În rromânia se fac 2 tipuri de mucenici. Mucenici copți, ca în Bucovina la mine, cu miere și nuci și o chestie hidoasă, în care 8-uri de cocă se fierb și se mănâncă. Bleah.
Totuși, din ce înțeleg și fierturile alea au succes.
Deci care mucenici vă plac mai mult, fierți sau copți?
NOU
cred ca depinde doar de preferintele culinare si ce anume ni s-a imprimat in obiceiuri ca fiind bun si normal. ador mucenicii copti, dar nu as refuza sa GUST din ciorba aia cu 8 uri.
NOU
“ciorba” de 8-uri contine si foarte mult miez de nuca, zahar, cuisoare si alte esente. Aduce cu celebrii “colarezi” sau, vag, cu “fiedea cu lapte”. E yummy, amandoua sunt yummy! 😛
NOU
Fidea cu lapte? O gluma foarte buna.
Cred ca to Arhi zicea ca in moldova se mananca bine…ar trebui sa dai o fuga pe acolo si dupa aia sa compari mucenicii fierti cu fidea cu lapte.
Eu cand am gustat muceniti din aia fierti in Bucuresti mi s-au parut asa o chestie mucilaginoasa…
NOU
@ PhutreGuy: “…mi s-au parut asa o chestie mucilaginoasa…”
Dumneata nu mananci piftie, fructe de mare, orez cu lapte? TOT “mucilaginoase” si alea…
NOU
Am mancat astazi 3 portii de 8-uri.
NOU
Bucovina ftw!
NOU
Executat pe ziua de azi, doua farfurii de mucenici muntenesti cu nuca. Gooooood stuff !
NOU
aia copti sunt buni insa dupa parerea mea nu sunt decit un alt fel de cozonac. nimic deosebit 🙂
NOU
Ăia copţi sunt covrigi cu nucă şi miere şi pe care-i găsesc în fiecare săptămână la brutărie. Ăia nu se pot numi mucenici.
Chestiile micuţe, fierte, amestecate cu nucă şi zahăr sunt delicatesele de azi. Brb, mă duc să mai rad două farfurii.
NOU
Copti
NOU
Eu nu inteleg neam fenomenul, mi se pare stupid precum Valentines Day. Si… nu-mi plac deloc nici fierturile, nici colacii. Din partea mea puteti linistiti sa-i fierbeti p-aia copti sau invers si sa va impacati! (cu gandul)…
PS: nici eu nu sunt as in tehnica, dar nici blogul tau sa nu mai faca: pe mobil trebuie sa-mi bag cu manuta datele sau ma pot loga cu userul facut ieri?
NOU
copti all the way 😀
NOU
„Ciorba” aia de mucenici…. Big NOM
NOU
Nu se pune, daca nu stim gustul lor. Nu-i corect, trebuia preventiv sa ne spui de unde sa cumparam. Acum suntem in dezavantaj unii. 🙂
NOU
La mine acasa se face ciorba dáia de mucenici, e buna, dar mucenicii cu miere si cu nuca, copti, nu se compara, insa sunt mult mai greu de facut, se fac cu aluat de cozonac. Sunt cei mai buni!
NOU
i1.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/006/759/both.png
In casa la mine se face fiertura din aia, dar e o fiertura gustoasa :D.
NOU
eu fiind moldovean eram obisnuit cu mucenicii copti. cind m-am ajuns la capitala si am vazut varianta tip ciorba, am ramas blocat, nu stiam ce-i aia. da’ sunt bune amindoua. parerea mea.
NOU
Fierti sunt cei mai buni. Fara doar si poate.
NOU
@Victor B ..nene, nu mananci de care trebuie; nu sunt covrigi ca altfel nici nu as manca din aia copti (la magazine in general mucenicii copti sunt jalnici)
am mancat si fierti, destul de buni dar nimic nu se compara cu coca proaspat coapta/rumenita incolacita si presarata cu nuca rasa si miere..te simti ca un zeu de iti lingi si ultimul deget de la mana 🙂
NOU
Mucenicii fierți au fost cauza principală a izgonirii din rai. Eva așa de prost gătea încât asta a fost ultima soluție, izgonirea. :))
NOU
What? Copti, ca la mama lor…adica eu acum aud prima data de “sfinti” fierti…
E prima data cand aud de aluat fiert…in afara de paste. Si astfel nu pot sa-mi imaginez aluat dulce fiert…
NOU
aia fierti sint ca mucii nush cum poate cineva sa-i manince
NOU
GLUMA : Pastafarieni.
NOU
Din punctul meu de vedere, amandoua sunt comestibile, doar ca aia copti au un atu fata de fierturi. Parerea mea.
NOU
N-am mancat niciodata de niciunii. 🙁 Nu stiu daca obiceiu’ nu exista la mine in familie, la mine in zona, sau in Ardeal in general. Desi… boiled pastries wtf?!
NOU
Confirm, in Ardeal nu prea le avem cu mucenicii … ce’s aia? Bine ca avem palinca 😀
NOU
@ jo: “Desi… boiled pastries wtf?!”
Dumneata – de regula – mananci pastele FARA sa le fi fiert mai intai? CUM – “reci” (“crude”) SAU prajite?
NOU
Eu sincer inca n-am mancat mucenici. Cred ca fiind obicei cu legatura religioasa, parintii mei au ignorat fenomenul asa ca pana acum 3 ani nici nu stiam de traditia asta…intre timp am aflat si cu atata am ramas
NOU
la noi nu se fierbeau.
mamaie cocea cateva tavi de “covrigei” din aluatul ala dulce, si apoi ii punea intr-o oala enorma si turna peste ei zeama fierbinte – cu miere, nuca, stafide si coaja de portocala rasa. nu ne lasa sa-i mancam decat a doua zi, cand erau patrunsi, dupa ce-i tinea si la rece.
deci nu “ciorba”, ci “gazpacho”…
NOU
Nu este important modul de preparare.Cu adevarat importante sunt cele 44 pahare de vin!
NOU
N-am mancat de aia fierti pt ca in Moldova (asta de la vest de Prut) nu se fac asa. Si @Victor B. care afirma ca mucenici de copti gaseste in fiecare zi la brutarie n-a mancat viata lui mucenici ca in Moldova unsi cu miere de albine si presarati cu miez de nuca din belsug
NOU
ciorba aia de mucenici merge ca unsa dupa 40 de pahare de vin…si am spus ca nu mai beau…apa
NOU
La noi in Ardeal lipseste cu desavarsire obiceiul asta!..totusi am baut 4 beri in cinstea(amintirea) lor ,…..asa ca sa nu se oftice nimeni!
NOU
N-am mancat niciodata fierti! Copti FTW!
NOU
So, how can u tell then?
NOU
@ Ciobi: Nu-i nici o problema sa-i prefere pe unii chiar si fara sa-i fi gustat pe ceilalti. Problema ar fi putut aparea daca i-ar fi “denigrat” pe ceilalti fara sa-i fi gustat mai intai.
NOU
chestia aia doar suna hidos. mucenicii fierti sunt deliciosi, la fel ca si cei copti, cu atat mai mult cu cat contin in linii mari aceleasi ingrediente 🙂
NOU
Aia care zic ca mucenicii fierti sunt bleah, inseamna ca nu au mancat in viata lor. Eu am mancat ambele tipuri de mucenici si pot zice ca aia fierti – ftw 😀
NOU
@arhi: daca imi plac ambele versiuni de măcenici se pune?
NOU
u have to vote, man
NOU
Off.. care e faza cu mierea DE ALBINE? poate sa fie si de altceva? ma zgarie pe creier cand aud.
NOU
maria » exista si miere de viespi
NOU
De salcam, care este foarte buna
NOU
Nu stiam ca si salcamii fac miere 🙂
NOU
Numai dupa ora 17.00…
NOU
Nici in Maramures nu am auzit inca de mucenici.Nici fierti,nici copti.
In schimb,cele 44 de pahare sunt la mare cinste.
Traditia e traditie.
NOU
am fost repetent anul asta, nici mucenics, nici pahare, nimic, nimic :(, dar promit ca o sa-i fabric pe cei fierti, in zeama, cu coaja de lamaie rasa, scortisoara, rom, nuca, cel tarziu saptamana viitoare.
sunt fanul celor fierti…desi am mancat si d-aia copti si sunt bestiali…dar cu fierti am crescut si pe fierti i-am votat 🙂 a, si cu coca cruda mancata la greu, in timpul procesului de fabricatie 😀
spor la pahare celor ce se apuca azi (10) de ele !
NOU
Pana la urma fratilor este: mucenici sau macinici?
Tatoiu FTW! 😛
NOU
adevarat, in maramu’ nu am vazut cat am stat. cand am venit in bucuresti am probat din amandoua, ciorba e mai buna dupa mine. probabil depinde de cum faci zeama, ca la vin fiert, ori iti iese asa-si-asa ori bestial.
NOU
Bunica-mea, nascuta in Bucovina, facea din aia fierti. Asa ca mie aia imi plac. 🙂
NOU
DE CE 44 pahare ? ca au fost 40 mucenici ! De unde 44 pahare ????
NOU
Scrie in acest link extern care este treaba cu 44.
NOU
Gasisem DE CE CIFRA * ( am dat link-ul cu 44 mai jos : Uite de ce se modeleaza traditional in cifra * :
,,Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile,… ” citat din acest link :
ro.wikipedia.org/wiki/Sfin%C5%A3ii_40_Mucenici_din_Sevastia
NOU
Prea putine optiuni de vot, mie imi plac cei distilati 🙂
NOU
explicatie : (cica) Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, in unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti Sfinti au fost 44.
Deci..aia care suntem crestini..fara Arhi..ca e ateu declarat…bem 40 pahare
NOU
Scuze dar ar mai fi o intrebare : Mucenicii moldovenesti (colaceii cu cifra opt) au ou in compozitie care se mananca atunci cand unii moldoveni tin postul Pastelui ?
Deci, aici reteta si link-ul cu traditia de… 4 pahare in plus 🙂 peste 40 :
www.parinti.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1972
NOU
nu stiu cat de buna e fiertura aia ca la cat de scarbos arata nu am indraznit niciodata sa gust. Copti am mancat si au fost chiar buni, dar tot nu se compara cu kurtos kalacs.
NOU
In Ardeal nu se fac mucenici. E un obicei ce tine de vechiul regat.
NOU
Aia fierti sunt o chestia aparte, pe care o mananci o data pe an. Ceilalti, desi sunt f buni, sunt basically coca cu niste nuca si miere pe ea… Nu sunt ceva chiar asa iesit din comun. Poate asta e faza. Mie imi plac cei fierti mai mult dar numai facuti intr-un anumit fel. Unii sunt gretosi.
NOU
Prea multi moldoveni! :))
NOU
mama si bunica fac de ambele feluri, ii ador pe aia copti dar mananc de rup si ciorba de opturi, iese foarte buna. Atentie, aluat de “opturi” facut in casa nu chestii cumparate la punga.
NOU
Copti! Inecati in miere si miez de nuca. Putin crocanti. 😀 Yum, yum!
NOU
Mănânc de ambele feluri.
NOU
Nu se mai respecta in toate locurile,am auzit ca doar in bucovina si un pic in moldova
NOU
@mihai007 Buun, deci acum stiu de ce nu am vazut nici eu asa ceva, Acuma ar fi interesant de aflat daca avem vreo influenta alternativa de la catolici.
NOU
Citat * > Astfel in Moldova, Transilvania, Bucovina şi Basarabia de coarnele boilor sau de plug se atarna un colac din grau in formă de 8 făcut la Crăciun şi păstrat special pentru Pornirea Plugului, pentru a fi mancat după ceremonie, in unele regiuni o parte era ingropată in brazdă…
In Ardeal, cel care ieşea primul la arat era decretat Crai şi avea dreptul să judece pe cei leneşi şi cei care au făcut fapte necuvincioase in timpul postului. Această judecată făcută in faţa bisericii duminica după masă, purta denumirea de datina Bricelatului.
www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Traditiile%20primaverii%201%20de%20JMC.htm
NOU
Acuma habar nu am cine e autoarea si de unde a strins informatiile dar neam de neamul meu nu a facut mucenici.
NOU
Mie îmi place “ciorba aia cu 8-uri”, cum, în mod ironic, se exprima mai sus Maria. În general, încă de mic copil, în casa bunicilor dar și a părințior mei se pregăteau mucenici muntenești fierți, pregătiți în casă. Erau și sunt și acum foarte gustoși, chiar însoțiți de “ciorba” aferentă. Am mîncat de nenumărate ori și mucenici copți, cu miere și nuci, dar m-i se par mai gustoși cei fierți. Chestie de obișnuință și de gust. Oricum, pe prafu` ăsta, în vremurile astea foarte grele, cel puțin în ceea ce mă privește, nu-mi dă mîna să mai fac mofturi sau să fiu foarte pretențios nici măcar la mucenici !
NOU
Erau opturi sau infinituri?
NOU
e simplu. fiecaruia ii plac mai mult aia pe care ii manca in copilarie.
NOU
+ 1
NOU
ce n-as da acuma pentru niste fiertura din aia. e primu an fara mucenici… 🙁
NOU
Mucenici fierti sunt cei mai gustosi parerea mea importanta este totusi calitatea ingredientelor.
NOU
A reusit cineva dupa 5 ani de incercari sa ma faca sa-i gust si pe cei in zeama. Sunt foarte buni si imi pare rau ca nu am incercat mai repede 😛 🙂
NOU
In Banat se fac ineluse, nu opturi din coca in zeama…
NOU
Cei fierti. Sunt atat de aromati, daca-s facuti cum trebuie!
NOU
Hmmm….daca s-ar face si la Cluj, dupa o degustare de tuiculita si branza de Nasal, cred ca ar merge orice fel de mucenic. Ia arunca si aici!