terenul și a cerut mai multi bani. Și acum se judecă and shit. D aia nu pot deschide magazinul
NOU
Din cate am.înțeles, pt ca frații Pallady nu au vrut sa cotizeze la partidul primarului sect 3, i-a obligat sa facă un giratoriu la intrarea in magazin pe sos Dudești pantelimon. Dar strada e prea îngustă, politia rutiera nu și-a dat acordul. Si se învârt in jurul cozii.
NOU
Frații Dedeman
NOU
se aude ca e vorba de lipsa unui al doilea drum de evacuare in caz de ceva. nu l-au luat in calcul, si acum nu au de unde sa il scoata
NOU
Știu că unii nu mă vor crede, dar la ultimul apel către call center-ul orange mi-a răspuns o bâlbâită 🙂
Exceptând defectul de vorbire, fata a fost foarte ok
NOU
Aici mi se pare un pic de incompetenta din partea HR-ului. Nu am nimic cu fata, nici nu o cunosc dar defectul ei de vorbire nu se preteaza la un call center. Exista help center pe mail sau altele de genul unde vocea nu este imperios necesara. Bravo ei ca se descurca totusi.
NOU
E bine că nu ți-a raspuns o surdo-mută
NOU
La ce “genii” se plimba prin HR, nu m-ar mira…
NOU
La mine la munca, la corporatie, este o fata cu handicap locomotor. Nimic iesit din comun pana aici.
Ceea ce m-a surprins a fost ca la instructajul de Protectia muncii..cel in care ne explica ce sa facem la un fire drill sau non-drill …sunt persoane dedicate sa conduca afara pe alte cai de access, gravidele si persoanele cu handicap . O procedura foarte misto.
NOU
Ma indoiesc ca fac multinationalele lucruri minunate pentru ca vor ei.
Pe langa salariile mizerabile, angajarea de persoane cu dizabilitati vine de la reglementarile europene.
Nu fac ei lucruri gratis, relax.
NOU
sa mori tu? impresia asta ca multinationalele sunt niste entitati abstracte venite direct din iad e invatata sau dobandita?
NOU
Domnule Ion, ma scuzati, dar sunteti cam naiv, ca sa nu zic prost.
Lucrez/subcontractez cu multinationale de prin toata lumea de atatia ani, incat stiu foarte bine ce vorbesc.
Mai bine ati ramane pe job-ul dvs. de spalatorie pe creieras si nu mai vobiti neintrebat.
NOU
are dreptate @krakatau
multinaționalele sunt obligate și stimulate să angajeze persoane cu handicap
NOU
@ion, tu faci parte din categoria angajaților de multinaționale care pun botul la tot ce se spune în „meeting-uri”, după care aplaudă sincer la final? :))
NOU
asa, ca tocmai am mai terminat de spalat inca o masina. o fi a ta, domnule subcontractor?
pe langa facilitati, firmele au si o gramada de obligatii daca angajeaza persoane cu handicap. ai idee despre ce vorbesc?
NOU
Da am vazut si eu casiere mai in varsta pe la diverse supermarketuri. Motivul este mai pragmatic – nu mai gasesti oameni sa vrea sa munceasca. Cei mai in varsta ( nu toti – dar o buna parte) sunt obisnuiti sa munceasta – nu li se pare un capat de tara. Sigur – dupa puterile lor si e bine ca o fac si ca le da cineva sansa asta. Concluzia ingrijoranta este ca in tara asta cei care vor sa munceasca au plecat de mult iar cei ramasi nu se coboara ei la o asa rusine… mai bine o combinatie cv… sau un frecat de carici pe banii de asistat social.
NOU
Din acelasi motiv pt care eu si probabil nici dumneata nu ne-am facut lucratori comerciali: avem o CALIFICARE, ceruta pe piata muncii, oricare ar fi ea. Si oamenii nu fac astfel de joburi de plictiseala, ca hoobbyuri poti gasi, ci datorita pensiei mici pe care au primit-o.
NOU
Sigur asistatii social prefera sa nu munceasca pentru ca nu gasesc job-uri la inaltimea calificarii lor. Corect.
Oamenii nu vor sa munceasca in tara asta indiferent de calificare. Probleme cu lipsa fortei de munca sunt la majoritatea nivelurilor de calificare.
NOU
Oamenii nu vor sa munceasca pentru ca diferenta de venit intre salariu minim si asistenta sociala este nesemnificativa. Daca asistenta sociala ar disparea, nu cred ca ar sta sa moara de foame.
NOU
Dedeman-ul de la Republica nu are aviz ISU.
NOU
Probleme sunt cu cei de la Transelectrica/Enel. Sunt ceva fire pe acolo ai nu au toate autorizatiile. Probleme cu Transelectrica sunt si la podul peste Dambovita (salajan). Ating firele masinile care merg pe pod.
NOU
teldrum nu se foloseste de putori retardate?!
NOU
Senioare, cu tot respectul, ai unit doua idei bune ca sa-ti iasa concluzia pe care o urmareai. Dedeman e romaneasca si nici nu e in alte natiuni ca sa zic asa. E singura chestie mare si romaneasca. A, ca se inspira de la concurenta multinationala ca sa aibe si ei acelasi standard, da. Ei sunt ok. Dar nu e construita concluzia bine.
Daca ziceai ca la mega e mai misto decat la aprozar, da. Daca ziceai ca aprozarul e mai ok decand e mega langa el, da.
Dar pana una, alta, ascensiunea dedeman eu zic ca e reusita concurand cu multinationalele. Deci nu ele ar fi de laudat aici, ci fratii. Fratii nostri 🙂
NOU
la Mega Image intersecție Rosetti cu Nicolae Bălcescu am văzut multiple persoane cu handicap angajate. Se descurcau foarte bine. Well done Mega Image.
NOU
tot s-a amintit de forest gump: morala filmului este tocmai devenirea unei persoane cu handicap intr-un personaj de succes.
NOU
Cat de multe femei poti fute doar cu o mana!
NOU
ai vorbit ca să nu taci
NOU
Era un tip în genul celei descrise de tine și la mega din Calea Vitan. Foarte amabil, prompt cu servirea și prin mimica feței lui îți inspira mult mai multă căldură (e mult spus, dar nu găsesc alt cuvânt) decât alte vocale.
NOU
Cunosc persoane cu handicap care lucreaza si in firme romanesti (muti, surzi, certificat de handicap obtinut in timpul liceului ca s-a operat pe creier). Sunt angajate, deoarece firmele respective primesc niste beneficii din partea statului.
NOU
Un vis frumos acest comentariu despre toleranta in Romania. Eu am vazut, dupa 25 de ani de absenta din Romania, cum locuitorii mai tineri din orasul meu, Timisoara, au devenit incredibil de egoisti si de-a dreptul agresivi fata de oamenii in varsta. Poate ca acestia din urma isi merita soarta, fiind invinuiti de situatia tragica in care se afla tara. Unii dintre ei, putini la numar e drept, se angajeaza totusi la munci in care au de-a face cu publicul si e o placere sa ai de-a face cu ei. Frustrarea neimplinirii sociale si nostalgia dupa un trecut aparent glorios ii face insa pe cei mai multi pensionari o tinta usoara pentru un guvern asa zis socialist…
NOU
Doar intreb, de ce scrii romania fara majuscula si dragnea cu D mare?
NOU
Chestia cu angajatul surd-mut am patit-o acum cativa ani la Carrefour, in Cta. Bietul om aranja niste marfa in galantare, in timp ce un dobitoc de client (sus sau sub numitul) ii cerea niste informatii pe un ton din ce in ce mai iritat (si iritant). Cand omul in final m-a vazut si si-a dat seama ca vreau ceva de la sufletul lui, mi-a facut semn jenat ca nu poate nici vorbi si nici auzi. Ala a fost momentul in care mi-a venit sa intru in pamant de rusine. Bine, nu aveam de unde sa stiu, dar chiar si asa…
NOU
Trebuia sa termini in glorie: “Si nu puteai sa spui de la inceput?”
NOU
Cică nu au niste aprobări pentru drumurile de acces, pentru tiruri, au cumpărat pământ la supra-pret numai ca să poată intra tirurile și acum așteaptă aprobări…de la primărie, să taie niste copaci, etc…Romania, deh
NOU
Ma doare-n fund de ciorapii tăi.
Oh, wait…
NOU
Daca promiti ca ciorapii astia nu-i vei purta cu sandale, promit ca voi face si eu un upgrade, imi voi lua jeans regulaR
NOU
Problema Dedemanului de la Republica e permisiunea camioanelor de a trece peste sina de tren si faptul ca incurca traficul.
Fratii Jaleru refuza sa ii dea unei anume primarii niste spaguta si bine fac, dar si primaria le pune bete in roate…
NOU
sos dudesti pantelimon e tranzitata zilnic de zeci de tir-uri
ele nu au probleme cu calea ferata..
de ce ar avea tirurile care “alimenteaza” dedeman-ul ?
NOU
pentru ca spaga la frații Negoiță
NOU
Eu zilele trecute am facut o comanda si am vorbit cu un idiot la telefon. Tot respectul pentru firma
NOU
de la un articol cu o idee buna, au aparut urmatoarele tipuri de comentarii:
1. Multinationalele e dracu, angajeaza HANDICAPACI pentru ca ii obliga statul
2. Am vorbit cu un balbait/idiot la telefon, e HANDICAPAT, heh
3. Nu face nimeni nimic de bunavoie, toti pe interes.
Well, unii lucreaza in multinationale care au politici de angajare a persoanelor cu eventuale deficiente, la nivel mondial, nu doar in Ro.
Multinationala X sau Y angajeaza oameni cu diferite deficiente nu doar in Ro, unde poate au niste avantaje fiscale sau sunt obligati sa faca asta, ci si in UK, Germania, US, China, etc.
Sunt multinationale care nu fac discriminari legate de inclinarea sexuala si sunt LGBT friendly. Si nu ii obliga statul.
Ideea de baza e ca majoritate multinationalelor au un cod de etica dezvoltat in timp, testat in diverse tari, cu rezultate bune overall, si-l aplica si in Ro. Si si-au dat seama ca discriminarea nu ajuta. Therefore, daca un om poate sa faca jobul ala, indiferent de o eventuala deficienta sau nu, il angajeaza.
Un om fara maini poate face call center relativ usor. Un om orb poate face call center relativ usor. Un om fara picioare poate fi casier/vanzator/promoter/profesor/etc.
Si multinationalele si-au dat seama de asta.
Dar noh, e mai usor sa crezi ca daca tu faci lucruri doar din interes si pentru bani, de aia o fac si restul.
NOU
#amin
NOU
Plus ca, din perspectiva organizatiei, e posibil ca acel om sa aprecieze mai mult acel loc de munca si sa ramana mai mult timp.
NOU
Pe langa marea moralitate a companiilor mari si codurile de etica pe care le-au dezvoltat in vest si le aplica cu sfintenie in romania mai putem adauga cu caractere mici de 5 si faptul ca legea ii obliga sa aiba 4% angajati persoane cu handicap.
NOU
@big0ne permite-mi sa spun ca esti un idiot.
Legea spune, si citez, :
”
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
”
Deci e chiar mai eficient economic sa nu angajezi, pentru ca nu platesti un salariu intreg, ci 50% din salariul MINIM brut pe tara.
Iti desenez sau ai inteles?
Se pare ca esti doar un hater, cu mentalitatea mentionata la finalul postului meu. Daca tu mergi doar pe smecherie, nu inseamna ca toti sunt asa.
Daca tot esti hater, verifica putin cate institutii publice respecta legea asta si arunca cu rahat in ele cum arunci si in multinationale.
NOU
Considera ca ti-am permis. Now, allow me to retort.
Daca nu erai un tampitel plin de besini ai fi gasit varianta actualizata din 2017:
La articolul 78, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.”.
Rezulta de aici ca e mult mai scump sa nu.
2. Chiar si pentru varianta veche, ia-ti acuarelele si deseneaza-mi cum e mai ieftin sa angajezi la raft un tanar normal cu salariul minim + contributii + 50% decat o persoana cu probleme care face aceeasi treaba si cu aia 50% mai putin.
Pana la urma as fi mers pe varianta ta de spalat pe creier daca as fi vazut macar un directoras de multinationala cu o secretara in scaunul cu rotile care e perfect capabila sa faca aceeasi treaba, poate chiar mai bine, decat o pizdulice gratioasa.
In concluzie, scoate-ti betele din cur, invata sa te adresezi civilizat ca la multinationala, nu cum te-a invatat ma-ta, si mai revino.
NOU
Salariul minim brut pe tara este 1900 lei:
“http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/salariul-de-baza-minim-brut-pe-tara-garantat-in-plata-se-majoreaza-la-1-900-lei-lunar”
ceea ce inseamna un net de 1162 lei.
Multinationalele, care sunt satana pe pamant, sunt 99% convins ca platesc cel putin brutul ala +bonuri de masa.
Ai dreptate, am gasit varianta veche. In varianta noua am putea spune cel putin ca e indiferent daca angajeaza sau nu, oricum platesc minim pe economie.
Dar daca angajeaza persoane cu deficiente, trebuie sa imbunatateasca conditiile pentru a le permite sa lucreze ok.(ex: sa aiba toalete speciale pentru oameni in scaune cu rotile, rampe, etc).
Eventual software compatibil cu deficienta acelui om(ex: soft de callcenter pentru persoane nevazatoare).
Si daca pui astea cap la cap, ies “pe minus” daca angajeaza oameni cu handicap.
Repet, nu toti sunt pe interes, doar daca tu esti….
NOU
Ce interes sa am … oare? Nu mai scoate concluzii din cur daca tot esti baiat de multinationala. E spre binele tau. N-am spus niciodata ca sunt satana sau ca o fac strict pentru bani. Am spus ca o fac in primul rand pentru ca sunt obligate s-o faca. Pentru marea majoritate e de ajuns.
Fii atent aici la un calcul: in 2017 erau 1 mil. de angajati la multinationale si 33 de mii de angajati persoane cu dizabilitati in toata economia. Aproximativ. Pesupunand ca toti erau la multin., 3,3% adica, nici macar minimul obligatoriu nu e atins si tu vorbesti de coduri etice?
Sunt sigur ca sunt si companii cu reguli stricte dar nu poti sa vorbesti in numele tuturor. E de bun-simt si logica. Multinationalele au venit aici in primul rand sa faca profit nu sa ne aduca civilizatie. Foarte bine c-au venit. Sa le dea D-zeu sanatate si tie cursuri fara numar. La time management n-ai fost, c-o ardem cam inutil?
NOU
Inca ceva. Salariul net n-are nicio relevanta in discutie. E brut, 1900 x …
NOU
Ai niste deficiente de înțelegere. Firma cheltuie cu un angajat minim acel brut. Daca nu are acel angajat, cheltuie acel brut. Înțelegi până acum? Unde e avantajul lor semnificativ?
Și câți oameni cu handicap, capabili să lucreze pe posturile alea crezi că aplica la joburi? Sunt 3.3% pentru că probabil au aplicat 5-10%.
Nu multe persoane cu handicap merg la interviuri, din diverse motive… Nu știu că există, sunt resemnați, etc.
Crezi că oamenii cu handicap fac coada la interviuri la multinaționale?
Când am zis că ești pe interes nu mă refeream doar la acest subiect.
Dar e greu de crezut că oamenii fac lucruri pentru că le pasa sau fara să aștepte ceva in schimb, când tu ca om nu faci lucruri de genul asta.
Am incercat sa explic omenește ce am avut de spus, cu argumente logice.
Toți vor profit. Arată-mi o firmă românească al cărui scop nu e să facă profit. Scrie in manualele de economie că asta e scopul fiecărei afaceri.
Trimit profitul in afara? Alte firme fac facturi fictive cu prietenii, dau șpăgi, deduc mizerii…
Eu am văzut mai mult lucruri făcute de multinaționale decât de firme mici…. Sponsorizări, amenajat parcuri, etc. Pentru că își permit.
Nu voi mai comenta, că ești hater pe gratis si nu ai înțeles nimic din ideea acestui articol și a comentariilor mele
NOU
Sincer, ti-a placut matematica vreodata? Nu stiu ce inseamna semnificativ pentru tine dar, la limita, daca nu angajeaza niciun om cu probleme va plati cu 4% mai mult pentru salarii. La limita. Mai realist e sa zicem un 2-3%. Cand se duce barosanul la sedinta cu parintii il intreaba shareholderii: “coaie, da de ce platim noi salarii cu 3% mai mult, nu poti sa integrezi niste persoane cu dizabilitati sa faca aceeasi munca si sa castigam aia 3%?”. La Carrefour nu e nevoie de niciun wc special pentru aia cu deficiente de auz care aranjeaza pungile de fistic.
N-am nimic cu multinationalele, ne-au scos din cacat, dar adulatia asta pentru entitati care au unic scop profitul e penibila.
Phil Knight a plecat hotarat sa scoata Asia din saracie si a terminat-o in scandalul cu copiii care munceau sa-i faca lui tenisi pentru 1$ pe zi. Sa-mi spui cum se impaca asta cu manualul de etica de la Nike.
NOU
“Trimit profitul in afara? Alte firme fac facturi fictive cu prietenii, dau șpăgi, deduc mizerii…”
Bahahaha, pai multinationalele sunt primele care fac asta, prin facturi fictive, spagi si deduceri mizerabile se trimite profitul afara din tara. Si ei nu fac evaziune, ca de la 1 milion cifra de afaceri nu mai este evaziune, este inginerie fiscala.
NOU
Bătrânii de la Mega 🙂
www.dollo.ro/2018/05/pensionarii-casieri-mega-image/
NOU
Acest post nu poate decat sa ne bucure! Am vazut in multe multinationale oameni cu probleme locomotorii, oameni in varsta, dar si tineri iesiti de pe bancile liceului care lucreaza. Si fac de la IT, la incasat bani la casele de marcat si aranjat produsele pe raft. MUNCA NU E O RUSINE! E foarte bine ca se schimba mentalitatile si se deschid orizonturi pentru niste oameni marginalizati in trecut. Ar trebui facut ceva si pentru cei care prefera sa cerseasca in loc sa munceasca.
Ar mai fi ceva: ma uit cu tristete in sucursale bancare si in magazinele de cartier M.I.. De ce? Au angajat oameni destul de in varsta pe post de oameni de securitate. In cazul in care acestia ar trebui sa intervina in forta pentru a prinde un hot tanar si in putere (pe modelul “calusarilor” din Neamt care se alergau cu ciomage & topoare pe strada) nu cred ca ar avea sanse de victorie. Stiu, exista echipaje de interventie rapida ale firmelor de paza, dar pana ajunge acestea…
NOU
La polul opus: “Tinerii care n-au luat BAC-ul, dar s-au grăbit să ia ajutorul de șomaj. Ce salarii cer”
stirileprotv.ro/stiri/social/tinerii-care-n-au-luat-bac-ul-dar-s-au-ingramadit-la-ajutorul-de-somaj-ce-salarii-cer.html
NOU
Primesc si deduceri la impozite.. chill
NOU
să fim serioși că multinaționalele n’au făcut nimic pentru societate
și’au plătit impozitele, le’au dat angajaților salarii cât mai mici și’au trimis profitu’n țările lor
n’au făcut de exemplu pentru copii nimic
doar banii îi interesează
din partea mea pot pleca în țările lor
NOU
N-au facut nimic, doar si-au platit impozitele. Niste nenorociti.
NOU
ceva ce fac bitdefender, da’ ei sunt rromâni
www.ziare.com/scoala/olimpiada/bitdefender-a-premiat-medaliatii-olimpiadei-internationale-de-matematica-de-la-cluj-napoca-1521291
NOU
Firmele de IT si tehnologie au dotat laboratoarele din poli si au influentat niste cursuri care sa trateze tehnologia zilelor noastre si au format/sponsorizat/indrumat o gramada de masterate si doctorate. Pentru copii, animale, batrani si asa mai departe au donat si au facut voluntariate. Au facut mult mai multe decat vor face toti aia care se intreaba toata viata lor 🙂
NOU
Fiindcă asta e mentalitatea românului, să se facă! ne mirăm că mai auzim oameni care laudă primari/parlamentari corupți care-și donează salariile fără să realizeze că cine își permite asta fură înzecit.
NOU
@radu, dă niște exemple
eu am găsit bitdefender, dar nu se pune pentru că’i rromânesc
NOU
@Toni, nu gasesti pentru ca sunt investitii pe termen lung, nu PR ca ce a facut Bitdefender.
Intel, Microsoft, Oracle, Tektronix, EA, Ubisoft, Orange, si alte firme printre care una mai mica si putin cunoscuta publicului larg la care am lucrat au avut si/sau au programe si parteneriate cu UPB. De unele am auzit, pe altele le-am vazut cand eram acolo, in altele am fost implicat. E adevarat ca cu ocazia asta le iese si lor ceva, respectiv oameni pregatiti mai corespunzator, dar si facultatile castiga, doar sa vrea sa aplice.
Acum sunt in Irlanda, si aici e aceiaisi poveste: multinationalele si firmele mari care angajeaza oameni cu studii superioare lucreaza strans cu facultatile.
NOU
Si-au platit impozitul, pentru ca atunci cand iti scazi de la 2 milioane la 50.000 profitul prin inginerii fiscale, impozitul este nesemnificativ.
NOU
romania are cea mai mare pondere a varstnicilor care lucreaza. peste 10-15 ani, situatia o sa fie mult mai evidenta.
NOU
Nu din cauza bunatatii companiilor. Romania are ponderea cea mai mare de tineri care pleaca din tara.
Pe total, in 2016 romania a pierdut 66000, iar in 2017 cam 120000. Multumim partidului
NOU
“Și, spre surprinderea mea, era o domnișoară care nu auzea. Încerc să nu dau denumirile clasice, folosite în vorbirea uzuală, pentru că toate sunt folosite drept jigniri în limba română. Handicapat, mut, autist (asta vine de la guvern) toate sunt folosite pentru a jigni oameni.”…
si uite asa ai reusit sa apuci cacatul de partea curata…
NOU
Cacatul pare ca esti tu. Sa folosesti cuvinte alese cu grija atunci cand te referi la o persoana cu disabilitati nu e corectitudine politica d-aia infecta, e bun simt si respect pentru omul care nu e mai prejos ca tine.
Multinationalele au scos Romania din saracie. Ma rog, nu chiar de tot, dar totusi azi Romania este mai industrializata si mai productiva decat a fost in toata istoria ei.
NOU
cacatul il mananci tu aici. doar un modest inceput pentru cultura ta generala:
SURD, -Ă, surzi, -de, adj. 1. (Adesea substantivat) Care nu aude (bine), lipsit (total sau parțial) de auz. ♦ Fig. Care nu vrea să audă, să înțeleagă; neînduplecat, nesimțitor, fără suflet. ◊ Loc. adv. (Substantivat) De(-a) surda = în zadar, degeaba. ◊ Expr. A rămâne surd la ceva = a nu da ascultare unei solicitări, a nu se impresiona de ceva, a rămâne rece, neînțelegător. 2. (Fon.; despre consoane; și substantivat, f.) Care se emite fără participarea coardelor vocale. 3. (Despre sunete, zgomote; adesea adverbial) Cu intensitate atenuată, lipsit de rezonanță; slab, înăbușit, înfundat, confuz. ◊ (În sintagma) Cameră surdă = încăpere cu absorbție acustică foarte ridicată, folosită pentru măsurători acustice speciale. ♦ Fig. (Despre sentimente, conflicte etc.) Mocnit, ascuns, tăinuit. ♦ Fig. (Despre senzații, dureri etc.) Înăbușit; nedefinit, vag. – Lat. surdus. ”
avem un cuvant vechi care a supravietuit pana in prezent si care reprezinta fara ifose si pretentii si alte accente exact, ba, da’ exact, problema femeii respective. folosirea unui intreg paragraf pentru a exprima acelasi lucru doar de teama ca pe lumea asta sunt unii imbecili care S-AR putea sa interpreteze drept jignitor cuvantul respectiv nu este decat corectitudine politica.
in ce priveste multinationalele, vezi ca imi pui cuvinte in gura ca eu nu am zis nimic de ele.
NOU
Bravo ba radule, asa e, industrializarea romaniei acuma este de cel putin 5 ori cat a lasat-o ceasca si vanduta la multinationale prin proiectele PSAL 1 si PSAL 2 de preasfintitii basescu si isarescu.
NOU
citind comentariile de la acest articol inteleg de ce unele mizerii de ziare si televiziuni au asa mult rating.
Multinationalele e dracu, dar daca pleaca astea, se pierd tone de locuri de munca. si vor avea doar produse romanesti, servicii romanesti. revenim la romtelecom cu telefonia fixa, zburam doar cu tarom, mancam doar produse 100% romanesti.
sunt sigur ca multi vor spune “vor inflori firmele romanesti”. Nope, poate in 50 ani. Ca multinationalele isi permit sa vina, sa investeasca X milioane euro pe care sa-i recupereze in ani. Firmele mici, romanesti, nu isi permit acest lux, trebuie sa porneasca de jos. Ce firme vor inlocui Vodafone, Orange, IBM, Microfost, EMAG(ca e deja multinationala), IKEA, MC, KFC, Starbucks, etc. Sa plece ford, sa plece Atos, sa plece TNT, DHL, sa plece toti, da-i dracu, ca muncesc doar ca sa omoare romanii…
Si sa vina afacerile romanesti…fara knowhow, fara capital, fara posibilitatea de a oferi unui om mai mult decat un salariu, aideplmcumamajuns
NOU
Plm, dupa ce mi-am sters lacrimile am dat drumu la un lampion pe balcon si am scris pe el “Starbucks, nu ne parasi”. Poate nu e prea tarziu.
Mai fac unul acum si pentru Schweighofer. Le scriu ca le dau si ciresul sub care ma cac sa-l taie numai sa nu plece.
NOU
Cu batranii in strainatate am patit-o acum recent. Am luat un taxi in Berlin si a inceput totul bine, in sensul ca dupa doua minute mosul s-a uitat la mine cu o privire nu foarte amabila si mi-a spus sa ridic geamul sus ca e aer conditionat in masina, in conditia in care eu faceam poze pe geam cu aparatul foto. N-avea rost sa ma cert cu el ca nu parlea deloc engleza. Pana la urma am ajuns la destinatie si am dat sa ies din masina, moment in care m-a tras de maneca inapoi ca sa ii platesc cursa. Degeaba i-am aratat eu aplicatia de taxi si ii ziceam “kredit karte”, el o tinea pe a lui sa ii dau banii. A durat 20 de minute sa se rezolve pana am sunat la dispecerat, unde de asemenea nu se vorbea aproape deloc engleza, ca sa ii explice aia ca a primit banii deja. Ma rog, nu sunt toti asa, dar al meu era :))).
NOU
Romania e o tara permisiva. Se poate ajunge cu retard evident pana la nivelurile de sus ale lumii politice.
NOU
Daca erau in vest, si salariile erau foarte bune pentru oamenii cu handicap sa te ajute frumos si elegant si respectuos.
In schimb, se fac sifonari cu nemiluita, netaxabili. Ca la colonii.
NOU
Nu e bine, tata! Nici asa nu e bine. Daca nu angajau persoane cu dizabilitati, toti ar fi fost: ale dreaq multinationale, cu atatia bani, nu ar face si ei un bine! Daca angajeaza, toti zic: kkt, sunt obligate de lege, ce atata tam-tam? Poate daca am face o pauza de la dat din taste si ne-am pune macar 10 secunde in locul unuia care are un handicap si cat de grea ii e viata, nu am mai fi asa de prosti si cu gura mare si am aprecia un kkt din-asta, cat de mic si “obligat de stat” e el.
NOU
Se pare că a prins bine mesajul unui anume partid despre multinaționare, care sunt cancer și din cauza cărora ne merge prost. Fără acestea, ne-ar fi mult mai bine!
Ne-ar fi pe dracu!
O tot ardem că vai că dau salarii mici (probabil comparând cu Vestul), pai dacă nu erau mai mici, mai veneau? Da, din păcate, România nu e egala tarilor din Vest, dar fără ele, fără UE, cu siguranță nu ne-ar fi mai bine.
Firmele alea au angajat oameni si ii plătesc, de obicei, mult peste salariul mediu, plătind astfel impozite și taxe la Stat. Da, cel mai probabil, fac și optimizări fiscale – cineva scria mai sus de profit scăzut, pai asta fac cele mai multe dintre firme – doar ca cele mari își permit sa plătească consultanta fiscala care sa le aducă reduceri de taxe, cele mijlocii și mici nu prea sau nu la același nivel. E ca diferența între unu care fură un cal și ia 2ani și altul care fură 1mil de euro și ia poate mai puțin, al doilea și-a permis un avocat mai bun, care i-a “optimizat taxa”.
Mă rog, din punctul meu de vedere, cât mai multe firme din Vest ar trebui încurajate să vină în țară, chiar și cu dispense sau reduceri de taxe pentru o perioada de început – firmele astea aduc bani în țară, locuri de munca și automat taxe/impozite la stat(măcar cele din salariu și tot e un inceput) , know-how etc