V-ați gândit vreodată că există foarte mulți oameni cărora lucrurile pe care noi le considerăm simple și la îndemână le sunt complet inaccesibile? Cum poate un surd să audă o simfonie? Cum poate un nevăzător să vadă un muzeu?
Am fost săptămâna trecută, în trecere, pe la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Știu, pare ireal, dar, câteodată, merg și la muzeu, și la teatru, chestii de astea de culturalizare. Nu aș scris în mod deosebit, la început, dacă nu vedeam asta.
Așa am aflat de Arheotact. Proiectul care face mai multe din exponatele muzeelor din județul Constanța, disponibile și celor cu deficiențe vizuale. Mai exact, operelor importante din muzeu li se fac mulaje plastice care le expun atingerii și li se atașează descrieri în Braille, limbajul nevăzătorilor.
M-am interesat puțin pe subiect, după ce am vizitat muzeul. Sistemul mai conține și aplicație de telefon tip ghid turistic pentru iOS, Android și Windows, care are o interfață multilingvă, permite citirea codurilor QR sau selectarea numerică a exponatelor incluse, vizualizarea informațiilor de contact, orele de vizitare ale muzeului, permite accesarea paginilor web, Facebook, Twitter, Instagram și altele, direct din aplicație. În muzeu sunt create trasee cu covoare tactile și există un punct info cu computer cu interfață JAWS, specifică nevăzătorilor.
Am înțeles că în țară mai există deja sisteme de genul acesta. Mă bucur foarte tare că, în sfârșit, la unul din cele mai mari și mai importante muzee din românia a fost introdus acest sistem.
Dacă aveți drum prin Constanța, nu vă jenați să îi călcați pragul. Veți rămâne profund uimiți de lucrurile care se găsesc în acel muzeu. Gândiți-vă că, de exemplu, mitologicul Glykon a fost sculptat dintr-o singură bucată de marmură. Pe vremea când toate astea se făceau cu unelte manuale.
Sunt expuse niște bijuterii a căror măiestrie le face aproape incredibil de a fi executate cu multe sute/mii de ani înaintea erei noastre. Statui și mărturii alea vieții de la Pontul Euxin. Și e și Ovidius.
Iar pentru cei ce tânjesc după comunism, le recomand să urce la etajul 2, să vadă în realitate ce a fost comunismul.
Și cum marile minți se atrag, iată că și doamna Dolores a scris despre asta.
NOU
Cred ca, una din cele mai mari frici ale mele, e aceea de a imi pierde vazul, auzul sau membrele. Dar, pierderea vederii mi se pare cea mai crunta dintre toate. Cand citesc despre subiecte de genul (ca e de bine, sau de rau), realizez cat sunt de norocoasa ca sunt un om sanatos. Parca ma simt si prost cand zic ca am avut o zi grea, pentru ca nu am gasit ce culoare de parchet imi place mie. Altii nu pot nici macar sa vada culoarea, nu isi pot vedea familia, copiii, sotul, nu se pot vedea pe ei, in oglinda.
Si eu ma bucur ca exista si astfel de posibilitati, pentru nevazatori, mai ales la noi in tara. Evident, cu o floare nu se face primavara dar…
NOU
Meat Busters si Fane curcanu’ fix la intrare? Cultura pe stomacul gol nu prea merge
NOU
a fost o tiganie totala vara asta acolo
NOU
la sectiunea cu comunismul, ca sa se inteleaga exact trebuie tinut cont ca in poza 8 e mai mult belsug decat era in 90% din magazinele vremii. iar restul de 10% erau rezervate membrilor de vaza ai partidului.
NOU
Nu te supara frate.. Piticot…. mama ce jocuri tari la vremea aia 🙂
NOU
Imi spunea la un moment dat o tipa care nu vede: scanase o carte de vreo 200 de pagini pentru a o avea in format electronic pe laptop, nu si a dat seama ca se blocase softul (abby fine reader) si cand a ajuns la final de carte, si-a dat seama ca laptopul/softul era blocat si muncise de pomana.
NOU
Nasol. Ma tem ca astia de la partid, ca sa aiba bani de pensii si salarii, o sa taie lumina la muzeu.
NOU
Sifoaneeeeeee!!!!! Ca tot veni vorba de Constatanta, in zona mea erau 3 centre de umplut sifoane: Piata Unirii, Piata grivitei, si mai sus, pe Mihai Viteazul.
NOU
Si intr-una din vitrine lipseste (sau nu-l vad eu) un simbol iconic pentru meleagurile dobrogene: sticla de Murfatlar “Corabioara”.
NOU
chiar foarte frumos din partea ta ca ai scris despre asa ceva 🙂
NOU
sper ca n-ai mai mancat la scoica
NOU
dati dislike cat vreti, scoica este un local de CACAT
NOU
Foarte frumos gestul. Evident, a fost gandit nu de cineva din conducerea acestui stat extraordinar, ci de-un simplu oarecare.
Cat despre cei cu deficiente de auz, credeti ca statul le poate oferi operatii care sa le dea/ redea auzul?
Nici pomeneală.
NOU
Ar trebui sa vizitezi Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida” de la intrarea în parcul Carol, unde este primul automobil aerodinamic din lume, conceput de inginerul român A. Persu.