Când ești foarte tânăr, ai o relație extrem de laxă cu moartea. Tu nu o bagi în seamă și nici ea pe tine. Undeva, secret, în adâncuri, știi că tu vei trăi pentru totdeauna și nu vei muri. Moartea celor din jur, dacă nu sunt din familie, te afectează cam la nivelul la care te-ar afecta căderea unei înghețate pe asfalt, într-o zi caldă de vară. Sau poate nici atât.

După ce treci de un anumit prag psihologic și după ce încep să apară inerentele boli cronice, începi să realizezi mai ușor care este rolul morții în peisaj și care e, de fapt, imortalitatea ta. Încep să te impresioneze morțile din vecini, când auzi că a murit cutare actor/vedetă, simți, așa, o compasiune ciudată, cauți motivele morții și ce diagnostic, eventual răsufli ușurat că nu te știi cu nimic din zona aia.

Poate niciuna din morțile celebre ale ultimilor ani nu m-a afectat atât precum m-a afectat moartea lui Cristian Țopescu. Bine, afectat e prea mult, nu îmi e familie sau apropiat, dar am simțit ceva în sinele meu, aflând că s-a stins.

Pentru că omul acesta…omul acesta a fost vocea care mi-a definit copilăria. În acele vremuri nu puteai auzi, la televizor, decât 3 lucruri. Desenele animate, vocile Marianei Zaharescu și a Sandei Țăranu la Teleenciclopedia și emisiunile sportive.

Norocul nostru, al celor ce am trăit atunci, a fost că distinșii comuniști aflați la putere proslăveau orice realizare sportivă externă a româniei, indiferent cât ar fi fost de mică. Coreea de Nord a estului, ceva de genul. (La școală am învățat că suntem economie dezvoltată, nu în curs de dezvoltare, de aceea mișcarea sportivă este atât de bine reprezentată în lume)

Și toate aceste evenimente sportive erau comentate și prezentate de Cristian Țopescu. Omul care știa să comenteze un meci de fotbal la nivelul unui film dramatic. Dar asta era înainte de apariția “maestrului” Ioanițoaia și a mahalalei aduse de el în zonă.

Țopescu era divin. O cultură imensă, un bagaj informațional senzațional și o vizibilă pregătire a transmisiunii, cu informații din absolut toate locurile și lucrurile care ar fi putut interesa spectatorul. În plus, avea o cunoaștere în amănunțime a sportivilor despre care vorbea, ceea ce îi facilita relatări veridice, legate cu amintiri și întâmplări din viața lor.

Citesc ce scriu și mi se pare fad. Mi-e imposibil să redau felul în care mă simțeam când priveam un meci sau când vedeam gimnastică și tenis. Nu am cum să explic o emoție, un fior, o reminiscență dintr=un trecut urât, dar care avea, și cu ajutorul lui Cristian Țopescu, scurte străluciri.

Adio, domnul Țopescu. Ați fost o voce și un om. Complementari.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. Mare pierdere. S-a dus unul dintre ultimii care știau ce e profesionalismul în materie de TV.
    Țin minte de când mă uitam la TV alb-negru la patinaj, la atletism. Și dl Țopescu explica cu multă căldură cum este atmosfera de acolo, ce costume frumoase au, că e roșu cu sclipici auriu, că e un costum fucsia… Atunci am auzit și eu de fucsia, ocru, elemente pe care nu le știam, copil fiind.
    Păcat. să-l odihnească Dumnezeu.

  2. #3

    Povestea cum l-au interzis este urmatoarea:

    Venea familia Ceausescu dintr-o vizita de peste hotare, Victor Ionescu, sau ala care facea comentariile politice, era in spital, asa ca l-au adus pe Topescu sa comenteze, om citit, iubit de popor. Acum, la ce debit verbal avea, s-au gandit “baietii” sa-i dea niste seminte prajite sa rontaie, ca sa-l mai incetineasca.

    – Stimati telespectatori, aeronava prezidentiala se apropie de covorul rosu, unde fanfara se pregateste sa intoneze Imnul de Stat al Republicii Socialiste Romania. Se deschide usa si apare Tovarasul Nicolae Ceausescu, presedintele tarii, comanadantul suprem, cel mai iubit fiu al Poporului… Dar imediat langa, o putem admira pe Tovarasa Elena Ceausescu, Academician Dr Ing, om de stiinta de renume mondial, mama si tovarasa de nadejde… La o treapta in urma lor, iata-l pe tovarasul Nicu Ceausescu, om politic de viitor, la brat cu tovarasa Poliana Ceausescu … Dar nu se incheie aici, caci il zaresc pe tovarasul Valentin Ceausescu, cercetator inzestrat si om de sport, la brat cu tovarasa Dana Ceausescu…

    …Moment in care Topescu prinde o samanta seaca si-si musca limba.

    – BAH, FUTU-VA SAMANTA-N CUR!!!

    • #4

      Au fost mai multi comentatori sportivi interzisi si povestile lor se amesteca in mentalul colectiv. Eu auzisem ca pentru limbaj licentios fusese interzis unul Cornel Pumnea care, la un gol anulat de arbitru, a comentat ceva de genul “Sut! Gooooool! … P*la gol!”

      Despre Topescu am auzit 2 variante: una ca a fost interzis dupa ce fiica-sa a incercat sa fuga in vest. Plauzibila. A doua ca, la ceva competitie la care Ro n-a facut mai nimic fata de tarile din vest, ar fi comentat ceva de genul “daca am avea si noi conditiile lor de antrenament am reusi mai multe” la care toarsii s-au constipat ca “ce dom’le noi nu avem cele mai bune conditii din lume?”. Pe asta o stiu de la al batran.

    • #5

      clipul pus de mine e cel care i-a adus interzicerea

    • #6

      @alex: crezi ca daca povestea cu samanta era adevarata, Cristian Topescu supravietuia?

      Asta cu samanta era banc.

  3. #7

    Lasand gluma la o parte, intr-adevar omul asta citise imens, era un erudit…
    Si asta se intampla pe vremea cand accesul la informatie, fie ea si sportiva, nu era chiar simplu si liber. Ori chiar daca era, nu aveai internet si wikipedia… din 3 clickuri de maus sa-ti tragi teza de doctorat, a la mikimaus ala de Monta.

    Respekt!

    • #8

      putin off topic – oamenii erau mai curiosi sa afle informatii, sa citeasca mai mult in vremea cand accesul la informatii/carti/reviste era foarte limitat. Acum , din 3 clickuri afli ce doresti cu lux de amanunte… si cu toate astea avem un procent de analfabeti functionali din ce in ce mai mare…

    • #9

      O fi citit el multe, dar numai din sectorul fotbal, ca la gimnastica unde intrau “păpuşicile” nu prea cunostea miscarile. Ascultati-o numai pe Raducan si comparati cu memoria…

  4. #10

    Mai era si Dobre.Am fost cu taică-meu pe stadion când juca Gloria Buzău in A.Avea cu el un radio Gloria.Comenta meciul ,Dobre.Pe teren era ceva între o miuța după siesta si un picnic câmpenesc iar nenea comenta ziceai ca aia sunt în plina cavalcada a cavaleriei.Tot vocabularul limbii române era la el in gură,in acelasi timp.
    Tin minte si acum un meci al Minaur Baia Mare comentat de Topescu.Urlam prin casă,aruncă,mă,aruncă.

  5. Singurul comentator care a zis la un mondial ca daca el mai comenteaza un meci ca asta, moare de inima! Atat de sincer era si cu atat patos traia momentul.

    • Da, trăia bucuria și înfrângerea oricărei echipe, chit că era stelist. Urla GOOOOL și când dădea Dinamo sau Rapid,
      O singură chestie nu mi-a plăcut, la un meci Steaua cu nuș care, Lăcătuș l-a faultat pe unul zdravăn de se tăvălea ăla pe jos, pe bune, nu la mișto. Și Lăcătuș cu alt stelist l-au luat pe ăla de mâini și de picioare și l-au scos de pe teren, nervoși.
      Țopescu a zis amar: “Un gest incalificabil pe care nu vreau să îl comentez”.
      Nu știu ce zicea dacă ăia erau dinamoviști iar cel de pe jos stelist…

  6. #14

    Excelent! Multumesc. “Undeva in sinele meu ” cum frumos ai spus,si eu simt la fel.

  7. #15

    A fost un comentator banal, nimic deosebit sau inedit singurul merit era ca a fost cam singurul de la vremea aceea.Dovada fiind ca dupa revolutie nu l-a angajat nici un post comercial sa comenteze.Asa ca om desigur am o strangere de inima cand moare unul sau altul dar nici sa ii acordam merite deosebite nu cred ca este ok.

    • #16

      Eurosport i-a oferit un contract, a comentat acolo, daca imi aduc bine aminte.

    • adevarul e ca comentatorii romani is niste talente si Topescu nu avea loc de ei. Hahaha.

    • #18

      Subscriu total, era cel mai bun din lipsa de concurenta. Dupa ’89 a devenit un sinecurist, la fel de profitor ca nevasta numarul 3, Cristel Ungar. De aici pana la ‘Topescu era divin” e cale luuunga, fara suparare…

  8. #19

    Stie-l al de sus cum de reușea sa ne imprime emotiile in asemenea hal. Parca nici nu puteam respira cand comenta la gimnastica. Era divin. Asa ceva se naște o dată la o mie de ani. Stima și respect pentru domnul Cristian Topescu.

  9. #20

    Da, fabulos comentator.
    Avea si ce comenta.

    Respect si multumim pentru tot! S a inchis un capitol superb al jurnalismului sportiv romanesc.

  10. #21

    “Se pare ca sunt ceva probleme cu transmisiunea televiziunii spaniole. Voi incerca sa relatez radiofonic”
    Cand a inceput sa comenteze nici nu mai trebuia imaginea

  11. #22

    Faptul ca l-am auzit comentand la TVR Olimpadele ma face sa ma simt mandru ca am fost contemporan cu el. Astazi, comentatorii de televiziune nu mai transmit vreo emotie, sau macar o tresarire. BIne, nici fotbalul nu mai este ce-a fost. Poate de aia refuza domnul Topescu sa mai comenteze miuta.

    • #23

      Cand comenta Pumnea, ma lua somnul. Era praf. Mai mult tacea si cand vorbea, ne spunea unde a ajuns mingea dupa ce vedeam unde mingea ajunsese.

    • #24

      Pumnea? El inca descria atacul desi mingea era deja in poarta sau in tribuna dupa ultima pasă…

  12. #25

    unde mai pui ca era simpatizant psd si-a stat langa dragnea si mazare la confruntarea geoana-base
    youtu.be/hzVHAaAKUQw?t=331

    pregatirea profesionala e una, caracterul e alta

    condoleanta fiicei, membra cu acte in regula psd

    • #26

      Și asta îi șterpelește din meritele de comentator sportiv. Nu era simpatizant PSD neapărat, cat era deputat PNL. PNL care pe atunci îl susținea pe Mircea Geoană la președinție.

    • #27

      Era semnul întrebării, după prima proporție de mai sus. Sunt eu uituc.

    • #28

      Atunci era vb de USL. Adica PNL si PSD contra lui Basescu. Daca te uiti ai sa-l vezi si pe Crin Antonescu alaturi de Dragnea ( care nu era presedintele PSD atunci). Topescu a fost senator PNL 2008-2012 – deci la data confuntarii Basescu -Geoana, era senator deja.

      Plm – fix ce spuneam mai sus… poti sa afli lucruri din 3 clickuri dar iata ca unora li se pare greu…

    • #29

      pula mea
      sa stai langa dragnea si mazare e de bine, nu?
      si nu inseamna ca daca era un comentator sportiv bun era si un caracter bun
      mereu aceeasi chestie la poporul asta de idioti: despre morti numai de bine

      cand o sa crape ilici la fel o sa fie

  13. #30

    Foarte putina lume tine minte de ce nu a mai comentat fotbal. Si aici explicatie si pentru unii destepti care spun ca daca avea valoare, era luat de un post comercial (a fost si la Eurosport, dar nu la fotbal). La campionatul din 94 Columbia a fost eliminata dupa un autogol al unui fundas in meciul cu SUA. Fundas care ajuns inapoi in tara a fost impuscat de catre mafia pariurilor sau ceva. La auzul acestei stiri, Topescu a zis in timpul unui meci ca el, dupa ce se termina mondialul, nu mai comenteaza fotbal, pentru ca ca acest sport a devenit altceva decat stie el ca ar trebui, sau ceva de genul. Fapt este ca da, nu a mai comentat fotbal. Si fapt este ca eu ca telespectator l-as fi preferat oricand aluia de la proteve care câhăie înecat la fiecare vorba, ca i se pare misto.

    www.prosport.ro/sport-life/special/20-de-ani-de-la-moartea-lui-andres-escobar-cum-este-fotbalul-in-rai-e-adevarat-ca-acolo-poti-sa-faci-greseli-minutul-de-la-mondial-care-l-a-costat-viata-pe-fotbalistul-columbiei-12868190

    • #31

      Eu din cate stiu a fost dupa mondialul din Franta. La un moment dat un post tv, radio sau prin ziare i-au numit pe fotbalistii romani tigani sau ceva de genul. De atunci a anuntat ca nu mai comenteaza fotbal.

    • #32

      Imi cer scuze. @7 are dreptate. Nu stiu ce stiam eu… se pare ca nu bine.

  14. #33

    Eu n-o sa uit cum, dupa atata amar de ani de comentat patinaj artistic, l-au pus astia la Olimpiada de la Torino, parca (mi-e lene sa caut), sa comenteze patinaj viteza. Parca-l retrogradasera, asa de amarat era. Estimp, la patinaj artistic comenta Yvonne Ghita, femeia care, impreuna cu Hobana si Cernat, m-a facut sa ma uit fara sonor la competitii sportive, ani in sir.

  15. Dumnezeu să-l odihnească !
    În inimile multor ascultători și tele-ascultători va rămîne o frumoasă amintire – ne vom aduce aminte mereu de vocea lui, de informațiile oferite, de o diversitate ce pur și simplu te făcea aproape să uiți că de fapt nu urmărești un meci de fotbal ci asculți o enciclopedie cu subiecte instant, altele și altele, în funcție de evoluția din fiecare secundă a meciului. Un comentator de un înalt nivel, care a reușit să atragă atenția asupra sportului, a evenimentelor sportive, a fenomenului sportiv, și la modul general a însemnat un model de urmat pentru cunoaștere.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam