Pornind de la faptul că Nicu Covaci n-a luat examenul de intrare-n Uniunea Compozitorilor și bla din România.
Comentariile pe subiect sunt între „inimaginabil că se poate întâmpla așa ceva în România anului curent, ptiu, revoltător” și „hahahaha să se ducă la muncă, trădătorul dracului care a fugit în Germania”, adică idioate, ca de obicei.
Cică greii UCPLMR sunt George Natsis, Mircea Drăgan, Moculescu, Ionel Tudor, Andrei Tudor, Viorel Gavrilă și să mă iertați dacă am omis pe cineva, m-am plictisit în timp ce le scriam numele. Ziceți-mi și mie vă rog trei piese de la ăștia de mai sus. Trei de la toți, nu trei de la fiecare.
Nu-i nimic dacă nu puteți, poate nu vă vin pe moment. George Natsis a compus „Micul meu univers”, „Eu și chitara mea”, „Ca o minune e un copil” și multe altele lol. Cu astea trei șlagăre deja poți să faci un turneu de serbări la grupa mijlocie.
Pe caz general, e plin de asociații, uniuni și alte labe în cerc. Invariabil sunt conduse de niște mediocri cu felicitări, că nimeni care e bazat în meseria lui n-are timp de așa ceva. Invariabil se ocupă cu evenimente caritabile la care se strâng sune astronomice, cum ar fi 500 de euro, workshopuri despre nimic și campanii de informare. Luați ca exemplu cam orice asociație de studenți din România, care e mereu acolo pentru studenți, altfel găsesc metode exotice de a nu deranja conducerea și de a aduce pupincurismul pe noi culmi.
Altă constantă în organizațiile astea e că atunci când ești sincer și zici că ideea unuia e cringe, râde lumea, hai să găsim altceva – atunci ești ejectat direct, fiindcă nu-i meriți. Atunci începe concursul de aplauze reciproce din care trebuie să reiasă că totul merge impecabil, era doar un om hain în grup.
Întrebarea e: ați găsit vreodată un motiv să intrați în asociații, uniuni și d-astea? V-a plăcut, ați obținut ceva?
NOU
Nu inteleg nevoia asta a ta de a denigra artistii care sunt fundatia muzicii si culturii romanesti, dar uite, o sa intru in joculetul tau meschin.
Cati dintre voi nu v-ati tinut iubitele in brate pe melodia “As vrea sa stiu” a lui George Ntsis?
Cati dintre voi nu ati ras in hohote pe comedia muzicala “Nevasta-mea se razbuna” a lui Viorel Gavrila?
Asta ca sa nu va mai aduc aminte de lacrimile pe care le-ati varsat pe “Trimpetistul indragostit”, creatie a domnului Horia Moculescu.
Asta e problema cu romanii. Uita repede care-i sunt reperele si nu mai are nimic sfant.
NOU
Nu prietene, meschini sunt aia care ii refuza accesul in uniunea lu’ peste uneia din legendele muzicii romanesti.
NOU
De cand a plecat Mircea Vintila, Phoenix nu a mai insemnat nimic. Crede-ma stiu, ce vorbesc.
NOU
observ cu ingrijorare ca Marius Teicu nu e intre cei mentionati. e o chestie personala sau ce?
p.s. singurul care a insemnat ceva in formatia phoenix a fost Ducu Bertzi. iar el a ales Romania. poate inseamna ceva
NOU
@Ender: Personal eu consider ca Luchian Mihalea a fost mult mai important pentru Phoenix decat Berzi. Acum, daca tu ai alta parere…
NOU
Phoenix a fost pepinieră de artiști valoroși. Să nu uităm de Gabriel Cotabiță sau, de ce nu, Marius Dragomir
NOU
Eu sunt curios cum se desfasoara examenul de intrare in asociatia asta. Daca este vorba despre un examen scris la care exista un barem de corectare, atunci poti sa fii tu si Elton John, daca nu inveti, pici.
Altfel, daca corectarea se face pe baza de subiectivitate, atunci se poate discuta.
NOU
Eu cred ca in uniunea lu’ peste prajit ar trebui sa se intre clar si simplu, fara examene si alte prostii. Ba, ai compus ceva la viata ta (sa fie acolo un numar mimim de piese)? Ai avut succes cu ce ai compus? Daca la intrebarile astea doua raspunsul e da si numarul de piese e mai mare sau egal cu minimul (desi si aici e de discutat, ca poate dai lovitura cu prima si devine slagar mondial), atunci esti primit cu urale in uniune. Si cum Covaci ar avea un mare DA la ambele intrebari, nu vad cum compozitorii lu’ peste ar putea sa ii dea reject (desi evidenta ne arata ca au putut). Ce examen sa-i dai unuia care a umplut la maxim locurile unde concerta Phoenix si ale carui piese se asculta si acum cu placere de catre milioane de oameni? Cum sa cuantifici cunostintele lui muzicale si ce finalitate poate avea un astfel de examen? Poti sa ai 100 de facultati muzicale, daca nu ai talent e degeaba.
NOU
Vorba aia, poti sa fii frumos cat 10, daca n-ai talent esti rece.
NOU
Am intrat pe un grup de excursii, drumetii montane si am zis ca sunt in cautarea unei drumetii in judetul Arad sau alte judete invecinate ca sa nu merg singur intro excursie, si am primit zero comentarii. Asta se intampla acum 2-3 zile. Daca eram femeie, sigur se gaseau cel putin 10 barbati sa merg cu ei. Patetic. Cica retele de socializare. Asta e, raman la filme si jocuri ca hobbyuri. Sa mergi singur undeva e foarte naspa si trist. Nu ai cu cine vorbi, cu cine te distra etc.
NOU
Esti suparat pentru ca nu s-a gasit niciun barbat care sa mearga pe munte cu tine?
NOU
Asta nu e ala de canta cu Felicia Filip – , ,de vei plecAaaaaaa, ma voi cacaaaaaaa, floare de cooooolt, floare de iriiiiiis , si cerul vom VedeAaaaaaaaaaaaaa, in urma taaaaaaaaaaaaaaaaa? :))))))
In alta ordinecde idei, uniunea compozitorilor ca de altfel majoritatea institutiilor de cultura si nu numai din Romania, sunt infiltrate si bolsevizate, marxiste. Si daca va aduceti aminte acest Nicu Covaci a cantat parca sau nu mai stiu exact a vrut sa cante la celebra nunta a taranului grobian Simion. Cred ca de aici i se trage aceasta neacceptare in uniunea compozitorilor
NOU
@Serban: ” Altă constantă în organizațiile astea e că atunci când ești sincer și zici că ideea unuia e cringe, râde lumea, hai să găsim altceva – atunci ești ejectat direct, fiindcă nu-i meriți. Atunci începe concursul de aplauze reciproce din care trebuie să reiasă că totul merge impecabil, era doar un om hain în grup.”
Îți dai seama că poate fără să vrei ai descris societatea românească actuală? :)))
Faptul că nu există gri, doar alb sau negru. Faptul că, calea de mijloc este utopică doar pentru că nu a fost gândită de majoritatea atotștiutoare este și motivul pentru care am zis pas uniunilor sau asociaților de orice fel. De asta m-am mutat la casă. Asociația de proprietari= scandal+discuții inutile și interminabile.
NOU
Ai dreptate in multe lucruri, da, asociatii profesionale uneori inutile, coruptie si neprofesionalism in agentiile astea semi-de stat, dar sa le amesteci pe toate intr-un mesaj anti-organizatii si asociatii, anti societate civila, e o atitudine daunatoare si se apropie de extremism. De aici pana la antisorosism si ONG-urile doar fura bani, AUR e mai bun si mai cinstit, e un singur pas pe care il fac multi oameni mai putin inteligenti, dar influentati de cei ca tine.
Asociatiile sunt foarte importante. Oamenii care au interese sau probleme comune se aduna si vocea lor devine un pic mai puternica. Sunt exemple multe, dar doar cateva din cele pe care le stiu eu: programul de foster care (asistenti parentali) in Romania a inceput la initiativa unei asociatii. Statul roman a inceput sa ofere tratament ARV pentru persoanele cu HIV ca urmare a presiunii asociatilor de parinti cu copii infectati. Interzicerea fumatului in spatii inchise, chestie la care parlamentul a opus rezistenta multa vreme, a trecut si ca urmare a campaniilor de constientizare si demersurilor din media facute de unele ONG-uri.
Eu insumi am fost in mai multe asociatii. Am intrat intr-o asociatie atunci cand era inca ilegal sa fii gay. Nu stiu cat am contribuit la schimbari legislative, dar in mod clar am facut in asa fel incat viata sa fie mai putin grea pentru oameni singuri, izolati, fara sprijin. Nu stiu cine altcineva ar fi putut sa faca asta, daca nu erau asociatii de genul asta, pentru ca statul in mod sigur nu o face, familiile lor la fel, etc.
Alta situatie recenta: m-am diagnosticat cu o boala cronica auto-imuna. Surpriza, exista o asociatie de pacienti. M=am inscris si am avut acces la niste specialisti in domeniu, am putut pune intrebari, si am si reusit sa duc unui pacient o formula de alimentatie speciala la care altfel nu ar fi avut acces deloc pentru ca spitalul nu ii oferea asa ceva (prea scump).
Doar cateva exemple modeste. Stiu ce perceptii au oamenii despre ONG-uri, agenturi straine, etc, si stiu ca sunt exemple negative, de cheltuit bani degeaba. Dar nu e bine sa le amestecam.
NOU
ai dreptate la faza asta. ca exemplu mai apropiat de mine, bazele drepturilor pentru persoanele cu dizabilități (accesibilitate, bani, etc) s-au pus la începutul anilor ’90 la presiunea părinților de copii cu dizabilități care au început să se organizeze în asociații. (cel puțin una).
uneori, nu întotdeauna, sindicatele pot obține chestii utile pt angajați.
NOU
atat ca aici e vorba de niste asociatii care strang banii in numele “cuiva”
vezi aici uniunea cantaretilor, mai is unii arca, parca, si uniuniea scriitorilor.
la muzica e misto. niste unii si-au facut firma. Si ei strang bani pentru drepturi de autor. toate radiourile, barurile, djii, karaokii tre sa le plateasca lor. Si ei fac niste algoritmi si dau cantaretilor de o ciunga.
NOU
Bre, adunaturile astea sunt de obicei asociatii profesionale care reglementeaza statutul meseriilor pe care la numim ‘liberale” si sunt de doua tipuri:
1. Un fel de glorified sindicate, la care te inscrii cand vrei , nu dai examen si nu iti ofera drepturi in plus, doar unele beneficii.
Adica ofera asistenta juridica, platesti cotizatie si primesti ceva la pensie, taie pariuri pe drepturi de autor si alte asemenea.
2. Entitati legiferate cum e Colegiul Medicilor, Ordinul Arhitectilor, probabil si baroul, la care se da examen si care pe langa ce ziceam mai sus iti ofera dreptul de a profesa in Romania.
Aici se da examen, pentru ca in general poti fi membru al lor indiferent de unde ai studiat, reglementand practic cunostintele pe care le-ai castigat in anii de studiu si in practica ca sa iti poti asuma legal responsabilitatea prostiilor pe care le faci.
Nu stiu statutul Uniunii Compozitorilor si de ce s-ar da examen sa intri dar am sa presupun ca statutul de membru iti permite sa accesezi diverse fonduri publice, practic fiind destul de greu altfel sa reglementezi cine poate compune sau nu o melodie la el sub dus.
Acum avand in vedere ca Nicu Covaci nu are probabil studii de specialitate ( din ce stiu multi din astia din Phoenix au facut Arte plastice si Arhitectura pe la Timisoara) e posibil ca desi sta bine cu practica, teoria sa-l omoare si iaca impasul birocratic si stirea bombastica.
S-a rezolvat, nu se poate.
NOU
Alifantis a patit la fel, nu a fost primit in uniunea compozitorilor.
NOU
Pai, omu sfinteste locul. Sunt asociatii de circumstanta de unde as fugi mancand pamantul daca as putea, gen asociatia de proprietari sau asociatia de parinti (si sedintele cu parintii ma deprima cand incepe vox populi) si sunt asociatii tintite unde se aduna oameni cu un scop clar care functioneaza, gen asociatii de pacienti, etc. Asa in principiu nici sindicatele nu sunt o idee rea, ca scopul si menirea lor a fost pervertita de oamenii care ajung sa le conduca e partea a doua.
NOU
Când lucram ca inginer de drumuri am fost înscris în APDP (Asociația Profesională de Drumuri și Poduri).
NOU
Ce erai drum sau pod?
NOU
Pe lângă drum, pe lângă pod… 🙂
NOU
Da, am intrat in Mensa, dar sunt dezamagit de ce-am gasit.
NOU
mi se paruse mie ca esti desteptatel…
NOU
Mensa este o agentie de recrutare, dar ma rog…cine crede ca are drept scop propasirea fiintei umane….
Daca ai IQ mare, primesti viza SUA in regim turbo chiar daca nu ai nevoie.
NOU
cunosc 2 tipe cu IQ de peste 150. nu le-a luat nimeni in USA turbo si, in general, nu au treaba cu nimeni
NOU
Am fost. In asociații studențești si recomand cu caldura. Călătorii, aventura, îndrăgostire, cultural pardadigms broken, totul pe bani studențești.
NOU
Prin 2016 am primit sms de la colegii de facultate înscriși în nu-știu-ce-ligă:
– Hai la protest!!! Să nu îi lăsăm să ne mai fure blablabla
Răspuns: explică-mi. protestăm pentru CE?!
– Nu știu frate, ceva împotriva politicienilor.