Da, și eu aș vrea să nu mai lucrez de acasă. Să fiu departe de familie, să nu o mai aud pe fii-mea cum râde și se joacă, să nu mai fac sex cu nevastă-mea, în pauza de masă, să nu mai stau la birou în chiloți, în timp ce ronțăi o chiftea. Îmi doresc mult să pot spune pula și pizdă, în varii contexte, în fața altor oameni, cu care să meșteresc la proiecte.
Hai sictir, fey.

În altă ordine de idei, de la anul așteptați-vă la schimbări majore.

Miliardarii ce vă dețin au investiții în clădiri de birouri. Enorm de multe. Banii ăia care s-a fi dedus de la impozite și ar fi fost plimbați prin conturi, generând așa zisă valoare de piață, se pierd. Milioane de șefuți, care își justifică existența prin 3 ședințe zilnice și discuții despre KPI-uri, au nevoie de proști care să le plătească salariile.

Vă dați seama că, după amazon, toată lumea va înțelege că da, se poate, nu?
A fost frumos cât a durat, totuși.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Yup, tot vad prin jur din ce in ce mai multe cazuri de oameni care tb sa se duca 1-2 zile pe luna si care acum trebuie sa se duca 2 zile pe saptamana. Si faza e ca majoritatea nu prea au ce face daca nu e nimic stipulat in contract.
    Si s-au cam dus si zilele alea cand majoritatea puteau stramba din nas daca erau chemati la birou, stiind ca isi vor gasi altceva rapid. Cei buni inca au puterea asta, dar reprezinta un procent mic.

    26
    • #2

      Asta cu gasitul rapid altceva e temporara. Nici o criza nu dureaza la infinit…

      18
  2. #3

    Lucrez in DE cu contract “full remote” și chestia asta se poate schimba doar printr-un nou contract semnat de ambele parti. Dacă ești bun în ceea ce faci , firmele accepta și lucrul de acasa si surprinzator, unele companii prefera sa aibă oameni buni decât plimbatori de hartii în birou.

    31
    • #4

      sau cu rezilierea contractului. Multi s-au lasat dusi de valul HR-ist, multi incep sa se rasuceasca, la prima criza (in desfasurare) vor reveni.

      Dar iti dau dreptate, daca esti f bun iti accepta si full remote, dar vor fi mai degraba exceptiile. Am un proiectant are contract full remote de pe vremea lui Windows 98 :)), vine la birou cand stie el ca are de vazut piese cu ochii lui. Sincer, nu stiu cum naiba lucra acum 20 ani remote, ca l-am mostenit. Dar a fost funny cu HRul acum vreo doi-trei ani, cand au bagat “policy-ul” cu 80% remote, bey, hopa stai, la mine am unul care are 100%! Nu credeau, au cautat contractul de munca si da… Dar omul e maverick, altii isi bat capul o saptamana la biurou si nu gasesc solutia tehnica asa cum o gaseste asta in jumate de zi de home office :))

      20
    • #5

      Contractul meu este “full remote”….am colegi de 15 ani asa, in diverse tari(SUA, Europa, Asia), e oricum mai ieftin asa decat la birou, si nimeni nu comenteaza.
      Eu zic ca depinde si de firma, depinde si ce raspunde lumea la chestionarele alea anuale de satisfactie, conteaza sa nu ai atitudine de sclav.
      Amazon oricum e in topul firmelor unde sa nu lucrezi (asta mai putin daca esti roman si furi la greu din depozitele din UK).

      Cameliamuntean11 e o trista, acasa nu are ce/cu cine barfi, ii lipseste fundul sefei pentru analingus, dublate de speranta ca la birou sunt ceva pule disponbile sa o satisfaca.

      17
  3. Aia este genul de femeie cu care este bine sa nu te combini nici macar pentru sex oricat de disperat ai fi. Daca pe ea nu o asteapta nimeni acasa, eventual doar o pisica si aia impaiata , atunci biroul de la multinationala este viata ei, sedintele alea lungi si sterile in care nu se spune de fapt nimic concret, colegii cu care rade fals in pauza de tigara, apoi team buildingurile in care se pileste zdravan cu proseco sau vin rose si se ”distreaza” crancen si dezinhibata cu baiatu de la aiti pana dimineata, ee ce vremuri…

    62
    • Îs unul din băieții de la aiti. Te asigur că deși suntem dezinhibați…avem totuși niște standarde.

      Deci nu.

      89
  4. #8

    Aici la mine, la Timpuri Noi, sunt niste cladiri mari din sticla, fix in intersectia aia unde este metroul. Sunt goale acum cladirile, dar vad firme mari pe ele: Zitec, Cognizant, Tremend etc. Eh, in spatele acestor cladiri de birouri goale, este un santier imens, cat jumate de cartier. Stiti ce se construieste acolo de vreo 2 ani? Se forjeaza acolo non-stop, aud si noapte târnăcoapele “ca-ra-chi! ca-ra-chi!” și mistriile “sri-lan-ca! sri-lan-ca!” Se construiesc acolo si mai multe cladiri de biouri. Spatiul alocat este imens, mult mai mare decat cel deja construit in intersectie. Trec zilnic pe langa si imi zic “Bă, suntenți nebuni?!”

    30
    • #9

      Aia e faza 2 a proiectului Vastint. Din ce am înțeles (când am lucrat acolo) o să mai apară 2/3 clădiri de birouri și niște clădiri pentru locuințe (in faza 3).

      In plus, clădirile alea nu sunt goale, exista destui corporatiști care inca le ocupă 2-3 zile pe săptămână. La fel cum e și în alte clădiri de birouri din diferite zone.

      5
    • #10

      Înainte de pandemie erau pline, acum sunt ocupate 5%. Firmele mari din cladirilea alea se ocupa cu software outsourcing. Intr-o zi normala, din 4-5 sute de angajati per companie vin la birou vreo 20. Sefii ar vrea sa vina toti 4-5 sute, intr-adevar. Una, pentru ca au semnat contracte de inchiriere pe nspe ani si simt ca platesc degeaba. Si a doua, pentru ca multi dintre angajatii lor o românesc pe la mai mulți angajatori simultan. Știu, lumea este mai creativă, mai productivă și mai minunată de acasă. Numai independenți conștiincioși peste tot. Dar cumva, când se face totalul, șeful vede că treaba merge mai prost.

      8
    • #11

      In fine, ideea e alta. Chiar daca, de maine, ar veni toata lumea la birou, sunt suficiente spatiile, nu mai trebuie alte cladiri de birouri. Pentru cine le faci? Ne-am invatat prost sa calculam totul bazat pe o neperturbata crestere. Piata romaneasca de outsourcing este in scadere. Si se va duce in cap tot mai abrupt, de unde atatea cresteri? Iar daca pentru altii nu mai muncim, la ce ne mai trebuie birouri? Ce produse romanesti dezvoltam prin cladirilea alea ca sa acoperim macar costul utilitatilor, nu mai zic de chirie?

      7
    • #12

      pentru ca tu gandesti in spirit de mic bisnitar roman. companiile astea au alocate fonduri pentru dezvoltare, fonduri care TREBUIE cheltuite, altfel intra pe negativ in bilantul anual. constructiile alea sunt considerate, contabil, plus valoare si contribuie la ridicarea nivelului actiunilor pe bursa. pe NIMENI dintr-o corporatie nu ii intereseaza cashul pe care il au in banca, ci valoarea de pe bursa.

    • #13

      De-aia e, Corbane, full la metrou la Aurel Vlaicu de nu au loc aia pe trotuar? Sau la Pipera unde e bara la bara și colcăie corporatiștii mai rău ca furnicile…

      Eu știu ce zici cu outsourcingul, doar ca 5% e prea mic. As zice un 30-40%. Pe lângă ce a zis Cetin cu bilanțurile, mai vin și clienții astora și cer chestii/birou etc. Și dacă n-ai, ai belit carasu’. Cheltuiala cu chiria o băgau in taxe oricum, așa că e mai bine sa tii de ea, nush când ai nevoie.

      Aia cu “au semnat pe termen lung” s-au dus deja. Majoritatea semnează pe 5 ani iar ăștia se apropie sau au trecut deja pentru unii.

      4
  5. #14

    Ca unul care beneficiază de această facilitate și eu mă întreb cât va mai dura.
    La fosta firmă aveam posibilitatea de a opta pentru munca de acasă, dar trebuia să mă angajez că voi lucra cel puțin un an de acasă. Exista un proces intern și firma chiar plătea o suma de bani lunar pentru curentul electric și conexiunea la internet.
    Acum avem un număr infim de zile pe an în care suntem obligați să mergem la birou și mai degrabă firma se chinuie să ne atragă cu tot felul de activități extra. Nu există vreo constrângere financiară pentru că nu se plătește chirie (poate doar amortizarea investiției pentru clădire și a utilităților).

    E interesant ce va urma. Sunt unele firme la care nu sunt fizic suficiente birouri și scaune, dar și unde s-au plătit prea multe.

    15
  6. #15

    Pentru majoritatea companiilor intoarcerea tuturor angajatilor la birou inseamna costuri : spatiu pentru toti (multe nu mai au inchiriat spatiu pentru toti), curent electric, racire vara, incalzire iarna, apa, cafele, etc.
    De ce ar face asta ? Si aici vorbesc de companii medii si mici, lasa Amazon 🙂

    23
    • #16

      atunci cand detii cladirile alea, costurile alea se numesc investitii

    • #17

      Senzația de control cât mai strict a șefuleților asupra diverselor grade de pălmași e de neprețuit. Pentru restul există Mastercard.

      36
    • #18

      Ca un numar de oameni sa isi dea demisia, fara alte presiuni, salarii compensatorii etc..

  7. #19

    Sex în pauza de masă…de Revelion?

    21
  8. #20

    Nu sunt de acord cu intoarcerea fortata la birou. Dar pe de alta parte nici nu o critic pe tanti. Daca ea se simte mai bine asa, ar trebui sa fie alegerea ei.

    25
    • #21

      asta ma intreb si eu, ce e rau sa iti doresti sa mergi la birou? pentru unii probabil e mai bine asa, functioneaza mai ok decat acasa.

      20
  9. #22

    @Ender Nu e rau sa vrei sa mergi la birou. E rau sa vrei sa vina si cei care vor sa lucreze de acasa ca te simti tu singur si sa ii obligi practic sa iti tina companie. Eu lucrez momentan 100% remote si sper sa o mai tin asa. Ma dispera toata tendinta asta de socializare fortata care exista in corporatii. Merge cand ai 25 de ani, dar acum la 37 vreau sa lucrez linistita de acasa.

    50
    • #23

      femeia aia spune ca isi doreste practic sa nu mai fie singura la munca. voi: vai !!! cum se poate sa spuna asta!!! nu are voie, sa vorbeasca doar despre ea!
      unde spune sa fie fie obligati ceilalti sa mearga la munca? isi exprima o parere si sincer sunt perfect de acord cu ea. plus ca e chestia asta mirifica cu optiunea personala care cumva trebuie sa fie norma pt toti si care culmea, e exprimata atunci cand altcineva isi exprima o optiune personala si atat.

      13
    • #24

      @Ender….femeia aia are asa dorinte nobile sa stea pana cand nu mai stii cat e ceasul…adica gen plm,ce program,!ce daca restul au familii,hobby sau pur si simplu se uita pe cer…hai sa stam cu totii la munca…ca asa e bine,sa stam la munca pana uitam,si maine sa o luam de la capat.e o manipulare ieftina…sa fim seriosi

      8
    • #25

      aplauze, domnu’ Ender! ai juvelnicu’ jumate

      2
    • #26

      si frigiderul 90%

    • #27

      cica trage mai bine cand e mai racorica

      2
  10. #28

    Acolo unde domeniul permite, se poate si full remote. Dovada e plantatia unde dau cu sapa. Suntem 2000 de oameni din toate colturile lumii si asa se lucreaza de 20 de ani de cand e compania. E greu uneori, e nevoie de niste eforturi sustinute si asta vine la pachet si cu unele probleme, dar inca functioneaza. Ne vedem de vreo 2 ori pe an in persoana, dupa care revenim la colibele noastre si ne facem treaba in continuare.

    19
    • #29

      aaaaa, acum am la cine sa reclam problemele cu wordpressul!!!!!!!!!

  11. Cred ca exista o perioada de confuzie generala in domeniu in care sefii nu prea mai stiu cum sa se adapteze si la ce sa se astepte. S-a trecut de la munca la birou la full remote, pe urma cateva zile la birou, apoi concedieri masive si acum iar munca la birou. Poate peste un an cand or sa-si dea seama de costuri vor “optimiza” iar si se va modifica paradigma.

    6
  12. #31

    Lupta asta n-are cum sa fie câștigată de corporatiști. Atâta timp cât banii sunt in buzunarul lui Bezos/Bill/Lary, corporatiștii doar se vaită pe social media dar nu o să facă nimic pentru că n-au unde sa plece și chiria vine permanent. Sigur, o să fie câțiva cu coaie care se tireaza, dar majoritatea o să vocifereze până la primul “Pizza Friday”, le trece un pic până la următorul team building și tot așa… Hamsters on the wheel.

    10
  13. #32

    Si firmele mai mici vor fi constranse. Deja aud de presiuni si lobby facut de proprietarii de birouri catre cei cu rol decizional in firme. De la spagi, date pe ascuns, pana la diferite favoruri, despre care doar am auzit.

    Aia e, am avut o pauza de aproape 5 ani. Ce va fi, va fi.

    5
  14. #33

    De fiecare dată când aud menajeri sau ceoi că nu încurajează lucratul de oriunde, programul ultraflexibil sau autonomia pe bune a oamenilor care lucrează pentru bonsurile lor babane, îl înjur pe idiotul ăla de Ricardo Semler, care a fost în stare să facă exact cele trei chestii de care am scris mai sus (și multe altele pe lângă) în latinitatea aia tembelă de Brazilia. Cițiți “Maverick”, e extraordinar dacă vreți să vedeți cât de refractari sunt oamenii la libertate în muncă (da, mulți habar nu au cum să gestioneze libertatea și flexibilitatea și, de proști ce sunt, dau cu piciorul la asta), deși clamează pe toate gurile că asta ăși doresc. Iar românul este un animal similar celorlalte animale din vestul Europei: dacă poate să tragă mâța de coadă, o face, apoi se plânge că nu-l lasă menajerul lui să fie liber. De acord, corporațiile (unele dintre ele, că mai sunt câteva destupate la minte și la cultură…am avut noroc să lucrez într-una din-astea…aveam work from anywhere încă din 2014) trebuie să justifice/să acopere niște bugete sau să obțină niște facilități. Dar nu pe cârca mea. De ce nu pleacă cârnații ăștia care se plâng că sunt chemați înapoi la birou? De impotență, de aia.

    1
  15. #34

    Stirea aia e incorecta, din 2 ianuarie vor munci doar 3 zile pe saptamana de la birou.
    Abia din 6 ianuarie se trece la 5 zile pe saptamana.
    Presa senzationalista!

    12
  16. #36

    Sa-i spuna cineva la Cami ca, daca inca lucreaza de acasa, fac schimb de job cu ea asta daca mestereste ceva. Si, aproape sunt convins, ca schimbul sa-l facem si la renumeratie. Multumesc!

    2
  17. In weekend am avut de pus niste pavele prin curte, ai dreak muncitori au venit pe capul meu in loc sa lucreze remote. Probabil ca sa ia si banii pentru deplasarea din alt oras.

    4
  18. #40

    Tocmai ce citesc asta: justingarrison.com/blog/2023-12-30-amazons-silent-sacking/, pornind de la asta x.com/johncodezzz/status/1836205682539786345.

    Acum un an am declarat celor cu care lucrez ca prefer sa mananc paine cu apa prin santuri decat sa ma intorc la birou, eu si alti cativa. Pana acum n-am murit, lucratul de acasa face bine la silueta, minte si echilibru psihic. Cacanaria asta cu venitul la birou si ruptul pingelelor prin orase o sa mai dureze maxim 2-3 ani, e ultima zvarcolire a hidrei care primeste scutiri de taxe pentru ca au birouri fizice. De-aia il sustin toti magnatii tech pe Trump. Si pentru ca le-a promis ca nu le ia banutii aia munciti de ei. Daca nu iese el presidente, lucrurile se vor intampla un pic mai repede.

    7
  19. #41

    Arata si mie ce anume te face sa crezi ca o sa dispara remote work. Amazon nu e relevant pentru absolut nimic, se stie peste tot ca e ultima janghina de companie.
    Remote work o sa ramana peste tot unde nu sunt incompetenti sau psihopati la conducere.
    Plus ca urmeaza de acum schimbul de generatii. Am avut cea mai mare satisfactie recent cand am daramat un boomer d-asta care a tinut prizonier niste chestii. Vorbea el ca nu a avut cui sa lase all the knowledge si i-am bagat una frumoasa cu “do not worry, we were only using it just to make you feel needed”. Ca au tinut astia batrani cu dintii de functii si nu s-au ocupat sa pregateasca pe nimeni care sa aibe mentalitatea lor, asa ca nu mai ai mari sanse la scheme d-astea.

    3
    • #42

      toate corporatiile copiaza amazonul la decizii de astea. ca nu stii tu asta nu e neapărat relevant. vei vedea de la anul, urmarind subiectul.

    • #43

      @Super_fotbal: tu vorbesti din bula de IT, dar bula de IT e infima ca procent. Tot ce inseamna banci, corporatii non-it au deja 2-3 zile pe sapt prezenta obligatorie.

  20. #44

    Amu contează și ce lucrezi și unde lucrezi. Eu de acasă la birou fac 10 minute pe jos :)). Am o mică firmă de arhitectură, 4 persoane. Am lucrat și de acasă o bună perioadă de timp, dar de multe ori mi s-a întâmplat să înjur ca nu sunt la birou.

  21. #45

    Românii se trag pe cur daca îi lași să lucreze de acasă. Stau in vârful patului cu mana in pantaloni și cu ochii în Netflix, pun ședințele pe mute și fac recorduri pe Steam

    Munca? Dat rasol pe ultima secundă, las-o ba că merge și așa. Va fi un reality check pentru toți ăștia care plimbă căruțul sau fac pilates marți la 10 când ei ar trebui sa fie busy in proiect

    1