Citiți întâi printscreenurile.

Am râs de americani, pentru că sunt idioți, atunci când au interzis cărți, pe motiv că în ele scria despre pieile roșii, indieni sau negri. Am râs, mi se părea imposibil să interzici Tom Sawyer din cauza unor idioți habotnici, nu ai cum să ucizi cărți doar pentru că nu convin, la un moment dat, grupului cu cea mai multă influență în piață, o acțiune de genul îl face invidios pe Orwell însuși, care credea că scrie ficțiune.

Dar se pare că am râs degeaba, mizeria respectivă s-a translatat și în românia. Acum avem influencerițe care interzic cărți pentru că cel ce le-a scris le contrazice vederile proprii, prin urmare, nu-i așa, trebuie să le punem dop.

Și nu e vina Ioanei Chicet, care, în principiu, e o femeie decentă dar care, din ce observ, urmează traseul oricărei femei care a strâns oareșice succes printre gospodine și simte că a devenit o bornă de hotar în decizii de genul (deși, de exemplu, despre vaccinare are opinii pro și contra, gen O să regretați si dacă vaccinați, și dacă nu, decideți voi, adică preferă să joace safe, ca să nu primească eventuale șuturi, precum alte colege de influență)

Nu, vina COMPLETĂ aparține editurii Curtea Veche Publishing care, la o simplă bătaie pe umăr, s-a simțit datoare SĂ CENZUREZE un autor pentru că nu place păsăricilor delicate care se ocupă de puericultură. Serios, Curtea Veche, cenzură? Ce urmează, arderi în piață, topitorii de hârtie care lucrează pentru a șterge toți autorii care nu convin doamnelor care, după o viață sălbatică, s-au transformat în sfinte de facebook? Este extrem de interesant că Mein Kampf poate fi publicată, că Schellenberg, Dietrich, Hesse și alte cărți ale unor călăi care au ucis milioane de oameni, LA PROPRIU, pot coexista bine mersi, pentru că oamenii citesc nediscriminatoriu, iar cei ce nu își cunosc istoria, o vor repeta cu siguranță, dar dacă s-a înflăcărat o păsărică pe net, pfuai, gata, retragem, ștergem, ardem, totul ca să fie bine, să nu fie rău.

Rușine să vă fie, Curtea Veche, sunteți o pată mizerabilă pe obrazul editurilor românești, o bătaie de joc la adresa cinstei, criticii și a culturii. Sunteți prima, PRIMA editură care cenzurează un autor, pe motivul că ideile expuse nu plac publicului de facebook. Bine că, atunci când ați furat poze de la proteste (1 și 2) nu v-ați simțit tentați să retrageți cărțile, pentru că furt. Furtul nu e important, în schimb, ideile care nu convin…e grav.

Rușine, bă, rușine, și Moromete ar râde de voi… Dar stai, am impresia că Moromete îi dă niște palme lui Nilă, la un moment dat, să retragem și cartea asta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    În Sven Hassel se duceau asasinii aia la Ida Galbejita și Gerda Iapa sa dezbata etosul feminin și dihotomia femeie-Geneza, femeie-amantă. După ce se slobozeau puțin în ele și anterior omorau niște rusoaice.

    Pai cum dracu e asta PC?

    • #2

      dar stai, ca după ce ANALizau etosul, pe unele le spanzurau. stai, cum adică, violenta impotriva femeilor?

  2. Se cheama ca sunt nazist daca zic ca nu orwell e aici de mentionat ci Bradbury? Care la finalul cartii spune ca i-au cenzurat unii cartea?

  3. #15

    Curtea Veche voi sunteti editura, adica editati carti nu continutul lor, iar pasarica de pe facebook se poate certa cu autorul, este ca si cum eu m-as certa cu Cetin ca a publicat-repet publicat nu comentat o stire despre nustiu ce.Jesus Christ chiar traim vremuri demente.

  4. #16

    Din ce inteleg, oamenii de la Curtea Veche vor adauga o nota si o prefata cartii, nu vor interveni pe textul autorului. Sa vedem.

  5. #17

    Urmatoarea carte pe lista propun sa fie Capra cu trei iezi. Se da una bucata single mother, iresponsabila in ultimul hal ca isi lasa copiii singuri acasa si apoi se intoarce si gaseste macel. Asta numesc eu parenting deficitar. Iar duamna mamika trebuia ignorata cu desavarsire. Simplul act de a avea copii nu ne face experti in parenting, ci in cel mai bun caz parerologi. Iar de mamicutze cu pareri e plin netul.

  6. #18

    Mimetism.

  7. #19

    Sunteti rai, zau! Nu e in totalitate vina pasaricilor ofuscate si impaienjenite 🙂 E si vina mucegaiului care in exces nu face bine la creier. De clorul din apa nu mai zic…

  8. #20

    Si-a mai mirosit cineva tastatura dupa ce a citit doar titlul, ca mine?

  9. #24

    cateodata ma intreb unde vom ajunge cu cenzura si cu asa-zisa corectitudine politica
    poate pe viitor se vor interzice si blog-urile, mai ales daca nu lauda conducatorul iubit…

  10. #25

    Dreptate mare ai cand spui ca PC a luat-o razna rau, dar cu exemplul asta gresesti. In primul rand cartea nu e beletristica. Nu are nicio valoare artistica. Cuprinde doar sfaturile unui nene asupra cresterii copiilor. Si editura a spus ca unele sfaruri, gen cum sa-ti batii copii, sunt de cacat si ei nu vor sa publice asa ceva. Asta nu e cenzura. Au tot dreptul sa publice sau sa nu publice ce vor muschii lor fara sa dea explicatii cuiva. Cum si tu publici pe blog doar ce vrei fara sa simti ca ai cenzura ideile cuiva

    • #26

      bati campii. ei au publicat deja cartea, iar acum o retrag, pentru ca contravine gospodinelor de net. este cenzura, oricat de chior ai vrea sa fii

    • #27

      comentariul tau este neadecvat. nu poti sa transmiti mesajul ca campii sunt batuti. nu e ok

    • #28

      @cetin, trebuia lui ender sa ii aprobi comentariul dar sa ii stergi continutul si sa pui in loc “COMENTARIU RETRAS” poate asa intelegea.

    • #29

      cred ca de fapt problema nu e la ender

  11. #30

    “Harap-Alb” – whitewashing. “Fata moșului și fata babei – gerontofobie. “Ion” – apologia violului, misoginism, tone deaf. “La Medeleni” – pedofilie, incest, plnpzd. “Toate pânzele sus” – xenofobie, orientalism. “Fram, ursul polar” – PETA, PETA, PETA! În episodul următor: RTC

    slate.com/culture/2019/01/blood-heir-ya-book-twitter-controversy.html?via=homepage_taps_bottom

    • #31

      ”Ion” are bătăile cumplite aplicate Anei, de care îi durea în cur pe toți sătenii (Mare diferență față de prezentul glorios!), bocetele ipocrite de la groapă, când au îmbrăcat-o în alb, replica aia tălâmbă a lui Ion când năștea biata femeie pe cămă, ”lasă să sufere, că asta-i soarta femeii”, etc.
      ”La Medeleni” are și dreptul stăpânului, că lui Dănuț i se părea normal să ia la o tură mică menajerele care munceau la ei acasă, pagini în care două iubite sunt fugărite cu furci și topoare de o haită de țărani, procesul ăla îngrozitor din volumul III, în care Dănuț apără cu succes un tataie acuzat că și-a violat fiica minoră și și-a transformat-o în amantă și toți cad pe spate…
      Mie mi-e ciudă de faptul că ideea generală era să-i cânți osanale lui Ion. Puțini profesori aduceau în discuție aspectele de mai sus. Mă refer la anii 90, când am făcut eu liceul. La fel cu Ionel Teodoreanu, care, pe lângă farmecul incontestabil, are pasaje, idei, opinii și evenimente care mă scot din sărite și mă indignează profund și sincer.
      Cum să cenzurezi? Dar să ai capacitatea de a plasa corect în context lucrările și să ai spirit critic bine dezvoltat.
      Uite, Mara. Ni s-a predat ca marele monument, integral admirabil. Când își bate joc de fiică-sa că ăși dorea ”bluză și coc”, nu ie și cozi împletite.
      Nici admirația necondiționată și servilă nu e bună, nici cenzura. Pam-pam, ce panseu adânc am dat!

    • #32

      Am plâns când am citit Fram și am căzut în depresie vreo 2 săptămâni. Poate-s mai sensibil că și acum mai scap câte-o lacrimă când citesc Cățelușul șchiop.
      “Frații mei ceilalți se joacă cu copiii toți, dar eu nu pot alerga ca dânșii, că sunt șchiop și cad mereu! Și stau singur toată ziua și plâng mult când mă gândesc că tot șchiop voi fi de-acuma și tot trist am să trăiesc.” :((

    • #33

      mie imi mai pica o lacrima cand citesc Colt Alb
      fata de Fram contine si o lupta pe viata si pe moarte intre un stil salbatic de a trai si adaptarea la civilizatie
      iar happy endul doar completeaza o aventura initiatica ce poarta pecetea legendelor grecesti

    • #34

      @Dani: Unul din îngerașii mei patrupezi chiar e șchiop. L-am botezat Șchiopățel (Șchio pentru apropiați).
      @X-uleasca: Dar scena homoerotică cu Tudor Șoimaru când se ia el pe după mijloc cu tătarul ăla? Ah, oh, vai.
      @Pawemperor: “pecetea legendelor grecești” +1000 Dau o bere virtuală 🙂

  12. #35

    Saptamna viitoare: editura Curtea Veche traduce si publica o carte a unui reputat medic american. In carte apare des cuvantul “vaccin”, cu expresii precum “Copilul trebuie vaccinat de mic”.
    Olivia Steer este indignata, ataca editura si distribuitorii pentru promovarea acestei mizerii omoratoare de copii si provocatoare de autism, strange 100k like-uri, face o petitie online, convinge editura sa retraga cartea si sa elimine cuvantul “vaccin” din text inainte de republicare.

  13. #36

    Pe langa whitewashing, Harap-Alb este si o apologie atit a legionarismului cat si a comunismului, in plus o opera plina de hate la adresa oamenilor fara par.

  14. #38

    Când în comunicatul oficial al unei edituri apare formularea “situație aproape hilară”, te poți aștepta la o serie lungă de diletantisme. În primul rând este ilar, nu Hilar. Poate “merg” amândouă conform Dex, Flex, varianta 1.1000. Nu ar trebui să meargă, de-asta sunt diferite. Și nu poate fi nici “aproape hilar”, nici “aproape ilar”. Nu poate fi aproape hil. Nu poate fi aproape ilariant. La fel cum ai spune: Piatra asta aproape se mișcă. Încă stă, dar puțin, puțin mai are. Oricând o poate lua la fugă.

    Editurile românești oircum se laudă cu “bestsellers” dacă vând o mie de exemplare, avem o piață care nu-și poate demonstra profitul doar prin vânzarea cărților. Este ceva care există doar pentru a umple un spațiu gol.

  15. Bine că n-au aflat ce bătăi își lua Vitoria de la cel mai celebru personaj absent.

  16. #41

    Dar stai, despre ce Nila vorbesti? Cred ca esti intr-o mare confuzie: Moromete e nu ala care ne invata scheme de castigat la loto ca sa facem bani cu care am putea sa crestem iepuri?

    • #42

      :))) Unde kkt e butonul de like?!?! Suntem ca-n secolu’ nouășpe!

    • #43

      Ehe, Maithun, mataluta esti mai noua p-aci, d-aia ti se pare un comentariu reusit. Stai linistita, ca nu ma da freigedanknismu’ afar’ din casa, sa dau comentarii atat de SF 🙂

  17. #44

    Nici eu nu inteleg de unde “rusinea” asta de a ascunde sub pres o descriere a unui trecut/prezent absolut real si trait de cam toti din tara asta(si nu numai)…
    Ca tot ziceati de Ion si Danut si Moromete…nu pot sa nu fiu de acord cu X-uleasca legat de “punerea” pe un piedestal a acestor personaje in timpul liceului si scolii generale, ascunzand adevarata lor fata ca sa ce?

  18. #45

    Am râs de Ioana Chicet și Manafu când au făcut o campanie anti PSD dar mai pe ocolite, după ce se calmase curentul #Rezist. Au facut campania pentru ca cititorii le reproșau ca influenceri ca ei nu pomenesc nimic despre mizeriile OUG13.

  19. #46

    Ioana Chishet Macoveiciuc o cronica nefututa. O cunosc oarecum personal in perioada in care nu era celebra si o batea fostul iubit de a ajuns la dentist , dar ea tot statea cu el. Mda, ce oameni, ce timpuri!

    • #47

      No T no shade. Mai vreau

    • Nu îi țin partea pentru că nu o cunosc, dar scria ea că a avut un accident în discotecă, a izbit-o cinev de un stâlp și i-a spart maxilarul și de acolo vizitele dese la dentist.

  20. #49

    Ioana Chicet Macoveiciuc, decenta? Da, daca-i pe bani. A apucat-o parinteala cand si-a dat seama cate gaini sunt in „soshal media“, care casca ciocul la fiecare aiureala emisa de Guru Parentingului.
    Tute, dar multe. Si cu bani, ceea ce o intereseaza pe ea. De cand e „pe felie“ cu Mantelers, stoarce bani sau „expunere“ din orice.
    Dar e desteapta, a identificat corect filonul de prostie si mulge din el. O citesc demult, din curiozitate si ma amuza s-o observ.

  21. #52

    Puțin pe lângă, eu sunt nedumerit cum de și-au permis ca ultimul film cu super-eroi să se numească Black Panther și nu Afro-american Panther.
    Nu s-a ofuscat nimeni că sunt numai eroi negri (black, în engleză)? Nu i-a acuzat nimeni pe regizor, scenarist, producători, pentru discriminare pozitivă? fiindcă dacă ar fi considerată „victimă” vreo vedetă de culoare, atunci sintagma „discriminare negativă” bănuiesc că e considerată pleonasm.
    Notă: Nu am văzut trailerul, dar probabil celorlalte rase li s-au păstrat rolurile de personaje negative.

  22. #53

    @cetin si cititori:

    “O să regretați si dacă vaccinați, și dacă nu, decideți voi,”- adică preferă să joace safe, ca să nu primească eventuale șuturi, precum alte colege de influență.

    Intrebarea mea: cand ati vazut ultima data un roman asumandu-si ceva… orice? Ziua de astazi asta ne invata- sa lucram in echipa, sa “share” orice/oricum si, in principiu, cum sa eviti raspunderea (sa pasezi responsabilitatea).

    Ati vazut vreodata in Romania pe cineva spunand: da, eu am decis sa utilizez tehnologia respectiva pentru sapatul gropii si din cauza mea proiectul a intarziat 7 luni – solul in care am utilizat tehnologia nefiind cel mai potrivit pentru tehnologia propusa de mine. Si spun acest lucru pentru ca altii sa invete din greseala mea si, noi ca societate, sa putem evolua.

    Va mai curge multa apa (sau rahat, depinde din ce unghi privesti) pe Dunare/Dambovita/Arges… pana cand se va inventa romanul care sa-si asume raspunderea pentru deciziile proprii!

  23. #54

    M-ati facut sa caut blogul tipei, sa vad despre ce-i vorba. Am citit cate ceva… dar trebuie sa recunosc ca voi ramane la zoso si cetin. Duamna nu-i de mine, femeie denaturata ce sunt.

  24. #56

    Boss, atunci cand o sa scrii si mata’o carte si o s-o vinzi in 10000 dă exemplare cum a facut cucoana din Piatra Neamt, atunci sa vorbesti! Pana atunci..mucles!ca te rastignesc fanele acestei preamarite “scriitoare”:)

  25. #57

    Hmmm, eu sunt un pic confuza aici. Nu prea înțeleg de ce ești atat de supărat pe editura. In print-screen-urile atașate, Curtea Veche zice ca va reedita cartea cu o prefață, nu ca o va scoate de pe piața. Îndrăznesc sa zic ca ei au o atitudine potrivită situației pentru ca realizează ca nu este ok sa instigi părinți la violență împotriva copiilor, dar în același timp, înțeleg si ca nu e normal să scoți complet o carte de piață pentru ca există oameni care nu sunt de acord cu conținutul.