Mă uit pe siturile ziarelor care nu moderează comentariile. Tone de zoaie şi lături, aruncate la grămadă, de tipi care se semnează gen profesor doctor Paraschivescu, inginer Pop sau Popescu, bănuiesc că pentru a-şi întări spusele. În campania electorală, când eram trist, imediat mă înveseleam citind comentariile unui ziar da, suntem alături de Preşedinte, ar trebui executaţi toţi în piaţa publică.

Citesc bloguri. E plin internetul de ele, pe blogspot, pe wordpress, self-hosted. Marea majoritate sunt anonime, pentru că atunci e curajul mai mare, când nimeni nu te ştie, nimeni nu te vede, poţi sta în chiloţi, scărpinându-te inghinal, dar scriind cu patos despre mozaism sau Mein Kampf.

Am citit că parcă în Franţa se doreşte introducerea accesului la internet pe bază de user şi parolă. Adică de oriunde te-ai conecta, să nu ai acces la internet decât după ce îţi introduci userul şi parola personale.

Sunt perfect de acord. Sunt sătul de anonimi care au întotdeauna ceva de spus, bazându-se pe anonimitate.
Cred că lipsa anonimităţii poate duce cu adevărat la responsabilizarea oamenilor. Una e când te duci pe site la evz şi înjuri pe cine prinzi, la cafeaua de dimineaţă şi alta e când te semnezi Vasilică Târţălău, lucrător în call center la orange, înjur de la muncă, când nu am ce face.

La fel, dacă ai fi obligat să îţi declari numele real când îţi faci blog. Probabil că dintr-o dată, nu am mai avea bloguri pline de opinii cu miez, scrise de băieţi deştepţi, dar doar dacă lumea îi ştie sub pseudonimul Laleaua veselă. Că sub numele real, de Vasilică, are servici, are vecini, are familie, doar nu o să se compromită.

Şi uite aşa am avea un internet mai curat, mai fără uscături.

Astea sunt opiniile pro. Dar nu reuşesc să găsesc nimic contra.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ehe,daca s-ar intampla asta cred ca ar bate vantul si pe blogul tau.

    • #2

      kmyk, eu am numele pe blog. de ce ar bate vantul?

  2. #3

    pai hai atunci sa ne introduca si un cip cu datele de identificare sub piele. numai avantaje: in caz de accident cadrele medicale or sa stie exact ce probleme ai, nu o sa mai fie cozi la pasapoarte, nu iti mai pierzi copii… nici eu nu vad dezavantaje…

  3. #4

    stai sa vezi ce-o sa-ti sara in cap toti cu teoria conspiratiei.. daca o sa fie cu user si parola EI o sa stie unde esti si ce faci.. ca vasilica al tau e si narcisist.. are impresia ca toate serviciile sunt cu ochii pe el 🙂

  4. #5

    Contra: Nu am idee 😀 Si pe mine ma mai apuca crizele si comentez aiurea si aberez in zilele mai proaste, cand devin iar lucid imi pare rau dar ……………
    Daca ar fi cu user si parola cred ca ale mele crize urmeaza sa dispara ca daca il spurc pe Arhi poate se supara pe mine si imi baga un proces

  5. #6

    Tu da,dar ce te faci cu toti ceilalti anonimi care-si dau cu pareri gen “moarte tiganilor” pe blogul tau..(asta mi-a venit pt ca a fost ultimul articol citit).Oare astia ar mai avea curaj sa scrie?Si daca nu ar mai avea curaj sa scrie nici nu te-ar mai citi,ca nu ar mai fi deloc amuzant asa.

    • #7

      probabil ca multi dintre ei ar disparea, adevarat. e un pret mic, la urma urmei

  6. Eu sunt satul de bossi smecheri de tastatura …. si de bloggeri care daca sar intalni in fata cu x y z nu ar mai fi tari in gura ….

    Anyway …. anonimatu nui bun deloc …. da na cine stie de Mirc … stie cum e cu anonimii …

  7. …în Franţa se doreşte introducerea accesului la internet pe bază de user şi parolă. Adică de oriunde te-ai conecta, să nu ai acces la internet decât după ce îţi introduci userul şi parola personale.

    Asta nu prea au cum s-o facă. Nu pentru că tehnologia n-ar exista (cea mai simplă metodă la care mă pot gândi este un captive portal) dar pentru că eventualele dezavantaje (phishing, furt de identitate) ar face o măsură de genul ăsta, implementată pe-o grămadă de bani, absolut irelevantă.

    • #10

      daca accesul ar fi pe baza unui generator de pin, cum e la ING, ar fi destul de greu sa faci furt de identitate

  8. #11

    hi5, tagged, facebook, mess si netlog = matrimoniale.
    ma fac de ras daca imi pun nume si poza ca toti cocalarii si pitipoancele.
    se numeste “intimitate”

  9. #12

    Contra:Nu am mai avea cocalari.com

  10. #13

    Ce vor sa faca in Franta e doar unul din pasii spre “Big Brother” si anume controlul total, da ar disparea anonimii, furturile, crimele si am deveniii niste adevarati robotei. Asta e psihicul uman, din masa de oameni toti au curaj sa strige, sub protectia anonimatului, putini ies in fata multimii sa-si expuna opinia.

  11. Cu totii suntem satui de copii corditi care injura de parca ar fi la ma-sa pe prispa, dar asta e, nu avem ce face.

  12. daca se va introduce asa ceva ma las de internet. eu sunt semi-anonima, in sensul ca am un pseudonim dar daca ma citesti scriu si chestii personale. nu am postat prea multe poze cu mine si nici nu mi`am dat adresa.
    la cati dementi sunt pe net nu m`ar mira sa inceapa batai si probleme in viata reala ca se cauta unii pe altii sa si`o dea in gura.
    anonimitate all the way.
    plus ca daca te deranjeaza cineva pe internet e atat de simplu sa`l ignori.
    macar asta sa fie un loc unde sa te poti manifesta liber, fiecare intelege ce vrea din asta.

  13. #16

    @ xman (post 11)

    Pai si daca intrii anonim, nu te faci de ras.. nu sunt aceeasi oameni? lolz..

  14. imi place postul, dar nu cred ca o sa responsabilizeze oamenii. Pana la urma tot in Romania stam.

  15. #18

    Contra: cenzura.

  16. #19

    Ar fi o prostie, care nu ar rezolva nimic si ar si costa. Sa vorbesti prosti nu e ilegal, sa fii agramat nu e ilegal, sa injuri nu e ilegal. In plus daca ai vrea sa vezi cine te injura nu ai avea voie, decat doar cu hotarare judecatoreasca etc.

  17. #20

    Revin cu inca o chestie: nu sunt de acord cu imposibilitatea anonimatului. Are si el beneficiile lui. Problema insa se pune in felul urmator: de ce as citi injuraturile unuia sau ale altuia, fie el anonim sau nu? Toate laturile sunt inutile. Nu le bag in seama. Ah, ca o discutie “pe net”, fie ca e pe forum, blog sau ce o mai fi nu poate fi coerenta din cauza injuraturilor… o abandonezi si gata. A doua oara nu mai intri pe acolo. Ia sa vedem cine are de pierdut din asta si va incepe sa modereze?

  18. contra: numarul ponturilor oferite ( prin comment-uri, adrese de mail anonime etc ) de persoane din interiorul anumitor firme – vizavi de acestea – s-ar reduce semnificativ. anumite informatii care pot duce la anchete de dimensiuni variabile n-ar mai fi aflate.

    o zi usoara tuturor

  19. #22

    intrebarea e un pic mai filozofica: e cenzura buna sau rea? pt ca si asta e tot o forma de cenzura – cenzurarea anonimitatii

    io zic ca cenzura (sub orice forma) nu e buna deloc

  20. daca accesul ar fi pe baza unui generator de pin, cum e la ING, ar fi destul de greu sa faci furt de identitate

    Yup, dar un sistem de tip OTP (one time password) extins la nivelul întregii infrastructuri, cu mai mulți furnizori de servicii, cu sute de mii de utilizatori conectați, este extrem de solicitant dpdv material. In plus stai sa te gândești că sunt calculatoare care au nevoie de acces la internet nu pentru end-useri ci doar ca sa ruleze servicii (web, mail, etc). Pentru ele autentificarea cum se poate face ? Dacă există o cale de-a ocoli sistemul atunci cine garantează că n-o să fie ocolit de toată lumea. Se pot face tuneluri criptate, se pot folosi proxy-uri anonime și într-un final la capătul celălalt tot un “John Doe” ieși.

    Internetul fără anonimitate n-ar mai însemna nimic. Da, există și părți negative. Dar cele mai multe au ca rădăcină educația utilizatorului nu faptul că poate fi anonim. Nici eu nu am numele real pe prima pagină pe blog dar asta nu înseamnă ca nu poate fi găsit rapid de cine vrea neaparat să-l găsească.

  21. absolut, complet si total de acord. E prea multa sulime in internetul asta.
    Si acesta este si viitorul, nu se poate merge asa la nesfarsit.
    Sa vad cati o sa mai mamance bors in situatia cand ei au 17 ani si 3 corigente, “polemizand” cu oameni care-si dau doctoratul (in camioane, ca mine).
    Atunci voi face public si numele camionagiului, nume si renume pe care multi mirceabazi il iubesc. :)))))

  22. #26

    Preferabil ar fi sa existe mai mult bun simt, decenta si mai putina prostie, iar atunci masurile de genul asta nu ar mai fi necesare.

  23. Sunt parti bune si parti rele, eu unul personal nu as dori ca datele mele personale sa poata fi accesate de orice online. In Franta se va introduce accest tip de acces pentru a micsora/stopa pirateria online.

  24. #28

    Tocmai asta e farmecul internetului, aici poti fi oricine vrei tu sa fii, iti pui masca si gata…

  25. #29

    asa ceva nu se va intampla niciodata, daca pana acum nu s-a intamplat. tarile castiga enorm din furturile pe internet. acum 2 ani in uk, intrau din frauda prin western union 2 miliarde de lire. sa fi prost sa opresti frauda, cand ai atata impozit de luat numai de la western.

    fara furt, economia unei tari e varza. sa nu uitati asta. iar furtul dateaza de cand s-a inventat biblia.

  26. #30

    Şi cine o să gestioneze toată baza aia de date? Nu pricep de ce trebuie ca tu (sau altul) să cunoşti pe ăia care înjură. Poţi să ignori. Uite, spre exemplu Bîrgău nu a avut tupeu să-i rupă capul niciunuia dintre ăia care s-au legat de el şi nevastă-sa şi nici să recunoscă că e laş nu vrea. Dacă eşti anonim nu înseamnă musai că nu ai “stones”, ci mai degrabă vrei să rămâi într-un cerc restrâns.
    Mai e o chestie legată de blogging: pe măsură ce scrii începi să nu mai laşi nimic pentru tine şi, din punctul meu de vedere, banii câştigaţi nu suplinesc toată ideologia personală expusă public. Tu ai ales să îţi dezvălui identitatea şi să devii popular şi ţi-ai asumat asta într-o oarecare măsură şi probabil că te simţi bine.

    “Şi uite aşa am avea un internet mai curat, mai fără uscături.”

    Fals. Uscăturile aste sunt alimentate de ăia care nu sunt anonimi. La orice articol decent vei vedea comentarii decente. Când începi într-un articol să bălăcăreşti pe toată lumea, într-un limbaj de bordură, fii sigur că mai mult de trei înjurături nu vei primi.
    A, şi dacă tot am pomenit de Bîrgău. Citeşte ultimul lui articol să vezi cât organ e băgat acolo. Pe urmă tot el se minunează că unii comentatori nu au bun simţ. Încă o chestie… a-ţi asuma limbajul colorat şi părerile neargumentate (prin faptul că nu eşti un anonim) înseamnă că îţi accepta condiţia de golan. Ceea ce e total ok. Până la urmă, primeşti ce dai. 🙂

  27. Daca s-ar introduce un astfel de sistem pentru a avea acess la internet pe baza de user si parola, va fi si mai usor de monitorizat ceea ce faci pe internet si corelat fix cu persoana ta….si hackerii care vor reusi sa sparga servere care detin date cu caracter personal al userilor de internet…sunt convins ca vor face numai lucruri bune cu ele

  28. Netul tot ar fi plin de dobitoci. Doar ca dupa aia ar putea sa te injure peste tot unde esti tu inscris, sau sa iti photoshopuiasca poze cu cei dragi savurand penisul unui negru sau poate sa te gaseasca si acasa. Si apoi sa vezi distractie. Iar fraude… multe si misto.

    Iar apoi mai exista chestia cu reclamele online, care ti-ar spune ce faci Gigel, stim ca iti plac placile de baza, asa ca ia uite-o pe asta, ca parca tu ai procesor cu soclu din asta… pentru ca s-ar da peste cap sa gaseasca metode sa foloseasca astfel de informatii.

    Iar 3… angajatorul si statul ar sti prea multe despre tine. Te-ar judeca dupa siteurile vizitate, dupa comentariile lasate, samd. Statul ar putea chiar gandi pentru tine zicandu-ti ce poti si ce nu poti sa accesesezi. Si nici firma, nici statul nu merita atata incredere indiferent in ce tara traiesti.

    Si 4…. superspam 😉

  29. Astia care se semneaza cu Profesor -Doctor sau mai stiu eu ce, nu sunt departe de aia care isi puneau pe usa Inginer Vasile Ion sau Doctor Duda Coste. ma doare in c.. daca esti Doctor sau Inginer daca ai usa jegoasa. Nu am nimic cu anonimii atata timp cat au comentarii pertinente. Oricum ideea ta pare ok insa daca si pe net ajungem sa fim controlati inseamna ca ….notiunea de “om liber” este chiar o poveste.

  30. #34

    Eu nu vreau sa renunt la nick-ul meu 😛
    Acu serios vorbind, astia de vin si doar injura sint ca ultrasii aia idioti de la fotbal pusi doar pe bataie 🙁

  31. La prima vedere, deacord.
    Dupa ce ma gandesc putin, impotriva.
    Sistemele de securitate pe net sunt pentru cei ce vor sa respecte reguli. Si care vor fi expusi. Atacurilor celor care s-au straduit sa aiba identitati false.
    Hai sa fim seriosi, au intrat adolescenti in cele mai protejate sisteme. Cred c-ar fi doar o provocare pentru jmecherii internetului.

  32. Arhi, daca tu nu vezi decat avantaje, nu inteleg de ce inca accepti comentarii anonime, de la utilizatori neinregistrati. E foarte simplu sa nu permiti comentarii decat de la cei ce se inregistreaza la tine (subscribers) si e alegerea ta cate date personale vrei sa le ceri ca sa le aprobi inregistrarea.

    Hai, te rugam, da-ne un exemplu. Arata-ne cum iti sustii conceptiile. Nu te limita doar la a spune, ca toti “analistii”, tu pune mana si fa ceva. Fa un internet mai bun, mai curat. Pentru noi, te rugam.

  33. #37

    Anonymous is Legion.

  34. Eu am o idee: spune-ne tu, ca blogger cu identitate declarata, ce dezavantaje ai avut pana acuma din chestia asta. Daca te-a injurat lumea pe strada, amenintari, probleme cu familia, cunoscutii – ca “de ce ai scris aia pe blog”.

  35. #39

    La bloguri, ar trebui, intr-adevar, poate nu ar mai exista atat de multe.Ma rog, sigur nu ar mai exista.
    Dar la comentarii, nu stiu.Vad ca toti de pe aici care se dau foarte impotriva anonimatului pe internet si etc au nicknameuri la “Nume “.De exemplu, Dicitionar Roman Englez, doar daca in buletinul tau nu scrie asa, nu inteleg de ce esti atat de revoltat.

  36. Există cazuri, semnalate în presă, în care useri ai reţelelor social media au fost jefuiţi, după ce au postat mesaje în care anunţau că pleacă în vacanţă.

    www.inquisitr.com/68706/facebook-vacation-status-robbery/

    abclocal.go.com/kgo/story?section=news/technology&id=6839323

    De asemenea conspiraţioniştii susţin că reţelele social media gen Facebook, hi5 sau Twitter au fost concepute pentru a se constitui în baze de date pentru CIA şi alte servicii de informaţii, pe baza cărora să se poată întocmi profiluri psihologice, studii sociale şi monitoriza indivizii.

    Deci puţină intimitate şi viaţă privată, cred că nu strică!

  37. #41

    si crezi ca baietii ” destepti” nu si-ar face jdemii de conte false asa doar ca sa-si bage niste organe? nu ma pricep eu la informaticisme dar cred ca asa cum e posibil sa ai n conte de yahoo,n adrese de mail asa ar fi posibil sa ai si n nume de log in(si implicit n parole).zic si yo na.

  38. haha, eram sigur că vor veni băieți care să comenteze: „cip”. Cip-cirip!

    Mă amuză că toți își pun pe faisbuc tot felul de informații personale dar pe site-uri de știri locale toți sunt „Anonim” și te înjură cum te prind.

    Dacă s-ar face chestia asta, cred că în CV ar atârna greu și partea cu „internet-user code”.
    Oricum, sunt avantaje și dezavantaje…depinde de care parte a baricadei ești.

  39. Dupa cum zicea cineva mai sus, se numeste “intimitate”.
    Cum ar fi sa ai un semn mare deasupra capului pe care sa scrie “Cetin” cand mergi pe strada, ca sa poti fi identificat?

    Esti cam prea radical la faza asta, si nu, nu ai deloc argumente. Ce ai insirat acolo sunt tampenii. Exista intotdeauna ignore/moderare/report as spam. Nu te obliga nimeni sa citesti ce-si da cu parerea x pe blogul y.

    Iar la faza cu Franta, prin lege, ca sa te poti conecta la un wifi iti trebuie user/parola. Nu stiu cat le si verifica (cat am stat acolo am avut vreo 3 useri), dar asta e situatia in momentul de fata.

  40. Sunt perfect de acord, din nou. Mi se pare absolut normal sa-ti asumi raspunderea pentru tot ce spui/scrii. Asta nu e cenzura. Cat timp nu esti anonim, poti spune ce vrei. Si iti asumi cele spuse. Simplu. 🙂

  41. #45

    mda, ce bine ar fi in iran sau china cu user si parola. ar ramane toti muti, niste mielusei. cenzura totala.. buna treaba

  42. In Palermo, la orice sala de internet..te duci cu un act de identitate :). Te baga in pc, probabil au si un istoric cu ce ai vizitat.

  43. Anonimatul e bun la mii de chestii, doar de aceea se și luptă pentru el. Nici nu vreau să intru în detaliile argumentelor pro-anonimat, că n-are sens. Faptul că ție, mie și altor câtorva oameni nu ne/ le place mizeria scursă pe internet nu înseamnă că internetul anonim nu e bun de nimic. Ba, din punct de vedere politic e chiar mai bun, decât acesta, nominal, cu nume și prenume.

    Da, poate e firesc șă-ți asumi cuvintele. Da, este firesc să manipulezi ascuns după un nume fals. Dar este la fel de firesc să poți avea libertatea de a spune adevărul sub pseudonim.

    În principiu internetul trebuie să fie anonim ca să poată fugi de pumnul greu al opresiunii.

  44. Eu nici macar nu pret pe spusele “anonimilor”. Daca ai o opinie despre ceva, si vrei sa fie si luata in considerare, e normal sa lasi anonimatul acasa!

  45. Eu unul as lasa pe astfel de siteuri sa se comenteze doar pe baza unui cont, macar asa dispar tampitii care injura. Le va fi lene sa mai faca un cont si asa poate se mai reduc din numar.

  46. si daca tot nu trebuie sa mai fim anonimi….eu zic sa ne echipam orasele cu wireless moka si sa ne lipim un webcam de ochelari, camasa, tricou si sa transmitem live ce, cu cine si de ce facem. Sa ne inchinam maretului internet.

  47. Felicitari pentru @farabarbati 🙂 Cred ca e cea mai buna parere pe care am citit-o aici in comentarii pe subiectul asta. Are dreptate, avem comentarii anonime la obiect, pertinente, care aduc valoare discutiei, si comentarii semnate care-s plictisitoare.

    Solutia nu e obligatia de a te inregistra, pentru ca le poate muri cheful si celor care aveau de gand sa lase un comentariu util. Problema nu e anonimitatea in sine, si nuantele ei (contul presupune ca poti sa-ti dezvalui identitatea administratorului site-ului dar poti sa-ti pastrezi un nickname pentru toti ceilalti), ci iluzia ca anonimitatea iti da voie sa spui orice pe internet fara repercusiuni 🙂

    Se intampla multe lucruri nefericite sub scuza anonimitatii. Poate ar trebui pur si simplu cenzurate comentariile care nu aduc nimic in plus.

  48. @maddy crezi tu ca esti anhonima daca cineva are ceva cunostinte nu destia care o ard pe hi5 … iti afla IPU si de acolo e usor de aflat adresa etc …. ce imi plac mie copii care cred ca daca nu zic nume pe net si nu posteaza … nici poze gata is safe ….

    Pe vremea cand mircu era in forta un ciumpalac la suparat pe unu tot pe sistemu7 anonimatului

    In 2 zile acel ciumpalac a avut parte de o vizita … deh ….. se pot afla multe chiar si numa vb pe mess cu x y z da amatorii ce sa stie cred ca is safe … numa ca nu merita acest strss toti looserii …

  49. #53

    Deci… eu-s contra!

    Mă doare undeva că “maddy” e de fapt Margioala Ionescu… cu domiciliu… (undeva) care prestează ca vânzătoare la (undeva).
    La fel cu “cireașa”… care poate fi Mițișor Popeasca… ori “dicționar român-pla mea care e” o fi Gheorghe Pizdescu… ei, și?

    Nu nene… contează ce zici, mă doare undeva cine ești tu, de fapt.
    Plus că… bine zice ăla “meeko” … este probleme de furt de identitate real.

    Zic să dăm atenție la ce zice… că o fi el “mic”… da’ prost nu e.
    Io unul… iau la pertu pe oricine comentează cu nicnume… dar mă adresez cu d-ta/d-voastră la cine postează cu nume real.

    Bine zice “Kalin”… internetul ar fi tot plin de dobitoci, nu?
    Uite… Ionuț Oprea… de exemplu.
    Știe toată lumea cine e… ce face… ce poate… alea.
    Cu ce e mai grozav dacă el ar semna cu nicul “Grăsiciunea Universului”?
    Fix tot aia… îl recunoști după ce zice/găndește/exprimă… nu?

    @Dictionar român-englez (comentariu #53) : ciocu’ mai mic… joc dă gleznă.

  50. Contra: Bad Piţi ar obiecta ceva la partea asta. Mie-mi place cum scrie şi pe blogul personal, nu numai pe pitzipoanca. Dacă toată lumea ar ştii cine e, unde stă şi unde lucrează, pe cât pui pariu că n-ar trece o lună fără un cap spart, o roată dezumflată sau şi mai rău?
    Francezii vor multe, dar cred că au văzut prea multe SF-uri.

  51. 53: stiu si eu cum era pe vremea mircului, eram pe net si atunci. au fost o serie de certuri si batai in realitate pentru lucruri spuse pe net. mi se pare absurd si de aia cred ca e alegerea fiecaruia daca vrea sau nu sa ramana anonim pe internet.
    cat despre ziarele care au comentarii obscene, sa puna un om sa le stearga. sau sa le bage la moderat inainte, cum face dailymail de exemplu. pe libertatea e ceva de speriat ce porcarii se scriu in comentarii.

  52. când terminăm definitiv cu comuniştii şi intrăm în UE îmi fac public numele 😉

  53. internetul tau “curat” n-ar exista dupa ideea ta. in umbra anonimitatii scrie lumea ce vrea cum vrea. oamenii sunt pudici si virtual. nu se inregistreaza dansand ‘break dance pe manele’ si upload-eaza pe net.
    pentru trompete si alte mancatorii nu-i neaparat necesar sa-ti dezvalui identitatea, eventual numarul de asigurare sociala.
    e bine cand te semnezi cand ai un anume interes de a fi contactat si e complet inutil sa ma semnez cu date precise de exemplu aici.
    contra? pai o sumedenie de motive de a fi discret.
    sa te afisezi nu da vreo dovada de open-minded.

  54. #58

    Hai sa cenzuram netul … nu vrei? Acuma ca ti-ai facut un nume… poti sa te scrii arhi… nu? dar daca citeste mama un coment de la arhi ce zici iti da cu flit … si te catalogheaza incult dupa limbaj?

  55. #59

    Sunt perfect de acord si eu ca toti userii sa aiba un cont sa poata fi localizati si trasi la raspundere, sa facem toti dintr-o societate cat mai puritana care stie sa aiba grija de cetatenii sai cu asa mare atentie (gen usa) cu o conditie: sa fie accelerate procesele si adus codul penal in acel punct (gen usa) in care si noi sa te putem da pe tine in judecata pentru rasism, sexism, etc. Sa vedem apoi despre ce grase, urate, proaste, tigani, homosexuali etc mai scrii vreodata si in ce tenta cu morcovul politically correct infipt adanc in anus.

  56. Consider ca nu are de ce sa-ti fie rusine cu persoana ta , cu ceea ce scrii pe blog, in fond blogul poate fi considerat o carte de vizita , un CV, blogul poate fi folosit ca o carte autobiografica de promovare personala. Blogul te ma poate ajuta si atunci cind vrei sa interactionezi cu cei din lumea virtuala, ca ulterior sa te poti intalni in lumea reala . Poti avea contacte , prieteni care sa-ti fie utili la un moment dat (si recirpoca e valabila). Facand o mica gluma : la pct.4 ai scris asa “kmyk, eu am numele pe blog. de ce ar bate vantul?” De ce nu, poate vrea sa-ti ofere 300 000 de euro 🙂 In ceea ce-i priveste pe cei care nu-si confirma identitatea , mi se pare o lipsa de respect fata de ei insisi si fata de cititiori.

  57. Anonimatul pe internet e o garantie a libertatii, cu riscul degenerarii in anarhie. S-au mai incercat metode de identitate reala si a iesit urat. Bibliografie.

  58. Daca totul e ilegal atunci ce e legal?

  59. Anoninimitatea – de bine.

    Cred ca povestea cu ziarele care primesc comentarii stupide la articolele lor este o problema falsa. Faptul ca nu vor sa stearga comentariile este prostia lor – unii cred ca le aduce trafic. Eu cred ca ar trebui sa le aduca jena si de fapt le aduc mai multe comentarii idioate (stii teoria geamurilor sparte, nu ?)

    Oricum e doar o impresia ca esti anonim – in 99.99% din cazuri poti sa fi identificat si tras la raspundere. In .ro nu facem nimeni asta pentru ca justitia nu merge. In afara se face – plus ca acolo exista o alta cultura a dialogului, care la noi nu intra in calcul in educatie.

    exemplu de bine – ia vezi pe wikileaks

  60. Proastă idee….

    – Te întreabă cineva de datele personale când îți iei cartelă prepay? Nu. Poți realiza vandalism cu ea? Da.
    – Te întreabă cineva de datele personale când trimiți o scrisoare? Nu. Poti realiza vandalism cu ea? Da.

    Nu cred că internetul este singurul domeniul în care anonimatul mai există, prin urmare nu văd de ce ar trebui să-l îngrădim, când încă există alte metode de a ne face anonimi.

    Franțuzii au fost mereu mai bătuți în cap… Proiectul ăla nu va trece de aprobarea comisiei europene (divizia comunicații), exact cum nu a trecut nici proiectul prin care vroiau să oblige isepiștii să divulge datele personale ale tuturor utilizatorilor de aplicații P2P (DC++ / Torrent).

    Eliminarea anonimatului ar avea părțile sale bune…. dar pericolul creat de faptul că orice Gigi Pedală îmi poate afla numele complet, adresă, număr de telefon, eventual poză doar știindu-mi adresa IP nu mă face deloc să mă simt liniștit.

  61. #65

    pe internet, ai dreptul sa fii anonim, ai dreptul la intimitate si dupa cum spunea cineva mai sus, nu este ilegal sa fii prost, agramat sau sa iti dai cu parerea indiferent daca te pricepi sau nu. internetul este conceput in ideea libertatii pentru oricine. asa ca… autorul articolului exagereaza un pic… poate in necunostinta de cauza. in fond… este doar parerea lui pur personala… ca si a mea… cu alte cuvinte.