Știu, știu, e un titlu foarte haios, mulțumesc.
Se dau niște hard facts. Copiii, în românia, primesc o alocație de la stat, ceva gen 300 de lei, până în 2 ani. Reținem faptul că o persoană fizică primește niște bani.

Întâmplător, baniiîștia îi primește și fiică-mea, prin benevolența statului român. Fiind minoră, îi primește în contul mamei sale, deschis la Banca Transilvania. Nu mă judecați, e deschis acolo pentru că acolo are creditul la casă, nu din alte afinități.

Mno, am zis noi că ok, să se ducă în cont, banii copilului sunt banii copilului, nu ne atingem de ei. Doar că Banca Transilvania consideră că banii copilului sunt banii ei.

Mai exact, de fiecare dată când intră acei bani în cont, banca îi ia și plătește cu ei rata maică-sii. Serios, banii unei alte persoane sunt folosiți de către Banca Transilvania pentru a achita, automat, rata unei persoane complet diferite.

Motivul? Nu avem cum altfel, procedurile interne ne obligă să luăm bani din cont să achităm rata.

Repet, Banca Transilvania ia banii unui om și achită, cu ei, creditul altui om.

În altă ordine de idei, dacă chestia asta e reală, cred că e un mare breach de GDPR și cineva o să și-o fure.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Niste hoti astia de la Transilvania 😀

    Daca tot nu te atingi de ei, ar trebui sa muti alocatia intr-un cont deschis la alta banca (la Raiffeisen, ca tot ai cont acolo). Stiu, Capitanul Evidenta, mi s-a mai spus 🙂

    • #2

      Hait! Raiffeisen ai scris? Mătușa SRL – consultant bancar.

  2. #3

    Este un mare breach de GDPR pentru ca se dezvaluie date personale ale clientilor si angajatilor si cred ca si secretul bancar este incalcat prin prisma faptului ca apare cati bani are un client al unei banci; client care poate fi usor identificat din emailul in clar.

    Alin ar putea sa ii plimbe pe astia de la BT prin tribunale pentru faza asta. Si cred ca ar avea si mai multi bani sa se distreze in Olanda. :).

    Legat de faptul ca banca ia niste bani destinati alocatie si plateste un credit, aici cred ca au speculat in gaura in legislatie.

  3. #4

    Cam urât… Să publici pe internet câți bani are în cont un client al băncii.

  4. #5

    Hmmm interesanta faza cu BT, dar sincer eu ma astept cam la orice din partea bancilor in RO. Am o curiozitate, nu se poate infiinta inca un cont separat pentru alocatie, administrat de parinte? Asa se separa alocatia de contul de unde se plateste rata si nu mai baga BT mana in buzunarul care nu trebuie. Intr-adevar, e o prostie ce se intampla si ar trebui sa se schimbe asta.
    Scuze daca par ignoranta, dar nu am experienta bancilor in RO si sunt chiar curioasa. De ex., locuiesc in strainatate si am la banca 3 conturi diferite, la unul din care sunt legate doua carduri, deci posibilitati de separate a banilor sunt multe. In RO se practica treaba asta?

    Faza cu scrisoarea, tare! Dar ai dreptate, cineva chiar ar trebui sa si-o ia rau in mufa pt publicarea ei fara redactarea numelor si email-urilor macar…

  5. #6

    Am un feeling ca Maria Amelia Dumitru isi va actualiza contul de eJobs in perioada urmatoare

  6. #12

    Pentru publicarea datelor personale ale persoanei respective, cred ca o sa zboare ceva lume, mai ales ca e motiv bun, acum, in perioada de pandemie si reducere de efectiv. Eu sa fiu autorul declaratiei, i-as zgaltai un pic cu legea, si as cere compensatii.

    Motivul declaratiei este de fapt transpunerea unei directive europene ce are ca scop prevenirea spalarii banilir, etc……faza nu e noua, prin 2007 am imprumutat cateva mii de euro de la o banca, si lezat de intrebare, i-am spus domnisoarei de la ghiseu ca vreau sa imi indeplinesc un vis din liceu, si anume sa merg cu prietenii in Thailanda sa facem turism sexual; tin minte ca avea un zambet enigmatic, da si eu am fost aiurit si nu am exploatat filonul.

    Cat despre “furatul” banilor, atata tim cat sunt niste venituri ce intra intr-un cont, din care se debiteaza un credit, pare normal, cred ca era mai logic sa deschideti un cont de economii pe numele fiicei; eu si sotia am deschis un cont de economii, un livret, ce are dobanda mai ok, pe numele fiicei, pe care il alimentam lunar (nu avem noi aici alocatie ) , iar in caz de faliment etc, banii ii raman ei, deci nu este expusa.

    • #13

      nu pare normal deloc, legea interzice EXPLICIT sa se atinga de banii copilului. nici macar ANAF. nu poate pune poprire pe sumele din conturi care apartin copiilor.

    • #14

      @Arhi – mecanismul e simplu : Cand e scandenta, banca isi trage automat din contul curent suma corespunzatoare ratei. In mod normal – ar trebui sa ai in cont aceasta suma la momentul respectiv. Cine-i de vina daca la data scadentei suma corespunzatoare ratei nu e in cont?

      Ce vrei tu acu e ca banca sa introduca tot felul de algoritmi care sa determine apriori sursa banilor si eventual destinatia lor . De parca si asa, cu lucruri simple, nu au tot felul de bug-uri si de perioade cand le cade sistemul etc etc…

    • #15

      nu, ce vreau eu e sa respecte legea si sa nu se atinga de banii altei persoane. faptul ca voi nu intelegeti un text simplu e problema voastra.

    • #16

      Bun, si care ar fi solutia sa nu se mai intample asta?
      Mi se pare ca e de nod in papura situatia

    • #17

      tu intelegi ca e ilegal sa se atinga de banii copilului? solutia e sa nu se atinga de ei, simplu. banca are tot cursul banilor la dispozitie, stie de unde vin, stie suma, acei bani nu ii apartin. doamne, romani, bagami-ash

    • #18

      Hai sa dau un exemplu. Contul tau e ca un hambar cu porumb. Pe el e o eticheta “Porumbul lui Arhi”.
      Statul iti arunca lunar 10 stiuleti in hambar pentru copil. Banca stie cine a aruncat stiuletii si cati. Dar odata intrati acolo, sunt inca 10 stiuleti pe langa alti 1000. Cand vine scadenta lunara, isi ia din hambarul tau cat trebuie.
      Tu vrei ca banca sa stie care sunt stiuletii copilului si sa nu se atinga de ei. Nu se poate.

    • #19

      deci banca vede ca cei 10 stiuleti nu sunt ai mei, stie ca sunt ai copilului dar ia din ei, desi legea zice ca nu. am corectat eu exemplul, ca era stupid. poti sa te opresti, e ok.

    • #20

      Abia acum, când ați exemplificat cu știuleți, am înțeles și eu.

      Maithun, analfabet multifuncțional

    • #21

      imaginea din creierul meu, acum, priceless

    • #22

      Eu am inteles ce zice legea, am inteles ca vrei sa se respecte legea, eu zic doar ca nu cred ca e fizic posibil sa se respecte legea.

    • #23

      Ce inteleg eu:
      1. In contul x intra o suma lunara, cu titlu de alocatie pt copil.
      2. Din contul x nu se fac retrageri de catre titular.
      3. Banca ia bani pt plata ratei din acelasi cont x.
      4. Banca nu are voie sa ia banii din alocatie.

      Solutia e simpla. Banii sunt bunuri de gen, deci banca trebuie sa se asigure ca, in cont raman mereu sumele varsate cu titlu de alocatie. E simplu. Ce e in plus, poate lua. Ce nu e in plus, nu. Daca nu sunt bani in plus, nu poate lua. Aia e. Viata e dura. Si da, mi se rupe daca trebuie sa implementeze algoritmi noi, nu e problema mea, are o obligatie legala care trebuie respectata. Aia e.

    • #24

      exact, doar ca banca alege sa nu.

    • #25

      Stai. Știuleții se pot face și la microunde, așa am aflat de curând. Asta era imaginea?

      ps: chiar am încercat, sunt f .. moi 🙂

    • #26

      dude…

    • #27

      Atunci fa o plangere la ANPC sau unde se face si gata, ca discutia poate merge la infinit. Fara nici un misto! Sunt curios ce se va intampla! Ca vina e la banca sau la lege, un rezultat benefic va fi.

    • #28

      La fel si la mine, banii sunt transferati in contul mamei. Dar am creat un virament automat la 2 zile dupe ce intra de obicei alocatia intr-un cont de economii
      Problem solved.

    • #29

      Am trait sa o vad si pe asta, banca fura bani la propriu de la alta persoana si vin unii aici pe forum si zic ca este ok…asa este sistemul si nu se poate face nimic.Ce sa mai zici la asa ceva.

    • #30

      si inca nu ai idee cate sterg in spam, care imi explica aceeasi labareala ca e ok ca banca sa fure banii unui cetatean. tara de idioti

    • #31

      Mă piș pe algoritmii lor, sincer! Nu mă interesează prin ce modalitate o fac, dar e anormal să iei bani de pe un nume, tu ca bancă, ca să plătești datoriile altcuiva! Doar dacă cumva o fi vreun credit comun soț/soție!
      Altfel, dacă se știu așa incapabili, mi s-ar părea normal să inventeze toate băncile ceva gen cont venituri minori, în care să se vireze automat toate chestiile gen alocație stat, pensie alimentară, titularul să fie minorul și să fie administrat de către părinte, iar de contul ăla să n-aibă voie să se atingă!

    • #32

      “mi s-ar părea normal să inventeze toate băncile ceva gen cont venituri minori”

      Da, a fost inventat. Prin ’98,’ 99 Sparkasse din Dresda a inventat “contul Mickey Mouse”. Era pe gratis… Complet, absolut totul era gratis. Plus faptul că de facto se putea deschide contul fără niciun act de identitate. Cunosc persoane care rulau firme cu zeci de angajați pe contul Mickey Mouse. Faza a ținut însă numai doi ani.

    • #33

      imi place asta cu “nu se poate” … mai exact ce nu se poate? domnu it-ist sa bage niste cod acolo sa fie un filtru pentru treaba asta? give me a break. se poate face garantat, problema e ca probabil nu se vrea sau n-a ridicat nimeni problema asta dpdv legal la ei.

  7. #34

    client BT aici… de aproximativ un an mi-am schimbat jobul și banca a început să mă lovească cu idioțenia comisoanelor bancare fiindcă firma nouă (firmă mare cu sediul în București și activitate națională) nu are “convenție” de plată a salariilor cu ei ci cu alte bănci, deci caut în prezent să îmi schimb banca.
    Din fericire nu am rate sau vreun credit așa că este mai ușor să mă mut la altă bancă.

    – comision de încasare al salariului – 5 lei /lună
    – comision de încasare a primei de sărbători – 5 lei (prima era de sub 400 lei)
    – comision de încasare a unui bonus – 5 lei (bonusul era de sub 300 lei)
    – comision de plată a întreținerii la Asociația de Proprietari – 5 lei/lună (fac plata întreținerii prin bancă)
    – și alte câteva comisioane d-astea pentru plăți diverse.

    Plus măgăria cu faptul că la contul curent dobânda este ZERO, ZILCH, NADA.

    e.g. de Paște și Crăciun 2019 banca mi-a făcut câte un “cadou” … un comision de încasare = 15 lei doar ca să îmi încasez salariul (+primă+bonus) în lunile respective.

    De Paștele 2020 nu s-au dat prime la noi, pe motiv de pandemie, probabil asta a fost situația cu majoritatea firmelor din țară deci anul ăsta cei de la BT nu cred că au încasat prea mult din comisioanele alea grase care le veneau de obicei în perioada sărbătorilor.

  8. #35

    Nu este intenția mea să iau apărarea BT, dar chestia asta se face automat, de către sistem. În contractul de credit cu siguranță scrie că dacă nu sunt bani în contul atașat creditului banca poate lua banii pt rată (sold, comisioane, dobânzi, e o ordine menționată) din orice cont deschis pe numele titularului creditului.
    Contul de alocație al copilului e deschis pe numele mamei, sistemul de operare al băncii nu face diferențe ce bani intră acolo, el trage automat banii în ziua scadenței ratei.
    Dacă tu te duci cu scandal, cineva o să facă manual niște operatiuni și se rezolvă. Luna asta. Luna viitoare se va întâmpla la fel, pt că efectuarea manuală a tragerii ratei dintr-un cont după ce s-a verificat ce bani intră în contul ăla, eventual după ce s-a cerut o aprobare/opinie, pt cei câteva mii de clienți în aceași situație implică un nr de angajați, timp, salarii, logistică, etc pe care nicio bancă nu și le poate permite.
    Ca fost angajat în sistemul bancar care s-a lovit de chestii care pornesc din situații asemănătoare pot să spun că adevărata problemă nu e la bănci. Ci la statul român.
    Statul român care vrea musai și neapărat să vireze alocația copiilor în contul părinților. Statul insistă să vireze banii unei persoane în contul unei alte persoane (banca ia banii din contul titularului de cont, chiar dacă beneficiarul real e altul; am încredere că vei sesiza diferența 🙂 ).
    Asta în condițiile în care “copilul este titular de drepturi și obligații încă de la concepție, cu condiția să se nască viu”.
    Dpdv juridic se poate deschide cont pe numele copilului din secunda nașterii cu părinții/tutorele imputerniciți și să primească acolo alocația. Și indiferent ce se întâmplă cu conturile părintelui, contul copilului va rămâne intact pt că este pe numele copilului.
    Sunt probleme imense când vin popriri, pt că se blochează și contul de alocație (banca riscă validarea dacă nu face asta), toate operațiunile se fac manual, în fiecare lună, cu hârtii și aprobări.
    Sunt probleme imense când părintele titular de cont de alocație moare. (Contul defunctului se blochează și se mai mișcă doar cu certificat de moștenitor, alta banca riscă amenzi și tot felul de alte sancțiuni).
    Sunt o grămadă de probleme doar pt că idioții care au făcut legea nu înțeleg că un copil poate fi titular de cont fără probleme.

    • #36

      sistemul ar trebui sa faca diferenta, pentru ca sistemul vede si de unde vin banii. faptl ca sistemul nu vede este responsabilitatea 100% a bancii

    • #37

      Sistemul asa functioneaza de cand exista conturi, nu vede. Si BT nu are ce sa faca. Cum zicea cineva, vina e a legilor romanesti.

    • #38

      “pt cei câteva mii de clienți în aceași situație implică un nr de angajați, timp, salarii, logistică, etc pe care nicio bancă nu și le poate permite”.

      Vai săracele bănci, nu își pot permite câțiva programatori, adevărul e ca o sa saraceasca acționarii dacă iau dividente cu un câțiva cenți mai puțin pe acțiune…

      In rest, superbe discuțiile (banii sunt al altcuiva și ii trage banca). Nu se poate domnule, asa e sistemul. Nici noi nu o sa votam cu alții, ca asa e sistemul, nu avem ce sa facem. O sa ne facem bine în 1000 de ani în stilul asta…

  9. #39

    Drepturile omului au fost depasite de mult de drepturile bancilor.
    Stiu ca democratie and shit, dar nu mai poti trage o basina fara sa ia o banca un comision.

    • #40

      Same here!
      Alpha Bank isi tot tragea banii din contul de alocatie al copilului, deschis pe numele mamei.
      Am luat-o pe cale ierarhica, le-am spus frumos ca nu ai dreptul, ca exista lege clara referitor la acest lucru. Ei tot asa faceau. Am sunat pe nr de centrala, am vb cu cineva de acolo, abureala d-aia tâmpă, la fel ca cele de la ghiseu.
      La un moment dat m-am dus la ghiseu si am amenintat agresiv verbal cu OPC si avocat.
      Mi-au promis ca nu o sa se mai intample.
      Sunt 6 luni de cand nu s-a mai intamplat.
      Cineva mi-a spus ca vor relua, si sa fac notificare scrisa pe mail, si apoi OPC.
      Sper sa se potoleasca.

  10. #41

    ar trebui alt tip de cont exact pentri destinatia respectiva. exista asa ceva in mai ales in situaria in care protect copilului e implicata ( divort, mosteniri catre copii etc). nu ar tb luat comisio etc si nici facute plati la nu stiu ce nelegat de copie. Bun, poti scoate cash si luat tigari dar asta tine de normalitatea la cap a parintelui/tutore etc.

  11. #42

    Văzusem acum puțin timp o analiză, un tabel cu câți bani pierzi ținând o sumă de bani la diferite bănci – analiza era făcută pe 1 an de zile pentru suma de 1000 USD. Pierdeai minim vreo 20 USD la cea mai “bună” bancă și vreo 60 sau 80 la ING, parcă. Așadar, legea spune că trebuie să justifici sume de peste 10 mii. Și dacă declari că îți iei mașină dar de fapt îți iei un iaht ? Ce se întâmplă ? Asta seamănă oarecum cu declarația pe care trebuie să o completezi ca turist. Motivul sejurului.

    • #43

      Care-i legătura dintre deprecierea depozitului în dolari și justificarea sumelor mari retrase?

  12. #44

    Nu stim de unde avea 85k euro, dar e clar ca poate sa se stearga la fund linistit cu cateva bancnote de 100 dupa ce castiga procesul cu BT pe baza pozei. De asta trebuie sa avem grija cand trimitem chestii prietenilor, ca nu stii unde pleaca share-ul.

    • #45

      Mai, sincer când de doi ani de zile la fiecare site clicat îti apare ca trebuie sa mai clichezi cel putin o data pentru protejarea datelor personale, se vorbeste de asta des. Si lucrezi la o banca unde la un moment dat ti s-o fi zis si repetat ca totusi chestiile sunt confidentiale. Si tot ce gasesti mai bun e sa faci poza si sa trimiti complet neblurat ne taiat ne nimic la oricine. Pai e prostie. Poate e de moment, toti avem din astea când ne pleaca creierul în pauza, dar e prostie monumentala.

  13. #46

    nu este constitutional sa discriminezi, furand doar de la majori!
    curat neconstitutional, garantat geany!

  14. #47

    Fix la fel si aici. Credit la BT, alocatie tot acolo de toanta. Banca isi ia 130 de lei din cei 150 in fiecare luna. Asa cum mi-a blocat acum 2 ani contul in care imi intra indemnizatia de crestere a copilului pentru ca aveam poprire. Rezolvat atunci cu scrisoare de la avocat. Acum nu mai incerc sa rezolv pentru ca rata aia oricum trebuie platita si ma scuteste de o bataie de cap. Dar ideea e ca se rezolva daca sunt trasi de maneca oficial.

  15. #48

    cred ca amândoi angajatii Btrl tocmai au ramas fara loc de munca

  16. #49

    La fel si la mine, banii sunt transferati in contul mamei. Dar am creat un virament automat la 2 zile dupe ce intra de obicei alocatia intr-un cont de economii
    Problem solved.

  17. Tarziu ati aflat ca bancile te fura de te indoaie. Am scris pe tema asta cred ca de 1000 de ori, toti au ras de mine, ca sarakule, etc. Mai nou am aflat [ neconfirmat ] ca la BCR iau 15 lei pentru ca sa depui bani la ghiseu. Problema este ca statul te obliga sa invarti banii prin banci, altfel cica nu e ok. Asadar esti la mana lor, fara alternative. Mai mult, daca maine ne decidem toti sa ne luam banii de la banci, statul le da ajutoare din banii nostri. ncf…

    Nu stiu cum e cu alocatiile, din cate stiu se poate face cont pe numele minorului. Cel putin asa era odata .. am vrut sa fac si eu, cu conditia sa nu-i scoata pana la 18 ani, mi-au zis ca fara conditii, ai pus banii, sunt ai lui.

    Tote teoretic la explicatii cred ca scrie alocatie, deci e simplu de filtrat. Pe de alta parte, daca tu nu ai grija sa pui bani, banca executa ce gaseste. Cand pui rata, raman aia 300 in plus pentru bebeu. Oricum e clar ca pe tine te enerveaza gestul, ca pana la urma cu siguranta ai suficiente fonduri ca sa nu stai in aia 300 de lei de la stat. Smecheria e ca nu suntem uniti, ca radem cand unui ai se intampla ceva nasol si el se plange, atata timp cat nu ne afecteaza direct.

    • #51

      Pustiul nu e nevoie sa afle ca are un cont la banca pe numele lui. Oricum pana la 14 ani nu are buletin, deci nici o sansa sa scoata ceva.

    • #52

      Nu e nici o problema sa treci banii prin banci, se practica peste tot, insa in alte tari bancile apartin capitalului local, si daca se supara guvernul respectiv (caruia ii pasa de proprii cetateni si nu e pus pe capatuiala/marioneta tarilor straine) ii invita frumos la negocieri si comisioanele dispar; in Romania, si futut, si cu banii luati.
      Cat despre unitate, nu a existat, nu exista si nu va exista decat rarisim la natia romana.

    • #53

      @Zarax Fara buletin, e mai complicat, dar s-ar putea sa afle ca are cont in banca pe la vreo 7 anisori, cand o sa invete sa citeasca si o sa vada ca in fiecare luna vine un plic pe numele lui in care e extrasul de cont. Pana la 14 ani nu poate face nimic, dar exista riscul ca pe la vreo 14 anisori si o zi sa te sune din Las Vegas sa-ti spuna sa nu-l mai astepti sa vina cu painea de la magazin.

  18. #54

    Astia care tot o dati cu banca vietii, ca asa e sistemul, si alte aberatii de drone, voi sunteti constienti ca sistemul e facut de niste baieti si de acolo lipsesc niste IF-uri, nu?

  19. #55

    Sa vezi tu magarie la BRD. Un girant la creditul meu, imputernicit pe un alt cont mai baban al unei terte persoane, fara nici o legatura intre noi. Doar pt. ca din neatentie am transferat o suma mai mica intr o luna, au retras diferenta din contul tertului fara nici o jena… motivul, din partea lor a fost foarte evident… girantul meu e imputernicit pe alt cont. M-am crucit, am stins creditul cat mai repede si dus am fost. Never, ever BRD.

  20. #56

    cica sa sustinem economia locala iar o banca ticaloasa precum BT are comision si la plata si la incasare, comision la internet banking si la mobile banking. mai poti spune ceva?

    • #57

      nu stiu pe ce baza functioneaza ei, dar sa iti zic una buna: pe mine m-au sunat sa imi dea gratuit, PE VIATA, internet si mobile banking :)).

  21. #58

    Si BRD face la fel.
    Eu mereu o patesc pentru ca salariul de ceva vreme intra dupa data scadentei.
    Am primit aceeasi explicatie, ei iau banii pentru rata, nu se uita de unde vin banii.

    • #59

      tov. Silvana, ultima oara ati comentat în martie…

  22. #60

    Cum, Banca Transilvania fură banii la copii ?!
    Nu credeam că Banca Transilvania fură banii la copii …