Stătea Barna el așa,
Și adânc el se gândea,
Se gândea, se tot gândea,
să facă cu pensia.
Cumva.

Și a stat și s-a gândit,
Mări și s-a socotit
Și în barbă el și-a spus:
De ajuns, țăranii mei,
Voi, cei lei și paralei
Eu lege nouă voi da,
Și din gur’ așa zicea:

Ca să poată unii să iasă la pensie la 45 de ani, restul trebuie să iasă la 80. Ca să ne putem păstra privilegiile, ceilalți trebuie să muncească mai mult, eventual, până la moarte. Ca să putem da pensii uriașe judecătorilor care ne scot basma curată, cineva trebuie să și muncească. Și v-am ales pe voi, feții mei, să aveți grijă de veniturile noastre uriașe și să ne faceți să ne fie bine.

Hăăăăi, hăăăi!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. Pai anul trecut a scazut speranta la viata cu aproape 1 an jumatate, adica daca ar fi corelata cu varsta de pensionare aceasta ar trebui sa scada in conditiile in care la 65 de ani oricum in medie un roman ia aprox. 10 ani pensie spre deosebire de tari ca spania unde varsta de pensionare e la fel ca la noi 65 ani insa speranta la viata e undeva la 83-84 de ani cu aproape 10 ani mai mare ca la noi.

    • #2

      Da, sistemul nu se poate susține fără modificarea vârstei de pensionare. Eu cred că în final o sa fie așa: vârstă de 0ensionare la 80 de ani, daca mori mai repede se transfera anii nelucrati la urmașii tai, sau sunt puși să plătească taxe duble până acoperă cât nu ai muncit tu sau se trage suma dintr-o eventuala moștenire, plus un procent extra pentru că am deranjat statul român.

      De asemenea, daca mori mai repede nu cred că mai ai dreptul la slujba de înmormântare, adică după ce că nu ți-ai făcut datoria față de stăpânire ii mai oprești și pe alții din munca.

      Muie Barna, citu, PSD, PNL, UDMR, aur – nu știu dacă sunt 10 politicieni in România care au ales drumul asta pentru a ajuta.

      Restul sunt toți la furat și pentru că în privat nu i-ar angaja nici interni la spălat toalete.

    • Tot vad oamenii amestecand prostiile debitate de politicieni ca cica nu-s sustenabile pensiile, pai hai sa vedem de ce un spaniol in medie primeste aproape 20 de ani pensie si la noi cica e dezastru ca primeste 10 ani, in loc ca politicienii sa corecteze abuzurile: categorii speciale care se pensioneaza de la 45-50 de ani si iau pensii de zeci de mii de euro corelata cu stimularea natalitatii si a locurilor de munca pt tineri, mai bine se mareste varsta de pensionare la toti ca sa le platim pensii speciale.

    • #4

      E creștere negativă, ca să citez un clasic în viață. Dar e totuși o creștere…

    • #5

      Spania
      – contributia la pensii 28,3% din salariu;
      – salariati 20 milioane;
      – pensionari 9 milioane.

      Romania
      – contributia la pensii 25% din salariu;
      – salariati 7 milioane;
      – pensionari 5 milioane;

      E ca la o formula matematica. Ca sa ai sistemul sustenabil ai urmatoarele optiuni:
      – maresti taxele;
      – maresti numărul de salariati;
      – scazi numărul de pensionari;

      Barna a ales-o pe a treia, ca e mai simpla.

      Taxele sunt deja suficient de mari. Numărul de salariati ar putea creste prin stimularea natalitatii sau prin imigratie. Sau prin intoarcerea emigrantilor romani acasa. Chestii complicate.

    • Romania are aprox. 3.5 milioane de persoane de peste 65 ani insa 5 milioane de pensionari numai de aici daca s-ar elimina pensionarile de la 40-45 de ani deja am ajunge in cativa ani la o paritate de 1 pensionar la 2 angajati adica aproape de media din spania.

      Singura categorie unde se poate accepta o varsta de pensionare de sub 65 de ani e la militari, nu poti trimite pe front o persoana de 64 de ani dar acolo s-ar putea da o solda sau alta formula pana se ajunge la varsta de 65 de ani, in rest la nici o alta categorie profesionala nu e acceptabila o varsta de pensionare de sub 65 de ani.

    • #7

      Mai e o varianta, eu as pensiona si mai repede, cu 5-10 ani mai devreme
      – creste numărul de pensionari; dar ajustezi pensiile, nu le mai dai j’de mii,
      se creează si locuri de munca asa, mai pot sa muncească si ca pensionari, e mai slăbuț ca venit dar nu intri în gaura, nu pui numai pe spinarea unora greutatea.

    • #8

      Taxele sunt la un nivel penibil. Foarte mici. Mai ales cele pe proprietate. Și necolectate

    • #9

      Ce zice Rumbu e realitatea. Problema e strict matematică.

      Taxele sunt ok. Numărul celor ce contribuie e problema.

      Adevarul crunt e că pur și simplu nu ai ce face cu așa putini oameni care muncesc. Este ceea ce s-ar putea numi economie mică.

      Încă el e optimist, cică 7 milioane salariați, eu știam că sunt mult mai putini.

      www.profit.ro/stiri/economie/in-romania-sunt-mai-multi-angajati-decat-arata-datele-oficiale-sute-de-mii-de-angajati-care-nu-apar-in-revisal-lucreaza-toti-la-stat-inclusiv-in-serviciile-secrete-18184217

      De fapt sunt 4.4 milioane reali, restul sunt plătiți tot din ceea ce produc cei 4.4 milioane. În afară de medici care sunt plătiți din taxele CAS, plătite separat de CASS.

      Eu habar nu aveam că doar la privat e obligatoriu revisalul.

      Vă dați seama că așa e imposibil să se știe cifrele exacte, fiecare poate raporta ce vrea. Iar la pensie îți faci fain frumos o adeverință cu cât vor mușchii tăi și gata pensia. Pe lângă pensia de servici evident (dacă e cazul).

      Nu ai cum să faci treabă cu 4,4 milioane de oameni. Prioritatea nr. 1 pentru orice guvern ar fi să dubleze numărul ăla.

  2. #10

    Tu parcă erai plecat la pește astăzi. De ce ne strici ziua cu dinastea?

  3. #11

    Pai e ca la viol. Din 5 ce participa la viol, 4 se simt bine, se distreaza. Nu pt toti e nasol violul. 😀

  4. #12

    Eu as face obligatoriu prin lege ca orice om din tara asta, inainte de a fi ales in orice functie publica, chiar si daca doar s-a inscris intr-un partid, sa semneze un angajament prin care is asuma ca pensia lui nu va depasi pensia medie din tara.
    Nu conteaza cat ai cotizat, ce director ai fost sau ce pensie speciala grasa iese dupa calculul punctelor de pensie. Daca te consideri atat de destept incat sa te joci cu viata oamenilor, intra in aceeasi categorie cu ei.
    Vrei sa fii printre personele care hotarasc viitorul unor oameni? Asuma-ti!!!

    • #13

      Ce crezi ca o sa faca ala ca sa isi asigure bunastarea la batranete, odata ajuns intr-o pozitie in care poate aloca bani?

    • #14

      Ce crezi ca fac deja ca sa isi asigure bunastarea?
      Si daca tot fac, ce rost mai are sa suga bani de la stat si la batranete cu pensii speciale?
      Oricum nu mor de mana cu restul saracilor.

    • #15

      Orice om din țara asta, om care aspiră la o funcție publică, trebuie mai întîi să facă o viză medicală și numai după ce se constată că nu suferă de boli incompatibile cu pușcăria să aibă acces. Altfel, toți care-s prinși cu vastul la caraiman o dau cotită ba pe gastroenterologice, ba pe pisicologice, ba pe vîrstă, că e bătrîn și nu mai suportă sau se cacă pe el, numai să nu stea după zăbrele…

  5. #16

    Daca speranta de viata e sub 80, nu prea vad ce sens are-n capu’ lui “calibrata cu speranta de viata”. Oricum, nu cred ca va apuca sa vada efectele minunatei sale idei (iar daca da, probabil va fi de la caldurica, m-am lamurit ca n-o sa pateasca nimeni nimic; eventual pana nu supara pe altcineva mare).

  6. #17

    Lasa ca tot pe ei ii vom cauta cand vom face foamea la varsta de pensionare sau vom fi fara veniti…. Haiducie la maxim va fi

  7. #18

    maine`poimaine il auzi c-a rezolvat problema pensiilor: muncesti pana mori si gata

  8. #22

    Eu aș vrea o lege prin care politicienii cu idei crețe să fie eutanasiați, iar familia lor să plătească salariul lui către stat timp de 50 ani.

    • #23

      Da boss da e democratie fiecare tampit poate sa zica ce vrea gen sa oprim motoarele la semafoare si tot asa.
      Si noi ii platim pentru asta cotizam in fiecare luna.
      Sincer imi e dor de basescu macar ala avea tupeu sa le zica in fata cat is de cretini macar atat.
      Ca, neamtu e pe la o agentie de voiaj probabil.

  9. #24

    Si 2-3 ani daca adauga in plus la varsta de pensionare, e un mare castig ptr ei.
    Arunca fumigena cu pensia la 70-75, apoi in marinimia lor o lasa la 68. Omu zice bine ca nu e 75 si gata. Si-au atins scopu. Clică de mwisti sinistrii.

  10. #25

    Barbatii deja spera la doar vreo 7 ani de pensie dupa 40 de ani de contributii, deci lucreaza vreo 6 ani pentru unul de pensie. Macar la femei ar fi loc de adjustari, raportul e in acest caz de maxim 2:1. Dupa problema pensiilor speciale, dezechilibrul acesta consider ca ar fi primul care trebuie corectat…

    • #26

      Jos cu femeile care au viata mai lunga decat barbatii, pai ce facem aici…

    • #27

      eu am alte criterii, de unde sa stiu dinainte care-cat traieste?!

  11. #28

    Cat de ticalos poate sa fie moldoveanul ********* de Barna!

    • #29

      Te bag în pizda mătii. Tu la fiecare comentariu ai ceva cu moldovenii.

  12. #30

    Romania are nevoie de politicieni care sa nu aiba pensiile in primele 10 prioritati. Nici sa le creasca, nici sa le taie, pur si simplu sa nu le pese si sa se concentreze pe chestiile cu adevarat importante.

    • #31

      I see you’re a fellow corporatist 😀 Principalul factor care le mananca pensionarilor din puterea de cumparare e pretul alimentelor si cel al medicamentelor (si din cate observ de cand cu liberalizarea pietei de energie) si utilitatile. Astea cresc mult mai mult decat o arata inflatia anuntata oficial de BNR si care e folosita de guvern pt indexarea anuala a pensiilor. Unde vreau sa ajung in caz ca nu am fost clar: Si asa cu indexarea asta puterea aia de cumparare scade an de an, in cazul propus de tine asta ar fi si mai accentuat. Si reamintesc pensia medie e undeva la 1500 de lei.
      Si mai e si aspectul urmator: ce e mai usor : sa semnezi o hartie care creste varsta de pensionare sau sa te apuci de munca si sa construiesti autostrazi, sa dezvolti energetic Romania (citeam acum ceva timp ca potentialul de energie pe care l-am putea exporta tarile vecine e destul de important si vorbim aici de venituri fiscalizate, ca tot se plang de venituri la buget) si sa modernizezi caile ferate ?

  13. #32

    Important este ca anumite categorii sociale vor iesi tot la 40-45 de ani la pensie, bineinteles din cazua stresului enorm. Eu regret ca nu am emigrat cand am avut ocazia dar voi investi in copil si il voi sfatui sa plece din Romania, punct.

    • #33

      Poti sa emigrezi si astazi ce te opreste.

  14. #34

    Sunt si sibieni de treaba. Asta e mar stricat, prost si fudul pe deasupra.

  15. #35

    Ce de socialiști. Nu va vine a cred ca șeful socialiștilor din România a deschis ochii și își da seama ca e groasa rău. Nu contează ce vreți voi. Dacă nu se mărește vârsta, scade pensia. Oricum poate sa scadă dar cu siguranță scade dacă nu se mărește. Ca e Barna, ca e un pnl-ist, ca e un psd-ist. Cineva o sa o măreasca. Ca prostimea crede ca statul e capabil de mai bine asta e altceva. Nu mai bine va concentrați sa munciti mai mult și mai cu cap în asa fel încât la 65 de ani pensia de la statul roman sa o folosiți sa va plătiți impozitele pe proprietate de aici voi fiind bine mersi în Caraibe, Thailanda, Costa Rica fără sa va intereseze subiectul pensiei?

    • #36

      Atunci da-mi si mie 25% din salariul tau lunar si cand faci 70 de ani te caut eu sa-ti dau 100-200 de euro.

    • #37

      nu mai bine scoti de tot pensia si ai doar pensii private? ce plm atat socialism, ai dreptate!

    • #38

      @Sagi – Tocmai asta e spilul ca nu e cazul sa-ti faci planuri de pensie in baza salariului.
      Bunicii tai si ai mei au luptat in razboi si cand sau intors, comunistii le-au luat case, vaci, oi, firme, masini tot si la 35-40 de ani au luat-o de la zero. Unii au muncit la CAP si altii l-a canal. la vremea pensiei unii nu aveau nici un fel de pensie, sau cei norocosi ce fusesera trecuti la reeducare aveau pensie de muncitor necalificat cu stagiu minim de cotizare.
      Parintii mei au iesit la pensie in anii ’90 si inflatia de 400% le-a rezolvat pensia. Desii au avut salarii foarte bune pentru anii respectivi au pensie de 2-3 mii de lei, pensie cu care nu traiesti in Bucuresti la nivelul pentru care au cotizat. Spre deosebire de perioada actuala ei nu lucrau 40 de ore pe saptamana, ei lucrau vreo 60-65 de ore, unii in conditii mizerabile si de neacceptat pentru perioada actuala: mine, santiere, uzine extrem de poluante, birouri unde se fuma in draci. Cand lucrau sambata doar 5 ore era sarbatoare: Sapatamana redusa de lucru se chema.
      Voi de ce credeti ca va fi diferit de data asta, si ca pentru marea majoritate din voi pensia o sa fie o solutie?
      Din aia 25% din salariu de care zici se platesc pensiile actuale.
      Mai bine pune tu 25% intr-un ETF S&P500, baga si vreo 5% din suma aia in ceva fonduri mutuale pe aur fizic, cumpara niste teren si o garsionera cu credit in asa fel incat in 20-25 de ani cand o fii vremea pensiei sa nu-ti pese de ea. Asta e solutia la indemana fiacaruia dintre noi. Nu lamentare ca fizic nu sunt bani de pensii. Nu zic ca trebuie date pensii speciale, dar alea sunt nimic pe langa cat costa pensiile normale. Sub 5% parca erau ultima oara.

  16. #40

    Covid ul a scăzut speranța de viață, vaccinul mai vedem. Case solved…
    Acesta este un pamflet…

  17. #41

    indiferent ce spun politicienii (inclusiv costica) sau cei aflati la celalalt capat al pulii, cei care n-au apucat o pensie speciala si/sau nu au acumulat suficient, au belit-o la batranete!

  18. #42

    Auzi la el, rimă albă! Off, Niki, Niki…..

  19. #43

    de ce nu fac idiotii o loterie nationala,care in loc de premii sa aiba ca scop scaderea varstei de pensionare,ala care trage lozul castigator sa poata sa iasa cand vrea el la pensie,iar restul muritorilor de rand care nu castiga sa faca un deal direct cu popa si groparii ,ca atunci cand va veni timpul sa mearga la garsoniera direct de la munca ,fara toate ritualele.