windows update cu forta

M-am plimbat ieri puțin prin Media Galaxy și Altex, uitându-mă după un laptop Toshiba. Pentru că, într-un final, mulțumită lui Allah, mântuitorul lui Mahomed, care a împărțit Marea Neagră în două la Dardanele, cretinătatea aia de HP a crăpat prin poc. Adică l-am băgat în priză și a pocnit. Nu mai merge și în nici un caz nu o să dau banii pe un alt încărcător, doar ca să îl testez. În curând un video cu Fofo brutalizând HP-ul înainte și-napoi.

Mă uitam prin magazinul real ca să pot vedea fizic ecranele laptopurilor, să am idee de ce o să cumpăr online, desigur. Și am văzut. Două chestii am văzut.

1. Toate, sau aproape toate ecranele, sunt oglindă. Cred că am văzut un Toshiba cu ecran mat, dar la 5000 de lei, îmi depășește puțin bugetul. Nu înțeleg frenezia asta a producătorilor de a face laptopuri cu ecran care nu mai e utilizabil dacă aprinzi lumina. Nu mai zic de stat cu el la soare, că râd și curcile de noi.

2. Toate laptopurile pe care le-am văzut eu în Altex și Media Galaxy aveau preț expus doar cu licența de Windows preinstalată. Lucru care mi se pare oarecum aiurea. Nu m-am informat dacă există la vânzare și aceleași modele, dar fără licență, pentru că nici în Altex, nici în Media Galaxy, nu am văzut vreun vânzător care să aibă disponibilitatea de a se ocupa de clienți, fiind foarte ocupați să rezeme mașinile de spălat și alte obiecte solide din zonă.

Dar mă îndoiesc că cineva s-ar încărca în gestiune altfel, mai ales că încurcăturile pot apărea foarte ușor.

Nu am vreo problemă cu windowsul în sine, dar cum spanac încurajăm dezvoltarea și a altor sisteme de operare, cum încurajăm populația să învețe să utilizeze și altceva, când noi vindem windows, că e pe bani și e mai simplu?

Eu vreau Linux, pot? Sau ca să pun Linux, trebuie să cumpăr Windows, pe care să îl șterg?
Mulțumesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

84 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Platesti “cash”?
    Roaga-i sa-l caute pe seful de magazin, responsabilul de raion, etc; spune-le ca platesti pesin dar vrei sa-l iei fara sistem de operare preinstalat si cu un discount.Daca nu se poate altfel, ia-l cu s.o, dar totusi cere discount-ul.Fii tare pe pozitii.

    • #2

      sau as putea sa nu fac nimic din toate astea, sa nu imi pierd timpul meu PRETIOS si sa il iau din alta parte, asa cum vreau si fara galagie

    • #3

      De-acord.
      Lauda-te pe acilea cu modelul de care te vei imbucura.Iti doresc un ecran mai mat decat comunicatele BOR.

  2. #4

    Eu am luat lenovo de la koyos si a venit cu ubuntu pe CD(nu mai iau lenovo in viata mea…dell iz za best). Am fost ieri seara pe la emag sa ridic minunata comanda si am aruncat un ochi pe la laptopuri, pe foarte multe am vazut ubuntu(inclusiv pe ceva asus la 6000 de lei)

    • #5

      Same here. Ultimul laptop cumparat de la emag, mi-a venit cu ubuntu instalat pe el. Personal n-am nimica cu programelul de operare insa am renuntat dupa vreo 2 luni si am revenit pe Windows. Deocamdata stam asa, poate-poate m-oi reintoarce candva la Ubuntu, gen cand mi-a recunoaste card slot-ul (nu ma intrebati de ce, dar nu mi-l recunoaste decat pe windows).

    • #6

      am ubuntu la munca si imi vine sa sparg calculatorul ce de cacat este

    • #7

      Eu am luat un Lenovo cu Windows 8 pre-instalat… dar am o licenta mai dubioasa (din ce am citit). Practic daca vreau sa il reinstalez nu mai pot, pentru ca nu am un CD-KEY, pot decat sa fac un Restore la imaginea originala cu OneKey Recovery…o solutie destul de ok. Eu folosesc lenovo de aproape 6 luni sunt foarte multumit de el…8-9 ore pe zi.

  3. #8

    Aceleași modele, dar fără Windows preinstalat ar fi mai scumpe. De ce? Pentru că Windows-ul ăla preinstalat vine căptușit cu tot felul de nagware (Xyz Antivirus etc) de care nu poți scăpa cu una cu două.

  4. #9

    Multe laptopuri la emag de vand cu freedos.
    Cat priveste hp-ul, doar incarcatorul s-a ars, laptopul e ok.

    • #13

      well…mogul

    • #14

      Recomand cu căldura.. il am si merge brici ! A venit freedos si acum ruleaza win 7. L-am prins la 4000 acum cateva luni..

  5. #15

    Am avut si eu onoarea de a avea doua laptouri Toshiba, un Qosmio – cica de gaming, cu un GTX 670M pe el, care in momentul in care intru in jocuri scoate o caldura de pot sa-mi deschid shaormerie, si un toshiba Portege z935, draguta la 1.1 kb, dar i-a murit ventilatorul dupa 8 luni.

    Portege-ul era luat din state si garantia internationala nu era chiar atat de internationala, lucru aflat dupa ce am stat la taclale cu jumatate din echipa lor de suport, care folosea tactica “sa va dau legatura la colegul de la blablabla”. Macar au fost sinceri cand i-am intrebat de unde sunt de vorbesc asa o engleza dulce si clara, si au spus ca sunt din …Mali parca era.

    Qosmio are si un design fail de toata frumusetea, toata caldura de care vorbeam iese prin lateral dreapta, de-ti prajeste mana daca esti dreptaci. L-am avut si prin garantie dar problemele cu caldura nu le-au rezolvat si din ce am vazut pe net, toti au problema asta.

    Deci eu nu mai pun mana pe produse Toshiba in urmatorii zece ani, asa sa ne ajute Dumnezeu si/sau Allah.

    • #16

      Eu m-am jurat ca nu mai cumpar altceva decat Toshiba in viata mea. Dupa un an de utilizat un HP de tot rahatul care m-a lasat fix in sesiune, am luat un Toshiba. Asta era acum 6 ani. L-am tinut 3 ani dupa care am luat altul. Laptopul vechi de 6 ani e bine mersi, merge si-acu, numai ca bineinteles i-a murit bateria. A fost torturat de numa’, l-am carat cu mine peste tot. Aceeasi experienta si cu Toshiba pe care l-am luat acu 3 ani. N-am avut absolut nici o problema. Acu cred ca ma voi uita la inceputul anului viitor dupa al 3-lea Toshiba. Long live Toshiba :D.

    • #17

      Oh, am uitat sa mentionez: din intamplare ale mele au fost amandoua Satellite. Nu stiu care-s diferentele, eu m-am uitat dupa niste chestii anume si s-a nimerit sa iau Satellite de doua ori.

    • #18

      I hear you man … Nu o data ci de cel putin cincizeci de ori, am auzit de toshiba moartea pasiunii. Sor’mea, fara sa intrebe in stanga si-n dreapta,s-a grabit ca fata la maritat si si-a luat unul din magazin. Vine ea bucuroasa acasa, il porneste si nimic, nada. Nu tu lumina, nu tu nimic. I l-au schimbat pe loc (placa de baza moarta). Atunci cand s-au dus din depozit sa-i aduca unul sigilat, i l-au adus de-a dreptul sigilat de mort :))

  6. #19

    Uita-te si pe la un Asus N56. Am unul de un 1,5 ani si sunt foarte mutumit pana acum. Pretul e putin sub 1000 de euro (din ce imi aduc aminte).

    PS: ecranul e fain.

  7. #20

    Posesor de: 1.Lenovo. Peste 6000lei. Performante absolut jenante. Calitate semnal wireless si calitate audio sub un galaxy S3. Nu poți folosi Skype, cel cu care Vorbești nu te aude (are 2 microfoane). Nu aia, nu cealalta…. Performante energetice in schimb de invidiat. După 2 ani bateria care înainte tinea cam 6 ore acum tine 5. La încărcare, UPS-ul care simte cam tot ce are puterea mai mare de 5-10W , după 30-40 min de ținut la încărcat …nimic.
    2. Qosmio. Preț mare. Performante incredibile. Audio-video-semnal-cam tot ce vrei. Bateria moarta după aproximativ 6 luni -adevarul e ca mănâncă peste 200 W/h.
    3. Toshiba Tecra. Cel mai rezistent calc din viața mea. Fizic vorbind. Scăpat pe jos. Scăpat pe scări pana s-a dus la celălalt etaj. Dat cu el de perete după care asamblat la loc. Pana la urma dat altcuiva-funcționează si acum.

  8. 60 milioane pentru un laptop? da ce face ala, bre? joaca la bursa in locu vostru?
    Ca m-am uitat zilele trecute pe la Cora asa, din curiozitate si am vazut ca unu cu 15 milioane e acceptabil.

    Sa iei laptop pentru joaca cred e aiurea. Pentru joaca iei calculator pe componente, sa bagi in el placa video de placa video.

    • #22

      Categoria business. Faci niste documente, prezentari si exceluri cu el de ti-e mai mare dragul. Cam atata poti sa faci, ca atata poate el.

    • Nu luati laptop de gaming. Am facut prostia sa-mi iau, mi-a mers BF3 snur, pe BF4 moare lent. Pana la urma am investit iar intr-un pc

  9. #24

    Nu cred ca target-ul magazinelor e sa incurajeze populatia sa ia si altceva. Ei daca isi iau bani pe Windows aia vand.
    Oricum majoritatea din aia care vreau fara sistem de operare nu or sa isi puna Ubuntu, Linux sau alte alea ci Windows piratat.

  10. #25

    Daca tot vrei sa arunci laptopul, ma ofer eu sa platesc taxele de curierat daca vrei sa il donezi unei persoane in nevoie (tocmai mi-a crapat Acerul de 4 ani) si ma descurc la anumite reparatii. Mersi.

  11. #26

    Într-un fel mi se pare normal să primești windows preinstalat, deși laptopurile cu licență de win sunt mult mai scumpe – lucru reclamat de producători. E mai civilizat decât să-l iei cu free dos și să dai iama la torente că de, cine dă banii pe windows?!
    Eu la Media Galaxy am văzut multe laptopuri cu linux, mai ales Linu Mint. Într-adevăr, aproape toate până în 2500 lei. Sunt foarte puțini, totuși, utilizatorii care să folosească linux. Cu toate astea da, e normal să poți opta să nu plătești licența de win.
    Eu cred că toate mărcile cunoscute au bubele lor (eu am Sony Vaio) pentru că vor să facă prea multe. Vrei să te joci și să faci randări, dar să te mai țină și bateria -> Optimus și nu știu câte progrămele și senzori car fac diverse, asta pe lângă windows care nu se lasă nici el mai prejos.
    Cât despre design fail, eu unul n-am găsit laptop care să-mi placă, din punctul ăsta de vedere, sub 4500 lei. Pentru mine a fost important să nu fie negru, să aibă tastatura luminată, să fie cât de cât ușor și să aibă puține briz brizuri (nu-mi trebuie 7 ieșiri video și 25 usb).

    • #27

      cum e vaio? am vazut ieri unele, cred F TE, pareau simpatice ca design. bine, unele aveau intel celeron…

    • #28

      E ok ca design, argintiu, carcasă din aluminiu, tastatură luminată, 15”, subțirel, display mat. Eu am i5, 4 GB ddram 3 (cred), grafic intel integrat și nvidia 6200 cu sistemul optimus. Desigur win 8 preinstalat și partiție recover, deci fără cd sau alte povești. Încep să cred că pentru aplicații grafice uzuale nu ai nevoie de nvidia, procesorul integrat asigură calitatea hd. Toată treaba asta a fost vreo 4600 lei acum 1 an și ceva.
      Nu-mi place în schimb că are tot felul de progrămele instalate cu care pierzi uneori mult timp – sunt la fel de utile precum cititorul de amprentă.

    • #29

      Vaio e recunoscut pentru pachetul mare de bloat-ware pe care îl “serveşte” nativ SO-ului/ uesrului. Dacă faci curăţenie – cu excepţia unor brizbizuri (citeşte device-uri) integrate şi care trebuie musai să fie acolo ca să funcţioneze coerent scula, e ok.
      Fiabil, stabil şi relatziv uşor în comparaţie cu multe alte modele de pe piaţă.
      Însă mare atenţie la configuraţia de bază. Trebuie să alegi de la început dacă vrei un portabil sau un parţial-desktop replacement, şi de asemena să te orientezi către ce apălicaţii vei utiliza (SSD/HDD, procesor, video, memorie).
      Mai ar fi o chestie: eu nu am vazut încă Vaio la vânzare la noi fară display-uri glare (lucioase)… Se poate să mă înşel însă.

    • #30

      Vaio am avut si eu
      superb design, tst luminata ecran mat
      era un i5 la vremea aia si mi se parea ca era mai rapid ca mine.
      Doar ca era alnaibii de galacios. Si cand am incercat sa rezolv problema s-a rusinat si gioogle de cati aveau problema mea cu diferite modele de vaio.
      Dar daca nu faci greseala mea sa iei direct din magazin ca ‘e sony e bun’ poate fi o alegere.

  12. #31

    Musiu chestia cu bagatu pe gat a WIN8 e o chestie pur de promovare(Lenovo, Toshiba si HP au ceva convetii OEM cu MS)…atata timp cat nu imi umfla pretul la un laptop cumparat eu consider ca licenta respectiva e un bonus…
    Dar daca laptopul fara licenta e cu 3-4 mil. mai jos, da in cazu asta fuck it….

    • #32

      pai e

    • #33

      Apai in cazu asta change the shop…. sau nu se poate??

    • #34

      Chestia e urmatoarea: un laptop cu win preinstalat – costul windows e de cam de 300 de lei. Daca-ti instaleaza ei windows-ul pe un laptop free-dos (ma refer la instalarea licentei originale), pretul windows-ului te duce pe la 450 de lei. Daca iti cumperi direct licenta, te costa 600 de lei.

      Acum pun si eu intrebarea: voi v-ati lua vreodata un smartphone fara sistem de operare?

    • #35

      asta va invata la trainingurile HP, nu? Raspunsul meu e Nu, dar am optiunea de a alege ce sistem de operare folosesc. Multumesc, am lucrat la Philips, cred ca il cunosc si pe trainerul care a scris mizeria asta

    • #36
  13. Vaio am avut eu, dragutel si toate alea pana pica placa video si incepe sa faca mii de dungi pe tot ecranul. Mai ales la putin timp dupa ce iese din garantie. Am un Asus ROG acum cu ecran mat. Vreo 4000 de lei din media galaxy, fara Win pe el. Deocamdata functioneste… vom vedea peste 1 an. PS. La mine oricum mai mult de 1 an jumate maxim 2 nu tine un laptop.

    • Asus ROG g46vw. Merge bine, ecran mat, tastatura luminata. Daca-i pun ssd zboara. Singura problema – touch-ul nu mai raspunde si driverele nu recunosc touchul, in doua saptamani ii fac un reinstall sa vad exact care-i buba.

  14. #39

    Încearcă z510 de la Lenovo. E ușurel, se aude foarte bine, are un sshd, ecranul cam lasă de dorit dar fiind laptop oricum nu vad de ce l-ai privi din alt unghi decât ăla care trebuie…

    • #40

      e important ecranul pentru mine. unul din motivele pentru care am urat hp-ul a fost ca in descriere spunea ca are ecranul de mare claritate si antireflex. o laie

  15. #41

    cred ca am instalat si m-am “jucat” cu peste 50 de modele de laptop-uri, de toate marcile si categoriile
    toti producatorii au “bube” din cele mai interesante, imprastiate la diferite modele
    ca ex:
    – dell are prostul obicei sa nu puna capace pe spatele laptop-ului, daca moare hdd-ul trebuie sa dezmembrezi complet tot utilajul 🙁
    – la toshiba am vazut mai multe modele care se incalzeau puternic
    – asus are o metoda de autoinstalat drivere absolut imbecila (vine cu un dvd cu autorun care instaleaza driverele foarte incet si da restart de 10-15 ori.. normal de fiecare data trebuie sa bagi parola windows, daca ai fost suficient de tampit sa o pui la instalare.. tot procesul dureaza peste 90 de minute si pe un i7
    in plus, au si un incarcator tampit, zici ca e de telefon dar supradimensionat (si se arde repede)
    – hp in general mi-a placut, suport bun dar nu straluceste nicaieri – mediocru chiar si la modele superioare
    – lenovo.. design prost (mie nu imi place deloc) dar bune, performante si materiale ok chiar si la modele ieftine
    – acer: plastic de 2 bani, colturoase, ecrane proaste, performante bune, rezistente; la modele ieftine am constata ca nu au gauri in carcasa la ventilatorul de la procesor 🙂 (probabil ca sa se strice mai repede si sa iei altul scump)
    – vaio.. performante slabe, ecran prost in general, nu mi-au placut desi au design frumos
    – maguay.. execrabile, o adunatura de piese ieftine si proaste; doar modelele de varf sunt ceva mai bune

    ps. casuta asta de comentarii e tampita, am dat click pe coltul dreapta jos sa o maresc si ea s-a micsorat.. acum are doar 4 randuri, marginea din dreapta a disparut, la fel si coltul de marire/micsorare, a disparut

  16. #42

    De ce sa incurajezi populatia sa foloseasca alte sisteme de operare? In afara de mizeria aia de Linux nu mai exista altceva. Si sa inveti oamenii nevinovati sa puna Linux e ca si cum ai dresa bebelusi sa fumeze carpati fara filtru. E inuman, e imoral, e josnic. Ar trebui sa fie fapta penala distribuirea de linux.

    • Lucrezi cumva la Microsoft?
      In afara de “mizeria aia de Linux” (care nu ia virusi, fie vorba intre noi) mai exista si “mizeria aia de MacOS”. A evoluat si Linuxul intre timp, installerul e cam la acelasi nivel cu ala de Windows: partitie, timezone, user, pass, next, next, next, restart. In afara de laptopurile de lucru, toate desktopurile si laptopurile fammiliei ruleaza Linux si nu se plange nimeni.

    • #44

      Am un HC 90 acasa, nici ala nu ia virusi si nici nu va lua vreodata (fie vorba intre noi).
      Un OS nu se defineste prin procesul de instalare (next next restart imi spune fix pix despre linux). Pentru laptopurile familiei o fi ok, ca filme si mail poti sa faci pe orice. Eu vorbesc de o statie de lucru, nu de bambilici si candy crush. Cauta tu drivere pentru un card reader pe linux. Sau fa-ti un domeniu, un server de masini virtuale, un vpn, un lan virtual, ceva echivalent cu un server de exchange, un code repository, lucreaza cu certificate (sa vezi distractie la cele 100 de implementari Kerberos pe Linux, fiecare hipiot cu halucinatia lui) etc. Ceva care sa semene a munca, cat de cat.

    • #45

      aici vorbim de laptopuri luate de la altex, pentru acasa. nu de statii de lucru

    • #46

      “fa-ti un domeniu, un server de masini virtuale, un vpn, un lan virtual, ceva echivalent cu un server de exchange, un code repository, lucreaza cu certificate”
      Never go full retard.

    • Majoritatea celor care fac comentarii de astea n-au stat nici 5 minute intr-un live cd de linux, ce sa mai zic de install. Linux era naspa acum 15 ani pentru utilizatori normali, nu mai vorbiti prostii. Daca nu o arzi cu Adobe/Cad/Jocuri poti face ce vrei pe linux

    • @Ahmet: inainte ii dadeai cu populatia, oamenii nevinovati etc. acum o dai inspre servere.
      Driver de card reader? Wow! Pana si smart card readerul de pe HP-urile de la work a fost instalat din prima si s-au scris cateva SIM-uri cu el. Nu de alta dar sub Windows se incapatana softul de scriere cu ceva “Exception found” si un buton de [OK].
      Code repository? Pe Windows? Ah, daca ne referim la un client, am interactionat destul cu Clearcase, dar na, repository-urile erau pe o masina *nix. CVS sau GIT n-am vazut decat pe *nix. E drept ca n-am avut de-a face cu Kerberos nici sub Win si nici sub *nix, dar n-am intalnit vreo dificultate in lucrul cu si generarea de certificate pentru OpenVPN sub Linux.

      Daca vrei s-o arzi in stil ’80s e bun si HC-ul ala, dar sa stii c-au aparut intre timp niste emulatoare bune.

      Windows e pentru PC asa cum e Android pentru telefoane: plin de eye-candy si de bug-uri, necesita putere de calcul mare ca sa faca chestii decente. De-asta am telefon cu Windows Phone 8 si laptopuri cu Linux.

    • #49

      @Mircea – daca nu stii ce e alea, ai dreptate. don’t go full retard.
      @Mack – pai si ce altceva sa faci pe calculator, daca nu production tools sau jocuri? daca vrei doar net, masina de scris, muzica si filme, n-are rost sa faci comparatii intre OS-uri, ca tot aia e.
      @outlaw – team foundation server e referinta in domeniu, si nu il vad mergand pe linux. cu certificate, am vazut servicii web hostate pe linux la care autentificarea se facea prin certificat si linuxu nu le intelegea, ca la el kerberos e mai smecker decat la restul oamenilor normali. asta cu putere de calcul mare nu o inteleg, se pare ca e ceva recurent la windows haters, dar total lipsit de argumente. iar aia cu bugurile… sa fim seriosi. buguri exista peste tot, doar ca la MS sunt documentate si se livreaza periodic fixuri pentru ele. pe un windows instalat curat, it just works, orice ai vrea sa faci sau sa instalezi. pe linux, mai bine iti tragi un glont in cuaie, ca fiecare rahatel de program are nevoie de cate un tweak, un artificiu, un pachet, o bulina, o maslina ca sa mearga.

    • #50

      Singurul hater de pe aici vad ca esti tu. Oamenii normali de obicei apreciaza cand exista optiuni, si stiu ca nu poti sa faci orice doar cu cheia de 12.
      Problemele de obicei sunt la useri si nu la sistemele de operare.

      Nu ai driver pentru cititor? Nu e decat vina ta. Ai cumparat un cititor pe care vroiai sa il utilizezi pe Linux dar nu te-ai interesat sa vezi daca PRODUCATORUL ofera suport pentru Linux, sau daca macar are specificatiile publice.

      Masini virtuale si restul ce le-ai enumerat se pot face relativ usor pe orice sistem de operare, trebuie doar sa stii sa le configurezi si ce sa folosesti. Din nou, e vorba de user si de optiuni.
      Vad ca te plangi ca trebuie sa instalezi pachete, deci e clar. Oare te plangi si cand instalezi vcredist, .net sau directx pe Windows?

      Daca ai nevoie NEAPARAT de ceva ce ofera doar TFS sau Exchange e logic ca o sa folosesti produsele respective, ca doar nu esti idiot, nu? Altii pot foarte bine sa lucreze cu alternativele.

      La jocuri au inceput sa apara clienti nativi Linux, iar unde nu sunt exista Wine, care a ajuns destul de departe. Sau daca toata ziua te joci, stai frumos pe Windows.

      In fine, gandirea ta denota o superficialitate si autosuficienta demne de un utilizator rigid si lenes. Ideea e ca daca vrei si stii poti, daca nu, te plangi ca nu te lasa Linuxul cel rau.

    • #51

      vorbind in continuare, desigur, despre un laptop, da?

    • @Ahmet: pai zi asa, ca lucrezi pentru Microsoft. Singurul loc in care am vazut Team Foundation Server a fost in Redmond, la M$. 🙂

      Aia cu documentarea bug-urilor poate in intern, ca la liber nu gasesti. Ascunderea gunoiului sub pres e tipic pentru Microsoft. Update-uri se fac cand atinge rahatul ventilatorul, pana atunci problema e ignorata daca nu cumva e vorba de un utilizator major, corporate, si nici atunci uneori. Nici cu aplicatiile de Linux nu mi-e rusine, uneori nu vor sau nu stiu sa faca un fix, dar cand vine vorba de kernel sau aplicatii de securitate mereu s-au facut fix-uri.

      Sa-mi zici si mie caruta aia de aplicatii pentru care trebuie sa faci o gramada de tweak-uri ca sa porneasca. Si nu-mi pomeni de aplicatii rulate cu Wine.

      Daca te-ai fi straduit sa vezi dincolo de “Windows” si “putere de calcul mare” ai fi inteles ca (pana acum cel putin) Windows Phone nu necesita puterea de calcul pe care o necesita Android, deci aici o bila alba pentru Microsoft. “windows haters”? LOL.

      Si-am mai vazut acum si ce-ai scris inainte: “Un OS nu se defineste prin procesul de instalare (next next restart imi spune fix pix despre linux).” Pai nu toti fanii Microsoft bateau moneda pana acu’ ceva vreme ca iti trebuie doctorat ca sa instalezi un Linux? Na, acum ca instalarea e cel putin la fel de usoara ca la Windows, brusc “Un OS nu se defineste prin procesul de instalare”, iar “next, next restart” e vax. Dublu standard, much?

      Pe partea de server as vrea sa vad si eu niste site-uri serioase (in afara de Microsoft) hostate pe IIS. Sa amintim aici ca multa vreme serverele de hotmail au rulat *nix pentru ca Exchange nu suporta fluxul de utilizatori.

    • #54

      florin, optiuni exista mereu, in orice situatie. ai optiunea de a scrie de mana sau de a scrie la calculator, ai optiunea de a trimite e-mail sau de a folosi posta romana. nu ideea de optiuni e pusa in discutie aici (buna dimineata), ci care dintre optiuni e mai buna. prin buna se intelege usor de folosit, putine probleme de rezolvat si o plaja larga de alegeri. stiu ca poti sa faci cam orice, pe oriunde. in final, poti sa iti scrii propriile programe, daca esti negru in cerul gurii. un utilizator “superficial si lenes”, cum zici tu, e cel care vrea sa isi ia un produs si sa ii mearga, nu sa piarda timp frecandu-l in toate felurile si rugandu-se la icoane sa nu i se buseasca ceva. de-aia exista calculatoare, ca sa ne faca viata mai usoara si mai productiva, nu ca sa aratam ca stim sa facem troubleshooting pe ele. e acelasi lucru pe care il vrem de la orice alt produs. imi iau frigider ca sa imi tin mancare in el, nu ca sa caut pe jde mii de forumuri cum sa ii leg cele doua fire rosii din spate, sa ii pun un pahar de apa pe coltul din dreapta spate si sa il intorc cu fata spre rasarit, ca sa raceasca. fyi, directx e parte din os la sistemele recente, la fel si .net, iar runtime-ul de c++ il instalezi o singura data, eventual, daca nu vine la pachet cu aplicatia. si nu se intampla niciodata sa trebuiasca sa instalezi un library luat din targ, de la “bajeti”, ca fara el nu merge nu stiu ce aplicatie. dar sa ne racorim, sa tragem aer in piept, sa privim floricelele si sa folosim fiecare ce ii gadila mai tare pipota, ca n-are rost sa ne inflamam la sfarsit de saptamana

    • #55

      outlaw, tfs poti vedea in multe companii mari sau medii, trebuie doar sa ai ocazia sa treci pe acolo. documentatie pentru buguri gasesti, doar sa stii sa cauti. vezi msdn sau connect. bugurile semnalate de utilizatori sunt documentate acolo. fixurile se livreaza separat, in service pack-uri, private fixes sau in security updates. si security updates ai o gramada, la fiecare 1-2 luni apare cate unul. nu cred ca se intampla la fel pentru linux. probabil pentru ca “linux nu are virusi si e absolut sigur :)”.

      la partea de instalare, nu stiu ce ai auzit tu, dar nu doar procesul de instalare departajeaza win de linux. ca are acum linuxul installation wizard nu ma incalzeste cu nimic, daca tot un bullshit imi pune pe calculator.

    • #56

      Deci vine Ahmet si vrea TFS (si probabil visual studio si alte porcarii pentru .net) pe linux, le gaseste, dar se plange ca nu-s asa bune ca alea de pe windows. Ahmet, dar MsSql-ul nu iti pute ca nu merge pe linux? Again never go full retard.

  17. #57

    Daca iti iei Toshiba ia-ti de la un magazin care e in programul “No matter what guarantee”. In Bucuresti nu e niciunul. Dar gasesti magazine in tara de incredere care au si magazin online. www.nomatterwhatguarantee.com/ro-RO/Home Altex, Emag, Domo, Flanco nu participa la acest program.
    Cu display-ul lucios te inteleg.

    • #58

      buna idee, danke

    • #59

      Oferta este valabilă în perioada 1 octombrie 2013 – 31 martie 2014 …

    • Am eu o vaga impresie ca Toshiba vinde in Romania produsele care pica la controlul calitatii prin alte parti. De doi ani am un netbook Toshiba cumparat din Dubai, cu tastatura si in araba (in aeroporturi atrage niste priviri!…). Bateria tine inca vreo 4 ore (din cele 6 cu care se lauda la inceput).

      Cand l-am cumparat stateam in dubiu daca sa-mi iau Toshiba sau un Asus. Vanzatorul mi-a zis sa-mi iau linistit Toshiba, ca are cel mai mic numar de retururi pentru garantie. Pana acu’ a avut dreptate.

    • #61

      am inteles 🙂

    • #62

      Am avut un Portege Z930 pe mănă. Frumoooos rău de tot! M-am îndrăgostit de el la prima vedere. Finuţ, micuţ, portabi, ce mai, mama tuturor achiziţiilor făcute demine în subj.
      Cu specs-uri de calitate. Şi componente premium şi top în măruntaiele lui. SSD, Video, i7, baterie etc.

      Buba apare la momentul în care vrei conectică externă. Ecranul minimalist şi, dacă porţi înaintaşi, e musai să-i foloseşti la vizualşizarea pixelilor lui mici si înghesuiţi, dar clari, luminoşi.

      După numai 5 luni, carcasa, în zona padului, a început să se decoloreze. Şi s-a decolorat din gri petrol în gri metal. La service – în garanţie – mi s-a spus ca pa! Că nu e acoperită de garanţie această “situaţie”.
      Am ami avut probleme şi cu spaţiul pe el. SSDul e chiar macabru de limitat. Dacă n-ar fi fost un extern, eram sinucis.
      În rest nu aş mai avea ce să îi reproşez… Bine, l-am şi folosit pe termen scurt.
      Aşa că după cunoştinţă şi ceva utilizare medie (cca 10 ore/zi) l-am dat vândut. Next!

    • #63

      Îndată voi cumpăra al treilea Lenovo. Am avut până acum Gxxx și Zxxx. Z-ul îl folosesc 15-16 h din 24, acasă și la muncă.

    • #64

      De ce sa vreau viaual studio, cel mai bun ide existent pe piata? Cand pot sa folosesc tot felul de solutii geniale si “free”, de o suta de ori mai fiabile si mai bune? Cum ar fi… Stai sa mă gândesc… Eclipse sau Borland :)))

  18. #65

    1. mare probleme au toshiba mai ales pe racire si probleme cu hddul, am observat si pe alte laptopuri acelasi tip de hard tot cu probleme.
    2. asus erau la un moment dat foarte ok acum parca au inceput si ele sa scartaie
    3. dell marca premium , probeme cu ventilatoarele si cu displayurile
    4. acer inafara ca sunt urate le recomand am mai multe cu diferite tipuri de configuratii si curatate de praf la 1 an nu au probleme. De exemplu am un acer adus din state de vreo 8-9 ani si merge super bine .
    Iti recomand un acer Aspire V5-573G-54208G50akk e acum la 2400 lei . Am comandat din astea in ultimul an vreo 30 pentru clienti si nu sunt probleme cu ele, scos hddul din ele pus un ssd de 120 si in locul la unitatea optica un caddy pe care e pus hdd cu care vin .

  19. #66

    @outlaw – nu vreau sa ma erijez in aparatorul Toshiba, dar uscaturi sunt la toate brandurile. Acum depinde si de seria respectiva si care este targetul ei. Banuiesc ca daca te tine bateria 6 ore nu ai cautat chiar primul pret.
    @Arhi – pe la magazinele mai mici din tara gasesti in proportie de peste 80% notebook-uri Toshiba fara Windows.

    • @y430076: eu ziceam de bine despre Toshiba. Bateria nu mai tine 6 ore, tine doar 4.

  20. #68

    Hai sa incerc eu sa-ti raspund 😀

    1. Produsele din retail sunt produse consumer. Majoritatea clientilor care cumpara aceste produse, le cumpara pentru uz personal (jocuri, filme, internet, poate un excel etc), adica activitati care nu necesita privitul in ecran mai mult de cateva ore. Ecranul lucios atrage privirea prin calitatea culorilor, dar si oboseste ochii. Din aceasta cauza, ecranul mat se intalneste pe tipul de produse commercial (cum ar fi Probook, Elitebook, la HP), adica laptopuri pe care le folosesti la job, adica stai benoclat minim 8 ore cu ochii la ecran.

    2. Sunt foarte multe laptopuri sub 2500 de lei care vin free-dos pentru ca, la acest nivel de pret, o licenta preinstalata se vede la pret. Una este un laptop freedis de 1500 de lei si alta este acelasi laptop cu win la 1800 de lei. Laptopuri peste 2500 de lei nu prea gasesti fara sistem de operare. De ce? Pai e simplu…gasesti vreo masina peste 10 000 de euro care sa n-aiba servodirectie?

    • #69

      Pe scurt:
      – poți face exceluri mai mult de 8 ore pe zi – cu excel nu calculezi doar consumul de carburant al mașinii personale;
      – la job ai în general un desktop, că așa-i normal;
      – găsești mașină la 11000 de euro fără servodirecție: Dacia (sau dac-o are, n-o simți).

    • #70

      “Laptopuri peste 2500 de lei nu prea gasesti fara sistem de operare.” wat
      Vreau si eu ce fumezi, bre! Acum!

  21. #71

    Prieteni nu radeti dar am la birou un Gericom Hollywood XXL 16100 de 6 ani care merge aproape brici (mai putin bateria care s-a umflat)…nu are decat vreo 5 kile ( sasiu metal) si a costat 1000 dolari canadieni la vremea lui,acum e desuet la perfomante dar atunci era racheta …windows frantuz,idem tastatura. A ingropat vreo 3 laptopuri cu pretentii pana acum.

    • #72

      Comentariul tău e mai mult decât irelevant. În laptopul tău de acum 6 ani nu ai înghesuite componentele din ziua de azi. Unii vor să se joace nu știu ce oblivion, în timpul ăla să randeze niște efecte hidraulice, iar în timpul liber să facă robotică. Culmea, se miră, că se aude ventilatorul care încearcă să răcească furnalul.
      Am și eu un Fujitsu din 2005 cu 512 RAM, win XP și încă merge. Asta nu înseamnă că îl pot folosi.

  22. #74

    Am fost acum 2 zile in flanco… jumatate din laptopuri erau pe ubuntu, jumatate erau pe windows 8. Nu mi se pare niciun fel de discriminare, depinde cum au ei in stoc, ce firme lucreaza cu X, Y sisteme de operare s.a. Posibil, daca te duci peste 3 saptamani, sa fie 90% pe ubuntu si doar 10% pe windows.

    • #75

      Majoritatea laptopurilor cu ubuntu nu vin cu ubuntu. Cei din magazin instaleaza aceste sisteme de operare pentru a putea rula filmulete de promovare pe fiecare dintre aceste laptopuri.

  23. #76

    Iti recomand www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/173-ideapad-z710-procesor-intel-core-i7-4700mq-24ghz-haswell-8gb-1tb-plus-8gb-ssh-geforce-gt-745m-2gb-black/
    Il am de o sapt si ceva si e absolut genial. I-am pus un SSD de 128 si e din alt film.
    Am mai avut un lenovo din 2010 si in afara de baterie care a crapat acum un an, nu am avut nici cea mai mica problema cu el. Inca merge ca-n prima zi.

    Indiferent de la ce producator cumperi laptopul recomand sa schimbi pasta termoconductoare de la procesor dupa primul an.

  24. #77

    1. Ecranul lucios mă enervează și pe mine, dar nu am avut de ales. Partea bună e că măcar la desktop am monitor mat.
    2. Ce contează ce încurajează ei în magazin, cât timp ai opțiunea de a cumpăra freedos on-line? Folosesc și ei ce au sau ce le aduce bani.
    Analogie stupidă: Tu de ce ai banner cu bitdefender? E singurul antivirus? De ce nu încurajezi și folosirea altor antivirusuri?

    În magazine nu am căutat niciodată calculatoare/laptopuri și nu știu cu ce sistem de operare le vând, dar online, pe majoritatea le-am găsit cu ubuntu sau freedos. La un moment dat chiar voiam să iau unul cu windows, dar ce voiam eu nu avea ofetă cu windows (exista varianta să iau W separat, dar era mai scump).

    • #78

      Pufa, păpușică, am opțiunea de lua freedos online? si atunci de ce mai dau banii pe windows? ca sa il sterg?

    • #79

      Păpușel, poate sunt eu obosită și m-am exprimat greșit sau nu-ți înțeleg exact întrebarea. Tuie să docmai încercam să spun că nu trebai banii pe windows, dacă îl găsești on-line fără windows. Nu am zis să îl cumperi așa și apoi să ștergi windowsul și nici nu am spus că absolut tot ce e în magazine, vei găsi freedos on-line. Era o afirmație făcută la modul general, nu bazată pe analiza excepțiilor.
      Dacă facem o statistică printre laptopurile de la emag, de exemplu, majoritatea sunt cu linux sau fără sistem de operare.
      Dacă stai să cauți, într-adevăr, sunt și excepții, gen laptopuri Sony/ Alienware, care am observat că le cam găsești numai cu W, cel puțin unde am căutat eu.

    • #80

      e ok, nu intelegi. lasa, nu conteaza

    • #81

      Dar explică-mi, îmi place să știu atunci când greșesc, ce greșesc, că de-aia schimbă lumea păreri.

  25. #82

    *tocmai încercam să spun

    N-am idee ce-am făcut la începutul celei de-a doua fraze.

  26. #83

    Cat de tare e capul ala cu degetul, din josul paginii!

  27. #84

    Scapat in 2008 un Dell Latitude pe jos, stricat obiect. Cumparat dupa aia un MacBook Pro 17 inch; cumparat inca unul (model mai nou, penultimul din serie, in 2011, nu retina), ala vechi e la fumeie. Ambele functioneaza perfect, dar perfect. Ecran mat, rezo 1920×1200, sunet impecabil, baterie aprox 4h (dupa 3 ani), ruleaza ce vreau eu pe Windows (Bootcamp), pot instala si ce vreau din *nix imediat, plus evident softu OSX care vine cu el.

    Sincer, ptr ce fac eu (heavy coding / graphics / rendering / Illustrator / gaming), e foarte bun. Nu am gasit ceva comparativ la 17inch + rezolutie mare + greutate mica. In 2008-2009 am observat ca aceleasi chestii le faceam cam de 2 ori mai rapid (average/month) cu asta decat cu Dellu ala care era in cam top atunci.

    Singura problema e ca MacBookul e cam scump.