Asist, cu uimire și, de ce nu, cu oarecare teamă, la o campanie cumplită de influențare a opiniei publice, pentru inducerea unei opinii generale referitoare la faptul că autoritățile statului care își fac de fapt datoria, sunt rele.

Campania a început cu declarațiile împotriva DNA-ului, iar acum discuția se mută pe tema ANAF, penntru că se pare că, momentan, nu se pot atinge de DNA, iar oamenii sunt mulțumiți că îi văd umiliți pe gunoierii ultimilor 25 de ani.

Desigur, leitmotivul este două.
Că de ce ANAF nu a făcut nimic până acum.
Că de ce amendează ANAF mici intreprinzători, dar nu recuperează averile șmenarilor de la răcoare.

Și aici e problema. Că oamenii se simt imediat solidari cu aceste întrebări, nu-i așa, legitime. Dar de fapt ele sunt întrebări clocite în laboratoarele experte ale postacilor cu antrenamet tip Felix Tătaru sau Dan Andronic. Manipulări simpliste, destinate creerii unui curent de opinie defavorabil unei instituții, curent care, într-un final, va duce, desigur, la modificări majore în structurile respective și o cumințenie sublimă din partea tuturor.

Ce e fun este că instituțiile cele mai de temut ale statului lucrează cel mai substanțial sub guvernarea mult hulitului Mickey Maus, cel ce era trâmbițat drept ucigașul justiției și cel ce va îngropa drumul drept al româniei. Iar în ultimii 10 ani, nu a lucrat datorită faptului că domnul Băsescu, numitorul de procurori, era mult prea ocupat să o îmbogățească pe iubita sa pârnăiașă, doamna Udrea.

Plângeți după intreprinzătorii închiși de ANAF, pentru sume infime?
În primul rând, e doar circ, pentru că sumele nu sunt infime, după cum se vede în comunicatul ANAF de mai sus. Dar dă bine să te victimizezi. Sper ca proprietarului de la Pub18 să i se demonstreze falsul și să facă cunoștință și cu DNA-ul.

În al doilea rând, câți dintre voi ați văzut vreodată bonul la magazinele de cartier? NU, NU ACUM! Nu zilele astea. În ultimul an. În ultimii doi ani. În ultimii ani. Vând mergeați să vă luați gumă de la buticul blocului, primeați bon pentru guma aia?

Nu cred.
Să facem un calcul micuț, strict la buticuri, bazat pe niște presupuneri largi. Să presupunem că un butic face vânzare zilnică de 1000 de lei. Din care face evaziune cu 300 de lei. Și nu spuneți că nu, pentru că de aia trăiește bine dragonul roșu și comerțul cu bulgaria.

Să mai presupunem că sunt 1000 de buticuri de astea doar în bucurești. Asta înseamnă 300 000 de lei pe zi. Înseamnă o evaziune de 109 500 000 de lei anual. Și asta e doar grosso modo, cifrele sunt mult mai mari, în toate direcțiile. Extrapolați asta la toate businessurile lucrative din românia. Sumele vi se vor părea halucinante, când realizați cât se fură într-un an, din simpla evaziune a micilor intreprinzători.

Credeți că marea hoție se află la cei ce fură cu borduriade, parcări și restul? Nu, marea hoție este la noi. Este la toți cei ce consideră că e normal să mai fure și buticarul puțin, de ce să dea la stat, că oricum îi fură.

După care banii de spitale, grădinnițe și altele îi vrem de la stat. Uitând că, practic, statul suntem noi, banii ăia trebuie să vină de undeva.

Da, eu sunt de acord ca ANAF-ul să închidă locațiile unde se face evaziune. Punct. Am fost recent la un restaurant, chelnerul mi-a dat timpul estimativ în secunde în care se va întoarce cu bonul. Dacă iau țigări de la chioșc, primul lucru care mi-l dă vânzătoarea este bonul.

AȘA se construiește o civilizație. Cu biciul și cu frica.

LE: a inceput
m.hotnews.ro/stire/19793728

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

177 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Adica daca eu de fiecare data cand am fost la un magazin de cartier am primit bon, sunt un ciudat sau sunt platit de bubulii cei rai care vor sa dea jos un guvern asa de performant ca cel al lui pontulica?

    Nu de alta dar masura asta miroase a disperare , cand vad ca astia de la anaf is asa de prosti si asa de lingai, incat nu is in stare sa se ocupe de marea coruptie si vin si te cauta ca ursul din poveste “Da tu.. iepurasule, de ce nu ai basca” ?

    Si nu iti fa tu griji ca nu o sa faca nimeni niciodata confuzie intre anaf si dna. dna-ul e o institutie cu realizari, anaf-ul e doar o cloaca plina de pupincuristi, penali si analfabeti.

    De aia dna-ul, folosindu-se de lege a dat a inspre confiscare efectiva zeci de milioane de euro, in timp ce anaf-ul abia de o reusit sa RECUPEREZE EFECTIV din bunurile alea, o foarte mica parte din acei bani

    • #2

      cum spuneam, propaganda a fost eficienta

    • #3

      Propagandă sau nu, ai avut de-a face cu ANAF? Cel puțin în relațiile cu publicul plătitor da taxe, se poartă cu un sictir maxim. Handicapaților, am venit să va dau bani! Nope, mi-e lene, e pauză, îți trebuie o declarație pe care o știu dar mă doare în cur de unde faci rost de ea, iar ai venit cu bancnote mai mici de 100 lei să înnumăr până diseară? ( yep, real ), trebuie sa dai banii ăștia sigur dar nu știm pe ce bază îi luam, ai plătit în altă parte nasol noi nu știam ia niște conturi blocate…. Astea așa la imediata aducere aminte. De aia când aud de ANAF îmi borăsc creierii prin urechi cu succes.

    • #4

      Nu esti un ciudat. Ori faci pe interesantul, ori manci cacat ori consideri ca Megaimage e “magazin de cartier”. Nici una din variante nu te validează din punct de vedere intelectual. Stai jos: 4!

    • #5

      @ dft: corect! Concluzia: sa nu mai platim nici unul! That’s the spirit!

    • #6

      Păi tu de ce crezi ca am atâtea exemple? Ca plătesc ca vaca cu cabină și alții fentează statul. Negi faptul ca ANAF e incompetent in a-si face treaba? Să adune ANAF tot ce se poate aduna, că după aia daca tot nu are statul bani știe DNA unde-i găsește.

    • #7

      @mishu. Inchipuie-ti ca nu imi fac cumparaturile de la mega image ci in general de la vreo 4 magazine mici , de cartier din care nici unul nu e afiliat unun grande gen carrefour sau billa etc. Doar unul e mai mare si e magazin de prezentare la un procesator de carne. Si de fiecare data cand am facut cumparaturi de la ei, am primit bon.

      Si asta e intr-un oras relativ mare..

    • #8

      @dft.
      Ai dreptate cu marea coruptie…dar din pacate argumentul nu e cle mai fericit. Daca zece masini trec pe rosu in acelasi timp si ma opreste fix pe mine, nu am cum sa ma lamentez ca pe ala cu autocarul nu l-a oprit. Legea zice ca nu ai voie sa treci pe rosu si atat. A, sunt de acord ca nu pare corect si ca te poti simti neindreptatit ca patron de firma/sofer care trece pe rosu, dar asta nu schimba faptul ca asta spune legea. Chiar daca e aplicata discretionar.
      Cred ca mediul de afaceri din romania ar trebui sa ia masuri pentru simplificarea legilor privind comertul. Pana acum nu ne-a interesat, pt ca nu se aplicau

  2. #9

    Hai sa nu cadem in naivitate crezand ca toate astea i se datoreaza lui Mickey Mouse. El are doar norocul sa fie in aceasta postura intr-o perioada in care ochii vestici sunt beliti maxim catre noi si o eventuala periclitare a activitatii DNA ar infuria strada, “tinerii frumosi”, “drogatii” care au iesit in strada pentru mai putin (vezi Raed Arafat). E ca si cum m-as simti mandru ca Pantelimonul a fost declarat Orasul Curateniei din estul judetului ILfov doar pentru ca am aruncat ciunga la gunoi 😀

    • #10

      Da, asa e. Sa nu cadem in naivitate. Multumim, Tata! ANAF si DNA sunt replicile seismice ale sticlelor batute de asfalt la Universitate, Tata. Ele practic functioneaza sub protectoratul tinerilor atat de frumosi. Teama de vocea strazii este tot ce era necesar pentru ochii vesticilor, Tata!

    • #11

      Da de ce alaturati DNA langa ANAF ? Credeti ca cele 2 institutii se bucura de aceasi popularitate ? Chiar daca DNAul are personal corupt nici macar nu miroase in comparatie cu jegul din interiorul ANAF. Anaful chiar este o veriga slaba ce poate scoate oameni in strada. Necazul e ca anaful e atat de plin de jeg incat situatia prezentata este perfect plauzibila, indiferent daca in cazul de fata e mana propagandistilor. Ma indoiesc ca oamenilor le pasa daca aia au fost sau nu inchisi pentru 3 lei, ei stiu cata mizerie zace in institutia asta, cata umilinta au indurat din partea personalului ANAF. E o razvratire impotriva umilintei la care au fost supusi nu impotriva unei simple intoxicatii. Intoxicatia nu ar fi functionat daca nu exista celebra umilinta. Asa ca ma pis pe faptul ca informatia e intoxicatie, ca e propaganda rusa, din partea mea. muie ANAF si nu nu poate fi comparata cu DNA.

  3. #12

    cand spui ca un magazin are vanzari de 1000 din care face evaziune de 300, de fapt ce vrei sa spui? ca ala a vandut de 1000, a declarat o parte la stat si isi plateste impozitele la ce e declarat, iar la diferenta nedeclarata face un profit in mana de 300?

    hai ca nu e chiar asa de grea matematica asta

    • #13

      Probabil vrea sa spuna ca a declarat la stat 700 pe care plateste taxe si a uitat sa declare 300 pe care… wait… cred ca vine ANAf-u’ la piata de flori. stai, iluzie optica.

    • #14

      A vândut de 1050, nu bate bon deloc, la sfârșit zice că a avut vânzări 0. Dacă are un adaos comercial de ~50%, adică a cumpărat marfă cu 700 lei, câștigul lui este 100%, adică 350 lei. DAR. Mai este și TVA-ul. Mai este și impozitul pe profit. Si mai sunt taxe, taxulețe, etc. care nu se pot colecta pentru ca omul n-a avut “activitate”

    • #15

      @dft: daca ati avea minime cunostinte economice, ati intelege ca:
      1. cum vine asta? adaos de 50% inseamna profit de 100%? fratilor, cum ati luat bacu’?
      2. daca magazinul s-a aprovizionat legal, cumparand cu acte, atunci a platit deja tva. Asa ca, unde e teapa la tva? poate doar tva la adaos. Daca a cumparat fara acte, atunci teapa e data de furnizor.

    • #16

      @laur, daca a cumparat marfa legal, cu factura, a platit tva-ul dar îl deduce apoi

    • #17

      @gany: nu cumva il deduce cand vinde CU ACTE(factura sau bon fiscal)? ca altfel nu prea se poate.

    • #18

      Laur, nu boss, când vinzi cu acte, legal, colectezi TVA. Când cumperi, deduci. Practic îti deduci TVA-ul fara sa mai colectezi.

    • #19

      Ce tot faceti atata teorie si despicati firul in 1000. Nu e clar ca evaziunea fiscala e la cote mari ? Hai sa ne facem teoria evaziunii fiscale. Un leu daca l-ai sutit ai incalcat legea. Lasati naibii fapta, e evaziune potrivit legilor, institutia ANAF e jegoasa din alte motive, constitutia romaniei e cretina, legile sunt cretine, viziunea economica a ministrilor de finante. Cand nu-ti convine, nu te apuci sa trisezi, inchizi su pleci sau te razvratesti, asa 1 singur cum esti.

    • #20

      nu cumva tva-ul din factura de cumparare se deduce din tva-ul ce trebuie platit conform facturii de vanzare? Cum poti deduce un tva daca el nu a fost inregistrat initial prin factura de cumparare marfa?

      Adica tu vii si cumperi marfa de 1000 ron, o inregistrezi in contabilitate, dar “uiti” sa o mai vinzi. Ce deduci?

    • #21

      Laur, si daca nu ai din ce sa deduci? îti rezulta un credit de TVA, practic statul îti datoreazã bani, iar sub anumite condii poti cere rambursarea… Sunt foarte multe cazuri cu societati care cer rambursare de TVA de n milioane euro iar apoi sunt lichidate..

    • #22

      Laur, baga niste contabilitate 101. Nu iti trebuie “cunostinte economice”.

  4. #23

    disperarea guvernului transpusa in actiuni total aiurea.intimidare maxima,povestile cu inchisul magazinui pt 2 lei functioeaza perfect.oricat de multi bani se vor incasa dupa aceste actiuni,nu se va schimba nimic

    • #24

      Ba da, se va schimba: nu vor mai avea pe cine sa dea vina. Si asta e bine, se va vedea, de fapt, cat de competenti sunt. Sa aduni bani e usor, oarecum, FA CEVA CU EI SA MEARGA TARA BINE!!, sa vezi atunci chinul dracului. Mai e mult pana departe, dar macar au inceput sa mearga pe drumul asta. Speram fara popasuri multe si ocolisuri.

  5. #25

    hahahaha! tare asta :)! ai un thumb up!!

  6. Bre, nush, în momentul în care statul român recuperează și pagubele lui Voiculescu și datoriile Rompetrol și alte mișmașuri făcute de aleșii noștri o să îi aplaud cu ambele mâini. Deocamdată dau amenzi mari pentru rahaturi mici și fac circ. Mult circ.

    • #27

      1600 pe zi nu e un rahat mic. E unul mare, pentru care blocarea conturilor si inchiderea maghernitei sunt justificate.

    • #28

      Vreau un circ de-ăsta constant si pe străzi. Ai un singur far funcțional? Poc amenda. Ai gume ca-n palmă? Mai ia una si dă talonul. Ai întors pe linie continuă? Zbang. Ți-o bagi in el de obligatoriu la dreapta? Pleosc. Depășești coloana de la semafor pe trecerea de pietoni/linia de tramvai? Ia d-aci. Chiar vreau sa văd o campanie d-asta. Dacă îi pe toți din București intr-o zi ni se dublează PIB-ul

    • Se dublează un căcat.
      Bufnesc toate cu contestații în justiție, că mediere între stat și amendat mai greu.
      Mi se pare, totuși, firesc, că nu știm cât % din munca în justiție înseamnă contestații amenzi sau cât % înseamnă procese pentru recuperarea unor datorii, neplata căldurii included.
      Bănuiala mea e că e vorba de peste 60%.

    • De remarcat că ăia NU au fost “evazioniști” cu 1600 de lei ci îi aveau frumos trecuți in casa de marcat, plăteau impozit pe ei. Doar că lipseau din casă fara hârtia aferenta. E o buba da’ nu e una care să justifice aplicarea unei măsuri atât de drastice. Mai ales în condițiile în care, după cum spuneam, anaf-ul nu-i tratează pe toți egal. Ori parcă trebuia să fim egali în fața legii.

    • #31

      @Meekuu
      dar daca cei 1600 lei lipsa din casa fara document justificativ urmau sa fie acoperiti din vanzarile fara bon care urmau?

    • #32

      Bineinteles ca cei 1600 luati din casa erau pentru mentinerea casei pe minus, ca sa fie loc de incasari fara bon. Si in caz de control poti sa zici “ce evaziune dom’le, casa e pe minus, nu pe plus!!!!!!11111” Cel putin asa credea patronul…

    • #33

      @buddy: n-ar rau daca am privi lucrurile in mod unitar; evaziunea este o infractiune, aceasta trebuie stabilita de o in stanta si nu de organu de control. Nu poti condamna un om pentru ceva ce presupui ca ar fi urmat sa faca. Ceea ce face ANAF zilele astea se cheama adunat de biruri de la cat mai multi prosti in cat mai putin timp. Banii in plus/minus la sertar nu inseamna automat evaziune. S-au dat amenzi pentru lipsa ecusonului cand singura persoana care desfasoara activitatea este titularul pfa-ului, s-au dat amenzi pentru neprezentarea raportului de gestiune zilnic unor entitati care nu au obligatia legala de a tine un asfel de act, s-au dat amenzi pentru lipsa NIR desi, again, unii nu sunt obligati sa intocmeasca asa ceva. Poti lua amenda pt orice si chiar pentru motive inventate si e problema ta sa pierzi nervi, timp si bani ca sa iti dovedesti nevinovatia. Sunt absolut de acord cu capacirea evazionistilor dar in felul asta nu vor reusi nimic. La mine in oras, cat au stat doua autocare de inspectori, am primit bon si la o copie xerox; dupa ce au plecat… canci, au disparut si bonurile. Ce s-a rezolvat de fapt?

  7. #34

    auziem pe biziday sume gen 25miliare euro sau mai mult.. mi-a cazut fatza

  8. #35

    Eu cred că toata treaba asta o să ducă la o crestere generala de preturi pe care tot noi o vom suporta.
    Buticarul are niste cheltuieli de acoperit, dacă va fi nevoit sa declare tot e clar ca va creste adaosul comercial pentru a avea acelasi venit la sfarsitul lunii.

    • #36

      Kaufland, Carrefour, Lidl etc…

    • #37

      @Silviu – mda… pe principiul asta nu o sa mearga nimic, niciodata.
      oare de ce ti se pare atat de normal ca buticarul sa fure, doar pentru ca vai, e cu 0,5lei mai ieftin la el decat la cora (desi nu cred)? sau ti se pare normal ca fura “doar” 300lei/zi? cat ar trebui sa fure ca sa te fie legit anaf-ul? 30.000? 300.000 lei/zi? mai mult?
      oare nu realizezi ca pornind de la furturile marunte din retail (care este practic cea mai de succes afacere intr-o tara saraca, pentru ca omul consuma) si pana la alte domenii… tot pe tine te afeacteaza la final?
      gandesti marunt. incearca sa iti extinzi un pic orizonturile.
      poti incepe cu… buticarul nu mai fura…

    • #38

      @Vlad: Ți s-a părut că aș fi scris că sunt de acord cu evaziunea? Încearcă să-ți extinzi puțin capacitatea de a înțelege un text la prima vedere.

    • #39

      @Silviu – nu cu evaziunea, ci cu faptul ca tie chiar iti pare rau ca buticarii E luati la bani marunti…

  9. #40

    On a side note, pe Digi24:

    O propunere de modificare a Codului penal le-ar permite demnitarilor să îşi angajeze, cu salarii plătite din buget, rudele până la gradul al doilea, iar acest lucru nu va mai fi considerat conflict de interese.

    Pentru ca e perfect normal ca tot familionul să fie angajat la stat, dacă unul din ei s-a ajuns.

  10. #43

    da ba, dar banii aia anual se investesc in biserici sau ii fura vreun politician, deci tot aia. si totusi, sa inchizi magazine pentru 3 lei ?

    • Câta vreme în guvernarea lui Victor Viorel se dau pensii de trei lei e normal să închizi magazine pentru o evaziune de trei lei.

    • #45

      inchizi magazine pt 3 lei, pierzi alti bani pe care firma respectiva totusi i-ar fi platit la stat

  11. #46

    Poate sunt eu mai special, insa in ultimul an cel putin, la minim 75% din magazinele de cartier/de prezentare vizitate am primit bon fiscal. Ba chiar si la vulcanizare, pentru 2 lei presiunea.

    Eu tot cred ca ar fi trebuit inceput cu capul pestelui, nu cu coada. Asa in stilul asta mi se pare o actiune de curatare a zonei, de pregatire pentru venirea altora. Un bar inchis o luna e posibil sa nu-si mai poata reveni si sa ramana inchis definitiv. Un magazin mai mic, la fel.

    Serif, si zici ca ti se pare normal ca pentru un minus de 50 lei in casa de marcat sa se inchida magazinul pe o luna, plus amenda de cateva mii?

    • #47

      mie daca mi-ar face asa ceva as iesi cu furca si toporul. sau coctailul molotov.

  12. #48

    nu se scrie laitmotivul?!

  13. #49

    Ce popor ciudat suntem.Cand nu se face nimic si autoritatile dorm ne plangem.Cand incepe sa miste ceva iar ne plangem ca de ce acum sau de ce la pestii mici.Trebuie sa intelegem ca de undeva tot trebuie inceput.Pana mea ganditi-va la un gras care nu s-a miscat toata viata lui.Daca incepe sa se rostogoleasca in fiecare zi e un pas inainte, poate peste un timp va merge si eventual va fi un om normal.Nu ii putem cere din prima sa alerge la maraton.Sunt constient ca e coruptie, marlanie si nepasare dar de undeva trebuie inceput.

  14. #50

    Re5pekt! cum ar zice Ali G.

  15. #52

    pe astia care inchid magazine pentru trei lei le-as *********** pana **********.

    Mergeti afara si-o sa vedeti cum se comporta fiscul cu firmele, daca asta e modelul: prima faza ajutare, faza doi sanctionare. Si nu amenda de 20.000 pt 5 lei in plus.

    Oamenii lui Ponta cauta motiv, orice motiv, sa calce in picioare intreprinzatorii mici. Nu-l gasesc, mai cauta: oricine face greseli.

  16. #53

    Nu mă pot abține! Cetin, tu știi să citești? E pe minus – asta nu e evaziune, e cel mult prostie! E clar, sunt eu tâmpit că scriu!

    • #54

      jorj, omul a scos bani din casa de marcat fara acte. se numeste exact cum am zis

    • #55

      Nu are cum sa se numeasca evaziune daca banii sunt pe bon, dar nu sunt in casa de marcat. Daca erau 1600 de lei in casa fara bonuri incepeai sa te apropii de adevar. Putem consulta dexul pentru a afla ce e evaziunea daca nu ne ajuta cunostintele economice.

    • #56

      n-are cum, este? scoaterea de bani dintr-un srl fara acte?:))) voi ati terminat scoala generala cu brio, nu?

    • #57

      nu e evaziune fiscala, e minus in gestiune, dar e tot penal

    • #58

      ba baieti, sa scoti bani din srl fara sa ai acte e evaziune. aveti o problema de semantica, aici nu e virba de minus, ci de faptul ca barmanul a dat banii fara act justificativ. deci evaziune.

    • #59

      In contabilitate existã un asa zis cont curent/asociati.. Practic ce iei fara acte, sau anumite cumparaturi contrar intereselor societatii, se considera salariu & se impoziteaza corespunzator.. Daca au gasit doar lipsa în casa de marcat desi banii au fost declarati, mii se pare o prostie, la fel de bine omul poate spune ca i-a luat sa mearga sa cumpere marfa. Mie în casa îmi lipsesc 600 euro la munca, asta nu înseamna ca am facut frauda, doh. În alta ordine de idei, nici tu ca blogger nu îmi poti spune ca nu ti s-a întâmplat sa primesti un anumit lucru în afara de bani, în schimbul unei reclame pe blog, gen un obiect. Ai declarat asta? Sunt de acord ca ANAF sa îsi faca treaba dar nu doar când nu le place cafeaua servitã sau când nu se cotizeazã corespunzator.

    • #60

      oricum o dati, tot ca Arhi iese.
      ANAF vrea ca toti banii incasati sa fie batuti pe casa, simplu.
      Pub 18 avea toti banii aia trecuti pe casa, punct.
      Tot ce apare pe Z se contorizeaza in contabilitate si se impoziteaza.
      Sa scoti banii dintr-un srl fara acte nu e evaziune, am eu srl si scot bani de pe cardul firmei cand vrea pwla mea, platesc dividente si cam atat, banii se vad in extras, se depune la anaf.
      Pentru astfel de fapte ANAF ar trebui sa ajute comerciantii, sa ii lase cu un avertisment , daca le inchid magazinul ala din ce mai face bani sa plateasca amenda? Salariatii aia sunt concediati si nu mai platesc taxe la stat respectiv salariile anafilor. Chiar nu pot avea si ei putina logica?
      Am vorbit cu mai multi prieteni care au baruri / magazine : au avut 3 controale intr-o zi , au fost amendati ca nu aveau pretul scris pe o sticla de nu stiu ce , din cateva zeci . Preturile erau si pe meniu si pe taote alea. Inspectorii i-au specificat clar : oricum gasim ceva.
      Altul a luat amenda ca nu avea de la dsv nu stiu ce aprobare sau termen de valabilitate pentru niste rame ( d-alea de pescuit 🙂 ) . Astea sunt abuzuri, nu ajuta comerciantul cu nimic, doar iti bagi pwla in ele , le inchizi si te apuci de furat.

    • #61

      tu cand scoti bani cu cardul firmei ii scoți cu acte. intelegi diferenta? aia sunt bani negri, conform oricaror percepte economice. dar e ok, tu poti intelege ce vrei, in continuare.

    • #62

      la fel cum nici tu nu intelegi ca banii aia odata batuti pe casa sunt inregistrati si impozitati asa cum vrea anaf si cum scrie in lege . ca ii ia ala si ii cheltuie pe prostii – poate face ulterior un imprumut / dispozitie de plata, etc. asta se face in orice firma, banii fiind pe bon pot fi urmariti.
      Problema era , asa cum s-a mai zis, daca erau banii in casa dar nu erau pe bon, aia e evaziunea fiscala urmarita si pentru asta inchid ei acum magazine / depozite.
      Orice ai zice abuzurile sunt la ordinea zilei, nu o zic ca vad la stiri, o zic din experientele cunoscutilor.

    • #63

      @maniak, eu stiam ca e interzis împrumutul persoana juridica -> persoana fizica, “o societate comerciala poate acorda imprumuturi numai daca are trecut in obiectul de activitate si efectuarea de activitati de creditare”

    • #64

      @Gany:
      Arhi, ca blogger, face profit sharing. Intr-o vreme tot profit sharing-ul era remunerat cu vouchere, pe care blogger-ul le emitea cu manuta lui, dar nu inainte sa aiba un cumparator serios pentru voucher. Cu cat le vindea? Cu o reducere de 10-15% din suma printata de voucher, dar nu mai mult de 16% cat ar fi dat la stat impozit daca ar fi fost remunerat in bani.

      Deci da! Sa inceapa de la noi, dar nu chiar de la noi. Mai intai de la buticurile de la parterul bloculurilor.

    • #65

      singura problema e ca arhi platea impozit si pe vouchere. badum tss

    • #66

      @Arhi: Uite chestia asta nu o stiam. Si simt asa o remuscare …
      Our great lord and savior please forgive my obedience!

    • #67

      Se pare ca nici dexul nu e suficient pentru economistii de buzu… blog. Faptul ca nici macar anaf nu spune ca se facea evaziune acolo e oricum irelevant, stiu baetii pe net.

    • #68

      Nu conteaza cum scoti banii din srl. De pe card, sau cash, ei trebuie justificati. Chiar daca administratorul nu ii justifica ei se transforma in dividende impozitate corespunzator. Exista problema doar atunci cand firma este pe pierdere, atunci devine delapidare. Deci, nu, nu este evaziune. Mai mult, exista raspunderea administratorului in legea srl-urilor care prevede absolut clar ca administratorul raspunde pecuniar pentru orice minusuri. Apropo de actele despre care vorbesti, ele se intocmesc intern (in cadrul firmei). NU este evaziune! Poate prostie, ca nu si-a facut acte!

    • #69

      george, intr-o unitate cu casa de marcat nu poti scoate bani din casa de marcat fara sa ai dovada respectiva, nu incurca borcanele.amesteci lucrurile grav.

    • #70

      Mai mult, in cazul astuia trebuia schimbat afisul in: “Activitate suspendata din motive de emitere de prea multe bonuri fiscale” :)))

    • #71

      Arhi, dintre noi doi, sigur tu nu știi! Îți explic si de ce: poti sa scoți bani din casa si îți trebuie niște acte justificative. De exemplu: dispoziție de plata, facturi si/sau chitanțe achitate către furnizori, state salarii, etc. Deci, se poate! Ce nu înțelegi tu: eu spun ca omul a greșit dar nu poate fi încadrat la evaziune (nu e vorba de semantica aici), ci doar la alte spete de genul gestiune proasta! Nu am spus nicio secunda ca omul n-a greșit! Si mai mult, eu sunt perfect de acord cu eradicarea evaziunii in orice mod! De aici si pana a da in absurd se pare ca e o linie foarte subțire! Apropo, chestia cu victimele colaterale nu cred ca ar trebui aplicată in cazul controalelor ANAF!

    • #72

      george, momentan spusele mele sunt sustinute de anaf, ale tale sunt sustinute de tine. nu stiu cine SIGUR nu stie.

    • #73

      Acum sa înțeleg ca dacă ANAF zice ca tu ești prost, e lege? Apropo, citește te rog legea/constituția, nu mai crede toate părerile unor funcționărași care nu stiu, sau nu vor sa o aplice corect! ANAF NU ESTE AUTORITATE DE LUCRU JUDECAT! Justiția, da!
      Nu este părerea mea, este codul de procedura fiscală – lege! Citește te rog!

  17. #74

    Pana la urma hotarati-va, romanilor. Vreti dreptate ? Vreti legislatia respectata. Atunci lasati-i sa inceapa de undeva. Sa inceapa cu astia mici. Asa a inceput si D.N.A. Cu micii interlopi de cartier care se vedeau zei, apoi cu interlopii milionari, apoi cu afaceristii din fotbal, si de-abia acum, treptat, s-a ajuns la milionari din Forbes si oameni politici cu nume, si care pareau de neatins. Lasati-i sa inceapa de undeva, si vedem dupa o anumita perioada daca au de gand sa curete ceva, sau au doar aceste interese impotriva micilor producatori .

    • #75

      sa inceapa de la cei mari. si da, sunt chestii reale. magazine de cartier(cu 1 angajat) au fost inchise pentru cativa lei. nu este propaganda.
      legea trebuie aplicata in spiritul ei, fara abuzuri.. sunt mii de MARI evazionisti care nu sunt deranjati. se rezolvase totul si au ramas non-stopurile care nu dau bon pentru 3 lei…

    • #76

      @meme – da si tu exemple de magazine d-alea de cartier ce au fost inchise… si sper ca nu vii cu cele vehiculate in presa.

    • #77

      Sa ii bage pe aia mari la puscarie nu pe mine ala mic care fur putin si ma opresc, vrem ca feministele egalitate d-aia.

  18. #78

    ANAF face abuz atat timp cat nu trateaza la fel comerciantii . Nu am auzit de controale in marile centre comerciale .

    • #79

      Eu abia astept sa vad cand inspectorii ANAF o sa mearga la importatorii turci sau arabi de fructe, aia de vad reportaje de 10-15 ani despre cum misca zeci de tiruri de marfa.
      Sau, o chestie foarte simpla – sa ia un taxi, din 5 incercari sigur unul nu o sa ii dea bon si atunci sa inchida toata firma de taxi pentru o saptamana plus amenda maxima. E chiar asa greu sau nu e voie?

    • #80

      Marile centre comerciale nu au cum sa vanda fara bon fiscal.
      Ca sa vinzi fara bon fiscal procesul e mai complex 🙂
      * cumperi fara factura
      * marfa fara factura ti-o inregistrezi separat intr-un caiet
      * vinzi fara bon fiscal
      Actiunea de control asupra micilor intreprinzatori are impact mai mare -> magazinul de la coltul blocului nu va mai vinde fara bon, implicit nu va mai cumpara marfa fara factura -> clientii mari (engross, distribuitori) nu vor mai putea vinde fara factura -> implicit se vor colecta taxe mai mari la buget.

    • #81

      Sa presupunem ca vei cumpara fara factura(si vei vinde) zilnic de o mie de lei, ceea ce nu cred. Ramai cu o suta cincizeci de lei pe zi – inmultit cu treizeci raman patrumii cinci sute, cred ca e corect calculul. Te poftesc la imbogatire…

  19. #82

    In spatele oricarei actiuni violente se afla o cauza nobila.

  20. #83

    Bravo, iti dau share.

  21. de ce nu vedem şi cât trebuie să plătească un mic comerciant? vorbesc de taxe. am să spun doar de cineva care şi-a dorit să deschidă ceva acasă. ar fi trebuit să plătească statului 500 de lei lunar. după ce şi-a făcut calculele a văzut că nu are cum şi n-a renunţat, face ce dorea dar la negru – cum se zice. pe vremuri venea agentul fiscal la tine – perceptorul. se lua în calcul amplasarea (una era să fii central, alta magazin de cartier), ceea ce doreai să comercializezi, cât capital investeai şi începea o negociere ca la piaţă. agentul o ţinea pe-a lui tu pe a ta, că ai familie, că ai copii la şcoală, că ai mama bolnavă şi e în grija ta, etc… până se stabilea o sumă, undeva la mijloc, adică şi statul să câştige şi nici tu să mori. numai că la ziua stabilită, când venea agentul, dacă nu aveai banii se închidea firma. scurt. fără discuţii. de ce nu se poate şi acum ceva de genul pentru micii comercianţi? zic numa.

    • #85

      Tu esti sigura ca ala era agent? Ce descrii tu aici se aseamana cu taxa de protecție iar persoana in cauza s-ar numi zân. Zânul cămătar

    • #86

      @liliana, tu stii ca un salariat plateste impozite la stat mai mari decat un srl, comparat pe venituri, nu?

    • #87

      e buna si ideea ta si se practica in multe state. Pentru firme cu one man show sa platesti o taxa anuala pe un pfa gen si sa-ti vezi de treaba, fara zeci de autorizatii si zeci de taxe . Fara case de marcat si fara declaratii lunare. Cat poti sa rulezi tu singur ? Iti iei o autorizatie de la primarie , te inscrii la anaf si declari la sfarsit de an . Dai si tu 300 euro / an si aia e . Toata lumea si-a facut pfa sau imm asa ca ei in loc sa profite de treaba asta si sa bage un impozit unic / an simbolic s-au apucat sa impoziteze cu 40 % sau mai mult , asa ca fuck off anaf si bagam banii in buzunar.

  22. #88

    Da frate, bun rau ANAF-u asta… Mai ales cand ia bani de la copiii care au avut ca si venit fiscal alocatia de stat, sau cand la un leu dobanda, de care nici nu ai habar, platesti 400 lei. La magazine mici de cartier nici nu mai zic nimic. Ca unul l-am inchis duminica. Iar la vanzari de 1000 lei/zi, din care 600 lei tigari cu ~1,5% adaos si restul produselor cu 10% adaos, iti dai seama de ce tin de volan prin toata europa ca si sofer de tir, sa platesc CAS si contabil din salarul meu. Mai calculeaza impozitul 3% din vanzari. Am alt magazin care este cu impozit fix, fiind o Intreprindere Individuala. Acolo platesc 8-900 lei impozit. Un fel de forfetara. Ce evaziune fiscala fac in situatia asta?
    P.S. in Spania, o cunostinta avea o afacere, in 13 ani nimeni nu a intrebat nimic. A deschis in Romania si in 3 luni au vizitat-o toti, Sanepid, ITM, ANAF, Mediu, Protectia Consumatorului, Pompierii… mai lipseau mascatii. Acesta este mediul de afaceri romanesc pt micul intreprinzator.

    • #89

      Corect, asta e problema. Ai o firma – te cauta toti sa iti dea in cap, nu vine unul sa te invete cum sa faci sa traiesti si sa ai de unde da la stat . Hai sa platim 80 % taxe la stat ca sigur in 3 ani maxim avem 2000 km de autostrada si 50 spitale noi cu personal calificat cu tot.

  23. #90

    ANAF face abuz pentru ca se agata de niste cacaturi si viziteaza discriminatoriu. N-am auzit vre-un hipermarket sa fie inchis si se stie ca nu-ti da nici dracu’ rest la 1.99 lei. Oare cat or gasi in plus in casele de bani? Ala cu restaurantul ar trebui sa plateasca taxa de prost pentru ca nu tii bacsisul in casa sau banii neacoperiti, ci ii tii in buzunar.
    Procedura in sine este aiurea. Sanctiunille trebuie sa fie diferentiate si proportionale cu cifra de vanzari zilnica estimata, adica din suma totala gasita in casa, cat este neacoperita pentru ca exista sansa de erori (vanzatorul nu a dat rest cum trebuie si daca face casa doar la sfarsit de tura, inseamna 8 ore in care o greseala persista). Poate ar trebui verificata repetabilitatea faptei (ii dai amenda mica prima data si a doua oara daca l-ai prins, ii dai o sanctiune mai mare, nu il futi din prima pentru ca trebuie sa fii tu scrofulos la datorie).
    In alta ordine de idei, nimeni nu a fost sanctionat pentru ca nu a eliberat bon fiscal, prin omisiune sau prin refuz categoric ci gasindu-se bani in plus in casa iar mie asta imi pute a vanatoare clientelara.

  24. #91

    Buticarii nu au cum sa bata bon atata timp cat furnizorii nu emit factura fiscala, e simplu si bine stiut. Intai anaful sa “rezolve” pe cei mari, nu invers. Dar “nu pot” :).

  25. #92

    Totul a plecat de aici:

    28 Ianuarie “ANAF a colectat TVA de doar 50,8 mld. lei, deşi prognozase că va aduna 54,6 mld. lei. Consumul însă a crescut cu 7,2% anul trecut.”
    “Economiştii spun însă că problema nu este cea a rambursărilor de TVA, ci, în continuare, a slabei colectări, mai ales la TVA unde încasările au scăzut, în ciuda faptului că consumul a crescut.”

    Cineva fura “big” si stim noi bine cine.

    • #93

      Eu am concluzionat ca aceste controale au inceput dupa ce un nene a afirmat la TV, intr.o duminica, ca DIRECTIA ANTIFRAUDA, aparuta dupa reorganizarea ANAF nu a facut nimic, stau in birouri, si ca intreaga reorganizare a fost fara rezultat…

  26. un fel de drept la replica, din partea anaf, din care aflam ca ei instrumenteaza dosare de fraudare fiscala sistematica, cu prejudicii de peste 1milion euro/dosar: static.anaf.ro/static/3/Anaf/COMUNICAT%201.pdf

  27. Da, e normal să existe controale, nu, nu e normal să se abuzeze de ele pentru a transmite un mesaj. Da, e normal ca orice cetățean să plătească taxe, nu, nu e normal ca banii de taxe să nu se întoarcă în societate decât parțial și prin buzunarul unor politicieni. Cred că acțiunea ANAF e doar una de guerila marketing pentru că dacă vrei să stârpești evaziunea din piețe nu te duci să amendezi fiecare piețar în parte, necesită timp și e neproductiv, te duci în vamă sau la cele câteva mari depozite și ai tăiat răul din rădăcină. Acțiunea asta e eronată nu numai pentru că îi închide crâșma unuia care nu a bătut 3 lei în casă, este eronată pentru că printre multele victime vinovate cad și unii nevinovați și se perpetuează acea idee că ANAF-ul e un aparat represiv și că statul consideră că orice întreprinzător e un hoț. Pe lângă asta mai e un factor implicat care afectează toată campania: factorul uman. Jurnalistul care-și bea cafeaua în cârciuma de lângă sediu va vedea că nu mai poate face asta pentru că ANAF-ul i-a suspendat activitatea. Patronul se plânge că pentru o bagatelă nu mai poate să-i dea cafeaua versatului jurnalist iar acesta vede potențialul de senzațional al știrei. În spiritul presei libere române postrevoluționare, se scrie articolul fără a întreba și cealaltă parte plus că chiar dacă ar întreba, la cât de obtuze sunt organismele statului în relația cu presa e posibil să primească răspuns când deja s-a răcit subiectul sau deloc. Și uite-așa bubuie internetul de cât de nașpa sunt ăștia de la antifraudă. Și de multe ori au dreptate, sunt nașpa, merg cu mașinile cu girofarul pornit de parcă ar avea de salvat de la înnec economia națională plus că se supun unei legi pe care am învățat-o în armată: dă-i prostului grad și funcție și să vezi ce pățești!

  28. #96

    depinde unde e localizat buticul, un vecin mi se plangea ca a avut 3 controale doar intr-o saptamana ( sunt mai multe pe strada si cum nu se inteleg se toarna). Si da primesc bonuri de la buticul de bloc.

  29. #97

    Mai intai ar trebuii sa scada taxele si apoi sa sanctioneze, eu prestez servicii catre persoane juridice si sunt impozitat cu 56% (24% T.V.A, 16% impozit pe venit, 16% impozit pe dividente + impozite pe salarii si diverse alte taxe la primarie) iar cheltuielile sunt relativ mici, deci nu prea am cu ce sa ma scad si platesc un impozit efectiv de peste 50% catre stat. Marea problema este ca eu nu beneficiez de nimic de pe urma banilor, cand a nascut sotia ma costat vre-o 3000 de lei cu totul desi ar fi trebuit sa fie totul gratuit si expemplele pot continua.

    Cei care sunteti atat de inversunati impotriva micilor comercianti de ce nu incercati si voi sa faceti o afacere pe cont propiu sa vedeti ce inseamna asta. Cand eram angajat lucram 9 ore pe zi, 5 zile din 7 acum lucrez 6 zile din 7 cate 14 – 15 ore pe zi.

    Chiar daca exista o mica evaziune la comerciantii mici, bani aceia tot se introc in economie in cele din urma.

    Daca inspectorii ANAF merg la Cora si constata ca bani din casa de marcat sunt cu 30 lei peste raportul Z – inchide magazinul ?

    • #98

      Insinuezi ca ar actiona diferit?

    • #99

      deci mica evaziune e ok, nu?

    • #100

      @Arhi – Stiu ca acum ceva timp erai suparat de faptul ca firmele fara angajati sau cu 1 – 2 angajatii vor platii mai multi bani la buget. Sa vezi ce frumos o sa fie cand intr- o luna scoti profit de 2000 lei si trebuie sa platesti la stat 2500 lei.
      Sa scada mai intai impozitele excesive si apoi cine mai face evaziune sa fie impuscat in strada.

  30. #101

    A se observa la tinerii frumosi si liberi, o oarecare retorica asemanatoare cu a politicienilor saltati de DNA. E amuzant cum pana acum lumea se vaicarea ca nimeni nu lupta cu evaziunea, dar acum ca se-ntampla asta, oh well, nu mai e bine. La fel de amuzant mi se pare si faptul ca-n cazul DNA, unele abuzuri, unele sincope sunt trecute cu vedere, tocmai pentru binele suprem pe care-l face aceasta institutie, pe cand in cazul ANAF, acolo unde se inchide un local sau un butic pentru 50 de lei, chit ca se face conform legii, si aici problema e cu legea, care e idioata si nu prevedere niste plafoane sub care primesti doar amenda sau avertisment, oamenii se infurie. De fapt zilele astea se intampla un lucru bun. Cei care au mici magazinase sunt luati la puricat. Sunt fix cei care de multa, multa vreme fac evaziune grupa mare, cu marfa luata de la Metro sau Selgros pe PF, si vanduta in magazin fara nicio problema, fara a plati niciun TVA la stat.

    Si da, la fel cum DNA-ul isi face o imagine de PR plimband toti politicienii in catuse, incercand sa inoculeze ideea ca asta nu-i un sat fara stapani, ca nu poti face ce vrei si sa scapi nepedepsit, la fel si ANAF-ul incearca acelasi lucru, gen sa-ti inoculeze ideea ca si pentru o evaziune de 50 de lei vei suporta niste consecinte.

    In acelasi timp, cam toti astia care formeaza opinia publica si scriu pe subiect, sunt niste unii care nu prea au taxele platite la stat. Incepand cu Mediafax care au de dat la ANAF 12 milioane de euro, continuand cu Adevarul care-s in insolventa, si terminand cu Realitatea sau Gandul. Ori nu te poti astepta ca ei sa fie foarte prietenosi cu ANAF-ul si sa relateze lucrurile in mod obiectiv.

  31. #105

    Dar ce se intampla cu banul ala de la carrefour/cora cand produsul costa 3.99 lei? Cati oameni primesc acel banut si cat se strang la sf. zilei si unde se aduce acel ban de la fiecare client? Ala bate pe casa 3.99 si eu nu mai primesc restul ala de 1ban, nu ca ar conta din punctul meu de vedere asa mult dar daca la fiecare casa din cora se strang cam 2-3 lei la sf. zilei(sa zicem), cat strange fiecare casa zi de zi din banul ala? Cand o sa vad anaf`ul ca inchide cora atunci sa zicem ca se face curatenie.

  32. #106

    Am identificat un acuzativ nepus și plâng puțin. The HORROR!

  33. Cainele si catelul e cea mai de actualitate fabula.
    Sa se faca dreptate, sa le confiste averile alora mari, sa fie egalitate intre toti! Dar pe mine lasati-ma sa bag in traista mai mult, ca am o afacere mica…

  34. #110

    In goana dupa senzational, in concentrarea noastra abuziva pe tot ce inseamna coruptie si pagube si recuperare si prejudiciu si justitie, uitam cateva lucruri importante:
    1. Nu putem recupera decat ce s-a constatat furat. Cu alte cuvinte, degeaba Adita a furat sute de milioane – cf folclor -, daca nu s-a constatat decat prejudiciul de cateva sute de mii pe care l-a rezolvat scurt, din incheietura, aia e. Nu putem sa-i luam ferma de la Cornu.
    2. Nu putem recupera decat ceea ce putem gasi. Nu conteaza daca instanta a gasit ca eu am furat 10 milioane, daca n-am decat o casa valorand 100.000, p-aia mi-o ia fiscul. Daca cumva totul a trecut in patrimoniul altcuiva e si mai dificil – cum recuperezi banii pe care Bercea i-a pierdut la cazino? Banii cu care a cumparat o masina, care acum valoreaza 10% din suma respectiva? Banii cu care a intrat in capitalul social al unei societati cipriote, participatie pe care a vandut-o pe mai nimic fiindca firma era in faliment? Nu spun ca nu se poate, spun ca e greu decat ‘du-te frate si ia-i banii, ii tine in sac, in casa’.
    3. Informatiile pe care le avem sunt incomplete. Vanghelie a deturnat 90 milioane EUR, dar n-am vazut nicaieri scris ca I-ar fi si primit. Trebuia sa-i primeasca, dar inca nu i-a primit, deci n-avem de unde sa-i luam etc.
    4. Toate de mai sus sunt irelevante in discutia de aici. A spune ca ANAF nu trebuie sa inchida evazionistii mici fiindca nu a recuperat tot prejudiciul cauzat de evazionistii si coruptii mari e ca si cum ai spune ca Politia nu trebuie sa mai dea amenzi pentru viteza atata timp cat autorii accidentelor grave nu sunt prinsi. Da, exista o prioritizare, dar ea nu poate fi absoluta.
    5. Nu in ultimul rand, trebuie notat ca toti rahatii astia cu ochi care fura zeci de milioane sunt obisnuiti sa fure de cand furau zeci de lei. Cu alte cuvinte, daca societatea nu intelege ca furtul a 100 de lei e furt si nu se face, mi-e greu sa cred ca va intelege ca furtul e furt la nivelul de 100 de milioane. Mai mult, un buticar va fi mai influentat de ce a patit vecinul lui de piata, care a fost saltat ca nu dadea bon, decat de ce a patit Nastase, care a fost bagat la puscarie pentru mizerii care n-au nici o legatura cu evaziunea lui de zi cu zi.

    • #111

      evaziunea exista si pt ca impozitele sunt prea mari fata de ce ofera statul pt ele. da, stiu, e un cerc vicios, dar statul a inceput. de micii evazionisti are datoria, da, morala, sa se ia la final.

    • #112

      in fond si robin hood apara niste evazionisti. si romanii erau niste evazionisti daca nu-si plateau tributul la turci. legea e lege, nu?

  35. #113

    hai sa iti zic eu treaba din experienta la prima mana.

    magazin satesc + firma de transport, totul legal, totul la zi.
    contabilitata lasa mici greseli intentionat in acte, pentru ca amenda este mai mica decat spaga care trebuie sa o dea ca nu ai sapca rosie la munca. lunar. a avut si un bar, dar acolo trebuia spaga permanent sa nu se trezeasca saptamanal cu amenda pentru fire de praf invisibile pe masa. totul legal bineinteles, ca a facut reclamatie la politie pentru abuz, dar mainile in stat se spala bine una pe alta. l-a inchis dupa 6 luni, pentru ca nu facea profit decat daca facea evaziune magazin -> bar, ceea ce nu avea de gand. e fain cand iti faci calculele in functie de cati bani dai la plic lunar, nu ?

    One good deed is not enough to redeem a man of a lifetime of wickedness.

  36. #114

    Alte comentarii punctuale:

    1. E irelevant daca credem ca banii se intorc sau nu in societate. Asta nu e argument. Banii sigur se intorc, doar nu cum am vrea noi, si oricum n-as vrea sa traiesc in tara in care fiecare decide daca plateste sau nu impozit in functie de cat de multumit de guvernare e el.
    2. TVA nu e impozit, cel putin nu platit de tine, daca esti companie. Daca esti companie, TVA doar te tranziteaza. Terminati cu tampeniile.
    3. Vai de pana mea cat de preocupati suntem de micul afacerist cinstit care mai greseste, cand in peste 90% din cazuri baiatul e un valutist mai spalat. Vai cum sarim in apararea micutei doamne care castiga 10lei /zi cand de fapt obiectul anchetelor il fac rahati cu ochi care castiga mii sau zeci de mii de euro pe luna si deconteaza pe firma chiar si scutecele copilului sau contravaloarea mesei date la botez etc. Vai de pewla mea cum a ajuns evaziunea, furtul cu acte, sa fie acceptat folosind imbecilitati de genul ‘cand statul o sa faca ceva pentru mine fac si eu ceva pentru el’ si concepte cool precum ‘greva fiscala’, chestii care implica niste consecinte pe care nici nu ni le putem imagina.

    Cand pana mea o sa crestem odata ca societate?
    / rant over.

    • #115

      scutecele si masa de botez nu se mai pot deconta. Doar daca ai un contabil idiot care stie ca amenda va fi mai mare decat castigul tau din decontarea scutecelor sau participarea la acel botez

  37. #117

    Si ultimul comentariu: eu, in calitate de PFA, platesc TVA. Intr-un trimestru am platit cu 10 lei (!) mai putin si am primit somatie de plata care ma soma sa platesc diferenta in 15 zile sau imi vor fi poprite conturile. Am platit. La fel, am uitat sa platesc impozitul pe cladire – 300 lei – si mi-au fost poprite conturile. Normal, zic eu. Cu alte cuvinte, ANAF a inceput doar acum sa se ia de comerciantii mai mult sau mai putin ambulanti, dar de cei din evidentele lor se luau de mult si pentru sume derizorii, si asa si trebuie, zic eu.

  38. #118

    De ce ar trebui sa platim taxe? Pentru ce? Pentru cine? La scoala se cer bani, la spital se cer bani, pensile sunt o bataie de joc, instituile care ar trebui sa ne protejeze pe noi si interesele noastre sunt pline de incompetenti pe care nimeni nu ii trage la raspundere.
    O civilizatie se construieste prin educatie care indiferent de ce taxe platim este finantata cu “maruntis” in cazul nostru.
    Furtul nu e cea mai buna varianta, in cele mai multe cazuri nici macar nu este o varianta dar cand ai de a face cu nesimtirea statului roman parca nu prea iti mai pasa ce e bine si ce e rau.
    Vreau sa aud cum gunoiale de politicieni si grupul lor de prieteni se plang pe la maruta ca familia lor moare de foame fiindca le-a luat statul tot, apoi chiar nu o sa imi pese pe cine inchide anaf-ul pana atunci sustin evaziunea fiscala.

  39. #120

    Am vazut vreo doua postari de oameni aflati de cealalta parte a baricadei. Hai sa va spun si opinia mea ca proprietar de magazin de cartier: in primul rand cheia succesului e sa vinzi “pe caiet”, cei care nu fac asta nu au nicio sansa. As dori sa-mi spuna cineva daca stie ce inseamna asta, mentionez ca eu am reusit sa o descurc. Pe urma trebuie sa te gandesti de unde scoti cei opt sute pana la o mie de euro spaga lunara pentru controale. Da, o mie, pentru ca sunt multi si vin cate doi, daca nu e anaful sunt pompierii,primaria, mediul, sanatatea, itm, si alti bagatori de seama care vin, controleaza si musai amendeaza. Dar ca amenda sa fie minima trebuie o spaga pt ca traim in romania. Acum veti sari si veti spune ca se castiga din adaos, nimic mai gresit. Tigarile si painea au adaosul aproape inexistent, sunt cele mai vandute marfuri. Cine spune ca face mai mult de 15 la suta nu stie cu ce se mananca aceasta afacere.Si atunci va rog sa calculati cat este profitul la o vanzare medie de 70-90 mii lei pe luna, impozitati acest profit si mai vorbim… Bineinteles ca o sa sara multi sa intrebe de ce nu fac altceva. Fac si altceva, acesta este deschis pentru cei doi copii care se ocupa(in sensul ca stau si la tejghea si fac si aprovizionare) pentru ca dupa cum stim cu totii cu locurile de munca e mai greu, mai ales pentru tineri si m-am gandit ca ar fi bine sa aiba afacerea lor. Pot sa spun ca tot ceea ce ramane este cate un salariu normal (doua mii) de persoana,cu exceptia lunilor ianuarie si octombrie cand este inexistent, prietenii stiu de ce. Deci, fara angajati, contabilitate(o fac eu) si chirie(este spatiul meu). Oricum de cand au aparut marile magazine in orase afacerile astea mici cad pe capete

    • #121

      2 puncte: – cu locurile de munca mereu e mai greu la privat daca esti incompentent
      – in loc sa dai 1000 de euro spaga lunar mai bine iti puneai la punct ca sa nu iei amenda.
      Ai exemplificat rapid ca romanul nu se pricepe sa investeasca, sa conduca ci doar sa speculeze.

    • #122

      @theRaducu
      1 singur punct. Tu nu vrei sa pricepi ca NU CONTEAZA cat esti de pus la punct. Ai putea fi pus la punct daca legislatia ar fi clara. Nu e. Te invit sa stai de vorba 5 minute cu orice contabil vrei sa te informeze CAT de interpretabila este legea. Dupa aia, te rog si pune tu la punct un business dupa o lege care depinde de cum interpreteaza organu’ legea.
      Legea este aceeasi ca pana acum, cu mici modificar in ce priveste antifrauda. DAR. Pana acum, ANAF pierdea procese pe banda pentru aplicarea dubioasa a legii. Acum, vine antifrauda, INCHIDE magazinul, iar tu NU POTI CONTESTA nicaieri asta. Da, dai in judecata ANAF, foarte probabil si castigi, insa intre timp t-eau falimentat, ca tu stai inchis cu afacerea. Acum pricepusi?

    • #123

      Raducule, poti macar o clipa sa gandesti ca exista localitati si chiar judete unde organele de control sunt atat de numeroase incat nu ai cum sa scapi de ele. Tine cont si de faptul ca au interdictie clara in a controla firme multinationale si firme mari(astia o sa-i tina la poarta pana ce aduc ei un microbuz de avocati-caz vazut cu ochii mei). Deci da, o mie de euro pe luna spaga pentru ca e un magazin bine plasat care are si vad si clienti. De afara totul e frumos

  40. #124

    Faza cu finantele si cat de praf sunt. Am o cunostiinta care avea un PFA. Dupa cativa ani de activitate, e sunata de BANCA (nu de anaf) (intamplator era prietena cu bancherul) care ii spune ca ea nu mai are PFA-ul de vreo 2 ani de zile. (timp in care cunostiinta platea trimestrial sau anual toate taxele pe profit si ce d-zeu mai trebuia sa plateasca, fara insa sa ii spuna cineva ca ea nu mai exista ca PFA.)
    Au urmat drumuri peste drumuri la anaf si i s-a spus mai voalat ca ei sunt inimosi si nu ii vor da amenda ca a functionat ilegal.
    A…si ANAFUL nu a trimis nimic, nici o instiintare cum ca s-a modificat statutul PFA-ului. Raspunsul lor a fost ceva de genul “Doamna de ce nu v-ati interesat?”, de parca cand ai o firma sau un PFA mergi anual sa ii intrebi daca mai existi.
    De primit banii inapoi din taxele platite in cei 2 ani de functionare “ilegala” s-au facut ca ploua

    • #125

      Cum puii mei nu a mai existat ca PFA? Din partea cui? A ONRC-ului sau a ANAF-ului?

      Either way, nu prea ai cum sa dispari din acte brusc. La ONRC trebuiesc depuse acte si platite niste sume de bani sa-ti suspenzi sau incetezi activitatea.

      La ANAF trebuie sa mergi cu decizia ONRC-ului ca sa te scoata din evidenta.

      Anual se depun declaratii 200/220/600/601 etc. Pe baza a ce le inregistrau cei de la ANAF? Declaratiile alea contin CUI, nr. de ordine in registrul comertului etc.

      Cum adica a fost sunata de bancher? Bancherul de unde si pana unde a ajuns la concluzia ca ea nu exista ca entitate “semi-juridica”?

      A nu se intelege ca sunt contra povestii tale. Sunt impotriva ANAF-ului pana in maduva oaselor pentru ca mi-am luat-o de la ei fara absolut niciun motiv si nicio baza legala. Tot ca PFA.

    • #126

      @m0fo.
      Cica pentru PFA te poti inregistra doar la ANAF. Exact asta spuneam si eu…Tipa merge trimestrial (sau anual cum dracu o fi pt PFA) si depunea toate declaratiile si platea toate darile fara ca cineva sa ii zica ceva.
      Faza cu bancherul nu stiu sa iti zic de unde stia, dar asta e povestea. Oricum ideea e ca cei de la ANAF ridicau din umeri cand erau intrebati de ce, cum. Culmea.. o mai linisteau si cu faputl ca nu va primi amenda ca a functionat ilegal. Nici o vorba despre restituirea banilor dati degeaba. Plus ca mai e faza ca ea a taiat facturi catre alte persoane juridice.
      In fine problema s-a rezolvat…adica si-a facut un nou PFA, pierzand toata experienta similara.

  41. #128

    cand anaful iti popreste conturile pt 100 de lei iar cand mergi sa rezolvi problema afli ca defapt ai la ei de 1 an surplus de 400 de lei blocati pe numele tau(bani pe care tre sa ti-i restituie) nu-mi spune ca isi fac treaba…
    la intrebarea: de ce nu ati reglat singuri situatia, fara sa mai imi popriti conturile si sa ma puneti pe drumuri? au raspuns sec… ca tre sa depun eu cerere unde sa ii vireze.
    asta in conditiile in care eu nu aveam habar de ei

    + vechea poveste, iti vine poprire pe 100, mergi la camera 1 iti zice ca defapt ai 400 dar esti repartizat la 6, la camera 6 iti zice ca ai 1200 dar tre sa mergi la 8, iar la 8 iti zice ca ai 15000

    deci da, anaful isi face treaba.

  42. #129

    Totusi, legea nu poate sa fie si dreapta si miloasa, pentru ca mila inseamna o suspendare a dreptatii

  43. #130

    Ce şoc şi groază va fi peste câţiva ani când se va descoperi că toţi banii ăştia strânşi de la chioşcari s-au folosit pentru a plăti băutura celor din Teleorman şi Vaslui ca să voteze cu cine trebuie. :)))))

    • #131

      Aia din Teleorman nu mai beau demult, Dumnezeu sa-i odihneasca 🙂

  44. #132

    Sa stii ca in Cluj se cam dadeau bonuri si pana acum la buticurile de cartier… Ma mir acum cand vad ca in Bucuresti era o practica generala sa nu se dea. Sau cel putin asta e feelingul meu. Ceva Clujeni pe-aici care sa confirme?

  45. #137

    Eh si uita asa occidentul isi ia o palma peste fata de la propaganda lui Putin. A lovit excelent si exact in miezul problemei. Adica aia mici fura si aia mari fac optimizare fiscala. Ori se pun cu joarda pe corporatii ori ofera privilegii astora mici. O sa fie interesant razboiul asta propagandistic, poate aduce lucruri bune pentru noi, lupta lor.

  46. #138

    Io am obiceiul sa iau bonurile si sa le pastrez prin portmoneu si prin bord la masina. Sint foarte bune cind ma suna vreun client si tre’ sa notez o adresa. Deci da, se dadeau bonuri si inainte. Cel putin in Timisoara. Nu sint spalat pe creier, in ideea ca daca eu nu fac evaziune fiscala sint perfect de acord ca cei care o fac sa fie fututi. Insa cuantumul amenzilor ar trebui sa fie procent din cifra de afaceri, nu o suma fixa. Fiindca ala care face evaziune cu milioane de litri de motorina plateste fluierind 15.000 lei amenda, pe cind ala care vinde langosi in piata face infarct cind vede procesul verbal.

  47. #139

    nu stiu daca si-a mai exprimat cineva parerea pe tema asta dar sunt curios daca exista in Romania un business in care cineva are absolut toate hartiile in regula. conform tuturor reglementarilor fiscului. conform tuturor modificarilor pe care cretinii aia le fac de 1000000 de ori pe an. ce ar trebui ? sa se inchida toate afacerile care au probleme ? nu crezi ca e mai normal ca ANAF sa ii spuna omului care are 2000 de ron diferenta ca in loc sa ii inchida firma ii da un avertisment si ii spune cum isi pune hartiile in ordine si plateste taxele ?
    unii calca pe bec in mod ordinar si isi merita soarta dar conform legii inspectorul de la ANAF trebuie sa te consilieze.
    ia explica ce se intampla cu o firma care are activitatea suspendata o luna ? cam ce fel de faliment se intampla ? salariatii o sug si ei ca sunt pe acolo. ca e mai simplu asa. de ce sa imbunatatesti o lege in loc sa o aplici ca oaia.

    • #140

      Fiscul nu iti pune hartiile in ordine si nici nu iti spune cum sa faci asta. Eu am primit raspunsul “Fiscul nu da consultanta fiscala” si am achitat amenda.

    • #141

      nu e vorba de ordine in hartii. e vorba de consiliere. in cazul in care gresesti ei sunt obligati sa iti spuna cum sa faci sa nu mai gresesti. adica sa explice. chestie care se intampla doar in cazuri rare. si bineinteles daca ceri :P. ca din proprie initiativa poate nu da nimeni.

  48. Arhi: problema nu este ca a intrat ANAFu in ei. Ci ca s-a comportat tampit. Nici macar nu e vina ANAFului, baza este OUG-ul ala de la dinal de 2014.
    174 de unitati inchise, inseamna oameni fara salariu. Oarecum statul pierde mai mult.
    Se putea incepe cu o actiune in forta, in care sa se dea amenzi si avertismente de inchidere. Daca si peste cateva luni aveai aceleasi probleme, era clar ca esti bulache, si te inchid.

    In plus, cum inregistrezi la restaurant/bar/carciuma bacsisul? Ca ce?

  49. #143

    ANAF nu ucide, ANAF ii aplica doar un sut in plex cand e la pamant.

  50. #144

    Da’ sa vezi ce misto e ca intr-o zona centrala, intr-un magazin cu preturi doar de la 200 lei in sus sa fie regula sa vinzi CAT poti fara bon. Si sa fii luat la 11 m ca nu-ti prea convine tactica. Asa ca, unii chiar si-ar merita soarta. Repet, doar unii. 😉

  51. experienţa mea cu acei corecţi de la ANAF?
    am participat la o licitaţie organizată de ei, cea mai mare licitaţie la care am participat vreodată. am avut cea mai bună ofertă, cu aproape două milioane de euro sub ceilalţi. numai că nu eram noi cei pentru care se pregătise… a doua zi ne-am trezit cu toate conturile blocate, cu sume enorme imputate aiurea (cum plm să datorezi TVA mai mult decât ai cifra de afaceri?)… ei ne-au făcut asta ca să le arate celor cu care ne asociasem în licitaţie, şi apoi i-au întrebat: vreţi şi voi? ăia n-au vrut, s-au retras, oferta noastră a picat şi au câştigat cei cu oferta cu 40% mai mare. cam după două zile ne-au deblocat conturile.
    cum s-or fi împărţit alea două milioane în plus care au ieşit din buzunarele noastre?

    • #146

      Pai n-auzi mah ca asta-i doar propaganda? Poate-ai zis tu ceva, poate-ai înjurat…

    • #147

      Si de ce n-ai coaie sa dai mai multe amanunte? Sau un denunt la DNA? Crezi ca e prea tarziu?
      Io am impresia ca romanu’ este prin definite las si asteapta ca prin neimplicare sa se rezolve de la sine toate problemele.

    • velu inteligentul: am dat amănunte cui trebuia la momentul respectiv, concluzia a fost că a fost că sincronizarea a fost coincidenţă şi în rest o greşeală nevinovată. l-au săltat totuşi pe unul Dan Stroe peste câteva luni, dar cred că fără legătură cu procedura asta, şi nu a stat prea mult în arest. iată că au trecut trei ani şi tot liber este. mulţumit, justiţiarul lui peşte?

  52. #149

    As fi prima care sa-i aplaude daca:
    1. n-ar fi atat de evident o masura disperata de a acoperi lipsa de fonduri de la buget
    2. ar da dovada de acelasi zel si in cazul altor firme, nu doar a buticarilor care n-au dat spaga la timp (Concret, in Iasi, presa a anuntat ca ANAF-ul i-a agatat pe cei de la Petru/Dopo Poco, cel mai mare lant de covrigarii/fast food din oras si ca i-a sanctionat corespunzator + inchiderea afacerii timp de 30 de zile. Din cate am vazut eu, toate covrigariile alea sunt inca deschise. M-am uitat special prin oras. In cel putin 5 locatii, alea cu cel mai mare dever, covrigii se vand bine-merci.)
    3. sanctiunile ar fi proportionale cu cifra de afaceri a comerciantului prins cu fofarlica
    5. toti amploiatii lor, nu doar inspectorii trimisi la vanatoare, ar fi la fel de eficienti si productivi
    In lipsa unui cadru legal clar delimitat si cu sanctiuni pe masura prejudiciului, toata treaba asta ramane doar o vanatoare de vrajitoare si o goana dupa bani. Au anuntat ca salariile bugetarilor si pensiile se vor plati inainte de Paste si ca nu e o problema, ca banii necesari exista la buget. Ahahahaha! Acum exista!

  53. #151

    Ca sa fie treaba treaba:

    Un magazin de colt vinde de 1000 de lei pe zi, totul fara bon.

    Asta inseamna :
    Cumpara cu 800 de lei, vinde cu 1000 de lei, adaos mediu de 25%, rezonabil.
    Nu plateste taxa pe valoarea adaugata, valoare adaugata in acest caz fiind 1000-800=200 de lei, deci evaziune odata 48 de lei.
    Nu plateste impozit pe profit, care sa zicem ca e 10%, din nou rezonabil, deci 16% din 100 de lei, adica 16 lei.
    In total 64 de lei pe zi, nu 300, care e o valoare absurda la 1000 lei/zi.

    • cum ar fi sa iti spun ca un magazin de colt cu vanzare 1000lei nu plateste TVA?

    • #153

      @Cosmin: asta am incercat sa explic si eu mai sus, dar oamenii nu inteleg. De fapt, e greu de inteles ca TVA reprezinta TAXA pe VALOAREA ADAUGATA. Adica… 24% din VALOAREA ADAUGATA!

      @animaloo: magazinul de col ce nu plateste tva (probabil vrei sa spui neplatitor de tva), cumpara marfa cu tva. Deci, teapa aplica statului este daor la tva-ul aplicat la adaosul comercial, nu si la valoarea de cumparare. Pt ca tva la valoarea de cumparare se presupune ca a fost platit la… cumparare.

    • daca societatea e neplatitoare tva…ce tva tre sa plateasca pe valoarea adaugata?
      *mai exista neplatitor tva la magazine?

    • #155

      @animal00 – magazinul plateste TVA fie pentru ca vrea, adica se inscrie ca platitor, fie pentru ca trebuie, adica are cifra de afaceri.

      1. De ce sa vrea? Pentru ca formula ‘platitor de TVA’ e eronata – toti platim TVA. El se inscrie ca ‘facturator de TVA’, adica poate deduce TVA-ul platit altora din TVA-ul perceput consumatorilor, doar restul fiind transmis la stat.
      2. La 1000 lei / zi, vanzarea pe an e de 365 x 250 EUR adica semnificativ peste pragul de inregistrare la TVA, care parca era de vreo 60k EUR (nu sunt sigur, dar p-acolo).

    • #156

      @animaloo: “Prin Decizia de punere în aplicare 2012/181/UE (2), România a fost autorizată, până la data de 31 decembrie 2014 și ca măsură de derogare, să scutească de la plata TVA persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 65 000 EUR la cursul de schimb de la data aderării sale la UE”.

      Este alegerea comerciantului, la infiintarea firmei, daca alege sa nu fie platitor de tva. Initial, pragul a fost de 35.000 euro cifra de afaceri.

      Chiar daca nu esti platitor de tva (adica nu platesti tva la ce vinzi), vei achita tva la cumparare, daca furnizorul tau este platitor de tva.

      Sper sa ajute aceste date informatii

    • #157

      Laur, te invit sa te constitui in platitor de tva . Du-te maine sa depui dosarul, s-ar putea sa ai surprize

    • #158

      @mike: am infiintat firma in 2010, ca neplatitor de tva. ulterior am trecut la platitor, pt ca am depasit unele praguri. la ce surpriza sa ma astept acum, conform celor spuse de tine? poate ma luminezi. iti multumesc anticipat

    • #159

      Ba Laur, io am inteles ce vrei sa spui. Lasa-i p-astia ca nu-i duce capu’. Practic cu un TVA toti suntem datori si il platim pana la urma. Amin!

  54. Pe de alta parte, daca totu a fost doar o sparla a ANAF cu presa, sa bage frica in toti? 😀

  55. #161

    uite chestii reale : www.realitatea.net/ultima-isprava-a-anaf-a-inchis-xerox-ul-de-la-universtate_1665300.html

    as vrea sa vad inchis un Auchan pentru o luna pentru ca SIGUR se vor gasi 5 lei in plus in unele din zecile case de marcat. cati dintre noi iau maruntisul ca rest?

    hai sa vad ca se inchide un hipermarket si dupa sunt de-acord sa inchida si non-stop-ul de la colt 🙂

    sa se duca ANAF-ul la turcii care vand fructe si legume. Evaziunde de zeci de milioane de euro.
    te ia sila cand vezi “zelul” ANAF-ului. contra cui? tot impotriva omului “de rand”….

  56. #162

    Cetin este un om aparte.. el e in stare sa se certe cu medicul care ii face un transplant de inima “coae, nu asa, taie aorta mai sus putin”.. indiferent de subiectul abordat, ca e economic, juridic, sau legat de fiabilitatea pe termen lung a motorului pe baza de ioni, el are intodeauna mai multa dreptate decat toti ceilalti la un loc 🙂

    ANAF sunt niste cacati care nu lupta impotriva evaziunii ci nu mai pot lua spaga ca sa te lase in pace, cum a fost in ultimii 25 de ani si au schimbat registrul acum dantu-ti amenda ca te-ai pisat impotriva vantului cand erai mic. Nici nu va plctisesc cu abuzul imputit facut impotriva unei cunostinte dintr-un sat amarat saptamanile trecute (care cunosinta culmea, spre comparatie de concurenta ei din nisa platea taxe si impozite, CAS, sanatatea, etc ceilalti NU aveau nici macar firma dar expediaza produsele prin curier).. Nu va plictisesc fiindca ar fi propaganda, ANAF-ul e cel mai tare, ura, ura, ura

  57. #163

    Sa zic si eu una;Am lucrat cu 3 primarii din tara acum cativa ani.Factura=12 mii de euro,am fost executat silit pentru nepalata TVA aferenta,banii inca nu i-am incasat nici azi pentru materialele si manopera prestata acum 8 ani.Am fost executat silit pentru neplata a ceva ce nu am incasat,dar am platit(materialele cumparate,salarii platite)….Asta e Romania si ANAF-ul.Alta tara alta firma;incasez TVA 20%,la 4 luni inchei socotelile cu statul,din 20%TVA incasati,dau inapoi doar 9,5.Restul sta la mine in buzunar,statul ma stimuleaza sa lucrez cu el,facem bara-bara si ceva in plus la mine!Colac peste pupaza ma lasa sa folosesc banii astia 4 luni,daca nu am incasat,nu trimit factura,nu sant dator!Pt buticuri de carier,firme mici cu rulaj sub 150 de mii de euro sa zicem,platesti licenta pe 10 ani,15,maxim 25 de aniasta inseamna pe 10 ani 10 mii de euro platiti la deschiderea magazinului.Timp de 10 ani nu intreaba nimeni ce incasari ai,nu esti obligat sa dai bon fiscal,nimic…..ai platit licenta,10 ani esti in regula!Daca ai bilantul mai mare,sant alte taxe dar si alte facilitati.Nu trebuie sa iei 10 piei de pe un buticar ca nu are saracul….scoate un salariu mai unicel dar cu mai multe batai de cap!

    • #164

      @ED: am si eu experienta unui mic business in romania si a unuia la fel de mic in olanda. batai de cap am avut in ambele locuri, ce-i drept mai mari in romania din cauza birocrației. dar posibilitatea de a lucra legal am avut-o si in romania fara sa intru in beleaua mentionata de tine cu facturi neincasate (uneori se pot face contracte, alteori facturi proforme). nu am avut nicaieri “pile”, nu am dat niciodata nicio șpaga. ~~~ problema (si aici categoric nu ma refer la tine) e ca orice cetatean roman crede ca a avea o mica afacere este la fel de firesc ca aerul pe care il respira. multi habar n-au ce e ala tva (cand am avut discutie pe tema asta cu cineva si nu stia, o buna vreme am crezut ca glumeste).
      in alta ordine de idei, nu putem avea o legislatie perfecta (ca multi pomenesc de abuzuri) dupa care sa inceapa aplicarea ei. orice om care a construit ceva in viata stie ca inceputul e mai greu, cu multe greseli, dupa care lucrurile devin tot mai ok.
      iar pe cei care-si tin bacsisurile (adica “tip jar money”) in casa de marcat, i-as penaliza si pentru 50 de bani. daca esti atit de idiot incat sa nu stii la ce foloseste o casa de marcat, plateste!

  58. #165

    Daca are Arhi dreptate si e doar propaganda, se inchide si asta.
    Incepem pariurile ?

    www.reportervirtual.ro/2015/03/testul-bonului-fiscal-acasa-la-seful-anaf-episodul-2.html

  59. #166

    Bai n-ati inteles nimic. Ce vrea Arhi sa spuna e urmatorul lucru: nu faceti evaziune mica, faceti una mare. De evaziunea mica ANAF-ul si statul nu are mila. In schimb de mare evazionisti Guvernului se face mila. Spre exemplu iarta niste sute de milioane de euro datorie.
    www.gandul.info/politica/guvernul-a-sters-oficial-datoriile-rompetrol-statul-va-incasa-in-total-270-din-cele-760-de-milioane-de-dolari-cu-care-a-creditat-compania-11944416
    P.S. Nu cred ca un butic de bloc face vanzare zilnica de 1000 de lei. Cumpara de la buticul blocului cei care nu ajung la supermarket, iar acestia nu sunt multi deloc. Ma uit la buticul de la blocul meu. E gol mereu. Cate un uituc ia o paine, o bere sau o punga cu seminte când si cand. Nu am vazut cumparatori de zahar sau ulei. Pentru cumparaturi serioase se duc la magazinele de proximitate: Mega Image, Profi sau Carrefour care sunt la cateva blocuri distanta daca nu se duc la hipermarketuri. Asta se intampla in cel putin 3 orase mari pe care le frecventez: Iasi, Constanta, Bucuresti.

  60. #167

    Nu sunt de acord cu multe lucrurile pe care la face sau nu le face anaf-ul,si eu am avut multe neplaceri din cauza lor,dar:
    Punctual vb de pub-urile din regie nu inteleg de unde indignarea,pt ca toata lumea stie ca acolo se intampla lucruri mult mai grave,deci oricum ar fi meritau inchise.
    Probail ca sunt doar experiente personale,pt ca nu inteleg de ce toata lumea comenteaza despre supermarket-uri.Eu intotdeauna am primit bon si restul corect(inclusiv banutul ala mic si galben),nu am avut probleme cu returnarea produsului,daca au fost diferente intre pretul de la raft si cel de pe bon si le-am semnalat mereu au fost rezolvate. In general nu am avut niciodata sesizari nerezolvate si angajatii au fost intotdeauna amabili,ceea nu pot spune si despre buticari.
    Am observat ca tendinta unor care comenteaza despre acest subiect(si nu numai aici) este de se referi la buticari cu termeni ca antreprenori,mici oameni de afaceri,mici producatori….cand cumperi dintr-o parte si vinzi in alta seamana mai mult a bisnita decat a afacere si insulti pe cei care chiar se chinuie sa produca ceva.
    Pentru toti cei care mai cred ca babutele de pe marginea drumului sunt simple pensionare care nu fac rau,recomand filmul “Filantropica”.Locuind intr-o zona cu vad a unui oras mare,de-a lungul anilor am observat un fenomen interesant cu privire la vanzatorii ambulanti:de cativa ani au inceput sa dispara din zona concetatenii nostri iubitori de soare si au inceput sa apara din ce in ce mai multe babute.Lumea a inceput sa cumpere mai mult,politia nu le mai deranja.Intr-o dimineata devreme am vazut aceleasi bmw-uri negre care obisnuiau sa ii aprovizioneze pe vechii vanzatori cum le aduceau babutelor marfa.Intre timp s-a prins si politia de noua strategie de buissnes,asa ca a inceput sa aplice amenzi babutelor,in timp ce trecatorii ii injura si ameninta……

    • #168

      Si probabil ca douazeci de mii de babute vor reusi sa faca toata viata care le-a mai ramas de trait ce a facut Udrea in cativa ani….cred ca nu stii ce vorbesti! Iti urez sa ai noroc de o pensie echivalenta a trei sute de lei in ziua de astazi si sa fii o “babuta” care vinde doua legaturi de marar pe trotuar ca sa-si cumpere doua pastile (doua, ai citit bine)

    • #169

      Deci cand cumperi dintr-o parte si vinzi in alta e bisnita da? Atunci ia du-te matale si cumpara-ti aifonu din china fira-i al dracu sa fii. Si laptele pentru copkil de la ferma nu de la carrefour ca si aia tot cu asta se ocupa, cu bisnita. ‘rati ai draq de comunisti cocliti. Bisnita ai?

  61. #170

    “Vineri mi-am cumparat o cafea. Vanzatoarea a apasat pe un buton-doua si casa a spus ca ma costa 2,1 $. Dar n-aveam decat 2 $ la mine. Vanzatoarea, care ma cunoaste ca nu e prima cafea pe care o beau mi-a spus sa-i aduc cei zece centi data viitoare. Azi (luni) i-am adus, dar nu aveam zece, doar 25 centi. Si vineri, si azi casa a fost in flagranta incalcare a legii care spune clar: cand vin baietii ANAFului trebuie sa iesi la zero, nu zece centi in minus sau 25 in plus. Culmea e ca inca functioneaza. Nu-s ce pana mea doarme ANAFul canadian, cafeteria asta trebuia inchisa de mult, sigilata, amendata cu vreo 10 000 $ si vanzatorii inchisi.”

    nu-i al meu, e citat. Dar in meciul lumea reala vs. Ponta, cunoscutul putoi e praf, un prostanac care vrea sa fie original cu orice pret.

    • #171

      Ce nu inteleg prostii care se bucura cand se inchid buticurile, este ca in orice societate democratica, o pedeapsa trebuie sa fie proportionala cu greseala pe care o faci. Nu poti sa inchizi un magazin pentru lipsa in casa, sau pentru cativa bani in plus in casa.
      Daca sunt un vanzator depresiv si suparat pe patron ii pot inchide sandramaua punand 50 de lei in casa de marcat pana vine anafu.
      Daca sunt un vanzator prost sau neatent oricum nu voi fi la fix cu banii niciodata. Eu am fost vanzator si oricat de atent eram, aproape niciodata nu reuseam sa ies cu toti banii la fix. Si eram fiul patronului, aveam tot interesul. Insa erau o gramada de babe care umblau cu suta in mana si te ameteau ca vor ba una ba alta, ba nimic, pana nu mai stiai cum te cheama. Si la urma ziceau ca ti-au dat suta da ai uitat tu… Si inchipuieti ca apoi ateriza fiscul.
      Realitatea din teren e alta decat cea de la tastatura. Numai cine nu are firma la strada numstie ce greu e.

  62. #172

    Atmosfera generala s-a stricat maxim oricum.
    Raul este deja facut. Vom ajunge la fel ca si Grecia care nu-si mai “revine din corzi”.
    O mica afacere se face doar cu buna-vointa acelui intreprinzator.
    “Facutul de bani” pentru stat este un lucru ce trebuie admirat incurajat si recompensat pentru ca se face in mod voluntar .
    Gesturile “statului” roman de a haitui si teroriza clasa aceasta sociala de aventurieri ce fac bani de buna voie si pentru buget sunt dovada unei dementze lipsite de orice scop uman.
    “Evaziunea de subzistenta” a micului patron este diferita de “evaziunea de stat” pe care o practica fara exceptie toti angajatii bugetari.
    Cand o sa vedem politistii , asistentele din spitale , profesorii ce dau meditatii private , inspectorii ANAF , preotii si padurarii ca sunt pusi sa isi intoarca buzunarele pe dos si sa justifice fiecare leu gasit asupra lor in timpul programului de lucru vom considera ca patronii merita acelasi tratament.
    Altfel , lucrurile vor degenera rapid in razboi civil.

  63. #173

    In Las Fierbinti, Bobita da bon macar acum, de cateva episoade? 🙂

  64. #174

    E foarte amuzant ca se plang unii ca scot dintr-un butic de cartier 4-5000 de lei pe luna si abia isi pot intretine familia.In conditiile in care marea lor majoritate nu misca un pai.restul se mai ocupa da nu prea mult ca “d-aia sunt patroni”.ba baieti, voi aveti idee cata munca trebuie sa bagi lunar ca migu ca sa castigi banii astia pe luna?Daca e asa de greu sa fiti patroni, de ce nu va lasati sa va angajati?

  65. #175

    cateva observatii
    daca chiar sunt adevarate povestile, unele sanctiuni chiar sunt absurde. nu poti inchide o firma pentru 3 lei. trebuie stabilite clar plafoane si limite pentru sanctiuni.
    in ce ma priveste sunt ceva ani de cand primesc bon fiscal (daca respectiva casa de marcat e si inregistrata la fisc e alta poveste) cam de peste tot. asta se intampla in cele 3 orase pe care le haladui mai mult sau mai putin zilnic (bucuresti, ploiesti, targoviste) si in cele multe si marunte prin care trec ocazional sau accidental.
    in toate supermarketurile nu prea pot sa iau restul pana la ultimul banut. la unele nu il primesc pentru ca nu il au, la altele raman dator. statistic vorbind, diferentele dintre incasari si inregistrari vor fi foarte mici, aici revenind la prima observatie. de asemenea, la fiecare schimb de tura, ii vad pe vanzatori numarand foarte atent si ultima moneda incasata iar ceea ce ramane e pus alaturi si casa golita. inlocuitorul vine cu saculetul de monede propriu si realimenteaza casa.
    era cineva care ne poftea sa ne imbogatim cu veniturile ramase in urma evaziunii dintr-un butic de coltul strazii. colegu’, marile lanturi de magazine crezi ca s-au parasutat de pe luna sau tot din coltul strazii au inceput?

    si in final… cine provoaca o paguba mai mare? 1 om care fura un milion de lei sau 1 milion de oameni care fura cate 1 leu? care paguba ar trebui recuperata?

  66. #177

    ANAF suge pla de cal, cati dintre voi sau rude d-ale voastre au primit de la mue ANAF instiintari cum ca aveti de plata impozite de sute si sute de lei pentru sume fictive pe care voi le-ati fi facut, sau pentru 10 lei pe care i-ati facut in 2010 vi se cere sa platiti in 2015 sa zicem … 450 lei, nu am vazut mue ANAF sa mearga la Carrefour si sa le numere la aia banii din case si daca au mai mult cu 2 lei fatza de bonurile emise sa le inchida hypermarketul 3 luni de zile plus 50 000 lei amenda, propaganda este in favoarea acestor hoti muisti de la ANAF, tara de kkt cu oameni moi de kkt care nu se opun niciunui abuz, in 10 ani maxim o sa avem din nou dictatura pentru ca ne place

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam