Luați-vă un calculator și faceți un calcul simplu. Cât înseamnă, procentual, 10 oameni din 20 de milioane. După care calculați cât înseamnaă 150 de oameni din 1.5 miliarde, Ca să fie mai comprehensibil, puteți tăia un zero de la coadă, să vă dea 1 om la 2 milioane și 15 oameni la 150 de milioane. Vă spun eu, totuși, dacă nu aveți calculator, sunt 0.0000049999999999999996 și 0.000008823529411764705.

Primul calcul este bilanțul procentual al victimelor din românia la gripa banală, adică 10 oameni, raportat la populație. Al doilea este numărul victimelor de coronavirus, raportat tot la populație, dar cea a chinei.

Surprinzător, nu? Practic, conform matematicii, gripa normală ucide mai mulți oameni decât acest groaznic coronavirus fără leac. Și totuși, massmedia geme de știri, de alarme, de toate durerile. Și, ca orice om normal, te întrebi, pentru profitul cui?

Și dacă tot vorbim de profit bazat pe panica indusă de ingineriile sociale, să vorbim puțin despre Philips și Airly.
Acum câteva luni, pe la mijlocul anului trecut, am auzit prima oară de Airly. Ceva sistem de senzori care îți arată cât de groaznică este viața ta la oraș și cât de multă poluare în jurul tău.

SIncer să fiu, văzând atâtea shareuri de la prieteni, lună de lună, am picat, la început, în plasa nesiguranței induse, ba chiar am căutat mai adânc, am dat de situl lor, unde cereau imperios oameni care să pe pună senzorii prin toate localitățile, PENTRU O VIAȚĂ MAI BUNĂ, MEEEEN.

Doar că am aflat că, pentru a le da voie să pună senzori pe casa mea, nu trebuie decât să le plătesc 360 de euro plus 180 întreținere anual. Înțelegeți? Deci eu plăteam 360 de euro ca să cresc baza de senzori a companiei private Airly după care mai plăteam și 180 de euro întreținerea senzorului Airly.

Ok, mama a făcut un prost, așa e, dar nu atât de prost. Așa că am lăsat-o baltă, le-am arătat și prietenilor entuziasmați, ălora le-a căzut și lor falca, totul bine, m-am simțit învingător.

Doar că asaltul ăsta pe bani mulți nu a încetat. Brusc, de când a apărut Airly în peisaj, aerul din bucurești este incredibil de irespirabil, totul e îngrozitor, murim pe capete de cancere, avem nevoie de senzori, ce nu înțelegeți, ADUCEȚI SENZORI!! Năucii ăia de la declic, care schimbă lumea cu petiții online, au făcut chiar și o petiție!! Puneți senzori, că vine cancerul!!

Băi, puțea chestia asta de la distanță, zici că era groapa de gunoi de la Militari. Dar s-a spulberat rapid mirosul când am aflat că Philips, împreună cu Airly, au campanie în care îndeamnă lumea să doneze bani ca Airly să pună senzori și că oferă discounturi la achiziționarea de purificatoare de aer. Și s-a dus naibii toată acoperirea, tot cancerul, toată prosteala

E simplu, băieți. Când vedeți campanii de astea în care lumea e ambalată nebunește împotriva unui inamic, oricare ar fi el, dați-vă puțin înapoi și urmăriți puțin banii, de unde vin și unde se duc. În 100% din cazuri veți afla că de fapt totul e prosteală pe bani mulți și se încearcă și angrenarea banilor publici în joc.

Să ne înțelegem. Bucureștiul este poluat, a fost și va fi, ca orice altă capitală unde se strâng toți țăranii să vadă ce gust are pâinea albă. Măsuri trebuie luate, prima măsură fiind ejectarea țoapei cu sârmă-n cur de la primărie. Dar astea sunt măsuri care trebuie luate de noi, în folosul nostru și nu pentru spori vânzările philips de purificatoare de aer și a crește capitalizarea de piață a lui Airly, PE BANII FRAIERILOR aiuriți de campaniile rafinate de pe facebook și restul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

64 comentarii Adaugă comentariu

  1. www.libertatea.ro/stiri/philips-vrea-sa-vanda-divizia-de-electrocasnice-2867490

    Divizia de electrocasnice a Philips produce de la espressoare și purificatoare de aer la aspiratoare, epilatoare, aparate de ras, periuțe de dinți, friteuze, plite etc.

    Jur ca nu stiam ca pana ieri astia fac si purificatoare de aer.

  2. #2

    nu traiesti alaturi de noi, in oras, sa intelegi cum e

  3. #6

    fix la fel e si cu vaccinurile si cu legea vaccinarii. In tara unde spitalele misuna de bacterii si de gandaci, pute a malpraxis peste tot, se vrea o lege care sa vaccineze toti adultii si copiii obligatoriu. Normal ca fiindca va fi o actiune contra cronometru, nimeni nu va mai avea timp de licitatii, de controlul calitatii etc si din nou pentru bani se vor face miselii.

    Pentru cei care o dau pe aia ca va fi lege care sa apere abuzurile si cei care vor avea efecte adverse…doctorii vor spune asa cum spun si acum la orice le spui despre medicamente care duc la efecte secundare naspa: ” nu are cum” .

    • Eu zic sa o lasam mai usor cu prenandezul ca poate o sa avem nevoie de el sa lipim si niste incaltaminte. Nicaieri nu se vorbeste ca “se vrea o lege care sa vaccineze toti adultii si copiii obligatoriu”. Poate a copiilor. Si si acolo nu e o idee asa de rea cand ai Grupuri de Mamici pe FB si Olivia Stere care trateaza cancer cu ceai de musatel.
      Inchideti, va rog, coconpunctro.

    • #8

      legea spune clar vaccinare obligatorie atat pentru adulti, cat si pentru copii.

      Lege sustinuta de un medic/ministru al sanatatii care considera ca o cauza a autismului sunt parintii care merg in strainatate la munca…

    • Sursa: www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L216FS.pdf
      Capitolul II
      Regimul juridic al vaccinarii
      Art 13: Categoriile de vaccinari obligatorii sunt urmatoarele:
      a) … copiii
      b) vaccinari IMPUSA DE SITUATII EPIDEMIOLOGICE, care implica vaccinarea ca masura de interventie, in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare
      c) … personal medico-sanitar
      d) … personal din utilitati expus suplimentar la boli infectioase sau surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica.

      “vaccinari IMPUSA DE SITUATII EPIDEMIOLOGICE” !
      Nu o sa vina unu la coada la prenandez si o sa zica:
      – Domnule monciu, ia veniti sa va facem un vaccin asa degeaba ca acum ne permite legea.
      Daca nu intelegi de ce e buna obligativitatea vaccinarii in caz de situatii epidemiologice sau esti impotriva lor, sa te iei de mana cu Olivia Stere. Nu are rost sa iti explic cum sta treaba cu imunitatea de turma (herd immunity)

      Nota: Nu sustin ca legea L216/2017 e buna sau rea. Doar ca nu o sa alerge asistente pe strada cu vaccinuri obligatori pentru adulti de-ampoulets.

    • #10

      @UrsuPolar :
      Mereu apreciez cand cineva isi ia din timpul propriu sa demonteze diverse mituri prezentate cu aer de certitudini.
      Ce pot sa zic in afara de M-M-M-M-M-M-M-M-Monster KILL !

    • #11

      si eu mi am scos palaria…

  4. #12

    hahahaha! ce pornit era min mediu pe poluarea din capitala pe la inceputul anului.

    • #13

      se cheama lobby, se face la nivel guvernamental, felicitari consultantilor Philips

  5. #14

    Eu ma bazez pe succesul campaniei. Daca vreo 2-300k bucuresteni isi cumpara purificatoare si le baga in priza nici nu mai avem nevoie de primar sau de copaci, se curata aerul din tot orasul prin crowdfunding.
    Stiu, o sa ziceti ca sunt prost, ca oamenii aia purifica aerul numai la ei in apartament.. Dar dupa un timp nu trebuie sa deschida si ei geamurile? Aerul pur iese, aerul stricat intra, incet incet se curata tot orasul.
    N-are cum sa faca fata Iridex la 300 de mii de purificatoare de calitate!

  6. #15

    Este drept ca virusii de gripa cunoscuti luati la un loc fac mult mai multe victime decat corona virus. Dar totusi de ce medicii se tem si de ce media face un caz major legat de corona virus?
    Fiindca fiind un virus nou nu exista un vaccin pentru acesta iar oamenii nu au codul genetic in sistemul imunitar pentru a lupta cu noul virus.
    Pentru virusul comun de gripa cat si pentru alti virusi de gripa avem vaccin dar si oameni imunizati la acestia prin faptul ca or trecut cu bine de imbolnavire iar sistemul imunitar o invatat sa-i combata.
    Un virus nou scapat de sub control poate duce la o pandemie cu zeci pana la sute de milioane de infectati, sute de mii pana milioane de morti.
    Cel mai grav intr-o pandemie este intreruperea sistemului, serviciilor publice, caderi ale economiilor, etc.

    • Cel mai grav intr-o pandemie este ca pot muri milioane de oameni. Daca SARS-ul s-ar fi imprastiat ca gripa sezoniera ar fi fost probabil zeci de milioane

    • #17

      Buuu.. codul genetic il avem toti, altfel ar fi nasol oricum

      Un virus nou ‘scapat de sub control’ poate duce la o pandemie daca se indeplinesc perfect (pentru el) vreo 5 conditii esentiale. Surpriza, foarte rar se intampla asta.

      A mai luat si 17 smiley muguruza asta alarmista. Parca e traducere din wikipedia

  7. #18

    oricine isi poate lua purificator de aer de la orice firma, nu neaparat de la philips, philips si airly doar exploateaza o frica, bravo lor, firme destepte care vor sa faca un ban, pe de alta parte, daca vrei sa verifici calitatea aerului in B prin aplicatia oficiala, iit este imposibil, pentru ca, bineinteles, statul nu vrea sa stim cu totii, imbecili sau genii, cat de poluat este aerul de fapt

    • #19

      e foarte posibil sa nu fi inteles textul, recomand o recitire si daca tot la concluzia asta ajungi, da share unui prieten cu minim 12 clase facute inainte de 2000

    • #20

      Mda. Asta e genul de arsura dupa care iau trei generatii bicarbonat…..

    • #21

      O frica umflată si finanțată de phulips si harly, apoi fraierul plateste pentru pulificatoare si senzoane, fie direct fie poate infirect. Cine stie ce-i trece prin cap/tâțe lu firea si cumpara si ea din banii nostri!

      Bonus ar fi ca niste gunoaie sa fie arse sau niste filtre sa nu fie folosite de firme pentru ca aerul sa fie mai poluat! Sau mai fain ar fi ca poluarea sa fie facuta automat de sotft sau dela cenrru!

      Bravo lor!

  8. #22

    ”e doar o gripă bro”
    ”gripa banala ucide mult mai multi”
    Între timp, carantină pentru vreo 50mil de oameni, granițe închise, orașe și sate blocate.
    E a 2a cea mai mare carantină din istorie după cea pentru ciuma bubonică de la 1300.
    Spitale construite peste noapte, armată pe străzi, oameni baricadați în case din exterior, sunt doar muci nu mai fiți alarmiști.
    Au murit mai multi oameni mușcați de câini sau ceva de genu nu?

    www.youtube.com/watch?v=4TCTP0dpRAs
    șterge linkul dacă vrei, dar nu mai vorbiți fără să știți.

    • #23

      Good’ ol’ Captain Trips.

      Ba, nu stiu despre voi, dar daca eu incep sa visez o babuta care canta la chitara langa un lan de porumb, ma duc….

    • #24

      Dar ce convenabil a aparut criza asta fix cand se incingeau spiritele in Hong Kong! Acolo sa vezi blocada, acolo sa vezi pierderi de vieti omenesti…

      Pe cat vrei sa pui pariu ca multe viitoare victime din Hong Kong ale virusului erau deja in atentia “organelor”?

    • #25

      alt wikipedia, de data asta cu date exacte despre carantina din 1300

      de unde rasariti ?

  9. #26

    @cetin le-am pus si eu aceeași întrebare anu’ trecut. Când am văzut nota le-am urat sănătate și… Continuarea o cunoști.
    Un senzor care știe 2.5 și 10 (ca nu măsoară NOx, SOx sau O3) e vreo 20$. Restu’ de componente vreo 50.

    Mi-am luat un Mi 2H ca să fie pentru când bate vântul dinspre Militari Ghetou.

  10. #27

    E un grafic in stanga jos, mie imi aduce aminte de o exponentiala…

    gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  11. #28

    de 360 de euro iti iei vreo 18 ghivece cu limba-soacrei ( printre cele mai bune plante pentru filtrarea aerului) :)).
    Avantajele buruienilor mentionate : oxigeneaza , filtreaza aerul , pastreaza umiditate ideala in casa, nu consuma curent.

    • #29

      limba soacrei:)))) am ras:)))

    • #30

      dacă nu mă înșel foarte tare e un fel de cactus. niște frunte luungi, cu țepi. 🙂
      aș încerca așa ceva dacă n-aș fi 100% sigură că aș ucide bietele plante. am decis că eu altă crimă nu mai fac.
      am primit cadou un ”pomișor” din ceva lichen, aparent o chestie la modă, cică și ăsta filtrează aerul, captează mirosurile, chestii. e un ceva mai mult sau mai puțin mort. nici ăsta nu se simte foarte bine. 🙁

      cică să-l țin în baie, că-și revine de la aburi. n-a prea mers. 🙁

    • #31

      e de aia cu tepi?

  12. #32

    Poluarea exista de mult. Singura diferenta e ca acum exista retele de senzori (destul de) accesibile publicului larg: airly, luftdaten.info, uradmonitor.com. De remarcat ca, atunci cand toate aceste retele independente arata aceleasi depasiri uriase ale poluarii cu particule, pentru statiile operate de statul roman totul e OK.

    Toti senzorii acestia sunt la fel de imprecisi: 10% precizie, 15ug/mc pentru valori masurate sub 100ug/mc. Deci nu va speriati daca vedeti 35ug/mc de PM2.5 iar limita legala e de 20. Daca vedeti valori gen 500ug/mc, e nashpa.

    Umiditatea mare afecteaza si ea senzorii, peste 80% – 90% umiditate apar erori de masurare. Nu credeti tot ce arata senzorii daca afara e ceata de trebuie sa-ntorci câinele.

    Toti senzorii au durata limitata de viata – la doi-trei ani trebuie inlocuit senzorul de particule.

    In particular Airly foloseste conexiune celulara, nu WiFi – deci costuri mai mari. In plus, detinatorul senzorului Airly se poate trece la “sponsor”, cu logo si link catre site-ul propriu din aplicatia Airly.

    Daca vreti sa va luati purificator de aer, interesati-va sa nu emane ozon. Ozonul in spatii inchise face mai mult rau decat bine.

    • #33

      In mare corect, doar ca majoritatea senzorilor din purificatoare si chestii ieftine sunt pe baza de laser si au durata de viata mare (peste 5 ani). Din cauza asta si masoara balarii, pentru ca fac doar o aproximare. Eroarea este de +-15ug, dar statistic daca ai mai multi senzori care iti arata peste limita legala (ceea ce se intampla in Bucuresti, Brasov, etc.), cam au dreptate.

      Nu inteleg insa de ce goana dupa senzori, de parca daca sunt pe toti stalpii dispare poluarea. Nu de senzori se duce lipsa in orase…

    • #34

      Senzorii ajuta la constientizarea problemei. Pana sa apara retelele independente de masurarea calitatii aerului era greu de cuantificat poluarea. In plus, datele adunate de senzori pot fi folosite pentru identificarea poluatorilor, impreuna cu date despre vant, etc. Cu cat sunt mai multi senzori, cu atat e mai usor sa vezi de unde vine problema.
      O chestie interesanta de urmarit aici: daca poluarea e produsa in special de trafic, ar trebui sa se observe o corelatie intre datele de la senzori si varfurile de trafic.

    • #35

      s-a observat. a scris cineva, dar am uitat. dupa 20 decembrie, senzorii erau toti pe verde.

  13. #36

    Pe de alta parte inteleg ca si statul in 2020 ar trebui sa aibe ceva senzori. Multi zic ca ori sunt pusi in locatii bine alese-gen in parcuri- ori sunt special oprite totul cica ptr a nu fi in infringment ptr poluare de la UE.
    Totul a inceput cand a publicat HN un articol cu valorile de pe Airly in weekend in timpul noptii arata poluare si lumea a sarit ca probabil se ard deseuri ca in weekend nu-s masini. Eu de atunci sunt cam pus pe ganduri, cand ii duc peastia mici la gradinita dimineata in multe zile miroase a fum si am inceput sa deschid Airly si se cam confirma. E adevarat cand ma indepartez de bloc, parca se duce mirosul, ori ca-s tarani la mine aici care or avea centrale pe lemne, ori ma obisnuiesc cu mirosul.

    Dar era stirea aia ca tine Firea sa se faca incinerator in Bucuresti. Mai e si stirea aia a lui Tolontan, ca toate tarile trimit deseuri acum in Romanica via mafia italiana, dar daca ar fi neadevarata de ce plm vrea Firea(care se vrea reales primar in 2020) sa faca incinerator in Buc?

    Poate ca ne speriem ca ne baga astia de la Airly mana in buzunar si se fac oameni pe inca 20 de senzori+mentenanta si ajungem cu coverageu cat alte tarii din UE si facem jocul unora ca.
    Eu zic ca e bine ca e lumea mai aware si ca poate se pune presiune pe primarie daca la statiile alea de stat totul arata ca e pe verde. Poate o sa se faca si un parc nou, sau altceva decat taiat copaci ptr betonat spatii de parcare.
    PS:
    Weekendul trecut am lasat geamul de la baie deschis si era toata baia miros de ars. M-am dus si in balcon pe alta parte a blocului si la fel. Aparent pe Airly era rosu tot Bucurestiul.
    Zic ca daca aflam ca erau unii care ardeau deseuri si totul a pornit de la unii care au publicat niste date de pe Airly(ptr ca n-avea alternativa de unde) Bucurestiul iese in castig. All in all, e bine sa fie presiune pe ei sa faca ceva si vizavi de poluare, si e nevoie de altceva decat statiile “de stat” care arata ca suntem in Alpi.

    • #37

      Nu vreau sa te dezamagesc, dar senzorii “de stat” sunt acum pe Airly (de vreo 10 zile). Si arata tot poluare.

  14. #38

    Boss, daca nu ma insel, exista un fel de business, daca cumperi senzorii aia poti sa iti promovezi afacerea la ei pe site. Acum daca se merita sau nu habar n-am, probabil ca nu, dar poate gasesti unul care chiar a facut asa ceva ca sa ne spuna ce si cum!

  15. No offense, dar nu mi se pare OK calculul.
    Nu trebuie sa raportam numarul de victime la numarul total al populatiei, ci la numarul total de oameni infectati.

    10 victime la 20MIL oameni inseamna 0.0000005. Dar nu s-au imbolnavit toti, ci -sa zicem- doar 100.000. Asta inseamna o mortalitate de 0.0001
    Daca ai 150 de victime de coronavirus la aceiasi 100.000 infectati , rata de mortaliate e de 0.0015, deci altfel sta treaba

    Ca si cum as avea un caine care musca toti postasii care intra la mine in curte. Pana acum i-a muscat pe toti 3, deci rata de agresiune e de 100%. Dar daca ma raportez la toti postasii din tara, cainele meu e un inger care n-ar rani nici un fluture….

    • #40

      nu exista nicio data in romania despre numarul de oameni infectati cu gripa. nu ai facut decat sa muti calculul in curtea ta. dar daca sunt doar 1000 infectati si au murit 10, cum suna?

    • Sunt total de acord. Ziceam doar ca nu e corect sa raportam la totalul populatiei pentru ca sigur nu s-au imbolnavit toti… 🙂

    • #42

      bine, e evident o extrapolare exagerata. zic doar că e bine sa gândim un pic

    • True dat. Si daca tot sunt aici, pot sa ofer o explicatie si pentru sumele alea colosale de instalare si “mentenanta”.
      Nu sariti si dati cu paru, nu zic ca e ok sau ca nu exista alternative sau ceva, e doar un scenariu.Datele de la senzori se tin intr-o baza de date. Daca baza aia e una gen Oracle, IBM sau alt mare vendor, baza aia costa enorm si sa o cumpere si sa o intretina. Si ei isi descarca evident costurile pe clienti. (source:work)

      Din nou, e doar o posibilitate

    • #44

      Da, raportezi doar la numarul de oameni infectati, dar trebuie sa mai iei in considerare macar un parametru, si anume viteza (usurinta) de propagare. Pentru ca, sa zicem, virusul A care omoara 1/10 din cei infectati, dar care se transmite foarte usor de la o persoana la alta, este mai periculus decat virusul B, care omoara 1/1 (100%) dar care se transmite foarte greu.

    • #45

      Raportarea WHO e tot pe populatie infectata. Sunt niste statistici pe MERS si SARS in comparatie cu asta din China. E aiureala raportarea pe total populatie, pur si simplu irelevant, poate doar sa mergi pe populatie totala in zona afecatata.
      Btw, ma gandesc cat de tare e India care recomanda la nivel de guvern tratarea cu suplimente alimentare. Acolo cred ca sunt sanse mai mari sa moara coronavirusul de la cata mizerie e sau il omoara localnicii cu pietre

  16. #46

    Mecanismul e impecabil descris, o să salvez articolul. Ideea e că și argumentația lui SerbanToader de mai ‘nainte stă în picioare destul de bine. Adică în acest caz particular s-ar putea, pe lângă lobby-ul unora și altora dintre producători și moralpanicul 🙂 aferent, să fie și ceva serios. Să nu aruncăm apa din copaie cu tot cu copil.

  17. #47

    Dacă senzorii ăia sunt ca detectorul meu de gaz care detectează orice numa’ gaz, nu … Am un detector de gaz, fiind obligat să-l montez, care reacţionează la o oală mai mare pe aragaz dar nu a simţit gazul care ieşea pe la racordul aragazului prost făcut până când au venit cu verificarea băieţii şi au găsit beleaua.
    E campanie electorală şi asta cu poluarea că primaru’ nu a făcut nimic pică frumos.
    Mă hlizeam cu poluarea din Bucureşti şi că ce probleme aveţi pe acolo da’ la mine, aicişa la sat, mă omoară ăia cu casele care ard cărbune în centrale sau sobe direct şi foarte direct, termocentrala care este la 2 km. Bine, noi nu suntem 2 milioane ca în Bucureşti nu avem senzori dar avem locuri în cimitir berechet

    • #48

      ăla pe care mi l-au montat mie cică ar fi mai bun. că auzisem și eu povești cu reacționat la oțet, vin/țuică fiert(ă) și am întrebat. n-a reacționat la așa ceva, în schimb, la o vecină, a reacționat la spray de gândaci pulverizat la nivelul podelei (detectorul fiind poziționat aproape de tavan). s-a lăsat cu circotecă și tămbălău, gazul oprit în juma’ de bloc pt aproape 2 săptămâni… n-a fost amuzant.

    • #49

      @ Ady-P, aia zic. Am lucrat 25 de ani cu detectoare de metan în minerit şi ştiu de câţi factori depind acurateţea măsurătorilor începând de la camerele de ardere, acumulatori , electronică… verificări şi revizii anuale obligatorii făcute de personal autorizat care e pe bani serioşi. Detectoarele din comerţ pentru casnici de gaz, fum, foc, sunt o glumă proastă.

  18. #50

    Dacă se-ntorc 1 miliard de chinezi cu roțile-n sus, io nu văd o problemă-n asta. Ba plusez și cu 1 miliard de indieni. Națiile astea n-au făcut nimic concret și palpabil în ultima mie de ani…

    • Cu exceptia calculatorului sau telefonului de pe care scrii acest comentariu, si a hainelor cu care esti imbracat :))

    • #52

      Corect, spre deosebire de români…

    • #53

      Ia zi tu ce ai favut in viata asta demn de menționat?!

    • #54

      sau a hârtiei sau a prafului de pușcă…..

      @Maithun, preia comanda te rog, cultura mea e o glumă mai degrabă proastă. 🙂

    • #55

      Ok, să moară toți zici tu. Tu duci tu să îi îngropi?

  19. #56

    Nu stiu ce calculezi acolo dar sigur nu are treaba cu realitatea.

    Rata de mortalitatea a unei boli se calculeaza ca numarul de morti / numarul de oameni afectati de boala:
    en.wikipedia.org/wiki/Case_fatality_rate

    Brusc cifrele devin mai alarmante. Pana in acest moment rata de mortalitate este de 2%. Ia sa vedem cine a mai avut 2% procent de mortalitate: en.wikipedia.org/wiki/Influenza_pandemic#Influenza_pandemics

    Si ca curiozitate ce mortalitate crezi ca are gripa in Romania ?

    • #57

      Ar mai fi inca ceva, cei in “stare critica” (ei zic 1-2000) sunt de fapt bolnavi ventilati mecanic. Am vazut ca si canadienii au sarit cu cifre ca de fapt ar fi cateva zeci de mii infectati deja, pe baza unor modele epidemiologice.
      Dupa parerea mea China e printre singurele tari capabile sa tina o asa epidemie in frau, nu pentru ca e comunista , ci pentru ca are o populatie ascultatoare fata de autoritati (alte tari ar fi Japonia,Korea, Singapore).
      Daca indienii sunt loviti de ghinion si se declanseaza acolo …. multe condoleante lor … era o poza cu triajul calatorilor ce soseau in India, asistentele purtau camasi cu maneca scurta, cu masca pe fata din aia simpla….

  20. #58

    Că veni vorba de pandemia momentului, țin să vă spun că românii (unii, mulți) sunt niște paranoici fără coaie și xenofobi. Grație ocupației de nișă pe care o practic, intru zilnic în contact cu 10-15 chinezi. Marți, când ajung la birou, madam M. (o arivistă muistă care o freacă toată ziua și se crede mare doamnă) fremăta îngrijorată pe sub o mască pusă câș. Idem o altă donșoară, care e ok și o înțeleg oarecum, e însărcinată. Dă-i priviri piezișe, palpitații, îndemnuri și semi-țipete. Că să fac eu ceva. Că să pun un afiș. Întâmplarea a făcut că primisem un teanc de acte la tradus, printre care două legalizate în China, la un notar din, bingo, orașul Wuhan, provincia Hubei. Am lipit un post-it mare sub „Wuhan” și am desenat o săgeată bine țintită, după care am chemat un coleg și i-am zis să-mi facă și mie alea. A încremenit palid. După aia toată ziua, de fiecare dată când aveam ocazia, mai luam câte un pix de pe vreun birou și îl puneam tacticos la loc. Privirile și grimasele transmiteau la unison același mesaj: eu sunt Moartea și o s-o mierlească toți din cauza mea. Mă mir că n-au dat comandă de colivă. Miercuri au dispărut măștile și a apărut un clondir de dezinfectant de mâini. O idee bună, aplicată însă cu sârg paranoid. Puneau mâna pe o foaie – dezinfecție. Scoteau o factură – dezinfecție. Zbura o cioară pe afară – dezinfecție. Mi-am suflat eu nasul – mega serie de dezinfecții. Cu titlu informativ, și eu mă spăl mult mai des pe mâini și evit să-mi ating fața, dar nu la fiecare 30 de secunde.
    Cea mai tare fază am auzit-o de la un chinez. O familie prietenă care stă într-un bloc pe la Obor (sunt în România de jdemii de ani, n-au mai fost în China de nu știu când, n-au nicio treabă cu Hubeiul) s-au trezit, pesemne în urma unei acțiuni de desant a pensionărimii din bloc, cu ușa mânjită nu doar cu soluție dezinfectantă, dar și cu ceva căcaturi în care probabil au pus acid, că era ușa futută. Vă dați seama că dacă izbucnește holera în Vaslui și vă prinde careva prin București fie și cu un infim accent moldav v-o cam luați, right? În fine, pentru liniștea dumneavoastră sufletească, în dragoane nu cred că sunt hubeiezi, grosul comercianților sunt din Zhejiang, Jiangsu și Fujian. Veți găsi însă wuhanezi la Huawei, deci nu mai stați, cordon sanitar ca la abatoare și, firește, ruguri și furci pregătite din timp. Iar acum, un bonus literar:

    „Prin urmare, Moș Teacă se puse de dimineață în fruntea companiei și porni la drum. În tot parcursul el era foarte grav, mergea cu sabia scoasă chiar și prin păduri și n-a lăsat deloc pe soldați să meargă-n pas de voie, pentru că „nu să știe de unde poat’ să iasă un supirior”. Numai din când în când oprea trupa, îi dădea „pe loc repaoz” și înghițea câte o dușcă de rachiu.

    Când ajunse pe malul Prutului, comandă oprirea și ținu companiei un discurs foarte interesant și foarte solemn:

    — Ofițeri, subofițeri, caporali și soldați! Comănduirea pieții a dat ordin pă cum ca să venim să apărăm țara împotriva vrășmașului nostru comun, epizotia. Epizotia este foarte primejdioasă și să arată mai cu samă la dobitoace.

    — Trăiți, don căpitan, întrebă furierul, da’ pă ce o cunoaștem noi care-i aia?

    — Nu vorbi, răcane! S-o cunoști, că de-aia ești soldat! Dacă n-oi cunoaște eu pă vrășmaș, atunci pă cine să cunosc? Pă tata? Epizotia vine mai ales vara, din cauză că atunci, fiind căldurile mari, santinelele are obicei să doarmă la post. Să nu dormiți în gheretă, leat, că aveți a face cu mine: vine epizotia și ne omoară pă toți. Să dea dracu să vie epizotia să ne omoare, că vă arăt eu! Vă gonesc și mort la pluton de pedeapsă!

    — Trăiți, don căpitan, pă malu Prutului nu suntără gherete…

    — Ei, și?! Vrei să fie?! Vrei să dormi în gheretă, hai?! Patru zile sala dă poliție pentru călcare dă orden! Las, că ți-arăt eu! Pă urmă, să știți: soldatul este dator să nu dea voie la nimeni să vie de dincolo fără bilet de voie și fără să cunoască consemnu. Dacă vezi că vine la tine o vită, îi ceri parola. N-o știe? Nu-i dai voie să treacă… Acuma să-mi arăți tu, Gheorghe Neculai, cum ai să faci când îi fi de santinelă. Prepune că eu sunt o vită bolnavă. Oprește-mă cum ți-am spus eu.

    — Și Moș Teacă vine spre soldat. Soldatul stă pe loc.

    — Așa te-am învățat eu, mă?! Las, că-ți arăt eu! Patru zile pluton dă pedeapsă! Să vie altu! Vasile Ion, oprește-mă tu!

    — Și Moș Teacă se apropie. Soldatul ia arma la mână și-ncepe a striga:

    — Cine eee? Cine eee? Cine?!

    — Vită! răspunde Moș Teacă.

    — Ce fel de vită? Bolnavă ori sănătoasă?

    — Bolnavă.

    — Apoi, vită bolnavă, stăi! Căprar dă gardă, vin dă recunoaște o vită bolnavă!”

  21. #59

    Ce nemernici. Ma gandeam ca prea dintr-o data apar stiri cu poluare, cancer, dpf la masini, mor copii masini vechi, white walkers, Thanos cu manusa(fugiti !!! vb lui Micutu). Nu avea cum sa fie dintr-o data o “desteptare nationala” fara interese. Bine ca le scoateti in evidenta.

  22. #60

    150 morti si 9k de infectati a raportat Partidul Comunist Chinez,care stim toti cu cita transparenta spune ce se intimpla prin China.Dumnezeu stie citi or fi,de fapt.Imi aduc aminte perfect de accidentul nuclear de la Cernobil-PC al URSS doar ca nu raporta ca pe locul defunctei centrale rasarise o oaza de verdeata,iar locuitorii trageau cu putere in piept ozonul imbelsugat…evident,multumind din inima Partidului…

    • #61

      locuitorii trageau cu putere in piept ozonul imbelsugat…evident,multumind din inima Partidului…

      am murit:)))))))))))))))))

  23. #62

    Faptul ca-s multi in China,deci procentul e mic,nu ajuta,dimpotriva,complica propagarea virusului.Pentru ca densitatea populatiei e mare.Acum citeva luni aparuse ciuma prin Mongolia,de la aia care mincasera ficatei de marmota la micul dejun.S-a stins rapid,e normal,Mongolia e mai intinsa decit toata Europa si are populatie de 4 milioane,2 locuitori pe kmp,traind in comunitati mici separate de sute de km intre ele.In schimb,doar Wuhan are 11 milioane locuitori,majoritatea traind la bloc.Apoi,e Anul Nou chinezesc,cind are loc cea mai mare migratie din lume-sute de milioane de chinezi se plimba prin toata tara,dintr-un capat in altul.Asta face virusul asta f periculos,nu numarul ( inca) mic de victime.Mai nou,virusul a trecut muntii,in India-acolo-i marea problema-dezordine,mizerie,aglomeratie,saracie,defecat pe strazi,etc…

  24. Drept la replica ?

    Hello everyone, multumim pentru interes. Ma numesc Alexandru Radulescu si reprezint Airly in Romania.

    Ca sa evitam confuziile voiam sa clarific: senzorii se pot conecta si pe WiFi sau LoRa, dar conexiunea prin GSM este cea mai reliable momentan si costurile pentru cartele IoT valabile global nu sunt foarte ridicate, planurile fiind emise pe 5-10 ani nu lunar, iar device-urile nu au volum mare de date.

    Pentru umiditate au fost facute teste si, cum pe langa PM avem detectie de temperatura si umiditate, se poate face o corectie automata pentru a ne asigura ca datele sunt reliable si in zilele cu umiditate mare – ca si o statie nationala.

    Mentenanta presupune atat platforma ce urmareste, calibreaza si stocheaza datele senzorilor, serverele si costurile cu hartile folosite, dar si mentenanta si garantie extinsa – in caz ca un senzor nu mai transmite date in parametrii normali de functionare este reparat sau schimbat fara nici un cost suplimentar, aspect important mai ales la senzorii cu detectie de gaz. Deci cat platesti mentenanta, senzorul merge la parametrii optimi forever.

    Cei din Franta, care au deja mai multe retele independente si o autoritate care gestioneaza colaborarea cu statul organizeaza o competitie anuala in care sunt testati mai multe tipuri de senzori. Senzorul Airly de particule a iesit pe locul 1 la categoria de senzori pentru exterior, au zis ca nu e scump, chiar accesibil si cu performante bune pe PM2.5 si PM10, si foarte bune pe PM1 – www.airlab.solutions/sites/default/files/presse/CP_MicrocapteurAIRLAB_EN.pdf

    E oricum rezistent, duce de la -30 de grade la +60 de grade.

    Ca exemplu personal, cum am ajuns sa colaborez cu Airly – am vazut ca lumea se plange de mirosuri insuportabile in comuna Berceni, de la groapa de gunoi Vidra. Si mi-am zis ca daca se duc la autoritati si zic dar ca miroase, autoritile zic ba nu, ca am masurat noi si e ok, si cu asta basta. Am strans bani in comuna prin Bursa Binelui si am luat senzorul si am aratat ca pentru Hidrogen Sulfurat (nasty stuff) limita legala e 8 mictrograme a la long, si acolo sunt cam 50 tot timpul, cu zile rele de aproape 400.

    Apoi cei de la Airly au zis, hey, ce idee buna, oamenii vor sa cumpere senzori, dar pretul nostru li se pare mare, hai sa facem o reducere si sa le oferim posibilitatea sa doneze, ca putin cate putin sa punem mai multi senzori – si uite ca au donat sau cumparat cam 500 de oameni sau ~ 50.000 lei, si cu ajutorul Philips care mai sponsoriza un senzor la fiecare cumparat sau achizitionat din donatii, avem o extindere a retelei (create initial de Philips in 2018 integral din contributia lor) momentan 45 de senzori, in 10 orase.

    Daca intrii pe grupurile de Ploiesti, Brasov (mai poluat ca Bucurestiul), Iasi si alte localitati minunate unde industria isi face de cap, o sa vezi oameni chiar disperati de faptul ca nu mai pot sa deschida geamul – Trebuie sa stiti masinile nu sunt inamicul numarul 1, ci doar impinse in fata sa nu ne uitam la industrie.

    Acum sa va povestesc pe bune care e treaba cu purificatoarele, eu aveam un model basic de la Philips inainte de toata aventura asta #RomaniaRespira, dar nu eram inca la curent cu pericolele poluarii, si il foloseam selectiv, nestiind cam cat tine un filtru, ii dadeam drumul o ora seara si gata. Chestia misto la Philips e ca te ajuta cu awareness-ul, mai mult deca o luminita colorata, iti arata si numarul de particule PM2.5 in micrograme, si deja dupa cateva folosiri iti dai seama daca ai dat cu aspiratorul bine sau doar de forma.
    Cel mai socat am fost in doua ocazii: abia aspirasem cu 2 zile in urma si credeam ca e aer de Elvetia in casa. Pornesc purificatorul si incepe sa se uite rosu la fata la mine, aratand 200ug/mc. Daca nu-l aveam, fimiu dormea in aer de Beijing. Dupa 10-15 minute de purificare, a fost ok sa doarma acolo.
    Acum mai am unul, model 2020, un fel de Terminator cu misiunea sa pape toate PM-urile, alergenii si sa ajute si cu ceva compusi organici volatili (pe care ii detecteaza). Am observat ca daca bate soarele pe parchet/mobila sau apa din tevile de la centrala e prea calda, incepe sa arate un nivel mai ridicat de COV – probabil adezivul din parchet si PAL.
    Cel mai enervant e cand las purificatoarele seara, aer curat, merg pe sleep mode, nici nu le auzi si vine dimineata cand, ca tot omul, ‘aerisesti’ si cum deschizi geamul, cel putin la mine in Aparatori, sare nivelul de la 4-5 ug/m3 la 90.

    Ca ultima idee, ca sa ajunga apa calaie la cei racordati la RADET, prin tevile minunate, se baga apa de adaos, care mai colmateaza elementul de incalzire, si baietii ii dau forja. E documentat de stat ca CET-urile emit de 2-3 ori limita legala pe gaz, ca deh, au 60 de ani deja, si abia peste 9-10 luni zic ei ca le rezolva (oare?). Si cand populatia iubitoare de centrale pe gaz cu esapamentul (canceigen) la fereastra porneste caldura proprie si personala ghiciti ce, nu mai au baietii de la CET-uri ‘sange in instalatie’, si baga pacura (crude oil parca ii zice), e si atunci se dau toate peste cap, zici ca Bucuresti-ul e in Australia in sezon de foc – noaptea cand nu e trafic e un aer afara la nivel, denumit de Airly – Airmagedon !

    Airly din Polonia sa stiti ca nu a pornit de la niste afaceristi care vor sa vanda pielea ursului din padure, ci de la niste studenti, doctoranzi ce-i drept, care voiau sa vada daca la un maraton vor respira aer curat sau poluat, si cum nu prea erau senzori, si statiile nationale, ca la noi erau prin padure, si-au facut singuri senzorii, pe care populatia apoi i-a cerut si au ajuns pe la 3000 de senzori instalati.

    Este clar ca si la noi e nevoie atat de statii nationale, daca mai taiem brazii care le flancheaza, cat si de niste microsenzori, ca nu poti sa pui containere cu statii nationale la fiecare kilometru. Si poate isi da lumea seama ca aia 11.000 de litrii pe zi respirati ii pot afecta, daca sunt plini de particule microscopice care nu ajung doar in plamani, ci trec de membrana si ajung in sange unde se depun pe organe sau in creier unde mai sar din schema niste neuroni, un fel de semi-Alzheimer pentru copii, adulti si batrani.

    Am adoptat si eu stilul canalului, si m-am exprimat mai plastic, sper ca intelegeti mesajul, puteti sa cautati articole despre corelatia dintre poluare si inteligenta, cancer, accidente vasculare si altele.
    Noua ne zic oamenii ca ii ajuta aplicatia, de exemplu cineva imi zicea ca abia cand a avut aplicatia pe telefon cu notificarile pornite, a facut legatura dintre poluare si dermatita atopica a copilului – se declansa doar la poluare mare. Si imi mai scriu oameni din toata tara cu gropi de gunoi facute langa case, combinate, halde de steril radioactiv sau toxic, e vestul salbatic.
    Cand pui un senzor #acolo, incepe lumea din zona sa isi dea seama, si poate incep si sa ceara o schimbare sau se apuca si mai planteaza un pom.

    Eu personal am ceva boala cronica cu inflamatie in corp, daca stau la aer mai curat, nu mai ma doare nimic. Cum vin in Bucuresti, probabil ghidusii de PM2,5 se plimba cu trenul sanguin prin corp si fac petreceri inflamatorii. Daca te doare ceva pe la 30 de ani, poti sa iti pui clar intrebarea, cum am vazut si o pagina pe Facebook, Oare e de la poluare?

    Noapte buna va doresc si, celor care au copii, le recomand calduros sa isi ia un purificator indiferent de unde.

  25. #64

    Cine mai crede în cifre oficiale?