Absolut de fiecare dată, ABSOLUT DE FIECARE DATĂ, înainte de lansarea campaniilor prin care Airly vrea să le extindeți rețeaua de senzori și să le creșteți valoarea de piață pe banii voștri, încep pe internet flameurile cu VAI, CE POLUARE E PESTE TOT, VAI, VALORILE SUNT ROȘII, VAI, NU IEȘIȚI DIN CASE, E TERIBIL CE SE ÎNTÂMPLĂ! Nu credeți?

Nu aș merge să spun că Airly manipulează datele, ca să îi prostească pe fraieri, profitând de faptul că nu există alte sisteme de măsurat independente, în afară de cel al Ministerului Mediului, pe care nu îi crede nimeni, dar parcă așa arată. Ce mare lucru să crești puțin din burtă valorile, e pentru un scop bun.

Poză pesedită de la zoso.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ce noroc totusi ca românii e inteligenți si nu pun botu’ la vrăjeala lor …..

  2. #2

    Am un amic care la job are o statie de masurare a poluarii undeva in nordul capitalei. De fiecare data cand Airly dadea cifre apocaliptice, ce ii spunea statia omului era cu aproximativ 40% sub ce declarau primii. Asta nu inseamna ca 40% sub nu poate fi o valoare foarte mare, sau poate senzorii statiei lui sunt mai “insensibili” decat cei Airly.

    • Senzorii de calitatea aerului (mai ales cei ieftini) sunt destul de complicat de întreținut și au durată de viață mică. Se bazează pe faptul că sunt curați și că prin ei trece o anumită cantitate de aer, iar dacă senzorul e murdar sau ventilatorul e îmbâcsit, n-o să mai măsoare perfect, dar ceva relativ tot o să arate, dacă nu s-a stricat ventilatorul sau nu e complet plin de praf.

    • #4

      firma la care lucreaza amicul meu se bazeaza pe datele colectate de aceasta statie. Mi-a confirmat ca nu este ceva home made sau ieftin, ci o scula profesionala de multi bani care este intretinuta periodic.
      El fiind oarecum in bransa Airly, imi spunea ca astia nu neaparat umfla artificial cifrele ci banuieste ca sistemul face o medie a valorilor furnizate de reteaua de senzori pentru o unitate de timp si le afiseaza pentru o locatie.

  3. #5

    Nu tre sa imi spuna Airly ca respiri kk in Bucuresti sau in Cluj sau in Timisoara sau… Da tu ce vrei de fapt sa spui cu articolul asta?

    1
    • #6

      exista doua tipuri de oameni. cei care extrapoleaza din informatiile primite si trag concluziile.

    • #7

      Trebuie să ai destul de multe date, ca să extrapolezi precis.

  4. #8

    Locuiesc pe undeva prin sudul Bucureștiului și tot văd hărțile astora cu poluarea extraordinară pe la mine prin zonă…doar că purificatorul meu de aer (luat din motive de alergii) nu zice nimic nici dacă stau cu geamul deschis, însă atunci când fumez o țigară în bucătărie cu ușa închisă și hota pornită, începe să mă înjure că l-am pus la treabă. La un moment dat a luat foc un depozit prin zonă, nu întelegeam de ce o luase purificatorul razna, m-am uitat pe harta astora…nimic, așadar Airly e o companie mizerabilă.

  5. #9

    O idee buna de afaceri pentru antreprenorii din Romania.

  6. #10

    Avem si noi ceva romanesc care merge bine:

    www.uradmonitor.com/

    Fiind electronist stiu de Radu Motisan de vreo 10 ani, cand si-a facut primul senzor de masurat radioactivitatea, m-am mai inspirat si eu din schemele lui.

    www.zf.ro/zf-it-generation/zf-it-generation-radu-motisan-fondator-uradmonitor-care-a-dezvoltat-19427881

    Primaria Brasov a cumparat senzorii de la el:

    www.bizbrasov.ro/2020/08/10/primii-senzori-complecsi-de-masurare-a-calitatii-aerului-au-fost-instalati-in-mai-multe-zone-din-brasov-monitorizarile-vor-fi-publice/

  7. #11

    In afara de airly exista
    uradmonitor.com (proiect romanesc)
    luftdaten.info
    aerlive.ro

    Toate aceste retele indica in mod constant mai mult decat masoara cei de la mediu.

    Pe de alta parte, cam toate aceste retele masoara eronat cand umiditatea e mare, gen peste 90%.

    • #12

      toate aceste monitorizari mentionate de tine au 10 senzori

    • Cetin, poti extrapola si de la acei cativa senzori. Nu ai nevoie de cate unul pe fiecare strada. Am comparat Airly cu Aerlive, depasirile apar pe ambele retele. N-am avut timp sa analizez cifrele, dar nu mi-as da cu presupusul ca Airly minte ca sa faca panica in favoarea Philips. Poate doar Airly/Philips are un PR mai bun, comunica mai prompt depasirile. Cu aerul infect din Bucuresti nici nu e nevoie sa minti ca e poluarea mare. E suficient sa o masori.

    • #14

      sigur ca poti extrapola, poti extrapola din orice, inclusiv din campaniile airly

    • A, clar, poti extrapola exact ce vrei intr-un anume moment. Dar vreau de mult sa vad campanii care ajuta in probleme reale. Daca asta e una din ele, e buna. Chiar cu “sacrificiul” ca lumea sa “pice in capcana” si sa cumpere mai multe purificatoare – daca se creeaza presiune pe reducerea poluarii, sunt ok cu asta.

    • #16

      desigur, crearea unei companii artificiale este solutia la o problema reala. pe banii userilor.
      nu, soluția e o companie publica de auditare, care nu poate fi suspectata ca isi creste cita de piață pe banii prostilor sau ca vând purificatoare de aer pentru philips. restul sunt hipsterisme imature

    • Companie publica, adica de stat? Sounds good, doesn’t work, cel putin nu in Romanistan. Avem deja ceva de genul, vezi agentia de mediu care zice ca doar senzorii lor sunt autorizati la nivel european :-))) si ca stati linistiti la locurile voastre, au ars batranicile ceva in curte. Zi si tu acum, pe cine sa cred ? Glumesc, cam stiu pe cine sa nu cred.

    • #18

      nu, companie publica înseamnă altceva. practic, nu ma interesează în ce crezi tu, e treaba ta ‍♂️, zilnic se fac milioane pe baza de apa, aer si fraier

  8. #19

    Te contrazic punctual. Weekendul trecut am deschis noaptea ușa de la balcon. Intra instant miros de ars, purificatorul o ia razna și decolează. A doua zi: valori de peste x măsurate în București.
    Nu totul e bulshit.

  9. #23

    Din ce am vazut la airly senzorii sunt rosii in bucuresti din toamna pana in primavara cat lumea se foloseste de incalzirea (centralizata sau nu) a locuintelor.
    Cel putin olfactiv in cartier seara de seara miroase a (lemn?) ars.
    Acum nu stiu cat contribuie diversele tipuri de incalzire a locuintei la totalul poluarii.
    Ca sa nu mai zic de incalzirea locuintelor vs trafic masini, ca lumea da vina exclusiv pe trafic. Eu cred ca e cam 50/50 aici.

  10. #25

    Nu cred ca airly sunt magari si masluiesc datele pentru a face reclama. Doar ca ei profita de poluarea din Romania si isi fac reclama. La fel cum dupa ultimul cutremur mai maricel au aparut reclame cu asigurarile de locuinte. Sau cand s-a anuntat ca painea vanduta “vrac” ar putea fi interzisa din motive de Covid, o mare firma si-a facut reclama ca ei o ambaleaza perfect in pungi. Acum serios vorbind, in ultimele 2 saptamani in 2 seri am simtit miros insuportabil la balcon (Bucuresti, sector 3). Am intrat pe airly si senzorii aratau valori foarte mari. Eu intru pe site-ul lor doar ca sa-mi confirme ce miros eu pe afara.

    • #26

      La primavara, mergi pe aleea lacul morii, vineri dupa amiaza, sau in weekend dimineata si vezi pe unde ard, absolut intamplator, anumite persoane de etnie necunoscuta, diverse lucruri. O sa vezi ca absolut intamplator o fac in zona unui senzor. Ei locuiesc la cateva sute de metri distanta, dar totusi se deplaseaza sa isi arda deseurile acolo.(p.s. langa locul respectiv e o institutie a statului, dar au program 9-15 probabil) p.s. am cateva mii de km alergati prin jurul lacului Morii.

    • #27

      Danyzus – și? Ți-au confirmat? Ce miroși tu pe afara?

    • #28

      @Dr.Acula: nu conteaza ce miros, bine ca inca o fac, apropo de Covid.

  11. #29

    Eu zic ca e fix perioada in care gospodinele bucurestene frig vinetele si gogosarii pentru zacusca de iarna si de acolo au sarit in sus senzorii Airly si a inceput sa le puta miticilor…

  12. #30

    Au furat, dar au si facut :))

  13. #31

    @Cetin: de multa vreme observ tendinta urmatoare: daca e pe net inseamna ca e adevarat. Si cu cat e turma mai mare cu atat e “mai adevarata” informatia.

    Din pacate societatea creste fara ca membrii acesteia sa aiba capacitatea de “a gandi critic” ceea ce li se serveste.

    Iar daca nu sustii ce sustine turma atunci inseamna ca esti cel putin comunist.

    • #32

      nu mai exista gandire critica si analitica. rezultatul unui sistem educational defect. uita-te in comentarii. logica nu exista, argumente nu exista, primeaza “eu cred ca”, care a devenit o axioma, lege. cu cat esti mai prost, cu atat Eu cred ca-ul tau e mai puternic

  14. #33

    De multe ori vara cand dormeam cu geamurile deschise se schimba pe ecran la purificator adica in loc de 0-10 aveam 30-40+

  15. #34

    Incredibil ce multi oameni dau fuga la service cu masina cum se aprinde un bec rosu in bord, dar refuza cu obstinatie sa fuga din Bucuresti desi becurile rosii de la calitatea aerului se aprind cu regularitate. Si va mai mirati ca vi se imbolnavesc copiii, ca nu scapati de alergii. Ca traiti mai putin si mai prost, de fapt.

    • #35

      Zise unul care s-a mutat in mizeul New York-ului :)))))

    • #36

      ce ai, fata, la NY aerul e cu molecule de aur curat

    • #37

      Am o vaga banuiala ca in general aerul din NY e mai curat decit cel din Bucuresti. Ultima oara am spalat masina in septembrie 2019. Si nu ma costa, intra in pretul schimbului de ulei, care il fac la 6 luni. Cred ca si asta spune ceva despre gradul de poluare. E la malul oceanului, totusi.

    • #38

      daaaa, totul e diferit in NY

    • #39

      Sa speram ca cei de pe site-ul de mai jos manipuleaza datele in acelasi fel pentru toate locatiile si, deci, poti utiliza site-ul pentru a face comparatie intre diferite locatii:
      aqicn.org/city/usa/newyork/
      aqicn.org/city/romania/municipiul-bucuresti/cercul-militar/calea-victoriei/

      Daca asa este atunci pare sa fie un pic mai verde in New York decat prin Bucuresti. Sau cel putin asa-mi arata mie pe laptop… si e fabricat in China deci n-ar trebui sa aiba bias catre New York 😉

      Dar lasa ca in Romania poluarea ajuta; se fac mai greu poze corecte din satelit si nu ne cuceresc imperialistii de socialisti! 🙂

    • #40

      @Mig-29: lasa-i ca stiu ei mai bine. Tu n-auzi ca datele alea ale Bucurestiului sint matrasite cu 40% cel putin?

    • #41

      @Mircea… despre airly si eu am aceeasi senzatie. Ca matrasesc datele pentru a putea sa creasca valoarea companiei (stire soc, importanta!).

      In mesajul meu am dat link-uri de la acelasi site in speranta ca daca sunt matrasite datele macar sunt de pe acelasi site si diferenta relativa dintre date se mentine. Evident ca depinde si de cum sunt matrasite- exista si moduri de matrasire in care aceasta diferenta relativa nu s-ar mentine.

      Din experienta personala pot confirma ca in Bucuresti poluarea e la un nivel mai ridicat- la fel si concentratia de praf din aer. Asa cum ziceam… pana si din satelit se vede lucrul acesta. Din pacate Bucurestiul este un oras… dezorganizat iar acest lucru se vede inclusiv in rezultatele “poluarii”.

  16. #43

    Daca au certificat metrologic valabil e in regula. Daca nu, atunci e fake news.

    • #44

      nu e deloc in regula. statiile astea de masurare au nevoie de locuri de expunere clare, la vedere, nu pe balcoanele oamenilor, unde da tanti Geta cu miros de chiftele si tot bucurestiul devine rosu de poluare. si nu cred ca au nimic metrologic, pentru ca nu se vand in romania, ti le trimite Arly de la ei dei Ciuciunghezia