Sau invers, e irelevant. Oricum e veche, doar că mi-am adus aminte de ceva. Eu, ca ţugulanul bătrân, cu mâinile bătucite de coasă, îmi pun doar o singură întrebare, foarte simplă, de altfel.

Înţeleg că un judecător din Dusseldorf a decis el acolo în legea lui că toată Europa trebuie să oprească vânzarea de tablete Samsung. Foarte bine, îmi place iPadul, îl posed şi mă posedă zilnic, instrumentul favorit pe tron. Dar alta e întrebarea.

Dacă un judecător rromân din Paşcani dădea o hotărâre identică, prin care interzicea comercializarea tabletei Samsung în Europa, se oprea ceva pe undeva? Se auzea măcar vreun comentariu sau articol de presă? Ori doar se râdea sănătos printr-un cartier general de corporaţie şi se mergea mai departe?

De când deciziile judecătorilor germani au putere de lege în rromânia şi aiurea prin Europa? Deutschland uber alles, arbeit macht frei, alea?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

17 comentarii Adaugă comentariu

  1. acelasi lucru mai intrebam si eu: jurisdictia asta a instantei unei tari nu tine doar de tara respectiva???

  2. #2

    Probabil ca ai o frumoasa colectie de bacili fecali pe tableta, de la buda 😀

    • #3

      Ion » in viata mea cred ca m-am cacat fara sa ma spal la cur de maxim 10 ori si atunci nu eram acasa. niciodata mainile mele nu ating ceva fara sa fie extrem de bine spalate. cred ca e boala

  3. #4

    Arhi>> e boala comuna spalatu des, in sensul ca o am si eu; nu contest treaba asta cu spalatul asa cum nu imi permit sa emit judecati asupra persoanelor pe care nu le cunosc. Faza e ca, datorita specificului locului, sunt foarte multi bacili in aer, care bacili aterizeaza, evident, si pe tableta in cauza. De asta evit sa ma duc pe acolo cu laptoape, telefoane mobile si alte chestii similare.

    • #5

      Esti paranoic.

    • Ioane, chiar ca esti paranoic. Dar prosopul de sters pe maini? Sta toata ziua in baie, cu el pe sterg dupa ce m-am spalat pe maini. El nu-i plin de bacili? Dar periuta de dinti? Ca si aia sta in baie toata ziua? Sau pieptenul? Acum pe bune, chiar crezi ca baia este mai mizerabila decat o banca din parc? Sau nu te asezi pe banci din cauza bacililor?

  4. Apple a atacat Samsung pt incalcarea unor drepturi de proprietate intelectuala acordate de o agentie UE. Din cauza asta, hotararea judecatorului se poate aplica la nivel UE.

    Daca Samsung o sa castige pe fond, Apple e buna de plata – va fi obligata sa despagubeasca Samsung pentru toate vanzarile pierdute pe perioada interdictiei. Asta inseamna 5 – maxim 6 – tablete 😀

  5. singurul motiv e (pararea mea) ca in acel oras german se afla sediul samsung europa. adica orice intra in europa de la samsung (sau macar divizia care se ocupa de mobile device) intra pe acolo. foarte simplu, daca interzici intrarea prin duseldorf, oficial nu se mai poate aduce produsul in europa.
    oficial… pentru ca in mod sigur baieti destepti or sa il cumpere din state si or sa il aduca la vanzare fara probleme.
    asta e si motivul pentru care apple i-a dat in judecata in acel oras german…

  6. nu inteleg ce treaba are judecatorul german in Romania :-?,cum face el legea aici? cand nici macar astia de aici nu o pot face..

  7. Nu ii pot intelege pe cei de la Apple, ce tot vor, a fost Samsung, citisem undeva ca trebuia sa urmeze si Motorola, care acum au scapat cu Google cred, dar totusi, ce vor ei, nu ei au inventat telefonul, nu ei au inventat smartphone-ul, nu eu au invenat touchscreen-ul, nu le foloseste nimeni OS-ul… dar totusi ei o tin pe a lor ca au fost copiati din p.d.v. al designul-ui si meniului. Acum sun sute de skin-uri ce iti fac telefonul sa semene cu un I-Os, dar totusi, mi se par prea agitati, fie au pierdut din piata.

  8. #11

    ARHI: “De când deciziile judecătorilor germani au putere de lege în rromânia şi aiurea prin Europa?”

    Probabil de cand tot demonstreaza ca judeca corect si impartial, astfel incat nimeni sa nu-si puna intrebarea “Oare cat o fi dat Apple spaga judecatorului pentru a lua decizia asta?”, asa cum s-ar intampla la noi.

    • #12

      Bogdan » chestia asta e profund irelevanta. aici e vorba de jurisdictie, nu de pareri despre judecati echitabile sau nu

    • #13

      OK. Corect.
      In cazul asta cred ca poti privi “jurisdictia” de la nivel european prin prisma jurisdictiei de la nivelul Romaniei. Asa cum un judet din Romania trebuie sa respecte decizia unei instante de judecata din alt judet din Romania, asa si Romania (ca membra UE) trebuie sa respecte decizia unei alte tari din UE.

    • #14

      Bogdan » cunostintele tale juridice sunt putin NU :))) statele din UE sunt state suverane, cu justitie proprie.

    • #15

      Faptul ca o decizie a unei instante dintr-o anumita tara este valabila si intr-o alta tara de pe glob nu are nicio legatura cu suveranitate.

      State suverane sunt si Germania si Statele Unite ale Americii. Si totusi atunci cand o persoana este condamnata in Germania politia din America tine cont de asta si va aresta acea persoana pe teritoriul Americii.

      Daca eu am decis ca esti hot in Germania atunci esti hot peste tot in lume (exceptand poate Somalia, Zimbabwe & Co.)

    • #16

      Bogdan » e putin mai complicat de atat. poate ar trebui sa nu te uiti la atatea filme politiste. america va aresta daca exista acord de extradare, daca exista un proces in care cetateanul e reprezentat si asistat de statul roman, mult mai multe chestii. gandeste-te putin la Teo Peter, cat de bine s-a judecat uciderea lui. asta asa, ca idee. cetateanul unei tari are anumite drepturi, garantate de constitutie. e bine sa citesti putin, inainte de a face afirmatii atat de convingatoare (pentru un serial AXN). revenind la apple, aceasta este o decizie comerciala, a unei instante civile si te intreb. daca un judecator din germania decide ceva si se aplica in romania, e valabila si viceversa? sa stii ca argumentele `judecatorii notri sunt corupti` nu sunt argumente juridice.

    • #17

      ARHI >> Da, este muuult mai complicat decat incerc eu sa iti explic si decat intelegi tu sa intelegi

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam