CNS Cartel ALFA îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre sindicate şi Guvern, acuzând-o pe Lia Olguţa Vasilescu, un “ministru cinic”, că nu este preocupată de piaţa muncii, că nu înţelege legislaţia şi nici rolul şi semnificaţia poziţiei publice pe care o ocupă.

Mă uitam cu drag, prin arhivele ziarelor din ultimul an.

Toti bugetarii vor avea în sporuri voucher de vacanţă şi două norme de hrană. Ce ne asiguram noi cu aceasta ocazie e că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor

.

Guvernul Grindeanu vorbeşte despre majorări uriaşe, susținând că salariile de până la 4.000 lei ale bugetarilor vor fi dublate, iar cele care depăşesc acest prag vor creşte cu 45%. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a asigurat pe sindicalişti că va lua în calcul propunerile lor

.

Pe vremea când noi înghețam ca rahații prin piață, pentru drepturi de astea imateriale, gen justiție, stat de drept și altele, sindicaliștii își negociau tăcerile cu creșteri de salarii enorme, bonusuri, al 14 lea salariu, prime de vacanță, vouchere de vacanță, tot ce s-a putut da ca să fie cuminți și mulțumiți de venirea PSD în forță.

Acum, sindicaliștii, prin vocea unuia din greii mafioți ai ultimelor 3 decenii, Bogdan Hossu, cel ce face parte din lotul nemuritorilor Miron Mitrea și Dumitru Costin, nu mai sunt mulțumiți de înțelegere. Pentru că se mută contribuțiile de la angajator la angajat și, ghinion, angajatul va lua mai puțin în mână. Pentru că, pe angajat, întotdeauna îl durea cât ia în mână, nu îl interesa brutul, ăla îl plătește angajatorul, nu?

Și nu, domnul Hossu nu luptă pentru anularea deciziei, nu. Domnul Hossu dorește, nici mai mult, nici mai puțin, decât o lege care să îi oblige pe angajatori să mărească salariul brut al angajatului până când acesta va rămâne în mână cu aceeași sumă netă. Da, #nojoke. Și ar dori niște ajutor și niște mediere, pentru că, acum, Mulguța nu mai este bună, acum e rea, acum e nașpa, ce e aia, ce se întâmplă?

Iar pe ei nu îi interesează ce se întâmplă în țară, ei, probabil, au votat majoritar cu cei ce le oferă majorari salariale mari și drepturi multiple. Ce rahat e aia justiție, când eu o duc bine, nu?

Abia aștept mitingurile cartel Alfa, să mă duc să îi susțin.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sindicatele din Romania sunt inutile, eu prin sindicat inteleg niste oamnei care chiar lupta pentru ceva…de genul daca nu ni se da ce am negociat facem greva o luna si nu dansul pinguinului in fata guvernului.

    • #2

      Eu am auzit de o situatie in care unii au trimis un reprezentat de la sindicat sa vorbeasca pentru ei referitor la restructurare. Si ala s-a intors si le-a zis “da e adevarat, urmeaza sa va restructureze” si a plecat.

    • #3

      păi normal, liderii de sindicat nu pot fi restructurați deci o durea în cur de ce se anunța pt ceilalți

    • #4

      Sindicatele de peste tot in Vest sunt inutile. De fapt chiar fac rau. Explica unu’ (vre-un an-doi in urma) cum toate sindicatele mari in Vest sunt mana-n mana cu liberali/socialisti. Sindicatele ii ajuta la vot (reclama/sustinere in campanie), iar astia odata alesi, ajuta sindicatele. Indiferent cat de ridicole sunt revendicarile.
      Tot mecanismul asta in detrimentul omului platitor de taxe. Ca doar astia de stanga alesi cand dau, nu dau de la ei.

    • #5

      Sorry (pt cei cu politia gramaticala): vreun.

  2. #6

    Pai noul net o sa fie noul brut ca nu inteleg? Daca inainte era brutul 3 milioane si netul 2, nu primeste angajatul 3 milioane si din aia isi plateste el contributiile?

    • #7

      Brutul il ai negociat in contractul de munca. Dupa plata contributiilor de angajat, cu ce ramai in mana este netul. Pana acum firma mai platea si ea niste taxe pentru angajat separat, iar guvernul PSD a zis ca taxele respective se platesc de acuma din brut.

      Iar firma nu este obligata sa-ti creasca brutul sa compenseze aceasta schimbare.

    • Nu acuma o sa primeasca 2 mil si o sa plateasca 3!!:)))

    • #9

      Nici eu nu inteleg cum se calculează și de ce, de la 1 Ianuarie, angajații vor rămâne cu mai puțini bani.
      Ce de drept, nici nu am urmarit subiectul si nici nu m-am documentat dar nu reusesc sa inteleg cum vom ramane cu mai putini bani. Daca pana acum angajatorul plătea 16% impozit din salariul meu brut iar de acum imi va da mie banii si voi plati eu 16% nu e acelasi rahat?

    • #10

      pentru nelamuriti o sa incerc sa clarific eu in romana si aritmetica simpla.

      pana acum costica angajatul avea un salariu brut de 100 de lei din care platea 20%(semnul ‘%’ este impirtant) adica de lei la stat. seful lui costica mai platea echivalentul a 20%, inca 20 de lei, catre stat pentru privilegiul de a-l avea angajat pe costica in romania. la sfarsit ii raman in mana 80.

      conform propunerii guvernului, de acum incolo, aia 20 de lei pe care ii platea angajatorul catre stat ar trebui sa intre in salariul brut al lui costica si de acolo catre stat. aparent nici o problema, nu? ba e o mare problema. pentru ca acum brutul lui costica este de 120 din care el plateste 40% (20% care erau ai lui si inca 20% care ii platea angajatorul) catre stat, adica 48 de lei, ramanand in mana cu 72.

      la ultima mea verificare 72 e mai putin decat 80.

      bine, tot calculul este valabil in cazul fericit in care guvernul convinge angajatorii sa includa acei 20 de lei in brut. daca nu costica ramane cu 60 de lei.

      o alta varianta, pentru ca costica sa ramana cu cei 80 de lei, ar insemna ca angajatorul sa ii adauge cei 20 de lei la brut si inca 13 pentru a acoperi diferenta procentuala (80 este 60% din 133). mult noroc cu asta.

      a treia varianta, pe care nu am vazut-o expusa nicaieri, ar fi ca brutul sa creasca la 120(pentru care banuiesc ca ar exista o argumentatie legala), contributiile sa ramana 40 si lui costica 80. pur si simplu recalculam procentele si declaram ca de acum contributia la stat nu mai este 40% ci 34%, cat reprezinta 40 din 120, chestie pe care o pit face cat se poate simplu si legal, doar asta e jobul lor, pentru asta sunt platiti.

    • #11

      Ce magarie.

    • #12

      Uite de ce miscarea asta facuta de PSD are si parti bune. O sa afle tot romanul cat porcoi de bani trebuie platit pentru un salariat.

    • #13

      Uite aici cum se calculeaza salariul si taxele aferente www.calculatorsalariu.ro/
      In principiu daca iei netul (in mana) 1000 de lei, brutul (pe hartie) este de 1357 lei, adica platesti taxe de 357 lei.
      Ceea ce nu prea stie angajatul este ca angajatorul mai plateste si el 312 lei la stat.
      Adica angajatorul scoate din buzunar 1669 de lei ca tu sa iei in mana 1000 lei iar statul sa ia 669 lei.
      Pe viitor se doreste ca brutul pe hartie sa fie tot de 1699 lei, iar tu sa iei in mana tot 1000 de lei, iar statul sa ia tot 699 lei, dar de data asta doar de pe numele tau si nu al angajatorului.
      Practic or sa fie schimbate niste formule de calcul.
      Ma rog, ca or sa mai schimbe astia ceva procente pe ici pe colo asta este altceva.

    • #14

      #Alin te inseli, vezi la #thebblack explicatia

      in mare aceeasi formula de trei simpla o aplica si olguta ca sa bifeze ea acolo “am scauzt impositele”.
      numa ca nu intelege legislatia si faptul ca 40% din X nu e egal cu 40% din Y.
      Ma rog tot ei nu stiau sa imparta la doi ca sa afle cat e 50% dintr-un intreg la referedumul cu base.

    • #15

      De fapt ati inteles toti gresit: problema pe care o pun sindicatele acum este ca omul ala risca sa ramana cu 100 de lei brut(cat are in contract), din care sa ii ia Olguta 40 de lei dupa noua modalitate de calcul. Omu’ ramane cu 60 de lei net, angajatorul baga linistit aia 20 de lei(ma rog, vreo 18) in buzunar pentru ca nimeni nu-l obliga sa creasca brutul omului.
      Sigur, va depinde de la caz la caz, in functie de cat de usor ii va fi omului sa gaseasca alt job pe 80 de lei net / patronului sa gaseasca alt om care sa accepte doar 60 de lei net. Dar e clar ca o parte din angajatii la privat isi vor lua muie la faza asta.

  3. #16

    Un articol cu care sunt intru totul de acord. Si eu imi amintesc exact contextul in care Vasilescu promisese majorarile salariale. Anume tocmai la momentul in care numarul celor din piata era de 100.000 si in crestere, Dragnea era un fel de “Tineti-ma, sa nu-l omor !” amenintand cu contramanifestatii de 500.000, cand in fapt de abia reusise s-a gaseasca pe Floricica Dansatoarea si pe cativa din activul PSD Bucuresti sa-i trimita la Cotroceni, iar delimitarea era foarte clara: in piata erau numai multinationalale (mediul privat) care nu vor sa lase poporul votant sa conduca prin cei alesi si sa se bucure linistit de beneficiile promise in campanie. Fusese o incercare disperata de mituire, o motivare extra a electoratului PSD, si de ce sa nu recunoastem, a si prins ! Chiar daca nu i-au motivat pana intr-acolo de a se alatura contramanifestantilor, i-au determinat la ramanarea intr-o neutralitate care a taiat din amploarea evenimentului, a calmat spiritele in tara, dandu-i astfel PSD-ului ragazul necesar pana la momentul de fata, cand – beneficiind de o opozitie politica pur formala, compusa numai si numai din ciumpalaci – sa poate sa revina linistit asupra listei de promisiuni. Altfel spus, bugetarii nu s-au comportat decat ca niste profitori pasivi ai evenimentelor, smechereste, tragand foloase ipotetice fara a face absolut nimic, iar acum primesc cam ceea ce merita. Mi-e clar ca mi se poate reprosa ca nu fac altceva decat sa toc marunt, inutil si enervant, ceea ce de fapt tocmai a spus autorul, doar ca, spre deosebire de el, eu tin sa condamn o practica si nu o categorie sociala, cum ar fi cea a bugetarilor sau angajatilor. (A sindicalistor NU ! Astia-s de regula niste panarame imbuibate, care n-au impartasit vreodata nici responsabilitatea politicului, nici neajunsurile angajatilor, si culmea ! … acum mai vor sa si deplaseze jobul lor in sarcinile lui Iohannis. Daca sunt incapabili sa medieze intre angajatori si angajati, atunci sa se lase de meserie ! Punct !). Chiar daca a fost spusa ieri de un antenist (Radu Tudor), nu schimba cu nimic din adevarul faptului ca dincolo de aparatul birocratic, bugetar inseamna totodata si Armata, SMURD, Pompieri, Invatamant si Sanatate si ar trebui sa insemne si MAE (nu poti avea diplomati buni si incoruptibili, oameni care fac ca lucrurile sa se intample, pe doi lei) si MAI, si in general, n-ai cum sa-ti asiguri profesionisti pe sume derizorii. Benefica ar fi doar delimitarea si incadrarea lor ca sectoare strategice, cu fonduri intangibile, dar, inutil sa mai spun, politicul nu va fi niciodata interesat de eliberarea captivilor, a celor care depind de el, caci sa nu ne amagim … lumea va vota intotdeauna cu burta !

  4. #17

    In Mioveni, marti, vom iesi vreo cateva mii. Avem autorizatie de protest o ora. Te astept 🙂

  5. #21

    Pentru ca sindicatele nu reprezinta deloc zona privata rezultatul este exact cel de acum. Foarte misto a fost faza cu salariile care nu au cum sa scada cand Vulguta a zis ca un reprezentant obscur de “patronate” a zis ca e ok, zice el ca angajatorii nu vor scadea salariile. Deci gata, s-a rezolvat.

  6. #22

    io nu inteleg ce e asa complicat sa impace si capra si varza in cazul asta. faci frumos adunarea sumelor (brut+contributie angajator, cas angajat + cas angajator etc.) si recalculezi procentele astfel incat toata lumea sa ramana cu aceiasi bani. problema de clasa a noua.

  7. Bah, ma intreb si eu, angajatii au dreptul sa faca greva impotriva sindicatelor?

    • #24

      Păi, ce să facă?
      Nu mai știu cum e acum, dar am lucrat cândva în învățământ și sindicatul oprea cotizația de membru (deși nu eram membru) direct din salariu, pe statul de plată era rubrică distinctă – ”cotizație sindicat”.

  8. #25

    Din comentarii iti dai seama pe unde suntem. Daca aici intra teoretic oameni mai destupati la minte si vezi ca nu inteleg cum vom fi fututi de la 1 ianuarie, ce pretentii sa ai de la marea masa amorfa de romani?

    • #26

      Eu nu am priceput si habar nu am cum merg salariile in romania ca nu am luat nici unul de acolo si am intrebat. Ti se pare gresit?
      Vezi cum preferati sa dati aiurea-n cap la oameni ca poate zici tu comentariul zilei.

    • #27

      Tu iei prea multe comentarii personal. Stiu ca esti in UK asa ca si tu ar fi trebuit sa intelegi din comentariul meu ca nu la tine ma refeream. Prin acel vom fi fututi tu nu esti inclus. Pe tine te fute theresa 🙂 pe noi vulgutza

  9. Am tot respectul pentru sindicatele din privat.

    Nu le inteleg pe cele de stat: alea cu cine lupta? ca statul nu stie cum sa ii mangaie mai mult pe cap, contra voturi, si 70% din bugetari sunt membri de partid, adica oamenii lor.

    (Da, aia de la stat se inscriu in partid, spre deosebire de cei de la privat)
    (Si da, diferentele se vad.)

    • #29

      Caz cu un sindicat dintr-o banca din asta internationala: Se inchide un departament de cateva sute de oameni. Ce fac ei? Pai se imbraca in rosu si merg in sir indian prin toata cladirea de birouri. La final se strang pe acoperis si-si fac toti o poza pe care o posteaza pe Facebook. Se intorc la birou si dau mail-uri: “aceasta a fost actiunea noastra de protest. va multumim”.

      True story…

      PS: acelasi lucru s-a intamplat in toate birourile firmei. Nu, nu s-a schimbat nimic.

    • #30

      Sindicatul nostru negociază la fiecare 2 ani contractul colectiv de munca, are grija sa fie trecute acolo sporurile, primele, liberele. De.asemenea cuantumul salariilor compensatorii (14, 16,20 depinde) dacă suntem, doamne ferește, concediați.

    • bun, despre astia facem exceptie, ca nu au inteles diferenta dintre sindicat si teatru de amatori.

  10. #32

    Mai.. ideea principala este ca, de la 01.01.2018, ne vom alege TOTI cu mai putini bani in buzunar… Restul, cine a facut sau ce a spus… ma intereseaza mai putin. Preturile au crescut si vor mai creste, ROBOR si EURO au crescut, preturile la mancare si la energie au crescut, taxele locale e posibil sa mai creasca si ele (unele primarii n-au bani de salarii), apoi se va reintroduce taxa auto…

    Din bani mai putini va trebuie sa platim mai mult.. Socoteala asta se numeste saracie cronica la buzunar.

    • #33

      Taxele locale sigur vor creste, ca mare parte din impozitul de venit se ducea la primarii (77% parca), si cum impozitul scade la 10%, deci si bugetele primariilor vor scadea destul de mult.

  11. #34

    Chief, toata treaba asta e simpla din perspectiva PSD:
    – mediul privat va mari brutul ca sa ramana angajatul cu acelasi net? Ei castiga prin bani colectati
    – o parte din mediul privat NU va mari brutul? Aici devine interesant:
    — destructurarea singurului adversar al clasei politice din Romania => castig PSD.
    — angajatii dati afara nu conteaza; banii or sa fie cam tot aceiasi ca se balanseaza cu maririle celor care si le permit. Oricum mai aveam nevoie de niste asistati sociali pe care sa-i cumparam.

    De ce ma refer numa’ la privat? Pentru ca p-aia de la stat oricum ii cumperi cu o sticla de ulei si un parizer in saptamana alegerilor. Iar celor ce nu pot fi cumparati (o parte din cadrele medicale etc.) o sa le fie dat peste bot cu “v-am marit salariile! ce mai vreti?” (cititi citatul asta cu vocea Olgutei) si cam acolo se termina discutia. Vedeti cazul cu chirurgii chemati de Firea la “negocieri”.

  12. Nici eu nu inteleg…
    Doar ca nu inteleg ce anume se urmareste… si nu inteleg de ce unii nu pricep…
    (adica aici aveam impresia ca-s oameni mai spalati)

    Rezumat: daca nu intelegi ca esti in pericol sa iti scada salariul de la 1 Ianuarie… exista o foarte mare sansa ca prin februarie cand iei banii pe ianuarie… sa ai o mare surpriza…

  13. Mai, daca voi luati in serios calculele scoase la inaintare de PSD, inseamna ca n-ati invatat nimic.

    Daca voi credeti ca de asta da peste cap PSD sistemul de impozitare, ca sa va dea voua 3 lei in plus…

  14. #37

    Masura in sine de eliminare a carnatului de contributii calculate la fondul de salarii si inlocuirea acestora cu 3-4 retineri mari si late este, fara niciun fel de discutie, una BUNA.

    Numai ca guvernul de tampiti, escroci si iresponsabili trebuia sa se gandeasca ca, e intolerabil ca, in Romania, unde salariile majoritatii populatiei sunt de tot JEGUL, de toata JENA, sa scada salariul net, ca urmare a acstei manevre. Faptul ca i-a durut in cur, arata clar in ce tara condusa de iresponsabili traim.

    Alde Dragnea, Tariceanu, Olgutza si alti escroci nu-si pun problema ca exista tineri care lucreaza in call-center pe 1300 de lei net pe luna si care vor pierde si ei cca. 100 lei din aceasta suma de mizerie. Sunt oameni care au si ei de platitit o chirie, trebuie sa manance, sa se imbrace, sa plateasca intretinerea, etc. Pentru ei, si 50 de lei in minus la salariul net e lovitura la buzunar..

    Niciodata, niciun guvern care s-a perindat in Romania pe la palatul Victoria, nu s-a gandit cat de prost se traieste in zona salariilor joase. Daca s-ar fi gandit, nu s-ar mai fi aplicat niciun fel de impozit pe sume care conduc la un net de sub 2000 lei pe luna.

  15. #38

    Masura in sine de eliminare a carnatului de contributii calculate la fondul de salarii si inlocuirea acestora cu 3-4 retineri mari si late este, fara niciun fel de discutie, una BUNA.

    Numai ca guvernul de tampiti, escroci si iresponsabili trebuia sa se gandeasca ca, e intolerabil ca, in Romania, unde salariile majoritatii populatiei sunt de tot JEGUL, de toata JENA, sa scada salariul net, ca urmare a acstei manevre. Faptul ca i-a durut in cur, arata clar in ce tara condusa de iresponsabili traim.

    Alde Dragnea, Tariceanu, Olgutza si alti escroci nu-si pun problema ca exista tineri care lucreaza in call-center pe 1300 de lei net pe luna si care vor pierde si ei cca. 100 lei din aceasta suma de mizerie. Sunt oameni care au si ei de platitit o chirie, trebuie sa manance, sa se imbrace, sa plateasca intretinerea, etc. Pentru ei, si 50 de lei in minus la salariul net e lovitura la buzunar..

    Niciodata, niciun guvern care s-a perindat in Romania pe la palatul Victoria, nu s-a gandit cat de prost se traieste in zona salariilor joase. Daca s-ar fi gandit, nu s-ar mai fi aplicat niciun fel de impozit pe sume care conduc la un net de sub 2000 lei pe luna.

  16. #40

    Deci hai s-o lamurim, sa n-o lasam in aer. Oricat am uri din toti ranunchii PSD, transferul contributiilor integral la angajator este o masura BUNA din doua motive beton:
    – tot CAS-ul se aduna la punctaj in favoarea salariatului (asa e normal sa fie, nu cum a fost pana acum, cand contributia angajatorului mergea in sacul comn – cine drk ar fi de acord cu asta?)
    – restrangerea numarului de contributii (pana acum erau un carnat de contributii, vreo 10, de calculat distinct la fondul de salarii, angajat+angajator – o tampenie extrema, romaneasca)

    Problema este scaderea netului, care pentru salarii nete sub 2000 lei e chiar lovitura cronica la buzunar, pentru ca se face FOAMEA la greu in Romania in zona salariilor mici, iar 85% dintre angajati lucreaza pe salarii de mizerie. Nu poti sa te caci in viitorul tinerilor in forma asta…. cu nepasare fata de ce se intampla cu salariul net.

    Din punctul meu de vedere, ar trebui interzise prin lege, salariile nete sub 2000 lei, pentru tineri absolventi cu studii superioare, intrucat discutam de 430 de euro pe luna, frate. Ce fel drk vrem noi sa fim in UE daca cei cu studii superioare nu castiga nici 430 euro pe luna ??? Aici ar fi trebuit scos impozitul de tot.

    Cum in administratiile publice locale (primarii) s-a putut ca toate putorile sa ia peste 2500 lei net pe luna, prin hotarare de Guvern, nu inteleg de ce nu s-ar putea in cazul tinerilor absolventi cu studii superioare.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.