Sa revenim cu o lectura usoara, de weekend.
Inainte de 1989, sectorul minier din romania oferea locuri de munca pentru mai mult de un milion de oameni. Peste 155 de localitati din cele 14 regiuni miniere ale tarii depindeau aproape in exclusivitate de aceasta activitate.

Situatia de dupa revolutia (ha ha) din 1989 a mers din rau in mai rau. Astazi doar 2000 de oameni mai lucreaza in domeniul minier, iar fostele localitati industriale zac in paragina, in timp ce oamenii se confrunta cu saracia si somajul. Mai auzim de ei anual, când li se face foame mai tare si se mai inchid cateva zile intr-o mina, cerand sa le cumpere cineva ceea ce exploateaza.

Si desi suna trist, poate ar exista o speranta. Printre ruine, romania reuseste sa isi pastreze potentialul datorita resurselor naturale de care dispune. In ultima perioada, locul de intersectie carpato-danubiano-pontic a devenit un punct strategic pe harta investitorilor, singura piedica in demararea proiectelor fiind intarzierile provocate de obtinerea avizelor si procedurile birocratice.

Exploatarea resurselor naturale este unul dintre cele 5 domenii care asteapta investitori strategici. Aici vorbim despre explorari offshore in Marea Neagra. Productie gaze naturale, cu investitii de peste 1 mld EUR (Exxon, OMV, Romgaz); exploatarea aurului de la Rosia Montana cu noi standarde de mediu, protejarea patrimoniului si cresterea beneficiului statului la 78% din ceea ce genereaza proiectul minier. Poate nu stiati, dar guvernul discuta cresterea redeventei si a participatiei statului in proiectul minier de la Rosia Montana, ceea ce inseamna si mai multi bani care vor ajunge direct la bugetul statului.

Numai din taxe si impozite, guvernul va castiga aproape 2,4 miliarde de dolari. Asta inseamna bani pentru autostrazi, spitale, scoli, bani pentru cresterea pensiilor si a salariilor. Sau de ce nu, pentru cumpărat torpile pentru submarine care nu funcționează de 20 de ani.
Alte 3 miliarde de dolari vor ajunge in economia romaneasca sub forma de plata la furnizori si locuri de munca. Romania are numai de castigat de pe urma proiectului de la RM.

Toate aceste beneficii vor ramane in Romania, spre deosebire de cazul Exxon si Petrom, unde 70% din lucrarile la mare adancime in Marea Neagră s-a dus catre americani.

Pentru că noi știm să ne protejăm oamenii :mrgreen:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    A promis Sova ca face 1.000.000 locuri de munca in urmatorii 5 ani. Asa ca ne putem lipsi de cele 1000 joburi la lopata si impins vagonetul de la Rosia Montana. Ba chiar mi-e frica sa nu trebuiasca sa aducem muncitori straini…

  2. #2

    Eu tot nu am inteles cum s-a ajuns la acel procent de 78%, in linkul tau vad doar ca asa a zis Ponta, ceea ce pentru mine e insuficient. Nevoie de investitori si investitii avem si vom avea mereu, RM nu e singurul loc, mi se pare ciudat cum nu comenteaza nimeni de ratarea privatizarii Oltchim, de probabila ratare a CFR sau plecarea altor investitori insa se discuta atat de RM.

  3. #3

    “intarzierile provocate de obtinerea avizelor si procedurile birocratice”: asta-i eufemism pentru spaga, kickback etc

  4. #4

    Mircea, daca chiar vrei sa aflii poti cauta pe net cum e cu procentul de 78%. Site-ul celor care vor sa faca investitia de acolo e un loc bun de plecare pentru documentare.

    • #5

      @ Andrei: am zis eu undeva ca vreau sa afluu (cu doi de u ca si cei doi de i din “aflii”) cum e cu cei 78%? Ca nu tin minte…

  5. #6

    “Inainte de 1989, sectorul minier din romania oferea locuri de munca pentru mai mult de un milion de oameni.”

    Inainte de ’89 s-au pus bazele dezastrului economic numit minerit in Romania.
    Rezervele romanesti de huila sunt mici si de slaba calitate, iar cele de lignit la fel de proaste, contin extrem de mult steril.
    A mai fost si cretinatatea numita Centrala de sisturi bituminoase de la Anina.
    Toate astea au fost nerentabile economic si au distrus mediu.
    Poate ce mai grav lucru a fost ca au tinut captivi sute de mii, milioane de romani in acest domeniu perpetuu subventionat de stat, adica de toti ceilalti romani.
    Acum se incearca exploatari private, puse pe baze economice reala.
    Acolo insa nu merge nici cu furtul, nici cu galagia sindicalistilor.
    Ma refer la sindicalisti cum sunt cei de la Exploatarea lignitului Oltenia, unii dintre cei mai bogati si mai influenti oameni politici din zona.
    Toate acestea nu convin nici oamenilor muncii de pe ogoarele si satele Romaniei, care vor fi platiti dupa cerere-oferta si cu atat mai putin celor care pierd una dintre cele mai bune vaci de muls din Romania.

  6. #7

    nu stiu daca e articol sponsorizat sau nu de stim noi cine… daca e articol de opinie, ok, daca e de pr, pune si tu un disclaimer

  7. #8

    Bani de autostrazi? Scoli? Etc?
    Ce-am mai ras… Poate de o vuitonel mic, x6-ulet, o caterinca micuta, sa mance si gura lor ceva…
    Cum cine? Poate va intrebati retoric….

    • #9

      bani pentru preoti, biserici, catedrale, prea fericiti, prea cuviosi.

    • #10

      Omu’ de rand nu pupa nimic din toata afacerea asta…

  8. #11

    “Statul român va primi 78% din ceea ce va genera proiectul minier de la Roșia Montană, a anunțat premierul Victor Ponta. Conform declarațiilor oficiale, guvernul și compania canadiană Gabriel Resources discută în prezent creșterea participației statului (prin compania Minvest) la Roșia Montană Gold Corporation de la 19,3% la 25% și a redevenței plătite de la 4% la 6%” Tot nu inteleg de unde 78%, poate nu e bine explicat, dar redeventa de 4-6% si participatie de maxim un sfert tot nu dau 78.

    • #12

      E ca la Radio Erevan, bancul cu Volga cistigata la loto: nu e Volga ci bicicleta si nu a cistigat-o, ci i s-a furat…

    • #13

      As specula si as zice ca atat estimeaza ca vor lua ei din profit – daca marja de profit e 8% si statul ia 6% din venit fara sa contribuie cu investitii/salarii/etc, atunci da, bate spre un 78% (75%, mai precis).

    • #14

      Statul (Ponta) face niste calcule din alea extreme, 6% redevente, 25% participatie, 24% tva, 16% impozit pe salar,etc… adunate plus ceva impozit ce da firma pentru salariat mai se straduie putin si iese. Pe logica asta, noi cetatenii rromaniei dam vreo 90% impozite statului! doar adunati taxele obligatorii ale unei familii obisnuite, apoi la venituri aplicati impozitele, tva, accizele la motorina pe o luna, curent, utilitati si alte minuni ce ajung tot la stat, si vedeti cat iese

    • #15

      O fi 78% din cele 4-6 procente?

  9. #16

    subiectul RM imi e oarecum indiferent; ar fi mai bine pentru noi, ca tara, sa se aprobe odata telenovela asta si sa inceapa lucrarile.
    Ce ma deranjeaza pe mine(si iarasi, e ceva strict personal) e urmatorul lucru: eu intru aici sa citesc ce scrii TU, indiferent de opinia ta. Stilul tau de a scrie e bun si rezoneaza cu mine; insa cand iei un comunicat de presa si ii dai copy-paste intru-un articol, parca are de suferit calitatea intregului blog. Si spun asta pentru ca stiu ca esti pro-RMGC. E chiar asa de greu sa pui un pic de personal touch in niste opinii in care chiar crezi?
    Stiu, e blogul tau si faci ce vrei cu el, ai spus-o de atatea ori; nu te intereseaza ce spun unii, atata timp cat tu platesti, bla… bla…

  10. #19

    Cred ca si daca la granitele Romaniei s-ar aduce tevi prin care sa curga bani, la omul de rand tot nu ar ajunge nimic.

  11. #20

    Arhi, ai un blog foarte, foarte misto. Stiu ca esti pro Rosia Montana si e o parere pe care , eu personal, o respect. Asta in schimb e un articol….scuza-ma pentru ca ma pronunt fara a avea dreptul (nu sunt foarte idiot sa cred ca doar pentru ca te citesc trebuie sa-ti spun ce sa scrii), dar chiar e PR la greu. Daca e platit atunci e ok, e absolut normal sa iei bani PE MUNCA TA. Daca e elogios (din pura convingere) la adresa guvernarii, e o mare greseala pentru ca politicienii dezamagesc indiferent de culoare si ar fi pacat sa te identifici cu ei.

  12. #22

    La subiect: mineritul (precum aproape orice alta ramura economica inainte de ’89) era subventionat la greu, intrucat strategia lu’ Ceasca era de autosuficienta. Problema e ca Romania nu avea (si nu are) resurse suficiente care sa permita o exploatare viabila de asemenea dimensiuni. Nu exista o concurenta reala, deci nu exista o presiune spre eficientizare, modernizare etc. Spre deosebire de alte ramuri economice, mineritul a ramas subventionat (direct au ba) si dupa ’89, ca altfel “vin minerii”. Iar cand s-a strans/inchis robinetul, normal ca au ramas pe drumuri. Da’ nu-i nimic, au patit-o si altii (UK, Germania, Polonia) si au supravietuit.

  13. #23

    REF: “Cresterea beneficiului statului la 78% din ceea ce genereaza proiectul minier”. Statul roman este un stat corupt, banii din taxe si impozite nu ajung decat la cei care fac parte din sistemul corupt. Ca sa dau un exemplu: sistemul educational scoate roboti neganditori. De ce si-ar dori un cetatean ca banii obtinuti de la RMCG sau altii, sa ajung la sistemul actual, prost, de educatie? Etc….De ce sa ajunga banii in infrastructura, la companii care castiga necinstit contracte? Care stat castiga, cine este statul ? Parlamentul, politia, procuratura, funactionarii publici? Hai sa definim statul…la cine anume ajung banii ?

  14. #25

    REF. “Avem nevoie de investii strategice”….Eu cred ca avem nevoie nu sa ne vindem resursele, care sunt epuizabile, precum o tara colonizata ci sa investim in cercetare, educatie si sa vindem inteligenta, mai curand decat materii prime. Pentru ca, atunci cand se vor termina materiile prime, copiilor mei ce la va ramine ? O tara desarta ? Ma rog, nici sa imi pese, nu, pentru ca voi fi mort de demult…Si la urma urmei, ce ne pasa, Romania, va disparea. Este o tara care are doar pana in 100 de ani de existenta, nu ? Fata de mileniile egiptene, chinezesti, evreiesti, indiene, noi vom fi praf si pulbere la categoria etc. Asa ca merita sa ne vindem resursele….Apropo, daca vin bani de la Rosia Montana, s-ar putea sa primesc si eu o bicicleta ? Am uitat, eu nu sunt statul…Statul sunt ei…cei care controleaza resursele….

    • statul roman e din 1859

    • #27

      Din ce sa investim in educatie, ca, a naibii treaba, nimeni nu da bani gratis, deci ar trebui sa vindem cate ceva :). Mai mult, sa investim in cacatul asta de sistem de educatie in care tu zici ca nu merita investit? Nu in ultimul rand, explica-mi cum face un stat bani din vanzarea de creiere- prietenii mei care produc sute de mii pe an in Zurich sau Tokyo platesc impozite acolo, si ti-ar ttebui ceva zeci de miliarde si zeci de ani ca statul in Ro sa fie alternativa viabila la exodul de creiere.

  15. #28

    Comic articol, foarte comic.

  16. #29

    Tare as vrea sa vad fata ta cind intr-o dimineata te trezesti cu un echipaj care incepe forarile pentru gaz linga casuta ta.

    • da, pentru ca asa incep forarile pentru gaz, intr-o dimineata, langa casuta ta.

    • #31

      Nu cred ca vor veni la prinz sau seara.
      Intrebarea e: ce vei face?

    • #32

      :))… eu o sa imi cumpar apartament; mi-e frica sa imi cumpar casuta, ca daca vin astia si foreaza nu stiu ce am sa ma fac:))

    • #33

      @Mihai007 – ce logica brici ai…hai sa nu sapam dupa gaz nicaieri, ca oriunde e fie casuta cuiva, fie salbaticie neatinsa care nu poate fi stricata, ceea ce ne cam blocheaza…

    • #34

      Sa foreze dupa gaz dar printr-o metoda care nu e periculoasa. Acuma stiu ca marile corporatii au departamente care sa influenteze opinia publica ca ce fac ei nu e periculos dar totusi cred ca sintem oameni cu capul pe umeri. O corporatie mai bine plateste 1000000$ pe pr decit 3000000
      $ pentru cresterea sigurantei de exploatare.

      Din pacate recent a fost un accidetn unde un tren a intrat intr-un oras si a explodad omorind 60 de persoane.
      Motivul? Firma in scopul de a reduce cheltuielile a decis sa pastreze un singur angajat pe un tren ce transportat produse petroliere. Cind si-a terminat tura omlu s-a dus sa doarma lasind locomotiva cu motorul pronit (procedura standard in cazul in care e nvoie de aer comprimat pentru frinare). Un mic incediu produs in noapte si in cursul interventiei pompierilor motorul locomotivei a fost oprit. Au incercat sa ia legatura cu firma proprietara a trenul dar nu era nimeni acolo. Dupa citeva ore , presiune a scazut deajuns pentru ca trenul sa inceapa sa se miste catre oras unde a explodat.
      Asigurarile firmei nu acopera daunele asa ca firma a declarat faliment si s-a spalat pe miini de toata treaba.

      Asa arata orasul dupa explozie:
      www.thestar.com/news/canada/2013/07/12/lac_megantic_where_they_died.html

  17. #35

    Nu stiu daca RM o sa distruga mediul sau nu.
    Ei zic ca nu, ecologistii zic ca da.
    Nu ma pricep , nu ma bag.
    Dar cand vad “ecologisti” ca isi fac un titlu de glorie din a se opune oricarui proiect economic, mi se face scarba.
    Scarba deoarece ecologistii astia ar trebui sa inceapa cu zonele din orase, cu parcurile infecte, cu padurile poluate, cu raurile distruse.
    In momentul in care o sa vad un grup de ecologisti ca lupta pentru curatarea parcurilor din Bucuresti, ca se leaga de pomii de acolo pana cand parcurile sau strazile nu devin curate si aerul respirabil, nu am incredere in ei.
    Apropo, Remus Cernea nu e tot un fel de ecologist ?

  18. #36

    Ma Cetin, ai cativa idioti pe-aici pe la tine care nu pricep o ironie fina…. 🙂 Ce sa faci, prostii sunt majoritari intr-o tara de lumea a 3-a…

    Sa stii ca nu-i de ras… Oamenii se sinucid in fiecare zi, din cauza problemelor financiare, recte personale…fiindca asa cum stim, cand nu ai confort financiar, ba chiar deloc, incepi sa innebunesti putin cate putin…

    Sa vezi tu ce urmeaza de acum, ca nu vad sa se schimbe situatia prea curand… O sa auzi de crime, violuri si violenta, mai des decat respiri

  19. #38

    Mi-a placut asta cu “revolutia (ha ha) din 1989”. Intamplator, eram pe strada la Timisoara, pe Calea Girocului, cand am inceput sa vad oameni murind sub gloante. Pentru ca ipochimeni ca tine, Ametceule, sa-si poata vinde linistiti Terapia. Datorezi scuze si cenusa in cap, zau asa, mai ales ca ai venit de putin timp in orasul in care a inceput totul.

    • horia, sa imi sugi pula, cu cenusa pe cap. tatal meu era la sediul cc si mureau oameni langa el. am prieteni morti atunci, despre care am scris si pe blog si vii tu, cacatule, sa imi explici despre revolutie. sictir, pisa-m-as pe tine de erou

    • very gipsy like

    • ups, mai trebuia un y
      da, bine, si taica-mio nu a putut sa vina doua zile acasa din cauza luptelor din centrul sibiului
      si blocul meu a fost ciuruit pe doua laturi
      a fost revolutie, uite cate s-au schimbat. inclusiv ca de la un milion de mineri s-a ajuns la 2000. si oricat s-ar zice ca a fost lovitura de stat, evenimentul a ramas si va ramane in istoria ca Revolutie. cu R.

    • #42

      Tata tocma venise din irak cu putin inainte, a plecat din razboi si a dat in revolutie..he was not impressed :))

  20. #43

    Si corecteaza-ti titlul ala, ca investii-le nu exista-n dex…

    • te respect, dar nu mai veni cu comentarii precum cel de dinainte. nu cred ca esti la fel de idiot precum cretinul numit horia, ca sa nu intelegi la ce ma refer.

  21. #45

    arhi o mica chestie, zacamantul ala este evaluat undeva pe la 100 de miliarde de euro. Noi luam in jur de 10 iar gabriel restul, ti se pare corect? stiu ca suna mai bine 10 mld decat zero dar totusi…

  22. #47

    Minerii asa numerosi au fost o masa usor de manipulat si manevrat. Nu am vazut nicaieri cat zacamnt e estimat cu cati bani se alege statul nu proceste si in ce vor fi investiti.

  23. #48

    Romania are nevoie de logistica pusa la punct. Drumuri, cai ferate si Cernavoda terminat.
    Dar nu se vrea asta, Doamne fereste sa stam pe picioarele noastre si sa nu mai fim tara aservita celor de la care importam cartofi si curent electric. E de toata jena, cartofi din Austria!!!

    • #49

      Apropo de cartofi, cat de tare zici ca e tara in care costa mai mult cartofii din Romania decat aia adusi din Egipt? 🙂

  24. #50

    sigur..hai sa vindem tot la straini..ce plm..ai copii arhi..poate o s-o ducem bine 10,20 de ani..si dupa aia ? dupa aia o sa fim sclavi..mai bine ne apucam noi incet, incet decat sa vindem la altii…

  25. #51

    Cred ca toata lumea cunoaste povestea cu expolzia de pe platforma petroliera Deepwater Horizon.
    Ce poate nu stiti este ca firma Halliburton a fost gasita ca a distrus probea care ii incriminau si au platit o amenda maxima pentru asa ceva de ….200000$.
    online.wsj.com/article/SB10001424127887324564704578628472663785926.html
    Si la aceasta ora scurgerile de ptrol nu au fost oprite in totalitate…

    Pentru cine nu stie, suma maxima pe care studiourile cinematografice o pot cere pentru copyright este de 150000$.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.