Să ne imaginăm un scenariu.
Vine el Amerigo Vespucci și descoperă america. Bravo, foarte tare, Columb, stai jos, nota 4 la geografie.
După ceva vreme, vine și don Esteban de Villariba și înfige și el drapelul spaniol în pământul celor liberi.
După încă ceva vreme, apare și don Eustachio de Villacocha, care, nu-i așa descoperă america și își înfige drapelul, mândru, în solul virgin.
După care, an de an, sezonier, în funcție de musoni, tot apare câte un don care mai descoperă america. Încă o dată și încă o dată. Și toată lumea se entuziasmează și bate din palme waw, deci ăsta a descoperit america? Trebuie să fie senzațional.
Exact la fel mi se pare cu alpiniștii.
Deci frate, să îți explic, am escaladat Chomolungma, Popocatepetl și Nanga Parbat.
Senzațional, ați fost primii?
Nu, în fiecare an, echipe din diverse țări le escaladează, ba chiar și de la noi le-au mai escaladat.
Și atunci, care e lauda? Că ați urcat? Nu e nimic deosebit în asta.
A nu se înțelege greșit. Nu minimizez efortul uriaș din spatele unei asemenea intreprinderi. Minimizez doar valoarea ei, prin orice prismă. Sponsori, conferințe de presă, eroii noștri care au făcut și au dres? De ce? Nu e ca și cum ar fi făcut-o într-o mână, cu cealaltă mână legată la spate, iar cu cealaltă să cânte din cimpoi. Aia da, ar fi o ascensiune tare. Dar când tu mergi pe drumuri bătătorite grav de alții, ce faci tu e hobby, nu eroism. Ce face Horia Colibășanu, care urcă fără oxigen, fără șerpași și, în general, fără ajutor, ăla da, e ceva ieșit din comun. Ce a făcut Coco Popescu, la fel.
Crina Coco Popescu a intrat în Cartea Recordurilor, la doar 16 ani. Este prima femeie care a escaladat Muntele Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, informează site-ul oficial al World Records Academy. Muntele Sidley face parte din „Cele şapte vârfuri vulcanice” ale lumii. Coco Popescu a devenit astfel şi cel mai tânăr alpinist şi prima femeie din lume care a încheiat circuitul celor şapte cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente.
Iar când o fată de 16 ani face ce faci tu, dar mai mult, mai repede și mai bine, poate e timpul să te reprofilezi și să îți iei o muncă de birou liniștită.
Concluzia la ce vreau să zic.
Pe când un campionat mondial de alpinism în Himalaya? Toți cu aceiași bani, cu aceleași echipamente. Cine ajunge sus mai repede, câștigă. Eventual și cu cât mai puțini morți.
AIA DA COMPETIȚIE.
Later edit: Cititi putin cum e cu adevarat o expeditie in munti
NOU
Pacepa a revenit in tara si a privatizat tot in drum. Apoi a dezvaluit despre existenta dragonilor australieni.
NOU
Iar echipamentul obligatoriu sa fie cel traditional, adica al serpasilor.
NOU
Nu stiu cati din cei ce au ca hobby asta isi doresc sa ajunga eroi sau o fac pur si simplu din pasiune. Ca se gasesc si sponsori pt asta, poate tot din pasiune. Dar mie mi se pare cu adevarat eroism sa poti sa ajungi la mii de metri altitudine, prin conditii extreme. Sunt un caruia ii e frica de inaltime, asa ca jos palaria pt cei care o fac. Mai ales la 16 ani. Brrrr….
NOU
Au fost semnalate OZN-uri in Himalaya. Si eu am vazut din curte, la mine la tara. E interesant cum aceste OZN-uri accelereaza puternic,disparand din campul vizual, e momentul in care INDOAIE ca sa zic asa spatiul, asta e uimitor. Oare cum se poate obtine o asa de mare energie pentru a curba spatiul? Poate cu un laser foarte puternic.
NOU
Heil, mein Führer!
NOU
cine se nimerește în îndoitura spațio-temporală urcă mai ușor pe munte, de parcă ar cădea în sus
NOU
Everestul a ajuns destinatie de twitter, iti merge telefonul sus pe varf ca sa poti pune poza pe instagram si sa dai un tweet.
NOU
Eram in curte, era cam ora 23. Si uitandu-ma eu asa in zare, vad ca stalpul din capu strazii incepe sa se stinga treptat,pana s-a stins de tot. Doar asta unul,restul nu. Si cum ma intorc eu cu spatele si ma uit in sus, vad un punct rosu cam rotund,parca incandescend,deplasandu-se dinspre pe cerul noptii,dinspre est spre vest, vest-nord. Eu ma uitam la stalp spre est era,iar ozn venea din spatele meu ,vest.Nu era avion, se deplasa prea repede. Exclus elicopter. Zbura la o altitudine destul de mare. era un punct rosu, rotund,parea incandescent. Repet, nu s-a auzit nimic, a trecut dinspre E spre V-N, urmand cei drept o traiectorie lineara,fara accelarari bruste. dar repet,s-a miscat prea repede pt un avion. SI-ACUM VINE BOMBA- dupa ce a trecut survoland si a disparut din campul meu vizual- S-A APRINS BECUL LA STALP IMEDIAT!
NOU
io am filmat unuu din asta: www.youtube.com/watch?v=kTomY6E6EdM
NOU
Sa moara Jana daca va mint cu ceva. Nu mi-a dat prin cap sa filmez,pt ca nu mai gandeam nimic in momentul ala,vrmaream cu gura cascata. Am facut totusi 2 poze le am pe tel, dar nu prea clare era noapte. Dar intr-una zic eu se vede clar aceasta sfera, stea rosie. Sunt sigur de ce-am vazut. Elicopter exclus,avioanele nu zboara la altitudinea asta, si daca zburau la altitudinea asta VEDEAM CLAR CA-I AVION. Stiti cum sunt avioanele mai ales noaptea PALPAIE. IAR ziua le vezi clar cu fumul dupa ele. E, ASTA NU PALPAIA NIMIC, ERA O LUMINA ROSIE, CA O STEA, CEVA OVAL, dar la distanta. Am poze,veti vedea,nu glumesc.
NOU
Friege, esti prea coerent, dai din nou suspiciuni ca esti Dani Corban.
NOU
… zise el in timp ce intorcea pe partea ailalta ceafa de porc de pe gratar.
NOU
Si sa zicem ca nu a fost OZN, desi eu stiu ce-am vazvt si am si poza. Ramane intrebarea- DE CE S-A STINS BECUL APOI S-A APRINS IMEDIAT DUPA CE A TRECUT ACEST OBIECT?
NOU
o fi fost Dani Corban cu deltaplan, lanternă și telecomandă pentru becul de stâlp
NOU
@Gupi: mi-ai luat vroba din gura, atita doar ca eu vroiam sa zic ca a trecut cu elicopterul… Cam banal, nu?
NOU
Daca Steaua o bate pe Barcelona in liga campionilor, ar trebui sa nu ne entuziasmam – ca, deh, sunt zeci de echipe care au mai batut-o pe Barcelona, nu e nimic deosebit.
NOU
Exact, nu e nimic entuziasmant daca o bate pe Barcelona, e entuziasmant daca atinge un prag, fie iesirea din grupe sau finala.
NOU
… CFR a batut pe Manchester si tot degeaba.
NOU
hipsterilor
NOU
Jungfrau marathon, aia da competitie
NOU
Ar putea să o organizeze Red Bull. 🙂
NOU
nu e usor, asta e clar.
dar cum bine a subliniat arhi, nu mai e nimic iesit din comun, avand in vedere echipamentele din ziua de azi, ajutorul de pe traseu, tehnologia.
plm, ai patit ceva sau te-ai plictisit de drum, dai un telefon si vine cineva sa te ia. nu mai e survival, ci este asa cum a zis arhi, un hobby.
NOU
da, o suni pe ma’ta sa vina sa te ia
NOU
De obicei nu prea comentez pe arhiblog, dar mi se pare pueril articolul. Nu ştiu dacă persoana care l-a scris are vreo experienţă cu alpinismul, dar eu sunt “practicant”.
Fiecare persoana care urcă pe munte (indiferent dacă vorbim despre simplu mers sau cocoţ) o face din diferite motive: dorinţa de a-ţi depăşi limitele, solitudinea, natura neatinsă, peisaje de excepţie şi aşa mai depate.
Oricum, în general, oamenii caţără munţi pentru ei înşişi, nu pentru alţii. Când termini un traseu greu (fie îngreunat de vreme, fie pur şi simplu greu pentru tine), valoarea actului este intrinsecă, pentru restul oamenilor nu înseamnă mai nimic. Sau mai poate însemna ceva pentru cei care tind către aşa ceva. Sunt puţini oamenii care aşteaptă ceva când se dau mari. Este o performanţă în sine să ajungi pe un vârf greu (iar pentru unii oameni mai citadini, putem tăia cuvântul “greu”).
În rest, uite aici un clip cu un nene care a făcut lucruri colosale. A fost, poate, cel mai bun alpinist din ultimele decenii şi, totodată, un om destul de egoist. A trăit pentru el… şi când a murit, a lăsat în urmă pe prietena lui şi o fetiţă mică, de câţiva ani. Şi da, urcă neasigurat în mare parte din clipul ăsta:
www.youtube.com/watch?v=qZpmngOFxOc
NOU
tocmai ce am zis ca ii respect pe cei ce fac asta, dar nu ii consider eroi. “o fac pentru ei insisi’. sa ne uitam la cei care au venit saptamana trecuta de pe nanga parbat. conferinta de presa inainte. conferinta de presa dupa. sesiune de autografe. intalnire cu prim ministrul. supeu la ambasada pakistanului. sponsori. da, fix pentru ei insisi.
NOU
Just, nu ştiam de faza de care vorbeai tu. Alpiniştii ăştia au profitat de o breşă pentru a-şi face publicitate şi data viitoare vor găsi mai uşor sponsori şi alte chestii. În fine, nu e vina lor, mai degrabă a lui Ponta cel săritor care a vrut să arate şi românilor care urcă pe munţi că îi pasă. Sincer, şi eu dacă aş urca pe vârfuri mari, aş căuta orice oportunitate pentru a-mi face publicitate (fiindcă da, sunt foarte scumpe expediţiile astea, costurile sunt de zeci de mii de euro).
Şi dacă ar dori să facă ceva Ponta, mai degrabă ar umbla la finanţarea acordată salvamontiştilor şi la problema defrişărilor în parcurile naţionale. Ultima oară când întrebasem eu, prima lor pentru echipamente era jenantă, de câteva sute de lei, bani care abia acoperă o pereche de bocanci. Iar ei oricum strică o pereche într-un an la cât merg.
Legat de defrişări, în unii munţi din România au tăiat în anumite regiuni tot, chiar şi copacii cu marcajele turistice. M-am rătăcit de câteva ori din cauza asta. Hahahaha!
NOU
sa vezi ce defrisari sunt in bucovina si ceahlau…
NOU
@ Arhi: Ca tot esti de prin zona pe care o stiu si eu…..Satenii de peste deal de Dragomirna au declarat padurea din zona de nord (dintre Calafindesti si Zamostea)monument natural ca sa nu mai taie zapacitii aia de ucrainieni din Serbauti din copaci. Dupa Dicstractia’89 disparuse trei sferturi din padurea de o stiam eu in copilarie. Si asta in numai 3-5 ani. In zona au mai interzis si vanatul mistretilor (pe vremea lui Ceasca veneau mistretii pana in sat – dupa aia i-au injunghiat ucrainienii pe toti). Pana la urma totul depinde de primar si ce vor ei sa mai aiba prin zona.
NOU
adevarul e ca mistretii erau o problema. pe la 15-16 ani, stateam noapte de noapte de paza la mistreti si ii goneam cu foc si furci
NOU
si cu cutiile de carbid…ce mai faceam cu cutiile alea de tabla…nu stiu cum naiba nu ne-am scos ochii. Aveam numai pocnituri in urechi noaptea pe 12 cand ne duceam la culcare
NOU
PS: Într-adevăr, alpinismul a devenit un sport mai accesibil şi mai puţin riscant, graţie echipamentelor mai bune şi aşa mai departe. Este un lucru rău sau bun? Totalmente bun: mor mai puţuni oameni. Nu mai este alpinismul atât de romantic fiindcă este accesibil? Este o remarcă pur hipsterească. Oricum, dacă vreţi să vedeţi un film mişto despre epoca “romantică” a alpinismului, uitaţi-vă la Nordwand. Din perioada în care alpinismul s-a născut (iar faţa nordică a vârfului Eiger, pe care o urcă ăştia în film, a rămas emblematică pentru sportul ăsta).
NOU
Ar merge un RedBull Xalps in Himalaya?
NOU
Vorba aia, primii unguri care au ajuns in Ardeal au gasit aici… alti unguri 🙂
NOU
Scrie si de Coconea, ala ar putea fi cel mai bun roman din lume in competitia RedBull si abia daca apare la stiri. Doi ani a iesit pe locul 2, el are 3 sustinatori in echipa si restul au zeci de mii de euro sponsorizari si 20 de sustinatori cu el. AL nostru doarme pe jumate ca in rest isi face calcule, ailalti dorm ca le fac altii calculele si traseul.
Sa faci cateva mii de km prin munti in cateva zile e al dracu de greu…
NOU
nu am vrut sa scriu, pentru ca se declansase o isterie pe facebook si blog, zilnic primeam de la zeci, nu exagerez, zeci de pizde, care ma informau ca toma coconea va face si va drege, iar cand am facut greseala sa ii spun uneia ca nu am auzit de el niciodata, vai de pula mea, mai ramanea sa imi faca reclamatie la dna, pentru antiromanism.
NOU
Everestul e foarte accesibil daca ai cei 60.000 de dolari necesari si experienta pe un varf de peste 8000 de metri. Daca vrei sa fii intr-adevar bossul alpinistilor, incearca K2 sau Annapurna iarna 🙂 K2 si Annapurna sunt numite varfurile mortii, 30% sanse sa crapi vara … iarna e cam 99%
NOU
Mai sunt si altii care alearga la inaltimi sau/si in conditii de umiditate foarte crescuta
andreirosu.me/