Am fost săptămânile trecute la o întâlnire cu prietenul meu Adi Hădean și cu meșterul berar Zoli Borsos, la Curtea Berarilor. Și nu ne-am strâns în această selectă adunare doar ca să bem bere, mai ales că eu doar degust, fiind la dietă, ci mai mult ca să vorbim despre bere, despre valențele ei artistice, despre ce înseamnă berea în bucătărie sau în viața unui maestru berar.

Și am băut, am și discutat, am și aflat chestii interesante sau doar ne-am lăudat comesenilor cu chestiile pe care le știm. Am evitat să aduc în discuție cum se face berea în pădurile amazoniene și nici vouă nu o să vă spun. Aveți google.

Dar am vorbit 2 ore despre chestii foarte mișto.

De exemplu, știați că legea germană a purității berii, cea despre care fac caz toți hipsterii pe toate canalele de comunicare, este încălcată de absolut toți producătorii de bere din ziua de azi? Pentru că acea lege nu vorbea despre prezența drojdiilor în bere, pentru că, desigur, încă nu descoperiseră drojdia.

Berea a fost inventată acum vreo 6000 de ani pentru că, cu 1000 de ani înainte, se inventase hamburgerul și sumerienilor, inventatorii acestei mâncări, le-a luat 1000 de ani ca să își dea seama cu ce băutură merge mai bine cu acel fel de mâncare.
Tot ei pedepseau oarecum mortal berarii care stricau o șarjă de bere, atât de importantă era.

În evul mediu, berea era unele putinele surse de lichid curat, fără posibilitatea de a exista virușii caracteristici acelor vremi. Pentru că, în bere, datorită drojdiei, nu se dezvoltă microorganisme. Prin urmare, era băută de toată lumea.

O chestie pe care nu o știam, dar o remarcasem. De ce este mai amară berea englezească. Pentru că Anglia, fiind un imperiu vast, trebuia să trimită bere în toate colțurile lumii și atunci, puneau mai mult hamei în ea, pentru a se păstra proaspătă mai mult timp.

Și nu, nu poți găti mâncare bună cu orice tip de bere. Așa că ce maimuțăreli vedeți pe internet sunt mai mult maimuțăreli.

Ce este pasteurizarea? Pasteurizarea berii înseamnă tratamentul termic care distruge anumite substanțe și prelungește valabilitatea berii. Această tehnică a fost inventată de către francezul Louise Pasteur în anii 1800. Acesta a identificat rolul pe care îl au micro-organismele și drojdia în deteriorarea berii. Odată inclusă pasteurizarea în procesul de fabricare al berii, înseamnă prelungirea duratei de viață a acestui produs, prin expunerea berii la căldură. Înainte de pasteurizare, berea avea o durată de viață scurtă, așa că berile erau mereu distribuite în localitățile de lângă berării.

Berea nepasteurizată aduce în prim plan o modalitate veche de preparare a berii, unde se alătură puțină inovație și un strop de autenticitate. Astfel, berea nepasteurizată înseamnă o tehnologie de filtrare specială, realizată la rece. O tehnologie ce păstrează gustul proaspăt al berii direct de la fabrică pentru mai mult timp. Berea nepasteurizată, berea mai naturală care evită tratamentul termic regăsit la berea pasteurizată, a fost introdusă în lista barurilor în anii 1990 de către broducătorii mici de bere. O bere nepasteurizată este o bere vie – este răcită și microfiltrată pentru a păstra gustul proaspăt din fabrică. E ca și cum ai aduce berăria la tine.

Am făcut și un clip pe tema asta. Are și ceva fripturi în el, dar să știți că de-abia am gustat din ele. Tot pentru că sunt la dietă.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/zearhi/videos/1216688525115735/” width=”650″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Întâlnirea a fost organizată de către Timișoreana iar Maestrul Berar Zoli Borsos chiar este berar la fabrica Timișoreana și unul din cei mai mari berari ai României. Oamenii au făcut și propriul film al întâlnirii, film pe care îl puteți vedea mai jos.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

80 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    dar malai, malai exista cand s-a scris legea puritatii berii?

    • #2

      Asa spuneau acum cativa ani prin ziare niste ilustri fabricanti de bere de aici, ca “cere publicul” malai in bere. Fuck ’em, fuck malai, too! O sa ma duc dracu’ in Anglia, ca sa beau si eu bere, daca doar acolo a mai ramas berea amara…

    • #3

      nu, nu exista, de aia nu se punea. la fel ca la drojdie. tks, move along.

    • In opinia mea (de nebautor de bere) malaiul e adaugat in bere pentru cantitate, nu pentru calitate…
      Este, daca imi e permisa comparatia (io fiind bautor de vin), la fel cu adaugarea zaharului si a esentelor la prepararea vinurilor “premiate”.

  2. #5

    Off-topic: Omule, pe cand un post despre dieta? Eu ma lupt cu kilogramele de cand ma stiu si perd la scor si ma mai si alearga foamea

    • #6

      pai…nu e nevoie de un post, ca e simplu. nu mai manca. eu nu mananc seara deloc, am doar 2 mese pe zi. succes.

    • #7

      Secondez si eu asta cu nu mai manca, sub 2000 de calorii si esti ok. Daca zici ca faci efort si ai nevoie de mai mult de 2000 nu ar trebui sa ai kilograme in plus.

    • #8

      Mestere dar seara nu ar fi indicat sa mananci o salata cu fibre multe?Eu am hiperaciditate si nu mere doua mese pe zi.

    • #9

      nu exista rețete universale, fiecare face ce i se potrivește mai bine. ce stiu eu este ca fara voința reală de a slabi, Poti sa adopți orice dietă, e degeaba

    • #10

      Niste somon cu cream cheese cu chives pe rie bread, in traducere libera branza si slanina cu ceapa si rachiu…

    • #11

      edelweiss – incearca sa vezi de ce ai aciditate
      1. baga o analiza de sange si vezi daca ai Helicobacter pylori care provoaca ulcerul
      2. daca n-ai bacteria cauta-te sa n-ai hernie hiatala

    • #12

      Eat less move more, e atat de simplu

    • Bilic rulz. La mine e work în progress acum.

  3. #14

    Ce mai cauta lumea (poz.1) imgur.com/gallery/bMYvv
    Ba da-o dreaq, chiar asa? Cu soacra????

  4. #19

    Am impresia ca te simti vinovat ca ai halit o turma de antilope,prea repeti aia cu sunt la dieta.Misto articolul iar domnului Hadean tot respectul.

  5. #20

    stie careva de ce nu se mai gaseste Clausthaler prin magazine? gracias

  6. #21

    Nu sunt genul sa urmaresc exact ceea ce fac oamenii, si sa vreau sa fac si eu, dar chiar as vrea sa imi placa berea, pentru ca majoritatea oamenilor se uita la mine ca la persona non grata de cate ori le zic ca absolut orice bere am incercat in 22 de ani de viata, la orice pret, din orice tara de provenienta, de orice tip, si produsa de orice brand mi s-a parut cel mai bine descrisa in urmatorul fel : ce este posirca asta amara, si de ce dau oamenii bani sa bea asa ceva ?

    Cum faceti sa va placa berea, ce este de placut la ea ? Cum de a ajuns fix acest lichid // aliment // you name it, amarui si dubios, cea mai populara bautura de pe lumea asta dupa apa plata ?

    • #22

      cred ca berea e mai populara decat apa plata, altfel ar fi mai ieftina decat ea.

    • #23

      Unii, mai norocoși, trăiesc în țări în care berea e chiar mai ieftina decât apa plata.

    • #24

      Era să răspund, dar am observat la timp cu cine stau de vorbă.

    • berea tb bauta: rece tare, si pe nerasuflate pana simti ca nu mai poti. Apoi lasi gatul sa se odihneasca.

      In alte versiuni poti sa zici si ca tine 🙂

    • #26

      Omul e facut să evite mâncarea sau băutura cu gust amar, este genetic, gustul amar fiind foarte des asociat cu alimente toxice sau alterate de care omul trebuia să se ferească.
      Adică e normal să nu îți placă berea. Nici mie nu îmi place, nici apa tonica. De asemenea gustul diferă de la om la om așa că berea are gust diferit de la persoana la persoana
      news.psu.edu/story/159262/2011/04/01/research-shows-taste-perception-bitter-foods-depends-genetics

    • #27

      V3nt0R, te inteleg perfect.Si eu am gustat bere de cateva ori, mi s-a parut amara si dubioasa, habar n-aveam cum dracu’ pot bea oamenii asa o porcarie.

      Dupa care la 14 ani am ajuns prima oara intr-o rockoteca, unde am avut o epifanie……

  7. #28

    un topic extrem de interesant. chiar sunt curios ce fel de comentarii o sa produca, eventual unele cat de cat avizate.

    eu, de exemplu, auzisem ca berea a fost descoperita, ca ar exista indicii serioase ca asta s-a intamplat prin sumeria, acum intre 7 si 12 mii de ani. si ca ar fi stat la baza evolutiei civilizatiei, oamenii puandu-si problema cultivarii granelor si cu alte scopuri, in afara de a se hrani pe durata migratiilor.

    • #29

      nciunul nu se uita la film?

    • #30

      E film cu poze sau e d-ala cu scris?

    • #31

      daca nu lasi mai mult timp sa treaca la titlurile alea, csf nai csf

    • #32

      am incercat eu, mi se tot frame-uieshte. deh, pc made in 2008. dar promit ca ma uit. #aisuertugad!

  8. Si daca nu exista drojdia inainte de 1516, atunci cum se realiza fermentatia mustului de orz?

    • #34

      uita te la fiLM

    • #35

      Fiindca se stie, drojdia a aparut prin lege. Mai greu pana la Pasteur, cu al sau prozelit german, care a identificat, ca sa zic asa, evidenta…

  9. #36

    Cui ii pasa de bere? Meme-uri cu rachiu si mandrute sunt the shit. E 2017 gen…

  10. #37

    mie mi se pişă un poliţai cu nevasta-sa pe tavan de trei luni, nu-mi mai trebuie bere; www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=aANJHqRmWFk
    www.youtube.com/watch?v=bu3kfXg4qy8

  11. #40

    Ceea ce mi se pare interesant la maestrul Zolly este faptul ca el nu este bautor de bere. Poate ca asta e conditia sa lucrezi in fabrica de bere, sa nu bei tot ce produci.

  12. #41

    Pasteur scriem, Pasteur zicem, dar de chemat il chema Louis. Poate pe fiica-să s-o fi chemat-o Louise. 🙂

    • #42

      de fapt era roman si era pastor. in timpul transhumantei incalzea berea ca sa nu-i inghete dintii, de unde si denumirea procedeului.

  13. #43

    10$ nu a avut producatorul clipului ca sa cumpere melodia de pe audiojungle? a trebuit sa o lase cu ‘watermark’? :))))

    • #44

      Le-am scris asta în comentarii pe YT acum mai bine de 19 ore și nu au reparat, deci probabil treaba e intenționată. 🙂

  14. #45

    e clar ca nu ai cum sa mai respecti legea de la 1516. Sa ne imaginam numai ce beri ar iesi daca producatorii asteapta ca drojdia din aer sa isi faca treaba. Sau in ce conditii insalubre ar trebui sa fie facuta berea . In ziua de azi e nasol de tot daca iti apare in tank alta drojdie in afara de cea pe care ai pus-o tu(drojdii salbatice). Banuiesc ca acum se refera la faptul ca nu exista enzime, e-uri, extracturi in bere.

    Fabrica de bere timisoreana a aparut mai ales ca necesitate. Timisoara a fost fondata pe teren mlastinos iar apa potabila era greu de procurat iar baietii aia de au facut fabrica stiau de pe atunci ca in bere nu traiesc bacterii sau alte micro-organisme daunatoare si au tinut in frau bolile vremii.

    • #46

      Uite un clip interesant: vimeo.com/23278902

      Simai interesant e ca e logic, cap coada. Evident, si daca faci bere cu apa din hazna, cand o fierbi (e in Reinheitsgebot), moare tot. Si iti spun cu toata sinceritatea, sa stii ca prin aer circula niste drojdii foarte capabile de fermentatie. Nu or avea ele profilul cel mai “etic” pentru ce vrei sa faci, dar daca poti sa faci din ele o “maia”, cu siguranta poti sa faci si o bere.

      Doamne, ce povesti erau pe vremea lui Nea, cu fabricile de bere in care, cand goleau vagoanele de malt, le goleau si cu sobolanii care se hraneau din ele. Culmea, nu prea erau povesti :)!

    • #47

      @der: adica tu vrei sa spui ca practic pe vremea lui Nea berea era “fortificata” cu proteine de la procesul de fierbere in care erau, sa zicem, implicati si sobolanii???
      Pai d-aia n-a murit bre nimeni de foame pe vremea aia, pentru ca se bea multa bere “fortificata”!

    • #48

      Ai zis bine…”cu siguranta poti sa faci O BERE”. Sa stii ca nu e asa simplu cu apa, o fierbi si gata e pura. Nici apa de la retea nu e buna pentru bere daca nu o filtrezi corespunzator. Pana si drojdiile de cultura pura reactioneaza nasol la anumite chestii din apa.

      P.S: Drojdia de bere e diferita de cea de paine

    • #49

      @GH(blK): fortificata e un termen ultra-decent, ma bucur ca l-ai folosit. Give or take, dintr-o tona de malt poti face cam 5 de bere. Imagineaza-ti cum arata o fabrica de 10.000.000hl (ceea ce e o dimensiune oarecum medie), ca ritm de productie. Cam 10-20 vagoane zilnic, pe care, inainte de macinare, le “tria” cel mai probabil doar un soi de gratar (sau de grilaj), cu rolul de a tine departe de moara, eventual, bolovani sau lemne, ce naiba mai putea fi amestecat pe acolo. Restul, poti sta linistit, ajungea direct in flux.

      @Alex: De ce nu e buna apa de la retea? Ca nu are Ph corespunzator? Sau ca are prea mult clor? Evident, e ideal sa aiba calitatile apei de Plzen, dar, din ce stiu eu, asta e chestie legata de randamentul de conversie a zaharurilor. Iar drojdia de “cultura pura” nu are ce sa caute in apa de la retea. Cand ajunge in ceea ce va deveni bere, deja vorbim de cu totul si cu totul alt echilibru de elemente. Eu nu sunt berar, vorbesc si eu din ce mai aud pe la radio (podcasturi), te cred pe cuvant ca nu e acelasi lucru in pliculetul Fermentis de 17 lei si ala Dr. Oetker de 1 leu, ambele de 11.5g, insa, daca as avea niste malt si niste hamei, ma jur ca as incerca, din pura curiozitate, sa vad ce iese.

      Pe vremuri, exista o expresie, pe care o foloseai astia mai moshari ca mine: domne, mananca domne drojdie de bere, ca are vitamina B, e sanatoasa. Ghici de unde se cumpara? De la magazinul de paine.

  15. #50

    La o toneta de inghetata:
    – Buna ziua, patru inghetate va rog!
    – Mari sau mici?
    – Aveti mici? Patru mici si doua beri!

    • #51

      Ai un typo. Ai scris gresit 4 beri si 2 mici

    • #52

      La naiba cu autocorectul asta instalat de consoarta.

  16. Hehe. Am si eu un prieten care a terminat facultate de berari in nemtia. E intotdeauna o placere sa discut cu el despre bere. Bine, chestiile astea le poti afla si citind de pe net, da nu e mai distractiv sa iti povesteasca cineva?

  17. #54

    În România avem vreo 15 microberării de bere artizanală românească, I.P.A., Lager-uri, Ale, Stout și tot ce-nseamnă bere naturală, bună – nu otrăvurile indistriale făcute marii producători.
    Mi-ar fi plăcut dacă ai fi căutat asemenea beri, că-s tare bine făcute.
    După ce le-ncerci poate revii cu un material despre acestea, sunt sigur că vei rămâne impresionat.

    • #55

      Nu e ca si cum nu ar sti Cetin despre berile artizanale :))… esti nou p-aici?

    • #56

      pare noutz:))

    • #57

      Nu am zis că nu știe – nu subestimez puterea cetinului într-ale cunoștințelor despre bere. Numai zic că merită-ncercate.
      Citesc zilnic, comentez rar – nu particip la concursuri. 🙂

    • #58

      confirm, si-a schimbat mailul:)

    • #59

      Vad ca a ia avant curentul asta cu IPA-uri, ale stout si toate nebuniile de beri. Eu, oricat de bautor de bere as fi, nu pot sa beau mai mult de una-doua sticle de IPA/ale. Plm, sunt atat de amareeee de te doare capatana instant.

    • #60

      Tu ce beri ai incercat din astea artizanale?

    • Alex: moda, mai amare, mai aromate, mi se pare ca si mai ieftine de facut. E logic sa ai d-asta la microberarii.

    • #62

      Animaloo: Mai aromate inteleg, si mie imi place aroma de la inceput…dar amareala de final ma omoara.

      In nici un caz nu sunt mai ieftin de facut, din contra…mult mai scump. De exemplu la 1000 de litri de IPA intra materie prima cat la 2000 de blonda. Plus ca dureaza in general mai mult sa faci o bere speciala si daca nu ai tank-uri de maturare suficiente ti le blochezi aiurea.

    • #63

      Alexandru este de ceva vreme noul guvernator al fabricii de bere Terapia. Aveţi încredere în el, este doxă de berărit!

    • #64

      oh, ce promovare:)

    • #65

      Da mă, Alexandrus Aurelianus guvernatorus berarus…

    • #66

      timisoreanus?

    • #67

      Bucuresteanus:))

    • din ce inteleg timpul e mai scurt la ipa si ai costuri mai mici cu racirea.
      oricum: moda 😀

      aici beau Alt. Asta comerciala e mai fina, da e si 59centi sticla. Alea mai “speciale” bat inspre 2e si, una dintre ele e mai amara. Evident, mie aia imi place, da plm, 2e e o palarie de bani 😛

    • *si vezi ca nu te contrazic, ca nu am destule informatii pentru asa ceva. Doar is curios. Oricum nu ma apuc sa fac bere

    • #70

      Ar fi mistosa fie 15 microberarii, cred eu insa ca, operationale, sunt maxim 10. Dar cica mai vin din urma.
      @Alex: de ce spui ca intra in 1000l de IPA materie prima cat in 2000 de blonda?

    • #71

      Am dat un exemplu. Poate fi cantitate dubla sau nu(depinde de berarie) dar cu siguranta intra mai multa materie prima. Prin materie prima nu ma refer la malt(care e normal ca nu il pui dublu, desi poti pune mai mult) ci la hamei. Iar hameiul pentru ipa,ale e mai scump. Daca faci si infuzare la rece iar cresc costurile. All in all o ipa iese mai scumpa cu pana la 100% ca o blonda

  18. #72

    Eu le iau de aici www.berero.ro/.
    Sunt unele care nu-s chiar așa de amare, îți recomand un Ground Zero – Morning Glory. Mie-mi place foarte mult exemplul lor, și-au deschis o microberărie-n Băneasa, acum nu mai e așa de micro. Sunt foarte pasionat de berile artizanale și le recomand tuturor. Îmi place să văd diferența dintre ele. Acum doi ani mă credeam expert într-ale berii, țin minte că mă lăudam cu Zăganu ori Nenea Iancu până am descoperit ce-nseamnă să bei bere bună. Contează și tipul de pahar, plus multe alte detalii pe care încă le-nvăț.
    Preferatele mele ar fi: Ground Zero – Morning Glory, Hophead Nebrună, iar dintre lager-uri îmi place mult Nemțeana.
    Plătesc ce-i drept mai mult dar nu numai că îmi satisfac pohta’ de bere bună ci susțin cât de cât și industria asta.
    Noroace! 🙂

    • #73

      acum 4 ani, cu ce ironie mi se explica ca nenea Iancu e varful de gama al berilor romanesti…

    • romanesti….

    • #75

      exact. plus alea cu Nu conteaza ca e facuta in germania, tot romaneasca e:)))

    • #76

      Bre, ground zero e inca microberarie in toata regula. Incearca si HopHooligans, merita 😉

    • #77

      Am vrut să adaug și o propoziție despre Hop Hooligans dar m-am gândit că mă lungesc prea mult în comentariu.
      Da, Hop Hooligans vin tare din urmă cu bere la fel de bună. 😀

    • poi da. E facuta in germania dupa o reteta nemteasca. Se cheama nea iancu deci e romaneasca. LOGIC

    • #79

      Interesanta si The Green Gecko IPA No. 2, de la Lidl. 🙂

  19. #80