Cineva mi-a trimis un mail cu un text scris de el. Prefer să nu îi spun eu nimic despre text, sunteți invitații mei să îi dați un feedback corect și cinstit.

Era in martie 1989.Lavinia implinea 11 ani.Pe vremea aia, cand era ziua cuiva se venea la scoala cu o cutie de bomboane, prajituri, un lichior, fiecare cu ce avea acasa. Sarbatoritul, rosu la fata ca Gheorghe Doja, trecea pe la lume, o servea, dupa care se proptea hotarat in fata clasei si, pe acorduri de acordeon de Duca Vasile, incepea o lalaiala crunta, cu La Multi Ani, cu cine sa traiasca, hai spune-mi cine, cine si noi si voi si toti ca noi, tu,eu,ei,ele si toate pronumele. Dupa care, cu binecuvantarea preafericitului Ababei, mancau oamenii si se termina ca Dallas-ul in suspans.
Ei, de data asta apare la dirigentie mama Laviniei care ne anunta ca toti colegii sunt asteptati la domiciliul fetei ca se da o mare petrecere cu ocazia zilei de nastere a odorului, ca o ia pe fata acasa sa o ajute la pregatiri si dupa ore sa venim daca vrem. Daca vreau ? Pai cum sa nu vrea baiatu’ ca asteptam o ocazie din asta cum astepta bunicu’ improprietarirea. Stau ca pe ghimpi toata ora, trecea timpul ca pensionarii pe zebra, nici nu puteam s-o intreb pe Alina Antohi cat mai e, ca nu mai avea ceas din cauza alergarilor de mentinere in forma din curtea scolii. In fine, termina dirigintele ce avea el de vorbit acolo, daca era ceva interesant, va rog sa ma credeti ca tineam minte, se suna, gata…
M-am rasculat din banca, am iesit pe culoar, m-am ferit de Lucila Carpusor si m-am dus la cuier. Stiu ca Lucila Carpusor era foarte dezvoltata pentru varsta ei, si ii crescusera doua dezvoltari in fata, sub uniforma, atat de mari incat ma temeam sa nu aiba propria lor gravitatie si sa ma atraga. O driblez deci, elegant cum vazusem eu la Lali, ea pleaca pe fenta, imi iau geaca din cui si o pun pe mine. Cu ocazia asta imi dublez si greutatea ca era vant afara si era pacat sa n-ajung.
Iau dealul in piept, ca Pravale-Baba cand pleca de la scoala, ajung in Anton Pann, rup ceva ghiocei dintr-o gradina, de pe acolo, ma incurajeaza unu’ de la un balcon sa plec ca el si-ar dori sa coboare la mine, da’ e in slapi si nu e la moda, intru in bloc, imi trec mana facuta grebla prin par,sa mi-l ridic ca sa par mai inalt si bat la usa. Imi deschide Lavinia. Era cocheta, aranjata si atat de frumoasa de mi s-au ofilit instantaneu ghioceii. Avea parul numai zulufi ca mi s-a facut pe loc pofta de sarmale. Pasesc in casa cu pieptul inainte ca Tudor Soimaru in curtea lui boier Stroie Orheianu. Imi trecuse incordarea, nici emotii nu mai aveam. Ma simteam in largul meu si din motivul ca pe drum imi sarise un nasture de la haina.
Inauntru era paradisul: muzica in surdina, Corina Chiriac, Angela Similea, Mirabela, strada sperantei, fotoliul din odaie… Stiu ca in vremea aia mai canta unu’ de facuse armata la dorobanti intr-o gara mica si astepta pe una sa vina, sa nu stiu ce. Bine mai canta si Duca la acordeon da’ numai in pauze ca la ore era emotionat si ii tremurau degetele. Pe masa erau sucuri, platouri cu prajituri, bomboane, tartine, briose, checuri, cozonaci, pandispan.Eu nu mai vazusem atata mancare in viata mea ca la mine acasa frigiderul se purta mai gol asa ca sa nu consume curent. Ca sa va dati seama mai bine aveam un frigider atat de gol, incat atunci cand ne plictiseam, ne mai plimbam prin el.
Mai apare lume, se mai schimba impresii, ce zici de vremea asta, se schimba, nu se schimba, ma cam dor salele, si pe mine, sarut mana doamna Cucu, ce bine aratati, am crezut initial ca sunteti sora Laviniei, ma rog, cum era la moda atunci. Si incepe petrecerea. Pune doamna Cucu ceva mai antrenant, mai pe gustul meu, ca eu nu eram cu clasicii cum era Mirela Glodeanu : Un Gil Dobrica, un Gica Petrescu si, preferatul meu, Dan Spataru, care prin anii aia nu murise. Pornesc un dans dezarticulat, de inspiratie folclorica, gen paparude de ma temeam sa nu-i ploua femeii in casa. Imi trosneau oasele ca lui Horea cand l-au tras aia pe roata pe motiv ca suferea de rasculare.
Suna la usa si Alina Antohi. Am impresia ca venise ultima ca sa fim toti constienti de importanta momentului si sa o asteptam cu solemnitatea cuvenita doar comandantului de detasament. Eu, mi-am dat seama din start, dupa cum suna soneria, ca la usa putea fi ori Ceausescu, ori Alina Antohi. Nu le-am zis nimic celorlalti pentru ca vroiam sa mai stau, nu riscam pentru nimic in lume sa-i stric sosirea. In sfarsit, intra Alina Antohi, se pupa cu sarbatorita asa mai ceremonios, ca Lavinia era un fel de Cabinetul 2, se schimba amabilitati, cu ocazia, te felicit tovarasa Lavinia, la multi ani, realizari marete,chestii socoteli.
Alina face un gest discret si incepe muzica, un blues, nu mai era loc de nebunii, se trecea la treburi serioase. Imi iau inima in dinti ca Mircea cel Batran si ma duc la Baiazid, pardon la Alina s-o invit la dans, pe motiv ca daca nu eu atunci cine. Imi amintesc ca i-am pus mainile in jurul mijlocului iar ea a inceput sa pluteasca in jurul meu de ma luase ameteala, cu toate ca mancasem cel putin un platou cu prajituri, nu de foame ci mai mult de teama sa nu le termine altu’ inaintea mea si sa-mi fie ciuda. Imi tiuiau urechile cred ca de la presiunea pe care o exercita prezenta ei in imediata mea apropiere si de amintirea faptului ca ma batuse de ma smintise la table.
Se termina melodia. Alina se opreste din plutit, revine cu picioarele pe pamant, bine, pe covor ca nu era deloc pamant pe acolo, prin casa. Ramasesem asa prostit in fata ei inca marcat de importanta faptului ca eu, un muritor de rand, dansasem cu Alina Antohi. Ea se uita la mine cu ochii aia patrunzatori si parca astepta ceva. Lavinia o privea complice si la un moment dat imi zice, parca o aud si-acum: -Robert, se spune “Multumesc pentru dans !”. Eu nu auzisem de asa ceva, ca la mine, pe Rahovei ajungeau mai greu vestile ca era deal. Am ingaimat eu ceva, pe acolo si ma trezesc ca Alina isi ridica mana. “– Acum, cavalerul trebuie sa sarute mana partenerei de dans !”. Eram naucit de atat de multa informatie si ma chinuiam sa o procesez. Lavinia vorbea clar si raspicat de parca era vocea aia din gara lu Dorobantu cand se anuntau trenuri. In fine, ma inchin si pup mana fetei. Cu asta am zapacit-o pe Alina ca eu stiam de la bunica cand ma ducea la biserica si zicea: ” – Bai, nepoate, cand pupi ceva pe aici, te inchini inainte !”
Am dansat toata seara cu Alina si Lavinia. Eram cel mai fericit om, daca nu de pe pamant, macar din cartier tot eram. La un moment dat stiu ca a sunat telefonul. Redau dialogul ca inca mai am stenogramele : “- Alo !? Familia Cucu ?, – Da. – Agachi sunt doamna mama lu’ Lavinia. Sarut mana! – Buna seara. Spuneti,va rog. – Doamna, obraznicatura aia de copchil, pardon, Robert, mai vine acasa ? – Mai dureaza putin, sa servim tortul. Sa-i vedeti ce frumusei sunt, domnu’ Agachi si ce cuminti, mai ales Robert, nici nu ai spune ca a intrat in baie la fete si dupa aia a luat 2 la matematica din cauza asta si nu a stiut nimic din ce l-a intrebat Ababei, ca el nu e cu matematica, cu raspunsurile, cu astea………..- CE-A FAAACUUUT ? Bine doamna, ma scuzati pentru deranj. Sa-i spuneti ca il astept acasa ca sa petrecem si in familie.”

M-a asteptat tata …cu o curea si intr-adevar am petrecut un pic cu el, ca stiu ca ma luase si o durere a doua zi. Atunci, pe moment, eu inca dansam cu Alina si cu Lavinia…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

111 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2

    Textul pare șters și poate suferi îmbunătățiri gramaticale și literare. Am citit cuvânt cu cuvânt introducerea însă nu am mai avut răbdare, apoi am citit pe diagonală.

  2. #3

    M-a amuzat. Un pasionat de istorie cu talent la scris. Mai vrem.

  3. #4

    bun. bun tare

  4. #5

    Eu unul n-am inteles nimic, pana la urma a facut ceva cu Alina sau cu Lavinia?

    • #6

      A dansat

    • #7

      Asa se numeste acum? Pe vremea mea se numea “futut”, eu tot asa ii zic si acum :), dar cu limbajul tineretului din ziua de azi, nu mai inteleg nimic.
      Doamne, ce-am imbatranit 🙂

    • Cre’ca a fumat cu ele in buda in ora de mate, de-a luat bataie dupa aia…

    • #9

      Avand in vadere ca din text pare ca varsta personajelor e de maaaxim 13 ani si totul se intampla in ’89 (domnilor peste 40 de ani, ia amintiti-va cat sex pupati voi in epoca lui “daca-mi vii gravida te omor” si nema antibaby la magazin) as zice ca faptul c-a dansat cu alea doua a fost material de laba pt minim 3 ani.

    • #10

      scrie 11 ani, la un moment dat…

    • #11

      N-am mai facut nimic. Am petrecut tot gimnaziul fugind cand dupa una , cand dupa cealalta stabilindu-ma in cele din urma cu interesul spre Lavinia. Dar cum sufeream de o forma rara de timiditate nu s-a intamplat nimic nici cu ea. Iar in baie la fete am intrat si eu ca tot omu’ cu inca trei baieti sa vedem ce si cum. Am fost “turnati” de Lavinia. Dirigintele, care era si profesor de matematica, ne-a ascultat pe toti la ora, ne-a pus niste intrebari imposibile si ne-a dat cate un 2 pentru incurajare…

  5. #12

    Bun, bun, fa-i o rubrica permanenta in site, ca un blog separat se strica dupa un an… (Alioja, mai compune si tu ceva… ca-mi vine sa-l recitesc pe Visurat)

    • #13

      Mda, mi-am adus aminte de serialul cu eu nu vreau sa fiu dumnezeu. Blea ce vremuri.

  6. #14

    cool story bro 😀

  7. mno, care citeste tot sa imi spuna si mie despre ce este vorba.

    • #18

      deci a fost ziua uneia si in loc sa aduca bomboane la scoala a facut party acasa. autorul a dansat cu sarbatorita si cu o invitata pana a sunat ta’su sa il cheme acasa.

    • Multumesc.

      Pare interesant.

  8. #20

    Nu, așa nu.

  9. #21

    😀 😀 😀 dansam pe modern talking, cântam dan spătaru și mirabela în excursii iar când vroiam să trolăm profesorii zbieram cu toții „mona”, abia azi am aflat că cantautorii acestei frumoase melodii sunt formația muzical-instrumentală aaaazuuuur 😀 (că am vz reclamele la berăria haș)

  10. #22

    Se vrea haios, dar povestea nu are niciun talc. Putea sa o încheie apoteotic :). Mi se pare slăbuț. Detalii ca la Sadoveanu, fără esenta.

    • #23

      Nu e o povestire cu deznodamant, e o chestie amuzanta de viata. In 89 o petrecere de genu’ chiar era rara…

    • #24

      Inteleg, dar care e scopul povestii?

    • #25

      Amuzamentul… Nu e un banc cu poanta, doar o rememorare a vremurilor de atunci… Nu poti sa traiesti fara o concluzie cu subiect si predicat? 😛

    • #26

      Aș putea descrie în detaliu modul în care mi-a trasat tata , atent, niște dungi pe spate cu cureaua dar nu despre asta era vorba.

    • #27

      Pai cum nu s-a-ncheiat apoteotic ? Petrecerea cu dans s-a transformat acasa in petrecere cu strigaturi…

  11. #28

    prea multe comparatii

    • #29

      +1. Nu se putea intampla nimic fara sa fie o comparatie…

    • #30

      dap. m-am simtit ca in Family Guy.

  12. #31

    m-am pierdut prin text. prea multe comparatii, unele​ dintre ele total neinspirate si neamuzante.

    • #32

      suge-o Ramona ! ti s-a parut mai amuzanta?

  13. #33

    N-am mai inteles nimic la final, din momentul in care a sunat ma-sa lu’ Robert la telefon .

    • #34

      era ta-su, nu ma-sa…

    • #35

      Q.E.D….

    • #36

      Cum n-ai inteles ca nu era ma-sa? Dup timbrul vocii la telefon puteai sa-ti dai seama. 🙂

  14. #37

    E scris in asa fel incat eu am imaginea unuia de 40 de ani care danseaza cu fete de 11 ani…

  15. #38

    lasa-te!sau macar lasa-ne!

  16. #39

    format C: /paragraph

  17. #40

    Prea multe comparatii, auzi? Cred ca de la poza lu’ Cartarescu vi se trage. Modul de a scrie e lejer, usor, chiar fresh, are nevoie de imbunatatiri, dar nu evidente. Textul e amuzat, nu este un comic din ala chinuit, vine natural.

    • #41

      Subscriu. E unul din putinele texte lungi de pe blog/bloguri pe care l-am citit in intregime si mi-a placut

    • #42

      mno…pai unii dintre noi apreciaza Kafka si poate d-aia n-am apreciat fresh-ul

  18. #43

    Sallinger frate!!
    Din partea mea ai un DA! 🙂

  19. Atît de multe substantive proprii cred că doar în partea de început la vechiul Testament mai găsești.

  20. povestirea e ok si chiar amuzanta daca nu am fi avut parte 80% dintre noi de asa o povestire insa e foarte greu de citit.
    ar merge niste la dialoguri 🙂
    ah si Lucille de ce nu a venit la party?

  21. #48

    Prea multe figuri de stil, umor fortat, text fara fond

  22. #50

    Neinteresant, neamuzant, multe detalii și comparații aiurea.
    Cam așa strică și Mihai Vasilescu blogul lui, cu textele altora.
    PS : Și luuuung al naibii

    • #51

      De lung nu e scurt, da’ io nu pricep ce-o avut cu paragrafele.

    • #52

      B.D. la petrecere

    • #53

      Au existat si niște alineate dar s-au pierdut pe parcurs, din word pe FB, de acolo aici. Habar n-am…

  23. #54

    Prea lung, prea multe comparatii, nu am citit pana la sfarsit

  24. #55

    pare scrisa pentru o reducere de pedeapsa. 🙂

  25. #56

    Asta-i un pasaj din “Suge-o, Ramona!”?

  26. #57

    Mie mi-a placut, desi pare scris pe graba, dupa dictare. Atentie mare la greseli, insa, astea pot determina cititorii sa nu citeasca tot textul..

  27. #58

    Offtopic, nu se poate sa nu existe o legatura intre cautarile astea:
    imgur.com/a/adYNb
    1. Ori e o mamica din Timisoara care a inghitit si acum are nevoie de gastroenterolog.
    2. Ori e un tatic grijuliu care vrea sa asigure circuit complet, de la inghitire pana la evacuare.

  28. #59

    Mai frate dar numai critici literari ai aici. Se vede ca omul probabil nu traieste din asta dar e o povestire care cel putin pentru unii trezeste niste amintiri si e suficient de coerenta incat sa intelegi esenta si atmosfera perioadei. Mie nu imi pare rau ca am petrecut 2 minute citind-o. Multumesc.

    • #60

      Multumesc Mihai. A fost scrisa pentru colegii mei care erau acolo si care stiu despre ce e vorba. Pentru cititorii din exterior, probabil e deranjant abuzul de comparatii si imi asum criticile.

    • #61

      @Robert, nu-ti face griji, Joyce a scris Ulise pt prietenii lui. Sectiunea care explica trimiterile este mai mare decat cartea insasi, dar pariu ca minim 3/4 din cititorii lui Cetin au auzit de ea si cativa au citit-o.

  29. #62

    Parca e o scriere de-a lu unu, boemu, mai pe de la-nceputuri…
    Sau o fi tot ala, de citea Levantul, in doua legislaturi ?!

  30. #63

    geoana tu esti?

  31. #64

    haioasa secventa. putin fortat pe ici pe colo incat sa se vada ca e natural si nu vine dintr-o sursa obisnuita cu scriitura de cursa lunga. mi-a placut.

  32. #65

    text bunicel si cu exercitiu poti sa devii chiar bun. criticii probabil nici in plan nu erau cand se intampla actiunea asa ca nu au cum sa inteleaga intamplarea.daca vrei sa ai priza si la ei schimba si tu locatia cu vre-un club in voga, muzica cu vreo manea, si faza de final sa fie cu confiscatul mobilului sau interzisul calculatorului si criticii vor amuti pt ca vor intelege drama.

  33. #66

    Bun 😀 mult succes

  34. Introducere de Sadoveanu şi umor de tip Mihai Găinuşă. Nu m-a prins. Totuşi, prezintă potenţial, aşa că rog autorul să nu se dea bătut din cauza criticilor. (Şi eu scriu prost, dar ăsta nu e un motiv să renunţ 🙂 )

    • #68

      tu nu scrii prost, eu te citesc, chiar as prefera sa renunti la wp si sa ai un site decent.

    • Ba da, în general scriu prost, am texte cel mult mediocre. În plus, n-ai idee cîtă lene zace în mine, aşa că ia-ţi gîndul de la un site decent. WP e perfect pentru ce-mi trebuie mie.

    • #70

      ai si texte bune. pacatul tau, la alea lungi, e ca incerci sa le scurtezi si incepi sa le dai telegrafic

  35. #71

    Are umor cel care a scris, am râs de multe ori, cu toate că unele comparații (cam multe pentru un text așa scurt, de altfel, cum a mai spus și cineva mai sus), au fost cam trase de păr. Iar povestea în sine lasă de dorit; tot timpul am stat cu sufletul la gură, așteptând momentul culminant. Me was disappointed. 🙁

  36. #72

    Textul e amuzant, ceva probleme cu punctuatia il cam trag in jos.
    Dar… care e legatura cu poetul?

    • #73

      care poet?

    • #74

      Din fotografie! Nu e Cartarescu?

    • #75

      nu ai citit niciodata ceva de cartarescu, este? :))

    • #76

      Ba am citit, inca din anii ’80, poezii, marturisesc ca mai mult imi placea Dinescu.
      De proza lui m-am ferit, recunosc.

    • #77

      Seniore, aia mai batranii il stiu pe Cartarescu de poet optzecist.
      Sincer sa fiu e autorul uneia dintre poeziile cu cel mai mare potential de interpretare a titlului si anume: “Da labuta, vei da si boticul”.
      No, acum te-am convins?

  37. povestit frumos, dar fraze prea lungi si final foarte grabit, de parca il gonea cineva de la calculator

    • #79

      Multumesc. Adevarul e ca am lungit frazele si Intr-adevar ma cam gonea nevasta-mea de la calculator, iar ea nu e Lavinia sa aiba rabdare sa-mi explice…

  38. #80

    Gata, mi-ai găsit înlocuitor.

    • #81

      Să traiesti, nea Ilie ! Avand in vedere ca ti-am citit opera, o iau ca pe un compliment.

  39. #82

    Multumesc Cetin! Eu stiam ca, daca o vei publica, voi intra in groapa cu lei de aici. Apreciez criticile si va multumesc ca ati citit. Intr-adevar activez intr-un domeniu total diferit. De felul meu sunt destul de ancorat in trecut si devin nostalgic cand imi amintesc de anii de scoala. Scriu doar pentru amuzamentul colegilor de pe grupul nostru de Facebook carora incerc sa le redau amintirile…

    • #83

      Nu pune la suflet, e greu să răzbești aici, la Junimea. Doar Tim plutește serafic peste canoane și idées reçues.

    • #84

      Adică cum, Maithune, tu sfătuiești omul să devină imun la săgețile criticii?
      Crezi că un condeitor oligofotic și fără simțul durerii va da comunității ceea ce așteaptă?
      Ba, uite că nu! Eu zic că să intre-n spirala perfecțiunii. Avem noi grijă să-l fomentăm la timp (cât să nu cadă la pământ – “bine, pe covor ca nu era deloc pamant pe acolo, prin casa”), dară să simtă tăișul criticilor, al comentatorilor de pe margine, să se cioplească întru definirea la care știm toți că va ajunge…
      Adică să ne zică: le-a futut sau nu pe Alina și Lavinia?

    • #85

      Nea Ilie, nu le-am prelucrat pe niciuna, nici nu imi trecea prin cap treaba asta. Pe vremea aia era ceva deosebit sa le pot ține de mână iar faptul ca dansasem cu Comandantul de Detasament Alina a fost orgasmul…

    • @Maithun, ok, ce sa mai zici…
      Ideea e ca voi maj oamenilor sunteti in eroare, doar ati avut inchizitie activa si oarecum e activa si azi… cae a stopat progresul tehnologic in v, doar nu crezi ca ati facut voi saltul de la caruta trasa de cai la zborul in spatiu sub 100 fara ajutorul ,,cuiva” mult mai avansat tehnologic decat semintia asta humanoida de pe terra… Hm? Orbul e orb si in zi de sarbatoare, zic!

    • Stai linistit! Saca ai razbit prin viata, sigur reusesti si aici. :))

    • #88

      E super tare !!! Mi-a placut maxim

  40. #89

    tl;dr

  41. #90

    Inteleg tendinta de a complica totul, dar aici e complicat atat de tare incat nu mai intelegi nimic. In rest, numai de bine.

  42. #91

    Părea promițător, dar s-a terminat dezamăgitor. Adică un text lung, ușor amuzant, ce e drept, dar cu prea multe comparații și care nu a mers spre nimic.

  43. Venea Pulea la școală cu lichior, când împlinea cineva 11 ani, in 1989… Fantezii de copii, scrise cu 30 de ani întârziere.

    • #93

      Daca ți-aș spune că m-am dus cu vin la școală cand aveam 9 ani, ai crede ? Nu-mi permit s-o rog pe învatatoare sa intre aici, sa confirme, pentru ca si-a amintit treaba asta acum, dupa 30 de ani. Iar tata, saracu, a murit ca il puneam pe el sa scrie cum m-a prelucrat manual dupa așa faptă reprobabilă…

    • Ok, Robert. My bad, eu nu-s din Vaslui.

    • #95

      Nici eu

    • #96

      Treaba a fost ca venise unu’ cu must si eu am crezut ca e vin cu zahar. M-am gandit sa fac si eu, mi-a sarit dopul, s-a varsat in geantă, am patat caietele, m-a chemat invatatoarea cu tema, am impuțit toata catedra, a aflat tata, am luat-o pe cocoașă. Nu tre’ sa fii de la Vaslui sa faci asta. Așa se faceau prostiile pe atunci.

    • Se faceau tampenii si atunci. Nu m-am dus cu vin la scoala dar m-am dus beat. Pai din doua guri de vin trase direct din damigeana, cu furtunul…la varsta aia m-am imbatat.

  44. #98

    Asezat precum Felix pe banca de sub salcamul unde plangea de fiecare data cand Otilia sa se ducea pentru a ademeni ca o Salomee nesatioasa pe tot felul de Cressusi care se intamplau sa priveasca spre fustele-i care bateau in vant mai ceva ca panzele rubinii ale Cleopatrei, proaspat intrata in port dupa infrangerea de la Actium, privesc cu tristete si o bunavointa resemnata demna de Dan, capitan de plai, adapostit de Ceahlaul care “in furtuna nu cade musunoi” textul de fata si nu pot sa ma abtin in a pune miseleste mana pe tastatura precum Manea Grosu si-artagosu, pentru a intina scrierea izvorata din tineretea pura a acestui Toma Alimos al trairilor adolescentine al epocii de aur, prin urmatoarea remarca:
    PREA MULTE REFERINTE FRATE.

  45. #99

    Suge o Ramona redivivus!:)

  46. aduce cu abjectu ce-a scris asta aici. a mai pierdut sirul in vreo 3-4 locuri, dar se iarta.
    are talent

  47. #101

    Ba, acu nu vreau eu sa va stric eu trairile literare, da’ mie mi se pare ca Ciobanu si Nemerovschi sunt un fel de L.A. si Bambi ai scriiturilor romanesti. Curvasareala gratuita asa. De unde dracu au iesit asa pe trend de-a devenit referinta generala voma aia de Ramona?

  48. #102

    Mie imi plac comparatiile si mor dupa sectiunile alea explicative dintre virgule. 🙂 Un pic prea multe nume proprii asa, pe nemestecate, dar la un text de lungimea asta supravietuiesc. Si reuseste cu brio sa redea atmosfera.

  49. #103

    Da mah, asa era. N-aveti voi cum sa intelegeti.

  50. #104

    mie mi-a placut!

    te inteleg (si cu multe comparatii…….eu nu zic ca sunt multe si eu as face asa, daca: 1. mi-ar veni in cap, 2. m-as gandi ca scriu pt prieteni, nu pt critici literari…nici nu m-am gandit ca aici la cetin e un mic cenaclu,…care mai de care mai literat si mai literar, bravo baieti

  51. #105

    Daca ai pune paragrafe mai dese, si ai mai elimina din comparatiile invechite a la Tudor Musatescu, ar fi chiar bine, daca nu bine-bine 🙂

    Dar chiar si asa, mie mi-a placut, fiind un nostalgic incurabil.

  52. #106

    Zice mult, dar nu zice nimic. M-a plictisit.

  53. #107

    Mi-a placut, a reusit destul de bine sa transmita atmosfera perioadei respective (din ce aud de la altii), dar parca e prea mult pe alocuri. Prea mult din toate. Un pic prea multe glume, toate in acelasi stil cumva. Prea multe referinte pe care jumatate din audienta nu o sa le inteleaga. Lucila Carpusor de exemplu – suna autentic, si pare intr-adevar sa vina din vremurile alea, dar sunt prea multe “lucile” in text. Prea multe cuvinte pentru o poveste foarte simpla – orice cuvant de care te poti lipsi trebuie scos.

    Nu mai zic de gramatica si ortografie, astea-s detalii.

  54. #108

    Un stil potrivit pentru redarea orala… ehm, verbala. Am senzatia ca esti un povestitor foarte haios, probabil cei din jur se prapadesc de ris cind asculta ce scoti din tolba cu amintiri. Lexic bogat, idei secundare prinse lejer, fraze incondeiate cu final neasteptat, poante bine punctate. Stand-up comedy.
    Cei care declara ca s-au plictisit probabil nu reusesc sa te “auda”, tonul de voce e foarte important in crearea atmosferei.
    Daca ai avea un blog, te-as inscrie in categoria “tinere sperante”. Bine, eu am si sectia “viitoare deziluzii”.

    • #109

      Nu stiu de ce am impresia ca ma cunosti…Daca nu , sa stii ca este exact ceea ce imi spun prietenii cand se hotarasc sa ma laude. O sa indraznesc sa abuzez de bunavointa lui Cetin si o sa-i mai trimit vreo doua texte. El va decide daca sunt demne de publicat. Multumesc, ma-nclin !

  55. #110

    Decențel. Cu timpul și practică destulă poate fi foarte bine.

  56. #111

    Mie mi-a placut. Astept si alte scrieri.