Claude 3.5 Sonnet a fost dezvoltat de Anthropic și reprezintă o versiune îmbunătățită a modelului precedent de inteligență artificială creat de companie. Acesta poate muta cursorul pe ecran și-l poate folosi pentru a accesa anumite fișiere, extrage informații din grafice și le analizează, iar în final poate scrie singur anumite texte și poate completa datele de pe anumite site-uri.
Tehnologia stârnește temeri că ar putea înlocui forța de muncă umană, în special având în vedere că Anthropic a evidențiat capacitatea sa de a îndeplini sarcini obișnuite, cum ar fi completarea formularelor, planificarea de călătorii și ieșiri în oraș și chiar construirea unui site web simplu.

Pe mine mă stupefiază închistarea de care dă dovadă societatea, indiferent de epoca în care se manifestă. Când a apărut locomotiva cu aburi, cercetătorii și societatea declarau că femeile vor exploda dacă merg cu o viteză mai mare de 20kmph, din cauză că va intra vântul cu viteză în vagin. Nu e o glumă, căutați, e pe absolut bune. Când s-a început introducerea curentului electric, tot cercetătorii și societatea declarau că vom muri electrocutați pe stradă, a fost o campanie și o teroare uriașă în acea perioadă. Pentru că, se știe, iluminatul cu gaz este cel mai sigur.

Acum ne ia AI joburile.
Pentru cei de generația mea sau mai…ăăă… experimentați, care au deschis televizoarele mai târziu, AI-ul actual este inteligență artificială așa cum e Mircea Badea fotomodel de lenjerie intimă. Ce fac AI-urile actuaale, denumite AI pentru că sună frumos și atrag bani kklău de la fraierii cu seedmoney, sunt iterații IF THEN GOTO, fix, dar fix ce făceam noi în BASIC, acum 30 de ani. Pur și simplu le sunt introduse, în sistem, triliarde de date, despre orice sau, iată, mai specific, precum Claude 3.5 Sonnet, după care, la orice input interogativ, AI-ul ronțăie baza de date, căutând date similare și outputul pe care l-au avut acele date, la momentul respectiv. De aia toate au avertismente că AI-ul mai și greșește. Greșește pentru că sunt alimentate cu date bulk, de-a valma, de pe internet și, evident, există și teorii diferite sau nebuni pentru orice problemă dată.

Dar chiar și așa, nu înțeleg deloc alarmismul ăsta feroce. Acum nu ne mai explodează femeile, ne ia AI-ul locurile de muncă.
Păi foarte bine că ne ia locurile de muncă. De aia vrem roboți, să muncească în locul nostru, să facă sarcinile plictisitoare, repetitive, să facă munca grea, să ne înlocuiască, atunci când, tehnic, va fi posibil, la orice e obositor. Gândiți-vă la bucătărie, ce drăguț ar fi să avem bucătari AI. Mâncare va avea întotdeauna gustul pe care îl aștepți, va fi făcută rapid, robotul nu se va scobi în cur, după care să îți manipuleze carnea and so on.

Aia și vreau, asta trebuie să facă un AI alătura unei mașini robotizate. Nu eu să mă duc la muncă și să sap în mină, iar AI-ul să fie ocupat să facă picturi, să scrie versuri și să aglomereze internetul cu conținut care va alimenta, la rândul lui, alte AI-uri. Nu știu dacă ați auzit de teoria internetului mort, cum că, de fapt, internetul este o încrengătură de boți și conținut fake, generat de mașini, ca să ne controleze și să poată manipula opinia publică. Nu că am fi departe de asta, e haios să te uiți pe twitter cum se ceartă boți, vizibil boți, în comentarii și postări, dar, cu explozia asta de conținut generat de PC-uri, conținut care alimentează, la rândul lui, alte PC-uri și tot așa, la un moment dat nu va mai exista conținut uman nicăieri, ci doar râgâieli random ale unor servere aflate în buncăre subterane, alimentate de centrale nucleare de buzunar.

Așa că e ok, la muncă cu AI-ul. A, sigur, chestia asta intră în contradicție cu societatea capitalistă și cu faptul că, dacă ne lasă roboții fără joburi, cine o să mai cumpere căcaturile fabricate de cei cîțiva triliardari în mâinile cărora deja s-a înghesuit toată industria planetei? Nasol, e posibil să fie nevoie de o reorganizare a societății și să ne transformăm dintr-o societate bazată pe consum și care, dacă nu are creștere economică într-un an, trebuie să declanșeze o molimă sau un război, ca să putem mulțumi acționarii, într-un mod în care valorile materiale se împart mai echitabil. Dar noi nu o să prindem asta, așa că nu ne pasă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.