Rezumând, ca de obicei, statul român suferă de o mare durere în cur și nu are absolut nicio treabă, lasă lucrurile la Cum o da dumnezeu, că doar nu le mor lor copiii sau părinții, s-au vaccinat primii.

Dacă știți că aveți boli cronice, autoimune, nu vă jucați și nu vă bazați pe faptul că ați scăpat până acum. Nu vă lăsați copiii la școală, ce se întâmplă acum e o loterie patronată de un mizerabil fără scrupule, fost fan Voiculescu și Ponta. Nu vă jucați cu viața și sănătatea voastră, oricum acest an școlar este distrus, aveți răbdare până când vă veți vaccina.

Desigur, sfatul acesta se adresează celor ce pot face asta. Cei ce nu, condoleanțe, noi i-am votat să ne scoată din marasm. Avem ce am votat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

35 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Bun, pe astia de la conducere ii inteleg ca sunt idioti, dar in jurul meu rar am auzit voci care sa spune ceea ce trebuie spus: “Bai, voi sunteti sanatosi la cap, cu deschiderea scolilor?”
    Nuuu, toata lumea e happy-happy-joy-joy.

    • #2

      Anul trecut am tinut copilul (din fericire este inca la varsta gradinita) acasa 4 luni, timp in care echilibrul lui s-a dus dracu’ in principal pe motiv de lipsa socializare. Ma refer STRICT la socializarea cu alti copii de varsta lui, pentru ca parintii, bunicii, etc functioneaza partial si doar pe termen limitat. Nu mai vorbesc de lipsa de progres d.p.d.v. educational, imposbilitatea de a face miscare la nivelul la care era obisnuit si o gramada de alte probleme la care initial nici nu ma gandisem. Solutia de “gradinita on-line” este bull-shit. Eu ma chinui sa nu las copilul la telefon/laptop/tableta decat in limitele stabilite stiintific pentru fiecare varsta/etapa de dezvoltare si ar trebui sa-l las sa stea in fata ecranului timp de 2-3-4 ore ca sa … ce? Si fix la fel se pune problema si pentru clasele 0-4, cel putin. In opinia mea, pana la clasa a 8-a, scoala on-line este fix un rahat.
      Asa ca decizia a fost clara si simpla, am reluat gradinita in iulie 2020 si de atunci merge program normal (09:00 – 18:00). Practic, am avut de ales intre riscul de contaminare cu COV si riscul de probleme generate de izolare. Dupa experienta de anul trecut, orice solutie este mai putin periculoasa decat izolarea. Ca sa nu fie discutii, in astea 7 luni ne-am trezit in “cercul de suspecti” de 3 ori din cauza de contact cu membrii familiei infecati si doar de 2 ori din cauza de contacti de la gradinita. Din fericire, in toate cele 5 ocazii, desi persoanele suspecte au fost confirmate ca fiind pozitive COV, pentru noi a fost doar alarma falsa. De mentionat ca, in cele 2 cazuri de la gradinita, povestea s-a oprit la fix la ACEL copil bolnav, copil care s-a imbolnavit acasa (nu la gradinita) si NU A TRANSMIS mai departe nici macar la colegii de grupa.
      Din pacate am ajuns la concluzia ca NU exista raspuns corect sau solutie perfecta. Si, din cauza mizeriilor umane care ne guverneaza, orice solutie ai alege implica un risc. Acum fiecare cu calculele lui si cu solutia lui.

    • Pot înțelege ambele părți.
      Dacă ambii lucrează de acasă, e nasol. Dacă unul e de acasă și celălalt nu, e și mai nasol. Dacă ambii nu lucrează de acasă, e crunt. La un moment dat ți se ia și te gândești “aia e iau, nu iau, ce-o fi, dar nu mai pot”.
      Cei raționali și care încă mai au nervi se gândesc ca tine, în special dacă sunt mai măricei și nu trebuie stat după fundul lor. Dar, dacă sunt mai măricei, au și ei nevoie de socializare, ca și noi, plus ca la 15-16 ani cam greu de explicat puncte de inflexiune și chimie organica on-line.
      Ce e comun: vorba lui Cetin, oricum anul asta e fucked, la ce ne mai obosim/riscam pentru 4 luni?!

    • Cryptoprocta ferox fugi cu cercul de aici cu s-a dus echilibrul… E ceva mai mult de munca, da, tre sa stai mai mult dupa “fundul” lui, dar nu se duce niciun echilibru. Invata daca stai cu el, ii citesti, ii dai exemple, ii raspunzi la “de ce”-urile constante. Iese afara daca il scoti si te joci cu el… Restul sunt scuze de oameni lenesi.

    • #5

      @ME – Cum stii tu sa le rezolvi tu pe toate, manca-te-ar tata de specialistu’ vietii. Probabil ca imi pierd vremea cand scriu asta dar mai pune si tu mana si citeste ca sunt ‘jde articole si studii despre efectele izolarii asupra copiilor.
      time.com/5870478/children-mental-health-coronavirus/

    • Cryptoprocta ferox, dășteptul lu’ tata, ai si inteles ce ai citit pe acolo sau ai citit doar titlul?
      “a sample group of 2,330 schoolchildren for signs of emotional distress. The kids had been locked down for what, to quarantine-weary Americans, likely seems like a relatively short period–an average of 33.7 days.”
      ““I’m seeing 100% more behavioral problems,” says Stanton. “My son, who has learning issues, has three meltdowns a day. With my daughter, the problem became addiction to the iPad. She has a TikTok account and created an [alias] of an older girl. We took the tablet away, and there were hysterics. ”
      Alte exemple de prin articol: marea Recesiune, 9-11… Da, suna exact a ceea ce am zis eu mai sus: lock down, parinti care au grija de kinderi, studii facute la snowflakesii de americani… Niste studii la obiect, in conditiile actuale (nu stiu pe unde obisnuiesti tu sa iti faci veacul, dar pe aici nu prea mai e lock down de ceva timp), pe esantioane mari si pe o durata lunga de timp.
      Specialistul lu’ tata in psihologie de tastatura.

    • #7

      Nici cand a fost lockdown, la inceputul pandemiei, nu am vazut copiii de prin cartier sa nu iasa la joaca cu alti copii in fata blocului. Parintii i-au pus sa bata mingea la tenis, sa mentina o distanta decenta unii de ceilalti si sa stea cu masca atunci cand nu se jucau si doar palavrageau despre subiectele lor de interes. Voi ce naiba i-ati facut copilului? L-ati tinut in casa legat cu lanturi de calorifer? Nu l-ati lasat sa scoata nici capul pe geam? Are nevoie de gradinita ca sa se dezvolte educational? De cand gradinita este norma pentru educatie? Pe mine m-a educat strabunica, o femeie cu 4 clase si pana la 5 ani cand m-au dat ai mei la gradinita stiam sa scriu cu litere de tipar, sa numar, sa fac adunari si scaderi simple, sa deosebesc culorile in functie de nuanta (bleu vs albastru) si sa citesc subtitrarile de la tv care se derulau cu repeziciune mai crescuta decat paginile unei carti pentru copii. Nu m-am nascut un geniu dar a stat cineva cu mine acasa si m-a invatat toate astea. La gradinita in afara de cantecele comuniste nu am invatat absolut nimic nou fata de ce m-a invatat strabunica acasa.

      Ma uimeste cat de diferiti au devenit parintii din ziua de azi si cum asteapta ca niste institutii de cacat sa aiba un rol crucial in educatia copilului lor. Nu vreau sa jignesc pe nimeni. Doar incerc sa inteleg cum plm a devenit gradinita atat de importanta pentru educatia copiilor sub 6-7 ani cand gradinita este de fapt, in primul rand, locul in care iti parchezi copilul cand tu trebuie sa mergi la munca. Da, conteaza socializarea de la gradinita, dar daca socializeaza in parc sau in fata blocului cu alti copii e fix acelasi cacat.

    • #8

      Cryptoprocta ferox, mama ce filme ti-ai dat ca sa iti justfici tie insuti ca n-ai chef sa iti cresti singur copilul.

    • #9

      @ME – Articolul, doar un exemplu ca mai sunt zeci pe tema, face referire la lock-down. In comentariul meu m-am referit exact la perioada martie-iunie 2020, cand am avut cvasi-lodown si aici in RO, de unde si paralela. Doar ca tu ai de comentat la orice as spune, deci clar imi pierd vremea cu tine.
      @titi balamuc – agree to disagree, si pe mine m-au ajutat cu educatia in faza aia (nu am fost la gradinita) tot o bunica, ca alea erau conditiile atunci. Ce am vrut sa spun e ca vremurile s-au schimbat si azi, in opinia mea, e nevoie de un pic mai mult. Noi am ales gradinita (privata) pe niste criterii – programa, educator, infrastructura educationala, igiena (dap, chiar si inainte de COV), dotari, program alimentar, program de exercitii fizice, etc – si avem discutii zilnice cu copilul (ce a descoperit in fiecare zi, ce i-a placut, ce nu, ce ar mai vrea sa faca, etc) plus sedinte lunare de evaluare cu educatorul ca sa intelegem exact ce se intampla acolo si ce e OK si ce trebuie ajustat din mers. Si tot ce face copilul la gradinita are legatura cu ce facem noi cu el acasa si invers, ca altfel nu functioneaza. Apreciez argumentele la obiect si tonul civilizat, tks!
      @Manole – filme ai tu in cap, du-te tare!

  2. #10

    Si scoala asta vine dupa saptamanile de partii pline cu cozi interminabile la instalatiile de cablu. Dupa petreceri pe ascuns si pensiuni si vile pline de petreceri. Sper sa supravietuim cu bine.

    • Pai pârtiile au trebuit să rămână deschise că să se poată da johanis îți dai seama ce ghinion ar fi fost pt noi daca îl interesa pe klaus fotbalul.

  3. #12

    Înainte de a se inflama povestea cu pandemia, când la noi nu se întampla înca nimic, maimuţoiul de ciolacu striga pe toate posturile tv ca de ce nu se declara carantina, ca o sa vina covidul peste noi si ce nenorocire o sa se întample, ca guvernul în frunte cu preşedintele sunt niste iresponsabili, ca uite, altii au declarat stare de urgenta, si-au inchis granitele, orasele, etc, numai la noi nu si uite ce nenorocire o sa se intample. Nu dupa mult timp dupa ce s-a declarat starea de urgenta si s-au inchis orase sau granite, bazandu-se probabil pe clasica uitare rapida a masei de votanti, a inceput sa strige pe toate posturile ca uite, guvernul in frunte cu presedintele sunt niste nenorociti, ca ingradesc drepturi, ca ne tin in casa ca pe animale, ca ne pun botnita, ca distrug …. etc. Sa nu se inteleaga ca tin partea cuiva, daaaar, in aceeasi nota, toti cei care vociferau ca vor copii la scoala, ca sa se deschida domle scolile, o sa fie exact aceeiasi cae NU isi vor trimite copii la scoala si o sa faca scandal ca vai, da ce, nu se mai face online, ca copiii lor nu pot fi doar atenti la ce se preda in clasa live, ca motive, etc
    Asteptam circul.
    La fiica-mea dirigu’ a fost clar – stati acasa, stati online, stati in siguranta.

    • #13

      La noi cuvântul “opoziție” este înțeles strict ca “orice faceți, noi nu suntem de acord”, indiferent de cine e acolo.

    • #14

      Am si confirmarea: maica-mea, care sta la 30 de metri de intrarea in scoala generala unde au invatat si ăi mici ai mei, devenit mari intre timp, mi-a spus ca a numarat pe degete cati copii au venit astazi la scoala.

  4. #15

    Stati frate, ca pana la covid mai avem altele de rezolvat. De ex, pe mine m-au anuntat aseara la ora 20 pe fantasticul grup de whatsapp, ca nu se merge la scoala fiindca nu e caldura (sc. 190, sect. 4). E un crater din care iese abur de vreo 2 saptamani, fix in poarta scolii.

    Asa ca Marinela, mai pune o patura pe tine, fata mea.

  5. #16

    “S-au vaccinat primii”. Nu cred, totul s-a facut cu lista, pe etape, pe categorii, pe speciali, asa, ca sa nu uitam. Schema asta cu after-school deschis, scoala normala inchisa e de noaptea mintii. Nici aici nu suntem mai speciali, in Washington District au facut scoala online in clasa toti copiii cu ecranul in fata si homeschooling in autobuze d-alea galbene.
    DSP trebuia sa ma sune de vreo 5 ori pana acum. Sufletul. Ce va pot spune e ca masurile de preventie: masca, dezinfectant, triaj temperatura, aerisit, separare grupe functioneaza.Trei cazuri pana acum. Toate pe ramura de parinti. Ceea ce e surprinzator de bine avand in vedere ca personalul vine cu transportul in comun. Daca va stiti cu un picior in groapa raspunsul e evident: nu, am febra, are bunicul febra, are pisica febra, mai tusiti in zoom.
    Sanatatea noastra depinde in principal de noi. Daca va asteptati ca in urma unui vot lucrurile sa se schimbe dramatic eu zic sa va testati de optimism incurabil.
    In ceea ce priveste educatia: faptul ca adultii nu sunt capabili sa respecte reguli si sa rezolve probleme nu ar trebui sa priveze copiii de educatie si socializare.

  6. Pe de alta parte, asa se prezenta trotuarul din fata Scolii 156, Sector 6, la ora 7:50. Om langa om, ca oile. Multi isi lasau copiii si pe urma, in loc sa elibereze zona, mai stateau la o barfa mica, la o samanta, ca nu se vazusera demult. Ca sa las copilul, trebuia fie sa trec printre ei sau sa o iau pe sosea, ca sa-i ocolesc.

  7. #19

    Asta cu inchisul scolilor este discutabila atat vreme cat vedem inghesuiala pe la munte , pe la malluri si nu numai, unde era/este plin de parinti cu copii , inghesuiala..etc
    Adica eu sunt de acord cu inchiderea dar sa fie aceeasi masura peste tot , altfel este o utopie penibila.
    Da, am facut Covid , o forma medie spre nasoala , am vazut ce inseamna acest tip de boala virala care nu are nici o legatura cu gripa sau vreo simpla raceala.Deci as vrea masuri mai dure de izolare , carantina , distantare sociala dar inca odata spun, fara duble masuri ipocrite si penibile.

  8. Scoala on-line este asa cum este, pentru ca nimeni nu isi da interesul. Imi spuneau niste pusti cum joaca ei Fortnite in timpul orei sau cum dorm. Pentru ca si asa profei nu ii pasa ce fac ei, ea bifeaza ora si gata.

    Eu cred ca ne-am grabit cu scoala fizica, eu as fi lasat elevii acasa pana terminam vaccinarea si ma focusam sa cumpar tablete mai multe si sa ofer acces la Internet. Asta era principala problema.

  9. #21

    era o vorba: “Daca esti prost macar sa nu claxonezi…” Daca e sa ne uitam la datele despre covid din europa vom observa ca diferenta majora este intreruperea anului scolar, practic noi am avut “infinit mai putine cazuri” decat in Anglia, Franta… singura diferenta fiind lipsa elevilor din scoli, acum cu 3 tulpine mult mai nasoale… ce facem? … ducem copiii la scoala.

  10. #23

    La noi pe scara, doi vecini au facut covid. Sotul a muri,t iar sotia lui era internata la Bals cand a fost incendiul. A fost intoxicata cu fum si a murit si ea cateva zile mai tarziu. Fiul lor e internat si el, pe oxigen de o saptamana. Sotia lui si fetita nu au fost contactate de DSP, nu a verificat nimeni daca-s in siguranta, daca au covid. Au cumparat teste de la farmacie.

    In privinta scolii, noi am trimis actele soacrei, ca e cu diabet si lucuieste cu noi. Asa ca al nostru face scoala online. In vacanta intersemestriala curgeau pozele din vacanta pe grupul de parinti. Ne-am dat seama cat de atenti sunt altii si ne-am concentrat pe siguranta noastra.
    Azi dimineata vad pe camera, in clasa, profesoara de Engleza care si asa e vai de capul ei cand vine vorba de predat. Avea masca sub nas, mi-a atras atentia copilul.
    Nu spun ca nu trebuiau sa deschida scolile, insa modul grabit in care au facut-o mi se pare bomba cu ceas.

  11. #24

    Cam oricum ai da-o, nu exista o solutie perfecta, ce poate sa multumeasca pe toata lumea. Sa ai scolile inchise, iti vin parintii si-ti spun ca e prea mult si copii nu mai suporta. Sa ai scolile deschise, incepem teoriile cum ca o sa creasca numarul de cazuri si iar imagini cu spitalele aglomerate.
    Nu prea exista o solutie castigatoare, ci doar minimizarea riscurilor pe care fiecare si le asuma. Ce va fi, vom vedea in cateva saptamani.

  12. #26

    mdea, am dus copilul la scoala si sper ca saptaman asta e aia buna in care se tin de reguli mai mult. dupa asta merg la munte si aflam daca am luat ceva bun sau asteptam pt data viitoare. imo voiculescu a fost calcat pe cap de pnl pt a da drumul la scoli asa cum se poate, adica fara masuri care sa streseze profesorii si in general pe nimeni. in mod normal voiculescu trebuia sa iasa si sa isi anunte demisia ca protest pt modul cretin in care astia au hotarat inceperea scolii, practic fara a schimba nimic fata de ce era acum 1 an. aaa, au adaugat masca. atat.
    dar vv se pare ca e ok cu asta, asa ca sa stam relaxati, o sa fie doar o noua statistica.

    • #27

      cativa morti in plus. nu ai cum sa ii legi direct de ei, decidentii, nu?

    • #28

      e o chestie care a fost inventata de unul dintre cei mai geniali oameni care au trait pe lumea asta:
      “ne asumam deciziile luate”.
      ai dat chestia asta si ai iesit din orice cacat pe lumea asta. nu te mai poate acuza nimeni de nimic.

  13. #29

    degeaba legi mortii de decidenti daca nu ii si responsabilizezi.
    – parintii aia de se inghesuie la intrarea in scoala?
    – politia locala care lipseste de acolo?
    – primaria care nu a gasit mai multe spatii scolare, cu apa curenta de preferat?
    – directorii scolilor care nu au flux in scoala si separartea claselor, inclusiv instalarea de chiuvete in clasa?
    – inspectoratele scolare care au facut, ce cacat or face ei acolo?
    – ministerul educatiei cu o metodologie unitara?
    – dsp’uri care sa fie pregatire cu teste rapide, cu metodologie?
    – strategii separate pt scolile din sate/orase in functie de aglomeratie?
    – VV o sa si-o ia ca urmeaza o alta presiune pe ati/spitale. Daca zice ca nu e ok, de ce se baga peste educatie, daca zice ca e ok cum de permite, nu vede unde ne indreptam?
    Si n-am zis nimic de profesori, saracii nici educatie nu se pricepeau inainte(testele Pisa asta spun) sa le zicem si de organizare in/intre clase e prea mult.

  14. #30

    Azi invatatoarea fiului meu (clasa a IV-a) le-a spus copiilor sa isi dea masca jos cand vorbesc, ca altfel nu se aude. Asta dupa ce s-a intors ieri din excursia de 2 zile la munte cu inca 20 de copii si parinti.
    Din ce spune copilul meu, masca/ viziera o poarta corect 11 din cei 25 de copii.
    P.S. Stie cineva cum fac rost de o scutire de la scoala pe termen nelimitat?

    • #31

      te duci la medicul de familie si vezi daca nu ai vreo boala cronica sau autoimuna

    • #32

      copilul poate sa tuseasca de cateva ori si gata, sunt semne si trebuie online, nu ai cum altfel.

    • #33

      cea mai simpla si mai batatorita ar fi calea abandonului scolar.

  15. #34

    Al meu merge la grădiniță. Are probleme în exprimare și toată terapia din lume nu a realizat cât a făcut socializarea cu cei de vârsta lui. Contează mult si faptul ca soția e vaccinată dar și faptul că la in pahar de vin intr-o seara a ajuns la concluzia ca cel puțin odată pe lună au operat un pacient care avea și Covid fără a ști asta la momentul operației. Așa ca sunt șanse sa-l tin in casă și totuși să ia virusul.

  16. În rarele momente când am timp să mă uit și eu la Netflix, mai găsesc uneori și câte un film cu zombi. Uneori mă gândesc cum ar evolua lucrurile dacă la noi nu ar fi pandemie de Covid, ar fi ceva ca în film. Ce ar face bravii noștri concetățeni.