Articolul acesta de pe republica este înfiorător în încercarea sa de disecție mecanismului de spoliere a bătrânilor, mecanism bazat pe frica inerentă de moarte sau de veșnicia ei. Și bazat pe ea, se vând saltele magnetice, oale din oțel medicinal și alte gunoaie pe principiul Zepter, bătrânii le cumpără la prețuri astronomice, după care mor, liniștiți că au făcut practic totul pentru sănătatea lor.

Și totuși, ca oameni adulți și încă gânditori, încă neafectați de spectrul morții și de începutul de Alzheimer inerent, cum facem să ne oprim părinții din a cădea pradă acestor hoți?

Maică-mea, de exemplu, probabil a cumpărat tot ce se vinde la teleshoppingul de pe antena 3, fără exagerare. De la tigaia delimano până la saltele cu aer, trecând prin castroane, linguri și medalioane de însănătoșire. Dacă aude de vreo prezentare Zepter sau alte mizerii de astea, e prima la ușa lor. SHut up and take my money!

În mod logic, niciodată nu a ascultat ce i-am spus sau ce sfaturi i-am dat. Cuvîntul analfbetei funcționale de vizavi de casa ei valora mai mult decât orice alt sfat dat de mine. Inclusiv în domenii în care eu am studii și experiență, nu doar în rahaturi de astea.

Și ca mine sunt majoritatea amicilor și prietenilor. Indiferent de vârstă și pregătire, părinții îi consideră în continuare niște copii tâmpiți și nepricepuți, care nu au niciun cuvânt de spus în vreun domeniu. Și ajung să mănânce din vase de oțel medicinal, cu linguri aurite și tratate energetic și magnetic, purtând torsere la gât, în loc să le cumpere copiilor lucruri sau să îi ducă să vadă lumea.

Așa că da, cum faci să îi oprești din a deveni pușculița unor afaceriști veroși, hoți cu gulere albe?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

89 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu ii opresti. Nu ai cum! Îți canalizezi energia spre altceva, aceasta lupta e pierdută din start!

    • #2

      Eu ma ofeream mereu sa-i cumpar chestiile astea bunicii mele si in loc de produsul extraordinar x care costa 500 de lei, ii luam ceva de 200 de lei care facea aceeasi chestie, ei ii ziceam ca o costa mai putin ca e de la ceva smecheri care le aduc de pe afara si toata lumea fericita, nimeni nu s-a plans niciodata si in afara de tigaia doubletta n-am mai primit nimic pe acasa, nimic spectaculos. De cate ori veneam cu ceva argumente impotriva, mereu ma dezarma spunandu-mi ca nu are pe ce sa isi canalizeze energia, asa ca asta e ca o bucurie pentru ea…. si salut discutie bazata pe argumente.

    • #3

      E nu. Stergi din grila de programe antena 3 si eventual realitatea. La următoarele alegeri nu o sa mai ai surprize.

  2. #4

    Fenomenul acesta se desfășoară de multi ani, dar din păcate nu-l observi decât atunci când te confrunți cu o problema pe care aparatele respective o pot rezolva. Chiar dacă in sinea ta știi ca e o frecție la picior de lemn, șocul aflării unui diagnostic sau dificultățile pe care le întâmpina cu boala respectiva te fac sa-i dai o șansa miraculosul aparat. Totul e bine targetat, nimic nu e la întâmplare și tind sa cred ca așa cum Romtelecom m-a anunțat ca actele firmei nou înființate sunt gata, prin oferta pe care mi-o propuneam, ci nu Registrul Comerțului, cum stabilisem, tind sa cred ca golanii ăștia au acces la niște baze de date la care nu ar trebui sa aibă.

    • #5

      nu exista baza de date la care sa nu aiba acces, toate-s de vanzare, legal

    • #6

      Este o solutie.
      Eu am facut asa, am discutat cu ai mei si am facut apel la simtul lor de economie sau zgarcenie, am identificat ce au nevoie sau chef sa cumpere si am luat eu tot, de la aragaz la saltele sau vesela. I-am dus cu vorba ca o sa iau eu banii de la ei. La fel fac cam cu tot ce le cumpar.
      Ei fiind batrani si cam blocati in casa din cauza bolilor, cred ca painea e 0.5 bani si ca apa la bax e ff ieftina, ca eu am reduceri peste tot sadm.
      Practic, prefer sa ii mint si sa dau un ban pentru ei decat sa ii vad pacaliti de reclame false si escroci.

  3. #7

    cred ca depinde si de parinti. daca capacitatile lor mentale sunt mai reduse, vor pica de prosti.

    Daca au ceva in cap, vor avea mai multa incredere in copil(presupunand ca si ala are ceva in cap) decat in straini.

    • #8

      Total gresit.
      Imagineaza-ti ce soc am avut eu cu mama mea (traita 10 ani prin tari vestice ) care il iubeste pe gadea acum mai mult decat pe mine .
      Mama este o femeie foarte desteapta, citita, care s-a chinuit multi ani sa isi vada copiii realizati insa s-a schimbat la 180 grade cand a dat de latrina3 (la cativa ani dupa ce s-a intors in tara) .
      Ma uit si nu imi vine sa cred.
      Nenorocitul ala de gadea chiar e bun pe ceea ce face el (spalare de creiere) .
      Chiar cred ca mai bine nu mai deschid subiectele astea cu ea (proteste , tehnocrati) pentru ca imi este foarte clar ca nu am nicio sansa de reusita (si ca mine sunt multi alti prieteni cu aceeasi situatie) .

    • #9

      @calul Si uite cum mai dadu un cal o copita cam neargumentata. O fi vreun troian. 🙁

  4. #10

    Întrebarea este greșită. Cea corectă este: cum să îmi fac părinții să mă considere un adult responsabil?

    • #11

      nu, la intrebarea asta am renuntat demult

    • #12

      o data ce te-au sters la fund un numar de ani si te-au vazut cum ai facut toate prostiile de copil, n-au cum sa te considere 100% adult

    • #13

      @perkele
      Ai dreptate, si asta e challenge-ul mare PENTRU NOI, sa ne consideram copiii adulti, atunci cand vor creste mari.

    • #14

      Perkele, inteleg ce zici, dar totusi aminitirile cu stersul la cur se estompeaza undeva pe la 20-ish de ani–sau cel putin asa ar trebui. Si ei au facut prostiile de copil. Si noi le-am facut. Si asa mai departe.

      Problemele cu parintii care nu “dau drumul” sunt mai nasole decat par. E si o mica, mica doza de egosim de cele mai multe ori : un soi de mecanism de auto-aparare. Ca parinte esti convins ca “ala mic inca are nevoie de mine, nu stie pe ce lume e”, si, prin extensie, te auto-linistesti ca “ala mic” o sa tot fie prin preajma.

  5. #15

    N-ai cum. Mama e tânără (are 49 de ani deci nu intră la categoria bunici) și tot a mai scăpat un pic în teleshopping cu niște branțuri, niște remedii minune pentru lăsat de fumat, saltele și oale. N-a intrat în capitolul brățări vindecătoare și alte rahaturi, dar ar fi intrat săraca și în ăla la un moment dat. Și chiar nu e un om prost ori necitit. Da, nu are facultăți, dar nici patru clase, e o femeie care s-a descurcat singură toată viața ei, are și o afacere deci nu e exponentul omului de la țară care vede lumea doar la televizor. Cu toate astea, a pus botul.

    Treaba e că ei nu-s așa de conectați, ca noi, la manevrele care se fac, la strategiile care mizează pe anumite nevoi ale cumpărătorilor… nu le știu, că nu mai sunt la vârsta la care să-i intereseze. Când erau la vârsta aia, cumpărau carnea pe cartelă și punct.

    • #16

      Imi pari la fel de dezinformata ca si mama ta. Carnea nu se cumpara pe cartela, iar in “epoca de aur”- anii 80, mama ta era adolescenta; putin probabil sa fi fost cumparatoare de carne.

    • #17

      @Ciudata…
      Sorry monkey, dar si tu esti dezinformata.
      In anii ’80 in multe locuri prin tara carnea (vita/porc/pui) se dadea pe cartela.
      Ca nu scria pe ea cartela, da, dar era un bilet cu stampila alimentarei sau macelariei pe care scria cat ai dreptul sa iei lunar.

    • #18

      in “epoca de aur” eram copila spre adolescenta, parca o data pe luna mama ma punea sa stau la rind la magazinul de carne, asteptind masina cu marfa. Scena era mereu aceeasi: magazinul cu galantarele goale, la usa se forma o coada firava, rasfirata, formata din pensionari si copii , pe ici si colo cite un scaunel gol sau o punga fixata cu o piatra sa n-o ia vintul semnalau prezenta unor persoane absente momentan.
      Cite romane am citit in orele de asteptare, folosind ca semn de carte cartela de carton stampilata ….
      Cind ajungea masina cu marfa, zvonul se imprastia cu repeziciune, nu stiu de unde apareau toti absentii si dintr-o data coada se arata in toata slendoarea ei: o multime de oameni flaminzi, barbati, femei, copiii pina atunci folositi pe post de “semn de rind” erau trimisi acasa.
      Pentru a potoli setea de cunoastere a Ciudatei maimute, precizez ca se mai cumparau pe cartela zaharul si uleiul. In unele orase mi s-a povestit si de piine, la Iasi inca nu se luase decizia asta.

    • #19

      Hai sa ne documentam impreuna cu privire la cartelele de carne. Nu am afirmat ca nu existau cozi la carne. Erau cozi pentru care trebuia sa fii suficient de dotat fizic pentru a reusi sa cumperi. Accept si alte pareri, daca sunt sustinute de altceva decat amintiri.
      Un pic de literatura scrisa de Cornel Ilie de aici www.comunismulinromania.ro/index.php/romania-comunista-aspecte-ale-vietii-cotidiene-2/

      Si un pic de Nicolae Ceausescu, respectiv Decretul nr. 306 din 9 octombrie 1981 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea unor fapte care afecteaza buna aprovizionare a populatiei
      Pentru a asigura buna aprovizionare a populatiei cu produse alimentare, respectarea normelor eticii si echitatii socialiste si tinind seama de cererile exprimate de un numar mare de cetateni de a se aplica masuri ferme fata de toti cei care prin sustrageri, distrugere sau degradare de produse agricole din avutul obstesc, ori prin stocarea peste nevoile de consum a unor produse alimentare creeaza perturbari in aprovizionare si afecteaza interesele generale ale cumparatorilor,
      Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza :
      Art. 1
      Constituie infractiune de specula si se pedepseste potrivit prevederilor Codului penal cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani cumpararea de la unitatile comerciale de stat si cooperatiste, in scop de stocare, in cantitati care depasesc nevoile consumului familial pe o perioada de o luna, de ulei, zahar, faina, malai, orez, cafea, precum si de alte produse alimentare a caror stocare afecteaza interesele celorlalti cumparatori si buna aprovizionare a populatiei.
      Dispozitiile alineatului precedent nu se aplica in cazul cumpararii de legume, cartofi sau fructe in scopul aprovizionarii obisnuite pentru perioada de iarna.
      Cu pedeapsa prevazuta in alin. 1 se sanctioneaza si cumpararea de piine si alte produse fainoase pentru a fi folosite la furajarea animalelor.
      Art. 2
      Persoanele care detin stocuri de produse alimentare din cele prevazute la art. 1. Sint obligate ca, in termen de 3 zile de la data prezentului decret, sa restituie unitatilor comerciale cantitatile de produse ce depasesc nevoile de consum familial pe o luna, urmind a primi contravaloarea lor la preturile legale de cumparare.
      Nepredarea cantitatilor suplimentare de produse alimentare in termen de 3 zile constituie infractiune si se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta la art. 1.
      Art. 3
      Consiliile populare sint obligate sa ia masuri ca unitatile comerciale si cooperatiste sa vinda zahar si ulei numai cetatenilor care au domiciliul sau care sint incadrati in munca la unitati din localitatea respectiva.
      In localitatile mari, consiliile populare pot stabili magazine pentru aprovizionarea cu zahar si ulei a populatiei din zona acestora, in scopul unei desfaceri ritmice, evitarii aglomerarilor si deplasarii cetatenilor.
      Art. 4
      Personalul unitatilor comerciale este obligat sa vinda cumparatorilor produsele alimentare prevazute la art. 1 numai in cantitatile si conditiile stabilite de consiliile populare.
      Nerespectarea prevederilor alin. 1 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
      Art. 5
      Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, daca legea nu prevede o pedeapsa mai mare, sustragerile sub orice forma din avutul obstesc de produse agricole, de pe cimp, din mijloacele de transport, din locurile de depozitare ori de desfacere.
      Constituie, de asemenea, infractiune si se pedepseste potrivit prevederilor Codului penal distrugerea sau degradarea, in orice conditii, cu intentie ori din culpa, in paguba avutului obstesc, de produse agricole din locurile prevazute la alin. 1.
      Faptele prevazute in prezentul articol sint, in toate cazurile, de competenta instantelor judecatoresti.
      Art. 6
      Produsele alimentare care fac obiectul infractiunilor prevazute la art. 1, 2 si 4 se confisca, potrivit prevederilor Codului penal.
      -****-
      NICOLAE CEAUSESCU
      Presedintele Republicii Socialiste Romania

    • #20

      @ Ciudata…

      Multumim pentru corecta informare, cu o solida abordare obiectiva, pe baza de probe tiparite.

      Stii cumva unde il pot gasi pe domnul acela atent si dragut care a semnat decretul?!?
      Ca as vrea sa-i reclam faptul ca cel putin in doua judete din tara (e drept, stiu asta doar din amintiri…) ii durea fix in pula de decretul lui si carnea se vindea pe baza de biletele stampilate.
      Acestea, nefiind cartele, nu iti garantau ca vei lua carne in luna aia dar iti garantau sigur ca nu vei lua mai mult de un pachet de persoana pe luna. Daca aduceau.

    • #21

      Divagam… la Ghencea probabil, dar nu cred ca primeste reclamatii.

  6. #22

    Ajungem ca ei (sper) si vom citi pe blogul lui Ametcea Jr (ajuns alister) cum ta-su cheltuie banii de inmormantare pe tacuri scumpe si proteze wifi

  7. #23

    Din cate stiu e inselaciune, si se pedespeste destul de grav, dar trebuie sa te tii de capul lor. Ei trebuie sa demonstreze cu studii stiiintifice aprobate de stat, sau ceva de genul, ca ceea ce spun ei acolo e adevarat. Si cred ca e imposibil de demonstrat asta.

    Appi ma gandesc la o reclamatie la politie/diicot/dna/pna etc. in care le povestesti ce si cum si ei sa le faca un flagrant frumusel si aa ii inhate din fata participantilor.
    Toti astia care profita de slabiciunile batranilor sau de suferinta altora merita batuti cu biciul.

  8. #24

    Le faci plangere penala pentru inselaciune.
    Cel putin noi asa am facut intr-un caz asemanator. Bunicul a fost interpelat pe strada de niste escroci care l-au convins sa-i bage in casa (pretextul era tot ceva legat de niste oale si cratite). Ca sa scape de ei, le-a dat toti banii pe care-i avea in casa. Cand am aflat despre intamplare, ne-am dus direct la politie si “baietii” au fost prinsi repede, mai ales ca nu erau la prima “afacere”. Politia cica ii cauta de mult, dar astia schimbau destul de des localitatea.
    Tot asa am reclamat pe unii care interpelau fraierii pe strada sau in mall-uri cu celebra escrocherie “agentia de modele” (vai, ce copilas dragut aveti, v-ati gandit vreodata ca ar putea fi model in reclame etc.? pentru doar 180 de lei va facem un dosar, apoi veniti la o sedinta foto bla bla….). Din pacate, am inteles ca astia nu au fost prinsi. Dar solutia ramane sa suni la politie imediat ce ii vezi.

  9. #25

    Când eram mică, am văzut o femeie bătrână murind. Trăia la noi acasă de câţiva ani. Ştia că moare. Era bătrână, abia mai respira. În ultimele momente, când aproape îşi dădea sufletul, cineva a încercat să-i desfacă gulerul cămăşii de noapte şi să-i scoată de la gât un colier de aur (respira greu). S-a agăţat cu mâinile de colierul ăla nenorocit, nu-i mai dădea drumul. A murit câteva minute mai târziu cu mâinile încleştate pe nenorocitul de colier şi multă vreme m-am întrebat la ce s-o fi gândit în momentele alea, era clar că moare, de ce se mai agăţa de un obiect.

    Am înţeles la un moment dat văzând mulţi alţi bătrâni şi ataşamentul lor faţă de obiecte. Părerea mea este că ei aşa se agaţă de viaţă, cu aceste obiecte, speranţe, sunt cârligele lor pentru încă puţină viaţă. De asta nu-i puteţi dezvăţa de aceste obiceiuri. Ca şi cum aceste obiecte reale, concrete, palpabile, ar fi un proxy pentru realitatea asta concretă, palpabilă, pe care ei or s-o părăsească în curând şi deşi nu vorbesc despre asta, toţi bătrânii se gândesc intens la irealitatea care-i aşteaptă după moarte. Cu cât sunt mai speriaţi, cu atât se agaţă de tot mai multe obiecte, ca şi cum ţi-ai pune metaforic greutăţi la picioare ca să nu pleci din lumea asta într-un loc unde nu există obiecte concrete, în necunoscut.

    Poate greşesc, eu aşa cred. Spre deosebire de bătrânii din ţări mai civilizate, ai noştri nu prea au planuri de viaţă la 60 de ani, nu ies la alergat în parc, nu se apucă să înveţe ceva nou… practic, nu trăiesc. Acest ataşament faţă de obiecte este felul lor de a trăi şi la 60 sau 70 de ani.

    Dacă mama dvs. citeşte, poate “uitaţi” o carte la dânsa acasă. Există nişte cărţi foarte frumoase cu poveşti despre moarte, ale unui tip numit Irvin Yalom. Una din ele se numeşte Privind soarele în faţă.

    În orice caz, nu cred că argumentele raţionale funcţionează în aceste situaţii.

    • #26

      mama a fost cadru didactic, are suficiente carti si a citit suficiente carti. nu despre inteligenta sau cultura e vorba.

    • #27

      păi nu ţine de asta, tocmai vă spuneam. Îmi pare rău că am comentat şi aţi înţeles cu totul altceva. Dacă puteţi, ştergeţi-mi comentariul.

    • #28

      a fost colega de serviciu cu doamna B? de aici vine admiratia fiului ei pt tine?

    • #29

      da, colege de generatie:)))))) glumesc, nu au treaba

    • #30

      “ar fi un proxy pentru realitatea asta concretă”
      Bre,ce e aia proxy ?

    • #31

      ana, cat costa cartea? are si cado’?

  10. #32

    daca ai parinti zgarciti no problem 😛 alea costa cat o sonda martiana. Lasand gluma la o parte nu stiu cum ai putea sa ii aperi de asa ceva, Si eu am o bucata socru ipohondru care isi da jumate din pensie pe tratamente naturiste, macar de le-ar lua, dar deshide sticla ia o pastila si apoi ramane in casa si expira ca gaseste “ceva mai bun”. In schimb soacra mea “face risipa” pe 3 pachete de tigari saptamanal si e intr-o forma maxima. Ma gandesc ca daca si socrul ar avea activitate si nu ar beli ochii zi-lumina la antene si realitati, daca ar face altceva decat sa stea toata ziua in casa sa se gandeasca cat de bolnav e poate nu ar mai fi atat de credul si obsedat de fiecare bubita care-i iese. Ma uit la el si la soacra-mea si parca m-as uita la alb si la negru. Bine ca traim si Romania si nu are pensie mare ca altfel cine stie ce piramide energeticwe si-ar lua. Mnoa mare intrebare e cum voi fi eu la batranete: ca el sau ca el?

  11. Le dai activitate. Cu ceva oricum o sa isi ocupe timpul. Mai bine sa si-l ocupe facand ceva util.

  12. Nu stiu cum e la altii in familie, dar ai mei nu au incredere in nimic din ce zic eu, doar pentru ca am mai putini ani pe pamantul asta decat ei. Am incercat, totul se termina cu: “ai sa ajungi la varsta mea si ai sa vezi ca am dreptate”.

    N-are rost sa va spun ca lista cu lucrurile despre care aveau dreptate e foarte mica.

    Ma bucur ca ai mei n-au bani de cheltuit pe smenarii de genul. Din pacate asta e singura solutie. Cand ai bani doar pentru mancare, parca nu iti vine sa ii dai pe o tigaie Zepter, in timp ce stai cu stomacul gol.

  13. #36

    Pentru aia care merg din usa in usa am gasit solutia.
    L-am rugat pe al meu bunic sa ma cheme neaprat cand mai trec pe la el pentru ca vreau sa imi cumpar si eu niste lucruri.
    M-a chemat, l-am trimis din camera si le-am explicat baietilor ca daca nu pleaca instant si uita de adresa respectiva, data viitoare o sa ii astepte direct politia sa ii ia pe sus.
    In cazul primilor a functionat one shot, pentru o a doua echipa mai insistenta am apelat la metode mai traditionale de transmitere a mesajului.
    Acum i-am montat si un IP-cam pe hol, cu bataie pe usa de la intrare.
    Nu ai cum sa convingi un batran ca o pesoana care ii promite sa ii imbunatateasca viata vrea de fapt sa il insele. Trebuie sa incerci sa dai in cei care incearca sa profite.

  14. #37

    Anul trecut cand a murit tata am umblat 1 saptamana sa achit toate ratele care le contractasera parintii.In jur de 260 mil vechi.Am achitat la banca un credit,am semnat o declaratie cu Certificatul de deces atasat si dupa 2 luni cardul inca era operational.La Dedeman erau 4 firme diferite la aceeasi masa,aprobasera toti credite si rata insumata era mai mare decat pensia la amandoi parintii!
    Daca ma duc eu sa fac un credit nu imi da…..

    • #38

      prostia maxima este ca ei au impresia ca toate cacaturile astea si ratele sunt in ajutorul copiilor, iata, noi ne luam de la gura pentru ei, dar vor avea mai multe.

    • #39

      Au impresia asta și pentru că lucrurile cumpărate pe vremea lor te țineau o viață (sau, mă rog, le reparai o viață).
      Știu un caz unde o bunică ținea un aspirator ca zestre pentru nepoată (avea vreo 14 ani la vremea respectivă) iar pentru nevoile zilnice folosea un aspirator cumpărat în tinerețile ei. Dar nici în ruptul capului nu vroia să folosească aspiratorul cel nou când se strica celălalt.

  15. #40

    Tot se apropie Pastele …eu zic sa arunce primul cu piatra ala care nu a cumparat niciodata de la teleshopping 🙂

    • #41

      considera ca ai o piatra in cap, aruncata de mine. badum tss

    • a doua e de la mine 🙂

    • #43

      +1 de la mine

    • #44

      Mai ia un bolovan. Terminati ma cu scuza asta romaneasca “dar toti fac asa!”. Nu e valabila deloc. Aruncam mereu greselile noastre pe altii.

    • #45

      Here here. Piatra vrei piatra iei!

    • #46

      Eu arunc încă 4 pietre – una de la mine, una de la frate-meu și câte una de la ambii părinți.

    • #47

      +1 de la mine.

    • #48

      Ai una și de la mine.

    • #49

      Asociatia de proprietari participa cu cite o piatra de fiecare apartament.
      x 96.

      La sfarsit, le vinzi ca balastru pentru reabilitarea unui drum comunal.

    • #50

      Si de la mine!

    • #51

      De la mine personal mai ai o bucata ca nu am comandat. Cu toate astea am in casa obiecte luate de la teleshopping, primite sau confiscate de la taica-miu care are aproape toata gama si a inceput sa adune dubluri. Ca si Cetin si eu am incercat sa gasesc o solutie dar din pacate nu cred ca exista. Doar sa locuiesti permanent cu ei si “sa le dai peste mana” cand vor sa le comande sau cand vin aia cu produse de la top shop la usa.

    • #52

      nu va mai chinuiti cu televizoru’, exista aliexpress. poze mai frumoase, aceleasi tzepe!

    • #53

      si inca una… am vandut pe olx cateva luate de parinti, in special tata.

  16. #54

    Fac eu misto de analfabetismul meu, dar acum chiar am o intamplare d-asta si nu stiu cum sa o povestesc in asa fel incat sa se inteleaga ce am in cap. O sa incerc cu propozitii scurte poate imi iese.

    Mamaie la dispensar
    Doctorul imi spune despre medicina germanica. Doctorul ii da medicamentele prescrise din spital si ii spune sa nu manance usturoi ca poate interactiona cu unele medicamente. Eu sunt surprins ca desi mi-a vorbit de medicina germanica nu a prescris mamaliga vartoasa si e constient ca unele chestii naturale pot afecta. Eu ma intreb daca usturoiul chiar afecteaza.
    Citesc retele si vad ca are una cu necompensate. Mamaia imi spune ca alea sunt scrise de doctor ca sa faca si el un ban. Eu nu ma pricep si ma intreb daca nu i-a dat asta vreo bomba chimica si o pun pe mamaia-n prispa dupa ce ii trece raceala

  17. #55

    Poate ca ai dreptate pana intr-un punct dar mai e un mic detaliu. Ii face fericiti pe unii. Realmente. Sa vezi ce multumire maxima are bunica mea ca si-a pus mizerie din aia in priza cu beculet si nu mai are prin casa muste, tantari, gandaci, nimic. Dispar toate alea prin magie. Sau o tigaie speciala. E incantata de nu se poate. Nu sunt o avere draciile alea asa ca merita banii pentru stropul ala de fericire. Atunci cand sunt bani.

    • #56

      Unele chiar sunt o avere.
      2. Bunica-ta foloseste alea? Perfect. Macar s-a ales cu ceva. A mea cumpara chestii “pt noi” sau sa avem ce folosi noi la ea si noi stam acolo maxim 5-6 zile pe an.
      Acum 20-25 de ani a vazut la mama set de vulpe polara. A facut pe dracu-n patru sa-si ia si ea. Daca le-ai purtat tu, le-a purtat si ea. Ma bate la cap sa mi le dea mie, ca-s noi, nepurtate. Si mai are d-astea.
      Norocul meu ca ai mei sunt in toate mintile. Nu pun botul (mai ales tata) la toate balariile. In plus tata chiar are incredere in mine si in ce zic eu. Sau ce zice frate-meu.

    • #57

      Da, si taica-miu are o de-aia de gandaci pusa intr-o priza care nu merge. N-am avut inima sa-i zic ca nu aia a alungat gandacii ci vecinul care a renovat apartamentul dupa ce l-a cumparat de la niste nespalati. Macar nu consuma nimic si omul e incantat.

  18. #58

    Bunica-miu era fan teleshopping. Nu rata nimic. Taica-miu ii era curier personal. La 2 zile il suna sa-i spuna sa se duca la posta pentru ca a mai primit un colet. Cu toate explicatiile primite, omul era de neinduplecat. Culmea .. a primit un colet si la cateva zile dupa ce a murit.

    Cat despre ai mei .. au mai cumparat o perna, o cratita si cam atat ( maica-mea a fost in spatele acestor achizitii ). Norocul e ca taica-meu e foarte sceptic si nu crede in oale minune si vindecari miraculoase 😀

  19. #59

    “Cuvîntul analfabetei funcționale de vizavi de casa ei valora mai mult decât orice alt sfat dat de mine. Inclusiv în domenii în care eu am studii și experiență, nu doar în rahaturi de astea…” Ca bine ai mai spus-o! Stiu si eu cum e cand o baba de la tara are mai multa autoritate pana si in meseria pe care o faci de vreo 20 de ani.

  20. #60

    Ai mei nu prea au bani asa ca nu cumpara toate cacaturile de la TV. In schimb, i-a pacalit unii cu un card de cumparaturi, au scos vreo mie de lei de pe el pt ceva electrocasnic prost si scump si au platit inapoi lejer cinci mii, pentru ceva ce costa maxim 6-700 de lei.
    Totul fara sa ma intrebe macar daca are sens sa cumpere aparatul vietii.
    Cand le-am gasit contractul de credit si somatiile si le-am zis ca puteam sa le iau eu in 12 rate fara dobanda cu cardul meu de cumparaturi, au zis ca ce ma bag eu.

  21. #61

    La mine a functionat stimuland-o cu altceva ca inlocuitor. Facand-o sa calatoreasca. A vazut Israelul, Grecia, Italia, Franta si banui ca mai urmeaza. Pasiunea asta descoperita la 65+ e si scumpa sa ii treaca ideile de cumparat prostii si ii deschide si mintea.
    Plus ca a ajutat si sa inceteze cu placa “Romania e cea mai faina tara din lume si romanii cei mai harnici ospitalieri etc”.
    Recomand cu tarie. Gasesti de la turism religios la foste glorii din vremea comunista pe care acum si le-ar permite (gen Karlovy Vary) si multe cu ghizi in romana.

  22. #62

    Scoase ( sau puse ) in context:
    “Choice depends on the freedom to choose”. “I think there are two ways in which people are controlled. First were frightened people and secondly demoralliezd. An educated, healthy and confident nation is harder to govern.”
    Tony Benn.
    Mare om, mare caracter!

    • #63

      Chit ca era socialist, il apreciez. Nu se mai fac asa politicieni.

  23. #64

    Raspunsul la intrebarea ta e, nu ii poti opri. Sunt batalii in viata pe care nu ai cum sa le castigi. Ce poti intelege e ca, pentru a evita sa risipesti timp, energie si nervi, ii lasi sa faca bors cat timp nu le e viata pusa in pericol sau nu ajung pe drumuri. Stiu, suna naspa, suna aiurea ca doar sunt parintii nostri, dar din experienta mea, ori ca investesti ore/zile de explicatii si cauti x strategii sa comunici in x feluri, ori ca ii lasi de capul lor, rezultatul e acelasi, diferenta e timpul, nervii si efortul tau depus. I-am scos pe ai mei din rahat de cateva ori cu ratele, le-am stins un credit, e ok, vor sa se bage iar fara sa inteleaga ca nu-si permit luxul asta. Vor sa se bage in ceva in care nu pot acoperi pe principiul “vedem noi cum rezolvam, ne vom descurca”, fara nimic concret.

    Din punctul meu de vedere, dupa sute de situatii si explicatii inutile si fara nici macar intr-un caz sa zic ca s-a rezolvat si ar exista o speranta, situatia sta in felul urmator “nu e treaba mea, voi stiti care va sunt planurile, faceti cum credeti eu nu ma bag indiferent de rezultat”.

    Ca si concluzie la care am ajuns e “lasa-i sa faca ce vor, nu ii poti opri, cateodata daca un lucru ii face fericit desi acel lucru e un gunoi, lasa-i sa fie fericiti pentru ca pentru ei e mai important asta decat sa cumpere ceva calitativ”. O ultima mentiune: de un lucru sa-i faci atenti, despre scheme gen “accidentul” sau alte tampenii sa semneze contracte si sa-i dea afara din casa.

  24. #65

    Erau sa-l pacaleasca pe tata niste baieti d-astia. Aceeasi schema.
    Era foarte incanta ca va slabi si va fi mai sanatos, urma sa primeasca un aparat cu care sa faca asta, dar nu stia cum se numeste firma care il produce, cum arata sau cum se numeste aparatul si cum functioneaza.
    El sustine ca s-a dus sa vorbeasca la telefon cand l-au prezentat, dar tot voia sa-l cumpere.

    M-am certat cu el doua ore intr-o noapte incercand sa-i demonstrez ca e teapa. Pana la urma, am gasit pe “analizele” lui programul din care au fost imprimate. Am downloadat programul si i-am printat si eu un set, tot asa, gratuit. Am gasit o stire cu cateva familii din Piatra Neamt tepuite prin mijloace similare. Tot nu era 100% convins.

    Stii ce a salvat situatia? Faptul ca nu a putut sa retraga mai mult de 3500 de lei dintr-un foc/pe zi de pe cardul lui.

    Se pare ca s-a suparat asa de tare ca nu a putut cumpara produsele incat s-a dus la banca respectiva si a facut scandal. Atat de urat a fost scandalul incat i s-a facut rau si a trebuit chemata salvarea sa-l ajute sa-si revina.

    El “castigase” la tombola, vezi domle, iar produsele erau cu reducere prin fonduri europene.

    Am intrebat un prieten care-i politist despre situatie si mi-a spus ca nu ii pot reclama pana cand nu fac achizitia, dar si atunci e complicat si dureaza mult. Din fericire, nu le-a mai cumparat, dar are destule MLM-uri si inventii pe care isi arunca banii.

    E prea tarziu sa-l conving ca ia teapa. A dat ~100 de lei pe o un bax cafea instant de la un MLM. Ii zice Sisel, evident ca e mega teapa si hotie. Cea mai mare teapa, insa, este o chestie numita ASEA. Acolo da ~150 euro pe luna pe un produs al carui ingrediente sunt sarea si apa. Atat. 150 de euro cutia. El pretinde ca a cumparat si pentru altii si i-a vindecat de cancer, iar acum aia nu ii dau banii.

    Mi-am propus sa dau un pumn in gura oricui (indiferent ca e mai masiv si mai puternic decat mine, poate fi si Zmarandescu) incearca sa imi vanda produse de genul asta. Incep cu un refuz politicos, dar la urmatoarea insistenta dau, cu toate riscurile de rigoare.

    • #66

      Al meu a cumparat masina de cusut singer. Trist este ca eram cu el cand a facut asta dar nu m-am prins exact ce face pana nu mi-a aratat achizitia…

  25. #67

    la mine am noroc de taica-meu care e sceptic si suficient de cu capul pe umeri sa nu puna botul la din astea, pe la inceputul anilor ’90 n-a fost fraierit nici de Caritas nici de niste prezentari Amway cand lumea era mai sensibila la gainarii din astea, asa ca am incredere in el ca ii fereste si pe bunici si pe mama.

  26. #68

    E la fel cu votul dat PSDului. Cum e cu încrederea părinților în copii a explicat zoso acum câteva luni. Așa îl aveam și eu pe tata, un dobitoc sinistru care nici wc-ul nu știa să-l folosească. Bine că și-a găsit pe alta și ne-a lăsat în pace.

    Ideea e că nu prea ai cum. Nu poți concura cu tehnicile de manipulare și marketingul lor decât dacă eventual ești un psiholog cu ani de experiență și studii in marketing internațional.

  27. #69

    Pff, am avut batai mari de cap cu subiectul asta. Eu si sora-mea nu stam in tara, si cand tata a fost efectiv pacalit de vreo 500 de euro, am incercat la telefon sa il ajutam sa isi recupereze banii, dar evident ca s-a transformat intr-o drama de familie in care el se simtea infantilizat. Si pe buna dreptate, doar nici noi nu ne-am fi dorit sa ne dojenim parintii, dar pentru noi parea o imensitate toata treaba.

    Fusese sunat la telefon si invitat la o prezentare, facut sa se simta special. In timpul prezentarii au anuntat ca unii participanti sunt “marii castigatori” al unui discount masiv la produsele lor revolutionare, care vor intra pe piata “in cateva luni”. Tata a fost unul dintre ghinionistii castigatori si nu intelegem nici azi cum l-au convins sa plateasca vreo 2500 de lei pe un set de oale penale si un aparat de masaj la picioare.

    Cea mai mare paguba nu e cea financiara, ci durerea ca parintii tai se transforma in victime sigure, ca (intotdeauna mult prea devreme) trebuie sa preiei rolul de protector, practic sa devii parintele parintilor tai. Din fericire pentru noi, s-a dovedit a fi doar o faza pentru tata, care si-a revenit la natura pragmatica, dar tot a fost un cenusiu glimpse into the future, totul intensificat de faptul ca e destul de greu sa sari in avion de pe o zi pe alta, si nu poti sa stii ce nu ti se zice la telefon cum ai putea observa daca ai fi acolo fizic 🙁

  28. #70

    Taica-miu era sa o comita si el cu o saltea de vreo 8000 lei. Era asa de incantat ca fusese tras la sorti si ca poate sa o cumpere. Am avut inspiratia sa il sun in momentul in care dadea un avans de 100 lei. Dupa lungi discutii la telefon cu el (eu in Bucuresti, el in Suceava), a mers si a renuntat, a recuperat si cei 100 lei. Dar si dupa vreo 2 saptamani era convins ca acea saltea era buna si isi merita banii.
    De la o varsta devin foarte incapatanati si le stiu pe toate.
    Din pacate, in romania, putini imbatranesc frumos

  29. Ai fost vreodata la o prezentare de Zepter? Doamne cat de misto e, cum stau ei pensionarii si lauda toata cratitile alea care costa cat trei pensii de ale lor (si care is cam de cacat if u ask me pen’ ca am si eu una, luata de mama). Am castigat chiar un polonic de paste la o prezentare din asta :))).

    …si stii ce e misto la Zepter – sistemul de cumparare. Te-ai gandit ca pleci cu oala acasa si dai banii in rate – nu, baiatu, dai frumos toate ratele si apoi primesti oala ( #pebune, platesti un an la o oala si o primesti dupa aia).

    • #72

      search arhiblog.ro:))

    • #73

      eu faza cu oale zepter n-am inteles-o niciodata, e o oala in plm, cu ce mai buna ca o oala noname de oriunde? adica da, poate e mai buna, dar nu imbunatateste cu nimic viata

    • #74

      e otel chirurgical, habar nu ai

  30. #75

    Eu ii tin sub control permanent, avertizandu-i sa nu puna botul la prostii. Au vazut si ei cazurile cu inselatorii cu metoda accidentul, dar ingeniozitatea hotilor e nelimitata. Ieri m-a sunat mama sa-i confirm ca i-am dat SMS sa-mi incarce cu 10euro pe cartela luata recent, eu avand abonament din 1999, niciodata nu am folosit cartela preplatita. Nu a crezut inselatoria, dar exista totusi posibilitatea… daca totusi aveam nevoie sa-mi incarce ea?

    Alta: mi-au zis acum ceteva luni ca vor sa-si cumpere un TV LCD, ca ala cu tub e cam dus si nu prea mai vad bine. Le-am cerut ce buget au, sa gasesc un optim. Deja cautasem modele cu receptie satelit, ca sunt la tara si au lighean Dolce, ma gandeam ca va fi mai usor sa foloseasca o singura telecomanda. Chiar ma gandeam sa car Samsungul meu cu aceasta caracteristica neexplorata de receptie satelit pana la tara, sa vad ca merge. In fine, pana sa ma hotarasc eu, desi convenisem ca le cumpar eu tv-ul din emag sau cel, sau de unde stiu eu mai bine si ei imi dau banii …. teapa: si-au luat un cacat de Vortex din Altex, la pret de Samsung F6400. Lasa mama, ca era greu sa vii cu el de la Bucuresti, am luat de aici de langa casa, tot tv LCD e, nu?

  31. #76

    Mai sunt si camatarii aia semi legali precum Provident la care faci un credit si ajungi sa platesti o dobanda de vreo cateva sute de ori la suta. Pentru unii pare simplu, cum cacat sa fii asa de fraier sa semnezi contractul ala? Dar pentru batrani nu.

    Eu in legatura cu asta si cu mizerii precum metoda accidentul am incercat sa vorbesc cu ai mei.

    • #77

      Ejti copil:)
      Nu ai vazut automatele alea de pe langa MegaImage, scanezi CI, semnezi hartia/scanezi hartia, iti dau banii.
      Nici macar nu o mai fac cu operator uman, pun un atomat de self service.
      Asta ar trebui sa ne spuna cat de educata e clientela imprumuturilor:))

  32. #78

    Well, sounds like ii place sa iti faca in ciuda (poate cum ii faceai si tu cand erai copil, ha), pentru ca insisti atat de mult, intentionat vrea sa iti arate ca nu ai dreptate, sa nu faca cum zici tu. De multe ori ne purtam cu parintii nostri cum s-au purtat ei cu noi cand eram copii si ei au reactii asemanatoare cu ale noastre. Fa asa/ fa pe dincolo/ iti spun ca e asa, eu stiu mai multe decat tine! Well, sa ne gandim cum ne purtam noi cand ei ne ziceau asa :)). Cu cat o sa ii facem sa se simta ca ei sunt prosti pe langa noi/stiu mai putine decat noi, cu atat nu vor face. Pentru ca atunci ar trebui sa recunoasca ca noi suntem mai destepti in anumite privinte si sa renunte la pozitia de suprematie cu care au fost educati cultural (parintele are intotdeauna dreptate). Si devine o lupta din care nimeni nu are de castigat, doar se pierde energie.
    La mine a functionat cu multa lauda si apreciere pentru ce facea bine si sa incetez sa o corectez la modul insistent si arogant. Si sa mai renunt la batalii, sa o mai las sa faca cum crede. Nu ne dam seama, dar de multe ori ii corectam in acelasi mod lipsit de iubire/autoritar cum o faceau ei. Daca nu lipsit de iubire, atunci intr-un mod in care intentia noastra buna, faptul ca tinem la ei si d-asta le spunem lucrurile astea, nu iese in evidenta.
    Nu poti sa castigi toate bataliile. Cateodata trebuie sa ii mai lasi sa fie cum vor ei sa fie, fara sa tii in tine/ sa te enervezi din cauza asta..

  33. #79

    tata a fost om care toata viata lui a fost in rand cu tehnologia, atat cat o permiteau banii si vremurile. si-a cumparat saltea impulser. 6000 de lei…

    • #80

      ti-e frica sa spui mai mult :))))))

      Atenționare oficiala! Orice încercare de compromitere a brandului Impulser prin asociere a acestuia cu produse de substituție sau prin postări de comentarii fără acoperire, ori bloguri gratuite in acest scop, vor fi sancționate dur. Brandul Impulser folosește tehnologie de ultima ora si investește sume uriașe in cercetare. Cetățenii de buna credința care sunt nemulțumiți de produsele noastre sau cred ca aparțin companiei Impulser sunt rugați sa ne contacteze prin e-mail la info@impulser.ro sau ne puteți apela telefonic, la numerele 0318 110 920 sau 021 233 9718. Va mulțumim ca ne respectați munca.

      Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorilor – telefon: 021 – 9551.

    • #81

      ce sa spun mai mult? o porcarie inutila care a costat cam de 6000 de ori mai mult decat a facea. l-a durut coloana cel putin la fel de tare si dupa ce aruncat echivalentul a 4 pensii pe mizeria aia. cel putin, la sfarsit, l-a sfarsitul ala final, intelegeti voi care, s-a pisat la propriu pe ea. nici macar nu mia pot s-o vand mai departe…

      desi impulser + berea bivolaru ar putea fi macar un slogan…

    • #82

      era o gluma

      astia care ii pacalesc pe batrani ar trebui spanzurati de coaie

  34. #83

    Daca reusesti sa ii convingi sa nu mai voteze PSD, sa nu se mai uite la A1 atunci restul vine de la sine.

  35. #84

    Din comentarii deduc ca exista si pensionari fericiti, cu pensii mari adica.

  36. #85

    “În mod logic, niciodată nu a ascultat ce i-am spus sau ce sfaturi i-am dat.”

    Pai aici s-a terminat discutia, nu poti. Daca logica proprie nu ii fereste, si nici nu au incredere in ce le spun copiii, e clar ca tu nu ai nici o influenta.

  37. #86

    Am nororc de faptul ca maica-mea pe aia de veneau pe la usa ii considera tigani iar pe astia cu reclamele ii considera hot. Toti sunt hoti….ce sa-i faci cand ai de luat un pumn de medicamente si un stimulator cardiac! Asta e! Dar aveam din parintii prietenilor care in anii cu Caritasul le spuneam sa isi bage banii in altceva si totusi au luat tealpa…si dupa aia tot nu s-au cumintit si au bagat la SOV si iar le spuneau ai lor sa-si scoata macar banii depusi…no si se mai si certau si acuzau copiii ca vor sa le fure banii. Cand au constatat ca totul e un balon de sapun, tatal unui amic a vrut sa-i dea banii fiului sa-i investeasca unde va dori acesta iar amicul i-a spus textual ca ce mai are poate sa si-i bage in cur ca el nu se mai baga…..
    Din pacate nu prea multi se apleaca la ce spun copiii ca deh…..”nu-mi dai tu mie sfaturi”. Sa ajungi sa-i ameninti ca nu-i mai ajuti? Nici asta nu-i o solutie! Si nu prea ai ce face nici astora cu teleshopping-urile. Vrei sa cumperi ? Ok! Nu doresti? Nu pui mana pe telefon! E simplu!

  38. #87

    Hai mă că nu se poate, mama mea, că tata s-a dus, nu a cumparat niciodată prostii de-astea. Când are nevoie de ceva, întotdeauna mă întreabă și îmi zice sa ii iau eu. E drept că nici nu se prea uită la tv, doar seara la știri și apoi adoarme la filme. Iși cheltuie banii pe excursii, are abonament la piscina. Din ce rămâne îi mai face bucurii nepoțelului și da pe utilități.

  39. #88

    La mine e mai grav:

    Taica-miu a bagat bani degeaba la toate “businessurile” gen Caritas, Delfinul si alte astfel de țepe. Practic e un fel de oracol pe invers: daca iti spune ca o investitie merita trebuie sa fugi ca dracu de tamaie. La Reader’s Digest ar fi trebuit sa-l faca actionar la cate carti (in rate) a luat. Momentul in care am vazut ultima ‘carte’ de 120 ron achizitionata si mi-a aratat victorios tinicheaua de CD player primit gratis mi-am dat seama ca e o lupta pierduta…Mai nou ma roaga sa-i imprumut bani ca a gasit o oferta…la un loc de veci “pe aleea principala”

  40. #89

    Si in USA se practica tepuirea batranilor, perfect legal atat timp cat persoana nu e declarata legal iresponsabila pe caz de boala, Alzheimer, etc. Un exemplu este aspiratorul Kirby, stiti acel aspirator de 2200 euro.
    Ei bine, sunt deja destule cazuri de batrani peste 80 de ani ce platesc 2700-3000$ pe un aspirator pe care nici macar nu-l pot plimba prin casa de greu ce e, sau nici macar nu-si amintesc ca l-au cumparat. Am citit povestea unor mostenitori ai unei batrane ce murise pe la 93 de ani si dupa vreo 3 luni de la inmormantare s-au trezit cu executorul peste ei sa dea banii, ca nu erau 3 facturi platite. Prin acte au gasit un contract semnat de batrana in urma cu 2 ani jumate, platise baba 30 de rate a cate 150$, adica 4500 dolari si inca mai avea de platit vreo 6 rate. Deci, 36*150=5400$, pentru un aspirator de 650$ pe Amazon.